PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Walkera kumandaları için yapımı basit kumanda kablosu

bluetooth81
06-06-2006, 01:38
Arkadaşlar, walkera kumandanızı FMS ile rahatlıkla kullanabileceğiniz ve sadece ses kartınızın mikrofon girişine takılan basit bir ara kablo yapılabiliyor. Evet yanlış görmediniz, mikrofon girişi. FMS programına ise çok küçük bir dosya koyuyorsunuz. Gerekli kalibrasyonu yapıyorsunuz ve uçuyorsunuz. PPJoydan tamamen farklı bir arayüz olduğundan IRQ sorunu vs. derdiniz olmuyor.

Tek ihtiyacınız olanlar:

1 x S-Video jack
1 x kullanılmayan mikrofon (veya koaksiyel kablo + mono 3.5 jack)

yapmamız gereken tek şey mikrofonun mikrofon tarafından kablosunu kesip, bu iki telli kablonun iki ucunu s-video jackının üzerindeki 2 tele lehimlemek. (Eğer s-video jackiniz yoksa geçici bir deneme amaçlı bu iki teli kumandanızdaki girişlere sokuşturabilirsiniz.) Diğer mono jack ucunu ise ses kartınızın girişine takıyorsunuz.

SmartPropoPlus adlı arayüzü aşağıdaki linkten indiriyorsunuz
http://www.smartpropoplus.com/BlueAndGrey/default.asp

Aldığınız dosyayı FMS in gerekli yerine yerleştiriyorsunuz ve FMS i çalıştırıyorsunuz. Joystick ayarlarına gelip gerekli kalibrasyonları yapıyorsunuz. Hepi bu kadar.

Aklınızda bulunması gereken bazı şeyler;

--kumandanızın pillerinin veya adaptörünün takılı, ve açık konumda olması gerekiyor
--eğer programda sonradan değişiklikler yapılmadıysa kalibrasyon ekranında 22E modeli için ayarlar şöyle olmalı: Rudder - 1, Elevator - 3, Aileron - 2, Throttle - 4, Tail - 1, Nick - 3, Roll - 2, Pitch - 4, son olarak da "Inv" kutucuğu Rudder ve Tail için seçili olacak. (Eğer bu ayarlarla helikopter/uçak yanlış tepkiler veriyorsa gözden geçirin)
--ses kartınızın mikrofon kayıt seviyesini (dikkat edin çalma seviyesi değil) ve gain kontrolünü öyle bir ayarlamanız lazım ki kalibrasyon esnasında çıkan ilk 4 çubuk en stabil konumlarında olsunlar. Bazı ses kartlarının bu program ile daha sağlıklı sonuçlar verdiği söz ediliyor. Ben creative audigy ile mükemmel sonuçlar aldım. Bazı laptop ses kartları veya yazılım bazlı çalışan on-board ses kartlarında daha kötü sonuçlar alındığı yönünde söylentiler var ama denemeden bilemezsiniz.

Sorularınız veya sorunlarınız olursa mesaj atabilirsiniz, elimden geleni yapacağım. Kolay gelsin.

scorp
06-06-2006, 02:17
paylaşım için teşekkürler

gunser
06-06-2006, 02:19
Paylaşım için saolun. Elinize kolunuza sağlık.

scorp
06-06-2006, 02:21
Paylaşım için saolun. Elinize kolunuza sağlık.
bu kolunuza saglıgı begendim sen de sagol :eyaaaaa: :P :eeeeyoo: :lol: :yuppiyuv: :ahhahyt:

NUC
07-07-2006, 03:49
audigy..:)

fullturkey
22-09-2006, 16:14
Ustat acayip derecede sagol... :)

Eve gidince deneyecegim ancak super bir payşasim olmus sonuc iyi de olsa kotu de olsa....

Selamlar...

fullturkey
22-09-2006, 23:33
Ustat denedim ama sonuc olumsuz.

Bilgisayar kumandayi goruyor ama deli gibi kontrol edilemiyor. Bir de FMS te calibration menu de kanal numaraları 1'den 8'e kadar numaralanmis, senin verdiklerinde 1-4 arasi ve iki grup icinde kullanılıyor.

Bir de paralel port uygulamasini anlatan arkadas senin ground oarak gosterdigin yeri sinyal ucu olarak gostermis. Programdan polarize degisiyor gerci ama bu da yanlissonuclar dogurur mu?

Selamlar

bluetooth81
23-09-2006, 17:46
Program 8 kanala kadar olan helikopterler için yapılmış, o yüzden 1 den 8'e kadar kanal gösteriyor. Helikopteri kontrol edebilmek için sadece ilk 4 ünü ayarlaman yeterli. Ayrıca yazımda bahsettiğim ayarlara dikkat et, ses özelliklerinde kayıt ayarlarında mikrofon seçili olacak, ve mikrofon kayıt ses seviyesini dikkatlice ayarlaman gerekiyor. Kalibrasyon ekranında kalibrasyonun nasıl yapıldığını da anlatmadım yazımda ama herhalde biliyorsundur diye düşünüyorum.

KripteX
23-09-2006, 21:46
kumanda ile çalışırken çok uzun süre çalışmayın. anteni takmadan veya çekmeden kumandayı açmayın. pc kablos çıkış transistörü ürettiği rf enerjisini kesmiyor ya da kesemiyor. transistörde üretilen enerji anten ile yayılamayınca ısıyı arttırıyor ve yanmasına neden oluyor. özellikle walkera kumandalarının en çok yaptığı iş. yanması sonucu helikopteriniz kumandayı pek sallamayacaktır. daha da ilerisi olursa kumanda yanlış rf yayacak pili heliye taktığınız anda kumandada gaz sıfırsa bile tam devir alabiliyor helikopter. ben şahitim kolumda kanıtı da war :) kablo yapımı için tşk ederim. geniş bi zamanda yardımlarınız ile yapacağım. iyigünler

fullturkey
25-09-2006, 00:05
Tesekkur ederim uyarilar icin...

Oncelikle denemeyi on-board (ses) bir anakartta yapiyorum ve kalibrasyon ekraninda degerler kararli degil surekli degisiyor ve Mod-2 bir walkera kumandam var, ornegin throttle hic bir sekilde dogru yerde calismadi.

Kriptex dedigin dogru ve daha onceden ben kumandayi yakmistim ama icini acinca besleme ucunun hemen onune 1 Ohm luk sigorta gorevi goren direnc koymuslar o yaniyor onu degistirince ki ben degistirdim ve 1 ohm luk bir diren taktim soyle hafif tombulca bir direnc :) ve su an sorun yok, Aklininizda olsun.

Selamlar,

bluetooth81
25-09-2006, 01:42
Biraz kararsızlık benim çubuklarda da oluşuyor, ama bu simulasyonu da daha kararsız yaptığından, walkera gibi çok hassas servolara sahip olmayan kararsız bir helikoptere daha çok yakınlaşmasını sağlıyor ;)

KripteX
25-09-2006, 17:45
Tesekkur ederim uyarilar icin...

Oncelikle denemeyi on-board (ses) bir anakartta yapiyorum ve kalibrasyon ekraninda degerler kararli degil surekli degisiyor ve Mod-2 bir walkera kumandam var, ornegin throttle hic bir sekilde dogru yerde calismadi.

Kriptex dedigin dogru ve daha onceden ben kumandayi yakmistim ama icini acinca besleme ucunun hemen onune 1 Ohm luk sigorta gorevi goren direnc koymuslar o yaniyor onu degistirince ki ben degistirdim ve 1 ohm luk bir diren taktim soyle hafif tombulca bir direnc :) ve su an sorun yok, Aklininizda olsun.

Selamlar,

ewt söylmeyi unutmuşum :) onuda değiştirdim ben tombul direnç. maviydi rengi ama simsiyah olmuştu :P bunlar bence çok önemli. bilmeyen birisi yen kumanda almak istyeyebilir. eğer bi abim yardım etmeseydi yeni kumanda alacaktım :( :)

fullturkey
27-09-2006, 10:38
Arkadaslar,

Verilen kablo ve kalibrasyon sonucu heli FMS te çok rahat kontrol edilebiliyor. (Ben biraz daha çalışacağım :) )

Buradaki linkten bu kablo ile yaptigim simu uçuşlarını gorebilirsiniz.

http://www.youtube.com/watch?v=hKMDQCS_JGY

Kolay Gele

drkkbn
11-10-2006, 14:20
Arkadaşlar ben bu bahsedilen şeyi deniyorum ama Proplus hata verip kapanıyor ne yapmalıyım?

bluetooth81
12-10-2006, 13:33
Programı yazan ben olmadığımdan sana şu an için bir şey söyleyemem ancak konuyu biraz daha açarsan, bilgisayarına hangi programların hangi versiyonlarını yüklediğini, hatanın hangi aşamada çıktığı ve ne yazdığı gibi detaylı bilgi verirsen yardımcı olmaya çalışırız.

drkkbn
12-10-2006, 13:48
Senin verdiğin siteden Proplus'ın son versiyonunu çektim; FMS klasörünün içine extract ettim. FMS'i çalıştırdıktan 5 saniye kadar sonra Windows'un klasik gönder/gönderme hatasını veriyor. Gerçi yine de çalışıyor kumanda ama o parazitten kurtulamadım.

furkans21
19-10-2006, 12:06
arkadaslar fms nin neresine atıcaz bu klasoru yapan cekip gitmesin nası yaptıgını ayrıntılı bir şekilde anlatsın

furkans21
19-10-2006, 12:09
arkadaslar kumandayı bende yaktım nasıl tamir edicez hangi direnci değiştiricez birisi anlatsın kendi kumandasına yaotıklarını

fullturkey
26-10-2006, 11:29
Selamlar Arkadaslar,

Kumandanin icini acinca mainboard inda besleme girisinden hemen sonra tombul bir direnc var, yakinlarindaki bir televizyon tamircisinden rica etsen o direnci degistirir, nitekim onlardan kolayca bulursun.

PPPlus i FMS klasorunun icine acarsan FMS'yi calistirdiginda direk o calismaya basliyor.

Kolay Gelsin

devilmc
09-04-2007, 18:23
ya ben hangisnin ucunu hangisine bağlıycam mikrofonun kabloda kırmızı yeşil var video jack te siyah,kırmız,turuncu,kahverengi var

spaces24
22-05-2007, 23:24
merhaba tekrar :)

bu 35 MHz de çalışıyormu ?

trex
23-05-2007, 22:31
frekansla alakalı birşey değil sadece kumandada simülatör çıkışı olması lazım

NaBu
02-06-2007, 21:20
Selamlar,

RC Heli'ye yeni başladım ve önce simulatör'de çalışayım dedim.:)

Söylenen herşeyi yaptım, ama benim verici mode2 yani gaz kolu solda, buna uygun fms kalibre ayarları nasıl olmalı?

SwTaArRs
02-06-2007, 23:07
fms de kumada kısmıdna gaz kolunu oynatın hangisi aşaı yukarı oynuyorsa throttle kısmının yanına o kanalın yerini yazın.

keepintouch
04-06-2007, 22:45
ben kalibrasyon işini bi türlü anlayamadım birisi bana yardım edebilir mi
herseyı hazırladım kumandayı goruyor ama programla kumandayı bagdastıramadıgımdan heralde actıgım anda helıkopter sacmalıyor we dusuyor.

bluebar
14-10-2008, 03:48
arkadaşlar kabloyu yaptım ama SmartPropoPlus ve Free Flight simulator indiremedim hakkari daglıcada görev yapıyorum ve internetim çok ama çok yavaş biri bana mail atabilirmi bunlar lütfen..
barisastsubay@gmail.com yada baris_taskiran@hotmail.com

lütfen arlkadaşlar yaa çok teşekkürederm tabi atan arkadaşım birde kısaca ne yapmam gerektigini de söylerde kırıma ugrayan walkera22e min kumandası ögrenmeme yazrımdı olacaktır :D

erkamt
03-11-2008, 00:30
çok teşekkür ederim. çok basit ve mükemmel sonuç sağlayan bir yöntem.

peki free flight tan başka simulasyonlarda kullanabilir miyiz bu yöntemi?

oburakzanbay
02-12-2008, 12:25
bu smartpropoplusu nereye atacaz veya kuracaz FMS nedir