Orijinalini görmek için tıklayınız : Uçakçılar için Önemli!!!!
bonzipower4
11-08-2006, 14:19
Arkadaşlar bu aralar uçak üzerine ters monte edilmiş bir motorla uğraşıyorum. Bu konuda deneyimi olan arkadaşlar bilirler; ters monte edilmiş (yani soğutma kafası, uçak iniş takımları üzerindeyken yere bakan) motorların ayarları biraz sıkıntılı. En büyük neden bujinin sürekli yakıtla yıkanması. Bu da motor biraz normalden zengin durumdayken stop ettiğinde bir daha çalıştırmanız zor olacak anlamına geliyo. Çünkü buji ıslak!! Araştırmalarıma göre motoru düz konuma getirip yani uçağı ters çevirip ayarlarını oturtmak bir çözüm. Denedim motor direk zaten düzgün çalışmaya başlıyo. Artı bi de yakıttaki nitro oranı bu durumda önem kazanıyo. %15 oranı iyi bu durum için öğrendğim kadarıyla.
Başka püf noktaları varsa konu hakkında saklamayalım herkes yararansın:ahhahyt:
Açıkcası ben motoru düz çevirmeyi düşünüyorum. Bunun dezavantajı uçağın görüntüsü tabi :( Genelde güzel uçakların hepsinde motor aşağı bakıyor.
Yana çevirmek de bir çözüm. Cowling, extra 300, Cap 232 tarzı uçaklarda geniş olduğundan motoru yan çevidiğinizde scale görntü bozulmuyor.
Tabi bu çevirmeleri yaparken motorun pervane aksının aynı kalması şart:ahhahyt:
konu hakkında deneyimli arkadaşların bir tavsiyesi olacaktır eminim.Bu Sorunun cevabı gerçekten önemli bir bilgidir arkadaşlar....
bonzipower4
11-08-2006, 14:29
Şunu da ekliyim tamam motor ters çevrildiğinde düzgün çalımaya başlyo ama normal konumuna getirdiğiizde tekrar aksaklık yaşanabiliyo. Yani kısaca ters çevrilen motorun ayarları çok hassaslaşıyo.
Ters konumlandırılmış motorla düz konumlandırılmış motorun performans ve ayar açısından hiçbir farklılığını görmedim.Ters kalında bujinin ıslanması diye bir şey sözkonusu olabilir fakat ısıtıcı taktıgın an direk ıslaklık gider.Starteri bastıgın an çalışır.Biz bugüne kadar motor konumlandırmasında SADECE ayara göre hareket ettik.Düzmüş yanmış tersmiş diye bakmadan carburator settingslerine nasıl kolay ulaşabilceksek öyle taktık.
Nitro oranı yüzde 15 normal bir eğitim modeli için çok fazladır.Akrobasi için kişilerin tercihi.Fakat motoru ters bagladım nitroyu arttıriyim yanlış bir mantık.
Son olarak motor Çok zenginkende çok fakirkende motorun ömrü ciddi derecede azalır.Motoru ideal ısıda kullanmalıyız.
bonzipower4
11-08-2006, 17:46
Ters konumlandırılmış motorla düz konumlandırılmış motorun performans ve ayar açısından hiçbir farklılığını görmedim.Ters kalında bujinin ıslanması diye bir şey sözkonusu olabilir fakat ısıtıcı taktıgın an direk ıslaklık gider.Starteri bastıgın an çalışır.Biz bugüne kadar motor konumlandırmasında SADECE ayara göre hareket ettik.Düzmüş yanmış tersmiş diye bakmadan carburator settingslerine nasıl kolay ulaşabilceksek öyle taktık.
Nitro oranı yüzde 15 normal bir eğitim modeli için çok fazladır.Akrobasi için kişilerin tercihi.Fakat motoru ters bagladım nitroyu arttıriyim yanlış bir mantık.
Son olarak motor Çok zenginkende çok fakirkende motorun ömrü ciddi derecede azalır.Motoru ideal ısıda kullanmalıyız.
Ayar açısından farklılık şudur. Ters konumlanmış bir motor çok daha hassas dır ayar değişikliklerinde. Bu bütün dünyadaki hobicilerin kabul ettiği bir durumdur yabancı forumlara da göz atıldığında. Ters motor takıyım nitroyu arttırıyım mantığı yakıtın buji yakıtla çok ilişkide olduğu durumda bile kolay ateşlenmasini sağlamak içindir. Nitro motorun kolay ateşlenmesini sağlar. Yani çok kolay ve akla yatan bir mantık.
Çok zengin motor kimse kullanmak istemez çünkü motorun gücünün yarsından azını kullanmak kimse istemez. Fakirliğin de motora zarar vereceğini heralde bilmeyen yoktur.
Isıtıcıyı bujiye takınca ıslaklık bir yere kadar gider motorun ayarlarını oturturken normalden çok az zengin ayarda kalsa bujiyi ısıtmak o kadar zor oluyor.
Lütfen kesin konuşmadan bilgimize başkalarının bilgilerine ve deneyimlere göre fikir yürüttelim. Siz aynı sorunu yaşamamış olabilirsiniz ama yaşayan çok.
Ayrıca bu kadar sorunsuz ayar yapan birinin sorunu çözmeye yönelik bilgi verebilmesi gerekir bence.:hımm:
bonzipower4
11-08-2006, 17:48
Ayrıca hiçbir eğitim modelinde ters konumlandırılmış motor görmedim. Benim bahsettiğim uçak 80 lerin F3A sı Saphir.
bonzipower4
11-08-2006, 18:10
Sanırım sorunun nedenini buldum.:ahhahyt: Motor soğutma kafasından yakıt sızdığını gördüm. Vidalardan birkaçı biraz gevşemiş. Haliyle motorun ayarları bir türlü tutmadı. Boşuna uğraştık o kadar ama neyseki bulduk yanlışı. :)
motor ters olunca uçak ters uçmazmı arkadaş :D
Ayar açısından farklılık şudur. Ters konumlanmış bir motor çok daha hassas dır ayar değişikliklerinde. Bu bütün dünyadaki hobicilerin kabul ettiği bir durumdur yabancı forumlara da göz atıldığında
:
Uçak motorlarında ayar zaten hassasdır.Ters çevrilmesi yan çevrilmesi bu kademede fark etmez.Yabancı forumları bende takip ediyorum emin ol.;)
.Ters motor takıyım nitroyu arttırıyım mantığı yakıtın buji yakıtla çok ilişkide olduğu durumda bile kolay ateşlenmasini sağlamak içindir. Nitro motorun kolay ateşlenmesini sağlar. Yani çok kolay ve akla yatan bir mantık. :
Her motoru boğulan yüksek nitro koyup öyle çalıştırması denesin o zaman.Böyle bir mantık yok.Kolay ateşlemeyi sağlamak istiyorsan uygun buji seçersin olur biter.
Çok zengin motor kimse kullanmak istemez çünkü motorun gücünün yarsından azını kullanmak kimse istemez. Fakirliğin de motora zarar vereceğini heralde bilmeyen yoktur. :
Yazında normalden zengin bir durumda durdugunda çalıştırması zor gibi bir ifarde vardı.Yani zangin kullandıgını varsayarak bu cümleyi kurdum.Motorun zengin yada fakir olması göreceli bir kavram bunun için standartları bilmeniz lazım.
Isıtıcıyı bujiye takınca ıslaklık bir yere kadar gider motorun ayarlarını oturturken normalden çok az zengin ayarda kalsa bujiyi ısıtmak o kadar zor oluyor.
:
İyi gözleriniz varmış ne diyim :)
Lütfen kesin konuşmadan bilgimize başkalarının bilgilerine ve deneyimlere göre fikir yürüttelim. Siz aynı sorunu yaşamamış olabilirsiniz ama yaşayan çok.
Ayrıca bu kadar sorunsuz ayar yapan birinin sorunu çözmeye yönelik bilgi verebilmesi gerekir bence.:hımm:
Ben bugüne kadar sorun yaşamadım.Çünkü motor ters buji ıslanıyor ondan çalışmıyor diye düşünmek yerine
-Depo veya hortumlarda kaçak mı var ?
-Carburatorum yada filtrelerimmi kirlendi ?
-Kullandığım buji nitro oranım ve hava sıcaklıgına uygunmudur ?
-Yakıtımın durumu nedir ?
-Rulmanların durumu nedir ?
-Piston gömlek bakımını en son ne zaman yapmıştım gibi soruları ve yanıtları bulmaya yönelirim.:ahhahyt:
Birde ek olarak Motor Vidalarım gevşemişmi gevşememişmi bakmam lazımmış bu bilgi için teşekkürler
Bak sorunu bulmuşsun.Şimdi birdaha ters ve düz ayarı yapta forumda açıkla bakalım.Bir düz çalıştır ayarla.Sustur motoru ve ters çevir bakalım ayar değişikliğini hissedebilicekmisin.Ben sana söyliyim takometren varsa ölç.
+-30 devir değişir.Tabi bu senin için önemli olabilir.
Son olarak her modele uygun motoru uygun motor mountla istediğin gibi koyabilirsin.Bu modelciliğin özü olan araştırma ölçme ve uygulama ile gerçekleşir.
Umarım darılmamışsın sadece açıklayıcı olmak istedim.İyi uçuşlar.
bonzipower4
19-08-2006, 15:20
Hassaslığı şu anlamda söyledim. Motoru normalden zengin durumlarda çalıştrımanız gereken durumlar olabilir, bu durumda ters çevrilmiş bir motorun hassasığı devreye girer ve daha çok sorun çıkartır.
Buji değiştirmek de bir yöntemdir doğru ama bu zaten yapılmıştı.
İkincisi dediğiniz kontrollerin hepsi yapıldıktan sonra foruma yazdım zaten. Ama soğuma kafsındaki küçük kaçak gözle kolayca anlaşılabilecek bir durum yaratmadığı için ne olduğunu anlamak zorlaştı.
Şu da bir gerçektir. Motoru zengin çalıştırmak zorunda olduğunuz break in dönemi vardır ve bu dönemde ayarları hassas yapamazsınız. Hassas ayar yapmayı üstüne basarak dile getirmek güzel de yani özellikle uçakta çok da zor değil bu. Demek istediğim ben hassas ayarı kolayca oturtabiliyorum normal bir motorda. Yani atla deve değil özel bir uzmanlık gerektirmiyo. Bilmeyen de aldığı motorun manualini anlayara bir kere okusa halledebilir. Ki ben böyle yapmıştım bir zamanlar.
Piston gömlek bakımı yapılacak bir motor değil motor yeni sayılır çünkü.
Uygun mountla uçağa koyarsınız tabiki istenieln motoru ama normalinden güçlü ve ağır bir motor koymak extra işlem gerektirir. Firewall u sağlamlaşırmak gibi.
Lütfen söylenilen doğru yorumlarda yanlış bir taraf arayıp ben doğrusunu biliyorum diye forumu gereksiz polemiklerle doldurmayalım. Teoride söyledikleriniz doğru ama pratikte ters motor biraz daha sorunludur düz motora göre. Ha ayarıyla biraz daha detaylı uğraşır ve halledersiniz buna katılırım OK. Ama yine söyliyim motorun tam ayarında çalıştıramayacaınız break in döneminde uçağı normalden baya zengin çalıştırmak zorunda olduğumuzu hatırlayın. Hassas ayar yapmaya katılıyorum söylenildiği gibi ama motor düzken motor KESİNLİKLE DAHA TOLERANSLIDIR AYAR DEĞİŞİKLİKLERİNE. Yeni başlayan arkadaşlara benden söylemesi
Saygılar Size
Benim deneyimlerime göre motorun ters olması ,yan konulması veya düz olması arasında herhangi bir ayar farklılığı yok , sonuçta tek yapacağınız karışım ayarı onuda biraz tecrubeniz varsa ayarlamanız son derece kolay , sonuçta akrobasi hareketleri yaparken düz takılmış bir motor ters uçuşta ters takılmış gibi olur veya yan takılmış bir motor nife edge yaparken gene ters konumda çalışır, ve bende her üç konumdatakılmış uçaklara sahibim ,hiç birisiylede sorun yaşamadım . Ve hemen hatırlatayım Quest uçağımda Osmax 46 FX ters konumda takılı ve %5 Nitrolu yakıt kullanıyorum ,tek seferde çalışır ve ben kapatana kadarda motor çalışmaya devam eder, anlayacağını %5 de bile sorun yok :)
Benim deneyimlerime göre motorun ters olması ,yan konulması veya düz olması arasında herhangi bir ayar farklılığı yok , sonuçta tek yapacağınız karışım ayarı onuda biraz tecrubeniz varsa ayarlamanız son derece kolay , sonuçta akrobasi hareketleri yaparken düz takılmış bir motor ters uçuşta ters takılmış gibi olur veya yan takılmış bir motor nife edge yaparken gene ters konumda çalışır, ve bende her üç konumdatakılmış uçaklara sahibim ,hiç birisiylede sorun yaşamadım . Ve hemen hatırlatayım Quest uçağımda Osmax 46 FX ters konumda takılı ve %5 Nitrolu yakıt kullanıyorum ,tek seferde çalışır ve ben kapatana kadarda motor çalışmaya devam eder, anlayacağını %5 de bile sorun yok :)
+1 Anlamakta direnen genç beyinler için.
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın...
bonzipower4
20-08-2006, 01:12
Anlamakta direnen kimdir ya siz mi ben mi:D
Yanlız "şimdilik" rica ediyorum seviyeyi biraz daha düşürmeyiniz.
Katil olanlara bazen hak veriyorum gerçekten böle adamlar mevcut oldukça.........
bonzipower4
20-08-2006, 01:25
Ben foruma yorum katmıcam artık arkadaşlar. Sadece uzaktan izlemeyi düşünüyorum. İnşallah birgün forumda seviyesiz yorumlar yapan arkadaşlarla bir gün bir yerde karşılaşır ve konuşuruz. Böyle bişey görmedim ben hayatımda.........
Arkadaşım Kardeşim Bak Aslanım ;
Ortak yolu bulalım diye inceden yazıyorum ama böyle tehdit vari konuşma ve mesajlarla hiçbirşey yapamazsın.
Sana birşey açıklıyorum ama kabullendiğin şeyin dışına çıkamıyorsun.Bunu anlatan laf sana bu kadar mı zor geldi ? Herkezin hataları olur herkezin yanlış bildiği şeyler olur bu normal.İlla Herşeyi sen biliyorsun yada ben biliyorum yok.Bak bir diğer arkadaş özetlemiş.Bende aynısını diyorum.Başka 10 kişi gelsin o 10 kişide bunu diyicektir.Çünkü Pratik sayesinde bilgi sahibi olunmuştur ve fikirlerine yansımıştır.
Bu Lafların olmasaydı gine bir nebze lisanımız tutardı da bundan sonra imkansız.
Forumda yeniyim ama forum kültürünü bilirim.Seviye görmek te görmemekte tamam görsel.Umarım anlamışsındır.
Motor Çalışırken Silindirde Sıvı Yakıt Olmaz Pek . Cogunlukla gaz Haline Gelmiştir.
xray power abi sen haklısın adam zaten banlanmış zaten yazılarındanda anlaşılıyor çok asi ve dik başlı...
iron_eagle
11-06-2009, 23:03
Dostum 3 yıllık konuyu hortlatmışsın...
Hatta pörtletmiş :)
Tutku balıkesirin neresinde uçuyorsunuz, ayvalığa geçerken ugrayım pistinize.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.