Orijinalini görmek için tıklayınız : Rc ye nerden başlamalı?
Paranoyak
12-06-2007, 06:32
merhaba şimdiye kadar rc araç kullanmadım ama bi yerden başlamak istiyorum. aslında en çok ilgimi uçaklar çekiyo.foruma şöyle bi göz attımda sanırım uçak kullanmak için bazı eğitimler similasyonlar falan var? bunun dışında bi kaç sorum var?
1)max 250 ytl vererek bir rc uçak alabilirmiyim (yakıtlı)?
2) ilk baslangıçta yakıtlı mı yoksa şarjlımı almalıyım?
3) ucak için mutlaka pist gereklimidir?
4) en çok akrobasi uçakları ilgimi çekiyor, bunun için özel bi yetenekmi yada belli tecrübemi gerekiyor? alır almaz uçamam demi?
5) akrobasi uçaklarının hepsi, gökyüzünde duman bırakabiliyormu?
6) kırım ve hasarları (özellikle mekanik sorunları) kendim halledebilirmiyim, sık sık sorun çıkartırmı?
Rc'ye yabancı herkesin aklındaki sorulardır bunlar sanırım, yardımlarınız için
teşekkürler
BaTuHaN 06
12-06-2007, 09:19
ben sadece 1. ve 2. sorulara cvp verebilirim çünkü uçak hakkında pek bi bilgim yok
1. 250 YTL ye bırak yakıtlıyı şarjlı bulabilirmisin bilmiyorum ki bu uçak düşüncem bizimkilerden daha pahalıdır
2.Şarjlı daha iyidir benim düşüncem
Yardım edebildiysem ne mutlu
Merhaba,
Öncelikle hoşgeldin. Hemen uyarayım bu iş çok fena bir hastalıktır. Bir kere kapılırsan bir daha tedavisi yok. Ömürboyu seninle olur artık. RC uçak uçurmak çok zor bir iş olmasa da ciddi tecrübe istiyor. Eğer bu işi sana öğretebilecek birileri varsa yakınında işin daha kolay. Yoksa ucuz bir elektrikli uçak alıp veya yapıp kıra döke öğrenmeye başlayabilirsin. Sorularının cevaplarına gelince
1- 250 liraya yakıtlı bir uçak alamazsın. Ama Türk Kuşu'ndan 180 liraya herşeyi ile bir Wing Dragon alabilirsin. Çok iyi bir başlangıç uçağıdır, tavsiye ederim.
2-İlk başlangıçta yakıtlı ile uğraşmak zordur. Hem uçağa yabancısın, hem motora. Keyif alacağın yerde ızdırap çekmeye başlarsın. Tavsiye etmem.
3- Mutlaka pist gerekmez ama mutlaka büyük ve açık bir alan gerekir.
4- Alır almaz bir akrobasi uçağı uçuramazsın. Akrobasi uçakları, akrobasi yapabilmeleri için eğitim uçaklarına nazaran çok daha dengesiz olarak tasarlanırlar ki çevik hareketler yapabilsinler. Bu çeviklik, tecrübesiz bir pilot için kontrol edilmesi çok zor bir karakterdir. Başlangıç için üstten kanatlı, uzun süzülebilen, yavaş uçan bir eğitim uçağı edinmelisin. Yoksa parana ve zamanına yazık olur.
5-Duman bırakmak için özel aygıtlar var.
6- Sorun, aldığın uçağa bağlı. Eğer edge 540 gibi bir aerobat uçak alırsan ilk uçuşun yaklaşın 10 saniye sürer. Sonra kırılan yerleri tamir etmen veya uçağı çöpe atıp yenisini alman gerekir. Eğer balsa ağacı ile inşaat tecrüben yoksa, başlangıç için balsadan uzak dur. Kırarsan tamir etmen çok zor olur. Bu yüzden yedek kanat alabileceğin veya kolayca yapabileceğin köpük kanatlı uçaklara bak.
redfin kesinlikle haklı. kulak verin.
Paranoyak
12-06-2007, 19:40
İlginizden dolayı gerçekten çok teşekkür ederim. Şimdi yeni olduğumdan çok fazla terim bilmiyorum yine bi kaç soru belirdi kafamda..
1) Türk Kuşu'nda uçak alabilirsin demişsiniz. bunu biraz daha açıklarmısınız?
2)Bu forumda bi arkadaşın videosunu izledim. köpük ve tekeleri olmayan bi uçağı eliyle fırlattı ve uçmaya başladı.. o uçakların modeli nedir, uçuşu kolaymıdır? nası indireceğini merak ettim ayrıca?
tşkler
Paranoyak
12-06-2007, 20:17
Başlangıç için bu uçak uygunmudur?
http://www.:censor::censor::censor::censor::censor::censor:.net/IlanDetay.aspx?ino=200761200017886
Turk Kuşundan hangi uçağı almamı tavsite ettiğiniz uçagı bulamıyorum ?
red_finkonuyu gerçekten çok güzel özetlemiş.
:censor::censor::censor::censor::censor::censor: linkini verdiğiniz modelin aynısı THK'da 150 YTL. Ama red_fin'in önerdiği Wing Dragon size daha uygun, http://modelucak.thk.org.tr/satis.php linkinden girerek bulabilirsiniz.
2.sorunuzda bahsettiğiniz model mini3D ise pek kolay uçurulan bir model değildir.
alacağınız uçak Wingdragon 4. herşey dahil 180 ytl.
Paranoyak
12-06-2007, 23:03
Tamam arkadaşlar. Wingdragon-4 40 Mhz RTF almaya karar verdim. Ancak;
1)Bu ürün full dolu batarya ile ne kadar havada kalabilir?
2)havadayken batarya biterse ne olur?
3) bununla sadece düz uçuşmu gerçekleştirebilinir?
4) bu ürün için model değil oyuncak diyenler var?
tşkler..
1-) Tek pil ile sürekli olarak tam gaz yaparsan yaklaşık 10 dakika kadar gidiyor. Ama kanat alanı geniş güzel süzülen bir uçak. Çoğu zaman 1/2 gaz ile güzel güzel uçabiliyorsun, biraz da rüzgar ve termal durumuna bağlı olarak 20-25 dakika kadar hava kalmak mümkün.
2-)Süzülerek indirirsin.
3-) Gayet güzel bir şekilde basit akrobasi hareketlerini yapabiliyorsun. Ama sen önce düz uçmayı bir öğren. Zaten birkaç ay geçecek.
4-)Elalemin ağzı torba değil ki büzesin :)
Paranoyak
13-06-2007, 00:50
internette tanıştığım bi arkadaş bana 190 ytl ye kumandasız şekilde bu uçağı teklif etti. ilgili bi arkadaş satış sonrasında yardımcı olabileceğini söyledi ve gerçekten böyle bi yardıma çok ihtiyacım olucak. Benim ilgimi çeken bu uçakta hem düz uçuş hemde akrobasi yapılıyo olabilmesi.. bi yorumlarınızı alıyım dedim ?
http://www.rcerkmen.com/extra330.htm
kumandasız 190 ytl isteniyo, sayfada yapım aşamaları var ayrıca en alttaki videoyu izleyin lütfen
Paranoyak
13-06-2007, 06:13
ne diyosunuz bu ürün için fiyat nasıl? ürün nasıl? kimsenin ilgisini çekmedimi?
Şimdiye kadar söylediklerimiz boşa gitti yani.
O uçak bir akrobasi uçağı. Onu havada tutmayı başarana kadar epey bir yol katetmen gerekiyor.
Paranoyak
13-06-2007, 10:33
hehe yok boşa gidermi sadece içimdeki akrobasi tutkusunu bastıramadım bi an. göründüğü kadar kolay olmadığını tahmin ettim zaten.. sanırım arkadaş ürünü satmak için olayı biraz abartarak anlattı.. çok kolay kullanımı falan dedi de..
Tercih senin tabii. Ama bu tarz uçaklar ilk defa uçuracak birisi için hiç te kolay değillerdir. İlk uçak için muhakkak kanatları gövdenin üzerinde yer alan, kanatlarında "V" açısı tabir edilen dihedral açısı bulunan, kanat alanı geniş ve kanat yüklemesi hafif uçaklar tercih etmek gerekir.
Bu özelliklere sahip uçaklar görünüş olarak çok estetik olmayabilirler ama yavaş uçabilme, uzun süzülebilme ve havada kendilerini düzeltebilme yetenekleri sayesinde çok başarılı eğitim uçaklarıdırlar.
Linkini vermiş olduğun tipte uçakları uçurmak için epey bir tecrübe gerekir. Bu tür uçaklar kendilerini düzeltmezler, süzülme hatları çok kısadır ve çok çevik uçaklardır. Sen daha "ne oluyor" diyene kadar uçak bir yere yapışıverir. Elin kumandaya alışana kadar bir "eğitim" uçağı veya motorlu planör ile uçağı havada tutmayı öğrenmeni tavsiye ederim.
pianiste
13-06-2007, 12:13
SLM red fin herşeyi sana anlatmış yeni başlayan biri için bu akrobasi uçaklarını kullanmak hiçte kolay bişey değildir.Bu modeller çok dengesizdir.red finin dediği gibi planör yada eğitim uçaklarıyla başlarsan daha iyi olur sonra kendini geliştirirsen bu modelleride rahatlıkla kullanabilirsin
rc ye sıfırdan başla arkadaş :D
Paranoyak
14-06-2007, 03:25
anladım arkadaşlar tşkler. planör araştırayım biraz en iyisi..
en iyisi ilk bir serbest model al yap sonra bi tane daha vs.vs. balsa inşaasını öğren sonra git KLL nin yaptığı bi uçağın planını iste ondan:) uçağı yap elektronikleri çinden getirit olay bu:)
koray3062
14-06-2007, 22:29
tüm msj yazan arkadaşlar gülücük saçıyor.:lol: :D
Erkmenin Uçağını al Paraya İhtiyacı var Çocuğun Seninde Böyle Bir Kaç Uçak Parçalamaya Yani Tecrübeye ihtiyacın Var :-)
Haha abi görünce şok oldum,çok da güldüm:) .Ben uçağımı sattım ama arkadaşa almasada tüm yardımları yapmaya hazırım..Aslında bu uçaklar akrobasi uçağı ama bende bu uçakla başladım çünkü simülatörle çok fazla haşır neşir olduğumdan elimi alıştırdım.Yani bunlarla başlanmıcak diye birşey yok aslında.İlk önce simülatörde gelişin kendinize güvendiğiniz anda extra 330 uçurabilirsiniz.Ayrıca kırmakan da korkmayın kendinizde 3-4 saatte aynı model yapabilirsiniz.Maliyeti 20-30 ytl yi geçmez..(Tabi sadece uçak)
hehe yok boşa gidermi sadece içimdeki akrobasi tutkusunu bastıramadım bi an. göründüğü kadar kolay olmadığını tahmin ettim zaten.. sanırım arkadaş ürünü satmak için olayı biraz abartarak anlattı.. çok kolay kullanımı falan dedi de..
Yanlış anlaşılmasın ben kendim ilk modele extra 330 yaparak ve uçuşun keyfine vardığım için o şekilde anlattım.Ben simülatörde kendimi geliştirdiğim için bana ilk bu modelle başlamak kolay geldi ve herhangi bir zorluk çekmedim ve modelimi de kırmadım.O nedenle o şekilde konuştum.Yanlış anlaşılmasın..
Scorpion_King
14-06-2007, 23:58
bence simülatörde gelişilse bile ilk önce stabil uçan bir modelle başlanılmalı, kırmayarak öğrenmek varken kırım yaşaya yaşaya öğrenmenin mantığını çözebilmiş değilim, kırım yaşamak yeni başlaytan biri için çok heves kaçırıcı birşeydir, ve boşuna maddi zarara girilir.
Haklısınız ben kendi yaşadıklarımı aktarmaya çalıştım biraz..Ama kişiden kişiye çok değişiyor.Kimisi 1 haftada çözüyor kimisi ise 1 ayda.Biz bilgisayar ve oyunlarla iç içe olduğuzdan dolayı biraz daha çabuk kapıyoruz heralde:ımmm:
Valla sevgili Erkmen, Haklısın kişiden kişiye ve yaş a bağlı bir olay bu galıba.:)
Ben hala yavaş uçan ve kullanımı kolay modellerle uğraşııyorum. O kadar simülator çalıştım ve pc oyunu oyanadım hepsınde de yaşıma göre baya başarılıyım hatta motorumla otobanda 260 km hız yapan biriyim ama. GALİBA BU 3D olayı deneyimle birebir geliştirilebiliyor ve 3D den önce mutlaka normal model kumandasını simülatörden olsada, mutlaka birebir modelle öğrenmek gerekiyor gibi.
Hatta hatta kumanda ve servoları bile değiştirince alışmak biraz zaman alıyor.
O yüzden benim kanım şu ; Yeni başlayan biri önce slow birşeylerle başlamalı.
düşürmeyi bilmeyen uçak uçurmasın arkadaş :P
önce acemi biri, kırımsız uçak nasıl düşürülür onu araştırsın, malesef bunu akrobasi uçağıyla yapmak pek mümkün değil.
wingdragon alınır, çalılara, yada buğday başaklarına yada otlara çarptırılarak indirilir böylece kırım olmaz.
planör ise inşaası bakımından zor ancak uçurmak konusunda kolaydır.
düşürmeyi bilmeyen uçak uçurmasın arkadaş :P
.....
planör ise inşaası bakımından zor ancak uçurmak konusunda kolaydır.
Hayatımda ilk defa düşürüp ciddi kırım yaşadığım uçak bir planördü (gentle lady)
Hem de benim değildi. Nasıl üzülmüştüm anlatamam.:agla:
O zamanki modelci grubumuz içinde yaşı en küçük olan bendim, hüngür hüngür ağlamaya başlayınca millet beni teselli etmek için ne yapacağını şaşırmıştı.
Hey gidi günler hey.:)
işte o günün acısı nedeniyle redfin süreklı uçak alarak içindeki çocuğu rahatlatmaya çalışıyor. abi sen üzülme fazla uçakların evinden itinayla alınır inan dert değil. hayat devam ediyor. hepimiz yardımcı olmalıyız birbirimize. arkadaşlar ben redfine yardımcı oluyorum, yani sizin yardımınıza gerek yok, sizlerde başkasına yardımcı olursunuz artık :D
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.