Orijinalini görmek için tıklayınız : pilime neler oluyorrr???
Merhaba arkadaşlar,
Uzun bir zamandır hobbyRC'ye okulumun sıklaşması sebebiyle yazamıyordum, okul bitiyor gibi bu aralar tekrar forumdaki yerimi tazeliycem arkadaşlar...herkese merhabalar..özellikle Gürman abime(PATO) tekrar selamlar.
Hydrofoam'umu modifiye etmeye karar verdim ve ettim,pili çıkartık bi deniyim dedim ki oda ne??? 3 aydır kullanmadığım pil şişmiş...daha önce pil patlamaları duyduğum için tırstım bide 39euro ya alıp 2 kez kullanınca üzülüyor insan:
-Pili sarj etsem patlar mı ?
-Sarj etsem eski haline gelir mi ?
-ESC ve sistemime zarar verir mi ?
-Buz dolabına sok diyen arkadaşlarıma ne diyim ?
-Pil ayvayı yemiş bana geçmiş olsun mu ?
Lütfen bu konuda bilgisi olanlar cevap yazsın bi 39eurodaha vermek istemiyorum.
EK NOT: Pili %5'i %6'sı kalana kadar kullanıp 3 ay önce kutusuna bırakmıştım yani pil boş sayılırdı.
Tekrar hoşgeldin ve pil için geçmiş olsun, neyse ki yanma olmamış. Şişen hücre ölmüş demektir aslında ama yine de bu konudaki cevapları, bu işi daha iyi bilenlere bırakıyorum.
Tekrar hoşgeldin ve pil için geçmiş olsun, neyse ki yanma olmamış. Şişen hücre ölmüş demektir aslında ama yine de bu konudaki cevapları, bu işi daha iyi bilenlere bırakıyorum.
-sarj etmeyi deniyim mi tehlikeli mi?
-Neden pil şişmiş olabilir? pil uzun süre yatıcaksa boşken bırakmak gerekmezmi ben mi yanlış biliyorum?
sağolasın gürman abi :)
Bu haliyle şarj etmeyi denemek tehlikelidir bence. Çünkü bir kez şişen hücrenin şarj sırasında nasıl davranacağı beli olmaz. Şişen pilleri koli bandıyla sıkıştırıp tekrar şarj edebilirsiniz diyenleri de gördüm...pille inatlaşır gibi. Lipo piller saklanırken %40 doluluk oranı ile ısıdan uzak ve kuru bir yerde saklanması önerilir.
Sendeki 3 hücrenin hepsi şişmemiştir. Şişen hücre aradan çıkarılıp 2 hücreli olarak sağlıklı bir şekilde kullanabilirsin belki. Tabii bunu işin ehillerinin yapması uygundur.
Konuyu bilenler lütfen düzeltsinler.
aman paketleme ha (:
hani patlarmı bilmem ama
"shaped charge" gibi bi özellik gösterir
sıkıştırdığın için patlama daha şiddetli olur
merhaba
beklerken şişen pili ilk defa gördüğümü söylemek istiyorum önce :(
piller aşırı şarj dildiği veya düzensiz şarj ( yanlış akım ve gerilim değelerinde) edildiği takdirde karşılan bir durum normalde, bu yüzden şişmesi hakkında bişey söyliyemem :( :(
fakat şişen pil şarj edilmez zaten ömrü tükenmiştir bu yüzden şarj etmeni önermem çünkü hem artık işe yaramaz hemde aşırı şarj sonucu patlama riski çok yüksek (pil buzuk (bitik) olduğu için şarj cihazı doğru gerilimi algılayamayıp aşırı şarja sepeb olabilir buda patlamayı kolaylaştırır)
pilleri saklamadan önce mutlaka min. %50 seviyesinde şarj edip saklaman gerekirdi çünkü aşırı derecede boşalan pilin ömrü kısalır ve şok uygulamadan şarj olmayabilir veya hiç şarj olmayabilir.
eğer resimlerden yanlış görmediysem sadece en üstteki pil şişmiş bu pili çıkarıp araya yeni bir pil koyabilirsin
son olarak bu pil ucuz telefon pillerinden (yan sanayi piller) yapılmış. 3 adet 3.7 V 1000 mA lik pil seri bağlanmış. sende biraz elektronik bilgisi olan birisiyle birlikte 3 adet 3.7 V istediğin akım değerlerine sahip yan sanayi telefon pili alıp bu pilleri seri bağlıyarak aynı pili elde edebilirsin ve bu pilleri doğru yerlerden temin edebilirden eğer sana 20 ytl gibi bir fiyata çıkar. konnektörüde karaköy veya yazıcıoğlunda bulabilirsin 10-50 kuruş gibi bir fiyatı var.
bunları elektronik teknisyeni olarak yazdım yani birazcık bu konuda bişeyler biliyorum..
...bu pil ucuz telefon pillerinden (yan sanayi piller) yapılmış......yan sanayi telefon pili alıp bu pilleri seri bağlıyarak aynı pili elde edebilirsin...
Bildiğim kadarıyla telefon pilleri lityum-ion. 2 polimer hücrenin yanına 1 ion hücre bağlamaktan mı bahsediyorsunuz?
bir pil neden şişer acaba.. enteresan.
Aşağıdaki konu dikkatinden kaçmış olabilir Coşku;
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=12490
DeLLyCeM
13-05-2007, 21:32
son olarak bu pil ucuz telefon pillerinden (yan sanayi piller) yapılmış. 3 adet 3.7 V 1000 mA lik pil seri bağlanmış. sende biraz elektronik bilgisi olan birisiyle birlikte 3 adet 3.7 V istediğin akım değerlerine sahip yan sanayi telefon pili alıp bu pilleri seri bağlıyarak aynı pili elde edebilirsin ve bu pilleri doğru yerlerden temin edebilirden eğer sana 20 ytl gibi bir fiyata çıkar. konnektörüde karaköy veya yazıcıoğlunda bulabilirsin 10-50 kuruş gibi bir fiyatı var.
bunları elektronik teknisyeni olarak yazdım yani birazcık bu konuda bişeyler biliyorum..
Bu lipolar sizin ucuz telefon pilleri yada yan sanayi piller dediğiniz pillerden yapılmıyor ne yazıkkı. Cep telefonlarında da Lipo(lithium polymer her hücresi 3.7v'tur) ve LiIon (lithium ion her hücresi 3.6v'tur) kullanılıyor fakat o pillerin modelcilikte kullanılan pillerle teknik özellikleri aynı değil. Modelicilikte kullanılan piller genellikle yüksek deşarj özelliğine sahip ve kapasiteleri genellikle daha yüksek olan piller.
Sizin birazcıkta bu konu hakkında bilgi sahibi olupta tavsiye ettiğiniz şeyi biri uygulamaya kalkarsa olacaklar;
1- Takılan pil yüksek deşarja dayanamayıp aşırı ısınıp patlayacaktır.
2- Modele yeterli akım sağlayamadığından hiçbir işe yaramayacaktır.
İlgilenmiş olduğunuz RC dalı için özel üretilmiş kaliteli pilleri tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Bu şekilde yapılan piller hiçbir şekilde işinize yaramaz.
lipo larla ilgili linkteki yangın vdeioları acaip... sanırım metal kova almam lazım. şarj ederken arabamın motor kaputunu yakmak istemem :D
teşekkür ederim arkadaşlar...özet olarak yeni pil almak zorundayım sanırım doğru mu?...............offf perkins sorun oldu kokam mı alsam?
Ankarada ep uçakçılardan birileri ölü hücrelerle yada hasar almış hücrelerle yenilerini değiştirip kullandıklarını söylüyorlardı.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.