PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : yeni başlayanlara

cewher
21-06-2006, 23:36
Merhaba,
Forum siteninze r/c uçaklar ile ilgili araştırma yaparken ulaştım.Uçaklara uçmaya uçurmaya(tabii becerebilirsem) buradaki herkes gibi sonsuz bir merakım var.
MS flight simulatorun 2000,2002,2004 versiyonlarını hatmettim diyemesemde bayaa çok uçtum.
1,5ay kadar önce internetten Çin'den P51 Mustang uçak sipariş ettim.Kazasıs belasız geldi.4 kanal kumandalı 370lik fırçalı motor 8.4 v 600 mA lik batarya mevcut.Rudder trim,elevator trim,aileron trim ve dijital hız kontrolü mevcut.Yüksek yoğunluklu strafor gövdesi var yaklaşık 400 gram uçuş ağırlığı olduğu yazıyor.
Adana'da kulaktan kulağa araştırmalarla doğru dürüst bir uçuş alanı bulamadık,sonunda bir kamu kuruluşunun(adı bende kalsın)futbol sahasında uçuş denemesi yapmaya gittik.Mustang'in elevator'unu en yüksek seviyeye getirdim,kuyruğundan tutarak tam gaz yaptım,kuyruğu bıraktım gitti gitti havalanamadan otlara saplandı.Bir iki deneme daha yaptık olmadı.Tam gaz olarak havaya attık galba heyecanla elevatoru tam aksi yöne ittim,pervane üzerine pike yaparak düştü.Pervane şaftı eğildi.Tüm motor gövdesini söktüm,şaftı çekiçleyerek düzelttim.
R/v uçuşla iligili başlangıç eğitimi ile ilgili bir link veya ulaşabileceğim bir kaynak varmı?
Kafanızı çok ütüledim!!!!!!!!!

PATO
22-06-2006, 02:12
Öncelikle hoşgeldiniz, sayenizde forumdaki rc uçak azınlığımızı 1 arttırmış olduk.
Aradığınız konularla ilgili olarak bu forumda birçok link bulabilirsiniz (her ne kadar araba ağırlıklı olsa da).
Uçağınızı fırlatmadan önce elevatörü en yüksek seviyeye getirmeniz yanlış olmuş kanısındayım, uçağın hız kazanması ve kaldırma kuvveti oluşması için zamanı olmamış. Ayrıca aldığınız model, yeni başlayanlara uygun değil gibi.
Adana'da rc uçak konusunda yalnız olduğunuzu sanmıyorum. Sizden daha tecrübeli birini bulup, onun eğitmenliğinde, hatta mümkünse trainer kablosu ile uçuş yapmanız en iyisi olur. En azından uçağı başka birinin fırlatması, kumanda hakimiyetinizi ve uçağın kontrolünü kolaylaştırır.

gunser
22-06-2006, 02:55
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz. Adana da bildiğim kadarıyla Hafta sonları pazar günleri organize sanayide veya çatalanda uçak uçurtuyorlar. Daha ayrıntılı bilgi öğrenirsem size iletirim.

cyberguy
22-06-2006, 09:52
Selam R/C camiasına hoş geldin.

Öncelikle hasardan ötürü üzgün olduğumu bildireyim. Çünkü en sevdiğim uçak P-51 modelidir. Elimde bu uçakla ilgili bir sürü döküman ve plan var boş bir zamanım olduğunda bir tane yapacağım.

Arkadaşlarında bahsettiği gibi başlangıç için seçmiş olduğun model biraz yanlış. Bununla uçamazsın demiyorum ama çok acı çekersin. Genelde yeni başlayanlar için training modeli denilen üstten kanat ve kanat alanı oldukça geniş model kullanman daha uygun olur. Bu modeller havada, küçük ve alttan kanatlı modellere göre daha iyi tutunup performans sağlarlar. Zamanla bunda geliştikçe daha hızlı değişik modellere yönelebilirsin.

Training modeller hatalara daha fazla tolerans gösterir. Yanlış bir manevra sonucu durumu kurtarma şansın daha fazla. Ancak kullandığın model gibi modeller kanat küçük olduğu için daha dikkatli uçmayı gerektirir.

Modeli ilk uçururken yaptığın hata uçağa çok fazla yükseliş vererek stall'a sürüklemen. MS flight simulatör uçuruyorsun. Bunu uçağı dış görünüme alarak dene kalkıştan hemen sonra uçağa tam yükseliş ver bak neler olacak.

Bir tavsiyede eğer kumandanda training çıkışı varsa uygun bir kablo ile fms simulatör yükleyip ekranda çalış. Kumandaya iyice hakim olduktan sonra açık alandaki çalışmaların daha sorunsuz geçecektir.

Bol Şans

cewher
24-06-2006, 16:20
:fire: Bu bahsettigim pervane şaftı ~8-10 cm uzunluğunda başlangıç kısmında sabitleyici segman için yarık bulunan, orta kısımlarına doğru redüksiyon dişlisini tutmak için şaft eksenine paralel çizgisel çıkıntıları olan son 3-4 cmlik kısmında ise vida olarak kullanılmak üzere yivleri olan kalitesiz bir metalden imal edilmiş dandik bir şey,sanırım çelik ama emin değilim.
Bu parçayı çekiçle düzelttim ancak sanırım çok etkin olmadı yinede şiddetli bir vibrasyon oluşturuyor.
Bunun gibi bir şeyi hiç imal etmeyi deneyen oldumu?Tornacılaramı gitmem lazım?

Nicotine
25-06-2006, 01:59
Merhabalar,

Bahsettiğiniz, redüksiyon aşağıdaki linkte bulunan en sondaki resimde bulunan redüksiyonmu acaba ?

..........

Eğer oysa firma sahibi Adnan Bey'den talep edebilirsiniz. Fiyatını hatırlamıyorum, fakat redüksiyonun her bir parcasını ayrı ayrıda satmakta.

Hayırlı akşamlar.

gunser
25-06-2006, 02:14
Lütfen site kurallarına uyalım. Linkleri özelden atınız.

cewher
27-06-2006, 01:49
Bir uçuş denemmesi daha yaptım.Bilenler için söylüyorum,TAG otoyolunda(Adana'yı Pozantıya bağlayan otoyol)M... isimli dinlenme tesisi tır parkında uçuş için elverişli bir alan var.(oldukça geniş kaymak asfalt satıh)İlk denemede kuyruk altı tekerleğimiz koptu.Rüzgar çoktu,havalanamadık.Ertesi gün bir deneme daha yaptım,bu sefer az da olsa havalandı.Bu sefer de yine çimlere iniş yaptık.Plastik dişli sıyırıldı.Mustangi bagaja koyup eve döndüm.İnternette 370 lik fıçaLI motor ve dişli yuvası ile ilgili hararetli bir araştırmada bulundum.Malzemelerin hemen hepsi uzakdoğudan ve/veya buradan ithalat yapan organizasyonlardan geliyor;fiyatlar hemen hepsinde denk ancak iş nakliye fiyatlarında kilitleniyor.Güvenli izlenimi veren bir site buldum.Genelde elektrikli modellere yönelik merak eden olursa e-mail ile sitenin adını iletebilirim.
Mustang elden gitti diye bayaa korktum ama galba kurtulacak.
Uçmakmı uçurmakmı onarmakmı acaba hagisi daha zevkli?????????????????:

erhanzeynel
27-06-2006, 23:13
Cewher herkes pekçok şeyden bahsetmiş ancak unutulan bir nokta kalmış sanırım.

Uçağın denge merkezini kontrol ettin mi? Bana bu kırımların sebebi denge berkezinin gerekenden önde olması gibi geliyor. Motor değiştirmeden, uçakta modifikasyonlara başlamadan önce denge merkezini bi kontrol et bence.

cewher
28-06-2006, 17:30
Dişli sıyırıldığı için dişliyi mecburen değiştireceğim çünkü pervaneyi döndümüyor.
Denge merkezinin nasıl kontrol edildiğini(kabaca uçağın merkezinden geçen eksenin ortasında uçağın kuyruk-burun momentlerinin dengesi olduğunu biliyorum)bilmiyorum.Eğer sorun bu ise de sanırım batarya gurubunu arka taraflara kaydırmaktan başka olasılık yok.

stingray
12-07-2006, 22:36
Bu konularda size yardımcı olabilirm zira adanadayım ve benimde elektrikli p-51 im var.

cewher
30-07-2006, 16:06
Tatildeydim foruma uzun süredir bakamıyordum.Çinden ana dişliyi ve şaftı sipariş etmiştim geldi,ancak henüz monte etmedim.
Yükselti dümenine kumanda eden it-çek kolunun maximum itiş ve çekiş arasında kat ettiği mesafe ~2,5 cm kadar yani sıfır noktasında iken ~1 cm kadar elevatoru yukarı veya aşağı hareket ettiriyor.İki yükselti dümeni(sağ ve sol)arasında bir bağlantı teli var(yani kol bir tarafı itiyor,itilen tarafta tel yardımı ile diğer tarafı hareket ettiriyor)Bu düzenekle elevatoru en üste çektiğimde doğru dürüst bir hava direnci oluşturacak kadar yukarı çıkmıyor.Ben de sıfır noktasını yükselme yönünde değiştirdim yani kolu uzattım.(kolun fazla olan ucunu kesmemiştim.Telin daha uç tarafından tekrar elevatorun kolunu bağladım)Bu seferde yükselme dümeni tek taraflıymış gibi çalışmaya başladı,aşağı çektiğim de ancak sıfır pozisyonuna gelebiliyor.Bu it-çek kolun veya kısacası servonun çalışma mesafesini uzatmanın bildiğiniz pratik bir yolu varmı?
Sizdeki modelin özellikleri ne?
Benimki 370 lik fırçalı motor dijital hız kontrolü 3 servo 8.4 voltluk NiMH batarya uzaktan kumanda 4 kanallı

HİLARY DUFF
30-07-2006, 16:35
http://www.hobbyrc.com/rcbilgi/0,8ucak.htmlbence buraya bir bak

cewher
06-08-2006, 00:21
mesajlar ulaşmıyor muuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

MoDeLcİ
02-09-2006, 13:26
Adanada sana Ertan abi yardımcı olabilir. 0 532 317 75 63 nolu telefondan ulaşabilirsin.