PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sasser virüsü

C@NO
02-05-2004, 20:53
arkasaşlar yeni bi virüs çıkmış adı Sasser.virüs öncelikle windows XP kullanıcılarını etkiliyor.hani yaz aylarında bi MsBlast viüsü vardıya(2003 yazında)onunla aymı görevi yapıyo.nete giriosunuz ve sadece 5 veya 10 dakka sonra bi uyarı çıkıyo ve bilgisayarınız kapanıyo.böyle bi problemi olan arkadaşlar;http://www.microsoft.com/security/incident/sasser.asp linkine bi göz atsınlar.benim başıma geldi daha virüsten az önce kurtulabildim.(verdiğim link ile)bu nedenlede 2 gündür hobbyrc ye giremiyodum(sıkıntıdan patlamak üzereydim ama olsun artık hallettik şimdi çooook mutluyum):D:D:D

Cydia
10-05-2004, 23:12
Geçen hafta sonunda ortaya çıkan ve hızla yayılan Sasser virüsü milyonlarca bilgisayara bulaşırken, bazı banka ve şirket sistemlerinin çökmesine yol açtı. Sasser, Blaster’ın interneti kasıp kavurduğu ağustos ayından bu yana görülen en büyük salgınlardan biri olarak nitelendiriliyor. İlk olarak cumartesi günü ortaya çıkan Sasser’in etkisi, pazartesi günü tüm dünyada çalışanların işbaşı yapmasıyla birlikte daha da arttı. Anti-virüs uzmanları virüsün etkilediği bilgisayar sayısı olarak 6-18 milyon arasında değişen rakamlardan bahsediyor.

ÇOK SAYIDA ŞİRKETİ VURDU
Sasser virüsü, dün İspanya’dan Tayvan’a kadar çok farklı bölgelerdeki sistemleri etkiledi. İspanya’da ulusal mahkeme sistemlerini bloke eden Sasser, Tayvan’daki ulusal posta servisinin bin 600 sisteminin hizmet dışı kalmasına yol açtı. Avustralya’da virüs nedeniyle tren trafiği geçici bir süre aksarken, Avrupa Komisyonu’ndaki 25 bin makine de virüsün kurbanı oldu.

Finlandiya’nın üçüncü büyük bankası Sampo, virüsten korunmak için ülke çapında 130 şubesini pazartesi günü hiç açmadı. Yatırım bankası Goldman Sachs, Avustralyalı Wastpac Bank ve Amerikan havayolu şirketi Delta Airlines de geçici olarak virüsten etkilendi.

SAHTE VİRÜS YAMASINA DİKKAT
Bu arada Sasser, ikinci bir virüs tehlikesini de beraberinde getirdi. Anti-virüs şirketinden gelmiş gibi gözüken e-postalarda Sasser’i temizlemek için ilişikteki dosyaya tıklanması isteniyor. Uzmanlar bu dosyanın aslında ünlü Netsky solucanının bir varyantı olduğunu ve kullanıcıların bu tür sahte uyarılardan uzak durması gerektiğini söyledi.

KENDİ KENDİNE BULAŞIYOR
Diğer solucanların aksine e-posta ile yayılmayan Sasser, internete bağlı herhangi bir PC'ye saldırabiliyor. Bir başka deyişle Sasser, aktif hale gelebilmek için kullanıcıların ilişikteki dosyaya çift tıklamasına gerek duymuyor. Uzmanlar bilgisayarın internette bağlı kalma süresi arttıkça, Sasser’ın bulaşma riskinin de arttığını belirtiyor. Kurbanlarını rast gele seçen Sasser, bulaştığı bilgisayarı kapatıp yeniden açıyor ve bu işlemi sürekli tekrar ediyor

MICROSOFT YAMASI VİRÜSÜ DURDURUYOR
Microsoft’un bazı işletim sistemlerindeki bir açığı kullanan Sasser, sadece Windows 2000, Windows XP ve Windows Server 2003 işletim sistemlerinde etkili olabiliyor. Virüs Windows 95, 98, Me ve NT kullanan bilgisayarlara dokunmuyor. Söz konusu açığı kapatmak için Microsoft’un çıkardığı yamayı yüklemek gerekiyor. İlgili yamaya http://www.microsoft.com/security/incident/sasser.asp adresinden ulaşmak mümkün.
(Hürriyetim)

Cydia
10-05-2004, 23:12
İlk olarak geçen cumartesi ortaya çıkan hafta başında ise büyük bir ivme kazanan Sasser solucanından en çok ev kullanıcılarının etkilendiği bildirildi. Anti-virüs şirketi Network Associates virüsün etkilediği bilgisayarların yüzde 80’inin ev kullanıcıları ve öğrencilere ait olduğunu duyurdu. Network Associates’e göre, Microsoft’un Sasser’la ilgili sayfası açıldıktan ilk 48 saat içinde toplam 1,5 milyon kişi tarafından ziyaret edildi. Anti-virüs şirketi Sophos ise virüsün uzun vadede ev kullanıcılarını etkilemeye devam edeceğini tahmin ediyor.

Online güvenlik uzmanları Sasser’in, şirketlerin gerekli önlemleri almasının ardından gözünü ev kullanıcılarına çevirdiğini belirtiyor. Ev kullanıcıları anti-virüs güncellemelerini yeterince sık yapmadığı ve ilgili yamayı yüklemeye özen göstermediği için kendi kendine yayılabilen Sasser’e karşı daha savunmasız. Uzmanlar ev kullanıcılarına bir an önce Microsoft’un yamasını yükleyin çağrısı yapıyor.

SASSER KURBANLARI ARTTI
Öte yandan Sasser dün de küresel çapta çeşitli bilgisayar sistemlerini sekteye uğratmaya devam etti. İngiltere’de 19 sahil güvenlik istasyonundaki bilgisayarlar çökerken, çalışanlar bir süre kağıt-kaleme mahkum kaldı. Çeşitli terminallerdeki aksaklıklar yüzünden British Airways’in uçuşlar da dahil bazı hizmetleri aksadı.

Alman Deutsche Post’taki 300 bin makineye Sasser bulaşmasının ardından nakit işlemleri yapılamadı. Sasser, ABD’nin New Orleans kentinde 500 hastanenin uzun süre kapanmasına yol açarken, Washington’daki bazı sağlık servislerini aksattı.

Sasser, pazartesi günü de İspanya’dan Tayvan’a kadar çok farklı bölgelerdeki sistemleri etkilemişti. İspanya’da ulusal mahkeme sistemlerini bloke eden Sasser, Tayvan’daki ulusal posta servisinin bin 600 sisteminin hizmet dışı kalmasına yol açtı. Avustralya’da virüs nedeniyle tren trafiği geçici bir süre aksarken, Avrupa Komisyonu’ndaki 25 bin makine de virüsün kurbanı oldu.

Finlandiya’nın üçüncü büyük bankası Sampo, virüsten korunmak için ülke çapında 130 şubesini pazartesi günü hiç açmadı. Yatırım bankası Goldman Sachs, Avustralyalı Wastpac Bank ve Amerikan havayolu şirketi Delta Airlines de geçici olarak virüsten etkilendi.

KENDİ KENDİNE BULAŞIYOR
Şu ana kadar dört varyantı ortaya çıkan Sasser, Blaster’ın interneti kasıp kavurduğu ağustos ayından bu yana görülen en büyük salgınlardan biri olarak nitelendiriliyor.

Diğer solucanların aksine e-posta ile yayılmayan Sasser, internete bağlı herhangi bir PC'ye saldırabiliyor. Bir başka deyişle Sasser, aktif hale gelebilmek için kullanıcıların ilişikteki dosyaya çift tıklamasına gerek duymuyor. Uzmanlar bilgisayarın internette bağlı kalma süresi arttıkça, Sasser’ın bulaşma riskinin de arttığını belirtiyor. Kurbanlarını rast gele seçen Sasser, bulaştığı bilgisayarı kapatıp yeniden açıyor ve bu işlemi sürekli tekrar ediyor.

MICROSOFT YAMASI VİRÜSÜ DURDURUYOR
Microsoft’un bazı işletim sistemlerindeki bir açığı kullanan Sasser, sadece Windows 2000, Windows XP ve Windows Server 2003 işletim sistemlerinde etkili olabiliyor. Virüs Windows 95, 98, Me ve NT kullanan bilgisayarlara dokunmuyor. Söz konusu açığı kapatmak için Microsoft’un çıkardığı yamayı yüklemek gerekiyor. İlgili yamaya http://www.microsoft.com/security/incident/sasser.asp adresinden ulaşmak mümkün.
(Hürriyetim)

Cydia
10-05-2004, 23:13
http://www.hurriyetim.com.tr/displayimage/0,,128349,00.jpg

Geçen hafta interneti kasıp kavuran Sasser bilgisayar virüsünün yaratıcısı olduğu belirtilen 18 yaşındaki bir genç Almanya'da tutuklandı. Kimliği açıklanmayan lise öğrencisi, Sasser solucanını yazdığını itiraf etti. Alman polisinin verdiği bilgiye göre, lise öğrencisi olduğu belirtilen genç FBI ve Microsoft'un da yardımları sayesinde ülkenin kuzeyindeki Rotenburg'da adlı küçük bir kasabada yakalandı. Zanlının evinde yapılan aramada bazı bilgisayar ve disklere el konuldu. Gencin tek başına çalıştığı ve organize bir bilişim çetesinin üyesi gibi gözükmediği belirtiliyor. 18 yaşındaki virüs yazarının kimliği açıklanmadı, ancak Alman basını FBI e CIA'in Sven J. olarak bilinen bir kişiden şüphelendiğini yazmıştı.

BEŞ YIL HAPİS CEZASI ALABİLİR
Alman bilişim güvenliği yetkilileri Sasser'in dört farklı versiyonu olduğunu hatırlatarak, yakalanan kişinin tümünden sorumlu olup olmadığının bilinmediğini kaydetti. Yakalanan gencin, geçtiğimiz aylarda çok sayıda bilgisayarı vuran Nestky virüsüyle de bağlantısı olabileceği iddia ediliyor.

Sasser yazarı suçunu itiraf ettikten sonra serbest bırakılırken olayla ilgili soruşturma sürüyor. Alman yasalarına göre gencin beş yıl hapis cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.

MICROSOFT'A YAPILAN İHBAR YAKALATTI
Sasser düğümünü çözen gelişmeler Microsoft'a cuma günü yapılan bir ihbarla başladı. Yazılım devini arayanlar virüsün yazarını bildirmeleri durumunda para ödülü alıp alamayacaklarını sordu. Microsoft, ihbar edilen kişinin tutuklanması durumunda para ödülü vermeyi kabul etti. İhbarcıların virüsü yazan kişiyi önceden tanıdığı tahmin ediliyor. Microsoft daha önce de bazı ünlü virüslerin yazarlarının başına 250 bin dolar ödül koymuştu.

Bu yılın en hızlı yayılan virüsleri arasında yer alan Sasser solucanının, geçen hafta içinde yaklaşık 18 milyon bilgisayarı etkilediği sanılıyor. Şu ana kadar dört varyantı ortaya çıkan Sasser, Blaster’ın internet trafiğini alt üst ettiği ağustos ayından bu yana görülen en büyük salgınlardan biri olarak nitelendiriliyor.

Diğer solucanların aksine e-posta ile yayılmayan Sasser, internete bağlı herhangi bir PC'ye saldırabiliyor. Bir başka deyişle Sasser, aktif hale gelebilmek için kullanıcıların ilişikteki dosyaya çift tıklamasına gerek duymuyor. Uzmanlar bilgisayarın internette bağlı kalma süresi arttıkça, Sasser’ın bulaşma riskinin de arttığını belirtiyor. Kurbanlarını rast gele seçen Sasser, bulaştığı bilgisayarı kapatıp yeniden açıyor ve bu işlemi sürekli tekrar ediyor.

Son günlerde hızı kesilen Sasser, Microsoft'un Windows 2000, Windows XP ve Windows Server 2003 işletim sistemlerinde bir açığı kullanarak yayılıyor.
(BBC)

C@NO
11-05-2004, 20:29
taci abi bilgilendirdiğin için teşekkürler bende bu konunun gerisini bi araştırmak istiyodum.tekrar tşk.

kepaze
11-05-2004, 20:33
vay beee adam harbi yapmış yani tebrik etmek gerek :D:D

Cydia
11-05-2004, 21:46
inanç ne iş... görende hackerları besliyon sanacak :D

ama dediğinde de haklılık payı var... adamların sayesinde 2 haftada biton servis yaptık :D (millet yanlış anlamasa bari :D barracuda ile inanç bir olmuşlar para kazanmak için trojan yapmışlar falan :D)

DeeJay
11-05-2004, 23:34
inanç ne iş... görende hackerları besliyon sanacak :D

ama dediğinde de haklılık payı var... adamların sayesinde 2 haftada biton servis yaptık :D (millet yanlış anlamasa bari :D barracuda ile inanç bir olmuşlar para kazanmak için trojan yapmışlar falan)
wayy resiller siziii şüpheleniyodum sizden zati :D