PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : rodajı nasıl yapmalıyım

murat3632
04-07-2007, 23:41
mrb arkadaşlar tower dan bu motoru aldım acaba nasıl rodaj yapıcam buna hiç bi bilgim yok :(

THK daki tanıdıklarıma sordum ama sadece motoru uçağı bağlayıp yarım gazda bi depo çalıştırsak yeterli olur dediler ama bu bana pek tatmin edici gelmedi
lütfen yardım edinn

http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXDXM2&P=0

Boeing
05-07-2007, 08:46
Sevgili Kardesim ve adasim Murat,

Rodaj,suphesiz patlar motorlar icin en onemli konudur,yalniz bunu yaparken sabirli ve adim adim yapman gerekiyor.
Simdi sana kisa kisa rodaj hakkinda bilgi verecegim.Lutfen soylediklerimi aynen
uygula.
Rodaj motor ucaga bagliyken daha kolay yapilir.Mumkunse gaz servosu takili vaziyette push-rod bagli olsun ve gazi kumanda uzerinden kontrol et.
Deponu full doldur,sana tavsiyem %10 nitrolu benzin kullan.Ilk depoyu zengin karisim dedigimiz yakit oraninin yuksek oldugu yakit hava karisimiyla bitir.
Pratik olarak,karisim ignesini tam kapali pozisyona alip bu tip motorlarda yaklasik 3 ile 3,5 tur arasinda acarsan zengin karisim elde edersin.Dedigim gibi
ilk deponu zengin karisimda ve arada bir yarim gaza cikip inecek sekilde (hani ara gazi vermek gibi) bitir.Tabii cok alt devirde de calistirma cunku motor sıkı oldugu icin stop edebilir.Stop etmis bir motorun silindir kafasi canini yakacak kadar isinmissa motoru calistirmak icin ugrasma,bir sure sogumasini bekle.
Cunku motor sicakken gevsiyor,kompresyon azaliyor iceri giren yakit isidan hemen buharlasiyor.
Sira geldi 2.depo'ya.Ilk depo bittikten sonra motoru tamamen soguyana kadar dinlendir.2.Depoyu doldur ve motor soguduktan sonra durdugu andaki igne ayariyla calistir.Yani yine 3-3,5 tur acik pozisyonda.Bir sure bu sekilde devam edip motoru yarim gaza cikar ve sabitle.Daha sonra igneyi yavas yavas kismaya basla yani igne pozisyonu pratik olarak 2-2,5 tur civarlarinda olacak.
Bu islemi yaparken motor sesindeki deigisimi algila.Sesde incelme ve devirde artis gozlemlersin.Endise etme normali de budur.Bu sekilde depoyu bitir ve motoru sogumaya al.
3.Depoyu doldur ve motoru bir onceki ayarlarla yani ignenin 2-2,5 tur pozisyonunda calistir.Yavaca tam gaz ver(birden verip motoru bogma) tam gaz devirde calisiyorken karisim ignesini kismaya basla.Ta ki devrin en yuksege ciktigi ve sesin en inceldigi yere kadar. Bunu nasil anlayacagina gelince!Zaten en yuksek devire cikan motorda igne kismaya devam edersen birden devir kaybi olacaktir.Bu durumda hemen igneyi geri ac.Bu sekilde 3 depoyu yarim gazla tam gaz arasinda bazen rolantiye dusurecek sekilde calistir.

Cok Onemli notlar.

1) Lutfen igne ayarini yaparken daima motorun arkasinda ol.Elini pallere kaptirma.Bir de motor calistirirken prensip edin ve pervanenin hizasinda (Ucagin solunda ve saginda)kimsenin olmamasina onem goster.Cunku pal yerinden cikarsa toplu sunnet yapar.Motor calsinca hemen buji isitmayi sokme bir sure dursun.

2) Bu isi tek asina yapacaksan ucagi saglam bir yere kalin bir iple (2kat camasir ipi olabilir) baga.Cunku ust devirlerde cekis max.olur.Eger bir arkadasin varsa yaninda ucagi arkasindan tutmasini ve hic birakmamasini soyle.

3)Sicak bir motoroun bujisi basta olmak uzere hicbir vidasini sokmeye kalkma...!
Aninda dis yer ve motoru kaldirir atarsin.

Ters bir durum veya anlamadigin bir yer olursa,
Direk mail : mculcu@isdemir.com.tr
Cep Tel : 05058082373

murat3632
05-07-2007, 09:20
bu güzel ve açıklayıcı cevabın için çok teşekkür ederim kardeşim

yalnız aklıma takılan bir kaç soru var karışım iğnesinin tam kapalı olması için tam sağamı çeviricez tam sola mı ben tam sağa çevirdim ve iğne artık dönmüyor sanırım bu halde tam kapalı ve 3-3.5 tur sola çevirdiğimizde sizin dediğiniz gibi zengin karışım yapmış olacakmıyım kusura bakmayın biraz karışık oldu ama

Boeing
05-07-2007, 11:35
Abicim sana verdigim aralik rodaj esnasindaki zengin karisimin araligi 3-3,5 tur.
Zengin karisim rodajda pistonun silindir gomlegi icerisinde bir yatak olusturmasi esnasinda aciga cikan isi ve mikron derecelerindeki capaklardan korunmak amaciyla tercih edilir.Fakir karisim ise performans amaclidir.Sen dedigim araliklarda yap,sorun olmayacaktir.
Diger sorunun cevabina gelince,evet yaptigin dogru saat yonunde kapanir tersi istikamette acilir.Ayni evlerimizdeki cesmeler gibi.

31 yasindayim ve bugune kadar cok sayida motor rodaji yaptim.Hicbir sorunla karsilasmadim.

Sevgi ve selamlarimla.

PATO
05-07-2007, 14:04
...31 yasindayim ve bugune kadar cok sayida motor rodaji yaptim.Hicbir sorunla karsilasmadim...
Bu güzel bilgiler için teşekkürler Murat. Benim motorların rodajını da sen yaptığın için anlattığın şekilde yapılırsa sorun çıkmayacağından eminim.

...pal yerinden cikarsa toplu sunnet yapar...
:lol: :lol:

murat3632
05-07-2007, 15:20
çoooook teşekkür ederim:fisdua: :ovvn: :dıdııtt:

ukcomtr
19-05-2008, 22:31
:) Heli için tower hobbies'den aşşağıdaki linkdeki O.S. 50SX-H Ringed Hyperi sipariş verdim. Yukardaki rodajı uygulayacağım. Heli motoru olması nedeni ile anlatılandan farklı bi işlem yapmam gerekir mi?
teşekkürler...

link:
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXHGN9