PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Depron Trainer

SwTaArRs
28-05-2007, 15:22
Geçen sene yaptığım extra 300s in çakılmasyla beraber bu sene uçurması biraz daha kolay bir uçak yapmayı düşünüyorum. yalnız istediğim gibi ve elimdeki elektroniğe uygun bir plan bulamadım.
kendi ihtiyaçlarım zevkim ve el becerim doğrultusunda bir model planı oluşturmaya karar verdim.
genel olarak extra 300s deki gibi katlanarak elde edilen kanat yapısı kullanmayı düşünüyorum, tabi bu sefer simetrik değil alt tarafı düz olacak. gövde de piper cup benzeri bir şekilde olacak, kuyruk yapısını yine extra 300s deki gibi kullanmayı düşünüyorum. kanat ise cessna modellerindeki gibi takılıp çıkartılabilmeliki taşıması, saklaması kolay olsun. dihedral olmayacak sebep ise onu bu katlamalı modelde nasıl yapağımı bilmiyorum yani elbecerim kısıtlıyor :)
kanatta ve kuyrukta hareketli parçalar 3d uçaklardaki gibi büyük olsun diye düşünüyorum. özellikle aileronu. aileron için iki servo kullanıp kumandadan flaperon şeklinde porgramlayıp daha düşük hızlarda da kullanabilirim belki.
gelelim bunu nasıl bir malzemeden yapacağıma 3mmlik deprondan var elimde profil değil normal gövde olduğu için yeterli olur diye düşünüyorum gerekirse desteklenir de bazı noktalar. kanat zaten geçen sene bayağı iyi olmuştu. motor olarak rimfire 22m 1000 var esc olarak da electriflyın 12a lik escsi var. yine buna uygun pil filan da var 70-90gr ağırlığında.
şimdi planı olutşruracağıma göre kanat açıklığını, kanat alanını, uçak boyunu kuyruk yüksekliği filan ne yapmam gerekiyor tam olarak bilmiyorum.
en azından uçak karakteristiğine göre hedef ağırlığımın ne olabileğini hesaplarım ama kanat yüklemesi ne kadar olmalı dikey stabilizatör alanı filan onun formülü yok bende.

pianiste
28-05-2007, 15:31
Merhabalar ben size eğer yapabilirseniz ben planı bulmaya çalışırım Piper Arrow modelini yapın derim.Saygılarımla

SwTaArRs
28-05-2007, 15:59
ilginize teşekkür ederim, ama gördüğüm kadarıyla piper arrow alttan kanatlı ve dihedral açısına sahip kanatlar. alttan kanat trainer olmasını istediğim için olmaz bu aşamada, dihedral ise beceremeyeceğim bir nokta şu an.

PATO
28-05-2007, 16:09
Trainer dizaynı ölçüleri, kanat yükü ve ağırlık merkezi hesapları için:
http://adamone.rchomepage.com/design.htm
http://adamone.rchomepage.com/cg_calc.htm
http://adamone.rchomepage.com/index5.htm

sayfaları yardımcı olabilir. Gelişmeleri bekliyoruz.

NOT: Depron değil ama strafor ile modifiye Guppy yapmak sana uyar mı Tarkan?

SwTaArRs
28-05-2007, 17:34
abicim linkler için çok teşekkür ederim
şimdi bir kanat genişliği seçip ona göre diğer şeyleri çıkartmaya çalışırım.
yaklaşık 85cm gibi kanat açıklığı düşünüyorum, siz ne tavsiye edersiniz.

bu arada guppy aslıda planör herhalde, strafordan yapında tel ile ısıtıp kesme işlemi mi giriyor işin içine o da şu an becerimin ve bilgimin kapsama alanı dışınıda kalıyor da :)

KAOS
31-05-2007, 22:52
Tarkan q-tee yi dene tam senlik üstelik deprondanda yapmış arkadaşlar.

myssba
31-05-2007, 23:17
abicim linkler için çok teşekkür ederim
şimdi bir kanat genişliği seçip ona göre diğer şeyleri çıkartmaya çalışırım.
yaklaşık 85cm gibi kanat açıklığı düşünüyorum, siz ne tavsiye edersiniz.

bu arada guppy aslıda planör herhalde, strafordan yapında tel ile ısıtıp kesme işlemi mi giriyor işin içine o da şu an becerimin ve bilgimin kapsama alanı dışınıda kalıyor da :)

Tel ile kesim ve kanat çıkarma işi, bir iki denemeden sonra eliniz alışınca çok keyifli bir çalışmadır ve kesme aparatı hayli ucuza mal oluyor.

fatal1ty
31-05-2007, 23:23
Bu aparatı nereden temin edebiliriz, yada kullanılan alternatif bir alanı varmı?

c/z
31-05-2007, 23:32
1 trafo 3 adet cita 1mt tel 1adet gergi icin yay veya lastik yeterli.. maliyet 30ytl.... ilk denemeler icin 2/3 adet tabaka kopuk bir parca mukavva sinir kesimi icin 5/6 tane toplu igne...

myssba
01-06-2007, 00:04
Köpük kesme aparatının kabaca resmini çizmeye çalıştım .
Trafo şu basit tavan aydınlatma spotlarının transformatoru de olabilir.
0.80 Yada 1 mm lik çelik tel düzeltilmiş rezinstans teli yada boncuk vs stan yerlerde boncuk dızmek icin satılan sert celik teller den de olabılır.

SwTaArRs
01-06-2007, 15:36
evet aslında o kadar basitse yapılabilir.
birşey daha sormak istiyorum. şimdi bu trainer uçak denilen uçakla genelde üstten kanat nispetern yavaş giden, kanat yüklemesi az olan uçaklar oluyor. üstten kanat olmasının sebebi de uçağı dengede tutmanın kolay olması kendi kendine düzeltmesi. peki ben onun yerine uçağa bir gyro taksam aileron komutlarını kontrol etse uçağın kontrol dışı yatmalarını kontrol etse aynı kapıya çıkar mı. yoksa uyanıklık mı etmiş olurum :)

PATO
01-06-2007, 15:52
Ağırlık merkezini kanat seviyesinin altına alabilirsen olur:).

SwTaArRs
01-06-2007, 16:27
abi benim dediğim ağırlık merkezinin kanat aldında olması kontrolün kolay olması. halbuki ben üstten kanat olmayan bir uçağı aileronla dengeleme işinin zorluğunu gyroya atasam yinede bir nevi trainer elde etmiş olurmuyum diyorum. sonuçta gyro uçak bir tarafa yatmaya kalkınca gyro konumu düzeltmek için kendi aileron komutu uygulayacak.
dediğim gibi sadece uyanıklık yapmaya çalışıyorum, yoksa alttan kanat bir uçağın ağırlık merkezini nasıl kanatın altıan getireyim :)

fatal1ty
01-06-2007, 19:24
Sayın c\z ve myssba yardımlarınız için teşekkür ederim.
Benim merak ettiğim trafo kısmıyıdı. Gerisi yaratıcılığa bakıyor.

1mm çelik tel direnç gibi davranıyor anladığım kadarıyla bu devrede. Yoksa trafonun iki ucunu bir birine değmesi pek hoş olmaz.:D

Bu sistemin kullanımında aşırı bir tehlike yok sanırım.

c/z
01-06-2007, 20:23
pek tehlikeli sayilmaz..
kopugu keserken cikan dumani soluma.. havalanan bir yerde bu isi yap. ayrica her kesimden sonra elektrigi kapat ve nemli bir bez ile teli hemen sil. boylece dumana bogulmassin ve tel ikinci kesim icin temiz olur.. tabiki kizgin tele biyerlerini degdirme..
tek basina yaparken biraz el aliskanligi gerekiyor.. ben aleti sabitleyip kesecegim kopugu elimle tutarak telin etrafinda donduruyorum bana daha kolay geliyor.. sinirleride kartondan yapabilirsin makasla kes ve kopugun iki ucuna iyne ile tuttur..
yinede karisik geliyorsa buraya yaz bir ara fotograflarim..
kolay gelsin.............

PATO
01-06-2007, 20:43
Çok güzel anlatmışsınız Cem bey ama size zor olmazsa birkaç fotoğraf koyabilir misiniz? Ne de olsa görmek anlamaktır.

c/z
01-06-2007, 20:47
hemen koyacagim gurman bey...

PATO
01-06-2007, 23:42
Konunun öneminden ötürü "Köpükten kanat kesme" ile ilgili mesajlar için ayrı başlık açılmıştır:
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=19171

SwTaArRs
03-06-2007, 19:13
tasarlama kısmına başladım. yaklaşık olarak ölçüleri kanat genişliği 90cm, kanat eni 17cm olacak, ailereonlar buna dahil değil, 3cm enişliğinde aileon eklemeyi düşünüyorum. gövde 78cm uzunluğunda, yükseklik 14cm. göcdenin genişliği için pilin boyunu ve kullanacağım balsa çitalara göre son kararı vereceğim. gövdenin knat altındaki çitalardan yaptığım bir kafes ile güçlendirmeyi düşünüyorum. iniş takımı ve kanatlar bu kafese monte edilecek.
geçen seneki uçağım 300gr dolayındaydı bu uçakta olsa olsa 450gr olur diyorum. motor esc pil ve prop aynı dolayısıyla gürman beyin daha önceki hesaplarına 130 watt max güç var. güç ağırlık oranıyla yaklaşık 130 gibi oalcak bu da lightly 3d ye denek geliyor hedeflenenden çok daha üstün.
geçen sefer yerinden fırlayan motor mounttan ağzım yandığı için başka modellerde gördüğüm firewallun çentikle gibi parçalarla da desteklendiği bir motor mount düşünüyorum ama tabi urda akılıma takılan bişeyler var. gürman beyin verdiği linklerde motor için 2-3 derece sağa, 2-3 derece aşağıya doğru yerleşmeli diyor. bunun sebebi nedir ? bildiğim kadarıyla 3d uçaklada böyle birşey yok. motoru düzgün şekilde monte ettiğim zaman ne kaybederim ?
şimdiden teşekkürler

myssba
03-06-2007, 21:45
Bu tarz modellerde Gürman bey hayli ilerde ve bilgisi çok.Bilgi verecektir sanırım.
Ama motor açıları konusunda (2-3 derece sağ,2-3 derece aşağı) birşeyler söyleyebilirim.
Profil ihtiva etmeyen düz kanatlı modellerde, hıza baglı kanat yükseltme zorlaması olmayacağı için, motor aşağı açısına gerek yoktur. Ancak pervane dönüş yönü tersine gövdede bir ters tork oluşması pervaneli her modelde olacağı için sağ 2-3 derece gereklidir diye düşünüyorum.

SwTaArRs
03-06-2007, 22:01
bilgiler için teşekkür ederim. uçak düz değil profil kanatlı olacağı için hem aşağı hem de sağa açı vermekte fayda var anlaşılan.
bir de eğer yanlış anlamadıysam simetrik profil varsa hızdan kaynaklı bir kaldırma kuvveti oluşmayacağı için yine aşağı bir açı vermeye gerek kalmıyor anlaşılan 3d uçaklarda

myssba
03-06-2007, 23:07
Benim bildiğim ve kavradığım kadarı ile yarım profil kanatlar, hıza bağlı kaldırma gücü üretirler. Yani hız arttıkca kanat kaldırma gücü artar ve uçuş düz cizgisini yükselme yönüne doğru kaybeder. pervane eksenine verilen aşağı açı da pervanenin devri arttıkca aşağı dogru daha da artan bir güç üretir ve kanat kaldırma artışını telafi eder.

PATO
05-06-2007, 01:32
tasarlama kısmına başladım. yaklaşık olarak ölçüleri kanat genişliği 90cm, kanat eni 17cm olacak, ailereonlar buna dahil değil, 3cm enişliğinde aileon eklemeyi düşünüyorum. gövde 78cm uzunluğunda, yükseklik 14cm. göcdenin genişliği için pilin boyunu ve kullanacağım balsa çitalara göre son kararı vereceğim. gövdenin knat altındaki çitalardan yaptığım bir kafes ile güçlendirmeyi düşünüyorum. iniş takımı ve kanatlar bu kafese monte edilecek.
geçen seneki uçağım 300gr dolayındaydı bu uçakta olsa olsa 450gr olur diyorum. motor esc pil ve prop aynı dolayısıyla gürman beyin daha önceki hesaplarına 130 watt max güç var. güç ağırlık oranıyla yaklaşık 130 gibi oalcak bu da lightly 3d ye denek geliyor hedeflenenden çok daha üstün.
geçen sefer yerinden fırlayan motor mounttan ağzım yandığı için başka modellerde gördüğüm firewallun çentikle gibi parçalarla da desteklendiği bir motor mount düşünüyorum ama tabi urda akılıma takılan bişeyler var. gürman beyin verdiği linklerde motor için 2-3 derece sağa, 2-3 derece aşağıya doğru yerleşmeli diyor. bunun sebebi nedir ? bildiğim kadarıyla 3d uçaklada böyle birşey yok. motoru düzgün şekilde monte ettiğim zaman ne kaybederim ?
şimdiden teşekkürler
Kanat görünüş oranı çok güzel. Eğer dediğin gibi toplam uçuş ağırlığı 450 gram olursa, 25gr/dm2 kanat yükü ve 20 km/h stall hızı ile dengeli ve yavaş uçan güzel bir model elde edersin bence. Kanadı 10 cm daha uzatıp 1:5 görünüş oranını da bir düşün. Bu sayede kanat yükü daha da az olur.

SwTaArRs
05-06-2007, 21:56
yorumlarım için teşekkür ederim abi, dediğin 10cm olayını da düşüneceğim, yeterli genişlikte depron bulabilirsem. katlaması biraz daha zor olacak ama güzel oalcak inşallah bitince. gerçi tip olarak trainer ile 3d uçağın arasında kalmış bir izlenimi var ama uçuş karateristiği olarak bakalım nasıl olacak.
adı da hazır "3Depron Trainer" :)

bu arada 20km stall hızını nerden buldun?

PATO
06-06-2007, 00:15
Stall hızı= 4 x kanat yükünün karekökü
"3Depron Trainer"ın fotoğraflarını merakla bekliyorum.

c/z
06-06-2007, 08:54
Stall hızı= 4 x kanat yükünün karekökü
"3Depron Trainer"ın fotoğraflarını merakla bekliyorum.

gurman bey merhaba
formuldeki 4 nedir.. anlamadim...
:eek:

PATO
06-06-2007, 11:08
Stall hızı biriminin km/h cinsinden çıkması için 4 ile çarpılıyor.

PATO
22-08-2007, 23:45
Projenin devamını merak ettim Tarkan. Bir gelişme olmadı mı?

SwTaArRs
23-08-2007, 19:13
taslak oalraık büyük ölçüde hazırdı. planı öizmek için autocad bile kurmuştum. ama sorna tüm kaynaklarımı helikopter olayına yönlendirince askıya almak zorunda kaldım. tabi buna escmin yanması da etkili oldu.
şu helikopter işini bir halledeyim tekrar hız vericem uçak işine simülatörde çok rahat uçurup daha gerçek hayatta uçuramamış olmak insana koyuyor.