Orijinalini görmek için tıklayınız : 25 Nisan HobbyRC Buluşması!...
Evet arkadaşlar.. harika bir buluşmayı daha geride bıraktık... katılan bütün arkadaşlara çok teşekkürler...
Yakında resimlerimiz siteye eklenir...
Mersinden bizi yalnız bırakmayan arkadaşlarımıza da çok teşekkürler... Umarım evsahipliğinde bi kusurumuz olmamıştır... :)
Buluşma çok güzeldi. İleride çok daha güzellerinin olacağından eminim.
Offroadlar çok güzel organize oldular ama onroadlarda organize olunamadı. En azından 3-5 araba piste çıkıpta gazlayamadık. Bi arada offroadlar geldi onroad pistine * yol kenarında ne kadar toz toprak varsa piste savurdular. Arabalar piste tutunamadı * pislendi. Ama olsun. Çok güzel bir gündü.
Gelsin fotolar ... ;)
Evet arkadaşlar gerçekten güzel bir buluşma oldu. katılan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Daha niceeeeeee buluşmalara inşallah.
Toplantı güzel bir katılımla gerçekleşti. Ufak tefek aksaklıklar vardı ama bunlarda zaten zamanla düzelir zaten.
Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürler. Gerçekten ciddi emek harcanıyor.
Bu emeğe saygı duyuyorum ama katılımcıların ve düzenleyicilerin ve pist yöneticilerinin bir sonraki toplantı için dikkat etmesi gereken şeyler var diye düşünüyorum. Bu sadece benim görüşlerimdir ve toplantılarımızın daha verimli geçmesi içindir umarım kimse alınmaz.
Pist te araç kullanmanın çeşitli kuralları vardır. Bunları yönetici ve organizatörlerin* araç sahiplerine aktarması gerekir diye düşünüyorum. Özellikle yöneticiler bunların bildirilmesi için en azından gerekli panoları asmalılar.
1- Piste hiç bir araç* hiçbir zaman kep kullanmadan çıkmamalı. Unutmayalımki kepler sadece kendi araçlarımızı değil* bize çarpabilecek diğer araçları da koruyor
2- Her pist bir dönüşe göre düzenlenmiştir. Saat yönü veya tersi. Tüm araçlar herzaman aynı yönde kullanılmalıdır. Pistin tersi istikametinde araç kullanmak tehlikelidir. Nitekim dün bir kaç ufak kaza yaşandı ama problemsiz atlatıldı.
3- Araçlarımızı kontrol etmemiz gereken yer kuledir. Bunun dışında bir yerden araç kullanmaya çalışmak* hele hele pistin ortasında durarak bunu yapmaki yanlıştır.
4- RC hobisinde en önemli noktalardan birisi frekans paylaşımıdır. Bu işi kolaylaştırmak için frekans panosu* pist yöneticileri tarafından biran önce yapılmalıdır. Bu yapılana kadar hobiciler buna azami dikkat göstermeliler. Dün on ve off road olarak ikiye bölündük ve offroadcu arkadaşlar önden başladı. Gayet güzel eğlendiler* bizde seyrederek keyif aldık. Ama bitince bitmiştir. Offroad cu arkadaşlar işilerini bitirince* araç ve kumandalarını kapatıp onroad cuların da aynı rahatlıkta kullanmalarını sağlamalılar. Buna dikkat edilmediği için onroadda EP'ler için yarımsaat* GP'ler için bir saat gecikme yaşandı. Offroadların turu bittikten saat sonra bile gazlayan offroadlar vardı* bir türlü durduramadık. Hatta pistte bile vardıki buda bir sonraki maddenin konusu
5- Her araç tipi için bir pist mevcut. Bu nedenle onroad araçların asfalt* offrad araçların toprak pistte kullanmaları gerekir. Nasıl onroad bir araç* off road pistine girdiğinde pistte takılır kalır* diğer offroad araçların kullanımını engellerse* lastiklere birikmiş çamurla piste giren* yoldan her çıktığında piste bol miktarda toz toprak fırlatan araçlar da aynı şekilde onroad araç sahiplerine rahatsızlık verir. Hele yol*toprak dinlemeden direk piste boylama gidip gelen bir savage gördümki evlere şenlik. Zaten umudumu kestiğim için tartışmadım
6- Rc araçlarda* arıza olur yolda kalınır. Bu durumda yapılması gereken aracın hemen alınıp pit alanına götürülmesi gerekir. Pistin ortasında araç tamir edilmemeli. Hatta 3-4kişi toplanıp* problemle ilgili konsültasyon hiç yapılmamalı
7- Sonuncusu pist mimarına; Yurt içi ve dışında gördüğüm ilk üzerinden yüksek gerilim hattı geçen* pist yapılmış. Sonuç olarak EP araçların hemen hepsi* GP'lerde bazıları* elektrik telinin altından geçerken yalpalama gösteriyor. Bu durum 27AM (Ki araçların %80'i böyle) araçları etkiliyor. Evet 27AM dış etkenlere en açık frekans. Ama bir çok pistte kullanırken problem yaşamazzken* sadece bu pist için yeni bir kumanda takımı almayı hiç düşünmüyorum. Özellikle* yarış yöneticilerinden birisinin* aracın yaşadığı problem sonrasında "Model araba ile oyuncak araba arasındaki fark bu* mesafe artınca kontrol dışı kalıyor" diye açıklama yapması; Tamiya arabama ve Kyosho kumandama yapılabilecek en büyük hakaretti :). Allahtan tersten dönüp mesafe problemi olmadığını ama aynı yere "yani telin altına" gelince problemin çıktığını göstermek aklıma geldi.
Yine destansı nitelikler taşıyan bir mesaj yazdım :)
Dediğim gibi; başta site yöneticilerimize* herkese tekrar teşekkür* bunlar sadece bizim daha iyiye gidebilmemiz için söylediğim bazı aksaklıklar okadar.
güzel bi gündü :)
organizasyon vasat kaldı :(
günün tadını offroad 'çılar çıkardı :D
ilk geniş çaplı buluşma olmasının verdiği acemilik etkisini gösterdi ;)
tüm bunlar önümüzdeki buluşmanın daha keyifli olacağına işarettir...
...:::hobbyrc:::... ...:::Türkiyenin bir numaralı dostluk sitesi:::...
Wolf çok güzel yazmışsın . Gerçi sınavlar yüzünden gelemedim ama olsun gene de bilgilendirici olmuş
aytugcaglar
26-04-2004, 11:18
gercekten guzel gundu bır ıkı aksaklık ınsallah zamanla cozulecek daha guzel organızasyonlar gerceklesecek ama bu tarz organızasyonlarda tum ark. duyarlı ve kurallara uygun davranması yardımcı olması gerekır sadece tacı ve sukru nun ustune yıkmamak lazım gorevı hayırlı olsun yenı form tum rc severlere
ozan abi ellerine sağlık çok güzel yazmışsın... ama dediğin gibi daha ilk prof. pist buluşmasıydı.. o yüzden yarış sistemini ve kuralllarını biz dahil birkaç tecrrübeli üyelerimiz dışında (oğuz abi ve sen gibi..) pek bilen yok... bu yüzden bazı sıkıntılar yaşandı.. hele hele frekans sorunu tam bi karmaşa... valla sadece 1 saat onları ayarlamayla geçti.. tam bi bulmacaydı :D dediğiniz gibi forumda buluşmalara katılacak arkadalar arasında bi frekans tablosu düzenlenmeli* ve buna göre karışık olanların ayarlanması gerekir...
aslında bunun dışında bir yöntemde 20-30 tane ayrı frekans elimizde olsun.. hobbyRC
'ye ait.. buluşmaya geldiğimizde bu frekansları kullanırız... hiç karışıklık olmaz.. arabasını getiren bir frekans alır ve kullanır... tabii tak-çıkar uğraşmak istemeyenler olursa biraz zahmet verecek :D aslında bu fikir güzel gibi.. sorun olabilecek durum varsa yazarsanız sevinirim... ona göre katılan üyelerimizden birer frekans hediye etmelerini rica ederiz.. her buluşmada kullanılır...
100kmh2sn
26-04-2004, 11:49
Organizasyonların boyutu gittikçe büyüyor*her organizasyon bir öncekine göre daha iyi oluyor ve ek***lerimizi tespit ediyoruz*haliyle dünkü buluşmadada bazı aksaklıklar oldu ama bunları gözüm hiç görmüyor*önemli olan bir sonraki organizasyonda bu ek***lerimizi kapatmak
Düne gelince ;
Ben gerçekten büyük keyif aldım*kafamızdaki şablonu tam oluşturamasakda yinede herşey çok güzel geçti*biraz RC biraz 1/1 derken ben baya bi atraksiyon yaşadım :D bu arada hondayla pistteki rekorum 59 sn :D
Tmaxxın rodajıyle ilgili Can(Tebol) saolsun hep yanımdaydı yardımcı oldu*teşekkür ediyorum*ayrıca tshirt dağıtımını yapan arkadaşlara*ortada organizasyonu düzene sokmak için uğraşan Oğuz Abiye*Taci'ye*elinde kamerasıyle sürekli çekim halindeki Fatih'e(Elenor) ve uzakdan yakından gelen bütün arkadaşlara çok teşekkür ediyorum
Dün doğumgünümü düşünerek yapılan jestte gerek Taciye gerekse bu düşünceye ortak olan herkese tek tek teşekkür ediyorum
Bir sonraki organizasyon daha profesyonel ve daha düzenli olacak*bunun için kolları sıvadık elimizden geleni yapıcaz*
25 Nisan'a katılan bütün herkese desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum*saygılarımla
buluşmalar bizim açımızdan (daha bi külüstür sahibi olamamış vatandaşlar) verimli oluyor değişik modelleri görüp fikir sahibi oluyoruz. bu işi bilen arkadaşlar sağolsunlar ahiret sorularımıza ;) sakince cevap veriyolar.
yüzyüze görüşmenin verdiği keyifte cabası...
herşey için teşekkürler...
suleyman
26-04-2004, 14:30
Buluşma şahaneydi. Özellikle mhmtg'e çok teşekkürler Ahret sorularıma sıkılmadan cevapladı. Enkısa zamanda bende bir T-MAXX alacagım.
Buluşma çok güzeldi. Zamanla organizasyonda yerine oturucaktır. Ancak günün sonunda beraber piste çıkacak birini bulabildim. O da bizden değildi :p
Offroadlar güzel organize oldu ama onroadları da organize etmek lazım 1 türlü. Zamanla olur o da ;)
Ama dün tek bir şey vardı ki o da çok sinir etti beni. Model araba üstünden yüksek gerilim hattımı geçermiş. 27 mhz kumanda kullanıyordum o sıra. Tam virajda araba kafasına göre koptu gitti toprağa girdi. Arka diferansiyelde kayışın oturduğu yerdeki sağ-sol tutan yerlerden biri kırıldı. Arabanın altı çizildi. Buluşmadan önceki gece sabahın 6 sına kadar uraşıp yaptığım kep pislik içinde kaldı. ( Gerçi toprağa çıkmadan öncede pislik içindeydi * onroad pistte şov yapan savageler * sağ olsunlar * pisti toz yapmışmardı ) Kebin altı hafif büküldü....
Bu iş ciddi iş sonuçta * o pistte oyuncak araba kullanmıyoruz. Tepeye dikmişler direği * aklımada gelmedi ...
Ben de buluşmaya ilk kez gelen birisinin gözünden bişeyler yazayım dedim. Çoğu şey açıkca belirtilmiş* bu fikirler de yararlı olur umarım. Güzel gündü* özellikle de hava. Ben off-road araçların yarışlarını pek seyretmedim* ben gittikten sonra da on-road yarış oldu mu bilmiyorum ama* on roadların yarışlarını seyretmek isterdim. On-road organizesini on-road modeli olan arkadaşlar yürütse* bir kişi bu iş için seçilmiş olsa daha iyi olabilirdi. Pistte epey bir model vardı* yarışlar başlamayınca ve sanırım birkaçında sorun olması sonucunda 3 tane gp kaldı pitte. Bunu ve frekans karışmalarını önlemek için off-road ve on-road yarışları sırayla yapılsa daha iyi olabilir hatta daha önceden hangi yarışın ne zaman başlayacağı belirlenmeli hem bu sayede topluluk dağılmamış olur. sonuç olarak* güzel bir gündü ve daha ilk ciddi buluşma olduğu düşünülürse az sorun çıktı diyelim. Umarım bunu ukalalık olarak algılamazsınız* bunları siz de düşünmüşsünüzdür ama belirtmek sitedim.
evet arkadaşlar buluşma çok sevkliydi.katılan herkese çok teşekkürler.bu arada off-road organizasyonu çok zevkliydi:)bide onların sonuçlarını öğrenebilirmiyiz? :)))
aytugcaglar
26-04-2004, 16:52
valla can bı senın bırde hılmını araba saglam kaldı benım aracta dıger off road larda hırpalandı bıraz :)) neyse bende senın aacı tamır ettım boylelıkle :)) hıc degılse bı offroad calıstırıdk
benım aracmı salam kaldı ?
benım aracta kırılmayan yter kalmadı :D
aytugcaglar
26-04-2004, 16:56
sağlam derken yarısan arac parca parca da olsa :)))
hıı nedemezsiniz benim arabada bi defa dişli sıyırdı ama allahtan ersin abide dişli varmış ondan aldım(ersin abiye çok teşekkürler)ve son olay ise arka diferansiyel gitti.şuanda arabam önden çeker.:):):)
aytuğ...
senin aracının servosu sanırım islandığı için sorun yapmıştı... sonradan çalıştımı.. yada problem bumuymuş gerçekten...
Buluşmada gördüğüm en dağılmış araç hilmininkiydi :D
Darmadağan olmuştu hatta.
abı sen sımdı gorcen arabayı 2 gun sonra ozgurun tabırıyle "CICEK" gıbı yapıcam :D
bugun uzerıne 2 lıtre etıl alkol doktum butun camurları akıttım
ınce temızlıge gırecem
ondan sonrada servoları degıstınmı bırdahakı bulusmayı beklıycem :D:D:D
slm.. buluşma gerçeten çok iyidi...ufak tefek ek***likler olsada yinede güzel..ama bir sonraki buluşmada iyi bir yarış organize edelim...eminim daha bir zevkli geçer...
Parça kırmamışmıydın hiç sen hilmi ? Motor çalışmıyo diyodun en son :) :)
mfy;
avatarındaki savage yoksa benim e-maxx'in üstündemi duruyor... :D
hadi t-maxx olsa haklısın ama e-maxx hepsinden üstün :D :D
savage gerçekten iyi bir model.. bunu bu buluşmada daha iyi anladım... gerçekten sağlam bir alet... ayrıca motoruda çok güçlü... bir kaç ufak sorun dışında dün çok iyi bir performans sergilediğini düşünüyorum.. ama t-maxx için aynı şeyleri söyliyemiyecem...
Benim gördüğüm kadarı ile de savage t-maxxden daha iyi.
Düz asfaltta daha dengesiz. Gerçi offorad arabayı düz yolda kullanmak için almıyoruz tabi :) O yüzden alıcak olursam ki yazın almayı düşünüyorum , savage alıcam sanırım .
ya özgür... bırak savageyi falan.. sana e-maxx alalım :D :D
savage nin offroad daki görüntüsü iyi.. güçlü alet... ama düz yol yada patikada t-maxx daha iyi kalıyor.. özellikle pistte savage ile dönüşlerde gaz kesiyorsun.. ama t-maxx le bu sorun yok..
Doğru diyosun Taci. Savage virajlarda bence de iyi değil. Asfaltta berbat zaten. 2 sinide kullandım. Savage de yarı gazda bile giderken , düz yolda , direksiyonu kırdın mı direk taklayı veriyor ama motoru da t-maxxden daha güçlü. T-maxx in yol tutuşu savage ye göre nispeten daha iyi.
E-maxx i boşver abi , pilli offroad yorar insanı :)
Sen senin E-maxx i çıkar elden , savage alalım sana bi tane :D
ozgur kırık parca olarak bulkheads ler var ama onlardan bende olması lazım yoksada bakacaz bır caresıne.
motor dıslısı eet donmuyor ama pek bakamadım tas flan gırmıs olabılır dıslıye yarın bakacaz :D
tmaxxde savagede cok ıyı arabalar fakat savage sesten kaybedıyor ya.
bırcok kısının dedıgı gıbı su motoru gıbı.
ama atlaması zıplaması dengesınde sorun yok.
bırde atlayıstan atlayısa degısıyor.
mesela o tek ve yuksek olan tumsekte ben atladım takla attım ama savage atmadı.
bırdahakı turdada savage takla attı tmaxx atmadı.
yanı olculmesı zor aletler.
bırbırlerıne cok benzeyen ve kısının alırken tek fark olarak gorebılecegı sey aracın tıpı gıbı gelıyor bana.
valla can bı senın bırde hılmını araba saglam kaldı benım aracta dıger off road larda hırpalandı bıraz :)) neyse bende senın aacı tamır ettım boylelıkle :)) hıc degılse bı offroad calıstırıdk
Sanirim sadece mehmetinki demek istedin :D Aytug seni giderken ugurlayan bir benim maxx vardi yahu :) ama umarim diger araclardaki problemlerde hallolur
bu arada off road yarisina 4 arac katilabildi ki organizasyondan kisa bir sure sonrasinda da bunlardan 2si daha gitti ama 4 araclik bir off road yaris yaptik
Bir dahaki bulusmada daha iyi pist ve kontrol edilmis araclar bekliyorum. Once orgnize olup birkac yaris yapariz sonra rahat rahat turlariz diyorum. Ben tam organizasyonu sagladim herkes aracini servise soktu :D
Off road pist yarismasi sonuclari
(3 tur attik, tur disina cikma +20sn, engellerin her girilmeyip es gecilenine de +10sn ceza verdik :) )
1-Canberk (savage 25) 1.21 // 2.15 cezali
2-Mehmet (t-maxx) 1.30 tur zamani // 2.20 cezali
3-Tebol (sukrunun t-maxx) 1.41 tur zamani // 2.41
4-Mfy (savage 25)1.44 tur zamani // cezalarin eklendigi zaman 5.55
Off road drag yarisi :D
Ersinle mehmet arasinda savage, tmaxx kalkis yarisi (asfaltta)
1-Mehmet (t-maxx)
2-Ersin (savage)
Off road drag yarisi, ersinin hile yapip araci fakire ayarladigi fakat buna ragmen arkadan mehmetin onu yakaladigi yaris :D
1-Ersin (savage)
2-Mehmet (t-maxx)
Off road ucus yarisi :D
1-Ersin
2-Ersinin yakinina yaklasan bile olmadi
Off road saglamlik yarisi :D
1-Mehmet (t-maxx)
2-C@no (savage) (sadece on ceker olarak da olsa)
3-Mfy (zaten araci bozuktu ama)
1200-... direk buna atliyorum cunku hilmi bu sirada :) hatta aliminyum modifiyeli bir araci bile dagitarak kendi dalinda bir ilke daha imza atti :D
karting turnuvasi 3 kisilik
:D
1-Ersin (2tur bindirdi bize)
2-Tebol
3-Mehmet
Neyse bir dahakine kadar bu bulusma guzeldi diyorum zaten mersin istanbul bulusmasi bile basli basina yeterdi, sonucta biz sadece arba kullanmaya gitmedik. Ersinle karting bile yaptim ya daha ne isterim :)
hilmi...
tümsek ve rampalardan atlarken araçların takla atmasının sebebini tespit ettim.. :D
hatta birkaç savage ile denedik oluyor.. takla atmıyor...
şimdi rampadan önce hızlanıyorsun sonrada rampadan atlıyorsun ya. işte ondan sonra millet gazı bırakıyor..havadayken gazı bırakınca arabanın tekerlerinin devri değişiyor ve dengesi bozuluyor.. eğer gazı bırakırsan arabanın burnu yere iniyor ve takla atıyor... gazı sona kökleyince de önü kalkıyor ve yine takla atıyor...
bunun iiçin önce rampadan atlatacan son gazla.. sonra tetiği yarıya çekecen... süper bi atlayış oluyor.. tam düz.. deneyin ve görün...
ben denedim.. 1 t-maxx 3 savage ile.. c@no nun savageyi bir atlattım suya kadar düz sopladı.. :D
1. olana bi hediye falan yokmu? :D:D:D:D
ewt taci abi banada öğretti gerçekten çok işe yarıyor.herkese tavsiye ederim
Böaaauauueueueue :( :( gelemedim yaaaaa. hüngüür Artık napalım bi dahaki sefere...
Bizim radyo nunda yayınının duracağı tuttu :( mecburen gittik linkler arızalanmış... akşama kadar düzeltecez diye canımız çıktı tabii hevesle beklediğim pazar günümde pic oldu ühüü ühüüü hava da güzeldi o biçim eğlenmişinizdir siz şimdi......
allahtan sen uyanmazsin diye ben yola cikmistim Kerem :D
yoksa kalacakmisim bi basima :rolleyes:
yaa yok uyandımda valla işte bööle bi aksilik oldu napalım kısmet işallah bi dahaki sefere... bu arada eski msg lar yeni foruma taşınabilecek mi yaw???
eski mesajları eski forumdan takip edeceğiz.. arşiv olarak..
üyelerimiz taşınacak...
ok artık naapalım başa gelen çekilir :( imzayı da şeettiremedik daha image kodları link olarak veriyo :(
freeman1209
27-04-2004, 13:28
gerçekten çok iyi bi buluşmayı daha geride bıraktık
organizasyon biraz eksikti ama çok güzel geçti
abi benim anlamadığım bişey var o kadar köpeğin orda işi ne.buluşma olarak başka yermi seçememişler.çok güldürdüler beni :D neyse bi dahaki buluşmayı bekliyoruz :cool:
aytugcaglar
27-04-2004, 15:30
mehmet senın arac tabı saglam kalır yaa surmuyosunku hıc pıstte ucurmuyosun bıle aracı asfallta surdun hep :))))))
yaw resimleri yokmu bakaklım :)
resimleri koymayacaz... :D
gelseydiniz görürdünüz... :D :D
yakında konulur. bu ara forum işlerinden zaman kalmıyor..
Biraz geç kaldım. Fotoraflarda yokum sanırım ama genede gelsin fotolar :p
aytugcaglar
28-04-2004, 09:14
ozgur eskı resımlerden foto montaj yaparız :)) sende erkenden toplantıda olmus olursun
100kmh2sn
28-04-2004, 11:54
Autodrom'un web sitesinde buluşmamızı haber olarak yayınlamışlar,buyrun linki ;
http://www.auto-drom.com/haber-hobbyRC.htm
freeman1209
28-04-2004, 14:09
iğşallah bende çıkmışımdır fotoğraflara.beni çeken birini hiç fark etmedim
biz bu sefer topluca fotoğraf çekilmedik dimi :(
yawww boşuna gittim maça yaaaaa keşke gelseydim hihihihihihihh
madsnake
29-04-2004, 15:29
valla güzel bir olaydı...ufak tefek aksilikleri saymazsak(bizim adımıza...)
şansa benim arabamda 1 gün sonra geldi...
giderken bir ton aksilik çıktı...8 kişi dökük bir mazda minübüsle(tamamen reklamlı olan) gidiyorduk herkez basınca bizde yolu bilmeyince kaybolduk...ondan sonra zor bela bulabildik...erken dönmek zorunda olduğumuz için yarışları falan göremedik...sadece milletin kendi kendilerine turlamalarını seyredebildik...bide auto dromdan çıkarken minübüsün aküsü bitti...bide onu iteklemek zorunda kaldık ama herşeye rağmen güzel bir buluşma olmuş...
freeman1209
29-04-2004, 15:45
madsnake siz epeyi macera yaşamışsınız desene.
İlk buluşma gerçekten de oldukça güzel geçti. Ufak tefek sorunlar yaşandıysa da yine de iyiydi. İnşallah bundan sonraki buluşmalar daha da güzel ve organize olacak. Bu arada Autodrom'da yine toplanırsak, oradaki aksaklıklar hakkında önceden bilgi sahibi olmak için duyuru yapılırsa iyi olur. Ben Avrupa yakasından geliyorum ve sanırım Hezarfen pisti daha yakın ve pist de oldukça güzel. Orada da bir buluşma düzenlenmesine ne dersiniz?..Sevgiler,saygılar...
Hezarfen'de toplantıyı şiddetle destekliyorum. Toplantı yine autodrom'da olursa, gelebilirim ama aracımı kullanamayacağım (malum yüksek gerilim hattı :( ) için getiremiyeceğim ama Hezarfen olursa çok daha fazla aracın katılımı ile yarışabiliriz diye düşünüyorum.
Evimin Beylikdüzünde olmasının hiç önemi yok bu arada :D
Bencede orda bir buluşma düzenliyelim ben gelirim yani
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.