PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Başka birşey düşünemiyorum....

Kör_Pilot
21-06-2007, 13:22
Selam arkadaşlar,

Çocukluğumda başlayan uçma hevesi uzun yıllardır bilinçaltımda kalmıştı. Son zamanlarda İnternet sitelerinde ve yolumun üzerindeki Rc- Shopların ve reklamlarının artması bu hevesimin canlanmasına sebep oldu. Sanki Liseli aşıklar gibi başka birşey düşünmüyorum desem durumumu ancak tarif edebilirim herhalde.

Yaklaşık 2 aydır İnternet sitelerinde Heli ve Uçak modellerine bakıyor, videolarını izliyorum.

2 Kanallı bir heli aldım, kırana kadar parkyerinde uçurdum. Sonrasına gidip bir Simülatör aldım'ki 4-6 kanallı bir Heli almadan önce yaptığım en doğru şey olarak görüyorum.

Yeni yeni fakediyorum ki Heli ne kadar da güzel olsa gönlüm uçaktan yana.
Özelikle de yavaş uçabilen , sanırım Parkflyer olarak adlandırılıyor, modeller ilgimi çekiyor.

Sıfırdan başlıyacağım için Basit,elekteikli modelin uygun olacağını düşünüyorum.
Gürman Bey'in Deprondan yapıp tanıttığı en basit 3d modeli gibi.
Eee tabi herşeye de hazır konmamak adına uçağı kendim yapmak istiyorum.
Bunun için kendime İnternetten bulduğum ve yapımı basit gibi görünen ( ????) "Kırlangıç" modelini seçtim.

Arkadaşlar elektonik aksamdan hiç mi hiç anlamam.
" Kırlangıç" Gürman Bey'in depron 3d modeli ebatlarında
1-Gerekli malzemeleri (Elektronik)nasıl seçebilirim?
2-Basit bir modelin elektronik aksamı dahil resimlerle ayrıntılı yapımı gösteren bir site varmıdır.

Saygılar

Scorpion_King
21-06-2007, 13:40
Kırlangıcın teknik verileri varmıydı? Kanat açıklığı, ortalama uçuşa çıkışağırlığı vs. gibi ve bir resim veya site...

Kör_Pilot
21-06-2007, 13:46
http://www.hmv.priv.at/hmv/index.php/Bild:CIMG3392.JPG

Kör_Pilot
21-06-2007, 13:50
"Kırlangıç" Plan

Saygılar

Scorpion_King
21-06-2007, 13:51
neden bunu yapmayı düşündünüz? Örneğin eğitim için kendiniz bir uçak yapmak istiyorsanız mdoelci.net te Düz kanat planı var, onu yapabilrisiniz. Onun yanında kullanmak içinse unitedhobbies.com dan(şu anda azıttı iseler de açık ara en ucuz onlar) 25alık bir tower pro motor seti(20$ olan) o uçak için yetecek hatta artacak, ileride yapoacağınız daha ağır uçaklardad a kullanabileceğiniz bir sistem olacaktır.

Kör_Pilot
21-06-2007, 13:59
Dediğim gibi hiç anlamam. Yeni başlıyorum. Gözüme güzel ve basit geldi.
Başlangıç ve temel bilgileri ancak siz üstadlardan öğrenecem. Hertürlü bilgi ve öneriyi almaya hazırım. Dediğiniz planlara bakacam.

Yinede asıl ihtiyacım olan elektronik bilgiler.Yani uygun malzeme nasıl seçilir.
hanig ağırlıkta ,hanigi büyüklükte, hangi servo....vs.
Acaba bunların anlatıldığı Teknik bir Tablosu varmıdır bu işin.

Saygılar

Scorpion_King
21-06-2007, 14:09
modelci.net/forum adresinde bu tür tablolar bulabilirsiniz, oktay beyin hazırladığı modele göre motor seçimi tabloları çok yararlı kaynaklardır.

KLL
21-06-2007, 16:37
öncelikle yeni başlıyorsanız yavaş uçan ve narin olmayan bir model lazım. V açısı çok olmalı ki uçak dengeli şekilde süzülsün. köpük işini pato iyi bilir o size yardımcı olacaktır.

Boeing
22-06-2007, 07:52
Arkadasim THK'nin satisini yaptigi ART TECH marka cessna 182 ucagini oneriyorum. Gecen hafta asiri ruzgara ragmen mukemmel bir ucus yapti ki kullanan arkadas ta acemiydi.Sadece ek batarya ve motorla mukemmel bir tayyare oluyor.
Gurman Bayraktar Hocam'da videolari vardi,temas kurun size bir video gondersin.

PATO
22-06-2007, 12:03
Elektrik motorlu uçuşta, elektronik seçimi için öncelikle 2 konu çok önemlidir. Modelin uçuş tipi ve ağırlığı.
Buna göre SwTaArRs'ın verdiği linkten derlediği bilgiler, hesplamanın temel çıkış noktasını oluşturur:

http://www.modelflight.com.au/eflite/e-flite_article.htm

kısaca pilin gerilimi ile motorun çektiği akımı max akımı çarpıp elde ettiğini gücü elde ediyorsunuz. bu gücün uçağın ağırlığına oranına göre motorunuzun o uçak için hangi tür uçuşa elverdiğini tespit edebilirsiniz.

pound başına
50-70 watt: mini olması gerkeen güç miktarı, park flyer, slow flyer
70-90 watt: trainer, slow flyer
90-110 watt: spor, akrobatik, hızlı modeller
110-130 watt: ileri akrobasi ve yüksek sürat gerektiren uçaklar
130-150 watt: ducted fan ve hafif 3d uçaklar
150 ve üstü watt: sınırsız performans ve 3d akrobasi
Buradan modele uygun güç tespit edilir ve bu güçte uygun bir motor seçilir. Diğer elektronikler (ESC, pil ve pervane) ise seçilen bu motora uygun olmalıdır.

Örneğin;
Model olarak, başlangıç için uygun bir balsa kit olan Tutor'u seçmiş olalım. Üstten kanatlı parkflyer gurubunda olan bu modelin toplam uçuş ağırlığı 300-400 gram olduğuna göre gereken güç 70watt civarındadır (aslında Tutor için 50 watt güç de yeterli ama uçüş konforu açısından üst limitleri tercih ederim). Kullanmayı düşündüğümüz pilin voltajı ile motorun maksimum çekebileceği akımı çarparsak motorun giriş gücünü watt cinsinden elde ederiz. Watt=AmperXvolt formülü ile uygun motor, ESC ve pil seçilir. Hedeflediğimiz minimum güç olan 70watt değerini sabit tutarak, almamız gereken pilin veya motorun değerlerini bulabiliriz;
- Eğer 3 hücreli lipo kullanacaksak: 70 watt / 11.1 volt = 6.3 amper (Buna göre en az 6.3 amper sürekli akımı destekleyen motor almalıyız. Burada çıkan değerler, giriş değerleri olduğundan, motor verimliliği de önemli olmakla birlikte en az %20 - %30 ilave etmeliyiz. Öyleyse bize 8-9 amper sürekli akım verebilecek bir motor lazım)
- Eğer elimizde 10 amper sürekli akım verebilen bir motor varsa: 70watt/10amper=7volt (Buna göre bu motorla 2 hücreli bir lipo da kullanabiliriz)

Motorun amperi dışında Kv'si yani RPM'si (motor milinin dakikadaki dönüş sayısı) de önemlidir. Redüksiyon kullanılmayacaksa genel olarak yüksek Kv'li motorlarda hız daha fazla, düşük Kv'li motorlarda tork daha fazladır.

Tutor örneğine devam edersek; 8-9 amper sürekli akım kapasiteli motor ve 3 hücreli lipo kullanmayı tercih ettik diyelim. Buna göre ESC seçilir; 12-15 amperlik ESC uygun olur. Yine 8-9 amperi sürekli verebilecek 3 hücreli lipo seçmeliyiz; örneğin 3s730 mah 13-18C lipo veya 3s 1000 mah 10-15C lipo.
Son olarak pervane seçerken, kullanacağımız motorun üreticisinin pervane önerisini dikkate almak gerekir.

Servo konusunda ise servonun torku, büyüklüğü ve ağırlığı modele uygun olmalıdır.

Ayrıca bazı formüller ve terimlerin anlamı için Oktay beyin modelci.net'teki yazısını okumanızı öneririm: http://www.modelci.net/forum/viewthread.php?tid=3285 (http://www.modelci.net/forum/viewthread.php?tid=3285)

NOT: Tutor için verdiğim donanım örnekleri benim tercih ettiğim değerlerdir. Aslında daha düşük güç Tutor için yeterlidir.

Kör_Pilot
23-06-2007, 13:49
Teşekkürler Gürman bey,

Henüz yazılan herşeyi tam olarak anlayamasamda verdiğiniz bilgiler şüphesiz oldukça işime yarayacaktır.

Oktay bey'in verdiği bilgiler yeni başlayan bu işi hiç bilmeyen Kör_Pilot gibi acemiler için A+ değerinde

Genel olarak önerim beliri bir başlık altında bu işe 0 dan başlamayanlar için bir bir sayfa açmak, burada 12-13 yaşından -70 yaşına kadar bu işe gönül vemiş kişilere yol gösteren Resim ve çizimlerle desteklenmiş yazı dizisi hazırlamaktır.

Özellikle Elektronik aksam şemaları ve ve resimleri Süper bir kaynak olurdu.
Mesela Gürman bey'in yaptığı Depron Mini 3D modelinin yapımı oldukça basit olarak belirtilmiş. Basit ama kimin için? Depron kesmek kolay ya sonrası?

Eminim ki şimdi birsürü link gelecek.Buradan bunu şuradan şunu bulabilirsiniz gibi. Sorun şu ki hekez aynı seviyeye hitap etmiyor.

Şayet bu tür bir Kaynak var ve Kör_Pilot gözden kaçırmışsa hafif sitemim için bağışlayın ve Kör olmasına bağlayın.

Saygılar
:kütküt: