PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeniyim

TheChef
01-10-2004, 03:29
Herkese merhaba,
Arkadaşlar foruma yeni katıldım. Daha önce(7-8 sene oldu zannedersem) rc arabalarla ilgili tecrübem oldu. Şu sıralar bir uçak almak istiyorum, forumun ilgili bölümlerini okudum ancak genede çok fazla tereddütüm var, yardımcı olursanız sevinirim:
1- İlk önce benzinlimi/elektriklimi. Bütçem kısıtlı, dolayısıyla eğer elektrikli çok birşey farkettirmiyorsa ona yönelicem. İnceleyebildiğim kadarıyla elektrikliler daha ucuz, ama genede emin değilim :confused:
2- Yeni başlayanlar için trainer tipi almam gerektiğini biliyorum. Ancak bir süre sonra trainerın tatmin etmeyeceğini ve daha iyi modellere geçmek isteyeceğimide biliyorum. Dolayısıyla amacım trainera min. harcama yapmak(ancak kumandayı 6 kanallı alıcam, heliye geçme ihtimali :cool: ). Tavsiye edebileceğiniz min. fiatlı trainer nedir? Ben araştırdım ancak bazı sitelerde tam olarak neyin dahil olduğu yazmıyor, bazılarında yazıyor, tam bir acemi olarak anlayamadım)
Şu anda aklıma gelenler bunlar. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

M_tech
01-10-2004, 03:45
dostum öncelikle bana bilgilerimi paylasabileceğim için fırsat verdiğin için teşekkür ederim.yani birisi uçaklarla ilgili bişi sorsada cevap versem diye bekliyorum.neyse bu kadar şamata yeter.gelelim senin sorulara.
öncelikle elektirkli ve gazlı lar arasında şöle bir toplamda bakarsan çok fiyat farkı yok.
nasılki dersen,ep bir uçak için gerekli olan şeyleri sayıyorum:
1-esc 2-pil grubu 3-kumanda en az 3 kanal ama 4 kanal olursa daha realistik ucarsın 4-şarj aleti 5-ucak kiti yada arf hazır 6- elektrik motor 7-servo (bir kısmı kumanda setinden çıkar 2 yada 3 tanede sen alacaksın

M_tech
01-10-2004, 03:50
gelelim şimdi gas powered yani nitro motorlu ucaklara alman gerekenler:

1-uçak kiti yada yapılmış hali 2-kumanda seti(yukardakinin aynısı) 3-glow starter(buji ısıtıcı) eğer pili entegre alırsan birde ona charger lazım 4-motor 5-starter(bence gerek yok masraf çıkarmayalım) 6-pervane 10 tane yeter 7- 5-6 tane yedek buji..birde yakıt tabi.

şimdi gelelim malzeme teminine...ucağı kesinlikle tr den al derim..towerdan ya ucak boyutu dolayısıyla gelmiyor geleninde kargosu falan filan derken astarı yüzünden pahalıya çıkıyor.kumanda-motor-servolar hepsini towerdan alırısn.bujiler ve pervanelerde dışardan gelir.buji ısıtıcıyı tr den almanda fayda var.heleki starteri kesin tr den al.çok ağırlık yapar çünkü...ama şölede olabilir.uçak gövdesi dışında herşeyi de dışardan alabilrisn...

M_tech
01-10-2004, 03:52
madem ilerde heliye geçebilirm diyorsan en az 6 kanallı hatta paran varsa 7-8 de olabilir bir kumanda seti al derim.ama minumum 6 lazım.neyse şimdi birde maddi durumun pek uygun olmadığından bahsetmişsin..heliyi hiç düşünme derim o zaman çünkü heli bu işin en pahalı ve en masraflı işidir(tabi öğrenene kadar yapacağın kazalar için geçerli).

M_tech
01-10-2004, 03:57
gelelim uçak özelliğine 1 metre kanattan düşük olamamk kaydı ile ister ep-ister gp trainer yani üstten kanatlı uçak alabilrisn tr de.110-120 dolara sana arf(almost ready to fly) yada rtr(ready to run) yani hali hazırda uçmaya hazır anlamında yada gitmeye hazır anlamında paketle rmevcut.bunların içinde oracover denen yada onun benzeri şeylerle kaplanmış iskeletler-servo kolları-conecting rodlar-tekerler(iniş takımları)eger varsa retract-benzin deposu-spinner falan herşey vardır.senin yapcan tek şey servoları-alıcıyı takıp-gerekli yerlere monte etmek.motoru falan takmaktır.sora koy benzini uç...

M_tech
01-10-2004, 03:59
benzinle-elektirk arasında dikkat etmen gereken şu:benzinli benzin koyduğun sürece uçar ama elektrikte ya hızlı bir şarja leti alcaksın devamlı şarj edip uçacaksın ki (araba çakmağı lazım olur)yada birkaç tane pil seti alacaksın ki baya uzun uğraş ister.ve kısa uçarsın... ep aslında gp den daha pahalıya geliyor gibi sanki... neyse ama ep nin şöle bi güzelliği var.iğrenç kokulu ve yapışkan hint yağlı yakıtla-tozla pislikle uğraşmassın.temiz olur.

M_tech
01-10-2004, 04:06
1.10 metre ile 1.50 metrelik trainerlar hem ucuz olur hemde işini görür.daha küçüğü havada akıma karşı stabil olmaz,daha büyüğü düştümü ocağına incir ağacı diker.motor olarak tavsiyem gp için os engines 40ax-40fx-46ax-46fx ama 40 lıklar dedğim ölçüdeki trainer a yeter.bu motorlar bilyelidir.çalışmasında sorun olmaz.özellikle ax çok guzel motor.elinle çevirir çalıştırırsın.startera ondan gerek yok dedim.
opsiyon olarak uygun fiyatlı motorlarda gms nin 46 yada 47 lik bb si (çin malı) thunder tigredan bb(ball bearingli modellerden)40-46 lık ne varsa işte...os alamassan thunder tiger derim ama gms en son seçenek olsun.hepsi www.towerhobbies.com adresinde var.mümkünse remote needle valve li olsun motor(yani karbürator ayar iğnesi mi denir Türkçede bilmiyorum zengin fakir karışımı yapan şey işte) onun pervaneden uzak olması daha iyi,ben bir parmağımı pervaneye kaptırmıştım çünkü.ama gözünü korkutmasın,acele ettim dikkatsizce davrandım.yoksa bişi olmaz..

M_tech
01-10-2004, 04:08
başka sorun olursa sorarsın..elimden geldiğince yardım ederim.elektirk motorlar için sen uçağı seçtiğinde ona göre bir seçim yaparız.escyle falan beraber 80-130 dolar arası bişiler bulunabilir.gene merak edersen towera bakabilrisn.

M_tech
01-10-2004, 04:23
bu arada phoenix modellerinin tr de uygun fiyatlı trainerları var.108-120 dolar olan 2 model.ikiside stabil güzel aletler tavsiye ederim.sana ola ki senyor yada senyorita satalım bunlar özel yapım uçak derlersede sakın alma!!

M_tech
01-10-2004, 04:26
yazdıkça aklıma bişiler geliyor işte..2. el uçak alırsan eğer ki bence alma,fazla hasarlı olmaması çok önemli...havada seni zor durumda bırakacak uçak senin bu hobiden soğuma sebep olur.mesela ben eski uçağımı satmıyorum neden dersen alacak kişiye ayıp olur...yeteri kadar kamikaze yaptım çünkü her ne kadar halende stabil olsada...

Coky 46
01-10-2004, 12:48
M-tech bir gp'nin toplam maliyetini yazabilirmisin. Servolar,kumanda, motor felan hepsi dahil kaça mal olur sana zahmet olmazsa. (Bide arada bir uyumayı dene iyi oluyor.)

M_tech
01-10-2004, 14:07
M-tech bir gp'nin toplam maliyetini yazabilirmisin. Servolar,kumanda, motor felan hepsi dahil kaça mal olur sana zahmet olmazsa. (Bide arada bir uyumayı dene iyi oluyor.)

Dostum..foruma verdiğim önemi gördüğün için herşeyden önce teşekkür ederim.10-12 saatim buralarda geçiyor genelde... neyse simdi 0 km bir gp ucak icin bakalım neler gerekli...

120$ ucak+ 114 motor(kalitelisi)+200 dolar da radyo ekipmanı falan filan

neyse toplamda 500 dolara gayet guzel bir gp uçağı uçurusun ıvır zıvır içinde..

yok eğer biraz daha uygun bişiler olsun dersen..
motordan-radyodan ve ucaktan bişiler kırparak 420 dolara falanda cekebilrisn...

Coky 46
01-10-2004, 14:16
Çok teşekkür ederim M_tech

Agila
01-10-2004, 17:22
M_tech; abi TheChef' e benzinli almak bizim açımızdan daha olur çünkü elektriklide çok bekleme sorunu olcak biz ona dayanamayız(sonuçta birlikte kullanacaz dimi abi??? :) ). Fakat Cocy 46 ya verdiğin benzinli fiyatı bizim için fazla pahalı çünkü maks. 300 dolar ayırabiliyoruz. Bu fiyata kumanda 4 kanal, 40 lık motorla daha ucuza mal edebilceğimiz bir uçak yok mu?
Yoksa diyelim elektrikliye karar verdik. Bunda da araba olduğu gibi (mesela 20 t lik bir esc var 16 t yapcaz) "yok esc değişecek,yok pil çabuk bitiyo yeni pil al" varsa bunlar ekstra masrafa giriyo. Eğer bunların toplam benzinliyi geçiyorsa biz direk benzinliye yöneliriz.

Bir de bunların dışında Ep helikopter düşünüyoruz. Tower'da olanlardan. Onlar nasıldır? Kullanan varmı? +/- ler nelerdir?
Şimdiden saol.

Not:Enişte kendini Tanışma bölümünde tanıtsana bi. :)

M_tech
01-10-2004, 17:30
maks 300 dolara 2. el birşeyler alabilirsin yada şöle bişi olabilir.108 dolara ucak alırsın 0km-- kumanda ve servoları ikince el alırsın-motoru ister 0 60-70 dolarlık alırsın..istersen de 2. el kulllanılmış ortalama birşey alırsın.300 dolara gelir herşey..biraz ikinci el sitelerine falan bak.

TheChef
01-10-2004, 23:51
M tech çok saol valla uğraşmıssın çok yararlı oldu verdiğin bilgiler. Zannediyorum sende Ankaradasın, alacağım zaman seninle bağlantıya geçicem mutlaka. Uçağı beraber alalım. Kayınço iyi yanımışsın beni:) En kısa zamanda tanışma bölümüne bi bakıcam. Msnde görüşürüz.

Agila
02-10-2004, 08:11
Eheh kaçarmı benden :)
O zaman düşündüm de uçak ve motor sıfır diğer herşey 2.el alabiliriz bu daha uygun. Artık M_techin başını ağrıtıcaz ne yapalım :)

!Amorfy.BaRoS+
03-10-2004, 12:40
BEnde elektriklide var yakıtlıda ama uçagın makbulu gp dir.UÇakta motor gücünün iyi olması çok rahat uçuşu saglar ilk planda gp alırsan çok daha iyi olur.Yok durur naparım düşünme uçak kalkşta dursa bile süzülüşü vardır.BEnce trainerla başla uçagın uçusunun kolay olmadıgını gorecksin zaten.Birden 1-2-3-4 sınıflar oldugfu gıbı 4 e hemen atlama bence turkıyeden alman gerekenler sade uçak ,arf iiçinde depo iniş takımı olanlar var zaten phoenıx paragon modeli onerebilirim.motor , kumanda , bujı, bujı ateşleyici , pervaneler ,.Aldıktan sonra ıse trden yakıt bujı temin edebilirsin similator onemli bir katkıdır...

!Amorfy.BaRoS+
03-10-2004, 12:45
Arkadaşlar towerda uçak + motora 110 dolar filan kampanyaları oluyor onları takip edin hatta 3 taksit bile yapıyolar.HAtta 330 daolara uçak + kumanda + motor + similator filan veren kampanyalar gordum bunları deneyebilirsiniz...

TheChef
06-10-2004, 01:12
Hmmm taksit olayı ha, umarım böyle bi kampanya başlar yakında :)

M_tech
06-10-2004, 02:14
amorty dostum taksit olayını okudum sadece usa-canada residentlar için geçerli,türkçesi:amerikada ve kanadada ikamet edenler için geçerli...

!Amorfy.BaRoS+
19-10-2004, 14:03
PRd aBİ gormemısım ama usada yakını olan yaşadı :)

waycooll
07-03-2007, 10:39
M teck bilgilendirdiğin için teşekkürler