Orijinalini görmek için tıklayınız : Yakıt? ? ?
Yakıtın bozulduğunu nasıl anlarım? ?:hımm:
mrserhan
19-10-2004, 17:01
aç kapagı kokla ekşimişse bozulmuştur.
şaka tabi ki... :D
bilmiyorum ...:confused:
:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
yakıt kolay kolay bozulmazz
ben ılk benzınlı arabamı aldıgım zmankıı benzınımı buldumm 1999 da almıstımm depodan babm 2 hafta once buldu sımdık t-maxx ta 5 depo kullandım hıc bır problem cıkarmadı sahsenn
yakıta bak.... şarap gibi yıllımış yakıt nasıl extra perfomans var mı?:)
larrybird
19-10-2004, 17:43
alla alla ben 6 ayda bozulduğunu duydum.
benim bilgime göre yakıtın haya ile teması kesilince bozulmuyo.azı açık filan veya kutu hava alıyosa olmuş olabilir belkide
mrserhan
19-10-2004, 17:59
evet hava alıyo sa eger muhtemelen bozulmuş olabilio
gorecez bakalım bu hafta sonu bende hava ile temas etmiş 1bucuk aylık yakıt var cumartesi onu denicem :)
Arkadaşlar, hava ile temas etmeyecek şekilde saklanmış yakıt, havadan nem çekmeyeceği için kolay kolay bozulmaz. Nitrometan denilen kimyasal madde (ki yakıtın içindeki nitro olur kendisi) çok kuvvetli nem emme özelliği olan bir maddedir. Plastik kapta ve beton vs soğuk zeminde bırakılan bir yakıt, kapağı sıkıca kapatılmış olsa bile, plastiğin içinden nem çekermiş. O yüzden yakıtlarınızı olabildiğince oda sıcaklığında ve nemi az olan yerlerde, kapağı sıkıca kapatılmış olarak saklayın...Bu bilgiyi yabancı bir kaynakta okumuştum ama şimdi adını hatırlayamadım. Sonuçta, nem çekmiş bir yakıt içindeki kimyasal dengeler değişir, yakıt içindeki nem motor çalışırken buhara dönüşür ve yağlamayı yetersiz kılabilir, yani motorunuza, hele ki yarış gibi ağır şartlarda çalışıyorsa zarar verebilir...En iyisi azar azar, ihtiyacımız kadar (mesela 1 veya 2 lt) ve taze yakıt alıp kullanmak ve azaldıkça yenisini almaktır...Ha unutmadan, bir de kullandığınız yakıt markasını ve nitro oranını çok mecbur kalmadıkça değiştirmeyin, çünkü her farklı yakıt için motora yeniden hassas ayar yapmak gerekebilir...
larrybird
19-10-2004, 19:38
benim t-maxx var.ben omega markalı bi benzin kullanjyom %25 nitro
Mcagis(muratın yazdıklarına ilaveten): her sıvının bir kesafeti yani yoğunluğu vardır. buna göre sıvılar inceldikçe ve hava ile temas ettikçe uçarlar.(örnek tam dolu bir aracın depo kapağını açın sabah aracın göstergesine bakın bakalım benzinin yarı yarıya nasıl uçtuğunu göreceksiniz bu her sıvı için geçerlidir. BİZİM YAKITLARDADA önce yakıtın içinde bulunan ve daha ince olan nitrometan uçmaya başlar ve yakıtın dibine özgül ağırlığı daha fazla olan yağ çöktüğü için ve uçamadığı için otomatik olarak sizin o aldığınız yakıt oranı %30'lar 25'ler değişir. buda aracın performansını düşürür. YANİ Yakıt HAVA almamalı....
bende 6 ayda omrunun gıttıgını dusunmustum ama 1999 da aldıgım benzını kullanıyorum sımdık karanlık bır depoda o kadar sene durmus kapagı kapalı bııcım performans konusunda cok buyuk bırt problem yok yane dusuk bır pereformans vermıyor sorun cıkarmıyor cok sasırdım dogrusu
Murat'cım, son benzin zammından sonra deposu dolu bir arabanın depo kapağını bir gece açık bırakırsan sabaha tamtakır kuru depo bulman işten bile değil. :yuppiyuv: :D :p
peki beki galondan yakıt alırken hava alıyodur illaki, kapağını açmadan doldurabilirosanız tabii ki... towerda bidonlar için (hava almadan) yakıt doldurma sistemleri vardı. peki bizim evde yapabileceğimiz pratik bir çözüm varmı??
mrserhan
20-10-2004, 11:13
ya benim 5 litre tornado benzinim vardı. hazirranda almıştım su an 1 litre falan kaldı. ama bundan bibucuk ay once 5litrelik bidonu arabamın bagajına yan koymustum ve arabaya bir miktar sızmış kapaktan olmadıgını tespit ettim. tenekenin ustunde yan tarafta kucuk bi delik var.
yani havayı kesin alıyo.
murat abi(mcagis) sen biliosun gecen autodrom buluşmamızda arabam yuksek devirde bogulup duruyodu. tam 2liycek stop ediyodu acaba bu bozulma ihtimali cok yuksek olan yakıtımdan dolayı kaynaklanıo olabilirmi. yoksa ondan once yarışta falan hiç bi sorun yoktu.
Valla Serhan'cım neden olmasın? Başka sebepler de olabilir ama, bu haftasonu yeni benzin alıp bir denersen kesin emin olursun...
mrserhan
20-10-2004, 11:34
abi valla alıyım 1 litre deneyim yaa bakalım nolcak. ama dediğin gibi başka seyler de olabilir.
İyi güzel cevaplar için teşşekkür ederim ama Benim sorum ;; Yakıtın Bozulduğunu nasıl anlarım? ? ?
Hakkaten, soruya cevap vermek yerine nerelere gelmişiz. O zaman şöyle diyelim:
Eğer arabanı kullandığında, ayarlarında herhangi bir değişiklik yapmadıysan ve motorunun (ve tabii ki bujinin) iyi durumda olduğunu düşünüyorsan, motorunda çalışmakta bir zorluk-ısındıktan sonra da sebepsiz yere durma-rölanti devrinde düzensizlik-performans düşüklüğü gibi bariz değişiklikler hissediyorsan benzinin bozulmuş olduğundan şüphe edebilirsin...
m serhan: sendeki problem bendede oldu fakat %25'e ayarlı aracıma arkadaşım pitte kendi yakıtından(%10) oranlı yakıt koymuştu. ve benim yakıt şişesinide kendi yakıtuıyla doldurmuş. aynı şekilde araç devirlenmeye başladığında birden boğulur gibi yavaşlıyor. bu %10 luk yakıtı benim %25'lik yakıtla 5/1 oranında karıştırarak durumu düzelttik.
Eğer yanlış bilmiyorsam: burada %25 dediğimiz yakıttaki nitro oranı ise bu uçmadan dolayı oran düşüyor yani kapış ayarı ve benzin ayarlarını yeniden yapmamız gerekiyor....
WALKMAN:m.cagis 'ın söylediği şekilde aracımızı eski performansı ıile karşılaştırmalı, eğer bunu saptamak istiyorsak senin yakıtının açılmamış olanının kesafeti ölçülür birde senin elindeki. böyle bir karşılaştırma yapılabilir. fakat bunuda biz yapamayız ancak labratuarda saptanır. bu kesafet olayını bilmeyen arkadaşlara anlatmak gerekirse. örnek süper benzin kesafeti örnek: 0.7380 dir. yani 1 litresi 0.7380 kgdir. motorin ise : 0.8350 dir.
Kısacası denemeden anlayamayacağım....................Cevaplar İçin Teşekürler
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.