Orijinalini görmek için tıklayınız : esnaflık öldümü????
halitengin
03-04-2007, 23:30
:hmmm: slm arkadaslar gectımız hafta sonu motorsiklet fuarı icin marmarisden kalkıp istanbula geldım. bu aradada uzun zamandır kafama koydugum ucagıma bıraz daha guclu ust duzey bir motor almak icin kosa kosa xxxxxxxx rc shop a gittim iceri girdikten 2 dk sonra tum hevesım kırıldı!!!! dukkan sahıbı sordugum soruların hepsıne yarım agızla cevap verıp benımle hıc ılgılenmedı bılın bakalım neden???? cunku ucagımı ondan deılde yurt dısından almıstım!!! :hııııııı: Tabi hal bole olunca benımde motoru ucagı aldıgım yerden almam ima ediliyordu.Almaya niyetlendıgım motorun degeri 199 euro sızce az bır paramı bu????Zaten bu hobby ulkemızde 3 buyuk şehir dısında cok zor sartlar altında
yapılıyor bu tarz davranıslar ilgilileri bu zevkten uzaklastırıcaktır.Dusunsenıze
aylarca harclıgından para bırıktırıp sonunda istedıgı modeli almaya gelen bir genc boyle bir rc shop sahibi ile karsılasıyo:kütküt: Tabiki tum dukkan sahıplerı boyle deıl ıclerınde cok ılgılı alakalı ve yardımcı bılgı verıp tecrubelerını aktaran arkadaslar var:eyweyw: ama boyle öö:censor: ler yuzunden tum camia etkileniyo!!!!bide bunlar cıkıp forumda neden yurt dısından alıyosunuz diye sitemsi yazılar yazarlar lutfen arkadaslar lutfen esnaf oldugunuzu unutmayın bari
:hmmm: slm arkadaslar gectımız hafta sonu motorsiklet fuarı icin marmarisden kalkıp istanbula geldım. bu aradada uzun zamandır kafama koydugum ucagıma bıraz daha guclu ust duzey bir motor almak icin kosa kosa xxxxxxxx rc shop a gittim iceri girdikten 2 dk sonra tum hevesım kırıldı!!!! dukkan sahıbı sordugum soruların hepsıne yarım agızla cevap verıp benımle hıc ılgılenmedı bılın bakalım neden???? cunku ucagımı ondan deılde yurt dısından almıstım!!! :hııııııı: Tabi hal bole olunca benımde motoru ucagı aldıgım yerden almam ima ediliyordu.Almaya niyetlendıgım motorun degeri 199 euro sızce az bır paramı bu????Zaten bu hobby ulkemızde 3 buyuk şehir dısında cok zor sartlar altında
yapılıyor bu tarz davranıslar ilgilileri bu zevkten uzaklastırıcaktır.Dusunsenıze
aylarca harclıgından para bırıktırıp sonunda istedıgı modeli almaya gelen bir genc boyle bir rc shop sahibi ile karsılasıyo:kütküt: Tabiki tum dukkan sahıplerı boyle deıl ıclerınde cok ılgılı alakalı ve yardımcı bılgı verıp tecrubelerını aktaran arkadaslar var:eyweyw: ama boyle öö:censor: ler yuzunden tum camia etkileniyo!!!!bide bunlar cıkıp forumda neden yurt dısından alıyosunuz diye sitemsi yazılar yazarlar lutfen arkadaslar lutfen esnaf oldugunuzu unutmayın bari
Sen o elemana atiyorum , serpent 720 kit +Motor+ EGzos+ Kumanda Seti alicam desen o yarim agizli konusmasi cok gevsek bir moda gecer.Heryerde boyle saticilar cikabiliyor.Ne dusunduklerini bilmiyorum ama yaptklari cok yanlis.Herhalde onlari bu taviri gosterme cesaretini kazandiran sey bu piyasada tek el (monopoly) olmalari...
rpmvekmh
04-04-2007, 00:09
Esnaflık vasfı taşımayan insanlar kepenk kapatmaya mecburdur...Ve kapatıyorlarda!
sinandear
04-04-2007, 00:52
sevgili arkadaşlar biz 3. kuşaktır esnaflık yapan bir aileyiz ve ben bu tip kişileri esnaf olarak nitelendirmiyorum.esnafın kelime anlamı:Küçük sermaye ve zanaat sahibi olan kimsedir.bu tip işletmeleri olanlar büyük sermaye sahibi ve zanaati olmayan kimseler (şahsi düşüncem) olarak düşünüyorum.ama bütün rc shoplarıda bu şekilde nitelendirmiyorum.bu tavırlarıyla ünlü rc shopları bilen biliyor...
sanırım ismini vermek yasak olduğu için leventtekini idyorsun evet aynı şekilde ordan kumanda almaya gittim ama aracı ordan alamdığım için ne sorsam böyle yarım yamalak cevaplar veriyor bende hiç memnun kalmadım sonuçta kaybeden kendileri oluyor ama gerçekten işini çok iyi yapan başka hobbyshoplarda var hakkını vermek lazım....
rpmvekmh
04-04-2007, 01:36
evet o rc shop un çalışanları yıllardır böyle ve o firmanın böyle olduğunu çoğu kişi bilir :) ben mecbur kaldığımda gidiyorum ve adamlara kök söktürüyorum o gıcık satıcı olursa bende gıcık alıcı oluyorum ve skor eşitleniyor :D
ne isabet olmuş bende bu konularla ilgili yazı yazmayı düşünüyordum tamda.
yurt dışı firmalar ile yerli firmalar arasında çok fazla fiyat farkı var gercekten. bunu bir türlü çözemedim. bu hobi işi ile ne kadar çok insan ugrasırsa o kadar çok malzeme satacaklar ama bu fiyatlarla bu hobi ile ilgilenen insanların sayısı yükselemez, yada gelir seviyesi yüksek (yada az emekle çok para kazananlar) ugrasır bu işlerle, bu durumda ülkemizde kaç kişi çıkar bilmiyorum .bu işi tabana indirmedikleri sürece yurt dışındaki kalabalık yarışma topluluklarına gıpta ile bakarız, buradada 10-15 kişi ile yarışma yapılır.
esnafın halinden anlarım, belli bir kar marjı koymadan satamaz illaki koyacak yoksa zarar eder, fakat fahiş karlar olmaz, az malı yüksek fiyattan satarak aynı kar marjını (gelir gider dengesini) tutturabilirler fakat bu işlerle ugrasan insan sayısı azalır hatta yok bile olabilir. belki burada bu işlerin ticareti ile ugrasan bir arkadaş (illaki vardır) bizlere bir açılama yaparsa hem onların haklılığını anlarız hemde onları boşuna tartışmayız.
viaconme
04-04-2007, 10:15
Forumda bu konular çok tartışıldı. Şikayeti olanlar, başlarından geçen kötü tecrübeleri aktaran arkadaşlar ve arkasından bitmek bilmeyen tartışmalar..
Sadece RC ile ilgili olarak değil ticaretle ilgilenenlerin hep dert yakındığı yüksek vergiler, maliyetler, genel giderler vb... ve serbest ekonomi... serbest piyasa... Pahallılık yada fazla kar marjı sadece RC için geçerli değil, TR'de satılan bir fotoğraf makinasını USA dan yarı fiyatına aldım.Bunun için Canon disb. suçlayamam. Havalimanında free-shop tan aldığınız bir parfüm, havalimanından çıkar çıkmaz 2 katı değere satılıyor gibi... bir çok örnek verilebilir. Bir malın satış rakamını yurt dışıyla kıyaslarken o ülkelerin genel ekonomik durumlarını ve milli gelirlerinide göz önünde bulundurmak gerekir. Tabi bu söylediklerimde işin bir başka açıdan görünüşüdür.
Bu konular yukarıda dediğim gibi çok tartışıldı. Ancak çoğu firmanın web sayfaları ve forumlarıda mevcuttur. Bu konuları orada tartışılması daha uygundur. Neticede burada cevap haklarını kullanamayacaklardır. Kullansalar bile bu tartışmanın bir sonu olmayacaktır.
Biraz düşünüldüğünde ve araştırma yapıldığında aslında neler yapılabilirin cevaplarını kolayca bulabilirsiniz.
Konu yine de devam ettirilmek isteniyorsa LÜTFEN hiç bir şahıs yada firma isim verilerek, hakaret edilerek zan altında bırakılmamalıdır.
(not : sorunun cevabı evet bana göre esnaflık öldü)
Saygılarımla.
ali bey söylediklerinize kısmen katılıyorum. %100 ülkemizde yüksek vergiler ve genel giderler başlı başına esnaf için büyük bir sorun teşkil etmektedir.
satılan ürünün fiyatını da arz talep dengesi belirler (bunu açmama gerek yok herkes bilir). fakat bu hobi ürünlerinde tekel olmak anlamına gelmez kaldıki tekel bile olunsa (ülkemizde bu işin arzını yapan firma sayısının azlıgı) fiyatları makul seviyelere çekerek daha çok bireyin bu işle ugraşması ve bu hobi için para harcaması saglanabilir. 70 milyon nüfüsu olan bir ülkede, nüfusun binde 5 i bu işle ugrassa 350,000 kişi yaparki buda azınsanmayacak gibi bir rakam.
bu kısır döngüde hem satıcı keyifle yapar bu işi hemde bu işle ugrasanlar illegal işlerle dısarıdan ürün getirmek zorunda kalmazlar. bu fırcasız motorlar cd motorundan bile yapılabilirken bizim sanayimiz bu işle neden ugraşmaz bu işle ugrasan esnaf neden bu tür ürünleri burada ürettiremezler anlamış degilim. kullanılan ürünlerin hemen hemen hepsi ülkemizde üretilebilir. fakat bizim işimiz degildir sonuçta bu ürünlerin satışını yapan kişi firma vs lerin ugrasması gereken bir konu.
ticaretle ugrasan birisi olarak gercekten üzerinde durulması gerekecek bir pazar gibime geldi. (hemde hazır bir pazar)
Arkadaslar Alininde yazdigi gibi bu konu defalarca tartisildi.Sebepler ve sonuclar ortada.Bu tip tepkilere maruz kalmamak icin(mali nerden aldiysan parcasinida ordan getirt turunden) benim izledigim yontem su;modelci olarak hepimiz modellerimizden,nerden ne kadara aldigimizdan,vs gibi konularda konusmayi seviyoruz.Eger herhangi bir parca/sarf malzemesi/motor,ihtiyaciniz olan her neyse ve ne almak istediginizi marka ve model olarak biliyorsaniz yada bir kac alternatif arasinda kaldiysaniz ve dukkandaki adaminda fikrini almak istiyorsaniz,konuyu fazla uzatmadan, 9 kiloluk high tork servoya ihtiyacim var,Hitec mi aliym,Futabami aliym turunden kisa ve detay vermeden sorarsaniz bu tip tepkilerle karsilasma sansiniz azalir.
Hobinin pahali olmasi,fiyatlarin asagiya cekilip daha fazla kisiyi cekmesi konusuna gelince;bu zaten pahali bir hobi,baslangic ve biraz ustu seviyedeki mallar olabildigince makul fiyatlara satilmakta,ornegin tt01in kit fiyati yurtdisiyla karsilastirinca cok yukseklerde degil,towerdan bile almak isteseniz kargosuyla beraber TRye giris fiyati ithalatcisinin sattigi fiyatla kafa kafaya geliyor.Kullanilan urunleri urettirmekten bahsetmisiniz,kac adet ureteceksinizde bu is size karli olacak,kac adet saticaksiniz,bu sadece esnafligi bilmekle olmuyor,bu isin ciddi hesap kitap kismi var,mesela Futaba senede kac yuzbin servo uretiyor,malzemesini ona gore,o adetlere gore bir fiayttan aliyor,sen kalkipta onun aldigi fiyata alamayacagina gore...
Ispanyada ispanyol bir RC ureticisi vardi,Bycmo diye,kendi tasarimlari olan araclari satiyorlardi,ancak firma iflasin esigine geldi,cunki urettigi adetlerden dolayi kazandigi para arastirma/gelistirmeye yeterli parayi ayiracak seviyede degil,kaldiki Ispanya modelcilikte cok iyi bir pazar,buyuk satis adetlerine sahip.Bu isler kolay ve basit isler degil.
Bu is butce isi,insanlarin gelirlerinin Avrupa ve Amerikaya gore daha dusuk oldugunuda gozonune alirsak,bu hobinin oralardaki seviyelere ulasmadigini dusunursek zaten fiyatlar konusundada bakis acimiz degisir.Hala israrla Tower fiyatiyla dukkan fiyatini karsilastirma hatasina dusmekteyiz.Towerin sadece 1 aractan senede sattigi adet bugun TRdeki en fazla is yapan magazanin tum satisindan fazla.Bu zaten sorularinizin cogunu cevapliyor.
Dukkanin tutumuna gelince,bu dukkani ve sahibini 17 senedir biliyorum,taniyorum,alisveris yapmisligim var,o dukkan o sekilde calisiyor,insanlara o sekilde davraniyor,bu yillardir degismedi ve degismeyecekte,oraya gidip adamlarla tartismak,kavga etmek,sinirlenmek,giciklik yapmanin kendi sinirinizi bozmaktan baska hicbir seye faydasi yok,oldugu gibi kabul ederseniz,gidip ihtiyacinizi alirsaniz (yukarida yazdigim mantikla,muhabbetsiz,geyiksiz) zaten sorun yasamazsiniz.Adamlarin tavri bana gorede dogru degil,ancak dunyada her tur ve cinsten insan var ve insanlari degistirmeye calismaktansa olduklari gibi kabul edersek sinirlenmeyiz.
viaconme
04-04-2007, 11:51
Ülkemizde RC pazarı daha yeni yeni gelişmektedir. Bundan 5 yıl önce şuan ki mağazaların neredeyse çoğu yoktu. Kullanıcı sayısı olarakta o kadar çok değiliz. Hala çok kullanıcı olduğunu düşünmüyorum. Bizler üretim sürecinde olmadığımız için ve milli gelirimiz ortada iken mecbur bazı şeyleri hazır kullanmak durumundayız. Ticaretle uğraşıyorsanız bir ürünün üretilmesi için neler gerektiğinide biliyorsunuzdur.
Amacım burada ki satış rakamlarını savunmak değil ama global olarak düşündüğünüzde yapacak çokda bişey yok. Bugün burada eleştiri yapanlar akşamında alışverişine devam ediyor :)
İlk cep telefonları çıktığında ki satış rakamlarını biliyorsunuzdur şuan ki durumuda.. Biz cep telefonu üretmeye mi başladık ? Ürettiysek kullanıcı sayısı ne durumda ? Yani bu bir geçiş sürecidir. İlerki zamanlarda RC satışlarıda düzene girecektir. Bu arada da ayıklananlar olacaktır. Şuan için RC de tekelcilik vardır. Fiyatlar yüksektir. Yaşanılanlar ve örnekler ortadır. Tartışma ilede daha önceki tecrübelerimize dayanarak bir sonuç elde edilmeyeceği kanaatindeyim.
aslında bu konuyu daha fazla irdelemek istemiyorum zaten konuda amacının dışına çıktı bile, fakat son olarak şunları da eklemek istiyorum.
Hobinin pahali olmasi,fiyatlarin asagiya cekilip daha fazla kisiyi cekmesi konusuna gelince;bu zaten pahali bir hobi,baslangic ve biraz ustu seviyedeki mallar olabildigince makul fiyatlara satilmakta,ornegin tt01in kit fiyati yurtdisiyla karsilastirinca cok yukseklerde degil,towerdan bile almak isteseniz kargosuyla beraber TRye giris fiyati ithalatcisinin sattigi fiyatla kafa kafaya geliyor.Kullanilan urunleri urettirmekten bahsetmisiniz,kac adet ureteceksinizde bu is size karli olacak,kac adet saticaksiniz,bu sadece esnafligi bilmekle olmuyor,bu isin ciddi hesap kitap kismi var,mesela Futaba senede kac yuzbin servo uretiyor,malzemesini ona gore,o adetlere gore bir fiayttan aliyor,sen kalkipta onun aldigi fiyata alamayacagina gore...
Ispanyada ispanyol bir RC ureticisi vardi,Bycmo diye,kendi tasarimlari olan araclari satiyorlardi,ancak firma iflasin esigine geldi,cunki urettigi adetlerden dolayi kazandigi para arastirma/gelistirmeye yeterli parayi ayiracak seviyede degil,kaldiki Ispanya modelcilikte cok iyi bir pazar,buyuk satis adetlerine sahip.Bu isler kolay ve basit isler degil.
bazı şeyleri kafamızda ve gözümüzde çok fazla büyütüyoruz. bize, imalatı imkansız veya pahalı olacakmış gibi görülen fakat o kadar basit olan bir sürü ürünü sürekli ithal ediyoruz. çünkü o en kolay olanı, bir şey yapmak istediğinizde en yakınınız bile meşhur "amerikayı yeniden keşfetme"lafı ile karşınıza çıkıyor. aslında bu bir varolma savaşıdır.
pazar olarak sadece türkiye veya bulundugu bolgeyi baz alarak üretim yapmaya çalışmak zaten saçmalık olur. buda üretimi ve pazarlamasını yapacak girişimcinin yetenek ve ufku ile ilgilidir..
Türkiye üretim yapmak için hala yeterli imkanları (ab ülkelerine göre) fazlasıyla taşıyan bir ülke, daha fazla avantajlarımız var. daha da kısaltmak gerekirse un,yag şeker .... hepsi var ama helvayı bir türlü yapmıyoruz.:)
saglıcakla kalın.....
DeLLyCeM
04-04-2007, 14:06
aslında bu konuyu daha fazla irdelemek istemiyorum zaten konuda amacının dışına çıktı bile, fakat son olarak şunları da eklemek istiyorum.
bazı şeyleri kafamızda ve gözümüzde çok fazla büyütüyoruz. bize, imalatı imkansız veya pahalı olacakmış gibi görülen fakat o kadar basit olan bir sürü ürünü sürekli ithal ediyoruz. çünkü o en kolay olanı, bir şey yapmak istediğinizde en yakınınız bile meşhur "amerikayı yeniden keşfetme"lafı ile karşınıza çıkıyor. aslında bu bir varolma savaşıdır.
pazar olarak sadece türkiye veya bulundugu bolgeyi baz alarak üretim yapmaya çalışmak zaten saçmalık olur. buda üretimi ve pazarlamasını yapacak girişimcinin yetenek ve ufku ile ilgilidir..
Türkiye üretim yapmak için hala yeterli imkanları (ab ülkelerine göre) fazlasıyla taşıyan bir ülke, daha fazla avantajlarımız var. daha da kısaltmak gerekirse un,yag şeker .... hepsi var ama helvayı bir türlü yapmıyoruz.:)
saglıcakla kalın.....
Türkiye'de modelcilik sektörüyle ilgili üretim yapmak için hiçbir imkanı yok; elindede en önemli yeterlilik olan TECRÜBE yok. Evveliyatında RC modelcilik ile çok uzun bir geçmişi olmayan, diğer ülkeler gibi RC'nin orda doğup, büyüyüp, gelişmediği bir ülkede dünya çapında bu kadar kendini senelerdir ispatlamış firmanın yanında Türkiyede parça üretmek hiçte mantıklı bir yatırım değil. Dünya üzerindeki bunca firma bir yana bırakılıp Türkiyede üretilen parçalarında tercih edileceğide muallak. Kendini ispatlayacak yeni birşey üretilmediği sürece eskilerin dediği gibi var olanı yeniden yani Amerikayı yeniden keşfetmeye hiç mi hiç gerek yok...
Bakin magazanin tavri konusu ayri ancak bu adamlar cok uzun yillardir bu isi yapiyorlar,ister sevin ister sevmeyin adamlar bir suru markaninda Turkiye ithalatcisi ve ekonominin coktugu 94 ve 2001 yillari ve devaminda piyasada hicbir hareket yokken ve magazalarin cogu kapanirken bu adamlar durdular ve islerine devam ettiler.Bir konuda elestiri yaparken gercekleri ve dogru yanlarini gozden kacirmamaliyiz.
Imalati basit ve ucuz olan hangi RC malzemesi var arkasim? Zaten uretmi basit ve ucuz olan malzemelerin cogu uzakdoguda uretiliyor,uzakdogudaki iscilik maliyetleride TRye gore cok daha ucuz.Neden AB ulkeleriyle karsilastiriyorsun,ayrica karsilastirmadada hata ypiyorsun.Turkiyedeki iscilik maliyetleri bugun oldukca yuksek cunki devletin aldigi vergi yuksek,ekonominin lokomotiflerinden tekstil sektoru neden yurtdisina yatirim yapiyor?Neden firmalar uzakdoguya,misira fabrika kuruyorlar?Turkiyeyi sevmediklerindenmi? HAyir,misirda iscinin isverene maliyeti vergisi dahil 60-80dolar civarlarindada o yuzden.
Uretimde maliyetleri asagiya cekmek icin a)hammaddeyi cok ucuza alman gerekir,buda miktar ve adetle alakali bir konu,b)iscilik maliyetlerini dusurmen gerekir.Sen gidipte senede 1000 adet brushless motoru fabrikadan aldiginda alacagin fiyatla,100.000 adet alan adamin alacagi fiyat arasinda ucurumlar var.
Ayrica rc ile ilgili malzeme yapmak icin kalip cikartman gerekli.Buda bedavaya yapilmiyor,belirli bir adeti satis adetini yakalaman lazimki kendini amorti edebilesin ve bunun yanindada malini diger rakiplerle esit veya dusuk duzeyde tutabilesin.
Yada alternatif yol,MCDnin yaptigi gibi kimsenin uretmedigi bir mali uretmek.Bu arada FGnin yakinda 4*4 saftli araci cikacak,bakalim.
yeniçeri
04-08-2007, 14:11
RC HOBBY ASLA ZENGIN İŞİ DEİLDİR.. cunku zengınlerın zamanı degerlıdır. :) :)
tr dekı fıyatlar yurt dısı fıyatlarından oldukca fazladır... ben esnafların tumu ıcın bunu soyleyemem ama su gercekkı bazı sektorler sistemın içinde deiller... kendı sistemlerını kendı lerı yaratıyolar...bugun tatıle gıtsenız oradakı esnafların hic birinden adres bile soramazsınız... AB ye girdigimiz zaman bunların hepsı cozume ulasacaktır.. cunku tr dekı pıyasayı bılen yabancıların bu konuyu es gececegını sanmıyorum... bakalım azız kardeşım ozaman yıne senı tersleyebılecekler mı? sıkar :) :) :)
Ulkelerdeki satis fiyatlari ve insanlarin alim gucu farkli olmasina ragmen RC ucuz bir hobi degildir.Bu forumda defalarca bu konu konusuldu,israrla "yurtdisinda internet uzerinden satis yapan tower,rcmart,vs" gibi firmalarin satis fiyatlari baz alinarak TRdeki dukkanlar cok pahali satiyor tezi nedense devam etmekte.Dunyanin herhangi bir ulkesinde model satan bir dukkana girdiginiz zaman oradaki fiyatlarla Towerdaki fiyatlari karsilastirdiginizda arada fark oldugunu goreceksiniz.Ticarette,satici ureticiden ne kadar cok adette mal satin alirsa alis fiyati ona gore duser.Bir dukkan x modelden senede 100 tane alip satiyorsa ona gore bir fiyata alir,Tower ayni modelden 1500 tane satiyordur ona gore bir fiyata alir.Ayrica dukkanlarin bir suru ek masrafi vardir,dukkan kirasi,personel,vs.
Turkiyedeki talep belli,gumruk kanunlari belli,mali satan adamlarin amaci para kazanmak olduguna gore satabildigi maksimum fiyata satmaya calismasi gayet mantikli.
Olayin ABye girince neresi degisicek? Insan heryerde insan,ister AB,ABD,Uzakdogu olsun.Heryerde ilgisiz,alakasiz esnaf bulunmakta.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.