Orijinalini görmek için tıklayınız : Balsa elektrikli planör
8 Aylık bir süreçte bolca depron model çalışıp kıra döke birşeyler yaptım. Elimden geldiğince ve durum uygun oldukça yaptıklarımın foto ve filmlerini buraya koydum.
Şimdi biraz zaman açısından boşluk buldum.Ve değişiklik ve deneme amaçlı ilk balsa modelimi yapmaya karar verdim. Plan yok, ölçek yok. Kafamda detaylarını şekillendirerek yapmaya başladım.
Kanat boyu: Orta bölüm düz ve 100 cm..50 cm de 30 derece açı İle bağlanacak uÇ kısımlar toplam kanat 200 cm olacak ve 46 dm2 civarı. Gövde biçimine daha net karar vermedim ve bu gün kanat yapımına başladım.
Model daha çok bir süzülücü olacak ve aleron yapmayı düşünüyorum.
Kullanmayı döşündüğüm motor 300-500 W Brushless(2000 gr thrust)
pil 1700 mAh lipo 20-30 c
Yapım aşamasının başında ilk resimleri buraya koymam ve konuyu açma nedenim, Arkadaşların öneri ve eleştirilerine açık olmam.
elinize saglı guzel bi çalışma olacaga benzıyor.
detaylara daha fazla özen göstermenizi rica edicem her ne kadar Bursa da henüz balsa bulamamış olsamda calışmanız sonuclandıktan sonra böyle bir çalışma kesinlikle yapıcam.
gelişmeleri heyecanlı bekliyorum.
Sağolun
Bursada koçtaş yokmu?
Bu arada yapıştırma işi bitince uzunca bir zımpara işi olacak. çünkü kanat sinirleri filan tek tek kesildi(2mm balsa levha) ve 6x6 balsa çitalar(hucum ve firar kenarları ile kanat serenleri) tek çıta pahalıya geldiği için 6x100x1000 mm balsa levhalardan çıkarıldı
Umarım bir an önce başlarsınız.
mehmet bey cok guzel bir calisma..
onceden ben de balsa calisiyordum fakat zaman yok..
kolayima geldigi icin kopukle ugrasiyorum..
sizin kanadi biraz guclendirmenizi oneririm.. mesela sinirlerin arasin hucum kenari tarafindan balsa levhalar ile baglayabilirsiniz..
bu kanadin burkulmasini da nispeten onler..
selamlar
cem zirh
bilgiler için tesekkurler.
Koçtaş Bursada yenı acıldı ozellıkle balsa için gidip gezdim ama göremedim hoş görevlilerede sormadım açıkçası.
nasıl isteyebilirim balsayı yani uçak yapımı için dediğimde yardımcı olabilirlermi yada başka şekli varmı istemenin.
Koçtaş Bursada yenı acıldı ozellıkle balsa için gidip gezdim ama göremedim hoş görevlilerede sormadım açıkçası.
nasıl isteyebilirim balsayı yani uçak yapımı için dediğimde yardımcı olabilirlermi yada başka şekli varmı istemenin.
nerde açıldı arkadaş bende gidip bakayım :)
iyi bir proje, ancak bu uçağa okadar çok çekiş üreten motora gerek yok. size 30 amper civarında 1000 gr yük çeken bir motor yeter. 9 inç pervane ile uçarsınız. motor THK da mevcut 40 ytl.
mudanya yolunda sayın hocam... kocaman bir alış veriş merkezinde.
nerde açıldı arkadaş bende gidip bakayım :)
Organize sanayi metro istasyonunda indikten sonra mudanya istikametinde 500 mt ileride.
KLL hocam tam soyledıgınız motordan bende var thk dan almıstım yannız ben 10*5 pervane kullanıyorum bu motor için.ayrıca koçtaştan balsa levha nasıl isteyebilirm uçak yapmak için dedigimde yardımcı olurlarmı.
Sevgili Cem, haklısınız. Aklımdaydı bu gün kanat sinirleri çok ugraştırdı, yapıştırma işini yaparken gerekli yerleri tesbit ettim takviye parçalar için. Ağırlıktan korkmadan ilk kez bir model yapıyorum. Sanırım 1200 gr filan çıkacak.
KLL arkadaşım motor önerisi için teşekkür ederim. Elimde ne yazıkki orta ayar bir motor yok. 80-120 watt iki motorla bir xm400 var bunlarında modeli tırmandırmada zorlanacaklarını sanıyorum. En son kalan diğer motorumda 330-500 watt veren motor var . Aylardır elimde olan bir motor hiç denemedim . Edine biliiirsem bu motorla 10x6 pervane takmayı düşünüyorum.
Kanat boyu 2.10 gibi çıkacak görünüyor. Ama daha gövde kafamda şekillenmedi. Gövde için önerilere açığım.
Trkdix, Yapacağınız modele göre balsa malzeme almanız gerek bu da en güzeli modeli belirledikten sonra, gereken balsa çıta ve levhaları seçmek. Yapıştırıcı olarak yerine göre ben orta CA ve 5 dk Lık epoxy kullanııyorum.
Sevgiyle kalın.
Çok güzel bir çalışma. Plansız, ölçeksiz çalışarak tecrübenizi konuşturmuşsunuz:). Mamül hale gelişini merakla takip edeceğim.
Bu aşamada birkaç konuda fikrimi belirtmek istiyorum:
iyi bir proje, ancak bu uçağa okadar çok çekiş üreten motora gerek yok. size 30 amper civarında 1000 gr yük çeken bir motor yeter. 9 inç pervane ile uçarsınız. motor THK da mevcut 40 ytl.
THK'nın bu motoru çok "verimsiz" bir motor. Verimsiz derken her bakımdan kötü motor anlamında değil, gerçekten 1000 gram çekiş sağlıyor ve kullananlar memnun. Ancak 30 amper çekip de sadece 1000 gr çekiş üreten motor bence oldukça verimsizdir, giriş enerjisinin ciddi bir bölümünü ısıya harcıyor ve pili çabuk tüketiyor. 30 amper çeken kaliteli bir motorun giriş gücü yaklaşık 300 watt'tır ve yaklaşık 2000 gram ağırlığında üstten kanatlı bir modeli uçurur.
Elinizdeki motoru kullanacaksanız düşündüğünüz pil bu akımı verir ama ömrü kısa olur bence. 2200 mah civarı 20-30C pil daha uygun gibi.
Modeliniz 1500 gram civarında bitse kanat yükü 32 gr/dm2 gibi olacak, çok iyi bir değer.
Cem beyin önerisine ben de katılıyorum, bu kadar geniş kanat açıklığı olan bir model distorsiyona meyillidir, bunu engellemek için bahsedilen destekler çok işe yarar. Buna ek olarak sinirlerin firar kenarı tarafına da küçük üçgen destekler atılırsa sağlamlık pekişmiş olur.
Son olarak; kanat uçlarındaki 30 derece açı bana fazla gibi geldi, yanılıyor olabilirim.
Gürman bey, İlginize teşekkür ederim.
Sanırım yeni motor almama gerek yok. Düşündüğüm motor dediğiniz gibi 1700 mAh pil ile uzun süre çalışmaz. Daha büyük kapasiteli pilim yok.
Bu yüzden fikrinizi alabilirmiyim, dualisky xm 400 C yada tower in 2409-12d kullansam,
Ve Cem beyinde, sizinde belirttiğiniz gibi kanatta hayli takviye yapmam gerekiyor..
Sormak istediğim bir şeyde altta çizim resmini koyduğum kanadın açılarını yanlış ölçtüm sanırım, düz bölüm zeminde iken kanat uçları sadece 13 cm zeminden yüksek kalıyor. Boyutlara Göre fazlamıdır sizce.
Bir iki gövde tipi önerisi gelirse sevinirim.
Aşamaları resimleyeceğim, yapmayı dileyen arkadaşa yardımcı olur umuyorumi
Mağazanın genellikle en arka taraflarında blok şeklinde işlenmemiş suntalar, tahtalar vs. oluyor. Onların önünde genellikle beyaz, 1m² alan işgal eden, içine dikey yerleştirilmiş balsa çıtalar olan raflarda sergileniyor. Ahşaplarla ilgilenen bir personel size yardımcı olacaktır. Sanıyorum "hobi çıtası" adı altında satılıyor.
bence buyuk olcekli planorlere en uygunu duz kutu govde..
hem insaati kolay hemde elektronikler salkim sacak disarda kalmaz bu surtunmeyi de minumuma indirir...
bu planorle akrobasi yapmayacaksaniz kanat acilari bence normal.. gurman beyin dedigi gibi acilari biraz azaltirsaniz ucus performansi daha iyi olur.....
Cem bey, haklısınız kutu gövde bu boyut icin olmazsa olmaz gibi. Kutu ama biraz köşeli değilde, kanat altı ve ön tarafı daha yuvarlatılmış birşeyler düşünüyorum. Bu arada köşe takviyelerini yaptım. Resimleyince buraya koyacağım.
Kanat parçlarına bir kaç ilave yaptım. Orta parçaya 4 mm balsalardan köşe takviyeler ama sadece orta ve uç kısımlarına... 50 cm lik uç bölümlerde her sinire takviye yaptım.
Tutkal artıkları temizleme ve ince zımpara işleri kaldı.
isallah ucurmaya gittiginizde ben de gocekte olurum...............
Şu an izmir deyim ve modele burada başladım. Ama kısmet olur biterse uçuş yeri Göcek olacak. Ayrıca hiç denenmemiş bitik durumda Albatros ta var. Bunu bitirince uçuşa ikisini birden götüreceğim. Size haber vereceğim.
Not: Denemediğim bir sorunum var. Deneyen veya bilen varsa! 20 cm lik servo uzatma kablosunu ortadan kesip 30 cm ilave ile itinali lehim ve izalasyonunu yaptıktan sonra 50 cm yapsam, servonun çalışmasında bir sorun olurmu?
yanıtlar için teşekkürler.
benzer kablolar ile uzatirsaniz problem olacagini sanmiyorum..
Teşekkür ederim. Dediğiniz gibi benzer kablolarla uzatırım. Ve zaten denemeler yaparız bir terslik olur olmaz belli eder.
TP2409-12D'nin verileri uygun görünüyor. Ama eğer modeliniz 1500 grama yaklaşırsa, bu motor seçenekler arasında en alt sınır olmalı bence.
Fotoğraflarda seren ile hücum kenarı arasındaki destekler çok dikat çekici, bu şekilde yerleştirmenizin nedeni ne olabilir diye düşündüm ama bulamadım. Bunlar "destek" amacıyla işe yarıyor mu?
Gürman bey,İlginize teşekkür ederim.
Resimde işaretlediğiniz destekler; Kanat sinirlerini tek tek kesip yaptım. Sanırım ne kadar sıkıcı bir iş olduğunu tahmin edersiniz, bu yüzden bu büyüklükteki (210 cm) bir kanat için yeterli sayıda yapmadığıma inanıyorum. Araları 10 cm oldu. Kaplama malzemesinin kanat içine kavis yapmasını engelleme amaçlı bir tür yalancı kanat siniri gibi düşündüm.Sadece kaplama destek amaçlı. :)
Motor konusunda yazdıklarınızdanda anladığım; modeli 1500 gr altında çıkarırsam motorun yetebileceği ve sizce 9x6 pervane iyi olurmu.
Saygı ve sevgiler.
Bu durumda kanat üst kaplaması şeffaf olursa emekleriniz göz önünde kalacaktır :).
Bir önceki mesajımda motor için daha standart bir ölçü olan 9x5 pervane önerecektim aslında ama UH'de yapılan bir yorumu okuyunca vazgeçtim. 9x5 pervane ile bile maksimumda 30 amper akım çektiği yazıyor, motorun üst limitinin üstünde. Bu nedenle 9x6 fazla gelecektir diye düşünüyorum.
Dediğiniz gibi eğer 1500 gramın altında biterse, 2409-12D sakin uçuş için yeterli olur. Ama loop'ları da içeren performanslı bir uçuş için daha büyük pervaneyi destekleyen bir motor (sizdeki 300 watt'lık motor olabilir) da düşünülebilir.
Gürman bey. Evet şeffaf kaplama olacak. Hatta kaplama filmi hazır (şeffaf kırmızı)
Motor konusunda açıkca bende net karar veremedim
Elimdeki esc ile (way-point 35 A)
hacker Style Brushless Outrunner 20-26M kullandım
TP2409-12D'nin kullandım ve
Dualisky xm 400C kullandım . Esc bu motorlara rahat yetiyor. Ve motorların içinde en güçlüsü sanırım xm400 ,sanırım diyorum çünkü motorun verilerine ulaşamadım.
Bahsettiğim jamara twister ise .25 modeli 140 gr lik bir motor.
3S lipolarla ve 9x6 pervane ile esc i zorlayacak durumlara ulaşıyor.(38.5 A)
8x4 ile 25A
8X6 ile 34.5 A çekiyor ve riskli
Sonuç olarak; xm 400 yada TP 2409-12d seçeneği esc nin yaşamı açısından daha cazip görünüyor.
Fikrinizi bildirirseniz sevinirim
Teşekkürler.
Organize sanayi metro istasyonunda indikten sonra mudanya istikametinde 500 mt ileride.
KLL hocam tam soyledıgınız motordan bende var thk dan almıstım yannız ben 10*5 pervane kullanıyorum bu motor için.ayrıca koçtaştan balsa levha nasıl isteyebilirm uçak yapmak için dedigimde yardımcı olurlarmı.,
peki model uçaklarda varmı orada benim slow sticki satsam alırlarmı acep :D
pato: doğru diyorsunuz oldukça ısınan ve verimsiz bir motor, ancak yurt dışından alışveriş imkanı olmayanlar için en uygun seçenek o motor.
başarı: abi bilmiyorum bence o uçağı siz adam edip uçurun.
Kanat ahşap işini bitirdim. Tek parça yaptığım için pek profesyonelce olmadı. Zaten hayli amatörüm hala. kaba ve ince zımpara yaptıktan sonra servo yerini ve ailerona hareket iletici parcaların yerlerini alıştırdıktan sonra kaplamaya geçeceğim. Şemasını çizmeye çalıştığım resimde de göründüğü gibi kanat ortasına bir servo koyup 2 mm celik tellerle aileronlara hareketi iletmeyi düşünüyorum. tellerin ve yön değiştirici mini lövyeleri kanat içinde yada dışında bırakmaya karar veremedim.
kanat cok guzel gorunuyor.. hucum kenarini balsa kaplamakla cok iyi etmissiniz.. eger kanat sabit olmayacak ise aileron servosunu ve pushrodlari kanadin altina ve distan yerlestirin bence . herhangi biseyde mudahale etmeniz de kolay olur.. benim25 lik trainer de oyle.. aileronlar kanat ucunda olmasa idi isiniz daha da kolaydi..
standart mi yoksa mini servo mu koyacaksiniz.. eger mini servo kullaniyorsaniz herbir ailerona birer tane koyup isi cok basit de yapabilirsiniz...
selamlar ve saygilar
kolay gelsin///
neden iki adet servo ile işi basitleştirmiyorsunuz? bu şekilde flaperon da kullanabilirsiniz.(kumandanız desteklerse)
Cem bey,Sanırım dediğiniz gibi dıştan yapmak aklıma daha iyi yatıyor. zaten kanat ortasından itibaren 50 cm lik pushrod normal bir boyutu. Ayrıca elimde 1,6 kg tork gucu olan mini servolar var ama genede ufak gelır diye dusunuyorum. bu yuzden 40 gr lık cok guclu bir servoyu kanat ortasına koymak daha mantıklı gıbı. Aileronları kanat ucuna alma nedenım daha etkili olmaları içindi. merkeze yakın olsaydı etkileri bu büyüklükte bir kanatta biraz zor olurdu.
KLL arkadaş,sizinde dediğiniz gibi elimdeki kumandanın flaperon desteği olup olmadıgını bilmiyorum. Bu konuda deneyımım yok.
mini servolar işinizi çok rahat görür. dert etmeyin 1.6 kg yi.
Cem bey,Sanırım dediğiniz gibi dıştan yapmak aklıma daha iyi yatıyor. zaten kanat ortasından itibaren 50 cm lik pushrod normal bir boyutu. Ayrıca elimde 1,6 kg tork gucu olan mini servolar var ama genede ufak gelır diye dusunuyorum. bu yuzden 40 gr lık cok guclu bir servoyu kanat ortasına koymak daha mantıklı gıbı. Aileronları kanat ucuna alma nedenım daha etkili olmaları içindi. merkeze yakın olsaydı etkileri bu büyüklükte bir kanatta biraz zor olurdu.
KLL arkadaş,sizinde dediğiniz gibi elimdeki kumandanın flaperon desteği olup olmadıgını bilmiyorum. Bu konuda deneyımım yok.
selam yavas ucan bir ucakta flap cok da onemli degil zaten..
fakat kumandanizin kullanim kitapciginda olup olmadigini kontrol edin. baska bir modelde kullanabilirsiniz olcekli modellerde hayli ise yariyor..
ilk kez flap kullanirken de guvenli yukseklikte modeli denemek gerekir..
en buyuk hata flap acikken gazi kesmektir..
kill in dedigine katiliyorum mini servolar rahat rahat is gorur..
kolay gelsin....
Cem bey ve KLL bey. bilgiler için teşekkürler. İnşanın devamında önerileri göz önüne alacağım.
Kanat aileronları takmadan ve kaplamayı yapmadan önce bir bütünlük sağlamak ve genel görünümü oluşturmak için bu gün gövde inşasına başladım. Plandan çalışmadığım için bazı parçalar yaptıkca şekilleniyor. Her ne kadar ölçüler tahmin edilsede parcaları üsüste koyunca hatalar ve eksikleri görmek daha kolay oluyor.
Gövde yan parçalar 6 mm balsadan kestim
En çok yük bineceğini tahmin ettiğim bölmeleri 8 mm dakota dan kesiyorum diğer bölmeler 4 ve 6 mm balsa plakadan kesilecek
Gövde insasının son bölümünde köşeler iyice kesilip zımpara edilerek mümkün olduğunca yuvarlak bir şekil vermeye çalışacağım.
78cm boy ve 8 cm en geniş yeri, balsa gövdeden sonra,15cm ahşap içinde 62 cm dış uzunlugunda 18 mm çapta olta kamış borusu kullanıyorum.
pato: doğru diyorsunuz oldukça ısınan ve verimsiz bir motor, ancak yurt dışından alışveriş imkanı olmayanlar için en uygun seçenek o motor.
başarı: abi bilmiyorum bence o uçağı siz adam edip uçurun.
uçağım adam gibi ama gören yok :D
Modelin gövde inşası bitti. Zımparası yapıldı. gövde alt kaplaması 4 mm balsadan yapıldı. Yan duvarları 6 mm balsa levha idi. Kalın malzeme kullanma nedenim köşeleri alabildiğince yuvarlatmaktı. İç bölmelerin bir kısmı dakota. bir kısmını 4 mm balsa levhadan iki kat ters su yapıştırma yaptım. Yatay stabilzer ve rudder daha cok 6x6 mm balsadan yapıldı. Malum model plansız ve ölçeksiz yapıldığı için, Kağıt üstüne çizdiğim taslak resimde 60x16 cm yatay ve 25 cm dikey stabilzer ler kötü durmadı(bir kaç destek ilave edilecek) ve o ölçüde yaptım. Geri sürükleme etkisini minimuma indirmek için stabilzerlerin menteşe takılacak yerlerini oluk gibi olacak şekilde zımparaladım.
Kanat+gövde+yatay ve dikey stabilzer toplam 500 gr çıktı. Kaplama ve donanımla bu büyüklükte 1000 gr civarı çıkacak gibi görünüyor.(umduğumdan hafif olacak)
İlgilenen arkadaşlardan özür dilerim. Birkaç gündür ve daha bir süre kaplama aşamasına başladığım model den uzaktayım. Sanırım bır kaç hafta iş nedenli ara vereceğim.
Saygı ve sevgiler
Merak etmeyin Mehmet bey, sabırla bekleriz.
marcoscimbom
27-06-2007, 11:00
yaw ben off road takipçisiyim cahilliğimin kusuruna bakmayın ama balsa uçaklara motor takılıyor mu?ben görmüştüm bi tane hatta almıştım ama yapamamıştım:D sabırlı olamamıştım daher nese benim gördüğümde lastikli bi mekanikma vardı pervaneyi elinle kurup atıyodun.bunlarda da öle ama siz sonradan mı motor takıyorsunuz merak ettim?
Evet motor takılıyor. Elektrikli yada patlar motor..Takip ettiiniz off road araçlarda ne kullanılıyorsa balsa modellerde de kullanılabilir.
Uzunca bir aradan sonra. Kanat ve yönlendiricilerin kaplamasına başlayıp biraz kolayladım. Kamera kalitesizliginden renk farklı çıkıyor.
mehmet bey kolay gelsin:)
kaplama biraz daha gerdirmek istiyor sanki. resimde oyle gorunuyor .
ne marka kaplama kullandiniz..
Cem bey, sağolun.
Markayı bilmiyorum. İzmirdeki hobby dükkanında aldım.
henüz germe işlemini yapmadım. Fön makinesi ile rudder üzerinde denedim güzel geriliyor.
crazy pilot
12-07-2007, 13:07
Elinize sağlık,umarım istediğiniz gibi olur..:)
Elinize sağlık,umarım istediğiniz gibi olur..:)
Temenni için teşekkürler:)
Ellerinize sağlık Mehmet bey harika bir çalışma benim projem için de mükemmel bir bilgi kaynağı. Tekrar teşekkürler. İlgiyle izliyorum.
Saygılarımla
Ercüment
Ellerinize sağlık Mehmet bey harika bir çalışma benim projem için de mükemmel bir bilgi kaynağı. Tekrar teşekkürler. İlgiyle izliyorum.
Saygılarımla
Ercüment
Teşekkür ederim sevgili Ercüment,
Son zamanlarda şehirlerarası bir koşturmaca yüzünden bir haftalık iş olabilecek modeli süründürdüm valla. Ne yazıkki yaz dönemine denk gelince böyle oldu..
:(
Arkadaşlar yoğun geçen bir aylık süre sonunda nihayet konu olan modelle ilgilenebileceğim.
Son durumdaki parçaları biraraya getirip fotoğrafladım..
En kısa sürede parçaları monte edip kaplama germe işini bitirmeye çalışacağım.
Geçici olarak Dualsky XM400 c motoru modele taktım.
Gelişmeleri burada arkadaşların yapacağı öneriler doğrultusunda devam ettıreceğim.
Not: resimdeki tüm parcalar (motor ve iki servo dahil) 710 gr agırlık cıkarıyor ve tum ekipmanla sanıyorum 1000 gr yada altında kalacak..bu bir bakıma pek iyi degil, ruzgarlı ve esintili havalar için.:)
URL ve pc den resim ekleme yapamadım. sanırım sıtede bir sorun var daha sonra tekrar deneyecegim.
Sevgili KLL, bende acamıyorum.
siteye yuklendı gorunuyor ama orta da yok, ugrasıyorum:)
Ve sanırım ekleyebildim:)
iyi görünüyor, bakalım uçacakmı.
iyi görünüyor, bakalım uçacakmı.
Doğru valla, uçacakmı? Uçacağını umarak yapıyoruz.:)
bende mesela tamamen kafamdan kırmızı renkli planörümü yaptım. V kuyruk elden atılan türde. ufak bir model. beklediğimden ağır çıktığı için sakin havalarda rezil bir performans sergiledi. ancak rüzgarda denediğimde harika uçuşu vardı. deneysel uçakların kaderi bu.
isallah istediginiz gibi ucar:)
fakat ebatlarina gore baya bi hafif siz yine de ilk ucus denemesini ruzgarsiz bir havada deneyin ve videoyu da unutmayin.
tekrar kolay gelsin;oleeea:
bende mesela tamamen kafamdan kırmızı renkli planörümü yaptım. V kuyruk elden atılan türde. ufak bir model. beklediğimden ağır çıktığı için sakin havalarda rezil bir performans sergiledi. ancak rüzgarda denediğimde harika uçuşu vardı. deneysel uçakların kaderi bu.
Sagolun fikirlere hep açığız elbette. Ancak plansız projesiz de olsa birşeyler yaparken daha önceki yaptıklarımızdan ve forumumuzda yaptığımız bilgi alışverişlerinden faydalanarak model uçak prensiplerine uygunca birşeyler yapmaya çalıştık. Bu tip uğraştırıcı, zaman ve malzeme konusunda biraz pahalıya mal olan bir modeli elbette hemen uçurmadan önce motorsuz elden atarak ve alabildiğine rüzgarsız bir havada denemekte fayda var. Çünkü gerçekten yüzeylere kıyas ağırlık çok az olduğundan dış etkenlerden çok etkileneceği malum...
Bu hafta sonuna kadar sonucu alacağıma eminim. Bir daha da balsa ile bu kadar büyük model asla...Yaşasın depron ve sytrophor.(yani sarı,mavi ve pembe mantar):eeeeyoo: :fifufifu: :(
Gelişmeleri ve denemeleri mümkün olduğunca foto ve video ile buraya koyacağım ki. Hatalar ve başarılanlar paylaşıma açık olsun. Çünkü bireysel birşeyler yapan buradaki herkesin başarısı yada başarısızlığında diğer tüm arkadaşların payı vardır. Genelde de başarılar gözlenmektedir.:) :) :ahhahyt: :ahhahyt:
Slm. Bu gün kaplama filmini fön makinesi ile gerdim uzun sürdü ama iyi bir iş çıktı sayılır. Rudder ve elevator menteşelerini epoxy ile yerlerine takıp parcaları monte ettim. Kuyruk takımını karbon gövdeye önden vidalı arkadan pimli, sökülür takılır yapmaya çalışıyorum. Aileron ları da monte edince birşeyler ortaya cıkacak. Geriye gövde kaplaması ve elektroniklerin montaj işi kalıyor.
Kuyruk takımı servolardan 1 mt den daha fazla uzak olduğu için, elimdeki 2 ad . 2x4x100 karbon boru çubukların uçlarına 4 er cm celik tel ilave ederek kuyruk kumandalarını da bağlamış oldum.
kaç gram çıktı uçak? iyi görünüyor kanat uçlarında çubuklar olsa DLG gibi havalandırılabilirmi acaba..
kaç gram çıktı uçak? iyi görünüyor kanat uçlarında çubuklar olsa DLG gibi havalandırılabilirmi acaba..
1700 mAh lipo ile 1100 gr
1000 mAh lipo ile 1025 gr
düşündüğümden ağır çıkmış. enteresan. olsun motor taktığınızda 1000 ma ile rüzgarsız havada uygun pervane ile en az 20 dk uçarsınız.
Sayın KLL, Bu boyutlara göre kanımca ağır değil. Daha öncede yazmıştım boyutlarına kıyas hafif bile. Genelde gövdede 6 mm balsa kullanıldı. Ve kanat boyu 210 cm.
Bu arada aileron servo bağlantılarını yaptım. 1.6 kg çekme gücü olan tek servo sağ ve sol aileronlara kumanda edecek. Bağlantı elemanlarını 1.5 mm çelik tel, plastik dübel çivisi, kablo kılıfı ve atık plastikten yaptım.:)
Hepsi kanat dışında kaldığı için biraz estetikten uzak oldu.:(
Gövde kaplaması ve burun üst kapağı yapımı haric hemen hemen bitmek üzere. Tüm ekipman monte edildikten sonra ağırlık merkezi kontrolü yaptım. Hayal kırıklığı. 1700 mAh pil burunda hemen motorun arkasında olmasına rağmen, burun kısmına 150 gr daha ağırlık istiyor. Bu durumda 1250 gr çıkacak gibi. Sanırım o 150 gr ağırlığı eklemeden dengeye getirmenin bir yolu yok. Son durumun bir iki resmi ekte.
Bu kötü haber. Sizce nedeni nedir?
Çözüm belki daha güçlü ve ağır bir motor kullanmak olabilir.
Bu kötü haber. Sizce nedeni nedir?
Çözüm belki daha güçlü ve ağır bir motor kullanmak olabilir.
Gürman bey, ilginize teşekkürler.Sanırım neden, kuyruğa doğru gövdeyi biraz uzun tutmuş olmam.
Haklısınız daha ağır ve daha güclü motor alternatif ama şu anda xm 400 den daha büyük motor yok. Vardı ama kullanmadığım için elden çıkarmıştım. Bu durumda ya kuyrugu ileri çekeceğiz yada Ön tafaftaki boş bölümlerden bir yerlere 150 gr. ekleyeceğim mecburen.:(
Normal ağırlıkta bitseydi:(ortalama 44.5 dm2)
kanat/yük oranı 25gr/dm2 civarında olacaktı
150 gr ekleyince; 28.5 gr/dm2 oluyor.
Ve kanımca pek büyük bir değişiklik olmuyor.
Sizlerin fikri nedir?
Teşekkürler:)
bu haberden sonra bendeki kitaplardan bir arastirma yaptim. bazi performans planorlerinde agirlik merkezi ucaklardaki gibi degil yani cok daha arkada hatta bazilarinda neredeyse kanadin ortalarina yakin.. tum agirliklar uzerinde olarak sizin agirlik merkeziniz kanadin h.kenerindan itibaren kac sm geride bunu yazabilir misiniz....
selamlar
bu haberden sonra bendeki kitaplardan bir arastirma yaptim. bazi performans planorlerinde agirlik merkezi ucaklardaki gibi degil yani cok daha arkada hatta bazilarinda neredeyse kanadin ortalarina yakin.. tum agirliklar uzerinde olarak sizin agirlik merkeziniz kanadin h.kenerindan itibaren kac sm geride bunu yazabilir misiniz....
selamlar
Cem bey, internette buldugum bir clarkY profili seçmiştim ve benim çocukluktan kalma bir şartlanmam var kanat'ın profilinin en kalın olduğu yerde (en çok lift sağlanan nokta) ağırlık merkezi olacak diye..:) belki yanlış ama bu güne kadar buna göre yaptığım modellerde bir aksilik çıkmadı.
Bu modelde de bu nokta kanat genişliğinin 1/3 oranında yani 24 cm kanat genişliğini kabul edersek hucum kenarından 8 cm kadar gerisinde olması gerek diye düşünmüştüm.
Teşekkürler.:) :)
selam mehmet bey.
kanat sinir profilinin denge noktasi ile bir alakasi yok. soylediginiz oran 1/3 klasik ustten kanatli motorlu ucaklar icin genelde dogru. fakat sizin ucaginiz bunlardan degil. o yuzden merak edip arastirdim.. eger 2 / 2.5 cm daha geride ise ucabilir diye dusunmustum. mesela benim PELIKAN 200gr lik kamera takiyorum buruna yakin.. gayet iyi ucuyor. sonra bu kamerayi sokup tekrar ucuruyorum yine ucabiliyor. tek fark daha yavas ve kumandalara daha hizli cevap veriyor.. PELIKAN ile sizin Planorun agirliklari hemen hemen ayni..
isterseniz size bahsettigim planorun planini gonderebilirim incelemeniz acisinda. kolay gelsin selamlar......
selam mehmet bey.
kanat sinir profilinin denge noktasi ile bir alakasi yok. soylediginiz oran 1/3 klasik ustten kanatli motorlu ucaklar icin genelde dogru. fakat sizin ucaginiz bunlardan degil. o yuzden merak edip arastirdim.. eger 2 / 2.5 cm daha geride ise ucabilir diye dusunmustum. mesela benim PELIKAN 200gr lik kamera takiyorum buruna yakin.. gayet iyi ucuyor. sonra bu kamerayi sokup tekrar ucuruyorum yine ucabiliyor. tek fark daha yavas ve kumandalara daha hizli cevap veriyor.. PELIKAN ile sizin Planorun agirliklari hemen hemen ayni..
isterseniz size bahsettigim planorun planini gonderebilirim incelemeniz acisinda. kolay gelsin selamlar......
Cem bey
Dediğiniz gibi olabilir deneyeceğim yani illa ağırlık merkezi tam şurada olacak diye şart yok. Fakat bu model bir planör oluğu için zaten motor çalıştırmadan elden atarak bir kaç deneme yapacağım. Sonuçta bir süzülücü gibi uçması gerek. Ağırlık merkezi ile oynayarak bu elde atmalarda en uygun yeri bulmaya çalışacağım. Motor sadece irtifa kazanması için kullanılacak.
Dediğiniz gibi genede pelikanın planlarını gönderirseniz sevinirim. İlgi ve alakanıza teşekkür ederim.
Selam arkadaşlar
Model uçakta olsa, motorlu planörde olsa bazı prensiplere uyması gerek.
Görsel anlamda hoş görünme adına, galiba gövdeyi biraz (25-30 cm) uzun yapmışım.:ımmm:
Resimdeki ölçeklendirmenin fazlaca dışına çıkmak sorun yaratıyor.
Kanat firar kenarından sonraki 83 cm uzunluu 55 cm olarak kısalttım.
Katılıyorum. Uçuşta baş ağrısı yaşamamak için modeli bazı temel kriterlere uygun inşaa etmek gerekiyor.
Cem bey
Dediğiniz gibi olabilir deneyeceğim yani illa ağırlık merkezi tam şurada olacak diye şart yok. Fakat bu model bir planör oluğu için zaten motor çalıştırmadan elden atarak bir kaç deneme yapacağım. Sonuçta bir süzülücü gibi uçması gerek. Ağırlık merkezi ile oynayarak bu elde atmalarda en uygun yeri bulmaya çalışacağım. Motor sadece irtifa kazanması için kullanılacak.
Dediğiniz gibi genede pelikanın planlarını gönderirseniz sevinirim. İlgi ve alakanıza teşekkür ederim.
siz yinede kurallara uyarak yapin. o kadar ugrastiniz. ustelik balsa planor.
tamiri de zor. kirilirsa cok uzulurum..
kolay gelsin...:)
siz yinede kurallara uyarak yapin. o kadar ugrastiniz. ustelik balsa planor.
tamiri de zor. kirilirsa cok uzulurum..
kolay gelsin...:)
Cem bey, teşekkürler.
Elde olmayan nedenlerden gene kısa bir süre ara verdim.:(
Konuya ilgili arkadaşlardan özür dilelrim. Yaz dönemi yoğun bir güney sahilleri trafiği nedenli konu uzadı..
Bu arada ağırlık merkezi sorunu nedeni ile karbon boru tip gövdede yaptığım kısaltma nedenli fazladan iş çıktı.:)
Bir günlük bir uğraşla modeli bitirdim. İnce ayarlar ve ardından uçuş denemesine sıra geldi. Rüzgarsız bir hava yakalarsam bu hafta sonu na kadar modeli denemek istiyorum. Ya iyi uçacak yada kırılacak.:D:D:D
Model çok güzel olmuş, tekrar elinize sağlık. Ama uzun kuyruklu eski görünüşü bana daha normal geliyordu açıkçası:), kanat neredeyse gövde ortasına denk gelmiş. Bu sefer de kuyruğa ağırlık koymanız gerekmez inşallah.
Mehmet abi yanlış anlamazsanız eğer modelin adı için bir önerim olacak: PİNOKYO
Model çok güzel olmuş, tekrar elinize sağlık. Ama uzun kuyruklu eski görünüşü bana daha normal geliyordu açıkçası:), kanat neredeyse gövde ortasına denk gelmiş. Bu sefer de kuyruğa ağırlık koymanız gerekmez inşallah.
Mehmet abi yanlış anlamazsanız eğer modelin adı için bir önerim olacak: PİNOKYO
Sevgili Gürman, Yanlış anlama yaşımı geçeli hayli oldu.:):)
Dediğiniz güzel, hatta printer den çıktı alıp burun iki yanına pinokyo yapıştıracam.:D:D
İlk durumunda maalesef extradan 150 gr burun da ağırlık ihtiyacı vardı ve model istediğimden ağır çıkacaktı (amacım stall hızı düşük kontrolü kolay ve telaşsız kumanda edeceğim bir model olsundu) Sanırım kuyruk çok ağır olmuştu.
Eğer model uçuş denemesinde başarısız olursa, aynı kanadı depron kuyruk ve balsa çıta gövdede deneyeceğim..
Ok Pinokyo kabul.
ellerinize sağlıl model harika olmuş bizlerde bu yaşlara gelince böle modeller üretebiliriz inşallah
bu arada güzel isim olmuş :)
bir sorum olacak planörlerle ilgili aslında tüm uçakarla da ilgili bir soru olarak düşünülebilir. modellere gyro gibi ekipmanlar takılabilirmi rudder veye aileron kontrolü için rüzgarda faydası olacağını düşünüyorum. en azından helicopterde çok faydalı oluyor.
ellerinize sağlıl model harika olmuş bizlerde bu yaşlara gelince böle modeller üretebiliriz inşallah
bu arada güzel isim olmuş :)
bir sorum olacak planörlerle ilgili aslında tüm uçakarla da ilgili bir soru olarak düşünülebilir. modellere gyro gibi ekipmanlar takılabilirmi rudder veye aileron kontrolü için rüzgarda faydası olacağını düşünüyorum. en azından helicopterde çok faydalı oluyor.
Teşekkür ederim..
Umarım uçacakta:)
gyro konusunda ben biraz bilgisiz sayılırım sanıyorum bu konuda bilgisi olan arkadaşlar sorunuzu görüp yanıtlarlar.
Ok Pinokyo kabul.
Pinokyo nun resimleri cok guzel.. ucusu da guzel olsun....:)
ne zaman ucuracaksiniz mehmet bey. videosunu da cekin...
selamlar... iyi ucuslar...:)
Pinokyo nun resimleri cok guzel.. ucusu da guzel olsun....:)
ne zaman ucuracaksiniz mehmet bey. videosunu da cekin...
selamlar... iyi ucuslar...:)
Cem bey, teşekkürler.
Hafta sonuna kadar uçurmayı düşünüyorum. Umuyorum başarılı olur.
Sizin gibi benimde tek yardımcım eşim, video çekimi ve hazırlıklarını o yapııyor. Kesinlikle videosuz uçuşa izin vemiyor.:)
Artık uçuş videosumu olur, kırım videosumu olur göreceğiz..:):)
uçağın ağırlığı nekadar. 1 kg civarındaysa o pervane ufak gelebilir.
uçağın ağırlığı nekadar. 1 kg civarındaysa o pervane ufak gelebilir.
Sayın KLL, pervane 8x5 , motor dualsky xm400C ve pil 1700 mAh
Dikey tırmanış için yetmeyeceğini, ama irtifa kazanmaya yeteceğini sanıyorum. Modelin ağırlığı 1150 gr oldu. Sizce sakin bir uçuşa yetmezmi. Elimde daha büyük katlanır pervane yok. Normal 9x5 GWS pervane var.
Önerilerinizi bekliyorum. Zira hava müsaait olursa yarın sabah uçuş denemesini yapacağım.
abi 8 inç pervane o ağırlığı çekemiyor ben bizzat deneyimledim. eğer prop saver var ise 9 inç pervane öneririm. ağırlığı benim albatros ile yakın, 900 gr çekiş üreten motor ile gayet güzel uçabiliyorum.. aynı pervanenin 8 inç olanını taktığımda tam gazda çalışsa bile doğru dürüst uçağı çekemiyor. bence yanınızda götürün büyük pervanenizi.
abi 8 inç pervane o ağırlığı çekemiyor ben bizzat deneyimledim. eğer prop saver var ise 9 inç pervane öneririm. ağırlığı benim albatros ile yakın, 900 gr çekiş üreten motor ile gayet güzel uçabiliyorum.. aynı pervanenin 8 inç olanını taktığımda tam gazda çalışsa bile doğru dürüst uçağı çekemiyor. bence yanınızda götürün büyük pervanenizi.
Teşekkürler. Dediğiniz doğru 9x5 pervaneyide birlikte görüreyim. prop saver var.
poseidon_20
14-10-2007, 22:37
Ellerine sağlık arkadaşım süper bi döküman vermişsin tşk ederim
selam Mehmet bey planoru ucurabildiniz mi.. bir gelisme var mi..:)
selam Mehmet bey planoru ucurabildiniz mi.. bir gelisme var mi..:)
Cem bey, bayram öncesi havalar uygun değildi. Bayram nedenli İzmir'e gelmek zorunda kaldım, modeller ve malzemeler Göcek'te. Bir kaç gün sonra döndüğümde balsa elektrikli planörü( Pinokyo yu) ilk fırsatta uçuşa götüreceğim. Uçabilir yada uçamaz kendi bileceği birşey :D:D:D. Zira onu sıradan çıkarıp mantar ve deprona ağırlık vereceğim:).
sezer1247
30-10-2007, 06:28
hocam ne yaptınız deneyebildinizmi valla bütün sayfaları tek tek okudum gerçekten güzel iş çıkarmışsınız eğer uçarsa ayrıntılı ölçüleri ve çizimleri verebilirmisiniz acaba :)
İlgilenen arkadaşlara
Bu gun öğleden sonra uçuş sahasına gittim ve 220 kanat boyu olan balsa elektrikli planörü (PİNOKYO) denedim.
Biraz rüzgar olmasına ragmen modeli ruzgara karşı yarım gazla elden atarak uçurmaya çalıştım. Ne yazıkki uçuş tırmanma aşmasında elavatör servosunun takılı kalması ve rüzgarı tamamen alttan alması yüzünden model kısa filmde de görüldüğü gibi oldu:agla:
Proje zaten çok uzun sürdüğü için başka modelleri yapıp uçurmamı engellememesi açısından bir süre askıya alınacak ..:(
uçus öncesi bir resim ve kırımın kısa videosu:(
Not: Modeldekı hasar: Sağ kanatta kucuk bır ayrılma oldu kırım yok
Sahaya ''uçan bir model) başka bir modelimi de götürmüştüm onunla bir kaç sorti yaptık. Bölgede model uçak hastalığını bulaştırdığım bir arkadaşımda kendi yaptığı modeli ile 15-20 kısa sorti ile güne renk kattı.. filmleri ilgili başlık altına koyacağım
Teşekkürler.
http://www.youtube.com/watch?v=h37oXzdKL8w
sezer1247
31-10-2007, 19:48
çok geçmiş olsun hocam umarım amacına ulaşır en kısa zamanda uçurursun.:cool:
biraz önce bir sitede modellere bakarken guppy nin modelini buldum oda balsa dan yapılıyor 150x80cm lik boyutları var ve çok hoştu hoşuma gitti bende onu yapmayı düşünüyorum sizce nasıldır güzel uçar mı;oleeea:
neyse Mehmet bey gecmis olsun....
artik C160 a baslayabilirsiniz.. bence artik hic bir engel kalmadi..
çok geçmiş olsun hocam umarım amacına ulaşır en kısa zamanda uçurursun.:cool:
biraz önce bir sitede modellere bakarken guppy nin modelini buldum oda balsa dan yapılıyor 150x80cm lik boyutları var ve çok hoştu hoşuma gitti bende onu yapmayı düşünüyorum sizce nasıldır güzel uçar mı;oleeea:
Teşekkürler sayın Sezer1247
Sıkıştırmadan elden geçirip belli bir zaman uçacak ama aciliyeti yok.
Bende de bitmiş Albatros var ona sapan düzeni hazırlayacagım.
Balsadan bir süre uzak duracağım gibi. Ama sizin zevkinize kalmış. Başlarsanız takip ederiz. Kolay gelsin.
neyse Mehmet bey gecmis olsun....
artik C160 a baslayabilirsiniz.. bence artik hic bir engel kalmadi..
Cem bey, teşekkürler.
Biraz basit depron karma modeller (1-2 saatte yapılabilecek) le uğraşıp arada
C160 yapacağım ama sizin gibi hızlı çıkaramam.:)
Bu arada nette hayli aramama rağmen C160 kanat profilini bulamadım. :(
Cem bey, teşekkürler.
Biraz basit depron karma modeller (1-2 saatte yapılabilecek) le uğraşıp arada
C160 yapacağım ama sizin gibi hızlı çıkaramam.:)
Bu arada nette hayli aramama rağmen C160 kanat profilini bulamadım. :(
Mehmet bey selam..
linkteki yapim teknikleri isinize yarayabilir.. C160 icin...
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.flyingmodels.net/aeromodelli/g222_elettrico/foto_g222_elettrico/Immagine%2520001.jpg&imgrefurl=http://www.flyingmodels.net/aeromodelli/g222_elettrico/g222_elettrico.htm&h=673&w=1124&sz=136&hl=tr&start=5&um=1&tbnid=YIBkNrbhiiA5dM:&tbnh=90&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Dg222%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dtr% 26sa%3DN
Optimus Prime
09-11-2007, 02:47
şahsi görüşüm c160 havadaki en karizmatik ve ağırlığı en yüksek uçak. çokk seviyorum günün birinde bende büyük bir c160 yapacağım kısmet olursa içine halley çokoprens koyup havada depo kapağını açıp çocuklara atacağım yukarıdan insani yardım bir nevi :P
Mehmet bey selam..
linkteki yapim teknikleri isinize yarayabilir.. C160 icin...
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.flyingmodels.net/aeromodelli/g222_elettrico/foto_g222_elettrico/Immagine%2520001.jpg&imgrefurl=http://www.flyingmodels.net/aeromodelli/g222_elettrico/g222_elettrico.htm&h=673&w=1124&sz=136&hl=tr&start=5&um=1&tbnid=YIBkNrbhiiA5dM:&tbnh=90&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Dg222%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dtr% 26sa%3DN
Teşekkürler.
Hayli faydası olacak..:)
Çok güzel görünüslü bir modelmis.Mehmet bey ama ömrü azmıs :(.
Herkeze iyi ucuslar....
C 160 elektrikli............
http://www.youtube.com/watch?v=MYGJJJEhwWo
Mehmet bey konu basligini ne zaman aciyorsunuz:D
Cem bey, konu başlığını bir süre sonra açabileceğim. 2 haftadır Göcek dışındayım.
Geçen hafta kargo ile gelen malzemelerimi bile kargodan hala alamadım.:(
Tüm ekipmanı toparladıktan sonra kısmetse başlığı açarım, ama ben başladıktan sonra bir iki ay süre isteyeceğim. Sizin gibi hızlı olmak mümkün değil.:D:D:D
Araya eileronlu bir kac basit model sıkıştırıp denemeler yapmam da gerkiyor.:D:D:D
Verdiğiniz linkte modeli ve ekleyeceğim linkteki gerçek C 160 müthiş.İşi bilen pilot neredeyse heli gibi kullanıyor şişman ördeği:)
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://avions.legendaires.free.fr/Images/Cc160.jpg&imgrefurl=http://avions.legendaires.free.fr/c160.php&h=131&w=400&sz=7&hl=tr&start=194&um=1&tbnid=pKAOtvTW9vGpMM:&tbnh=41&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dc160%2Bprofil%26start%3D180%26ndsp%3D 20%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dtr%26sa%3DN
Cem bey, konu başlığını bir süre sonra açabileceğim. 2 haftadır Göcek dışındayım.
Geçen hafta kargo ile gelen malzemelerimi bile kargodan hala alamadım.:(
Tüm ekipmanı toparladıktan sonra kısmetse başlığı açarım, ama ben başladıktan sonra bir iki ay süre isteyeceğim. Sizin gibi hızlı olmak mümkün değil.:D:D:D
Araya eileronlu bir kac basit model sıkıştırıp denemeler yapmam da gerkiyor.:D:D:D
Verdiğiniz linkte modeli ve ekleyeceğim linkteki gerçek C 160 müthiş.İşi bilen pilot neredeyse heli gibi kullanıyor şişman ördeği:)
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://avions.legendaires.free.fr/Images/Cc160.jpg&imgrefurl=http://avions.legendaires.free.fr/c160.php&h=131&w=400&sz=7&hl=tr&start=194&um=1&tbnid=pKAOtvTW9vGpMM:&tbnh=41&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dc160%2Bprofil%26start%3D180%26ndsp%3D 20%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dtr%26sa%3DN
videodaki son piste inis gercekten cok iyi.. bu ucakta kanatta bir miktar hucum acisi var gibi geldi bana...
kanat sekli AN 24 ile hemen hemen ayni..
İlgilenen arkadaşlara
Bu gun öğleden sonra uçuş sahasına gittim ve 220 kanat boyu olan balsa elektrikli planörü (PİNOKYO) denedim.
Biraz rüzgar olmasına ragmen modeli ruzgara karşı yarım gazla elden atarak uçurmaya çalıştım. Ne yazıkki uçuş tırmanma aşmasında elavatör servosunun takılı kalması ve rüzgarı tamamen alttan alması yüzünden model kısa filmde de görüldüğü gibi oldu:agla:
Proje zaten çok uzun sürdüğü için başka modelleri yapıp uçurmamı engellememesi açısından bir süre askıya alınacak ..:(
uçus öncesi bir resim ve kırımın kısa videosu:(
Not: Modeldekı hasar: Sağ kanatta kucuk bır ayrılma oldu kırım yok
Sahaya ''uçan bir model) başka bir modelimi de götürmüştüm onunla bir kaç sorti yaptık. Bölgede model uçak hastalığını bulaştırdığım bir arkadaşımda kendi yaptığı modeli ile 15-20 kısa sorti ile güne renk kattı.. filmleri ilgili başlık altına koyacağım
Teşekkürler.
http://www.youtube.com/watch?v=h37oXzdKL8w
Merhabalar.Üzerinden oldukça uzun bir zaman geçmiş ama paylaşmak istediğim bir olay var sizlerle.Mehmet bey sizin yaşadığınız kırımın boşa gitmediğini söyleyebilirim zira bugün yaptığım köpük spiritin ilk uçuşunda benzer bir sorun başıma geldi. Ben genelde modelleri kendim atıyorum o yüzden de elevatör trimi veriyordum bir miktar.Gene aynısını yaptım.Modeli attım ve olduğu gibi yukarı dimdik tırmandı.Sanırım sizinb videoyu daha önce izlediğimden dolayı hiç panik yapmadan hemen gazı kapatıp modelin altına koşup burnundan tuttum.Tabi bunda en büyük şansım kumanda askımın olması ve sağ elimi bırakabilmem oldu.Sonradan düşündüm eğer tutamasaydım kanat hücum kenarı olduğu gibi kafamda olacaktı :) Sonrasında uçuşa devam ettim ve bir tecrübe daha ekledim eskilerin yanına.Bu sayede günü kırımsız ve tatmin olmuş bir şekilde kapattım.Babam kamera ile video çekiyordu ancak tam benim tutuş anımı kaçırmış ayaklarım çıkmış :) Birde kamera görüntüsünü aktarmak için tv kartımın sürücüsünü bulamadım.
Sizin kırımınıza üzüldüm geçmiş olsun ancak sizin sayenizde ben kırım yaşamadım.Teşekkürler :)
Merhabalar.Üzerinden oldukça uzun bir zaman geçmiş ama paylaşmak istediğim bir olay var sizlerle.Mehmet bey sizin yaşadığınız kırımın boşa gitmediğini söyleyebilirim zira bugün yaptığım köpük spiritin ilk uçuşunda benzer bir sorun başıma geldi. Ben genelde modelleri kendim atıyorum o yüzden de elevatör trimi veriyordum bir miktar.Gene aynısını yaptım.Modeli attım ve olduğu gibi yukarı dimdik tırmandı.Sanırım sizinb videoyu daha önce izlediğimden dolayı hiç panik yapmadan hemen gazı kapatıp modelin altına koşup burnundan tuttum.Tabi bunda en büyük şansım kumanda askımın olması ve sağ elimi bırakabilmem oldu.Sonradan düşündüm eğer tutamasaydım kanat hücum kenarı olduğu gibi kafamda olacaktı :) Sonrasında uçuşa devam ettim ve bir tecrübe daha ekledim eskilerin yanına.Bu sayede günü kırımsız ve tatmin olmuş bir şekilde kapattım.Babam kamera ile video çekiyordu ancak tam benim tutuş anımı kaçırmış ayaklarım çıkmış :) Birde kamera görüntüsünü aktarmak için tv kartımın sürücüsünü bulamadım.
Sizin kırımınıza üzüldüm geçmiş olsun ancak sizin sayenizde ben kırım yaşamadım.Teşekkürler :)
Sevgili Murat moral verici yazınız ve düşünceleriniz için teşekkür ederim.:)
Benim bahanem çok.....:D
İşi bilmeyen bir arkadaşımın planörü elden çok dik çıkartması ve çok ucuz kalitesiz bir elevatör servosunun kadrine uğramak bir kaç aylık emeği bir anda bitirme nedeni oldu.Neyseki model büyük hasar görnedi. Servoya kusur bulmama rağmen hala karakutusu bulunmamış kaza geciren bir uçağın akibeti gibi muğlakta kalan bir durum var. Benim radyoda sorun var gibi.
Bahane aramak kolay,:) Planör küçük bir hasarla atlattı.. Basit bir onarım gerekiyor. Acele etmek istemiyorum..
Amacım zaten uçurmaktan çok model üretmek. Fakat yakın bir gelecekte bu planör uçacak. Uçmaması için hiç bir neden yok.:)
Sanırım yeni bir radyo alana kadar bekleyecek ve akabinde uçacak.:)
Paylaşımların yapıcı olması oranında devamının gelmesi dileğiyle, tekrar teşekkür ederim.
:)
İşin en güzel yanıda, minik detaylarda akıllı insanların kendince birşeyler çıkarabilmeyi becerebilmesi..
Sevgiyle kalın.:)
hiç panik yapmadan hemen gazı kapatıp modelin altına koşup burnundan tuttum.
bu ani gormeyi cok isterdim... bravo:D
Bundan sonra her uçuşuma tripod ve kamera götüreceğim en azından benim uçağı attığım yerden arkaya konuşlandırıp kalkışı görmesini sağlayabilirim.Hatta belki zoom yapmadan hep o alanda uçabilirsem modelde çıkar bir nebze...
Bu arada ilk yazımda atladığım bir önerim var.Bu olaydan sonra bence kırım videolarının bulunduğu bir bölüm eklemek mantıklı olur.Nitekim benzeri olaylar birbirimizin başına geldiğinde olay anında daha kolay tepki verebiliriz.Ne dersiniz böyle bir bölüm fikrine?
Bu arada ilk yazımda atladığım bir önerim var.Bu olaydan sonra bence kırım videolarının bulunduğu bir bölüm eklemek mantıklı olur.Nitekim benzeri olaylar birbirimizin başına geldiğinde olay anında daha kolay tepki verebiliriz.Ne dersiniz böyle bir bölüm fikrine?
bu fikri cok tuttum...
hemen konu basligini sen ac..
biz icini bos birakmayiz zaten:D
Merhabalar,birkaç gündür forum sayfalarında dolanıp duruyor,konuları ve konukların yazdıklarını izliyordum.Hangi konuya,neresinden girsem diye düşünürken
Memet abinin ucagının elden "dik açıyla"çıkartılması olayı ile birinci dereceden ilgim olduğu kanısına varıp bütün rc pilotların uçuştan önce son kontrollerini dikkatlice yapmaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum.aylar süren emek ve uğraşıdan sonra uçağınız iki saniyede hurda haline gelmesin,siz siz olun kumandanızın "servo reversing"switch'lerini kontrol edin:):):)
Ayrıca videoya baktım,gayet güzel atmışım uçağı:):)
Ayrıca videoya baktım,gayet güzel atmışım uçağı:):)
Cenk foyamızı açığa çıkardın.:D Tamam haklısında konu üstünde 1 yıl geçti.
Kusurum hiç yok dersen intikamım acı olur.:)
Not: Bu arada da kara kutu hiç bulunamadı hatırlatırım. Ve zatem kumandanın problemli olduğunu da belirttimdi. reverse switch biliyorsun neler yapıyordu.:)
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.