PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çubuk Gövdeli Düz Kanat:

snadboy
13-11-2006, 20:11
GP uçağımı kırdıktan sonraki gp uçak arayışım beni ep bir tane yapmaya yöneltti nedeni ise, kırım ihtimali yüksek olduğu için üretimi basit ve tamiratı kolay olan trainer şeklinde bir uçak yapmaktı.

Sonuç olarak araştırmalarım sayesinde aklıma bu tarz bir şey geldi uçuşunun stabil olması ve düşük hızlarda uçabilmesi için kanat yüklemesi düşük bir model tercih ettim sonuç olarak ortaya gövde boyu 88cm, uçuş ağırlığı (pil dahil) 550gr olan bir model çıktı.Kanat boyu 100cm'e 25cm kanat yükü ise 22 gr/dm2 oldu.

Adından da anlaşılacağı üzere gövde için 10*10 çam çıta kullandım. motoru sehpasından direk sabitledim.kanadın sabit olması için gövdeye dik iki çıta koydum.Rudder,elevatör ve kanadı 6mm deprondan imal ettim tabii kanadın ağırlık merkezinden karbon çubuk geçmekte.Kuyruk kısmın iki somunlu vida yardımıyla portatif yaptım ki değiştirmek kolay olsun.Aslında tüm parçalar portatif.Kanat lastiklerini tutturmak için gene vida kullandım.İniş takımında ise 5 adet 25cm'lik bisiklet teli kullandım.tekerlek olarak ön tarafa köpük ortası jantlı kullandım arkaya ise kızak gibi tel koydum.Genel olarak yapımın kolay ve hızlı olmasına ve malzemenin kolay bulunabilir olmasına özen gösterdim.

Beni en çok zorlayan kısım ise iniş takımının yapımı oldu telleri simetrik kıvırmak.

Daha detaylı resimler veya yapım bilgisi isteyenler için detaya inebilirim...
NOT:Uçağı bitirdim ancak henüz daha deneme şansım olmadı dolayısı ile halen uçup uçmayacağı kesin değildir.
NOT2:Gürman beye ve Scorpion'a yardımlarından dolayı teşekkürler.

Resimler:
http://img122.imageshack.us/img122/5892/27ud3.jpg
http://img527.imageshack.us/img527/7983/21pb5.jpg
http://img293.imageshack.us/img293/1350/22bk2.jpg
http://img122.imageshack.us/img122/3353/23lc6.jpg
http://img122.imageshack.us/img122/5592/29mu6.jpg
http://img295.imageshack.us/img295/4816/24cx3.jpg
http://img295.imageshack.us/img295/4816/24cx3.jpg

KLL
13-11-2006, 20:47
ben çok başarılı buldum. kullanılan malzemeleri ve yaklaşık maliyeti (elektroniksiz ve elektronikler ile birlikte) yazabilirmisiniz?

malzemeler nereden temin edildi? nasıl aramalıyım bende köpük uçak yapmak istiyorum çünkü... esasen yapım aşamaları olsa çok güzel olurdu. köpükten uçak yapmak balsaya göre daha gizemli benim için.

gonzalez
13-11-2006, 21:13
Köpük uçak yapım detaylarını aşağıdaki linkten bulabilirsiniz. Sanırım Snadboy da buna benzer bir model yapmış. Ankara'da Ulus-Rügarlı da yapı malzemeleri satan yerlerde köpük bulabilirsiniz. Strafor diye bilinir. İzolasyon malzemesi olarak kullanılılr. Uçak yapımında düzgünce kestikten sonra sıcak silikon veya epoksi ile yapıştırılabilir. Sıcak silikon uçağın biraz daha ağır olmasına neden olur. Fakat kullanacağınız motora göre bu sorunu giderebilirsiniz. Ben köpükten çok uçak yaptım ve hepsinde brushless motor ve Li-Poly pil kullandım. Hepside gayet güzel uçru.

PATO
13-11-2006, 22:45
Eline sağlık Snadboy, güzel bir çalışma olmuş. Uçmaması için bir neden bulamadım. Arkaya da tekerlek taksan daha iyi olur bence.
Merak ettiğim konu; bu modelin inşaatını plana göre mi yaptın?

KLL; Guppy gibi balsa modeli başarıyla yapan biri için depron/köpük uçak yapmak çok daha kolay olmalı.

KLL
14-11-2006, 11:49
foam uçak hiç yapmadım sorun o, ancak şekil verilen kanatlar nasıl kesilebiliyor damla şeklinde? onu ben yapamam ki el ile?

PATO
14-11-2006, 13:11
Köpük malzemeden airfoil yapmanın iki yolu var benim bildiğim:
1- Mavi mantar gibi kalın köpük malzemeyi, airfoil kalıp rehberliğinde sıcak tel (hotwire) ile kesmek (http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=14055&highlight=hotwire)
http://img174.imageshack.us/img174/9756/hotwire1tl1.jpg (http://imageshack.us)

2- Depron malzemeyi hücum kenarından katlayarak içi boş hacimli kanat profili yapmak.
http://img139.imageshack.us/img139/6457/airfoil1zo3.jpg (http://imageshack.us) http://img226.imageshack.us/img226/9513/airfoil2em2.jpg (http://imageshack.us)

KLL
14-11-2006, 13:42
ikinci metod bana dah ayakın aynı ahşaptan üretir gibi. hemde daha az zahmetli...keşke bir plotterim olsaydı. onunla çizip keserdim.

SwTaArRs
14-11-2006, 14:09
gürman beyin söylediği 2. yöntemle kanat yapmış biri olara tecrübelerimi ya da dikkat edilmesi gerkeen noktaları yazayım. benim yaptığım kanatta kanadın içinen sadece bir çita vardı kanadın şeklini vermesi için başka bir parça yoktu.
kanatı kestikten sonra tam ortasının yani kanat bittiği zaman hücum kenarı olacak kısmı boydan boya bantlıyorsunuz. sonra hucum kenarının içinden malzemeyi kesmeden ya da yırtmadan üstünden geçip kat yeri oluşturuyorsunuz.
daha sonra kanadın yapışacağı noktanın düzgün olması için uçları zımparalıyorsunuz, kenardan 3-4cmlık içeriye kadar olan kısmı yapmanız yeterli olur. en dışta malzemenin kalınlığının yarınına inerseniz iyi olur. böylede aynı kalınlıktaki deprondan aileron kullanabilrsiniz.
bundan sonrasında yavaş yavaş katlayanlar var fakat ısı tabancası kullanımını daha etkin buldum. ısı tabancası ile kanadın hucüm kenarının içini boydan boya ısıtıp düz bir kenardan destek alarak kanadınızı yavaş yavaş katlıyorsunuz. bu işlemi birkaç kez yapmanız gerekebilir. bu arada ısı tabancasını bir noktaya sabit tutmayın çok çabuk aşırı ısıdan şekli bozulabliyor depronun.
bundan sonrası daha önceden işaretlenmiş yerlere çitayı yapıştırmak ve son olarak da kanadın uçlarını yapıştırmak kalıyor.

snadboy
15-11-2006, 22:00
Birkaç gündür üyelikten kaynaklanan bir sorundan dolayı girmiyordum kusura bakmayın.
malzemeler M3 vida pul ve somunlar. 10*10 çam çıta,ortalama yarım tabaka 6mm depron ve 5 adet bisiklet teli ile bir çift tekerlek.Tabi daha servo sehpasında ve daha başka yerlerdede kullandığım 3mm kontroplak var.
"Gonzales" in vermiş olduğu siteden baktım ancak açıkçası ben o modeli henüz yeni gördüm benim ilham kaynağım (örneğim) düzkanat projesindeki uçak idi. zaten tüm ölçüleri onu baz alarak ayarladım. ancak öteki uçakta aynen benim istediğim gibi olmuş. zaten ben bu uçağı yapmadım buldum yani birçok yerden aldıklarımın karması.
Bu arada malzeme toplamı çok da gastronomik bir rakam değil. depron plaka ben yarısından azını kullandım 10tl.çam çıta 1.50tl m3 vidalara somunlar ve pullar toplamda 2.50-3 tl.bisiklet teli tanesi 100 kuruş.elektronik aksam olarak ise kullandığım kombinasyon ayrı bir sorun.Hydro-foam konusunu takip edenler hatırlar ki kitim kombinasyon anlamında bozuk o yüzden fiyat ve özellik anlamında açıklamaya gerek duymuyorum ayrıca isteyen olursa hydro-foam konusunda var.
Bu arada benim kanadım profilsiz yani direk depron.

Gelelim uçuşa.Bugün scorpionla bir deneme uçuşu yapmayı denedik.(denedik diyorum çünkü olmadı)Gazı ilk verdiğim anda (%35-%40) uçak 3-4 adım mesafesi kadar gidip havalandı.ancak ben uçtu çok güzel laflarını ederken heycandan indirmeye başladım (sanki çok uçtu toplamda 2-2.5 metre bile yoktur)fakat iniş açısı fazla yüksek olduğu için pervaneyi çarptım ve motor yerinden çıktı tabii biz takmaya çalışırken hava karardı ve uçuş yapıcak vakit kalmadı.
Sonuç olarak her ne kadar kıyaslama yapamasamda kalkış bence çok kötü değildi kısa mesafede kalktı şimdi cuma gününü iple çekiyorum umarım gene acemice bir heycana kapılıp hata yapmam...
NOT:eğer cumagünü bir aksilik çıkmazda deneyebilirsem vidyosunuda çekiçem.

snadboy
21-11-2006, 20:52
vidyoyu scorpionla birlikte çektik arkadaşlar ancak uçak düştü hasar ağır değil ancak sömestir tatiline kadar ara verdim dersler nedeniyle. bu arada ilk uçuşta kanat servosunu takmayı unutmuşum ikincide ise biraz rüzgar biraz pilotaj nedeni ile çakıldı...

http://rapidshare.com/files/4010527/lv01.mpg.html

KLL
22-11-2006, 11:24
bence gayet güzle uçuyor. sadece rüzgar fazla gibi dışarıda. kırmızı arttech ise beni çok güldürdü :)

PATO
22-11-2006, 21:53
Bence de gayet güzel uçuyor. Uçuş öncesi uçak ve kumanda ayarları tam yapılırsa çok daha başarılı uçabileceği belli. Güzel uçabilecek başarılı bir model olmuş, tekrar eline sağlık.

snadboy
05-09-2007, 02:08
Merhaba arkadaşlar, aradan uzun süre geçmesine rağmen düz kanadı tekrardan tezgaha yatırmaya karar verdim.Bu gün ilk uçuşu yaptım gayet başarılı bir uçuş oldu.Rüzgar çok şiddetli değildi fakat kesintili bir rüzgar olduğu için modeli sık sık tokatladı.Yeni modelde birkaç değişiklik yaptım motor ve pilimi değiştirdim artık çekiş gayet yeterli bir seviyeye ulaştı. Bu gece "eleron" servosunu söktüm ve çift servo takarak "flaperon" sistemine uygun hale getirdim yarın denemesini yapıcam.Aynı zamanda 30 gram ağırlığındaki fotoğraf makinamıda takıp görüntü almayı deneyeceğim yarın tüm detaylarıda yeni görüntüler ile birlikte foruma koyacağım.

Youtube Linki:http://www.youtube.com/watch?v=JoreQJaRUNI

PATO
05-09-2007, 09:40
Son kullanım tarihi sınırsız olan bir model haline gelmiş. Eline sağlık.
Ancak daha önce konuştuğumuz gibi böyle küçük, hafif ve yavaş uçabilen elektrikli bir uçakta flaperon veya spoileron gibi atraksiyonlar için 2 aleron servosu takmak bence gereksiz olur.

05-09-2007, 10:00
uçağın ve uçuşun güzel olmuş ellerine saglık, bende halen düz kanat ile denemelerime devam ediyorum, bayagı bir ara verdikden sonra kumanda etmeyi unutmuşum.

bu uçak her nedense havada durmakda zorlanıyor, senin uçuşların da da kısa kısa uçuş tesbit ettim. bende bu uçagı havada çok fazla tutamıyorum. ben sorunun motorda olduguna kanaat etmiştimki senin video nu gördüm.

benim şahsi kanım bu uçak acemi için uygun degil!!

snadboy
05-09-2007, 10:06
Sorunu bencede doğru tespit etmişsiniz.Motor çekişi düşük ise uçak rüzgar ile başa çıkamıyor.Benim daha sonraki uçuşlarımda motoru tekrar değiştirdim eğer çekiş yeterli ise uçağı çekip götürüyor.Bence acemiler için tek kötü yanı rüzgardan çok etkileniyor olması.Örneğin rüzgara doğru uçarken belli gazı tutturunca uçak çok güzel gidiyor fakat her an irtifa kaybedip rüzgar altına girme eğiliminde heleki rüzgar altına girer ise ve motor yetersiz ise benim videodaki gibi indirmek (düşürmek) zorunda kalıyorsunuz.Bugünde uçuş yapabilir isem eğer görüntülerini bu akşam aktarmaya çalışıcam.

05-09-2007, 10:11
bu uçak için damla kanat kesmeyi düşünüyordum, fakat damla kanadın kesitini bulamadım, birde kanadın boyu ve genişliği yine düz kanattaki ölçülerle aynımı olacak ?? bunları bilmiyorum.

snadboy
05-09-2007, 10:13
Başka yerlerde gördüğümde hep "Mavi Mantar"ın ölçülerini baz almışlar sadece gövdeyi çubuk yapmışlar.Bi inceleyin isterseniz.

Bu arada yazmayı unuttum.Dün akşam yaptığım son sortide kesintisiz 10 dakika kadar uçtum daha sonra zaten pil bitti.

murat34sahin
05-09-2007, 12:56
Linkte bir sorun var herhalde ben indiremedim

snadboy
05-09-2007, 13:01
İndirilmeyecek zaten.Tıklaman yeterli...

murat34sahin
05-09-2007, 18:15
Sitenin görünüşü biraz değiştiği için konunun 2 sayfa olduğunu farkedemedim zaten ilk sayfanın sonundaki videodan bahsetmiştim rapishare olan bende çalışmadı

Scorpion_King
05-09-2007, 21:09
konu çok eski, yüksek ihtimal silinmiştir rapidden.

snadboy
06-09-2007, 22:46
Bu gün uçağı tekrar deneme şansımız oldu. Ağırlık merkezini gereğinden fazla aldığım için sürekli aşağı yukarı gezinerek uçtum ama sonlarına doğru alıştım.Kanada dün gece yaptığım çam destek oldukça işe yaradı artık hiç esnemiyor hatta loop atınca bile.Fakat uçağın sorunu değil fakat çinden aldığım mini servolar bence çok adiler çünkü her düşüşte neredeyse bir servo zaiat veriyorum.Gövdeye direk monte ettiğim için şoka maruz kaldıklarını düşünüyorum ve sonuçta dişli kırıyorlar.Neyseki yedekleri var. Bu arada eleron için çift servo takmamda olumlu sonuç verdi, artık yüksek hızlarda da komut dinliyor.

Uçuş Videosu: http://www.youtube.com/watch?v=VRrOhwxcqwc

darkhorse
07-09-2007, 10:09
çinden aldığım mini servolar bence çok adiler çünkü her düşüşte neredeyse bir servo zaiat veriyorum.Gövdeye direk monte ettiğim için şoka maruz kaldıklarını düşünüyorum ve sonuçta dişli kırıyorlar.Neyseki yedekleri var. Bu arada eleron için çift servo takmamda olumlu sonuç verdi, artık yüksek hızlarda da komut dinliyor.

tam olarak markası ne ver nerden aldınız?

teşekkürler

07-09-2007, 11:15
sevgili murat, ne kadar harika bir düz kanat uçuşu gerçekleştirmişsin. ben düz kanat ın bu şekilde uçmasından ümidimi kesmiştim ki senin uçuşunu gördüm.

söylermisin bana uçagının toplam agırlıgı ne kadar, birde pervane olarak ne kullandın. ben uçagımda 10x4,7 pervane kullanıyordum, uçagımın agırlıgıda en son tarttıgımda 570 gr gecmişti, kaldıki uçuşa gittiğimde, agırlık merkezini ayarlamak için buruna fazladan 50-70 gr civarı ek agırlık ekliyordum, haliyle uçagım artık kendini yerden kaldıramaz oldu.

tek kelime ile muhteşem bir düz kanat uçuşu tebrikler.

snadboy
07-09-2007, 11:26
Teşekkürler Bayram bey. Uçağın teknik özelliklerini yazayım.
Pil olarak 3s 2200 mAh li-po, motor towerpro 2409-12 çekişi 10-4.7 pervane ile muazzam.Öyle ki gazı en kötü durumda bile %40 kadar açmışımdır tam gaz yapmaktan kaçınıyorum hatta. Fakat motora göre fazla büyük bir pervane kullandığımı düşünüyorum ki motorun sargıları siyahlaştı ve motor çok fazla ısınıyor hatta 2 defa plastik motor mountumu eritti.(artık araya tahta koyuyorum) Uçuş ağrlığını şimdi ölçtüm ve 640 gram geldi. Kanat boyu 100cm kanat eni 24cm.Elimdeki pil ile yaklaşık 15 dakika uçuş süresi var biraz fazla kısa tahminimce büyük pervane kullandığım için.
Eğer isterseniz gövdenin şemasını detaylı fotorğraflarını ve motor pil adreslerini verebilirim...

Not:bu arada ben uçağı yerden kaldırmayı hiç denemedim herzaman elden atıyorum.Hem iniş takımım çok esnek hemde boşuna akım çekmenin anlamı yok diye düşünüyorum.siz nasıl kaldırmayı deniyordunuz, yerdenmi?

07-09-2007, 11:50
maalesef ben hep yerden kaldırmayı denıyorum, nedenide, herhangı bir aksilik durumunda fazla havada olmadan düştüğü için hasar daha az oluyor:) ben uçagımı sayın ümit yıldız ın vermiş oldugu projeye aynen uyarak yaptım, seninki ile benimki arasında sadece gövde farkı var sanırsam.

ben motoru toplam 5-6 defa sardım motorun içindeki küçük rulmanlar çok deforme oldu, bendeki sorun motordan kaynaklanıyor. thk dan 1000 gr çeken fırçasızı aldıktan sonra düz kanatı tekrar deneyecegim. ilk zamanlarda benimkide uçuyordu (seninki gibi bir uçuş olmasada) fakat bir süre ara verdikten ve bir kaç sefer çaktıkdan sonra uçakta motorda düzen tutmaz oldu.

motor hariç kullandıgımız malzemeler ve agırlık hemen hemen aynı, bende 1800 mah lipo ile uçuruyordum.

snadboy
20-09-2007, 20:44
Merhaba arkadaşlar.Uçağı bir süredir teknik sorunlardan dolayı uçuramıyordum bu hafta sonu elden geçirmeyi düşünüyorum.Hem yeni kanat hemde yeni kuyruk yapıcam.Nedeni ise hem ağırlıktan kazanacak malzeme tasarrufları düşündüm hemde şu an şekli çok kötü biraz çekidüzen vermek istiyorum insanlar görünce hoşlarına gitsin diye.Tüm bunları düşünürken birde aklıma kanadı baştan yaparken boyunu uzatmak geldi şu an boyu 100 cm ve ben 120 cm civarı yapmayı düşünüyorum.Karbon çubuk ile destekleyeceğim tabiki.Amacımda biraz süzülüş yeteneği kazandırmak.Ancak öncesinde forumdakji deneyimli modelcilere danışmak istedim.Sonuçta mantıken düşününce zararı olmaz gibi geliyor fakat belkide benim mantığım yanlıştır.Acaba varmı?

Cevaplarınızı acilen bekliyorum yarın kanadın yapımına başlayacağım çünkü...

c/z
21-09-2007, 21:45
merhaba murat..
kanat alanini buyutmen sadece surukleme tesirini arttiracak. suzuluse pek faydali olmayabilir.. cunku kanatta profil yok anladigim kadari ile..
iyi bir suzulus istiyorsan profil kanat ve kanat ucundan da dihedral vermelisin PELIKAN II nin kanatlarini incele. veya GUPPY kopuk planorun kanatlarini..
bence kanat alanini degistirmeden kanat acikligini buyutebilirsin...
selam:)

snadboy
21-09-2007, 21:57
Teşekkürler Cem bey. Peki baçka bir sorum olucak. Planörlerin kanatları ince ama uzun oluyorlar.Benim anlamadığım şu sürükjleme kuvvetinin hesaplanması. Örneğin elimizde iki tane kanat olsun. İkisininde alanlarının aynı olduğunu varsayalım. Aralarındaki tek fark ise birisi ince-uzun, öteki kalın-kısa. Şimdi bunların alanları eşit olduğu için havaya aynı ebatta yüzey sürtünmezmi? Peki neden ince-uzunda daha az sürtünme oluyor ki sonuçta aynı oranda daha uzun. Biri beni bu konuda aydınlatabilirmi acaba?

c/z
21-09-2007, 22:33
surtunme ayni.. suzulus ve suzulusteki performansi artiyor diye biliyorum...
elbetteki bir formulu vardir... ama profilin etkisi cok buyuk...
ornegin iyi bir planor /gercek olan/ termalsiz bir havada suzulus orani 1/21 dir.
yani 21mt gider 1mt irtifa kaybeder.. yanlis hatirlamiyorsam ki yanlissa duzeltin bir F16 da bu oran 1/7 dir.
yavas ucan veya cok yuksek irtifalarda ucan ucaklarda kanatlar buyuk/uzun
hizli ucan ucaklarda ise kanat alanlari kucuktur surtunme etkisini yenebilmek acisindan.. fakat bu ucaklarin ucus tavanlari ise azdir. kanat alanlarinin kucuk olmasi sebebi ile havada tutunamazlar yuksek irtifalarda havanin yogunlugu azaldigi icin.
ornegin U2 casus ucaklarini ve MIG31 ucaklarinin kanatlarini incele..
bir de F16 / F5 / mig21 leri incele...
aradaki farklari daha iyi gorursun...
selamlar

snadboy
25-09-2007, 21:23
Yeni gelişmeler ile tekrar merhaba. Daha önce sanırım fotoğraf makinası taktığımı söylemiştim fakat teknik sebeplerden dolayı bu bilgisayarıma aktaramıyordum.En sonunda aktardım.Bir kaçtanesini koyuyorum buraya.Sanırım yükseklik sorunum var.Uçağı birazdaha yükselttikten sonra çeksem herhalde daha iyi olucak.Titresim ile ilgili sorun yok gibi mototru kapatınca güzel resimler elde edilebiliyor.Resim kalitesi hakkında yorum yapmayacağım, beklentiye göre değişen bir olgu çünkü...

snadboy
29-09-2007, 22:17
Arkadaşlar yeni resimler çektim bugünkü uçuşta.Rüzgar şansıma çok güzeldi biraz kuvvetliydi ve uçağı yükseltmemi kolaylaştırdı. Buyrun resimler...

snadboy
29-09-2007, 22:24
Devamı...

c/z
29-09-2007, 22:31
resimler super olmus.. kutlarim...
baya yuksekten cekmissin............:)
ucagin kamera takili resmini koyarsan cok iyi olur.. ve nasil bagliyorsun..
kolay gelsin..
selamlar:)

snadboy
30-09-2007, 09:24
Teşekkür ederim Cem bey. Son denememdeki resimler çok alçaktan olduğu için birşey belli olmamıştı hatırlarsanız bende bir daha onu yaşamammak için olabildiğince yükselttim.Fakat rüzgarın da çok büyük bir yardımı oldu.Yani normalde okadar yükselmek biraz zaman alır ve pilimden yerim oysa dün o yüksekliğe çıktığımda motor genelde kapalıydı yada çok az açıktı. İstediğiniz resimleri ne yazıkki siteye aktaramıyorum.Mail ile size yollamayı deneyeceğim...

Not: bu uçuşta eskiden yaptığım q-tee modelinin profilli balsa kanadını kullandım.Kanadın ağırlığı 240 gram, toplam uçuş ağırlığım ise 800gr civarıydı. Kameranın ağırlığı ise sadece 30gr + 9gr servo. Kamera çok eskiden elime olan bir webcam. 16 mb hafızası var 3 kalite seçeneği var en yüksek kalitede 36 resim çekebiliyor.Sanırım 2 megapixels. Videoda çekebiliyor 108 saniye fakat daha uçakta denemedim. Eğer kamera arayışında olan varsa tavsiye ederim hala varmıdır piyasada bilmiyorum ama araştılabilir. Markası mustek gsmart serisinden mini2. Mini 1 de var o gri birşey farkları sanırırm lensleri ve hafızaları...