PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Motor - Esc Kombinasyonu

Selim Ozkan
19-06-2007, 15:04
Merhaba,

Modelciliğe de yeni başladım siteye de yeni üye oldum. O yüzden cahilce birkaç kelime edersem şimdiden affola. Öğreneceğiz en kısa sürede. Yanlışlar için eleştirilere şimdiden teşekkür ederim. Öyle öğreneceğiz doğruları.

Soruma gelince, yeni başladığım için yine yeni başlayanlar ilk adresi olan THK'dan bir fırçasız motor aldım 6400 rpm. çektiği akım 18A Yüklü 0.8A yüksüz, 10x4.7 propeller 800 gr kaldırma gücü. Bu motorla kullandığım pil 2200 mAH Li-Po 3 Cell.

Bu motora göre nasıl bir esc almalıyım. Çünkü söylendiğine göre THK nın esc leri kötü, bu yüzden yurt dışından sipariş edeceğim.

Soru 1. Bu motor için nasıl bir esc tercih etmeliyim
Soru 2. Motor esc oranları nasıl hesaplanır ya da tercih edilir.
Soru 3. Yurt dışından sipariş etmişken hazır motor+esc combolar var. Bu motor kötüdür bundan vazgeçip sipariş etmişken böyle bir combo mu sipariş etmeliyim (bu doğrultuda uçağım Cessna 182)

Sevgi ve saygılarımla

Selim Özkan

KLL
19-06-2007, 15:25
esc oranı diye birşey yok, esc nin verebileceğiz bir akım miktarı vardır. o motor eğer maksimum yükteyken 18 amp diyorsa 18 amp veren bir esc yeterlidir. ben 20 amperi tavsiye ederim neme lazım. internetten alırsanız o esc ler 11 12 dolar dır. o combo lar işinizi görür. 25 amp olanından sipariş edin.

Selim Ozkan
19-06-2007, 15:49
Merhaba,

Hocam cevabın için çok teşekkür ederim.

O zaman ben şunu anlıyorum; motoun çektiği en yüksek akımı kurtaracak olduktan sonraki değer sadece cebimiz ile ilgili. Yani motor 18A çekiyorsa 18A üstü bir esc ister 20 ister 30 A esc kullanabiliyoruz.

Yurt dışından siparişle şimilik zaman kaybetmemek için THK'nın sattığı esc ler konusunda sizin fikrinizi alabilir miyim? Yada 1-2 günde getirtebileceğimiz Türkiye'den kaliteli malzeme satan sizin tavsiye edebileceğiniz bir link var mı?

Teşekkür ederim.

Sevgi ve saygılarımla

red_fin
19-06-2007, 17:20
THK'nın sattığı ESC Art-tech'in esc'si. Çin malı olanları hemen hemen hepsinde aynı veya benzer fetler kullanılıyor. Çok fena ESC'ler değil iş görmeye görür, ama 18 Amp. maksimumu olan bir motora 18 Amp ESC ben şahsen kullanmam. Minimum 25 Amp. tavsiye ederim, ne olur ne olmaz.

Selim Ozkan
19-06-2007, 17:28
Bilgiler için çok teşekkürler. Anladım 25-30 A lık bir ESC alınacak :)

Peki kaliteli olarak bu malzemeyi alabileceğim Ankara'ya da internet adres-link konusunda yardımcı olabilir misiniz?

Sevgi ve saygılarımla,

KLL
19-06-2007, 19:38
THK bence başlamak için doğru adres. model mağazalarını boşverin.

Scorpion_King
19-06-2007, 20:25
THK nın escleri(art-tech ler yani) 18 a ise 18a yı akrşılar, yani kalitesiz diye gösterdiği rakama erişemeden yanar diye4 birşey yok ama kalitesiz derken söz edilen şudur;
Kaliteli 18 amper esc'nin burst değeri(alabileceği anlık max. akım) 30amper ise kalitesizin 25 a dır
Ve kalitelisi 15 gramsa kalitesizi 20 gramdır.
Belki birkaç madde daha eklenebilir bunlara..
Ayrıca egemen abi çok haklı, 18a lık motora 18a lık esc alınmaz, çünkü çekilen akım miktarı hiçbir zaman belirli bir seviyede kalmaz. Eğer pervaneniz örneğin çok büyükse baştan yakarsınız esc yi, eğer pervane sınırda ise uçarken zorlana zorlanada yanabilir.

Selim Ozkan
20-06-2007, 08:20
Verilen bilgiler için herkese çok teşekkür ederim. Bu doğrultuda min. 25A bir esc alacağım.

Sevgi ve saygılarımla,

Selim Özkan