PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Elektrİklİ UÇaklar



M_tech
23-10-2004, 00:02
Evet ,uzun SÜredİr Elektrİklİ UÇaklar Hakkinda Sorular Gelİyordu Bunu DÜŞÜnerek Bu Yazi Dİzİsİnİ Hazirlamaya Karar Verdİm.

BaŞlangiÇ Modellerİ:Öncelİkle Gp Ve Ep Modeller Arasinda Çok Fark OlmadiĞini Hatta Bazen Ayni GÖvde De İkİ Farkli Motor KullanildiĞi Bİle OlmuŞtur.

Traİner Modeller:genellİkle Üstten Kanatli Olup,fazla Hiz Yapamayan,stabİlİtesİ Ve Kullanimi En Kolay UÇaklardir.hatalari Kolay Kabul Edebİlİrler.eĞİtİm İÇİn Kullanilir KİŞİnİn YeteneĞİne GÖre 2-10 UÇuŞ Saatİ Kullanimdan Sonra Ve Temek EĞİtİmlerden Sonra Bİr Üst Modele GeÇİlen UÇaklardir.

Temel EĞİtİm:ÖĞretmen Tarafindan Önce Havada UÇarak AldiĞiniz EĞİtİm Ve Bİr Dİzİ Hareketlerden İbarettİr. Öncelİkle Havada UÇaĞi DÜz Tutma,ters Ve DÜz Kumanda Verme,bİr DİktÖrtgen Etrafinda DÖnÜŞ,ters DİkdÖrtengen DÖnÜŞÜ,s Çİzme 8 Çİzme,ters S Ve Ters 8 Çİzme,yere Paralel GİdİŞ,hat Koruma Olarak Yapilir.daha Sonra İnİŞ KalkiŞ ÇaliŞmalarinin PekİŞtİrİlmesİ İle Sonlanir.sİmİlatÖr De ÇaliŞmak Faydali Olacaktir.

Park Flyers:2-3 Yada Kanalli Olup,fazla Becerİ Gerektİrmeyen,park BahÇe,salon Larda UÇurulabİlen,İnmesİ Yada Kalkmasi İÇİn Bİr Pİste İhtİyaÇ Duymayan Basİt Elektİrklİ UÇaklardir.İnİŞ Takiminin Olup Olmamasi Çok Önemlİ DeĞİldİr.

Aerobatİcs : (akrobasİ UÇaklari) Genelde Alttan Yada Yandan Kanatli Olan,3d Tabİr Edİlen Yanİ 3 Boyutlu Hareket Kabİlİyetİ Olan ,havada Askida Kalabİlen(hover) Ve DİĞer Akrobasİ Hareketlerİ Yapabİlen KiliÇ(sword) Rollİng Loop Yapabİlen UÇaklardir.

Bİplanes:1. DÜnya SavaŞinda Kullanilan Çİft Kanatli Yada 3 Kanatli UÇaklardir.aerodİnamİk Olarak Akrobasİ Yapabİlme Kapasİtelerİ Azdir.

Bunlar DiŞinda Zagİ,slow Flyer,wİng Flayer Tabİr Edİlen 2 İla 6 Kanal Arasinda DeĞİŞen UÇak ÇeŞİtlerİde Vardir Ama Temelde Hepsİ Aynidir.

Jets,ducted Fans: Jet Ve Ducted Fan Da Havanin İtme GÜcÜ Kullanilir.

Saİlplanes:hafİflİk Ön Planda OlduĞu İÇİn Ep Motorlar-mİnİ Mİcro Servolar ,mİnİ Yada Mİcro Receİverlar Kullanilir.


Kanal Sayilari:tipki Araba-tekne Yada DİĞer Modellerde OlduĞu Gİbİ Her Kanal Farkli Bİr İŞlevİ Yapar.bunun DiŞinda UÇaklar Ve Helİkopterlerde Extradan Mİx Denen Ve ÖrneĞİn Gaz VerİldİĞİnde ElevatÖrÜde Oynatan Programla ÇeŞİtlerİ Vardir. Genelde UÇaklar En Az 3 Kanal Olmalidir.gaz,aİleronlar (aleronlar) SaĞ Sol Yapmaya Yarar ,elevator (kuyrukta YÜkselİp AlÇalmayi SaĞlayan ParÇa) Yada SaĞ Sol Yerİne Rudder(kuyrukta SaĞ Sol Yapmayi SaĞlayan ParÇa) Bunun DiŞinda Ek Kanal Olarak Flap(hava Frenİ) Aleronlara Ayni Hareketİ Yaptirir Hava İle SÜrtÜnme Yaratir,retractlar (Çilir Kapanir İnİŞ Takimlari)

Bunlarin Hepsİ Hem Ep De Hem Gp UÇaklarda Vardir.gÖrÜldÜĞÜ Gİbİ Ep-gp UÇaklarin Arasinda GÜÇ KaynaĞi DiŞinda Fazla Bİr Fark Yok.

Gelelİm Yapisal Özellİklerİ: Gp UÇaklarda Da Ep UÇaklarda Da Kullanilan Malzemeler Ayni Olmakla Bİrlİkte KÜÇÜk Boyutlu Ep UÇaklarda Daha Az AĞirlik Yapacak Malzemeler SeÇİlİr.

SikiŞtirilmiŞ KÖpÜk,balsa,karbon,kaplama KaĞitlari Ortak Malzemelerdİr. Nadİrde Olsa Ep UÇaklarda Kontrplak Ve Fİberglass Ta Kullanilir.

Motorlar Ve KontrolÖrler: 280 Den 700 E Kadar Olan AmatÖr Motorlar Olmakla Beraber,plettenberg-hacker-lehner-astroflİght ,aveox Gİbİ BayaĞi GÜÇlÜ Brushed Yada Brushless Motorlar Vardir.bunlar İÇİn Gereklİ Olan Brushed Yada Brushless Esc Ler De Vardir.
Esc: Elektronİk Hiz KontrolÜ Olan Esc Ler, Çok ÇeŞİtlİ Ve Kalİte Markalar Altinda Vardir.genelde UÇak İÇİn Maksİmum 20 Cell Lİk Esc Yeterlİdİr Ep UÇakta Önemlİ Olan KalkiŞ AĞirliĞinin Mİnumum Olmasidir.speed Control Motora Verİlen Akimi-voltaji Kontrol Ederek İstenen Hiza Yanİ Pervane DÖnÜŞ Hizina Etkİ Eder.

Servolar:genelde Mİcro-mİnİ AĞirliĞi 4 İla 10 Gram Arasinda DeĞİŞen Rulmanli-metal DİŞlİlİ Servolar Yada Standart Mİcro Servolar Kullanilabİlİr. GÜcÜn GerektİĞİ Her Yere Torklu Servo Takilmasi GerektİĞİ Unutulmamalidir.

Bataryalar:lİ-po Lİtyum Polİmer –nİ-mh Yada Nİ-cd Bataryalar Kullanilabİlİr. Lİ-po Bataryalar Ep Ler İÇİn Çok Uygun Ve Az AĞirliĞa Sahİp Olmakla Beraber,pahali Ve Özel Şarj Aletlerİ Gerektİren Bİr Teknolojİye Sahİptİr.yayginlaŞtikÇa Fİyatlarinin DÜŞeceĞİ Kanaatİndeyİm.Önemlİ AĞirlik Tasarrufu SaĞlamaktadirlar.

Receİver: Standart Receİver Çok AĞir OlmadiĞindan Kumanda Setİnden Çikacak Olan Receİver Ep UÇaklarda Kullanilabİlİr.receİver Bataryasi İÇİn Lİ-po Yada Nİ-cd Nİ-mh Kullanilabİlİr.

Motorlar Ve EŞdeĞerlerİ: 700 LÜk Bİr Bb Motor YaklaŞik Olarak 40 Lik Bİr 2 Zamanli Nİtrolu Motora EŞİt GÜÇ Verebİlİr.
Elektrİk Motoru DeĞİp GeÇmemek Lazim İyİ Bİr Gearbox Orani Ve Besleme İle 4-5 Kg Lİk UÇaklari Kaldirabİlİrler.

Ortalam Malİyet AÇiisndan Bakarsak Gp –ep Arasinda Pek Fark Yoktur.elektrklİ Olmasi Ucuza Mal OlacaĞi Anlamina Gelmez.ama 250 -300 Dolara 80-100 Cm Kanat AÇikli 3-4 Kanal
Bİr Ep UÇak Yapilabİlİr.avantaj Ve Dezavantajlari KİŞİden KİŞİye DeĞİŞmekle Brlİkte Basİt BİrkaÇ Madde:
1-ep Ler Temİz Daha Az GÜrÜltÜlÜdÜr
2-ep Ler 5 İla 20 Dakka Boyunca UÇarlar(batarya Kapasİtesİne GÖre)
3-pİller Çabuk Şarj Olmazlar,yedek Pİl Takimi Yoksa Zaman Kaybettİrİr.
4-gp Pİs Ve YaĞli Bİr İŞtİr,her UÇuŞta Motora Ayar Çekmek Gerebİlİr.
5-depo Kapasİtesİne GÖre 10 İla 30 Dakka UÇabİlİr.
6-Şarj Etme Derdİ OlmadiĞinda Yakit OldukÇa UÇulabİlİr.
7-yakiti Pahalidir
8-her İkİsİde Kaza Aninda Masraf Çikarir.
9-fİyat Olarak Aralarinda Pek Fark Yoktur
Bu Gİbİ Şeyler GÖz ÖnÜnde Bulundurularak SeÇİm Yapilmalidir.

!Amorfy.BaRoS+
26-10-2004, 16:25
Sailplanes yani planörler elektrık motorlu olup belirli mesafelerde motor acılır ve motor gazı kesildiğinde pervane kapanır genelde rüzgar ile uçtugu için buyuk kanatlı uçaklar oluşturur bir ek bilgi olsun istedim eywallah m tech :) güzel bir yazı..

mrserhan
29-10-2004, 23:29
mtech ucakları uzaktan ve alıcı gozuyle izleyen biri olarak teşekkur ediyorum benim için baya iyi oldu.

M_tech
30-10-2004, 00:05
önemli değil,uçaklar hakkında basit fikir edinmek için yeterli ama...herkese senin kadar yardımcı olmak isterim.

0LamPh
09-03-2005, 13:09
http://www.rctoys.com/vextreme.php

Ben de linkte gönderdiğim EP RTF Parkflyer dan henüz aldım. Az önce rüzgarlı bir havada ilk denememi yaptım ama başarısız oldum :) kanadında küçük bir kırım oluştu. Tamirini yaptım rüzgarsız bir havada yeniden deniycem. Sonuç olarak sanırım elektrikli parkflyerlar tamamen rüzgarsız denebilecek alanlar için uygun. Bunu da göz önünde bulundurmak gerekli....

Twilight
03-04-2005, 21:06
aranıza yeni katılan biri olarak size sormak istediğim bi planör yapmak istiyorum,
yanlız önemli olan nokta kendim yapmak istiyorum ve internetten bir çok plan buldum ancak uygun motor, pervane, kumanda, servo gibi sorunlarım var. Bana hangi modelleri önerirsiniz ve ilgili siteleri yollarmısınız?

Özellikle planör istiyorum çünkü ben aynı zamanda yamaçparaşütü yapıyorum ve havanın uygun olmadığı zamanlarda bekleme süresi çok uzun olabiliyor ve bu süreyi planörümü uçurarak değerlendirmey düşünüyorum (rüzgar hızı yüksek ve darbeli olur genelde)

şimdiden teşekkürler

!Amorfy.BaRoS+
04-04-2005, 13:02
Wallam yapma planör biraz zor olur kit alıp yapman çok daha iyi olur Hobbytime.com.tr ye filan göz at istersen...Motor pervane filan aldıgın taraf önerir zaten.

Twilight
05-04-2005, 21:22
Yıldız Teknik Üniversitesi Havacılık Kulübü adına soruyorum aslında bazı şeyleri. Kulübümüzün bi atölyesi var ama bu güne kadar THKnın çeşitli kurslarına (serbest paraşüt, yamaçparaşütü, planör eğitimi gibi) katılım için model uçak sertifikası şartı vardı bizde orada yapıyor ve yaptırıyorduk modelleri; baktık bu iş eğlenceli olmaya başladı ilerletmeyi düşünüyoruz ondan sordum.

Peki planörler arasından önerebileceğiniz bi model varmı (en önemlisi rüzgarlı havalara dayanıklı olması)

!Amorfy.BaRoS+
06-04-2005, 14:12
Şimdi çogu planör rüzgara dayanıklıdır Ama envayi çeşit planör kullanılmakta bence son çıkanlara filan baK yada mustange kesin ugra çünkü türkiyedeki en ciddi planör yeri orası kolay gelsin.

Twilight
06-04-2005, 21:13
mustangin sitesinde 2 planör var bunlardan biri GR1093 Graupner kodlu olan siteden daha fazlasına ulaşamıyorum ellerinde varmıdır başka modeller yoksa sadece bunlar mıdır.
Ayrıca yurt dışından getirtmekle burdan almak arasında ne kadar fiyat farkı oluyor ve bu farkı ödemeye değer mi?

!Amorfy.BaRoS+
06-04-2005, 21:30
Şimdi tower kargodan dolayı her uçagı göndermiyor bu arada mustangin arşivi baya iyidir yani ellerinde başka modellerde vardır sitesnden tel numarasını alıp ararsan bence daha iyi olur burdan uçagı yabancı ulkeden kumanda işte esc pillerini motorunu filan alırsın o zmn daha iyi olur :)

eminkync
06-05-2006, 05:22
ii günler arkadaşlar ben tam bir ama tör olarak size sormak istediğim bu model uçakla ilgili.
tıklayın (http://www.spotpa.com/default.asp?git=9&urun=1424)

yeni bir başlayan olarak daha dogrusu kendimi ileriye donup rc ucakta geliştirmek istediğimden dolayı bu ucak nasıl
simdiden tesekkür

ii ucuslar

M_tech
06-05-2006, 10:17
oyuncak bu- model demek gerçekçilik ,ölçek, fonksiyon demektir. 150 metre havalanma dediği ise eğer irtifa ise hayatta çıkamaz. şöyle söyleyim,bir şeyin model mi oyuncak mı olduğuna bakmak için fiyatına bakmak yeterlidir.

serkanyildiz
06-05-2006, 10:38
arkadaşlar bunlar resmen oyuncak sınıfına girer.hiç boşuna almayın rc olayı apayrı bişey

PATO
06-05-2006, 11:09
Ben de bu hobiye bu model ile (eminkync'nin linkindeki) başlamıştım, üstelik linktekinin neredeyse yarı fiyatına almıştım Phantom'u.
Tabii yaşadığım hayal kırıklığı nedeniyle az daha başlamadan bırakıyordum bu hobiyi.
Sonuç olarak bu alet bence oyuncak sıfatını bile hak etmiyor. Çünkü insanı eğlendirmek yerine hayal kırıklığı yaratıyor.

serkanyildiz
06-05-2006, 11:12
pato abi sen bu hydro foamı biliyomusun hiç kullandınmı.sence nasıl bişey bu model www.rc-expert.com

PATO
06-05-2006, 11:24
pato abi sen bu hydro foamı biliyomusun...
Çok eğlenceli olduğunu düşünüyorum ama hiç kullanmadım. Almaya cesaret edemedim. Uçurmasının normal bir depron uçaktan daha zor olduğu söyleniyor. Eğer 6 kanal kumandan ve elektroniğin varsa, verdiğin linkteki gibi combo olarak değil de, sadece ARF kitini almanı öneririm. Yaklaşık 40$ civarında.

erhanzeynel
07-05-2006, 21:09
Hiç tavsiye etmem linkteki oyuncak uçağı. Aynısından ben de almıştım ve benim anılarım daha taze. 14 Aralıktaki Bowling buluşmamızdan gaza gelerek bi hata işledim. Bu aletler havalanmak için 30 mt'ye yakın koşu yapıyor. kendiniz kontrol etmek isterseniz 0 rüzgarlı bir hava lazım. yoksa rüzgar nereye eserse...

Ancak bu aletle 150 mt yüksekliğe çıkmayı başardım. ;O da burhanfelek spor salonunun otoparkından kalkış yaptığım için. Saha otoparktan 50 mt aşağıda olduğu için 50 mt hile yaptım diyebilirim. ama sonuçta yerden 150 mt yükseğe çıktım.

Ayrıca pervaneleri çok çabuk kırılıyor ve piyasada bulamıyorsunuz.

eminkync
07-05-2006, 23:32
peki üstat lar tavsiye edebileceginiz amatör ucak ne var daha dogrusu yeni baslıycam tavsiyeniz ne olur türkiyeden yada ankara dan bir link yada hobby shop falan...
simdiden saolun

M_tech
07-05-2006, 23:37
4 kanal elektrikli cessna almalısın- yurt dışı fiyatı 109 dolar artı kargoya alabilrisn. işinide görür.

landjump
08-05-2006, 00:14
Ben o hatayı yaptım 150YTL' ye mal oldu bana. Çin malı radyosu yanında gelen işe yaramaz bir uçak sahibi oldum:) Sonradan araştırdımki adam gibi bir elektrikli gp modelden cok daha pahalıya patlıyor.Yaşadığım tecrübeyi özetleyecek olursak:
1. Uzaktan kumandalı ama ucak en ufak rüzgardan etkilendiği için kalktığı anda istediği yere dönüyor.

2. Parcalar cok ince olduğu için kanatlardaki en ufak burkulma ucagın düz gitmesini önlüyor.

3.Kalkıştan önce bir sürü ayar yapıyorsun, düzmü parçalar ona bakıyorsun ama rüzgarsız ortam bulanmadığı için radyodaki trim ayarları ile düzeltme yapılamıyor.

4.Pil ömrü çok kısa. Saniyeler ile ifade ediliyor. Başarısız 1-2 deneme pilin bitmesi ile sonuçlanıyor.

Bence en büyük sorun modelin küçüklüğü. Pervane ve kanat airfoili küçüldükçe verim çok düşüyor. Ne kanat kaldırabiliyor modeli ne de pervane yeterli itişi sağlayabiliyor.

nihat
08-05-2006, 10:18
http://www.modelucak.com/store/comersus_viewItem.asp?idProduct=3137 bu uçağa bi bak istersen.Başlangıç için iyi bi model olabilir.

punisher441
08-05-2006, 17:44
evet, nihat arkadaşımın gösterdiği u can do ıt bende de var çok memnunum kaç defa düştü hatırlamıyorum ama yapıştırıp veya bantlayıp tekrar tekrar uçuruyoruz benimde ilk modelim şimdide 4200kv gücünde bir motor aldık onla uçurucaz tavsiye edilir:ahhahyt:

PATO
08-05-2006, 18:08
U-Can-Do 3D FlightFlex benim de ilk uçağım, 20'den fazla kırmışımdır, hala uçuruyorum. Kolay tamir edilebilmesi avantaj ancak uçuş karakteristiği bence çok iyi değil.
Gövde fazla esnek olduğundan servo hareketleri ile birlikte istemsiz esnemeler yapıyor ve uçuş sırasında aerodinamiği bozuluyor. Bunun sonucunda havada birden ters dönmeler gibi garip hareketler oluşuyor. Gövdeyi karbon çubuklarla desteklememe rağmen yine de diğer uçağım olan Turmoil kadar iyi uçamıyor.
Bir de anlayamadığım bir konu var: Üretici firma bu uçak ile birlikte brushless sistemleri kullanmayı önermiyor nedense.

Sitemde bu uçağa ait videolar var - Brushless motor ile...

sondurak
12-06-2006, 23:13
arkadslar biz de böyle birseyler yapalım neden olmasınki

crazyceyo34
21-07-2007, 18:11
çok beğendim çalışmanızı bir mahsuru yoksa kendi sitemede kopyaladım istemezseniz haberim olsun teşekkürler
saygılaımla...

fikret2008
10-12-2007, 23:49
selam. bende bugun izlediğim bir videodan sonra modelcilige merak saldım :D planlara bende bakıyorum ama anlıyacagım basit bir plana rast gelemedim. yardımcı olurmusunuz.

red_fin
11-12-2007, 09:22
Bundan daha basitini bulamazsın:

http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=15622

birtasarimci
19-06-2008, 19:28
Arkadaşım eline sağlık güzel yazmışsın ama neden böyle büyük-küçük harfler karışık yazdın anlayamadım. Garip bir görüntünün yanısıra okunması da zor. İlk paragraftan sonra bırakım okumayı.

Klavyenizde sorun varsa, shift tuşu basılıyorsa kendiliğinden, yorumumu ciddiye almayın.


Evet ,uzun SÜredİr Elektrİklİ UÇaklar Hakkinda Sorular Gelİyordu Bunu DÜŞÜnerek Bu Yazi Dİzİsİnİ Hazirlamaya Karar Verdİm.

BaŞlangiÇ Modellerİ:Öncelİkle Gp Ve Ep Modeller Arasinda Çok Fark OlmadiĞini Hatta Bazen Ayni GÖvde De İkİ Farkli Motor KullanildiĞi Bİle OlmuŞtur.

Traİner Modeller:genellİkle Üstten Kanatli Olup,fazla Hiz Yapamayan,stabİlİtesİ Ve Kullanimi En Kolay UÇaklardir.hatalari Kolay Kabul Edebİlİrler.eĞİtİm İÇİn Kullanilir KİŞİnİn YeteneĞİne GÖre 2-10 UÇuŞ Saatİ Kullanimdan Sonra Ve Temek EĞİtİmlerden Sonra Bİr Üst Modele GeÇİlen UÇaklardir.

Temel EĞİtİm:ÖĞretmen Tarafindan Önce Havada UÇarak AldiĞiniz EĞİtİm Ve Bİr Dİzİ Hareketlerden İbarettİr. Öncelİkle Havada UÇaĞi DÜz Tutma,ters Ve DÜz Kumanda Verme,bİr DİktÖrtgen Etrafinda DÖnÜŞ,ters DİkdÖrtengen DÖnÜŞÜ,s Çİzme 8 Çİzme,ters S Ve Ters 8 Çİzme,yere Paralel GİdİŞ,hat Koruma Olarak Yapilir.daha Sonra İnİŞ KalkiŞ ÇaliŞmalarinin PekİŞtİrİlmesİ İle Sonlanir.sİmİlatÖr De ÇaliŞmak Faydali Olacaktir.

Park Flyers:2-3 Yada Kanalli Olup,fazla Becerİ Gerektİrmeyen,park BahÇe,salon Larda UÇurulabİlen,İnmesİ Yada Kalkmasi İÇİn Bİr Pİste İhtİyaÇ Duymayan Basİt Elektİrklİ UÇaklardir.İnİŞ Takiminin Olup Olmamasi Çok Önemlİ DeĞİldİr.

Aerobatİcs : (akrobasİ UÇaklari) Genelde Alttan Yada Yandan Kanatli Olan,3d Tabİr Edİlen Yanİ 3 Boyutlu Hareket Kabİlİyetİ Olan ,havada Askida Kalabİlen(hover) Ve DİĞer Akrobasİ Hareketlerİ Yapabİlen KiliÇ(sword) Rollİng Loop Yapabİlen UÇaklardir.

Bİplanes:1. DÜnya SavaŞinda Kullanilan Çİft Kanatli Yada 3 Kanatli UÇaklardir.aerodİnamİk Olarak Akrobasİ Yapabİlme Kapasİtelerİ Azdir.

Bunlar DiŞinda Zagİ,slow Flyer,wİng Flayer Tabİr Edİlen 2 İla 6 Kanal Arasinda DeĞİŞen UÇak ÇeŞİtlerİde Vardir Ama Temelde Hepsİ Aynidir.

Jets,ducted Fans: Jet Ve Ducted Fan Da Havanin İtme GÜcÜ Kullanilir.

Saİlplanes:hafİflİk Ön Planda OlduĞu İÇİn Ep Motorlar-mİnİ Mİcro Servolar ,mİnİ Yada Mİcro Receİverlar Kullanilir.


Kanal Sayilari:tipki Araba-tekne Yada DİĞer Modellerde OlduĞu Gİbİ Her Kanal Farkli Bİr İŞlevİ Yapar.bunun DiŞinda UÇaklar Ve Helİkopterlerde Extradan Mİx Denen Ve ÖrneĞİn Gaz VerİldİĞİnde ElevatÖrÜde Oynatan Programla ÇeŞİtlerİ Vardir. Genelde UÇaklar En Az 3 Kanal Olmalidir.gaz,aİleronlar (aleronlar) SaĞ Sol Yapmaya Yarar ,elevator (kuyrukta YÜkselİp AlÇalmayi SaĞlayan ParÇa) Yada SaĞ Sol Yerİne Rudder(kuyrukta SaĞ Sol Yapmayi SaĞlayan ParÇa) Bunun DiŞinda Ek Kanal Olarak Flap(hava Frenİ) Aleronlara Ayni Hareketİ Yaptirir Hava İle SÜrtÜnme Yaratir,retractlar (Çilir Kapanir İnİŞ Takimlari)

Bunlarin Hepsİ Hem Ep De Hem Gp UÇaklarda Vardir.gÖrÜldÜĞÜ Gİbİ Ep-gp UÇaklarin Arasinda GÜÇ KaynaĞi DiŞinda Fazla Bİr Fark Yok.

Gelelİm Yapisal Özellİklerİ: Gp UÇaklarda Da Ep UÇaklarda Da Kullanilan Malzemeler Ayni Olmakla Bİrlİkte KÜÇÜk Boyutlu Ep UÇaklarda Daha Az AĞirlik Yapacak Malzemeler SeÇİlİr.

SikiŞtirilmiŞ KÖpÜk,balsa,karbon,kaplama KaĞitlari Ortak Malzemelerdİr. Nadİrde Olsa Ep UÇaklarda Kontrplak Ve Fİberglass Ta Kullanilir.

Motorlar Ve KontrolÖrler: 280 Den 700 E Kadar Olan AmatÖr Motorlar Olmakla Beraber,plettenberg-hacker-lehner-astroflİght ,aveox Gİbİ BayaĞi GÜÇlÜ Brushed Yada Brushless Motorlar Vardir.bunlar İÇİn Gereklİ Olan Brushed Yada Brushless Esc Ler De Vardir.
Esc: Elektronİk Hiz KontrolÜ Olan Esc Ler, Çok ÇeŞİtlİ Ve Kalİte Markalar Altinda Vardir.genelde UÇak İÇİn Maksİmum 20 Cell Lİk Esc Yeterlİdİr Ep UÇakta Önemlİ Olan KalkiŞ AĞirliĞinin Mİnumum Olmasidir.speed Control Motora Verİlen Akimi-voltaji Kontrol Ederek İstenen Hiza Yanİ Pervane DÖnÜŞ Hizina Etkİ Eder.

Servolar:genelde Mİcro-mİnİ AĞirliĞi 4 İla 10 Gram Arasinda DeĞİŞen Rulmanli-metal DİŞlİlİ Servolar Yada Standart Mİcro Servolar Kullanilabİlİr. GÜcÜn GerektİĞİ Her Yere Torklu Servo Takilmasi GerektİĞİ Unutulmamalidir.

Bataryalar:lİ-po Lİtyum Polİmer –nİ-mh Yada Nİ-cd Bataryalar Kullanilabİlİr. Lİ-po Bataryalar Ep Ler İÇİn Çok Uygun Ve Az AĞirliĞa Sahİp Olmakla Beraber,pahali Ve Özel Şarj Aletlerİ Gerektİren Bİr Teknolojİye Sahİptİr.yayginlaŞtikÇa Fİyatlarinin DÜŞeceĞİ Kanaatİndeyİm.Önemlİ AĞirlik Tasarrufu SaĞlamaktadirlar.

Receİver: Standart Receİver Çok AĞir OlmadiĞindan Kumanda Setİnden Çikacak Olan Receİver Ep UÇaklarda Kullanilabİlİr.receİver Bataryasi İÇİn Lİ-po Yada Nİ-cd Nİ-mh Kullanilabİlİr.

Motorlar Ve EŞdeĞerlerİ: 700 LÜk Bİr Bb Motor YaklaŞik Olarak 40 Lik Bİr 2 Zamanli Nİtrolu Motora EŞİt GÜÇ Verebİlİr.
Elektrİk Motoru DeĞİp GeÇmemek Lazim İyİ Bİr Gearbox Orani Ve Besleme İle 4-5 Kg Lİk UÇaklari Kaldirabİlİrler.

Ortalam Malİyet AÇiisndan Bakarsak Gp –ep Arasinda Pek Fark Yoktur.elektrklİ Olmasi Ucuza Mal OlacaĞi Anlamina Gelmez.ama 250 -300 Dolara 80-100 Cm Kanat AÇikli 3-4 Kanal
Bİr Ep UÇak Yapilabİlİr.avantaj Ve Dezavantajlari KİŞİden KİŞİye DeĞİŞmekle Brlİkte Basİt BİrkaÇ Madde:
1-ep Ler Temİz Daha Az GÜrÜltÜlÜdÜr
2-ep Ler 5 İla 20 Dakka Boyunca UÇarlar(batarya Kapasİtesİne GÖre)
3-pİller Çabuk Şarj Olmazlar,yedek Pİl Takimi Yoksa Zaman Kaybettİrİr.
4-gp Pİs Ve YaĞli Bİr İŞtİr,her UÇuŞta Motora Ayar Çekmek Gerebİlİr.
5-depo Kapasİtesİne GÖre 10 İla 30 Dakka UÇabİlİr.
6-Şarj Etme Derdİ OlmadiĞinda Yakit OldukÇa UÇulabİlİr.
7-yakiti Pahalidir
8-her İkİsİde Kaza Aninda Masraf Çikarir.
9-fİyat Olarak Aralarinda Pek Fark Yoktur
Bu Gİbİ Şeyler GÖz ÖnÜnde Bulundurularak SeÇİm Yapilmalidir.

atambay
19-06-2008, 20:17
Arkadaşım eline sağlık güzel yazmışsın ama neden böyle büyük-küçük harfler karışık yazdın anlayamadım. Garip bir görüntünün yanısıra okunması da zor. İlk paragraftan sonra bırakım okumayı.

Klavyenizde sorun varsa, shift tuşu basılıyorsa kendiliğinden, yorumumu ciddiye almayın.
2004 yılında yazılmış bir mesaj bu.
Belki de o yılların modası öyleydi.