Orijinalini görmek için tıklayınız : Uçak motorları
Arkadaşlar merhaba . Elime para geçtiğinde serpent 710 alıcam diyordum ne zamandır fakat bu sefer gittim bi tane ucak aldım . Cessna 182 model bir uçak . Tower'dan spinner'a kadar sipariş ettim . .46'lık O.S. AX motor aldım . Fakat aklıma takılan bazı sorunlar var . Öncelikle uçak motorlarına hava filtresi takılıyor mu? Uçak motorlarının rodajını uçağın üzerinde mi yoksa motora pervaneyi baglayıp bir masaya sabitleyip oyle mi rodaj yapılması gerekiyor? Ya da nasıl yapılması gerekiyor? İstanbul'da 3-4 ders almayı planlıyorum kullanmak için fakat kendi uçağımla mı alayım yoksa ders verenlerin verdiği uçakla mı ders alırsam yararlı olur? Onların verdiği uçakla alırsam kendi uçağımı kullanıkren bir sorun yaşar mıyım? İlk kullanımlarda genelde düşer mi? En korktuğum şey de düşürmek . Belki de montajı bitirsem bile korktuğum dolayı uçuramayacağım . Yardımcı olursanız sevinirim .
çok guzel bir seçim olmuş,os ax almanı sana birimi tavsiye etti yoksa kendin mi aldın? os ax serisi yeni çıktı ve fx lerin yerine geldi.çok guzel rulmanlı ve çok sorunsuz bir motordur.rolanti devri o kadar dusukku heran stop edebilcek gibi duruyor ama etmez.os motorlar gercekten cok guzel(uçak için konuşuyorum) motor olarak çok dogru seçim yapmışşsın bunu tekrar yineliyorum.neyse ders alcaksan eger onların ucagiyla al yani ögretenlerin.ilk basta cakma ihtimali çok fazladır.ayrica evde çok fazla similator çalış ama çok olsun çünk gercekte uçurmak simulatorden daha zor,similatorde aha uçurdum aha indirdim şimdi sıra uçakta demek gibi bir yanılgıya düşme.rodaj için benm sana tavsiyem,yerde taksi denen yani gezdirme işlemini yapabilrisn.çok az gaz vererek yani sadece hareket etmesine yetecek kadar gaz vererek yarım depo harca,daha sonra havada 4/3 gazla birkaç depo kullan.en iyi rodaj yuk altında yapılandır,aleti bir yere baglamana gerek yok bence ki gorduklerim hep oyle olmuştur.hav filtrei takabilrisn ama eger düz temiz asfaltta kullanacaksan takmaya gerek yok.tozlu toptaklı ruzgarlı yerlerde bence tak.aleti fazla taksi pozisyounda dolaştırma derim yani depo bitene kadar falan çünkü her ne kadar rulmanlıda olsa ısınınca şişer yeteri kadar soğutma sağlanmadığı için,havada istediğin kadar dolaş ve gazla yeterli soğutma sağlanacaktır.düşmek yada düşmemek biraz senin elinde ama düşersende çok uzulme ,herkesin başına gelebilir bu,pro bir uçakçıda düşebilir.dikkat etmen diğer bir konuda yarların tam yapılması ve rceiver-pil-giriş çıkış kablolarının tam baglanması.bunlarda boşluk gevşeklik kesinlikle olmasın,titreşimden çıkarsa yrlerinden o zaman başın belada demektir.düşersen bile ki düşmeni asla istemem ama olabildigince yumuşak bir zemine düşmeye çalış ve asla burun üstü düşme,düşüşlerde oncelikle motoru kurtarmak önemlidir.uçağın kırımı onarılabilri ama motor sert bir yere çakarsa biraz zor.
ax motoru kendim aldım . fx modelleri galiba uretimden kalkıyor onun icin ax alayım dedim . bi de la serisi vardı onlar neredeyse yarı yarıya ucuzdu ama dedim pahalı olduguna gore axler daha iyidir heralde . simulatorler yararlı olur mu peki? diyelim simulatorde iyice ogrendim indirip kaldırmayı ucagı aynı sekilde kullanabilir miyim? Birde sey sorucam futaba 4 kanal kumanda aldım . bunu bilgisayara baglayıp bir simulator yazılımı bulup kullanabilir miyim? yardımların icin tesekkurler
bu arada pervane olarak 10x6 ve 11x6 olmak uzere (1 tane 10x6 , 3 tane 11x6) ağaç pervane aldım . bu secim dogru mu sence?
pervane ler uygun o motora gore,10-6,10-7,11-6 kullanabiliersin.ahşap pervanenin avantajları:hafiftir,gostercegi negatif etki plastik pervanelere gore daha azdır.gorunus açısından daha guzel durur vs,plastik pervane dedim ama aslında tam plastik değiller de uzun uzun açmamak için plastik diyelim biz onlara.ahşabın dezavantajı eger starler la çalıştırmıyorsan motoru,vurduğun zaman kırılma çatlama reski vardır.vurarak çalıştırma dedğimiz yöntemde.eger en ufak çatlak görürse değiştir pervaneyi,dönme ve öteleme etkisiyle parçalanıp bir yerine yada başka insnlara zarar verebilir.ama şimdlik kullan madem almşsın,starterla çalıştırdığın surece çok sorun olmaz zaten.yere inişlerde pervanelerin genelde uçlarından sürtünme nedeni ile aşınmalar olur,plastikte 1 cm e kadar toleranslı olur da ahşap affetmez.onun için pervanede kırık çıkık varmı kontrol et kötü inişlerden sonra.11 lik bir anahtar sanırım olur onunla pervane değişimi yaptıktan sonra mutlaka iyice sıktır pervanenin en dıştaki vidasını(pervaneyi yerleştirdikten sonra taktigin vida) 4 kanal kumanda yeter o uçağa,elindeki kumandayı bilgisayara bağlamak için gerekli parçaların maliyeti 20 dolar falan tutar.bende planları var ama tavsiye etmem. www.mavibilgisayar.com dan fujitsu siemens in smilatörünü alabilrisn.35 dolar falan galiba,yanında program cd si de var.kumandanı yalandan yere bozma yani.yararlı olur ama çok değil:( ama genede çalış sen,özellikle stick hareketlerini çok yavaş yap ve de ters dönüşlerde ters kumanda vermeyi öğren.mesela araba sana gelirken nasıl sağ yapınca sola -sol yapınca sağa doner onları çalış ki elin alışsın.sağ yapıyorum diye sol yaparsan çataaaa die bir ses duyabilrisn.
mavibilgisayar da bulamadım ya :( . daha iyi programlar var mı peki
http://www.mavibilgisayar.com/katalog/urunler/listele.php?no=128&s=2BYWOgmEHJ7xTDapJ1M0
fujitsu siemens game bird
kargoda belli bir fiyattan sonra bedavaydı galiba ,
m_Tech illegal yoldan bulamaz mıyız daha kaliteli programlar cok basit gibi gozukuyor bu
yani 35-40 doalra alırım gerci sorun deil ama 200 dolarlık programlar falan var yazık gunah
illegal olarak bulursunda 200 dolarlık programla bunların arasında çok buyuk farklar yok.sonucta lisans olayı,2 milyona da oyn cd si var 80 milyonada.genelde herkes bu tarz programları kullanıyor.:censor::censor::censor::censor::censor::censor:da ilan verebilrisn aslında aranıyor bölümüne.
sende var mı peki kullandıgın program
hımm fms vardı,rc helikopter var,real flight sim vardı galiba birde.
sana birkaç link vercem değişik similatorler içn çoğu demodur ama:
http://www.preflightsim.com/PFDNLOAD.htm
fms rc simulator diye kazaa dan aratırsan 6-7 mb lık var orda.
www.aerofly.de ingilizce kısmı var
http://modelscentrum.free.fr/uk/c95.html burdan ucak modelleri download edebilirsin.
M_tech bi de sey sorucam bu pervane ayarlayıcı gibi bi sey var . bi sehpalı olanı var pervanenin ortasında bi sey geciriyorsun , bi de bunun elde tutulanı var . bu ne işe yarıyor? ben bundan da aldım bi tane elle tutulandan
!Amorfy.BaRoS+
16-08-2004, 14:58
Rocco Cessna Cardinal İŞallah almaamışsındır Fiberden mi uçagın yoksa balsadanmı uçagın nasıl bilmiyirom ama la serisini küçimseme senin aldıgın ax sanırım sekmanlı ve rullmanlı ben la serisinden vazgecemem.Tahta pervane fazla kullanma bunun yerine plastik kullan pervanene bakıcak olursam motorun 40 lık.Onun için uçagın cardinal olamaz çünkü o uçak boıngten farkı yok donme filan asvalttan başka yerde kalkmıyor bence yurtdışı yerine türkiyeyi, tercih etseydin kargo parası sana fazla gelmiş olabilri.pervane ayarlayıcı bişey yok ama ben heli için bir sıkıştırmalı masa almıştım ona ucagı sıkıstırıp setuplarımıda yapıyordum .Egıtım almanı tansıye etmem sanırım deposu 20 dolar fılan bunun yerine similator veya imite gelirsen ben sana hicbir sey gozetmeksizin yardımım Olur :=)
Cessna cardinal nedir yahu ? :) Benim tam olarak modeli Cessna 182 skyline arf ustten kanatlı bir ucak . seyde gormussundur belki towerhobbies.com'da great planes'ın var bi tane .40-.50 scale bolumunde . ama benimkinin markası greatplanes değil oyle bi sorun var :) . ama oradaki uçakla aynı model . motor .46'lık .40'lık değil . la serisi de duzgun olabilir bir bilgim yok bu konuda henuz hic bir yorum yapamıyorum (ne yalan soyliim basta bende onu almayı dusunuodum sonra vaz gectim) uçağı zaten turkiyeden aldım ama diğerlerini towerdan almak zorunda kaldım . 120 dolarlık motorla 120 dolarlık kumandayı burada toplam 310 euroya satıyorlar ve daha bunun bir suru ıvır zıvırı var . onun icin tower gene ucuza geliyor . bi de sey sorucam yakıt olarak ne kullanıcam ben? normal arabalarda kullandıklarımız olmuyor değil mi? marka değil de nitro oranı olarak yazarsanız sevinirim . amorfy sende simulator var mı?? imit neresi? bursadayım su anda 1 ay kadar da baska bi yere gelemicem :(
pervane yi taktığın alet balans içindir.orda elle yada motorlu olarak pervane doner ve balanasını kontrol eder ona gore agırlık takabilrisn.çok gerekli değil daha ziyade büyük pervaneler içn lazm aslında.10bin devir civari donerken pervanedeki milgramlık bir fark bile duzensiz titreşime yolaçar.ayrıca motor yuvasındada asimetrik aşınma yapabilri ama çok korkmana gerek yok,anormal bri eğrilik yoksa sorun olmaz.la serisi kötü değil bende la kullanıyorum ama ax le karşılaştırma kabul etmez.herşeyden once rulman farkı var.
baktım herkes almıs bende alayım dedim bi tane . arkadaşlar benzin konusunda da yardım alabilir miyim?? bi de benim ucak fiber , balsa değil daha mı iyidir balsalar?
bi sey daha sorucam . bu ucakların benzin depoları bi acayip . boruları galiba benzin deposunun icine dogru sokucaz . arabalardaki gibi boruyu takmamız gereken delik yok heralde bunlarda yoksa onu da alacak mıydım??
depo ustunde metal bir kapak benzeri bişey vardır.o deponun içine dogru hortumla gider,sen depodan çıkan hortumlardan birini eksoza,öbürünude valve ayar vidasının yanındaki yere oturcan.ucagi rtr aldıysan eger bişey yapamana gerek yok,depo mepo komple içinden çıkmış olması lazım hazır.
ewt depo falan var elimde hepsi hazır .
!Amorfy.BaRoS+
17-08-2004, 10:20
Rocco ben yuzde 5 i gecmiyorum .(Traınerda) M tech Arflerde depo cıkar ama hazır bir biçimde cıkmaz depoyu kendin yapman gerekir :)Bende similator var ama baya bir suredır kullanmıyorum ama 50 dolara satılan sımılatorler var onlardan alabilirsin ...
sana link verdim 32 dolar artı kdv ye simulator var.deponun ustundeki o parça pompayla benzin basmak için benzin bidonunun üstünede monte ediliyor aynı zamanda.towerda satılıyor,o parçayı depo kafasına oturttuktan sonra epoxyile yapıştır boşluk kalmasın.ddelikleri tıkamamayada dikkat et.
tuh ya towerdan onu sipariş etmeyi unutmuşum o zaman :( . karburatoru tıkayıp pervaneyi elle cevirince de benzin geliyor diye biliyordum
!Amorfy.BaRoS+
17-08-2004, 13:24
abi gelir niye gelmesin carburatoru kapt pervaneyi cevir nasıl yakıt geliyo gorursun...
eksozu kapatıp pervaneyi çevirsende gelir,karburatoru kapatıp çevirsende,bu aslında arabalarda ki pompa işlevi gorur biraz.bazen benzin geri kaçar,onu kaçırmadan karburator agızna getirip atesleme yaptınmı tek seferde çalışır.
ters tarafa çevirisende motor boğulunca içerdeki benzini depoya doğru atar.
!Amorfy.BaRoS+
17-08-2004, 15:56
Ama bu yol pek saglıklı degıldır bogulunca bujıyı cıkarıp pervane cevirmek en iyi ve en hızlı çözümdür bu arada starter aldınmı? (Rocco)
46 motor içn gerek yok bence,ben aldım 2-3 kez kullandım,en iyisi elle bas
yok almadım daha . bu istanbuldaki shopta 60 dolarlık bir starter var internetten de satış yapıyorlar onu alayım diyorum ne dersiniz?? valla elle çalıştırmayı pek düşünmüyorum parmaklarımı seviyorum cunku :)
arkadaşlar benzin konusunda da bir yardımcı olun size zahmet
bakana ozelden bi link vercem ordan al benzinini yuzde 5 lik olsun,tabi gene bak fiyatlara falan ama şiddetle tavsiye ederim ben.sen yinede bütçene göre al ama.
!Amorfy.BaRoS+
17-08-2004, 18:09
M tech bahsettıgı sıeyı tamin edebiliyorum ve bende oneriyorum.Starter kesinlikle olması gereken bir aractır elle vurMA gereksız 3 sanıye bile surmuyo starterde Sıddetle tavsıye ederim.
ilk defa bir konuda anlaştık desene:)
!Amorfy.BaRoS+
18-08-2004, 13:26
Aramızda bir sorun olmadıgını ve omayacagını biliyorum... :)
off ooffff bi uçurabilsem şu uçağı . yere biraz sert iniş yaparsam tekerleklerin falan kırılma ihtimali yoktur hrealde di mi arkadaşlar
hiçbişi olmaz en son kılrcak şeyler iniş takımlarıdır.özel bi marifet göstermessen jantlarda kırılmaz kolay kolay.tekerlerin sunger mi kauçuk mu?
!Amorfy.BaRoS+
18-08-2004, 18:00
Sen bence kaldır bı tur dondurde bı bakıcaksın ınmış yanılıyormuyum m tech :) İşallah bişey olmaz ama ben ilk kez kendi ucagımla ucarkende bı deyım vardır solıyım sana çöp poşetiyle git dagılan parçaları anca toplarsın .... ( Biraz moral bozuklugu yarrattım sanırım ozur dılerım ama durum bu olucak)
similatorde iniş kalkış çok çalış,ona benzer bi iniş yaşayacaksın muhtemelen,bodoslama düşmediğin surece fazla bişeyde olmaz,ufak tefek sert inişlr illaki olcak.sana tavsiyem havada en az bir saat kullan.stick kabiliyetini güçlendir.
istanbuldaki bir hobbyshopta da var m_tech bu senin dedigin siemens'İn simulatorunden 69 dolar dio ne farkı mavibilgisayardakiyle arasında?? bu arada amorfy sen hangi simulatorleri kullanıyorsun??
bi de bu servolar için model arabalardaki gibi kalem pil mi kullanıcaz yoksa başka türlü bir pile mi ihtiyacımız var ??
arada kazık farkı var başka fark yok:)
servolar için 4.8 yada 6.0 voltluk alıcı pili lazım.hem servoları hem alıcıyı baglıyorsun.bu arada kumanda setinden çıkmış olması lazımdı pillerin.?
kumanda seti daha gelmedi onun icin soruyorum bi yanlıslık olur mu diye?? towerdan malların gelmesini bekliyorum
Hiç post atmamışsın Rocco,4 ay gecmiş,nedir son durumun?Uctun mu?
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.