Orijinalini görmek için tıklayınız : sonunda hoccer bitti
bakalım beğenecekmisiniz başlıgında yapmaya calışdıgım hoccer i sonunda bitirebildim. üzerinde hiç bir elektronik aksam mevcut degil. bu modeli sadece yapıp yapamayacagımı test etmek için yaptım. ne yalan benim hoşuma gitti sizlerinde görüşünü almak istedim. şu an agırlığı 240 gr. donanımla ne olur bilmiyorum. kanat genişliği 80 cm bu uçagı uçurmak için ne tür donanıma ihtiyacım olur ? ustalardan bunu ögrenmek istiyorum.
bu arada iniş takımı için tel bulamadım fakat esimin saçına takdıgı taç ı gördüm, bu pazarlarda felan satılan bayanların sacına takdıgı ınce tel gıbı basit taç lar var işte o malzeme hemde ucuz 50 krş cıvarında 5-6 tane aldım ve işimi gördüm. sizlerinde işini görür kanısındayım.
bunlarda resimleri
ustalardan bir ricam daha olacak elektrikli uçaklara takılan elektronik aksamlarla ilgili sıralı bir yazı yazabilirlermi. bir uçakda olması gereken malzeme listesi gibi ve bu malzemelerin ne işe yaradıkları ile ilgili örn. ben esc nin motoru çalıştırdıgını biliyorum bu cihaz aynı zamanda motor hız kontrolu de yapıyormu bırde gyro dıye bır cıhaz var bu cıhaz ne ıse yarıyor onu bılmıyorum. ve bu cıhazların bırbırlerı ıle baglantı seması gıbı bır calısma olursa bızım gıbı acemıler ıcın saglıklı bır calısma olacak.
orhantekkan
13-03-2007, 17:22
çok güzel olmuş eline sağlık
Çok güzel bir çalışma olmuş, ellerinize sağlık.
Ancak uçakta çalışan bir kontrol yüzeyi göremiyorum. Yani aileron (yatış dümeni), rudder (istikamet dümeni) veya elevatör (yükseliş dümeni) için menteşeli dümenleri yapmadınız mı? Yoksa fotoğraflarda mı görünmüyor?
Elektronikleri burada iki satırda açıklamak mümkün değil ama özetle ihtiyacınız olanlar:
1- Fırçasız motor
2- Fırçasız motorun amperine uygun bir ESC (ESC hız kontorlü de yapar zaten açılımı electronic speed control'dür)
3- Kumandanıza uygun bir mikro alıcı
4- Lityum polimer pil (2 veya 3 hücreli, 650-1100 mah civarında)
5- Lityum polimer uyumlu şarj aleti.
Gyro denen cihaz, helikopterlerde kullanılır. Uçakta gyro ile işiniz olmaz.
Uçağınız donanımı ile birlikte 350-400 gram civarında olacağından bu ağırlığa uygun bir motor işinizi görecektir. Örneğin (Sadece fikir vermesi açısından):
http://www.himodel.com/electric/Tower_pro_Outrunner_Brushless_Motor_Type_2408-21.html
böyle bir motor iki hücreli bir lipo pil ve 8x4 pervane ile yaklaşık 342 gram çekiş verecektir ki bu uçağı uçurmaya fazla fazla yetecektir. Bu motoru kullanmak için 15 amperlik bir fırçasız ESC size yeter.
Kontol yüzeylerinin hareketini sağlamak için en az 2 adet (yatış ve yükseliş dümenleri için) ama ideal olarak 3 adet (yatış, yükseliş ve istikamet dümenleri) servoya ihtiyacınız olacak. 8-9 gramlık servolar işinizi görecektir. Tüm bu elektronik aksamınızı kumandanızın alıcısına bağlayacaksınız. Yatış dümeni 1. kanal yükseliş dümeni 2. kanal, ESC 3. kanal istikamet dümeni ise 4. kanal olacak.
Kumandayı kullanmayı bildiğinizi varsayıyorum, şayet bilmiyorsanız zaten uçağı havalandırmadan önce bir simulatör programı ile bol bol çalışın.
Tekrar elinize sağlık.
Scorpion_King
13-03-2007, 18:12
Öncelikle usta değilim ama sorularınızın bazılarını yanıtlayayım:
esc= Bu uçak için 80 wattlık fırçasızla 18a lık esc yeterlielectronic speed control demektir. Motoru çalıştıran eleman değildir, fırçasızlar için çalışmasında etken, fırçalılar için sadece hız ayarlamaya yarayan birşeydir.
Motor= 80 wattlık bir fırçasız yeterli, ne işe yaradığını söylemeye gerek yok sanırım:)
Batarya= Bu uçakta li-po kullanmanızı öneririm. Gerçi he ruçakta li-po kullanılmasını öneririm. Ama böyle hafiflik kaygısı olan uçaklarda tabiiki daha önemli hale geliyor. Buna 1000mahlık 3s veya 2s li-po yetecektir, eğer akrobasiden çok yavaş uuşa önem veririm dersen daha düşük kapasiteli de kullkanılabilir.
Radyo: Bunun dışında en az 4 kanallı radyo alıcı ve vericisine, 3 tane servoya(1 i aileron biri rudder diğeri elevator a)
İniş takımı olarak karbon çubuk kullanabilirsiniz, fazla kalın olmayanı iş görür. Onun dışıdna önemli bir detay değil, bisiklet cantıda olabilir, tanesi 10ykr
Scorpion_King
13-03-2007, 18:14
Yine geç kalmışım:)
Egemen abinin verdiği motorla 2s li-po ve 10x4.7 pervane ile de kullanabilrisiniz. Bu şekilde 500g civarı çekiş verir, daha yavaş uçuş karekteristiği kazanır. Tabiki böyle olunca 1500mah gibi bir 2s klullanılırsa daha iyi olur. 3s kullanılacaksa 10x4.7 olmaz, 8x4 olmalı.
değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. benim için gerçekden önemli bilgiler verdiniz. (çagımızda bilgi çok önemli insanlar bir şeyler ögrenmek için artık para vermek zorunda kalıyorlar)
uçagın yukseliş ve yatış dümenlerini kestim ama koparmadım. sadece üzerine kaplama yapınca kapandı aynı yerlerden tekrar kesince ortaya çıkacak. istikamet dümenini kesmedim, sizce istikamet dümeni gereklimi simülatörde pek fazla kullanmıyorum gercek ucusda gerek olacakmı.
bu himodel i daha önce de inceledim. fakat ingilizcem olmadıgı için nasıl alışveriş yapacagımı şimdilik bilmiyorum. birde oradan aldıgımız malzemelerin buraya geliş ücretleri ne kadar tutar veya neye göre ücretlendiriliyor gümrük vergisi alınıyormu bunları bilmiyorum.
elinize sağlık. 2 boyutlu olmayan depron uçaklarda güzel oluyormuş demekki.
Çok güzel olmuş elinize sağlık.Bence uçağınız 350-400 gr civarındaysa 3d uçuş yapabilmek için en azında 600gr+ çekiş gücü yani thrust(güven) veren bir pervane-motor ikilisi ve bunlara uygun bence 1600mah civarı batarya alırsanız uçuşunuz daha eğlenceli olur.350 gr thrust veren bi kit toplarsanız uçağınız trainer uçaklara benzer.Loop atarken falan stall olur.Olmaz yani anlayacağınız.
Elinize emeğinize sağlık en kısa zamanda uçuş videosunu görmek dileğiyle
Tutku HATİPOĞLU
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.