Orijinalini görmek için tıklayınız : MOTOR PERVANE cekis olcumu
:) arkadaslar herkese merheba.. motorun ve pervanenin ucak uzerinde tam gazda ne kadar cekis urettigini test etmek icin uyguladigim yontemi resimlerle anlatmaya calisacagim..
bu yontemle pervane ve motor kombinasyonlari yapmak pratik olarak daha kolay...
gerekli malzemeler
1 teknelerde kullanilan tekli makara
2 dijital mutfak terazisi
3 ip
4 duz bir masa veya tezgah
agirlik teraziye konur ve deger okunup not edilir. resimdeki gibi ucagin arkasina baglanan ip makaradan gecirilip terazi uzerindeki agirliga baglanir. ucaga tam gaz verilir tam gazda terazideki deger tekrar okunur. ilk degerden ikinci deger cikarildiginda cekis bulunur..
burada surtunmeden dolayi olusan kayiplar olacagindan ucusta cekis gucu az biraz daha fazla olacaktir..
ornegin resimleri cekerken agirlik 970 gr idi. motor tam yukte terazide 300gr okudum..
900-300=670 gr cekis uretmis oldum.
Teşekkürler, çok pratik bir yöntem gerçekten. Ancak tam gazda uçak sağa sola yalpalayıp tezgahtan düşme tehlikesi yaratmıyor mu?
Teşekkürler, çok pratik bir yöntem gerçekten. Ancak tam gazda uçak sağa sola yalpalayıp tezgahtan düşme tehlikesi yaratmıyor mu?
inis takimi olan modellerde problem olmuyor..
olmayanlarda ise altina basit bir tekerlekli kizak yapip ucagi uzerine sabitlemek gerekir...
evet çok güzel:):)
evt mantıklı bs tesekür ederim
yöntem güzel pratik ama bi sorun var tekerlerdeki sürtünme kat sayısını hesapladınmı cem aabi ???
gokovali
05-11-2007, 20:51
Model kalkarken tekerlekleri üzerinde koşturduğu için (bazıları hariç) teker sürtünme katsayısı da gerekli..
mantık çok hoşuma gitti benimde beğendim.
sürtüme katsayısı tabi ki çok önemli ama eğer tekerlekterde herhangi bir sıkışma yoksa yada yağlanmış falansa tekerlek açısından pek sorun yaratmaz. bir de aynı sürtünme mevzusu makara için de geçerli tabi makarada da yağlandığından o da pek sorun oluşturmazdiye düşünüyorum. en kötü ihtimal tahmini olarak bir kaç g eklersiniz.
benim aklıma gelen bir yüntemi söliyeyim: ağırlık zannedersen su burada ben diyorum ki olurda uçak suyun ağırlığını aşar ve birden evin içinde yol almaya başlarsa biraz olsun tehlike arz edebilir. yani hareketli olmasından bahsediyorum. onun yerine aynı sistemi kullanarak sadece makaryı kullanmayacağım ip düm düz olacak ve ucuna bir dinamometre bağlanacakve sabit bir yere konulacak aynı doğrultu üzerinde uçak ile. sonra aynen uçağa gez verilecek ve böylelikle dinamomtrede yazan değer okunularak direk çekiş bulunacak gr. yada kg. cinsinden artık dinamometre üzerinde ne cinsten yazılıyorsa. bir de dinamometre ağırlık ölçer ama üzrine kütle birimi yazılıyor diye bende kg. olarak söledim.
eğer dinamometre bulamazsanız bir adet yay alın ve aynı sistemi bu yaya kurun yaydaki uzamayı ölçün ve not edin sonra sistemdenyayı sökün ve ucuna bir ağırık asın böylelikle bir ornalma yapın 1 cm kaç gr. kütleye denk geliyormuş diye sonra kaç cm uzadı ise yay o değer ile 1 cm de okuduğunuz değeri çarpın. aslında dinamometrenin mantığıda bu.
en azından makara sürtünmesinden kurtumuş oluruz.
sistemi gerçekten beğendim. görmeseydim eğer bu sistemi bu yazdığımda aklıma gelmezdi diyorum. teşekkürler cem beye.
sürtünme zaten tahmini olarak 3 cd ağırlıgında (çok küçük bi deney yaptımda :D) cem aabimizde evdeki imkanlarla olusa bilecek en uuraşsız basit ve kolay yolunu bulmuş hiç ayrıntıya girmeden çokda başarılı herkezde yapabileceği ölcüde ,lafı cok dolandırdım galiba:D yani lafın kısası az ve öz bir çalışma olmuş sonuç başarılı tebrikler;oleeea:
tesviyeci
24-11-2007, 15:18
Merhaba Arkadaşlar
Bu yöntem gerçekten çok pratik ve gerçekçi bir yöntem yurdum insanının pratik zekasına iyi bir örnek:)
Bitmiş ve uçuşa hazır bir uçak için tamam ama eğer sıfırdan bir model tasarlayacaksak han gi pervanenin kaç devirde kaç gr çekiş sağlayacağını nasıl bileceğiz? Bunu en azından teorik olarak hesaplayan bir proğram varmı? hepinize güvenli uçuşlar..
Reha Kaya
26-11-2007, 20:00
Merhaba Arkadaşlar
Bu yöntem gerçekten çok pratik ve gerçekçi bir yöntem yurdum insanının pratik zekasına iyi bir örnek:)
Bitmiş ve uçuşa hazır bir uçak için tamam ama eğer sıfırdan bir model tasarlayacaksak han gi pervanenin kaç devirde kaç gr çekiş sağlayacağını nasıl bileceğiz? Bunu en azından teorik olarak hesaplayan bir proğram varmı? hepinize güvenli uçuşlar..
Motocalc diye bir program var. Bir inceleyin isterseniz.
http://www.motocalc.com/
buradaki link te de EDF nin urettigi cekisin tezgah uzerinde olculmesi fotograflanmis...
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=488966&page=2
Optimus Prime
12-12-2007, 20:17
10 numara pratik bir çözüm ;oleeea:
Ben aranıza yeni katılan biriyim. Çekiş kuvveti hakkında birşey sormak istiyorum şimdi o uçağın çekiş gücü uçağı ağırlığından fazla olursa ve denge sağlandığı şartlarda bu uçağanın 0 km hızda kendini dik olarak (yani helikopterler gibi) kaldırabileceğianlaına mı geliyor? Kesin bir tarafa düşer dengesizlikten ama bunu göz ardı edersek.?
Ben aranıza yeni katılan biriyim. Çekiş kuvveti hakkında birşey sormak istiyorum şimdi o uçağın çekiş gücü uçağı ağırlığından fazla olursa ve denge sağlandığı şartlarda bu uçağanın 0 km hızda kendini dik olarak (yani helikopterler gibi) kaldırabileceğianlaına mı geliyor? Kesin bir tarafa düşer dengesizlikten ama bunu göz ardı edersek.?
Evet senin anladığın gibi oluyor.. Eğer çekiş uçağın ağırlığından fazla ise dik bir şekilde uçak akselerasyon da kazanarak tırmanabilir. İyi bir plotaj ile uçak howerde uzun süre de tutulabilir..
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.