Orijinalini görmek için tıklayınız : ucan seyleri bana sorun
ucan ne varsa sorun cekinmeyin.
Pal acısı ayarlama makınesı war mı elınde!!!
helikopter ayari icin elimde alet yok ama onu su terazisitlede ayarlarsin
Bende uzmanlık ucak uzerıne ama Suan 2-2 Alttan kanada ıhtıyacım var Bulabılırmısn?
merhaba benim modelcilikte daha yeni ilk önce arabayla başladım ama asıl favorim helikopter.benim de aklımdaki nasıl bi helikopterle başlayayım veya başlamadan önce ne yapmam gerekir?
bi de aklıma takılan bişey benim araba on dakika çalıştıktan sonra stop ediyor. helikopterde de aynı şey olursa n'olucak?
önce chemsin sorusuna cevap verim ,2-2 kanat bulamam ama yapabilirsin.atolye aletleri lazım ama ,bence nerde oturuyosan ki ankara yada istanbul sa eger yerel bir klube uye ol.gerekli her tarz yardımı alırsın.ben amuk uyesiyim.
helikopterde motorun stop etmesi gibi bi durum elbet var.onun icin bayagı yuksek oranda nitro koyarlar ve helikopter motorlari daha farkıldır ki patlamada sureklilik sağlansın.nadir de olsa durma sözko nusu ki durunca:) çakılır yere.bence helikopterle baslama,ucakla basla elin sticklere alışsın.helikopter zor iştir yani.ama 4 kanallı elektirkli bir heliyle baslayabilrisn.en azından neyin nasıl oldugunu gorursun.baktın beceriyosun gp heliye gecersin.
Ben de bi heli yada uçak edinmeyi düşünüyorum ama başlangıç için uygun olan modelller nelerdir? Bir de arabalara göre uçaklar çok pahalı değil gibi fiyat olarak modeline göre değişşse bile yani 50-100 dolarlık olanları bile var sanırım değil mi.
M_tech ben 10 Haziran gibi bi tane uçak alıcam . Araştırdığıma göre üstten kanatlılarla başlamak daha iyiymiş (trainerlarda olduğu gibi) . Ben bi tane Chesna buldum (uçağın modeli Chesna tipi markası değil) . Bunu uçurması trainerı uçarmakla aynı gibi mi? Yani bir zorluk çıkar mı? Bir de ders almam şart mı uçumak için? Trainer modellerini kendim uçuramaz mıyım
oncelikle ucak arabalarla karsılastıgında gercekten çok basit ve kolay yani teknik bakımdan.arabada ki gibi karmaşık elektronik yada donen parçaya sahip olmadığı için belli başlı sorunlar olur ki çok kolay çözümlenir.şimdi gelelim ustten kanatlı modele.ustten kanatlı modeller ki cessna modeli trainer a yakındır.bence cessnadan once gercek bir 40 lık yada 60 lık trainer la başla.çok bir fark yok ama inişte falan retractlardaki kavlingler sorun yaratabilir.neyse ucaktada egitim şart derim ben.uçağı kaldırması,uçurması kolay gibi gozuksede indirmesi gercekten büyük problem.stick hareketleri arabada oldugu gibi değil.çok yumuşak stick oynatmak lazım.ayrıca stall olmaması için de belli bir hız ve açıyla indirmek lazım.uçakta belli bikaç şeyi öğretcek biri olsun yeter.yok ben öğrenirim diyorsan da birkaç uçak parçalamadan öğrenemessin derim.ucakta kumanda bi kere al mesela sonra değiştirme.6-7 kanal hem ucak hem heli için işini görür.onun dısında servolar falan senin istegine kalmış.trainerlar çok stabil uçaklardır tabi tamir üstüne tamir görmeyenlerden bahsediyorum.küçük hataları her ne kadar bloke etsede genede stick komutları çok yumuşak verilmeli.
Mtech Sen bize öğretir misin bi tane edinsek? Bİr de başlangıç için bir model söyler misin?
ben ögretemem neden dersen bu is hakikaten sorumluluk ister.bircok kisi ogretmekten de cekinir.cunku herhangi bir problem olursa ve ucak duserse kimse o isin sorumlulugunu almak istemez.ama sana amuk bunyesinde ogretecek tecrubeli egitmenler var.sana gereken teknik yardimi yapabilrim ama.ornegin towerdan 40 lik bir trainer getirerek ise baslayabilrisn.arf olabilir yada ucak ayri kumanda setini ayri alirsin ki ilerde bir daha kumanda almaya gerek kalmaz sadece ucak degistirirsin.detayli bilgi istersen veririm gene burdan ki herkes okusun.mesela hobbiconun superstar trainerlari gayet iyi,6-7 kanalli birde kumanda alirsan eger hem ilerde helikopterde hemde akrobasi ucaklarinda o kumanda cok rahat gider ve zirt pirt kumanda sorunun olmaz.mümkünse ki biras daha pahalidir pcm kumanda al.frekans karisma sorunu falanda yasamazsin.
peki söyle bi sey sorayım . Bunun dersini verenler cok yuksek ucretler talep ediyor . Bi dersi 100 milyon gibi yanlış hatırlamıyorsam . Peki bunlar ters bi durum olurda uçak düşerse bize zararı karşılıyorlar mı? Eğer karşılamıyorlarsa ders almanın bir mantığını göremiyorum açıkçası ben . O adama o kadar para vereceğime giderim uçağı kendim kaldırırım indiririm . Bi kere kırarım belki ama ikinci de kesin öğrenmiş olurum . Sonuçta aptal insanlar değiliz . Bazı şeyleri denemeden öğrenemeyiz :) bu da onun gibi bi sey olsa gerek . Uçağın kutusundan nasıl uçurabileceğimiz hakkında bilgi veren bir kitapçık çıkıyor mu peki M_tech?
Car Destroyer
05-06-2004, 09:12
M-tech e sorulmuş bir soru ama ben atlamak istiyorum :) :) :) :) Ankarda ki dükkanların ders fiyatını bilemem ama İstanbul daki hobbyshop Ankaradakin dan ucuz ve bildiğim kadarıyla eğitim sırasında uçağı düşürürsen hiç bir şey olamamış gibi 15 dakika sonra başka uçakla eğitime devam ediyorsun
Merhaba arkadaşlar, eğer uçağa yeni başlayacaksanız, Tower'da oldukça ucuza RTF elektrikli trainer uçaklar var. Hatta bazı elektrikliler, yapıldıkları malzeme gereği, düşse de hiçbirşey olmuyor. Bazıları 2 kanal, bazıları da 3 kanal kumandalı (yani rudder+elevator+throttle) trainer amaçlı ve yeni öğrenenlere çok uygun. Şunu belirteyim ki, uçaklar arabalar gibi değil. Olağanüstü dikkat ve konsantrasyon istiyor ve hata yaptığınızda, telafi imkanınız çok az. Helikopterlerin çok daha zor olduğunu da duymuştum. O yüzden ucuz bir model alıp, onunla rahat uçmaya başladıktan sonra, artık bir sonraki adımda ne yapacağınıza karar vermenizi tavsiye ederim. Eğer kafanıza yatmaz da vazgeçerseniz, yaptığınız yatırım boşa gitmemiş olur böylece. Elektrikli akrobasi pro modelleri de var ve yarışmaları bile yapılıyor. Uçuş süreleri de benzinliler gibi 15-20 dakika ve zaten daha uzun sürelerle konsantrasyonunuzu korumak çok zor diyorlar...
rocco,bak bi kere ben ders derken ucretli derslerden bahsetmedim.neden dersen,bu iste para konusulmasi benim hosuma gitmiyor ki,ankarada bana bu isi ogreten modelci abilerimin hicbiri benden ucret talep etmedi.ucret talep eden birisinden ders alma bence.hobby isi usta-cirak isine benzer.senin ders aldigin yada sana bu isi ogreten yardim eden kisinin ismini anman bile ona gurur verecektir.ucak-helikopter gibi isler gercekten riskli oldugu icin kendine kendine ogrenmen biras zor.ayrica ucak ucurmanin kitabi da cikmaz paketten.teoride ben normal bir helikopter ucurabilcek bilgiye bile sahibim ama kimse bana bir helikopteri vermez sanirim.bu ise gercekten gonul vermis kisiler tanidikca zaten sana yardim ederler.ucret li olmasi kulagima pek hos gelmiyor.gercekten iyi uctugumu dusunseydim sana seve seve ogretirdim ki su an icn yeterli deigilim ama sana yardimci olacak bircok agabeyler vardir.
gurcemalkavas
16-06-2004, 13:26
rc helikopter ile ilgileniyor ve araştırıyorum. ankara dayım bu konuda bilgi ve deneyiminden yararlanabileceğim kişilerle tanışmak istiyorum.şididen teşekkürler.
gurcemalkavas
16-06-2004, 13:31
rc helikopter ile ilgileniyorum ve araştırıyorum ankara'da ikamet ediyorum bu konuda bilgi ve deneyiminden yararlanabileceğim kişilerle tanışmak istiyorum şimdiden teşekkürler.
butun forumu okudum ama tam bi acıklayıcı bilgi edinemedim...Yeni başlayacam ve ilgimden dolayı helikopter ile baslamayı istiyorum.Bana kendimin calısarak ucurup ucuramayacagımı ve yaklasık bir fiyat soylerseniz sevinirim...Simdiden teşekkurler
!Amorfy.BaRoS+
09-07-2004, 18:55
Pegasus ve Dıger arkadaslar Ben Kendımı cok Mukemmel gormesemde Ucaktasıze yeterlı saylabılırım.Ama IlK Basta helı ıle baslamanız Kotu oLcaktır.Bu Cok basıt bır olmayıp Ucuza da gelmez.Benım Yaptıgım gıbı basıt arf traıner alın ONla Ogrenın daha sonra Zaten kendınızı frenlıemıyceksınız ama benım bıraz deneyımım varsa ılk basta helı ıle baslamayın :)
bana acil, çok pahalı değil, garantili heli tavsiyelerini bekliyorum acemiyim basit bişey çok da basit değil
arkadaşlar tabiyki kendiniz calışarak da helikopter kullanabilirsiniz. su an piyasada bulunan simulatorlerin bazılarında helikopter kullanmayi ogreten "virtual flight instructor" lar var. Ama bu cok zahmetli bir iş ben ilk helimi yerden kaldırmadan önce 3 ay simulatorde calıştım. heliyi ilk kez yerden kaldırdıgımda bu işlerin simulatordekinden cok daha zor oldugunu gördüm. 6 aydır simulator kullanıyorum hala bazı hareketlerde kumanda kontrollerini karıştırıyorum. heli işi cok zahmetli ve arabaya göre 2-3 kat daha fazla para harcamanız gereken bir iş. ben basitinden basit bir sekilde kontrolleri karıştırıp heliyi 1 metreden yere cakarsanız butun paller paramparca oluyor. size en azından 40-50 dolara mal olur. Ama ucak öyle degil ögrenmesi kolay dagil tabiyki ama heliye göre 10 kat 20 kat kolay.
bencede helikopter öle kolay yenilicek lokma değil. 2-3 haftadır 4 kanallı , elektrikli bi helikopterle uraşıyorum. 2-3 kere yerden kendi etrafında dönmeden yada sağa sola yatmadan kaldırabildim. onlarda da belli bir yüksekliğe çıktıktan sonra dondum kaldım. ana pervaneyi , arka pervaneyi dağıttım zaten 1 kere. kasada kırıldı. onları değiştirdim 25-30$ burda. en son arka kuyruğu kırdım. çubuğu kırdım yani ortadan 2 ye. rüzgar bi esiyo hop aşşa. :) bi simülatör edinicem sanırım bende. yoksa böle daha pahalıya gelicek.
evet bu 2-3 haftada olacak iş degil. hele helikopter kullanmayi bilmeden yeni bir helikopteri yerden kaldırmak cok zor birsey.
simulatorde birkaç ay calıstıktan sonra iyi sonuclar alabilirsin
tabi 2-3 haftada olucak sey degil. helikopteri kaldirmak kolayda kalktiktan sonra bi ruzgar estipte helikopter yatinca toparlamasi asil is bence. ben kalkiyorumda inemiyorum :) simulator lazim dedigin gibi.
slm arkadaslar ben yeni girdim araniza gazete yazisinda farkettim sitenizin varligini cok guzel olmus.tabii bi kactane modelim var tabii oyuncak sayilirlar.bi heli var nikko ama hala ucurabilmis degilim nasil yapacagimida pek bilmiyorum.
Cenk Çömlek
12-10-2005, 22:17
Selamlar,
Bendede Twister bell 47 var,gaz verdigimde oldugu yerde daire ciziyo dogal olarak havalanamıyo bunun sebebi ne olabilir acaba...
Kuyruk pervanesi dönüyor mu? Dönüyorsa, gaz verdiğinde devri artıyor mu? Kuyruk pervanesini çeviren küçük bir motor var mı kuyrukta? Varsa, büyük ihtimalle o motor ömrünü tamamlamıştır ve yenilemek gerekir. Yoksa, Ana motordan ya bir mil veya bir kayışla güç alarak kuyruk pervanesini çeviriyordur. Bu durumda da, kuyrukta bulunan küçük bir servo yardımıyla, kuyruk pervanesinin kanat açısını değiştirebilmesi gerekiyor. Eğer kuyrukta motor yerine küçük bir servo varsa, gaz vermeden sağ-sol yaptığında kuyruk pervanesinin kanatçıkları da hafifçe açı değiştirmeli.
Cenk Çömlek
13-10-2005, 20:50
Kuyruk pervanesi dönüyor mu? Dönüyorsa, gaz verdiğinde devri artıyor mu? Kuyruk pervanesini çeviren küçük bir motor var mı kuyrukta? Varsa, büyük ihtimalle o motor ömrünü tamamlamıştır ve yenilemek gerekir. Yoksa, Ana motordan ya bir mil veya bir kayışla güç alarak kuyruk pervanesini çeviriyordur. Bu durumda da, kuyrukta bulunan küçük bir servo yardımıyla, kuyruk pervanesinin kanat açısını değiştirebilmesi gerekiyor. Eğer kuyrukta motor yerine küçük bir servo varsa, gaz vermeden sağ-sol yaptığında kuyruk pervanesinin kanatçıkları da hafifçe açı değiştirmeli.
bendeki şöyle bir heli kuyrukta pervane yok doğal olarak
http://www.gittigidiyor.com/resimler/org_resim/1057677.jpg
kerim1980
26-10-2005, 05:44
helı okadarda zor deyıl ya nıe ınsanları caydırıyosunuz.bence model olarak en ıısı helı.arabada vardı kırldı 5 sene elıme almadım.helı bana cok heyecan verıo.aynı zamanda helı kullnamak ısteyenler yada yenı baslayacaklara tavsıyem kı bende yenı basladım az cok ogrendım sayılır.mutlaka ama mutlaka ayarlarını ıyı yapmadan bır dugmesıne bıe basmayın.bu arada tavsıyem sudur halı sahalarda yanı şımdı sunı cımlerde gunduz mac yok.rıca edın gunduzlerı orda calısabılırsınız.dustumu en azından kırılma rıskı cok aza iner.bazı sıtelerden ayarlar hakkında bılgı alabılırsınız.ayar cok ama cok onemlı
kerim1980
26-10-2005, 05:45
helı hakkında bıldıklerımız paylasalım.mesela parca yapımı
SwTaArRs
29-10-2005, 22:52
öncelikle herkese merhaba, bu siteye yeni üye oldum.
forumdaki tüm mesajları okudum açıkçası kafam biraz karıştı yeni başlık açmaktansa buradan sorayım dedim.
ben de tabiki çocukluktan gelen helikopter sevdası var. şimdilerde alevlendi artık söndürmek gerek dedim, araştırmalara başladım.
uçak başlamak için önerilmiş fakat onda da yer sorunu mevcut, neyse
karşıma ilk çıkan elektrikli mi yakıtlı mı seçeneği oldu.
okuduğum kadarıyla elektrikliler kontrolü biraz zormuş, ama bu yakıtın nereden bulunacağı kapalı mekanda çalışmanın zor oalcağı endişeciyle elektrikli alma taraftarıyım.
sonra bir seçenek daha çıktı 4 kanal mı 6 kanal mı (aslında 5 kanal) e tabi gönül ister 6 kanal olsun benim olsun ama alacağımız alaetin bir de yere çakılması var. acemiliği üzerimizden atmak için 4 kanallı basit bir model daha uygun diye düşünüyorum.
başlangıç modellerine bakınca zaten bir endişe alıyor insanı, kiminde gyro yok ya da tümleşik, kuyruk için ayrı motor var. kuyruk motorunu bir şekilde halletik diyelim bu tümleşik gyro nun bir dezavantajı var mı kaltığım gibi fırıl fırıl dönmeyelim sonra. ya da daha kaliteli gyrolarla arasındaki farklar ne.
tüm bu bilgiler ışığında hobbyjapan dan başlangıç için DragonFly RC RTF 4-CH Helicopter V2 almayı planlıyorum eğitim ayakları ile beraber. tabi bu forumda bir arkadaşın yazdığın iple bağlama olayı da akla yatkın kaldırma çalışmaları için denenmesi lazım.
sorum şu yeni başlayan biri için bu helikopterde sorun yaşarmıyım
bir de bu fms simulator oalrak ne kdar gerçekçii daha iyi bir simulator var mı önerebileceğiniz.
bir de alakasız oalcak ama hobbyjapan dan alışveren edenler vardı bu istediğim ürünün günrüğü takılma oalsılığı varmıdır (kargo hariç 100$ dan az tutuyor)
kerim1980
30-10-2005, 03:07
4 kanal ıı bı baslangıc dıe solenıo.ne kadar baslangıc olursa olsun zor bı baslangıc olucak.ben 3 hafta kullandım artk ogrendım dedım dısarı cıktım agaca bı vurdum .su an bı parcası kırık ve yatıo.usd den sıparış verdım gelıcek parcalrı.kırılan ve kırılmayan butun parcalrı aldım.bu ısı yapıcaksak.helıden cok parcalra para verıcez.ama bı ugendınmı cok hos olucak.
Almışken biraz fazlaca para verip 6 kanallı bir heli alın ve mümkün olduğunca kuyruk pervanesi gücünü bir kayış ile ana motordan alan bir model seçin. Kuyruk motorları kısa sürede bozuluyor. Ayrıca ana gyro-mixer-receiver devresi de kısa sürede sukoyverebiliyor. Hele ki Dragonfly #4'ü ve benzerlerini hiç tavsiye etmem. Bir de alabiliyorsanız, brushless motorlu ve Li-Po pilli olanlarından tercih edin derim ben...
Bende Dragonfly #4 var ve daha doğru dürüst havalanamadan kuyruk motoru bitti. Onu yeniledim, şimdi de ana devre sorun çıkardı. Ayrıca çok dengesiz ve kontrolu zor, 6 kanallı modeller daha stabil uçabilir diye düşünüyorum...
SwTaArRs
30-10-2005, 23:11
kerim1980 haklı yedek parça da temin etmek gerek, en azından pervaneler ve iniş takımları
yalnız mcagisin dedikleri kafama takıldı, şimdi acemi bir pilotum doğal olarak bu helikopteri en az bir kere yere çakacağım :( matrixdeki gibi everone falls the first jump dolayısıyla ilk helikopter için biraz daha ucuz birşey olması gerekmez mi, tabi aslında büyük ve pahalı modellerin kontrolü daha kolay denliyor ama şu çakma derdi olmasa. arba kullanırken mercedesten değil de serçeden başlamak gibi olsa gerek
o yüzden ben bu dragonfly 4 konususunda biraz ısrarcıyım da merak ettim bu modeli uçurmayı becerebilen var mı ?
ama tabi bu işi öğrenince 6 kanallı ccpmli fırçasız motorlu kuyruk servolu hyrosu filan herşeyi tam bir model süper olur.
DeLLyCeM
31-10-2005, 00:42
Walla ben Dragonfly sahibiyim, heli ogrenene kadar zor da olsa cok guzel ucuyor bu heliyi uçuranın zaten dier butun ep helileri ucurabilecegine inanıorum. Forumu biraz arastırırsan benm kendi cektigim videoları gorebilirsin
SwTaArRs
31-10-2005, 18:27
videoları izledim dellycem, tebrik ederim.
yalnız birşey aklıma takıldı ya da yanlış anladım böyle rahat uçurabilmek için helikopterde modifikasyon mu yaptın, kutudan çıktığı haliylle uçmaz mı bu meret?
DeLLyCeM
31-10-2005, 19:41
Evet kutudan cıktığı halde deil. Nette arastırdım alanların kesinlikle tavsiye ettigi ve bu walkera, dragonfly4, bee gibi GWS taklitlerinin kuyruk pervaneleri gear drive oluyor. Fakat GWS sonradan bunu degiştirerek direct drive olarak ta satmaya başlamış. Bende bu modifikasyonu uyguladım birde kendi yaptığım rotor head var başka birsey yok pil standart. üstündeki 4 in 1 devre duruyor deiştirmedim.
SwTaArRs
31-10-2005, 21:29
cahilliğimi mazur görün karıştırmamak için soruyorum
gear drive ile direct drive nedir, biri kuyruk motorlu, biri de şaftla rotordan güç alama olsa gerek, gear şafttan, direct de kuyruk motoru diye çıkarttım ama...
ilerde bakınca amma basit şeyler sormuşum diyecem kesin ama şimdilik hedefim bu hobiye başladığımda hevesimi kırmayacak bir model ile başlamak.
DeLLyCeM
31-10-2005, 21:39
Dragonfly 4 lerde ayrıca kuyrukta bi motor oluyor. Bu motor normal kutudan cıktıgı halinde iken bir dişliyi döndürüyor (gear drive) dişlinin üzerindede kuyruk pervanesi oluyor.
Direct drive ise kuyruk pervanesinin minik bir şaft ile direkt olarak motordan döndürülmesi.
SwTaArRs
02-11-2005, 12:03
gear drive dan direct dirve a nasıl geçtin anlatabilirmisin ya da bir sayfa varsa bunun hakında o da olur. ben aradım ama bulamadım.
yakınlarda helikopter almış ve çakmış bir arkadaşımdaki helikoper de bu model çıktı ve o da kuyruk motoru sorunu yaşamış.
kerim1980
04-11-2005, 00:52
dellycem harbı nasıl yaptın bu işi direct drive olayını.senın bızımle paylaşman gereken cok sey var.tabı ıstersen zorlama yok.:) sayende model cıler bıseler ogrenıo
savagegarden
12-08-2006, 15:38
Almışken biraz fazlaca para verip 6 kanallı bir heli alın ve mümkün olduğunca kuyruk pervanesi gücünü bir kayış ile ana motordan alan bir model seçin. Kuyruk motorları kısa sürede bozuluyor. Ayrıca ana gyro-mixer-receiver devresi de kısa sürede sukoyverebiliyor. Hele ki Dragonfly #4'ü ve benzerlerini hiç tavsiye etmem. Bir de alabiliyorsanız, brushless motorlu ve Li-Po pilli olanlarından tercih edin derim ben...
Bende Dragonfly #4 var ve daha doğru dürüst havalanamadan kuyruk motoru bitti. Onu yeniledim, şimdi de ana devre sorun çıkardı. Ayrıca çok dengesiz ve kontrolu zor, 6 kanallı modeller daha stabil uçabilir diye düşünüyorum...
ne kadar güzel özetlemişsiniz durumu teşekkürler..
peki 22e hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Arkadasım bende walkera 37 var daha ucurmak nasip olmadı,çünkü ufak bi kaza geçirdi helikopter.Neyse kırıkları yapıstırıp,yamuk parçaları düzelttim.Şimdi helikoptere azıcık gaz verdigimde baslıyo saga sola titremeye bunun sebebi ne olabilir ve nasıl düzeltilir ki**
serhathakan
02-11-2006, 09:32
Arkadasım bende walkera 37 var daha ucurmak nasip olmadı,çünkü ufak bi kaza geçirdi helikopter.Neyse kırıkları yapıstırıp,yamuk parçaları düzelttim.Şimdi helikoptere azıcık gaz verdigimde baslıyo saga sola titremeye bunun sebebi ne olabilir ve nasıl düzeltilir ki**
Rotor parçalarının dengesi bozulmuştur (balans yaptı falanda derler) yüksek hıza ulaştıklarından ağırlık merkezinin kaçıklığından (rotor parçalarının ağırlık merkezi) dolayı bir merkez kaç kuvveti oluşur (aslında simetri parçaların merkez kaç kuvvetleri eşit olmadığından toplamları 0 olmaz ve ortak bir kuvvet oluşur) bunun sonucunda titreme ve pallerde blade track denen bir olay olur.
Önelemen için rotorun kırık parçalarını yapıştırma değiştir. Pallerde hasar varsa onlarıda değiştir. En basit çözüm genelde bir kere para kıyıp cnc parçalar almaktır. 37 nin cnc parçalarını bulamazsın (walkeranın 60 için ürettikleri oluyor ama o rotor tasarımı çok beter bişey tavsiye olunmaz) onun yerine esky honey bee king in cnc upgradelerini kullanabilrisin. Yada 36 kit alıp elektronikleri ona takıp sonrada 36 upgradelerini alabilirsin (aynı fiyata gelir yaklaşık). 36 nın modifiye parçaları çok çeşitli 37 de öyle bir durum yok (ben öyle yaptım ) :)
Rotor parçalarının dengesi bozulmuştur (balans yaptı falanda derler) yüksek hıza ulaştıklarından ağırlık merkezinin kaçıklığından (rotor parçalarının ağırlık merkezi) dolayı bir merkez kaç kuvveti oluşur (aslında simetri parçaların merkez kaç kuvvetleri eşit olmadığından toplamları 0 olmaz ve ortak bir kuvvet oluşur) bunun sonucunda titreme ve pallerde blade track denen bir olay olur.
Önelemen için rotorun kırık parçalarını yapıştırma değiştir. Pallerde hasar varsa onlarıda değiştir. En basit çözüm genelde bir kere para kıyıp cnc parçalar almaktır. 37 nin cnc parçalarını bulamazsın (walkeranın 60 için ürettikleri oluyor ama o rotor tasarımı çok beter bişey tavsiye olunmaz) onun yerine esky honey bee king in cnc upgradelerini kullanabilrisin. Yada 36 kit alıp elektronikleri ona takıp sonrada 36 upgradelerini alabilirsin (aynı fiyata gelir yaklaşık). 36 nın modifiye parçaları çok çeşitli 37 de öyle bir durum yok (ben öyle yaptım ) :)
Cvp için çok teşekkürler ama ben cozemedim bu isi bir bilenden yardım rica ediyorum.Getirsem heliyi bi yardımcı olucak var mı bana*Ayarlasak bende ogrensem ne nedir.
serhathakan
03-11-2006, 02:15
Cvp için çok teşekkürler ama ben cozemedim bu isi bir bilenden yardım rica ediyorum.Getirsem heliyi bi yardımcı olucak var mı bana*Ayarlasak bende ogrensem ne nedir.
Benimde 37 modelim var neresinde nasıl bir sorun varsa söylersen yada resimlerini çekersen yardımcı olmaya çalışabilirim.
merhaba benim modelcilikte daha yeni ilk önce arabayla başladım ama asıl favorim helikopter.benim de aklımdaki nasıl bi helikopterle başlayayım veya başlamadan önce ne yapmam gerekir?
bi de aklıma takılan bişey benim araba on dakika çalıştıktan sonra stop ediyor. helikopterde de aynı şey olursa n'olucak?
valla arkadaşım bende senin gibi yeni başlayanlardanım ben benim heliyi (raptor 50se) ucurur ken yanlışlıkla stop düğmesine dokummuşum yaklaşık 20 metre yukarıdan aşşağıya sağ salim indirdim ama nasıl oldu bende anlamadım
ama motor hemen durmuyor galiba biraz kurtarma zamanın oluyo servolar patlarlı motorla alakası olmadığı için heralde saygılar
barbaroy
09-12-2006, 16:37
Selam,
Bende bir Walkera 36 var Dip switch ayarları ile oynamıştım orjinal ayarlara ihtiyacım var yardımcı olabilirmisiniz? Tşkler
helikopterde motorun stop etmesi gibi bi durum elbet var.onun icin bayagı yuksek oranda nitro koyarlar ve helikopter motorlari daha farkıldır ki patlamada sureklilik sağlansın.nadir de olsa durma sözko nusu ki durunca:) çakılır yere.bence helikopterle baslama,ucakla basla elin sticklere alışsın.helikopter zor iştir yani.ama 4 kanallı elektirkli bir heliyle baslayabilrisn.en azından neyin nasıl oldugunu gorursun.baktın beceriyosun gp heliye gecersin.
Benim heligopterin motoru 3 kez sustu havada ama daha bir çizik yok. Nasıl oluyor yawww. :)
erhanzeynel
16-12-2006, 16:12
Benim heligopterin motoru 3 kez sustu havada ama daha bir çizik yok. Nasıl oluyor yawww. :)
Coolective pitch kullanıyorsun ve düşerken pallere devir kazandırıp, yere çok yaklaştığında pitch i ters çevirip helikopterin düşüş hızını yavaşlatıp yumuşşak bir iniş gerçekleştiriyorsun.
Yalınz cevabın hedefi olan arkadaş yeni başladığı için bu hareketi yapabilmesi çok zor. O yüzden bu yöntemden bahsedilmemiş olabilir.
E yeni başlayan arkadaşlara doğru bilgi gerekir. Bana böyle birşey söylense ve doğruluğuna ikna olsam hayatta başlamazdım helikoptere.
serhathakan
17-12-2006, 01:31
Coolective pitch kullanıyorsun ve düşerken pallere devir kazandırıp, yere çok yaklaştığında pitch i ters çevirip helikopterin düşüş hızını yavaşlatıp yumuşşak bir iniş gerçekleştiriyorsun.
Yalınz cevabın hedefi olan arkadaş yeni başladığı için bu hareketi yapabilmesi çok zor. O yüzden bu yöntemden bahsedilmemiş olabilir.
Bu uygulama genelde savaş helikopteri kullanan pilotlara yaptırılıyor bildiğim kadarıyla.
DeLLyCeM
17-12-2006, 02:37
OTOROTASYON (http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=12964)
Alican alican
11-01-2008, 09:10
ep ve gp heli ne demek
merhaba benim sorum walkera 68B mi almalıyım yoksa sjm 400 v2 mi.sizce hangisi daha iyi yada tavsiye edeceğiniz bir heli var mı 600-700 ytl civarı.
ep ve gp heli ne demek
ep: Electric Powered (Elektrikli, Pilli)
gb: Gaz Powered (Sıvı Yakıklı)
CodeUnit
13-01-2008, 19:09
Selamlar,
Bendede Twister bell 47 var,gaz verdigimde oldugu yerde daire ciziyo dogal olarak havalanamıyo bunun sebebi ne olabilir acaba...
Bende Twister Medevac var. Uçuş mantığı senin helikopterin ile aynı. Çift palli ve kuyruktali paller dönmezler sadece şekil olsun diye konmuştur.
Gelelim sorununa ; Senin helikopterinde 2 adet motor var biri üst biri alt pali yönetiyor. En yüksek ihtimalle olabilecek sorun Motorlarından biri arızalanmış olabilir. Çünkü bu tip heliler üst ve alt pallerin yaptığı devire göre nose left nose right komutlarını işler yani olduğu yerde sağa veya sola döner. İlk olarak motorlarını kontrol etmelisin.
Eğer motorlarda problem göremediysen
Helinin canopy si nin içinde 4 in 1 denilen ( Receiver / ESC / Gyro / Speed Controller ) Dikdörtgen küp şeklinde bir cihaz var onun üzerinde beyaz iki adet ayar var soldaki senin helinin o dönüş hareketini düzene sokman içindir. Ancak bu ayarları yapmadan önce Transmitter üzerindeki tüm trimleri ( Gaz Hariç ) Ortalamalısın. ve o çok hassas bir ayardır dikkatlice ayarla ve kaygan bir zeminde heliye gaz ver, muhtemelen sorunun düzelecektir.
Bu iki analiz de doğru çıkarsa ve hala dönüyorsa ya pal açıların bozuktur yada pallerden birinde gereksiz ağırlık yada kırılma vardır.
Bunlarda olmuyorsa Transmitter bozulmuştur. Başka hiçbir sebebi olamaz.
Hürmetler
sertbulut
21-01-2008, 14:41
merhaba bell 47 g diye bir helikopter siparişi verdim sizce iyimi ettim ilk başlıyorum sipariş verdim biraz bilgi verebilirmisiniz lütfenn
Selamlar,
rc-expert den comet 500e ve futuba 6exhp kumandalı RTF bir set aldım.Ancak ilk hover denememde hayal kırıklığına uğradım.Çünkü heli tam havalanma aşamasına geldiğine kuyruk saat yönünde heliyi döndürmek istiyor.Gyronun gain ayarlarını oynadım bir değişiklik olmadı.
Lütfen acele yardım ediniz.
Teşekkürler
slm arkadaşlar benim birsorum veva sorunum var şu basit 2kanallı oyuncak helikopterden aldım 3.4 gün kullandım oda fazladegil şuan calışmiyor anladıgım kadarıyla şarz tutmuyo cunkü kumandadan şarzlı takıyosun yeşil işik 3,5saniye yanıyo sonra sönüyo temassızlıkyok eminim. önceden 15,20 dakka yanıyodu yeşilişik. bana biyardımcı olur bilgilendirirseniz memmun olurum. veya barcaları satılıyomu? şimdiden teşekkürler.......
SwTaArRs
10-05-2008, 11:30
pillerini değiştirmeyi denedin mi?
benim sorum şu;
yeni başalayacağım için önce lama v4 mü alayım yoksa fiyatı yakın olan honey bee cp2 alsam? kafamı kurcalayan şey ayarlarını yapamayıp soğur muyum heliden?aslında ya lama v4 alıp öğreneceğim ya da belt cp alıp kıra döke öğrenmeye çalışacağım?acep hangisi ?
yellowaircraf
24-05-2008, 13:47
Yeni baslayacaginiz icin Lama V3 ya da V4 oneririm
cevap için teşekkürler,
peki lama alırken nelere dikkat edeyim yani yanında neler alayım ekstradan,en çok nelere ihtiyacım olacak?
yellowaircraf
24-05-2008, 14:32
Paller, yanliz takim alin cunku alt ve ust paller birbirinin ayni gibi gozukse de degildir, inis takimi, yedek li-po pil. Cok acemiyseniz egitim ayaklari
sonunda lama v4 aldım ama bi kaç defa sert şekilde düşürdüm ve şu anda servolardan biri çalışmıyor,heliyi sağa sola yatıran servo bozuldu sanırım,biraz kurcaladım kablolara falan baktım ama hepsi düzgün,sanırım düzelmeyecek,tamiri mümkün değil herhalde,artık yenisini bulup almaktan başka çare yok sanırım.
Bu işe merak sarmışken, dolandım baktım ki böyle bir forum var. Herkese helal olsun böyle bilgi dolu bir forum oluşturdukları için. Bir sorum olacak, bu kanal mevzusu nedir( 4 kanallı diye çok gördüm)? Bakındım ama anlayamadım ne diye, bilgilendirirseniz sevinirim.
borazengin
13-06-2008, 04:16
Bu işe merak sarmışken, dolandım baktım ki böyle bir forum var. Herkese helal olsun böyle bilgi dolu bir forum oluşturdukları için. Bir sorum olacak, bu kanal mevzusu nedir( 4 kanallı diye çok gördüm)? Bakındım ama anlayamadım ne diye, bilgilendirirseniz sevinirim.
ileri - geri- yatarak sağa- yatarak sola hareket etme = 4 kanal
delphi911
13-06-2008, 08:09
ileri - geri- yatarak sağa- yatarak sola hareket etme = 4 kanal
Biraz eksik olmuş. Ek olarak;
3. Kendi ekseni etrafında sağa sola dönüş
4. Gaz verme / kesme
borazengin ve delphi911; teşekkürler bilgiler için.
hkb2 için 3d akrobasi hareketlerini yapmak için helikopterin en az kaç metre yüksekte uçması gerekir ?
yellowaircraf
17-06-2008, 21:30
hkb2 için 3d akrobasi hareketlerini yapmak için helikopterin en az kaç metre yüksekte uçması gerekir ?
Bu yapacaginiz hareketlere gore degisir. Bazi hareketler neredeyse yere degecek sekilde yapilir...
SwTaArRs
17-06-2008, 22:22
ilk denemeler için helikopteri kurtarabileceğiniz bir yükseklikte olmasında fayda var
hocam hbk2nin kumandasında helide ne kdar güç kaldığını gösteriyormu yani pil durumunu ?
yellowaircraf
20-06-2008, 21:15
hocam hbk2nin kumandasında helide ne kdar güç kaldığını gösteriyormu yani pil durumunu ?
Hayir kumandadan helinin pil durumunu ogrenemezsiniz. Kumandadaki ledler kumandanin pil durumunu gosterir. Helideki pil durumunu ogrenmek icin heliye takilan bir takim elektronik araclar var...
Iste bir tanesinin linki..
http://www.miracle-mart.com/store/index.php?main_page=product_info&cPath=110_163&products_id=2144
emrahgonul
23-06-2008, 13:06
Merhaba Ben yedek parça konusunda fikir almak istiyorum. Colco Lama V5 aldım yakın zamanda fakat türkiyede yedek parça konusunda nereden yardım alabilirim fikir verebilirmisn. Şimdiden teşekkürler.
brainiac
27-06-2008, 12:20
Merhaba Ben yedek parça konusunda fikir almak istiyorum. Colco Lama V5 aldım yakın zamanda fakat türkiyede yedek parça konusunda nereden yardım alabilirim fikir verebilirmisn. Şimdiden teşekkürler.
her parçası thk da var :)
emrahgonul
27-06-2008, 13:16
Evet Evet arkadaşım sağolasın sayende ucuza getirdim parçaları Hatta öyle ucuzki her parçasından 2şer tane sipariş ettim :D THK dan
brainiac
27-06-2008, 13:57
benimde geliyor bu gün ? :D bakalım bu 3 iniş takımı ne kadar dayanacak :D
Merhaba,
Walkera 60 Helim var. Kuyruk servosu arızalı geldi. parçanın numarası WK-7.6-H. Bunu Türkiye'de nereden temin edebilirim.
Teşekkürler
--------------------------------------------------------------------------------
Selam. Genel'e konu açtım ama buradan size de yazmak istedim. Haftasonu Art-Tech ürünü Typhoon modeli heli aldım. İlk helim bu. Aldığım dükkanda uçurdular. gayet de güzel uçmuştu. Eve geldim, pili çıkarıp şarj ettim ve bugün heli'ye takıp (eğitim ayakları da var) havalandırmaya çalıştım. Throttle kolununu yavaş yavaş sonuna kadar itmeme rağmen heli ayaklarını yerden kesmedi. Devrin arttığı da sesinden anlaşılıyordu. Sizde neyi yanlış yaptım? pilde mi bir sorun var? yeterince şarj olmamış desem 2 kere şarj ettim makinayı yerde çalıştırıp boşaltarak ama değişen bir şey olmadı. Yerde çalışırken de dengesizlik farketmedim. Bu konuda fikirlerinizi alabilir miyim. Tşk.
lama v3 üm var biri artık bana kumandadaki servo reverser ayarları ne işe yarar açıklayabilirmi ama en basit dille :(
lama v3 üm var biri artık bana kumandadaki servo reverser ayarları ne işe yarar açıklayabilirmi ama en basit dille :(
dediğin tuşlar kumada daki kullandığın iki kolun helikopter üzerindeki şu an yaptığı hareketi tersine çevirmeye yarar.
yani şu an sen sağ koldaki kontrol çubuğunu sağ yatırdığın zaman sağa hareket eden lama o komuta ait reserver tuşunu ters çevirdiğinde sen sağ kolu sağ yaptıkça sola gitmeye başlar.
kısaca hareketlerinin tam tersine dönmesini sağlar...
inşaallah basit olmuştur :D
dediğin tuşlar kumada daki kullandığın iki kolun helikopter üzerindeki şu an yaptığı hareketi tersine çevirmeye yarar.
yani şu an sen sağ koldaki kontrol çubuğunu sağ yatırdığın zaman sağa hareket eden lama o komuta ait reserver tuşunu ters çevirdiğinde sen sağ kolu sağ yaptıkça sola gitmeye başlar.
kısaca hareketlerinin tam tersine dönmesini sağlar...
inşaallah basit olmuştur :D
bukadar basitmiydi :) peki başka bi sorum var ben 2.4 ghz 4in1 alsam kumandadaki kristali ayrımı almam lazım ?
yellowaircraf
04-07-2008, 14:46
2.4 Ghz de kristal yoktur. Yani kumanda ile beraber 4-in-1 almaniz gerek 2.4 Ghz alacaksaniz...
skunkcan
05-07-2008, 12:59
Bir Walkera HM60 aldım sanırım hata yapmışım ama başa gelen çekilir mantığı ile uğraşıyorum hoş keyifde alıyorum ne yalan soyleyim şimdi ebay den yeni servolar alıcam mümkünse dijital hafif ve çarkları metal olsun istiyorum birkaç tane seçenek var ama bir türlü uyum sağlarmı sağlamazmı anlayamadım.uyum sağlıyacak servoları nasıl seçerim voltaj farkı sorun yaratırmı helimdeki pil 11.2 w servolaradamı aynı güç gidiyo ve metal servolar diğerlerine oranla ağır çok problem yaratırmı acil yardım lütfen
SwTaArRs
05-07-2008, 13:34
servo için önemli olan boyutunun uyması. boy boy servo olduğu için sizin servonuzla aynı boyutta olanlara bakın. hatta genel olrak aynı boysa olsalar bile arada ufak farklılıklar olabilir o yüzden helikoptere sığıp sığmayacağından emin olun.
servolar standart olarak 5V-6V ile çalışır.
Metal dişlili servolar kaza anında içindeki dişlileri sıyırma sorunu yaşatmaz size. daha güçlü olabilirler ayrıca ve ağırlık oalrak bikaç gram farkederler walkera 60 için de sorun olacağını zannetmiyorum.
deliparasut
30-07-2008, 17:41
Merhaba Arkadaşlar,
Bir tane apache ah-64 4ch aldım. aldığım yerde açtık birkaç ufak hover yaptı. hiçbir dengesizlik vs yok. ama eve geldim ilk başta bişi yok bataryayı şarj ettim taktım heli deli gibi sağa doğru dönüyor ekseni etrafında. fırıldak gibi. yedek batarya ile de denedim olmadı. neden oluyor anlamadım. tam sol veriyorum kumandadan trimlerle de öyle ama birşey değişmiyor. alttaki pervane daha yavaş dönüyor gibi.
bir de hiç bir kaza yada çarpma vs olmadı bile. sadece kumandanın ortasında metal bir vida gibi birşey vardı onu söktüm daha da takamadım karşısındaki somun kumandanın içine kaydı. bunla alakası yoktur herhalde?
yazmaya uğraşamam diyen arkadaşlar telefon numaralarını verirlerse hemen ararım daha kolay anlatırlar şimdiden yardımlarınız için teşekkürler...
yellowaircraf
30-07-2008, 20:15
Kumandayi acmadan once kuyruk rudder triminiz ortada degilse ortaya getirin, sonra kumandayi acin ..oyle bir cailstirmayi deneyin
deliparasut
30-07-2008, 20:50
trimler ortada iken çalıştırıyorum. ancak bilmelisiniz bu modelde kuyrukta motor yada itki kuvveti veren herhangi birşey yok.
modele bu linkten
http://modelucak.thk.org.tr/satis.php
apache markalı heliye bakarak ulaşabilirsiniz.
yada alttaki linke tıklayarak videosunu izleyebilirsiniz. teşekkürler...
http://video.google.com/videoplay?docid=8919640297760997974
yellowaircraf
30-07-2008, 21:57
Videodan gordugum kadariyla soyliyecegim... Kepi soktukten sonra iceride motorlarin ve servolarin baglandigi elektronik devre (kutucuk) olan 4-in-1 olmasi lazim. Onun uzerinde de (umarim vardir) "proportion" ayari vidasi olmasi gerek. O vidayi azar azar cevirerek here iki motorun da ayni anda donmesini saglayin. Vidayi ayarlarken pilin heliye takili olmamasi gerek. Yani pili cikart, vidayi cevir, pili geri tak. Bu arada kumanda surekli acik olsun. Ayni anda donup donmedigini cok az gaz vererek, paller yavas yavas donmeye basladiginda daha net gorebilitsiniz...
heliwood
31-07-2008, 00:46
M tech, uçan şeyleri sorabiliriz demişsin..peki 680 rakımlı bir bölgede 600 gram agırlıgında 60 metre irtifada 50kms hızla uçurmak istedigim uçak için ne kadar referans alan gereklidir? nasıl hesaplayabilirim???
serkan8848
31-07-2008, 00:50
motoru duran helikopter autorotation ile indirilmezmi ?? bence indirilir
motoru duran helikopter autorotation ile indirilmezmi ?? bence indirilir
modele ve irifaya bağlı.
deliparasut
31-07-2008, 16:42
Videodan gordugum kadariyla soyliyecegim... Kepi soktukten sonra iceride motorlarin ve servolarin baglandigi elektronik devre (kutucuk) olan 4-in-1 olmasi lazim. Onun uzerinde de (umarim vardir) "proportion" ayari vidasi olmasi gerek. O vidayi azar azar cevirerek here iki motorun da ayni anda donmesini saglayin. Vidayi ayarlarken pilin heliye takili olmamasi gerek. Yani pili cikart, vidayi cevir, pili geri tak. Bu arada kumanda surekli acik olsun. Ayni anda donup donmedigini cok az gaz vererek, paller yavas yavas donmeye basladiginda daha net gorebilitsiniz...
4 in 1 üstünde gördüğüm kadarı ile proportion ayarı gibi birşey yok. aslında sorunu anladım ama nasıl çözeceğimi bilmiyorum.
dilim döndüğünce ifade edeyim:
alt palleri ( b palleri) döndüren mil ile bu mili döndüren çark arasında bir gevşeklik var. çarkı tutup mili döndürmeye çalıştığımda gayet rahat döndürebiliyorum. bu da alt pallerde devir düşüklüğüne neden oluyor. dolayısıyla sürekli olarak eksen dönüşü yapıyor. çarkla mil sanırım direkt olarak bağlanmıyor birbirine arada bir parça var sanırım ve burda bir sorun var ama helinin planı nı bilmediği için nerede olduğunu bilmiyorum. belki siz biliyorsunuzdur.
ilgilendiğiniz için gerçekten teşekkür ederim..
muratsen
31-07-2008, 19:50
Forumu aramaktan başım döndü bulamadım...
Sorum şu: brushless motorlar buldum bir sitede. 1500, 3000, 5000 KVA diye gifiyor ve yanlarında da 30-50-100 Amp ESC'lerini de veriyor.
Ama o KV ne demek oluyor ? Birim olarak google yaptım tatminkar bir cevap bulamadım. Kilovolt geliyor aklıma ama herhalde 5 megavoltluk bir uçak motoru olmaz tabii bir tesla bobini ile teçhiz edilmemişse. Ama herhalde bu da olacak şey değil... Peki o KV nedir ? Bir arkadaşım "ters orantı" dan bahsetti. Yani KV değeri büyüdükçe motor daha mı zayıf kalıyor ?
Nasıl oluyor da nooluyor ? Cevap lütfen...
Saygılar
SwTaArRs
31-07-2008, 19:56
kv motorun volt başına kaç evir çevireceği anlamıan gelir.
3000kvlık bir motoru 10V luk bir pille kullanırsanız 3000 * 10 = 30000 devir döner.
tabi bu idal hali bir de motorun verimlilik değeri verelir genelde %85 %90 arasındadır
bu sayıyla çarparak motorun gerçek dönüş hızını bulabilirsiniz. %90 için mesela 27000 rpm döner.
bu sayının çok yüksek olması çok iyi anlamına gelmez çünkü helikopterde rotorun dönenileceği bir max hız vardır.
onda da bu rpm değerini motor üzerindeki dişli sayısına çarpıp ana dişli sayısına böleceksiniz ki rotor kaç tur dönüyor belli olsun. istenilen değeri elde edebileceğiniz motor ve pinyon dişlisi kullanmanı gerek sonuç olarak
muratsen
31-07-2008, 20:00
Mükemmel ve çok açık bir anlatım çok teşekkür ederim. Ben esasen helikopter değil uçak yapacağım. Elbte bu nedenle elden geldiğince yüksek güçlü ve hafif brushless kullanmak amacındayım. 4 adet motor kullanacağım. Uçak ARF kit ve oldukça büyük bir 2. dünya savaşı bombardıman uçağı (Boeing B17) yanlış hatırlamıyorsam 2 - 3 kilo dolaylarında ve 195 cm kanat açıklığı var.
Jet screamer diye bir motor tavsiye edenler oldu yabancı sitede ama jet sesiyle uçan bir B17 (aslı radyal motor) düşünemiyorum bile :eek:
Tekrar teşekkür ederim.
Saygılar
Murat
deliparasut
02-08-2008, 23:01
[QUOTE=deliparasut;279121]alt palleri ( b palleri) döndüren mil ile bu mili döndüren çark arasında bir gevşeklik var. çarkı tutup mili döndürmeye çalıştığımda gayet rahat döndürebiliyorum. bu da alt pallerde devir düşüklüğüne neden oluyor. dolayısıyla sürekli olarak eksen dönüşü yapıyor. çarkla mil sanırım direkt olarak bağlanmıyor birbirine arada bir parça var sanırım ve burda bir sorun var ama helinin planı nı bilmediği için nerede olduğunu bilmiyorum. [QUOTE]
Arkadaşlar bu konuda yardımcı olacak arkadaşlar varsa şimdiden çok teşekkür ederim.heli evde öylece ben ona o bana bakışıp duruyoruz.
Bir kerecik bari uçurayım:fisdua:
iyi günler,iyiuçuşlar...
borazengin
03-08-2008, 00:01
[QUOTE=deliparasut;279121]alt palleri ( b palleri) döndüren mil ile bu mili döndüren çark arasında bir gevşeklik var. çarkı tutup mili döndürmeye çalıştığımda gayet rahat döndürebiliyorum. bu da alt pallerde devir düşüklüğüne neden oluyor. dolayısıyla sürekli olarak eksen dönüşü yapıyor. çarkla mil sanırım direkt olarak bağlanmıyor birbirine arada bir parça var sanırım ve burda bir sorun var ama helinin planı nı bilmediği için nerede olduğunu bilmiyorum. [QUOTE]
Arkadaşlar bu konuda yardımcı olacak arkadaşlar varsa şimdiden çok teşekkür ederim.heli evde öylece ben ona o bana bakışıp duruyoruz.
Bir kerecik bari uçurayım:fisdua:
iyi günler,iyiuçuşlar...
modeli yazarsanız ve resim çekebilirseniz belki daha çok yardımcı olmaya çalışabiliriz.
yanlız anladığım kadarı ile shaftı döndüren dişli shafta tam yapışmamış yada vidaları tam sıkılmamış. iyi bir yapıştırıcı kullanılabilir yada vidalar kontrol edilebilir.
waterproof
14-08-2008, 00:43
Ben de kuyrukta titreme yaşıyorum (esky lama v4) tüm ayarlar normal ve tüm heliyi komple söküp taktım sorun yok gain ayarını milim milim - ve + yönünde oynadım sorun yine çözülmedi :S acil yardım
hamidowic
14-08-2008, 19:55
madem öyle bu konuda bana yardımcı olurmusun
http://hobbyrc.com/forum/showthread.php?p=285027#post285027
mayday06
04-02-2009, 02:40
öncelikle selamlar ben burda yeniyim.helikopter merakım var.ve kesinlikle almayı düşünüyorum.burdaki soruları cevapları okudum hepside benim kafamdaki sorular ama bide özel bi yanıt bekliyorum.
elektrikliyle başlamamın uygun olacağını biliyorum,ama kanal olayında karar veremedim,almışken 6 kanallı alıyım diyorum siz ne dersiniz?
tavsiye edeceğiniz tipte helikopterin en uygun fiyata bulabileceğim adresini verebilirmisiniz internet yada Ankara da varsa bildiğiniz biyer.
(not:hobbytime daki fiyatlar bana biraz tuzlu geldi.baştan söyleyim)
6ch model derseniz yakıtlı alın derim. yok değil derseniz 4ch lama tarzı bir model ile baslayın. yakıtlı bir model alırken de lama tarzı bir sey alın 50lik odeli riske atmayın ilk aşamada .
mayday06
04-02-2009, 18:39
yakıtlıyı kullanabilirmiyim oda var ??pahalı olmasından dolayı çekiniyorum doorusu.yere çakılırsa masrafını kaldıramam
Yakitli helikopterler elektriklilere gore daha stabillerdir bu yuzden cakilmalarida daha zordur.
Ilk basta egitim almaniz lazim yakitli helikopter ile baslamak icin.
Raptor 50 ile Trex 450'nin tamir masraflari ayni. Trex 450'nin palleri biraz daha ucuz sadece.
manyakadam26
16-02-2009, 22:02
öncelikle herkese merhabalar arkadaşlar bende aranıza yeni katıldım
ben sitede aradım fakat bulamadım ama hatalı arayıpta bulamadıysamda şimdiden özür dilerim.
benim sorunum ben önceden de bu hobby ile ilgiliydim ama küçük çapta helikopterlerdi şimdi ise hakikaten bu işi hobiye çevirmek istiyorum ve sizden de bu konuda yardım bekliyorum ben honeybee king 2 almak istiyordum ama belt cp nin daha iyi ve avantajlarınn daha fazla oldugunu ögrendim sizce hangisi uygundur bütçem her ikisinide alabilir durumda benim düşüncem belt cp idi fakat ilgili msj lara ulaşamadım. birde belt cp alırsam kullanan arkadaşlar kaza anında en çok hasar alan parçalar nelerdir yani yedek parçasıyla almak istiyorum almam gereken önemli yedekleri bildirebilirlermi.
şimdiden çok teşekkür ederim yardımlarınız için.,
umarım konuyu yanlış yere olmadı
borazengin
16-02-2009, 22:13
King V3 çıktı ve belt CP v2 çıktı ikiside hemen hemen aynı zadece king ondan biraz daha küçük belt biraz daha büyük. Ben tercihimi belt ten yana kullanırdım.
şimdi aslında bir çok kişi gibi bende size kit alın toplayın diyecem. mesela mini titan alabilirsiniz.
Ancak şunu da biliyorum ki şuan ki durumunuz hemen bir RTF alıp uçma isteği. Aslında bende aynı şeyi yaşadım evet RTF alıp uçabilirsiniz ancak belli bir süre sonra size yetersiz gelecektir bunu bilin RTF satılan modeller genelde yetersiz olurlar.
Belt CP işinizi görmezmi görür.. ancak daha sonra yine ayrı bir kit toplayacaksınız yada belt CP de modifiyeler yapacaksınız. Gyro değişesek servolar değişesecek kumanda değişecek vs..
bu arada yine tekrar edeyim sim de oldukça çalışmanız gerekecek
smertturk
18-02-2009, 00:10
Yeni Windragon aldım ve simülasyonu yükledim ..yani işin başındayım.4 kannaalı kumandanın pilleri sarzlı alınca yanda ki adaptör yerinden pilleri içindeyken mi sarz edicem :kütküt:
"DH 88 Comet 50" modeli uçak yapmak istiyorum...
ama elimde plan yok,plan nerden bulurum,
malzeme seçimim ne olmalı sence?
daha sonra içine gerekli ekipmanları ekleyip uçurmayı planlıyorum...
denizaltım,teknem izmirde ve ben şu an sivastayım:)))
burada ancak uçabilirim...
şimdiden teşekkürler.
Google'da arama yapmayı denedin mi?
Planların satıldığı birkaç site var. Örneğin:
http://www.airbornemagazine.com.au/artDH-88.htm
BlackMagic
20-03-2009, 15:14
Ben de kuyrukta titreme yaşıyorum (esky lama v4) tüm ayarlar normal ve tüm heliyi komple söküp taktım sorun yok gain ayarını milim milim - ve + yönünde oynadım sorun yine çözülmedi :S acil yardım
inner shaft yada main shaftta yamukluk olabilir yedeği varsa bir değiştirip tekrar deneyerek sağlama yapabilirsin.
selam arkadaslar
bende araniza bir ucakla katilmak istiyorum. Daha onceden deneyimim yok.nasil bir ucak tavsiye edersiniz?
bir acemi icin alt linkteki ucak iyimi?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7894&Product_Name=Cessna_182_RTF_5Ch_with_Lighting_&_Flaps_EPO
selam arkadaslar
bende araniza bir ucakla katilmak istiyorum. Daha onceden deneyimim yok.nasil bir ucak tavsiye edersiniz?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...ng_&_Flaps_EPO
:D kartallar hakkında ayrıntılı bi bilgi alabilirmiyim :D
selam arkadaslar
http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...ng_&_Flaps_EPO
Link çalışmıyor
Link çalışmıyor
bunu deneyin ;oleeea:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6331&Product_Name=Cessna_182_RTF_18A_Brushless_w/_4_Servo
buda bir ikinci secenek
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7894&Product_Name=Cessna_182_RTF_5Ch_with_Lighting_&_Flaps_EPO
yeni baslamak istiyorumda
ustalara bi fikir dani$ayim :cool:
Eğer yanınızda size eğitmenlik yapabilecek birisi varsa bu uçaklarla da öğrenebilirsiniz. Yoksa, daha şekilsiz ama daha iyi uçan bir uçak almanız gerekecek.
İyi bir eğitim uçağının kanatlarında hatırı sayılır bir "V" (dihedral) açısı olmalıdır. Yani kanatlar karşıdan bakıldığında "V" şeklinde görünmelidir. Bu açı, uçağın uçuş esnasında sürekli olarak kendisini düzeltmesine neden olur. Yani işler kötü gitmeye başladığınıda elinizi kumandanın çubuklarından çekersiniz ve uçak kendi kendini düzeltir.
Ama bu cessna'nın dihedrali sıfır veya sıfıra çok yakın.
Üstten kanatlı olduğu için dengeli bir uçucudur, ama tek başınıza iseniz bu uçakla öğrenmenizi tavsiye etmem.
Ölçekli uçaklar, yani gerçeğe benzeyen modeller çok iyi uçmazlar maalesef. Model uçağın iyi uçması için gereken kanat, kuyruk ve gövde modifikasyonları da modeli aslından uzaklaştırır.
Yani bir model uçak, gerçeğine ne kadar çok benzerse o kadar zor uçurulur.
Benim size tavsiyem, linki vermiş olduğunuz sitede bulunan ARF veya RTF gliderlardan birisini edinmeniz. Motorlu planörler çok çok iyi eğitim uçaklarıdır. Çok dengeli ve yavaş uçabilirler, böylece hata yaptığınızda düzeltecek zamanınız olur.
Örneğin linkini verdiğiniz sitede bulunan Easy Fly RTF Glider ( http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7895&Product_Name=Easy_Fly_RTF_Glider_EPO ) mükemmel bir eğitim uçağıdır.
Eğer yanınızda size eğitmenlik yapabilecek birisi varsa bu uçaklarla da öğrenebilirsiniz. Yoksa, daha şekilsiz ama daha iyi uçan bir uçak almanız gerekecek.
İyi bir eğitim uçağının kanatlarında hatırı sayılır bir "V" (dihedral) açısı olmalıdır. Yani kanatlar karşıdan bakıldığında "V" şeklinde görünmelidir. Bu açı, uçağın uçuş esnasında sürekli olarak kendisini düzeltmesine neden olur. Yani işler kötü gitmeye başladığınıda elinizi kumandanın çubuklarından çekersiniz ve uçak kendi kendini düzeltir.
Ama bu cessna'nın dihedrali sıfır veya sıfıra çok yakın.
Üstten kanatlı olduğu için dengeli bir uçucudur, ama tek başınıza iseniz bu uçakla öğrenmenizi tavsiye etmem.
Ölçekli uçaklar, yani gerçeğe benzeyen modeller çok iyi uçmazlar maalesef. Model uçağın iyi uçması için gereken kanat, kuyruk ve gövde modifikasyonları da modeli aslından uzaklaştırır.
Yani bir model uçak, gerçeğine ne kadar çok benzerse o kadar zor uçurulur.
Benim size tavsiyem, linki vermiş olduğunuz sitede bulunan ARF veya RTF gliderlardan birisini edinmeniz. Motorlu planörler çok çok iyi eğitim uçaklarıdır. Çok dengeli ve yavaş uçabilirler, böylece hata yaptığınızda düzeltecek zamanınız olur.
Örneğin linkini verdiğiniz sitede bulunan Easy Fly RTF Glider ( http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7895&Product_Name=Easy_Fly_RTF_Glider_EPO ) mükemmel bir eğitim uçağıdır.
sagolun te$ekkur ederim .
peki bu glider govdesi ustunemi ini$ yapiyor? tekerlek goremedim. havalanmasi kolay elimden salirim havalanir . ini$??
Evet gövdesi üzerine iniş yapıyor. Bu tür uçaklarda iniş takımı ağırlık ve drag yaratmaktan başka hiçbir işe yaramaz. Uçak ne kadar hafif olursa o kadar yavaş uçabilir. Drag ne kadar az olursa o kadar uzun süzülebilir.
Evet gövdesi üzerine iniş yapıyor. Bu tür uçaklarda iniş takımı ağırlık ve drag yaratmaktan başka hiçbir işe yaramaz. Uçak ne kadar hafif olursa o kadar yavaş uçabilir. Drag ne kadar az olursa o kadar uzun süzülebilir.
haklisiniz ,$imdi I$ kumanda secmeye geldi :cool:
/www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7882&Product_Name=DX5e_5Ch
bir ikinci secenekte cok daha ucuz
www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8338&Product_Name=Hobby_Kin
:eeeeyoo:
birde bu alttaki nasil kullaniliyor???
www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8286&Product_Name=X8_2.4GHz
$imdiden te$ekkurler.
selam
glider yolda geliyor;oleeea:
benim sormak istedigim AiLERON hangi i$lemi, ELEVATOR hangi i$lemi yapiyor??
birde RUDDER'e gyro gerekiyormu??:(
Aleron, Türkçe adı ile "Yatış dümeni" dir. Elevatör ise "Yükseliş Dümeni". Dönüş manevralarında her ikisi koordineli kullanılır. Yani uçak aleron ile yatırıldıktan sonra elevatör çekilerek döndürülür.
Ancak benim de size sormak istediğim birşey var. Neden yazılarınızda "Ş" harfi yerine yabancı bir para biriminin işaretini kullandığınızı anlayamadım. Klavyeniz mi bozuk?
Aleron, Türkçe adı ile "Yatış dümeni" dir. Elevatör ise "Yükseliş Dümeni". Dönüş manevralarında her ikisi koordineli kullanılır. Yani uçak aleron ile yatırıldıktan sonra elevatör çekilerek döndürülür.
Ancak benim de size sormak istediğim birşey var. Neden yazılarınızda "Ş" harfi yerine yabancı bir para biriminin işaretini kullandığınızı anlayamadım. Klavyeniz mi bozuk?
selam
hayir klavyem bozuk degil. sadece pcde TURKCE alfabe yuklu degil. ingilizce alfabe ili yaziyorumda ondan oyle oluyor. dikkat ettiyseniz i harfinin di$inda ustlerinde nokta olan sesli harfleride yazamiyorum.
ben size Yunanistandan yaziyorum.azicik yazmamda problem olacak kusura bakmayin :(
bu yukarida tarif ettiginiz ucagi ters dondurmek icinmi?
saga sola rudder ile donuyor oyle degilmi|
birde ruddere ,helide oldugu gibi GYRO koyulmasi lazimmi?
yardiminiz icin te$ekkur ederim.:bye::bye::bye:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8359&Product_Name=AXN_Floater-Jet__/_Ready_To_Fly_EPO
tavsiye ettiginizi ta$imam biraz zor olduguna bu usttekini ismaladim umarim iyi bir secimdir ?????
mrb
epey zamandir BANA yazmadiniz???
sebebi ne ACABA ???? MERAK ETTiM DOGRUSU !!!!
FORUM'ami girmediniz ??
yoksaaaaaa YUNANiSTAN'dan oldugum icinmi yazmadiniz?
:cool::cool::cool::cool::cool:
Merhaba Ekoim,
Rudder genellikle taxi yapmak için kullanılır fakat havada park flyer tipi uçaklarda mecburen kullanılmakta çünkü bu tip uçaklarda genellikle aileron olmaz.
Aileron yatay dönüş içindir rudder ile karıştırmayın. Rudder a gyro gerekmez ailerona takılır fakat uçaklarda pekte gerekmez genellikle trainer tipi uçaklarda isteğe göre takılır.
Ek olarak link verdiğiniz uçağa 4 kanallı bir kumanda+alıcı ve 2-3S 1300mAh lipo pil gerekmektedir. Bunlarıda göz önünde bulundurun lütfen.
İyi Çalışmalar
Merhaba Ekoim,
Rudder genellikle taxi yapmak için kullanılır fakat havada park flyer tipi uçaklarda mecburen kullanılmakta çünkü bu tip uçaklarda genellikle aileron olmaz.
Aileron yatay dönüş içindir rudder ile karıştırmayın. Rudder a gyro gerekmez ailerona takılır fakat uçaklarda pekte gerekmez genellikle trainer tipi uçaklarda isteğe göre takılır.
Ek olarak link verdiğiniz uçağa 4 kanallı bir kumanda+alıcı ve 2-3S 1300mAh lipo pil gerekmektedir. Bunlarıda göz önünde bulundurun lütfen.
İyi Çalışmalar
selam
te$ekkur ederim. kumandam ve pillerim var.
bu gune kadar hic ucak ucurdugum YOK!!!
heli ucuruyorum. sipari$verdigim glider yolda geliyor .Postalamakta biraz gec kaldilar.
Cinlilerin bayramlarina rast gelmi$ sipari$im. En gec 1 mayis gibi elimde olur. 2 mayista ucmayi denerim (tabiki yanli$ bir$eyler yapip kirmazsam).
bilgiler icin sagolun iyi gunler.:bye:
Merhaba arkadaslar,kendime bir lama v3 almak istiyorum bu hobbye yeni baslayacagım bu yabancı sitelereden alısveris nasıl oluyor mesela ebay da bir tane buldum fiyatı 60 dolar diyor shipping and handling 15 dolar diyor yani 75 dolara geliyor buraya gore ucuz oluyor acaba gumrukde sorun cıkarmı yani bana extra bir ucret talep ederlermi bu konuda bilgim yok malesef..
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.