Orijinalini görmek için tıklayınız : bu model uçar mı?
truva_17
11-07-2007, 23:29
Merhaba arkadaşlar, ben satın aldığım model uçaklardan sonra farklı bişey yapıp hiç bir model ve plana bakmadan kendi özgün modelim olsun düşüncesiyle bir uçak tasarladım ve bitme aşamasına geldi, elbette kesin bişey söylemenizi beklemeden ortalama bir fikir almak düşüncesiyle yaptığım modelin ölçülerini verip uçma ihtimali nedir düşüncelerinizi almak istiyorum, gövde boyu:170cm, ana kanat boyu 2.48 cm, kanat eni 52 cm. motor benzinli 6.4 hp ve 12.000 d/d, ve ağırlığıda 12-14 kg civarı olucak... usta arkadaşlar düşüncelerini yazarsa sevinirim..not: birde benzinli motorda nasıl bir kumanda takımı kullanmak lazım,motorun elektromanyetik alanından normal kumandalar etkilenir mi? cevap yazan herkese teşekkür ederim.
kardeşim resim koymamıssın nasıl cevap verelim uçmaz o uçak ama inşallah uçar
batuhany
12-07-2007, 02:04
Uçmaz diyorum ben. Çok ağır yapmışsın eşşek ölüsü gibi olmuş. Kaldırmaz bence. Yere çakılır kalır eşşek ölüsü. 6.4 hp ne işe yaricak onuda anlamış değilim. Şöyle 50 hp falan olsa belki... Bi fil suresiyle uçabilir ama yinede kesin değil. Abdestini alıp git uçurmaya. Kolay gelsin.
Bu işler öyle "ben uçak yaptım uçsun" kadar kolay değil maalesef. Uçabilecek bir uçak tasarlamak için en azından temel aerodinamik kuramlara hakim olmanız gerekir.
Çok basit bir hesaplama yapacak olursanız:
Kanat boyu 24.8 desimetre
Kanat eni 5.2 desimetre
Kanat yüzey alanı 128.96 dm2
Ağırlık ortalaması 13.000 gram desek, kanat yüklemesi 100,80 gr/dm2. Bu yükleme ile bu uçağın pek rahat uçamayacağı ortada.
Uçağın stall hızı 45 kilometre/saat civarında olacak. Yani bu hızın altına düştüğü anda uçak tuğla gibi çökecek.
Tabii bunlar sadece temel hesaplamalar.
Sadece bir fikir vermesi açısından şöyle söylenebilir, kanat ve kuyruk oranları, pozisyonları kanadın profili, lift katsayısı vesairesi aerodinamik kurallar çerçevesinde hesaplanacak ve tasarlanacak olursa ortaya çok süratli uçan, daha doğrusu uçmak için çok fazla sürat isteyen çok ağır bir uçak çıkacak. Pilotajınıza güveniyorsanız havada tutabilirsiniz.
Diğer sorunuzun cevabı ise; AM radyolar etkilenir, FM radyo kullanın ve de muhakkak rezistanslı buji diye tabir edilen üzerinde R harfi bulunan bujilerden edinin. Normal buji kullanırsanız servolar cızırdıyabiliyor. Bir de alıcınızı ve servolarınız mümkün mertebe motordan uzağa, mümkünse kuyruk tarafına doğru koyun.
Sevgili Truva,
Emegine saygimiz sonsuz ancak;mesajindan anladigim kadariyla pek deneyimli olmadigini dusunuyorum.Cunku iyi bir pilot olsan bu sorunun cevabini kendin verirdin.Dolayisiyla yukarida bahsettigin bir konfigurasyonu senin ucurman belki sakincali olacaktir.12-13 kiloya ulasacak ucaklara girme derim.Kalkisi guzel oluyor ama inisi cok suratli olur..!bunun icin flap kanali kullanman gerekecek yani +5 ch radyo.Modelin boyu buyudukce kullanacagin servo sayisi da artar!
Bence satin aldigin diger ucaklarinla devam et ya da kucuk bir model dusun.
12-13 kilo olarak hesap ettigin ucagi 6,4 hp'lik bir motor gidiklamaz bile.
Sevgi,saygi ve selamlar.
6.5 hp uçuramazmı 12 kg yi? 7 hp 250 kg ağırlığı 80 km ile götürebiliyor motorsiklette? benmi ters anladım yoksa.
Kaçlık pervane çevirteceğine bağlı..
Bircok pattern ucaginda'da wing loading 100 civarinda olabiliyor. Bence bu degerler acisindan rahat olmasada ucabilir. Ancak incidence , kanat profili ve aerodinamigide onemli. Goruntusunu gorebilirsek farkli fikirlerde olabilir.
Ben girisiminizi destekliyorum.Eger imkaniniz var ise bu deneme basarisiz bile olsa size ve bize kazandirdiklarinida degerlendirmek lazim. Toplam agirligi azaltmak icin bir seyler yapabilirseniz bunun cok faydasi olacaktir.
Scorpion_King
12-07-2007, 19:47
Ya uçar tabi niye uçmasın, ayrıc akoca motoru niye takıyorsunuzki? ona bls sistem taksanız ağırlık 6kg yi geçmez, o kanat açıklığıdna bir uçakta tabi. ee 6kg olduğu zamanda battal boy değil ama büyük aktegorisine giren, 4-4.5kg çekiş üreten bir motorla gayet normal olur. Veya .90 2 zamanlı motorda uygun oalbilir.
truva_17
12-07-2007, 21:53
Sevgili Arkadaşlar, mesajıma fikirleriyle ışık tutan herkese çok teşekkür ediyorum,evet model uçak konusunda çok fazla bir bilgi ve tecrübem yok, ama sanırım 7-8 yıl önce benzeri bir uçağı yerden kaldırmış ama uçurabilme tecrübem olmadığı için düşürmüş ve kırımın büyük olması sebebiyle tekrar tamir etme zamanı bulamamıştım, aynı heves yıllar sonra yine başlayınca bu defa önce az da olsa kumanda kullanmayı öğrendim ve ilk uçağımda kullandığım 4.2 hp benzinli motor yerine bu kez 6.4 hp olanını kullanmaya karar verdim ve bu gücü azınsayan arkadaşıma bir fikir vermesi açısından bir çim biçme makinasının 18hp olan benzinli motorunu karbüratörünü modifiye edip 20 hp güç elde ederek 80 kg uçak ağırlığı+ pilotun ağırlığıyla beraber uçurabilmeye yettiğini bilmesini isterim. (kaynak discovery)yani 1 hp güç ile uyumlu bir model olursa 7 kg'ya kadar kaldırma gücü elde edilebildiğini orda gördüm, ve en kısa zamanda modelin resimlerinide buraya ekliyeceğim, umuyorum sonuç olumlu olur ve uçurabilirim. :)
Merak ve heyacanla resimleri ve videoları bekliyoruz. :)
cok merak ettim dogrusu :) resimlerini gormek isterim........
kolay gelsin isallah ucar fakat oldukca agir bir ucak biraz tecrube ister gibi...
ozellikle iniste...:)
Hersey motor gucuyle bitmiyor.Hayirlisi olsun,umarim ucar :ddd:
Scorpion_King
13-07-2007, 13:26
ama kanadınızın eğimide önemli bu işte, şimdi onun için kullanılan terimi hatırlayamaıdm, profili profil yapan bombe yani. bombesi arttıkça kaldırma kuvveti artar, daha yavaş uçabilir, ama çoka rtarsa da sürtünmeyi çok artırır bu sefer performansını kötüleştirir.
Boşuna kanadı uzatmaya çalışmayın. Gördüğüm kadarı ile kanat profiliniz hiçbir şekilde lift sağlamayacak bir profil (tabii buna profil denirse). Kanat profilleri W/L oranı denen ağırlık/kaldırma kuvveti oranına göre tasarlanır. Ama sizin kanadınız herhangi bir kaldırma kuvveti yaratacak gibi görünmüyor.
Emeğinize yazık olur. Boşuna zaman kaybedersiniz.
Kanat-gövde-kuyruk oranları da hiç bir temele dayanmıyor. Sadece şekli uçağa benziyor diye bir cismin uçmasını beklemek yanlış olur. İlk mesajımda da söylediğim gibi bir takım temel aerodinamik kuramlara uygun olması şart.
Emeğinize saygım sonsuz ancak araştırmadan, bilgi sahibi olmadan körlemeye giriştiğiniz bir işin hüsranla bitmesi kaçınılmazdır.
Madem uğraşıyorsunuz bari bir temele dayandırın. Belki şu linkler size faydalı olur:
http://webpages.charter.net/rcfu/HelpsHints/ModDgn.html
www.palosrc.com/instructors/basicdes.pdf
www.rcaeronautics4dodos.filipinovegetarianrecipe.c om/how_airplanes_fly.htm
ağırlık merkezini hesaplamak için de şu linklerden faydalanmanızı tavsiye ederim.:
http://www.palosrc.com/instructors/cg.htm
http://www.manuel.g4.gs/ModellbauSoftware/Win_Schwer.zip
Kanada benzeyen her şekil kanat görevi görmez. Kanat profili (airfoil) tasarımı için şu kaynaklardan faydalanabilirsiniz:
http://www.airfoils.com/
http://www.desktopaero.com/appliedaero/airfoils2/airfoildesign.html
http://adg.stanford.edu/aa241/airfoils/panda.html
Bu arada pervane de mi ters ne? Pervane karşıdan bakıldığında saat yönünün tersine dönecek şekilde monte edilir genelde.. Resimden gördüğüm kadarı ile ters duruyor. Motor da ters tarafa dönüşlü mü yoksa?
truva_17
13-07-2007, 21:31
evet motor ters tarafa dönüşlü.., ve çokda körü körüne bir çalışma değil bu hiç bişeye benzemiyo dediğiniz kanat profili flat bottom airfoil olmasın ve ağırlık merkezi hesaplamasıda ana kanadın ön taraftan 1/3 kısmına tekabül etmeli diye biliyorum ben..
[QUOTE=ağırlık merkezi hesaplamasıda ana kanadın ön taraftan 1/3 kısmına tekabül etmeli diye biliyorum ben..[/QUOTE]
kabaca dogru.. fakat yukselis dumeninin hucum kenari ile kanadin firar kenari arasindaki mesafe bu orantiyi degistirir...
anlayamadigim birsey de ben hala resim goremedim ....
evet motor ters tarafa dönüşlü.., ve çokda körü körüne bir çalışma değil bu hiç bişeye benzemiyo dediğiniz kanat profili flat bottom airfoil olmasın ve ağırlık merkezi hesaplamasıda ana kanadın ön taraftan 1/3 kısmına tekabül etmeli diye biliyorum ben..
Çok güzel. Ama altı düz üstü bombeli her şekil bir flat bottom airfoil değildir. Size vemiş olduğum linklerde airfoil hesaplamalarının nasıl yapılacağı detaylı bir şekilde anlatıyor. Daha önce de dediğim gibi bu işler " ben yaptım oldu" denecek kadar kolay değil maalesef. Hiç olmazsa yapılmış, denenmiş bir airfoil'i kullanmanızı tavsiye ederim.
Tekrar tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum: Şeklinin airfoil'e benziyor olması yeterli değildir....
Lütfen yanlış anlamayın. Benim sizin yaptığınız işi kötülemek gibi bir niyetim yok. Tam tersine emeğinize büyük saygım var. Bu yüzden de boşa gitmesini hiç istemem. Gördüğüm kadarı ile bu kanadın o uçağı doğru düzgün uçuracak bir kaldırma (lift) kuvveti yaratması pek mümkün değil. Umarım kanadı o hali ile kaplamaya geçmeyeceksinizdir. Özellikle hücum kenarının çok ciddi tesfiyeye ihtiyacı var. Bu şekilde hücum kenarının yarattığı sürtünme zaten işi başlamadan bitirir. Öyle dümdüz bir hücum kenarı olmamalı.
Yine gördüğüm kadarı ile kanatta sıfır dihedral açısı kullanmışsınız. Bu da büyük bir dezavantaj. Uçak yattığı tarafta kalacak, kendini düzeltemeyecek. Fotoğraflarda aleron'da göremedim. Sıfır dihedralli ve aleronsuz bir uçağın düz uçmasını beklemek çok yanlış olur. Böyle bir uçak hasbelkader yerden havalansa bile uçuşu saniyelerle sınırlı olur.
Ağırlık merkezi hesaplamalarına gelecek olursak; vermiş olduğunuz "ağırlık merkezi kanadın ön tarafından 1/3 geride olur" genellemesi ancak "insan ırkının boyu 165 cm'dir" demek kadar doğru olabilir. Ağırlık merkezinin hesaplama formülü vardır. Bu formüldeki parametreler doğrultusunda hesaplanır. Size vermiş olduğum linklerde bunu hesaplamak için gerekli parametrelerin neler olduğu veriliyor.
Anlayarak incelemenizi tavsiye ederim.
Neyse, bir müsibet bin nasihatten yeğdir ne de olsa. En iyi deneme yanılma ile öğrenirsiniz.
anlayamadigim birsey de ben hala resim goremedim ....
Sanıyorum resimleri kaldırmış arkadaş. Dün vardı.
truva_17
14-07-2007, 14:36
Sevgili Egemen Arkadaşım kusura bakma yazdıklarım biraz "asabi" gibi oldu ama bu iş beni gerçekten strese soktu, ki aslında bu işi sözümona stres atmak için yapmaya karar vermiştim:) Bu arada kanadın yapısında az da olsa dihedral var ama bu resimden pek belli olmamış ve resimlerini gördüğünde aleronları takılmamış ve hücum kenarını da kanadı uzatırım belki düşüncesiyle tesfiye etmemiştim ve aslında katılırmısınız bilmem ama bir modelin uçabilmesi olayı öyle çokda olmazsa olmaz gibi katı kurallarla sınırlı değil, çünkü ben ilk alıp uçurmaya çalıştığım cessna model uçağın kırımlardan dolayı şekli bile kalmamış, gövde önden ortaya kadar kopmuş, ana kanat 3 yerinden bölünmüş ve uçabilme ağırlığıda 560 gr'dan tamirlerden dolayı 800 grama çıkmış olmasına rağmen uçurdum, ki bu çoğu modelci arkadaşımızında başına gelmiştir, Yani şunu demek istiyorum bir modeli uçurmak için uçak mühendisliği okumak gerekmiyo,ben bir uçağı uçurmanın bu işi az bilmeyide tolere edebildiğine şahidim, neyse gidip şu kanatla biraz daha uğraşıcam şimdi ve sonuç ne olursa olsun sizlerle paylaşıcam, herkese selamlar sevgiler :)
siz bu isi genede stres atmak icin yapin. ben projenizle ilgileniyorum lutfen resimleri tekrar yuklermisiniz...:)
truva_17
14-07-2007, 18:45
c/z rümuzlu arkadaşım en azından tüm donanımı hazırlayıp resimleri o haliyle yüklemek istiyorum, yani eksik olunca biraz gülünç durdu herhalde :)
Yanlış anlamışsınız. Fotoğrafları tekrar koyabilirseniz konu daha anlamlı olur.
Sevgili Egemen Arkadaşım kusura bakma yazdıklarım biraz "asabi" gibi oldu ama bu iş beni gerçekten strese soktu, ki aslında bu işi sözümona stres atmak için yapmaya karar vermiştim..
Ben bir asabiyet sezmedim açıkcası. Stres yapmayın hiç. Başlanılan işi yarım bırakmak en kötüsüdür.
İlk mesajınızda "bu model uçar mı" diye sormuştunuz. Büyük ihtimalle uçmayacak. Tabii buradaki "uçuş" kastımız kontrollü bir kalkış, yükseliş, seyir, alçalış ve iniş silsilesi. Bu uçağın bahsettiğim silsileye uygun davranması pek mümkün görünmüyor, ama her inşaat bir tecrübedir. Bu uçaktaki hatalarınızı görerek, düzeltelerek bir sonrakinde çok daha başarılı bir uçak yapacağınıza ve eninde sonunda uçuracağınıza eminim.
Bu nedenle stres yapmaktan ziyade bu uçağı kafanızdakine göre tamamlayıp havadaki karakterini görmeye ve bir sonraki uçakta bunları düzeltmeye çalışın.
...aslında katılırmısınız bilmem ama bir modelin uçabilmesi olayı öyle çokda olmazsa olmaz gibi katı kurallarla sınırlı değil, çünkü ben ilk alıp uçurmaya çalıştığım cessna model uçağın kırımlardan dolayı şekli bile kalmamış, gövde önden ortaya kadar kopmuş, ana kanat 3 yerinden bölünmüş ve uçabilme ağırlığıda 560 gr'dan tamirlerden dolayı 800 grama çıkmış olmasına rağmen uçurdum, ki bu çoğu modelci arkadaşımızında başına gelmiştir, Yani şunu demek istiyorum bir modeli uçurmak için uçak mühendisliği okumak gerekmiyo,ben bir uçağı uçurmanın bu işi az bilmeyide tolere edebildiğine şahidim, neyse gidip şu kanatla biraz daha uğraşıcam şimdi ve sonuç ne olursa olsun sizlerle paylaşıcam, herkese selamlar sevgiler :)
Katılmak mümkün değil. Bir modelin uçabilmesi olmazsa olmaz katı kurallarla sınırlıdır.
İster gerçek boyutta bir uçak olsun, ister model olsun ister kağıttan olsun, bir cismin uçabilmesi için gerekli olan fizik kuralları değiştirilemez, esnetilemez, bükülemez, kırılamaz, etraflarından dolaşılamaz ve bu kurallar olmazsa olmaz.
Sadece bu kuralların belirlediği sınırlar içerisinde dolaşabilirsiniz. Sınırların dışına çıktığınız anda model de olsa kağıttan da olsa uçağınız UÇMAZ. Savrulabilir, motor gücü sayesinde havada hareket edebilir ama bu temel fizik ve aerodinamik kurallarına uyulmazsa UÇMAZ.
Kağıttan yaptığınız bir uçağı düşünün. Herkes kağıdı kıvırıp uçak şekline sokabilir. Ama kanadını, kuyruğunu gövdesini belirli oranlar dışında yapacak olursanız uçağınızı camdan dışarı fırlattığınızda savrula savrula düştüğünü görürsünüz. Bu eylem de her ne kadar havada hareket etmek olsa da UÇMAK olarak nitelendirilemez.
Bir modeli uçurmak için elbette uçak mühendisliği okumak gerekmez. Ama uçan bir model tasarlamak için bu temel ve olmazsa olmaz kurallara uymak gerekiyor.
Zıplayabilmek için de muhakkak atlet olmak gerekmiyor. Ama "Bu iş olmazsa olmaz kurallara bağlı değil, ben 20 metre yukarıdan yere atlayabilirim" diyerek yerçekimi yasalarını hiçe saymaya kalkarsanız üzülürsünüz.
Bilmem anlatabildim mi?
truva_17
16-07-2007, 18:58
Sevgili red_fin,
olmazsa olmazdan kastım elbette "ben yaptığım aletin adını uçak koydum o halde uçmak zorundadır" manasında değildi, şeklen bazı hataları olsa da bu hataları bir dereceye kadar uçabilmek adına absorbe edebilir manasında yazdım, yoksa elbette uçabilmek için uçabilme şekline sahip olması gerektiğine katılıyorum.
Ve az önce ana kanadın son şeklini verip servolarını bağladım,şu an ikisi ana kanatta ikisi kuyruk takımında ve biride motorda olmak üzere uçakta 5 adet servo bağlı, vakit bulabilirsem bu haftasonuna kadar bitirmeyi umuyorum, bu arada motoruda yerine koyup tam devirde olmasa da biraz çalıştırdım ve aslında birazda gözüm korktu, yani kullandığım diğer model uçak motorlarına benzemiyo, gerçek bir uçak motoru gibi ve sanırım uçarsa bile onu uçurmak baya tehlikeli olacak o açıdan bunu usta birine uçurtmayı düşünüyorum,kısacası şimdilik herşey yolunda gibi gidiyor ama sorun çıkması muhtemel zamanlarada baya az kaldı, hadi bakalım hayırlısı :)
Not: büyüklüğü konusunda bir fikir vermesi açısından cessna 182 ile çekilmiş bir resminide ilave ediyorum..
resimden gördüğümz üzere epey iri bir uçak sözkonusu. ancka orantılar redfin in birazcık katı uslubuyla olsada anlattığı üzere orantıları doğru değil gibi. aslında bunu denemek için çok daha küçük ölçekli bir modelini yapsanız ve ağırlık güç oranını taklit edecek elektrikli bir sistemle test etseniz? dihedral açısı aileronu olmayan uçaklarda mutlaka uygulanması gereken birşeydir. bence bu uçak her konuyu başarıyla geçse bile dönüşlerde yatışa geşip pike yapıp kırılacaktır. bir uçak ne kadar ağır olursa ve kanat alanı ne kadar küçülürse süzülüşü okadar kısa olur. bu süzülüş kısa olduğundan ve uçak kendini düz pozisyona getiremediğinden dalışa geçmesi kaçınılmazdır.
truva_17
17-07-2007, 14:30
Aileron var dikkat ettiysen, ki ilk tasarladığımdan buyana vardı zaten ama yapım aşamasında aileron takılı olmadan çektiğim resimlerden dolayı red_fin arkadaşımız aileronsuz uçurmak güç olur demişti, siz de aileron olmadığını düşünüp böyle yazdınız herhalde.
truva_17
17-07-2007, 17:05
bu arada elimdeki cessna 182 ile bir orantılama yaptım, mesela bazı sonuçları şöyle çıktı : kanat yüzeyi olarak büyük model cessna'nın yaklaşık 9 katı ama ağırlık olarak ise 14 katı, yani kanat orantılamasında uçabilmesi adına cessna çok daha avantajlı ama büyük modelin aleyhine olan bu durumu motor gücüyle aşabilirim sanıyorum ya da en azından öyle umuyorum, cessna'nın motor gücü tam olarak nedir bu konuda sağlıklı bir bilgim yok ama büyük modelin 6.4 hp-12.000d/d olan motoru 10 kg'nin üzerinde bir çekiş sağlayacak ve bu gücü uyumlu bir pervane ile kullanabilirsem sanırım hızlı da olsa uçacak, ama henüz o aşamada değilim ve umuyorum kumanda takımıda motorun benzinli (elektrik-buji v.s)olması gibi durumlardan dolayı sorun çıkartmaz.
Rezistanslı buji işini ihmal etmeyin. Normal buji ile sorun yaşayabilirsiniz.
truva_17
17-07-2007, 17:20
tamam Egemen Bey teşekkür ederim o aşamaya geldiğimde ona dikkat edeceğim.
tekrar kolay gelsin.. resim koydugunuz icin tesekkur ederim...
verdiginiz verilere gore bu ucak cok hizli ucacak.. bu da bu buyuklukte ve cok guclu motora sahip ve agir bir ucak icin oldukca sakincali.. ucus esnasinda hizindan dolayi cok cabuk goz temasini kaybedebilirsiniz ve kumanda oryantasyonu elinizden cikar bu da cok tehlikeli sonuclar dogurabilir.. bu sebeple cok genis ve duz bir alanda yerlesimin olmadigi bir yerde ilk denemenizi yapmanizi oneririm...
gelismeleri de merakla bekliyorum
kolay gelsin....:)
cessna nın fırçalı motoru taş çatlasa 700 gr çekiş üretir.fırçasız motor olsa yine aynı çekişi daha az ağırlıkla yapardı.
truva_17
18-07-2007, 10:34
Arkadaşlar, dün gece kanadın kaplamasını cam filmi ile yapmaya karar verdim kaplama konusunda tecrübe ve bilgim olmadığı için en kolay bununla olur diye düşündüm önce altına belli aralıklarla koli bandı yapıştırıp üzerine de cam filmini yapıştırdım fena olmadı ama bazı yerlerinde küçük kıvrımlar oluştu, c/z rümuzlu arkadaşım bu modeli uygun bir yer ve hatta uygun bir kişi bulup o kişiye (uçarsa eğer) kullandırmayı düşünüyorum ama bir aksilik olmadan o aşamaya gelebilirsem en azından yerde yürütüp durum nedir bir tahmin yapmaya çalışıcam ve hatta videosunu çekip burda sizlerden de fikir almayı istiyorum.
cam filmi modelcilik için pek uygun değil, en iyisi ısıyla yapışan türde özel filmlerden kullanmak.tek dert bunların pahalı olması. metresi 7 euro gibi satılıyor Türkiyede.
truva_17
18-07-2007, 11:05
evet baya pahalıymış model büyük olunca baya masraflı olur o. en iyisi bununla bir deneyelim bakalım nolucak.
Umarım güzel bir uçuş olur.
Yapı olarak çok iri bir model olmuş ama resimden işçiliği çok güzel göründü gözüme.
Teknik detaylar konusunda çok bilgim yok, ustalarımız varkende bişey demek olmaz. Ama uçacağına inanıyorum. İyi Akşamlar.
truva_17
18-07-2007, 21:11
verdiğin moral için teşekkür ederim sargon, umarım sonuç dediğin gibi olur :)
valla elinize kolunuza emeğinize sağlık.Çok büyük ayrıca güzel işçilik.
Dikkatimi çeken bir nokta var yaptığınız işe inanmanız beni etkiledi ve varsın uçmasın varsın kırım yaşayın (ki inşallah olmaz) başarılı olacaksınız bence.Kısacası bu iş size çok şey katacak.Gelişmeleri heyecanla takip ediyorum.
Başarılarınızın devamın diliyorum.
Saygılar ve sevgiler...
truva_17
19-07-2007, 00:15
Teşekkür ederim Tarık Kardeşim, hayırlısı inşallah umarım güzel bir sonuç elde ederiz hep beraber..
Benim bir sorum olacaktı.. Konuyu ilgliyle izlerken servolara takıldım. Ne tür servo kullandınız?
truva_17
19-07-2007, 01:10
aslında servo konusunda sıkıntılarım var, aileronlarda 3.5 kg tork üreten çift servoyu birbirine paralel bağladım ama 53 cm'e 9 cm olan aileron boyutu için bu servolar sanırım yetersiz kalıcak, yarın 8.5 kg güç üreten metal dişli bir adet servoyu aileronlarda ve 6 kg güç üreten diğer servoyuda elevatörde kullanmak üzere sipariş vermeyi düşünüyorum
truva_17
21-07-2007, 22:50
Arkadaşlar sipariş verdiğim servolar bugün geldi, biri 13, biri 8.5, iki tane de 3 kg tork üreten toplam dört servo. 13 kg olanı aileronlara, 8.5 olanı elevatöre 3 kg olanlardan birini rudder ve arka tekere ve son servoyuda motor gazına bağladım. red_fin arkadaşım rezistanslı buji kullan demişti ama onu birkaç parçacı ve hatta motor tamircisine sordum bu konuda bilgisi olan biri yok,sadece buji kapağı fiber olursa sorun olmaz herhalde dedi birisi ve deneme mahiyetinde ilk defa servolar alıcıya bağlı ve sisteme elektrik verilmiş durumda motoru çalıştırdım, alıcı motora çok yakın durumdaydı ve servolarda hafif titreşim tarzında hareketlenmeler oldu, bu arada alıcıda mikro alıcı, balıkesirde modelci bir arkadaş mesafe olarak mikro alıcılara güvenilmez demişti,acaba bu mikro alıcıların başka eksi yanları da olabilir mi bilmiyorum. Ben alıcıyı motordan 150 cm geriye kuyruk kısmına koymayı düşünüyorum etkilenmeyi azaltmak konusunda bunun bir yararı olur sanırım.. Şimdilik gelişmeler ve çıkan sorunlar bunlar, yarın seçimde var ama ben zaman bulup uçağın tekerlerini takabilmeyi umuyorum ve model biraz ağır olduğu için ana tekerlere amortisör de taktım ve baya güzel bişey oldu, bazı arkadaşlarımızın amortisör kalkışta değil inişte gerekir ve uçağı indirmek içinde önce kaldırmak lazım dediklerini duymuyo değilim ama ben yine de tedbirimi alayımda yumuşak bir iniş olsun:) Herkese selamlar, sevgiler..
Servoları da yerleştirmişsiniz, uçuş yakın sanırım. Ben de forum ahalisi gibi heyecanla bekliyorum. Umarım aksilik olmaz da görüntü alabilirsiniz.
Ellerinize sağlık.
Saygılarımla
truva_17
24-07-2007, 00:36
arkadaşlar bugün tekerlerinin ve ana kanadının gövde montajlarını tamamladım ve tekerleri üzerinde evin bahçesinde bir deneme sürüşü yapmak istedim ama pervanenin çektiği hava akımı ortalığı toz-dumana kattı, motorun çekiş gücünü görünce uçacağına olan inancım iyice arttı ama tabi uçması hala muallakta olan bir konu, herşeyden önce çok geniş bir alan gerekecek çünkü uçabilme hızı ağırlığından dolayı baya yüksek olacak bu kesin,ve en önemliside kumanda hakimiyeti çok iyi olan birisi gerekecek,balıkesirde bu işte ustalaşmış bir arkadaşla tanıştık sanırım ağustos ortalarına doğru onunla bu işi beraber deneyeceğiz, uçağın yapım aşamasına gelince şu an bağlantı anlamında tek eksik rudder'den arka tekere bağlantı yapmak kaldı,ondan sonra uçağın gövde kaplamasını yapıcam, bu arada motorun çevirdiği pervaneleri de kendim yapıyorum,şu an elimde değişik hatve ve boylarda ve biri çınar biri elma biride kiraz ağacından olmak üzere 3 adet pervane var, ama henüz ideal yapıda diyebileceğim bir pervane yapmaya zaman bulamadım ve aslında tecrübelerimden biliyorum ki pervane için en ideal ağaç ardıç ağacı, onun lifleri esnek ve çok dayanıklı,kırılması çok zor ve sürtünmeyi azaltmak için çok fazla inceltmek mümkün oluyor,yarın kısa da olsa bir videosunu çekip en azından yerde yürümesini göstermek istiyorum,şimdilik gelişmeler bunlar,herkese selam ve sevgiler..
Yerde bile olsa videosunu izlemek keyifli olur. Bu arada fotoğrafları hala bekliyoruz...Kolay gelsin.
truva_17
24-07-2007, 00:46
tamam Gürman Bey yarın inşallah bu görüntü konusunda biraz çalışacağım :)
buyuk bir pist gerekecek..:)
truva_17
24-07-2007, 00:51
bu arada oğlumun bugün 3gp formatında çektiği 660 kb büyüklüğünde bir video dosyası var ama onu burda yayınlayamıyorum galiba..
Bir şekilde youtube'a veya başka bir yere atabilirseniz şimdiden izleyebiliriz.
... red_fin arkadaşım rezistanslı buji kullan demişti ama onu birkaç parçacı ve hatta motor tamircisine sordum bu konuda bilgisi olan biri yok,sadece buji kapağı fiber olursa sorun olmaz herhalde dedi birisi ve deneme mahiyetinde ilk defa servolar alıcıya bağlı ve sisteme elektrik verilmiş durumda motoru çalıştırdım, alıcı motora çok yakın durumdaydı ve servolarda hafif titreşim tarzında hareketlenmeler oldu, bu arada alıcıda mikro alıcı, balıkesirde modelci bir arkadaş mesafe olarak mikro alıcılara güvenilmez demişti,acaba bu mikro alıcıların başka eksi yanları da olabilir mi bilmiyorum....
Merhaba,
Rezistanslı bujiyi maalesef her parçacı bilmiyor. Çoğu zaman ellerinin altında olduğu halde ne olduğundan habersizler.
Rezistanslı bujilerin içerisinde elektrik yüzünden radyo sinyallerinin parazit yapmasını engelleyebilecek bir rezistans bulunuyor. Bakınız aşağıdaki resimde sol taraftaki normal bir buji sağ taraftaki ise rezistanslı bujidir:
http://www.imagehosting.com/out.php/i948020_resistorplugcompare.jpg (http://www.imagehosting.com)
Peki bu bujileri nasıl tanıyacaksınız? Gayet kolay:
Parçacıya gittiğinizde boyutu motorunuza uygun tüm bujileri tek tek inceleyeceksiniz. İnsülatör kısmındaki kodlamada "R" harfi bulunan tüm bujiler rezistanslıdır. Örneğin:
http://www.imagehosting.com/out.php/i948030_resistorplug.JPG (http://www.imagehosting.com)
Bu bujinin üzerinde yazan kod: BPMR7. Buradaki R harfi rezistans olduğunu gösterir.
Başka bir örnek:
http://www.imagehosting.com/out.php/i948034_resistorplug2.JPG (http://www.imagehosting.com)
Bu resimdeki bujinin üzerindeki kod ise: WR8DQC. Yine R harfi, bujinin içinde rezistans olduğunu gösterir.
Dediğim gibi tek tek arayıp bulacaksınız. Muhtemelen her parçacıda vardır.
Mikro alıcı olayına hiç girmeyin. Mikro alıcılar uçağın vericiye 50-60 metre mesafede uçtuğu küçük park-flyerlar için kullanılabilirler. Bu uçağı o kadar yakın mesafede kullanmaya kalkmak intihara teşebbüs olur:(. Muhakkak normal boyutlarda bir alıcı kullanın.
truva_17
25-07-2007, 00:40
Merhaba arkadaşlar, herşeyden önce Egemen Bey verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler için Size teşekkür ediyorum, meğer motorun üzerindeki bujide rezistanslıymış:) bu arada youtube'ye dün çekilen ve gaz kontrolünün kumanda üzerinden değilde el ile yapıldığı bir videoyu upload ettim, isteyen arkadaşlar ordan izleyebilir. videonun linki: http://www.youtube.com/watch?v=8cgo6G7LHGU
Süper !
O kadar büyük pervaneyi çevirebilen bu motor beni bile uçurur :).
truva_17
25-07-2007, 02:37
bu da bir başka video :) :http://www.youtube.com/watch?v=4B4UmV9sKAc
Bu uçağın inşaatının arkasındaki emeği ve hevesi takdir etmemek mümkün değil. Ellerinize, emeğinize sağlık. Umarım aerodinamik konusunda ben yanılıyorumdur, çünkü bu uçağı havada görmeyi hakikaten çok isterdim.
Motor gücü gerçekten umut vadediyor.
Truva_17, bu motorun marka ve modeli ile nereden temin ettiğinizi söyleyebilir misiniz? Ben bu kadar büyük bir uçak yapamam (yer problemi malum) ama teknede kullanmak için ideal bir motor gibi.
Devasa bişey olmuş, çok geniş hava alanı gibi bir yerde uçurmak lazım sanırım. Kumanda mesafesi umarım geniştir. Ellerinize sağlık bunun daha büyütülmüşünü de yapıp içerisinde uçmak mümkün görünüyor, Biraz destek olsada Memleketimizde böyle küçük sağlam ve insan taşıyabilen uçaklar yapılabilse keşke. Bunu gördükten sonra yapılacağından şüphem kalmadı. Kolay gelsin.
truva_17
25-07-2007, 11:37
Arkadaşlar umut verici açıklamalarınızdan dolayı teşekkür ederim, uçar ya da uçmaz ama fikirleriniz benim için çok önemli ve çok moral verici, hepinize çok teşekkür ederim. Egemen Bey motoru temin konusunda Size yardımcı olabilirim, sıfırının 1000 ytl civarında bir maliyeti olur ama isterseniz piston ve aşınması muhtemel diğer birkaç parçası sıfır takılmış ve fiyatıda en fazla 350-400 aralığında ikinci eli bulunabilir ve bu motorların orijinalinde kavrama (debriyaj da denebilir)sistemide var belli bir devrin üzerinde bağlanan ekipmana hareket veren bir düzenek.Ve diğer modellerde kullanılan motorlar gibi ek bir ekipmana da gereksinim olmuyo yani benzini koy çalıştırma ipini asıl tamam:)
koray3062
25-07-2007, 12:08
söylenecek fazla söz yok. tek kelimeyle mükemmel. uçuş videosunuda koyduğunuzda böyle bir model ve ağırlıkla bir ilke imza atmış olacaksınız. inanıyorumki uçağınızı göklerde görebileceksiniz. başarılar ve tebrikler....
truva_17
25-07-2007, 12:22
koray3062 teşekkür ederim,yapımında bikaç eksiklik olsa da işin sonuna geldim sayılır ama uçurmayı pek gözüm kesmiyo, videolardaki motorun çalışma hızı ortalama yarım devir gibi, servonun hareket mesafesi motor gazını sonuna kadar itmeye yetmediği için şimdilik yarım gazın biraz üzerinde çalışıyo,ve red_fin arkadaşımızın daha önceki bazı açıklamalarında ne kadar haklı olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum, kanat yüzeyi-ağırlık orantılaması çok iyi değil ve sanırım hem aerodinamik yapısındaki bazı eksiklikleri gidermek hemde kanat ağırlık yüklemesini biraz daha azaltmak için yeni bir ana kanat yapmayı düşünüyorum,bu arada çok iyi durmadığı için gövdeyi cam filmiyle kaplama fikrimden vazgeçtim bunun yerine videolarda da belirgin olan boşlukları kapatıp ve daha sonra da zımparasını yaparak boyamayı düşünüyorum.
kutlarım.........
evvelallah olacak bu iş.....:)
truva_17
26-07-2007, 10:20
c/z, sağol dostum :)
truva_17
26-07-2007, 10:31
yapım aşamasından bir kaç resim..
pervane hazımı alınmıştı yoksa sizmi yaptınız? ikinci sorum elevatör ün hareket aralığı çok dar gibi, onu daha hareketli yapabilirmisiniz?
güzle oluyor alet, devam.
truva_17
26-07-2007, 13:55
elimdeki cessna da dahil tüm pervaneleri kendim yaptım, tabiki kalıbı olmadığı için hepsi aynı performansı gösteremiyor, hatta büyük modelim motoru ters dönüşlü olduğu için ilk yaptığım pervaneyi taktığımda beklemediğim için büyük bir itiş ortaya çıkmış ve çok şaşırmıştım :)elevatöre gelince hareket aralığı dar değil ama alttaki tekerin üzerinde bir civata vardı ona takıldığı için o izlediğin videoda elevatöre tam hareket vermemiştim hatta o videoda dikkat ettiysen arka teker sabitlenmediği için motor onu sürükleyerek hareket etmiş. Şu anda rudderden arka tekere dönüş verebilmek için farklı bir bağlantı yaptım, yerine sabitlediğimde resim ya da videosunu yayınlarım.
koray3062
26-07-2007, 14:14
truva 17 siz bu azim ve beceriyle yakında boing firmasından teklif alırsanız şaşmam.ilk başlarda olacağını sanmıyordum fakat son rutuşlardan sonra sizden çok ben inanıyorum bu modeli havada göreceğimize.... kolay gelsin....
truva_17
26-07-2007, 21:49
yapım aşaması resimlerine devam..1. resim ana tekerlerin süspansiyonu, 2. resim kuyruk tekeri, 3. resim genel görünüş, ana kanat bağlantı yerleri ve kuyrukta görülen kapak alıcı ve batarya yeri, 4. resim pervane mili sökme ve benzin depo yeri kapağı ve son resim rudder'den arka dümen tekerine bağlantı aparatı..
truva_17
27-07-2007, 21:10
27 temmuz cuma gübü itibarıyla son durum hakkında birkaç resim ve bir de video, linki :http://www.youtube.com/watch?v=LF6tEBL6ns8
model cidden muazzam inanılmaz olmuş ama bnce sadece motorun olduğu kısmı ahşap yapaıp kanat gövde vs. gibi kısınları özellike gövede balza ile desteklenmiş deprondan yapsanız çok daha hafif olurdu hemde çok daha iyi hareket olanağı bulurdunuz ama kutlarım ahşaba böle şekil verim aerodinamik yapıyı oluşturabilmek çok güzel ve eğlenceli olmalı. bnce de biraz aşır hatta baya ağır olmuş model yani yarı yarıya bi ağırlık azaltmasına gidilirde çok daha iyi olacağını düşünüyorum tabi gerçi asıl ağırlığı motor yapıyordur ancak geri kalan arğırlıklardan dediğim gibi balza destekli depron gibi bi şi olsa çok daha hafif olurdu diye inanıyorum
çok tebrikler inş modeli havada görmek dileği ile
truva_17
27-07-2007, 22:04
450 SE V2 yazdığın mesaj için teşekkür ederim, evet dediğin gibi modelin ağır olması gerçekten bir sorun, ama ağır oldukça sağlam olması gereğide ortaya çıkınca eldeki malzeme ile ancak bu kadar sağlamlığından taviz verilip hafifletilmeye çalışılıyor, motor yaklaşık 6 kg+ yakıt, gövde şu an teker,aks,pervane mili ve pervanesiyle birlikte yaklaşık 5,5 kg ve ana kanat ise 3,5 kg.. Yani ortalama toplam ağırlık 15-16 kg aralığında. Ve en fazla hafifletsem motordan susturucuyu çıkartıp (yaklaşık 500gram) ve çalıştırma mekanizmasını seyyar kullansam yani çalıştırıp çıkartsam yaklaşık yarım kiloda burdan kazanırım yani en fazla 1 kg kadar hafifletebilirim..
450 SE V2 yazdığın mesaj için teşekkür ederim, evet dediğin gibi modelin ağır olması gerçekten bir sorun, ama ağır oldukça sağlam olması gereğide ortaya çıkınca eldeki malzeme ile ancak bu kadar sağlamlığından taviz verilip hafifletilmeye çalışılıyor, motor yaklaşık 6 kg+ yakıt, gövde şu an teker,aks,pervane mili ve pervanesiyle birlikte yaklaşık 5,5 kg ve ana kanat ise 3,5 kg.. Yani ortalama toplam ağırlık 15-16 kg aralığında. Ve en fazla hafifletsem motordan susturucuyu çıkartıp (yaklaşık 500gram) ve çalıştırma mekanizmasını seyyar kullansam yani çalıştırıp çıkartsam yaklaşık yarım kiloda burdan kazanırım yani en fazla 1 kg kadar hafifletebilirim..
Yanlış anlamayın size öneride bulunmak haddime değil, forumun en acemilerindenim. Sadece görüşünüzü merak ettiğim için soruyorum.. Acaba rudder'i ve elevator'u deprondan yapsanız nasıl olurdu? Bir yerde bu kısımlara fazla ağırlık binmediğini okumuştum. Depronun dayanma ihtimali olabilir mi?
truva_17
28-07-2007, 00:28
Sevgili hkn inanki bu işte bende elbette otorite değilim zaten az ya da çok herkesin bildiklerinden faydalanmak için bu konuyu foruma taşımak istedim ve depron nedir emin ol bilmiyorum bile, benim kullandığım ahşabın ağacı kavak, evet uçak pervanesi dışında heryeri kavak ağacından yapılan bir model ve bilen arkadaş vardır belki kavak ağacı kuruduğunda bayağı hafif bir ağaçtır ve bu ağacı kullanma sebebim benim için kolay bulunabilir oluşu, yani ben bu modeli hiçbir plan ya da ölçek kullanarak yapmadım düşündüm tasarladım ve düşündüklerimi uyguladım, dolayısıyla yap-boz olayı çok olur diye ekonomik olması açısından kavak ağacını kullandım ve geldiğim bu noktada aslında başarı bu modelin uçmasına bağlıysa (ki doğal olarak öyle)bu başarıyı elde edebileceğime de emin değilim..
Sevgili hkn inanki bu işte bende elbette otorite değilim zaten az ya da çok herkesin bildiklerinden faydalanmak için bu konuyu foruma taşımak istedim ve depron nedir emin ol bilmiyorum bile, benim kullandığım ahşabın ağacı kavak, evet uçak pervanesi dışında heryeri kavak ağacından yapılan bir model ve bilen arkadaş vardır belki kavak ağacı kuruduğunda bayağı hafif bir ağaçtır ve bu ağacı kullanma sebebim benim için kolay bulunabilir oluşu, yani ben bu modeli hiçbir plan ya da ölçek kullanarak yapmadım düşündüm tasarladım ve düşündüklerimi uyguladım, dolayısıyla yap-boz olayı çok olur diye ekonomik olması açısından kavak ağacını kullandım ve geldiğim bu noktada aslında başarı bu modelin uçmasına bağlıysa (ki doğal olarak öyle)bu başarıyı elde edebileceğime de emin değilim..
Sayın truva_17,
Bana göre başarı sizin bu işe girişmiş olmanız ve ortaya böyle birşey çıkmış olmasıdır. Hergün yeni birşey var mı diye bakmazsam rahat edemiyorum. Konu uçaklar olmasa da benim de buna benzer denemelerim oldu, ondan olsa gerek..
Bir de bu model uçar mı başlığını nedense özümseyemedim, yakıştıramıyorum sizin uçağa. Ben kafamda çoktan bitirdim, uçuruyorum bile :)
Deprondan bahsetmiştim. Depron genellikle izolasyon amaçlı kullanılan yüksek yoğunluklu bir malzeme. Straforun daha sağlamı ve daha yüksek yoğunluklu olanı diyebiliriz. Hafif ve sağlam olduğu için modellerde tercih ediliyor.
İyi çalışmalar, kolay gelsin.
truva_17
28-07-2007, 09:50
hkn, sağol dostum, ve bugün yapmayı düşündüklerim : gövdeyi boyaya hazırlamak için zımparasını yapmak, tekerlerin bağlantılarını sabitlemek, ve elma ya da ardıç ağacından boyu 55-65 cm ve enide 5-7 cm aralığında ve iki farklı açıda iki adet pervane yapmak..
Bu kadar büyük bir uçakta depron kullanılmaz. Park Flyer tipi uçaklarla karıştırmayalım bunu :)
truva_17
28-07-2007, 21:45
28 temmuz cumartesi raporu : gövde zımparası, erik ağacından bir adet pervane ve gövde astarının yapılması :)
koray3062
28-07-2007, 22:40
o saydığınız parçaları deprondan yapsa idi. motor çalıştığında pervanenin rüzgarı parçalardı. uçmaya fırsat kalmazdı.
Konuyu izledim.
Umarım bu kadar uzun sürdüğüne kıyas, uzunca uçar.
kolay gelsin.
:)
truva_17
29-07-2007, 08:24
teşekkür ederim myssba.
Boyası güzel olmuş elinize sağlık. Yanlız motorun fazla ısınmaması için birşeyler planlamak gerekmez mi?
truva_17
29-07-2007, 10:29
atambay sağol arkadaşım, motorun silindir kafası dışarda olduğu için pervanenin çektiği hava akımı aynı zamanda soğutma içinde kullanılıyor, yani motorda ısınmakla ilgili bir problem olmadı, hatta nerdeyse hiç ısınamıyor :)
truva_17
29-07-2007, 21:12
boyamak yapmaktan daha zormuş:)
bu uçak uçsa da uçmasa da benzer bir işe ben de girişeceğim. :)
truva_17
29-07-2007, 22:57
atambay vallahi boş vaktin varsa hiç durma hemen başla her ne kadar çoğu zaman başarıp başaramıcan konusundaki belirsizliklerden dolayı strese girsende en azından vaktin nasıl geçtiğini anlayamazsın:)
truva_17
30-07-2007, 09:05
gövde boyaması aşamasında son düzeltmeler..
bu uçak uçarsa, içine video kamera koymak şart olmuş bence. güzel görüntüler çekilir.
truva_17
30-07-2007, 18:54
30 temmuz pazartesi saat 18:45, son durumla ilgili birkaç resim :)her ne kadar resimde model bitti gibi görünüyorsa da biraz daha işçiliği var ve sanırım birkaç gün ara vermek zorundayım..
Bu kadar büyük bir uçakta depron kullanılmaz. Park Flyer tipi uçaklarla karıştırmayalım bunu :)
doğru tümünü deprondan yapmak doğru değil elbette ancak demek istediğim gövdenin iskeletini balza yada başka bir malzemeden yapıp dışını deprın ile kaplamaktı asıl söylemek istediğim aynı şey kanat içinde geçerli yani iskeleti aerodinamik yapıyı oluşturan kısmı başka bir ağaçtan yapmak iskelet olarak dışını deprondan kaplamaktan bahsettim
hocam uçağın boyanması çok hoşuma gitti hem modeli yapmak ayrı bir sanat hemde böyle güzel boyamak gerçekten sizi tebrik ederim bir yerine nazar boncuğu koyun tam Türk işi olsun :) ben de bir arkadaşımla beraber böyle kocaman bir uçak yapmayı düşünüyoruz ayrıca modeliniz bna klavuzluk ediyor bu yüzden de sice çok teşekkür ederim. ama tabi bnm da kafamda baya bi fikir ve kendi tasarımız için baya bi değişiklik doğdu modeliniz sayesinde. uçuş vidyolarını görek dileği ile birde kumandanız nedir merak ettim de
truva_17
31-07-2007, 23:03
teşekkür ederim 450 SE V2, nazar boncuğu gerçekten iyi fikir, fakat biraz daha emek verirsem ben bunu düşerde kırılır diye uçurma teşebbüsünden vazgeçip evin bir odasına tavana asabilirim, (tabi odaya nasıl sığarsa):)Kalan küçük birkaç detayı daha bitirip nasipse 2-3 gün içinde geniş bir yerde bol bol yürütmeyi planlıyorum, bu arada kumandayı sormuşsun elimdeki aletin sadece adı kumanda, thk den cessna ile birlikte aldığım öylesine bir alet var ve futaba'nın 2.4 ghz frekansında çalışan yeni bir modeli var onu almayı düşünüyorum, tabi ki bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımında tavsiyelerini bekliyorum ve bişey daha büyük model yaparsanız eğer pervaneniz benden :)
şehsen futaba 7C kullanıyorm gerçekten çok güzel bir kumanda size de tavsiye ederim hem uçak hem helicopter kullanabilirsiniz. tabi 2.4 ghz alırsanız çok daha iyi olur eğer bütçeniz müsaitse futaba 14 MZ alın acaip bi alet. ancak sevoları programlamak ve hassaiyeti ayarlamak size bağlı bu tip kumandalarda bilmiyorm siz aldığınızda sevolar kumandaya programlanmış mı geliyor. ancak futabanın tüm modellerinde yada diğer kumanda üreticilerinde JR gibi mesela kendiniz programlıyorsunuz servoları kumandaya. bir de kullanım klavuzu için iyi ingilizceniz olması gerek. neyse birde dikkat edin kumandalar 2 moddadır mode 1 mode 2 die türkiyede mode 2 kullanılıo yanlış hatırlamıyorsam. abd de mode 1 olması lazım. ona dikkat edin alırken gerçi mode 1 gelsede değiştirmek çok basit kolları özellikle sizin gibi birisi için o uçağı yapmanın yanında mode değişikliği yapmak çocuk oyuncağı kalır.
(mode1 ile mode 2 nin farkı : gaz kolunun yerleri farklı)
truva_17
01-08-2007, 00:25
anladım dostum verdiğin bilgiler için sağolasın, bu kumanda meselesini sipariş vermeyi düşündüğüm an bir değerlendirme yapıp kesin kararımı o zaman vermeyi düşünüyorum.
anladım dostum verdiğin bilgiler için sağolasın, bu kumanda meselesini sipariş vermeyi düşündüğüm an bir değerlendirme yapıp kesin kararımı o zaman vermeyi düşünüyorum.
Benim sipariş ettiğim 2.4 GHz Futaba gümrüğe takıldı geri göndermek zorunda kaldım. Yurtdışına gidip gelen biri olursa getirtmek garantili olur. ABD'de yaşayan bir tanıdığınız varsa bayrama ya da yılbaşına denk getirip yanına bir de uyduruk model uçak eklerse sorunsuz gelir.
truva_17
01-08-2007, 13:55
bir site bu kumandayı ithal edip satmaya başlamıştı, yani reklamını görmüştüm, onu iyice araştırıp ordan almayı düşünüyorum ve fiyatıda 406 ytl gibiydi sanırım..
Benim sipariş ettiğim 2.4 GHz Futaba gümrüğe takıldı geri göndermek zorunda kaldım.
gümrüğe takılma problemini bende çok düşündüm siparişi verirken ancak sonra aklıma geldi sonuç olarak vergi aldığınız aletin fiyati ile ilgili buyüzden aldığım internet sitesi ile yazıştım ve ve 100$ dan az fatura istediğimi söyledim. sanırım 100$ dan az faturalar için gümrük vergisinin yüzdesi azalıyor. atıyorum 100$ lık bir fatura gümrüğe takılırsa bile en fazla 3-4 ytl vergi ödüyorsunuz. tabi sn.atambay ın da dediği gibi en garanti yol ABD den bir tanıdık bulmak :) ayrıca fed ex ile getirttiğim aletlerin hiçbiri gümrüğe takılmadı biraz fazla kargo parası veriyorsunuz ancak hem çabuk hemde direk adrese geliyor (istanbul olduğu için direk adrese diye düşünüyorum ancak diğer iller için de fark edeceğini düşünmüyorum) su sene internetten t-rex 450 se v2 helicopter futaba 7C kumanda seti 3x futaba s3107 servo 1x futaba s3154 digital sevo (rudder için) 1x futaba gy 401 avcs gyro ve bunların yanında da bir sürü helicopter yedek parçası sipariş ettim koli yaklaşık 6 Kg civarındaydı ve boyutları da çok küçük değildi yani böle çok aletin gümrüğe takılmaması imkansız gibi duruyor ancak hem faturanın 100$ ın altında olması hemde fed ex kargo şirketi ile getirtmem sayesinde gümrük sorununu aştım ve tüm parçalar eksiksiz ve hasarsız bir biçimde elime geçti. ayrıca fed ex de ürününüzün nezaman nerede oluduğu göremenizi sağlayan bir sistem var sizin mail adresinize bir mail gönderiliyor kargo şirketi tarafından linke tıkladığınızda gerekli sayfaya yönlendiriyorsunuz ve o anda ürününüzün nerede olduğunu ve ne yaptığını yazılı bir şekilde öğrenebiliyorsunuz. ödeme seçenekleri ile ilgili sorularınız olursa internetten alışveriş için yardımcı olabilirim .
bir site bu kumandayı ithal edip satmaya başlamıştı, yani reklamını görmüştüm, onu iyice araştırıp ordan almayı düşünüyorum ve fiyatıda 406 ytl gibiydi sanırım..
dediğiniz yeri inceledim. servoları falan dahil etmeden satıyorlar. Tower'a mail atıp servosuz ve reciversiz satar mısınız dediğimde hayır cevabı aldım. eğer reciver, servolar ve kumandayı üç parti halinde alsam 100 euro sınırına takılmayacaktı. bizim firmalar da set halinde alıp ayrı ayrı satıyorlar. fiyat karşılaştırması yaparken dikkate almakta fayda var.
Ayrıca Tower hiçbir şekilde fatura ile oynamıyor. sayın 450 SE V2 arkadaşımızın belirttiği firma uzakdoğu firması olabilir. Ama açıkçası faturayı değiştirebilecek bir şirket ile alışveriş yapmak da riskli olabilir.
Bir alternatif daha var bu konuda. ABDde yaşayıp da kendisi adına malzeme yollayan kişiler var. O zaman sınır 300 euro olduğu için bir de gönderen firma değil kişi olduğundan gümrük sorunu olmuyor. Bu foruma üye bir arkadaşım böyle birini buldu ve sorunsuz alışveriş yapıyor. Tabi oradaki kişi de hayrına göndermiyor komisyonunu alıyor.
Ek olarak 2.4 Ghz yerine yine 6 kanallı 6EXA serisi kumandalar oldukça kaliteli. forumlarda sıfırını bile satanlar var. Ben 2. el 9 kanallı bir kumandayı oldukça uygun fiyata aldım. 6 kanallı bile olsa aynı paraya hemen alırdım aslında. Kumanda için ilanları takip etmekte fayda var.
sayın 450 SE V2 arkadaşımızın belirttiği firma uzakdoğu firması olabilir. Ama açıkçası faturayı değiştirebilecek bir şirket ile alışveriş yapmak da riskli olabilir.
alışveriş yaptığım sitenin adı www.helidirect.com abd nin massachusetts eyaletinde medford kasabasında bulunan bir şirket.
şu ana kadar da gerek bn kerek rc heli ile uğraşan arkadaşlarımda hiç bir sorun çıkmadı fatura konusunda daha sonrada isterseniz gerçek faturayıda tabi 100$ eksiğini (ilk başta korgo ile gönderildiği için) posta ile gönderiyorlar. tabi tercih meselesi ne kadar güvenli olduğu tatışılır ancak şu ana kadar hiç bir problem yaşamadım bu konuda. Ayrıca fed ex den gelen kargolarımın -gerek bnim gerekse diğer tanıdıklarımın- hiç biri gümrüğe takılmadı.
alışveriş yaptığım sitenin adı www.helidirect.com abd nin massachusetts eyaletinde medford kasabasında bulunan bir şirket.
şu ana kadar da gerek bn kerek rc heli ile uğraşan arkadaşlarımda hiç bir sorun çıkmadı fatura konusunda daha sonrada isterseniz gerçek faturayıda tabi 100$ eksiğini (ilk başta korgo ile gönderildiği için) posta ile gönderiyorlar. tabi tercih meselesi ne kadar güvenli olduğu tatışılır ancak şu ana kadar hiç bir problem yaşamadım bu konuda. Ayrıca fed ex den gelen kargolarımın -gerek bnim gerekse diğer tanıdıklarımın- hiç biri gümrüğe takılmadı.
Güzel site. adres için teşekkürler. Ama sadece helikoptercilere çalışıyor. Hiç bizi düşünen yok. :)
truva_17
02-08-2007, 18:29
Evet arkadaşlar az önce bu kadarı yeterli diyerek modeli bitirdim, şimdi uçurmak ya da "bu model uçar mı" sorusunun cevabı için ağustos sonlarını beklemekten başka yerde bol bol yürütmek ve hatta biraz hızlandırmak gibi düşüncelerim var ve tabi görüntülerini kaydedip sizlerle paylaşmak..
Ve ilk günden buyana aşamalar hakkında birkaç resim..
truva_17
02-08-2007, 18:46
bunlarda son bölüme ait resimler
gerçekten tekrar tebrikler uçağın güzelliği ve harcanan emek kesinlikle tartışılmaz. aklıma gelen bi kaç şey ve bir soru var. öncelikler sorumu sorayım:
modelin projesini sizmi çizdiniz yoksa çizili olarak mı aldınız ya da kafanızda tasarlayıp direk mi yaptınız.
aklıma gelen bi ayrıntı da :
modelin yarı ağırlığı motordan dolayı önde olduğundan elevator flapları uçağı kaldırmaya yetmeyebilir yani hem uçağın çok hızlı olması gerekiyor hem de hızlanması için çok uzun bir pist yada hile yapıp elevator flaplarının olduğu yerden tutup motoru tam devir çalıştırdıktan sonra birden bırakıp daha kısa bir pistte de uçurulabilir. ancak dediğim gibi ön tarafı kaldırmak için yeterli elevator flap genişliği görünmüyor bence. önerim elevator flap genişliğini arttırmak. eğer bu şekilde havalansa bile kısa sürede stall olabilir model die düşünüyorum. tabi uçak konusunda uzmanlar da bu konuyu değerlendirirse daha verimli olur.
truva_17
03-08-2007, 13:18
modelin kağıt üzerinde bir çizim ya da planı yok, daha önce de demiştim düşündüm kurguladım ve yaptım, ağırlıkla ilgili yazdıklarına gelince, evet modelin en ağır parçası motoru, ama ana kanadın gövdeye monte edileceği yeri tespit aşamasında modelin ağırlık merkezinin 52 cm olan kanat eninin önden 17-19 cm aralığına gelmesine dikkat ettim, yani benim düşünceme göre yüzey hacmi küçük bir elevatör bile dengeleme açısından yeterli gelecektir, fakat uçurma teşebbüsünde henüz bulunmamama rağmen öyle düşünüyorumki ana kanadın profil yapısı ve boyutu model ağırlığına yetersiz gelecek onun için yeni bir ana kanat yapmayı ciddi ciddi düşünüyorum, çünkü modelin ağırlığı hesapladığım ya da tahmin ettiğim değerin 2-3 kilo üzerine çıktı, bu durum baya moralimi bozdu ama bir çözüm bulmaya çalışacağım ve nasipse biraz sonra cuma namazını kılıp genişçe bir yerde biraz hızlandırmayı düşünüyorum, videosunu akşam beraberce izleriz inşallah, herkese hayırlı cumalar..
gerçekten tekrar tebrikler uçağın güzelliği ve harcanan emek kesinlikle tartışılmaz. aklıma gelen bi kaç şey ve bir soru var. öncelikler sorumu sorayım:
modelin projesini sizmi çizdiniz yoksa çizili olarak mı aldınız ya da kafanızda tasarlayıp direk mi yaptınız.
aklıma gelen bi ayrıntı da :
modelin yarı ağırlığı motordan dolayı önde olduğundan elevator flapları uçağı kaldırmaya yetmeyebilir yani hem uçağın çok hızlı olması gerekiyor hem de hızlanması için çok uzun bir pist yada hile yapıp elevator flaplarının olduğu yerden tutup motoru tam devir çalıştırdıktan sonra birden bırakıp daha kısa bir pistte de uçurulabilir. ancak dediğim gibi ön tarafı kaldırmak için yeterli elevator flap genişliği görünmüyor bence. önerim elevator flap genişliğini arttırmak. eğer bu şekilde havalansa bile kısa sürede stall olabilir model die düşünüyorum. tabi uçak konusunda uzmanlar da bu konuyu değerlendirirse daha verimli olur.
Bir noktayı düzeltmek isterim:
ELEVATÖR FLAPI diye birşey yoktur. Elevatör başka birşey, flap başka birşey. Flap kanatlarda bulunan ve inişlerde "drag" arttırarak uçağın yavaş inmesini sağlayan bir kontrol yüzeyidir. Elevatör ise nam-ı diğer yükseliş dümenidir.
"Elevatör flapı" demek "fren debriyajı" ya da "gaz direksiyonu" demek gibi birşey oluyor yani:lol:
Bir noktayı düzeltmek isterim:
ELEVATÖR FLAPI diye birşey yoktur. Elevatör başka birşey, flap başka birşey. Flap kanatlarda bulunan ve inişlerde "drag" arttırarak uçağın yavaş inmesini sağlayan bir kontrol yüzeyidir. Elevatör ise nam-ı diğer yükseliş dümenidir.
"Elevatör flapı" demek "fren debriyajı" ya da "gaz direksiyonu" demek gibi birşey oluyor yani:lol:
dediğim gibi bir şey olamayabilir ancak bahsettiğim konu bu model uçar mı adlı konunun sahibi truva_17 tarafından anlaşıldığına göre bir problem yoktur...
truva_17
03-08-2007, 22:04
arkadaşlar niyetim geniş bir yer bulmak ve modeli orda yürütmekti ama yer ve zaman probleminden dolayı bugüne yetiştiremedim ve bende evin bahçesini toz kaldırmasın diye güzelce ıslatıp orda yürüttüm, buyrun bu da linki :http://www.youtube.com/watch?v=Kcri_1eJ5sQ
pervane çok hoşuma gitti :D
truva_17
03-08-2007, 23:10
erik ağacından yerli üretim :)
arkadaşlar niyetim geniş bir yer bulmak ve modeli orda yürütmekti ama yer ve zaman probleminden dolayı bugüne yetiştiremedim ve bende evin bahçesini toz kaldırmasın diye güzelce ıslatıp orda yürüttüm, buyrun bu da linki :http://www.youtube.com/watch?v=Kcri_1eJ5sQ
Uçakla tenis oynamışsınız :)
Dizi filim gibi oldu bu başlık. Takipteyiz.
truva_17
04-08-2007, 11:43
hakikaten atambay, bitmez brezilya dizileri gibi oldu, bakalım finali nasıl olacak :)
Sevgili truva17,
Bu projenizden dolayı sizi tebrik ediyorum, muazzam bir iş yapmışsınız. Model uçaklar konusunda çok büyük bir tecrübeniz olmamasına rağmen bence çok güzel bir projeyi hayata geçirmişsiniz. Videolardan ve fotoğraflardan gördüğüm kadarı ile model uçaklarda geleneksel olarak kullandığımız yöntemlerin bir çoğunu kullanmamışsınız. Mesela Elevatör ve rudder servoları direkt kuyrukta ve direkt kontrol yüzeyleri ile bağlantılı, motor uçağın en ucunda değil, biraz geriye konulmuş ama pervane için bir şaft uzatılmış. Bunların ne kadar avantaj ne kadar dezavantaj olduğu konusunda bir yorum yapamıyacağım ancak uçak uçtukça ortaya çıkacaktır.
Tecrübelerime göre kanadı ve motoru olan herşey ağırlık merkezi doğru ayarlanmışsa uçar. Bazısı çok rahat uçar, bazısı çok dengesiz uçar, bazısı uçar ama inmekte zorlanır, bazısı ise pilota soğuk terler döktürür ama yine de uçar :)
Ağırlık merkezi demişken şunu unutmamakta fayda var: Ağırlık merkezi tam olan bir uçak uçar, ağırlık merkezi önde olan bir uçak uçar ama zor uçar, ancak ağırlık merkezi geride olan bir uçak uçmaz. Hesaplamalarınızı ona göre yapın derim. Emin değilseniz, arkada olacağına hafif önde olsun daha sağlıklı olur.
Bu uçağın anladığım kadarı ile en büyük sorunu 12 kiloluk ağırlığı. Bu boyda bir uçak için çok fazla bir ağırlık. Bazı arkadaşların da dediği gibi uçak kalkar, uçar ancak inişi çok ama çok zahmetli olacaktır. Bundan dolayı, bence, tecrübeli birinin ilk uçuşu yapmasında büyük fayda var. Ebatlarına göre ağırlığı çok fazla olan bazı uçakları uçurdum ve ne kadar zor bir iş olduğunu ilk elden tecrübe ettim. Başkasına tavsiye edemeyeceğim kadar zor bir tecrübe dizisiydi :D
Kullandığınız motor konusunda bir bilgi vermemişsiniz (veya ben göremedim) ama herhalde bir testere motorudur diye tahmin değiyorum. Çünkü uçaklarda genelde testere motorundan bozma motorlar kullanılır. Diğer motorların (mesela çim biçme makinası, skooter vb) uçaklarda kullanılması genelde mümkün olmaz. Çünkü karbüratörlerinin düz çalışması gerekir, ancak testere motorlarının karbüratör yapılarından dolayı her pozisyonda çalışabilmeleri mümkündür.
Günümüzde benzin motorları cc kapasiteleriyle bağlantılı olarak 1.7 kg ile 2.5 kg. arasındalar. Sizin motor ise yazdığınıza göre 6 kg. Nacizane tavsiyem motorun üstündeki bütün ağırlıkları çıkartın (koruyucu kapaklar, pull start sistemi vb.). Hatta mümkünse daha hafif bir motor bulmanızı tavsiye ederim. Zira uçağınızın bütün karakteri değişecektir.
Projenin devamını ve uçuş raporlarını merakla bekliyorum. Uzun mesaj için kusura bakmayın.
Selamlar, saygılar...
truva_17
11-08-2007, 13:31
Sayın alpbak,
Her şeyden önce arkadaşlarla birlikte fikirlerimizi ve bildiklerimizi paylaşmak gayesiyle açmış olduğumuz “bu model uçar mı” konusuna zaman ayırıp değerli bilgi ve fikirlerini yazdığın için teşekkür ederim.
Yazdıklarında genel olarak ağırlık merkezine vurgu yapmışsın, ama ağırlık merkezinin yerinin tespiti konusundan daha önde gelen bişey beni çok zorladı, o da modelin uçabilme yeteneğine çok büyük etkisi olan kanat yüzey alanının ve kanat profilinin modelin ağırlığına göre tespitinde baz almamız gereken kriter ya da kriterler ne olmalı?, sanırım buna bir çok arkadaşımız wing loading yani kanat yüklemesi ve kanat profil yapısı olarak cevap verecektir.
Şu an modelin üzerinde görülen ana kanadın wing loading değerleri 150 civarında bu değerlere ve bu profil yapısına sahip bir ana kanadın bu modeli uçurabilmesi baya zor gözüküyo, ve bunu fark ettiğimden bu yana yeni bir ana kanat yapma düşüncesini taşıyorum, fakat profil yapısı olarak kullanmayı düşündüğüm sinir kesiti flat bottom airfoil yani daha anlaşılır bir ifadeyle yarım damla kesiti..Buraya kadar sorun yok ama biliyorsunuz bu profil yapısında kanada şekil veren sinirlerin şekil olarak altı düz üzeri belli bir açıda bombeli, şimdi benim yaptığım model herhangi bir plan ya da bir uçağın ölçeklendirilmiş bir modeli olmadığı için kanattaki bombenin ya da sinirlerin kavis derinliği ne kadar olmalı, ve bu derinlik en yüksek değerine kanadın hangi noktasında ulaşmalı, 3/1 mi ya da 4/1 mi, yani bu konularda tereddütlerim var ve sağlıklı bir bilgi edinmeden yine körü körüne bir kanat daha yapmak istemiyorum, internetten bulduğum birkaç planda açıkçası bana tatmin edici gelmedi, yani o plana göre yapılan bir kanadın kaldırdığı modelin gövdesi ile benim yaptığım modelin gövdesi aynı değil ki, keza ağırlığıda öyle. Yani bir işi yapabilme becerisi bu konuda bir bilgin yoksa eksik kalıyo, tıpkı bir konuda bilgi sahibi olmakla bilgi sahibi olduğun şeyi yapabilme becerinin olmayışının eksikliği gibi, ve sanırım forumlarda işte bu eksiklerimizi tamamlayabilmek için en ideal yerler, hepimizin bildiklerimizi paylaşması temennisiyle, herkese selamlar sevgiler.. :)
sn turuva
bu modeliniz çok güzel olmuş.Çok başarılı bir çalışma.Ancak bu başlık hiç olmamış bence.Başlığı Bu modeli uçurduktan sonra geri yere indirmek istermiyim olsaydı çok daha iyi olurdu. :)
truva_17
14-08-2007, 12:47
Modelin kanat yapısının ölçüleri ve nasıl olması konusunda bilgi ve tavsiyelerini paylaşmak isteyen arkadaşımız henüz olmamış..
Bu arada ben de fırsat buldukça ideal pervaneyi yapabilmek için çalışıyorum ve ardıç ağacından yaptığım son pervanenin resmini ekliyorum.. ve resimlerde görülen küçük pervane cessna 182 yi uçuruyor ve çekiş gücü yaklaşık 1000 gram, ve yanılmıyorsam cessna motoru 4500 d/d, büyük modelin motorunun 60 cm olan o pervaneyi yaklaşık olarak 12000 d/d çevirdiğinde büyük bir çekiş gücü elde edeceği malum ve yapım aşamasında 2 pervane daha var bakalım en iyi performansı hangisi gösterecek..
Modelin kanat yapısının ölçüleri ve nasıl olması konusunda bilgi ve tavsiyelerini paylaşmak isteyen arkadaşımız henüz olmamış..
Aşkolsun, o kadar kaynak verdik, hiç mi bir işe yaramadı..:(
Kanat profili olarak Clark Y kullanmak en doğrusu. En fazla lifti bu profille elde edersiniz. Ölçüler de vermiş olduğum linklerde vardı. Biraz ders çalışmanız lazım. Herşeyi hazır bulamazsınız.:)
truva_17
14-08-2007, 18:18
sevgili red_fin hiç bir şeyi hazır bulmadım, hepsini kendim yaptım ve şimdi senin verdiğin linklerden bir başkasının tasarımını bulmaya çalışıyorum, yani senin yardımınla "hazır bulmaya" çalışıyorum :)
truva_17
16-08-2007, 15:27
Arkadaşlar yeni yapacağım ana kanadın profil yapısı olarak CLARK-Y profilinde karar vermiştim ama bir arkadaşımızın, modelin daha yavaş uçabilmesi ve kanadın daha iyi lift sağlaması için önerdiği diğer profili yapmaya karar verdim ve sizlerinde fikirlerini almak açısından her iki profilinde resmini ekliyorum, ve yeni kanadın ölçüleri 70x280 olacak, ve modelin motorundan da bir kaç kilo ağırlık eksilterek kanadın kanat yüklemesi değerlerini 0.8 ila 0,9 aralığına getirmeyi planlıyor ve umuyorum..
discovery channeldaki uçuk olayı dogrudur ve o çimbiçme makinası motorundaki 2 hp sadece kaburatörle yapılmıştır arakdasım hava filitresi takarak performansını arttırabilir bide o çimbiçme makinası motorlu uçak saatte 210 km hızla ucuyor
truva_17
25-08-2007, 20:50
Arkadaşlar işlerimin yoğunluğu nedeniyle yeni kanadın yapımına henüz başlayamadım, ama inşallah yarından itibaren vakit buldukça yapıp kısa sürede bitirmeyi umuyorum ve yeni kanadın yapısı hakkında kabaca birkaç not : düşündüğüm uzunluk ortalama 275-300 cm, genişlik 65-75 cm ve bu değerlere göre kanat yüklemesi 100 ün altına bir değere düşecek, takriben 75-95 aralığı..yalnız gövde,kuyruk ve ana kanat oranlarında bir uyuşmazlık ortaya çıkacak gibi ama rudder'i yeniden tasarlayıp gövde arkasına doğru biraz daha uzatarak ve öndeki pervane miline takıcam obak'ı biraz daha uzun tutarak en azından göze uyumlu bir görüntü yansıtmasını düşünüyorum..Ve mevcut gövde bu uyarlamalardan sonra şu andaki 170 cm uzunluktan 210 cm civarında bir uzunluğa erişecek..Şimdilik en azından aklımda tasarladıklarım bunlar, gelişmeleri paylaşmak düşüncesiyle herkese selamlar..
3 m kanat hayatımda ilk defa görücem sanırım :)
bende diyorum abimiz vaz geçti heralde modelden çok üzülmüştüm valla konuda mesaj yok die. neyse model heralde en geç yıl sonuna yetişr gibi duruyor.
truva_17
27-08-2007, 12:21
Arkadaşlar dün öğleden sonra yeni kanadın ölçüleri konusunda karar verip, sinirlerini hazırladım ve bugünde fırsat buldukça montajını yapmaya başladım, eklediğim resimlerde dikkatinizi çekecektir, kanadın orta noktasındaki boşluk motorun yeri, ve tam olarak ölçüleri : uzunluk 285 cm, genişlik 75 cm ve kanat profili en derin noktada 12 cm.. Bugün montajını bitirebilmeyi umuyorum, gelişmelerle birlikte olmak üzere herkese iyi günler..
truva_17
27-08-2007, 21:11
Arkadaşlar, kanat boyuna 15 cm daha bir ilave oldu ve uzunluk tam olarak 3 metre genişlik 75 cm kanat yüzey alanı 22500 cm kare ve modelin toplam ağırlığı üzerinden kanat yüklemesi cm kareye 0.8 gram.. ve bu akşam itibarıyle kanat montajı tam olarak bitmesede son durumunu gösterir iki resim ilave ediyorum.
Scorpion_King
27-08-2007, 21:19
peki kanadın dayanıklılığı? çapraz destek düşünüyormusunuz?
bana gerek avr gibi göründü desteğe, ama tabi insan eline almadan bilemez. Siz daha iyi bilirsiniz.
truva_17
27-08-2007, 21:27
mukavemeti yükseltmek için tabiki destek verilecek ve hatta ana kanadın uç noktasına yakın bir yerden uçağın gövdesi altından geçecek şekilde çelik tellede bağlantı yapacağım, şu haliyle ana kanat ağırlığı 2.250 gram ve toplam ağırlığı desteklerle birlikte 3-4 kg arasında tutabilmeyi umuyorum.
Çalışmalarınızı buraya yazmayan ve yazan pek çok forum üyesi gibi bende takip ediyorum. Görünen kanat profili olarak clarkY seçmemeniz, daha iyi lift sağlamak için olmuş. Ve yaptığınız profilde pek aykırı görünmüyor.(Keşke clarky tercihini yapsaydınız.) Yeteri kadar destekleme yapıldığında başarılı olacak sanıyorum.
Ancak 70-80 gr dm2 gibi bir kanat yüklemesinde nasıl bir stall hızı gerekir ve bu hızı kaç cm. çaplı ve bir dönüşte kaç cm. yol alan bir pervane ile sağlarsınız? Bu konuyu iyi hesaplayan arkadaşların yanıtlamasını umuyorum.
Olası hesaplarda çıkacak pervane boyutlarına elinizdeki motorun yeteceğini de umuyorum...
Yaptığınız pervanelerde balans olmaması icin bir yöntem uyguluyormusunuz? Çünkü elle yapılan bir pervanede balansı 0 ayarlamak haylı zordur helede bu büyüklükte. (statik ve çalışır durumlarda sadece ağırlık balansı değil homojen olmayan imal hataları ortaya çıkabilir)
Zor bir işe soyundunuz umuyorum ki hepimiz adına başarır iyi bir sonuç alırsınız, alırız.
Sorduğumuz soruların yada irdelediğimiz konuların sizi eleştiri olarak alınmamasını rica ederim. Başarı yada başarısızlık hepimizin tüm forum üyelerinindir. ...Kolay gelsin.
:) :) :)
truva_17
27-08-2007, 23:25
Arkadaşlar bu modelin uçabilmesini adeta sıfır hata ve de herşeyin kusursuz olması gerekir gibi bir şarta bağlarsak bu modelin uçması mümkün değil, hatta bırakın bu modeli çoğu modelcinin elindeki belli bir plan ya da uçabilen bir modelin kopyası olan uçaklarında uçması çok zor çünkü herkes belli bir dönemde kırım yaşamıştır ve bu kırımı kendi imkan ve dizaynıyla bir anlamda modifiye ederek düşürdüğü o modeli tekrar uçurmuştur, yani boşverin biraz pervanenin balansı kötü olsun ya da bırakın dihedrali birkaç derece standart dışı olsun veya olması gerekenden ağır ya da hafif olsun, yani profil olarak clark y dışındaki diğer profili seçtiğimi kaç gün önce yazdım ve o profile göre kanat montajını bugün yaptım ve bir arkadaşımız şu saatte üstelikde hiçbir sebep belirtmeden kalkıp keşke clark y seçseydin diyor, peki clark y profilini seçseydim şu andaki profile göre artısı ne olacaktı onu da yazsaydın bari arkadaşım, bırakında kendimize güvenelim arkadaşlar, ancak bu şekilde birilerinin yaptıklarını kopyalamaktan kurtulup kendimiz bişeyler yapabiliriz, ve arkadaşlar sadece burayı takip etmeyin, yanılmıyorsam süleyman demirel üniversitesinde yapılan bir model var, ve bölüm başkanı da Ömer Hoca, ve benim yaptığım modelin kanat yüzey alanı+ ağırlığı+motor gücü ve bu verilerden hareketle stall hızının ne olacağını birazda kullanılan cümlelere karamsarlık katarak yazmak yerine o ekibin yaptığı modelin verilerini kıyaslayın, aklımda kalan bikaç bilgiyi yazayım, 10 metrekare kanat alanı, 248 kilo model ağırlığı,30 hp motor gücü ve 3000 ya da 3500d/d,ithal çam ağacından pervane ve 32 km stall hızı ve 80 küsur km de en yüksek hız, ve bu uçağın kanat yüklemesini bir hesabedin (248) ve isterseniz tüm bu verilere göre hep beraber bir kez daha düşünelim..
truva_17
28-08-2007, 00:51
buyrun arkadaşlar yukarda bahsi geçen o uçağın teknik bilgileri..
truva_17
28-08-2007, 01:04
şimdi burdaki hesaba göre 1 hp güç ile 8.9 kg yük uçurabilmek mümkünse, yapmış olduğum modelde kullandığım 6.4 hp motor ile 6.4x8.9 =56.96 kg gibi bir rakam çıkıyor, bu tecrübe edilmiş denenmiş bir durum, yani kimse kalkıp körü körüne bu duruma muhalefet etmesin, ama dizaynı ya da aerodinamik yapısındaki bazı olumsuzluklardan dolayı bu (8.9 kg/hp) ağırlık her model uçak için bir standart değildir tabiki, burda önemli olan yaptığımız herhangi bir plan ya da ölçeklendirilmiş model uçağımız ile bu denenmiş değerleri yakalamak ve hatta geçmek olmalı..
Sayın Truva_17,
Bu kanat kaldırma kuvveti sağlama bakımından kesinlikle bir öncekine göre çok daha başarılı. Her ne kadar Mehmet Bey'in "Clark Y profili kullansaydınız keşke" görüşüne katılıyor olsam da, artık bu kanat bitmiş. Yapacak birşey yok.
Ben en başta söylemiştim size, en fazla kaldırma kuvvetini Clark Y ile sağlarsınız diye. Ama illa o olacak diye birşey yok tabii. Bir önceki kanadı düşünecek olursak, bu kanat çok ama çok daha iyi olmuş.
Bir de motorun HP'si ile uçurabildiği uçağın ağırlığı konusu o kadar birebir ilintili değil. Önemli olan motorun ne büyüklükte bir pervaneyi kaç devirde çevirebileceği.
Elinizdeki motor bir canavar. Oldukça büyük bir pervaneyi zorlanmadan çevirebilecek. Bence mümkün olan en büyük pervaneyi kullanın (tabii yerde iken ucunun yere değmemesine dikkat etmekte fayda var :=)
Fotoğraftan dihedral açısı belli olmuyor. Demek ki çok bir dihedral yok. Eğer henüz kanat yarılarını birleştirmediyseniz bence dihedrali biraz arttırın. Aksi takdirde tip stall denen durum ile karşılaşabilirsiniz. Bu tür uçaklar kanat ucu düşürmek konusunda kötü şöhrete sahipler. Dihedrali arttırırsanız (çok değil ama birkaç derece) daha dengeli uçacağı kesin.
Dürüst olmak gerekirse bir önceki kanatta ısrar etseydiniz, uçağın uçmayacağına emindim ama yeni kanadınız ile epey umutlandım ben. :ahhahyt:
Dediğim gibi pervaneyi olabildiğince büyük tutun.
truva_17
28-08-2007, 22:38
Evet arkadaşlar kanadın montajı kaplaması dışında bitti, mukavemeti artırmak için çapraz bağlantı yapmayıda düşünüyordum ama sanırım buna pek gerek kalmadı çünkü kanadın profil derinliği baya fazla olduğu için dihedral açısını verip kanat altından ve üzerinden bu açıya göre üst bağlantılar dikine ve alt bağlantılar yatar şekilde montaj yapınca kanat gayet sağlam bir görüntü ve izlenim verdi ve ağırlığı artırmamak için daha fazla bağlantı yapmasam diyorum ama tabi bu düşüncemde henüz kesin karar vermedim, ve sevgili Egemen Bey, pervane boyutu konusunda seninde belirttiğin gibi düşüncem motorun çevirebileceği en büyük pervaneyi kullanmak ve bunun için uçağın ön kısmını yere olabildiğince uzak tutabilmek için ön tekerlerin aksını yüksek tuttum ama motor (tabiki pervane hatvesine göre)70 cm uzunluğa kadar pervane çevirdi, hal böyle olunca pervane yere baya yakın dönmüş oluyor ve bu yakınlığın riskini azaltmak için motor şaftını yerden yaklaşık 1 metre yüksekte tutuyorum bu durum kalkış için yeterli sanırım ama eğer model uçarsa iniş esnasında uçağın burnunun yere olan açısına dikkat etmek gerekecek.. Kanadın dihedral açısı derece olarak değilde eğim olarak hesaplarsak %5.. ve dihedral açısıyla ilgili iki resim ilave ediyorum..
truva_17
28-08-2007, 23:42
sitede bir sorun var sanırım saat 22:38 de mesaj yazdım ama yazdığım mesajı göremiyorum
Arkadaşlar bu modelin uçabilmesini adeta sıfır hata ve de herşeyin kusursuz olması gerekir gibi bir şarta bağlarsak bu modelin uçması mümkün değil, hatta bırakın bu modeli çoğu modelcinin elindeki belli bir plan ya da uçabilen bir modelin kopyası olan uçaklarında uçması çok zor çünkü herkes belli bir dönemde kırım yaşamıştır ve bu kırımı kendi imkan ve dizaynıyla bir anlamda modifiye ederek düşürdüğü o modeli tekrar uçurmuştur, yani boşverin biraz pervanenin balansı kötü olsun ya da bırakın dihedrali birkaç derece standart dışı olsun veya olması gerekenden ağır ya da hafif olsun, yani profil olarak clark y dışındaki diğer profili seçtiğimi kaç gün önce yazdım ve o profile göre kanat montajını bugün yaptım ve bir arkadaşımız şu saatte üstelikde hiçbir sebep belirtmeden kalkıp keşke clark y seçseydin diyor, peki clark y profilini seçseydim şu andaki profile göre artısı ne olacaktı onu da yazsaydın bari arkadaşım, bırakında kendimize güvenelim arkadaşlar, ancak bu şekilde birilerinin yaptıklarını kopyalamaktan kurtulup kendimiz bişeyler yapabiliriz, ve arkadaşlar sadece burayı takip etmeyin, yanılmıyorsam süleyman demirel üniversitesinde yapılan bir model var, ve bölüm başkanı da Ömer Hoca, ve benim yaptığım modelin kanat yüzey alanı+ ağırlığı+motor gücü ve bu verilerden hareketle stall hızının ne olacağını birazda kullanılan cümlelere karamsarlık katarak yazmak yerine o ekibin yaptığı modelin verilerini kıyaslayın, aklımda kalan bikaç bilgiyi yazayım, 10 metrekare kanat alanı, 248 kilo model ağırlığı,30 hp motor gücü ve 3000 ya da 3500d/d,ithal çam ağacından pervane ve 32 km stall hızı ve 80 küsur km de en yüksek hız, ve bu uçağın kanat yüklemesini bir hesabedin (248) ve isterseniz tüm bu verilere göre hep beraber bir kez daha düşünelim..
Sanırım yazdıklarımın bütününü anlamak istemediniz.
konuya bir daha yazacağımı sanmıyorum. Çünkü uslubunuz yazılanları anlamadıgınızı gösteriyor.
Size kolay gelsin.
truva_17
29-08-2007, 00:35
Mehmet Bey alınganlığınızı anlamış değilim ama tabiki siz bilirsiniz.., teşekkürler..
...bir arkadaşımız şu saatte üstelikde hiçbir sebep belirtmeden kalkıp keşke clark y seçseydin diyor, peki clark y profilini seçseydim şu andaki profile göre artısı ne olacaktı onu da yazsaydın bari arkadaşım..
Konuyu yakından takip ediyor ve sizi takdir ediyorum. Baştan beri herkes size destek olmaya çalışıyor ve belki yardımı olur düşüncesiyle fikirlerini beyan ediyor. Alıntıda geçen kelimelerinizi aşırı tepkisel bulduğumu belirtmeliyim. Belki yüklendiğiniz işin ağırlığından kaynaklanan bir dışa vurumdur, bilemem. Ama "alınganlık" konusunda empati yapmanız, durumun anlaşılmasını sağlayabilir.
Modelcilikte ender rastlanan bu projenizin başarıya ulaşmasını arzu ederek ilgiyle konuyu takibe devam ediyorum. Kolay gelsin...
truva_17
29-08-2007, 08:50
Gürman Bey, yazdığım cümlelerin kimseyi kırmamasına özen gösteriyorum ve o yazdıklarımın içeriğinde olsa olsa sadece biraz sitem olabilir çünkü sizde takip etmişsinizdir, ben bu model için ikinci kanadı yapıyorum ve bu kanadı yapmazdan evvelde herkesin fikrini almak ve bilmediğim detaylar konusunda bilenleri dinlemek adına yapmayı düşündüğüm o iki profilinde sinir kesitlerinin resmini yayınladım ve uzunca bir süre bekledim ve karar verdiğim profil konusunda kimseden olumsuz bir mesaj almadığım için kanadı yapıp bitirdim ve tamda o noktada çok değerli bir arkadaşımız keşke bunu değilde clarky yapsaydın deyince açıkçası biraz üzüldüm, çünkü neden diğer profili yapmam konusunda bir sebepte belirtilmemişti... Neyse sanırım konuyu ve modeli burda sonlandırmak en iyisi.
Niye sonlandırıyorsunuz konuyu yahu... Modelin akibetini göremeyecekmiyiz yani..
Vallahi büyük haksızlık olur bu..
Hep söylemeye çalışıyorum, yazılı iletişim, konuşmaya benzemez. Duyguları ifade edecek mimik ve jestlerden yoksun olduğu için yanlış anlaşılmaya çok müsaittir. Karşılıklı konuşurken ses tonlaması, mimik, jest vs. sayesinde gayet normal karşılanacak kelimeler, yazıldığı zaman çok ters yerlere gidebiliyor.
Bu nedenle lütfen küsüp kırılmayalım birbirimize.
Uçağı bitmiş halde görmezsem hadise yaratırım ona göre :)
Niye sonlandırıyorsunuz konuyu yahu... Modelin akibetini göremeyecekmiyiz yani..
Vallahi büyük haksızlık olur bu..
Hep söylemeye çalışıyorum, yazılı iletişim, konuşmaya benzemez. Duyguları ifade edecek mimik ve jestlerden yoksun olduğu için yanlış anlaşılmaya çok müsaittir. Karşılıklı konuşurken ses tonlaması, mimik, jest vs. sayesinde gayet normal karşılanacak kelimeler, yazıldığı zaman çok ters yerlere gidebiliyor.
Bu nedenle lütfen küsüp kırılmayalım birbirimize.
Uçağı bitmiş halde görmezsem hadise yaratırım ona göre :)
Kesinlikle Egemen Abimize katılıyorum...Hep aynı sorun oluşuyor yazımda duygular öne çıkamıyor.Ayrıca konuyu baştan sona okudum bu sayfalara gelince modelin uçuşunu görücem diye çok heyecanlanmıştımki , hevesim kursağımda kaldı :( Bu modelin devamını bizden esirgemeyin :)
truva_17
29-08-2007, 18:40
Arkadaşlar bunca zaman ve emeği biraz stres yüklendik diye muallakta bırakmamak bir sonuca erdirmek lazım ve bu olayın finali ne olur bilmiyorum ama sürekli bu işe yoğunlaşamadığım için netice almakta gecikiyorum ve umuyorum forum ahalisine bu gecikmelerden dolayı bir sıkıntı yaşatmam ve bilmenizi isterim ben hiç bir değerli arkadaşımı kırmak istemem ama bazen insan istemediği şeyleride yapıyo maalesef..
Evet şu an ana kanadın iskeleti hazır ve kaplaması konusunda kararsızım, çünkü orijinal bir kaplama nasıl ve neyle yapılır bilmiyorum ve biraz araştırma yaptım kaplama malzemesi ütüsü v.s derken küçük modellerde kullanılan şekilde bir kaplama yapmaya kalksam maliyeti baya yüksek olacak ve modelin uçabilme belirsizliği ortadayken bu maliyete değermi diye düşünmeden de edemiyorum, önceki kanatda oto cam filmi kaplaması kullanmıştım ve yapışması içinde altına koli bandı çekmiştim, şimdi aklıma gelen acaba diyorum yeni kanadın tamamını koli bandıyla mı kaplasam..Bu arada yeni kanadı modelin üzerine koyup duruşuna ve diğer aksamla orantılamasına baktım ve çokda yakışıksız durmadı sanırım, bu konuyla alakalı birkaç resim ekliyorum ve dihedral açısını biraz daha yükselttim şu an dihedral oranı % 8-9 civarında, yani daha anlaşılır bir örnek vereyim, kanadın uç noktalarından gergin bir ip çekildiğinde, ip kanadın orta noktasından 13 cm gibi bir yükseklikten geçiyor, ve aileronlar için servo gücünün yeterli olabilmesi açısından aileronları 10x45 cm ölçülerinde yapacağım, bu büyüklükte bir model ve kanat için bu aileron ölçüleri küçük gibi görünebilir ama dihedral açısının baya yüksek oluşu bu ölçüleri yeterli kılar diye düşünüyorum, şimdilik gelişmeler bunlar ama çıkması muhtemel birkaç sorunda var gibi, mesela bu kanat önceki kanattan 23 cm daha geniş ve ben bu genişliğin büyük bir bölümünü (21 cm) kanadı öne çekerek kullandım dolayısıyla ağırlık merkezi önceki kanada göre bu kanadın biraz ortalarına kayacak gibi ve uçabilmesi adına ağırlık merkezinin bu geriye kaçışını elevatör ile dengelemek durumu ortaya çıkacak ve bunun içinde elevatörü büyütmek gerekebilir ama neyse o duruma bir geleyim, öyle bir sorun oluşursa bir çözüm bulurum..
truva_17
29-08-2007, 23:02
Arkadaşlar bugün akşamüzeri saat 18:40da yazdığım mesaja eklediğim resimleri nedense ben göremiyorum, sizde gözüküyor mu?
Sanırım şimdii görünüyor artık..
Hayır resimler gözükmüyor... :agla:
koray3062
30-08-2007, 11:14
yakında modeli kumanda ile değilde.kendiniz kullanırsınız sizde bu hırs ve azim varken.çalışmalarınızı imrenerek takip ediyoruz. BAŞARILAR......
truva_17
30-08-2007, 11:46
koray 3062 teşekkür ederim dostum, ama Mehmet Beyinde belirttiği gibi bu girişimimiz bir başarıya ulaşırsa inşallah bu başarı hepimizin olacak ve ben bu modeli uçurabilmek için elimden gelen gayreti göstereceğim, her ne kadar bazen bu olaydan ötürü strese de girsem sonunda başaracağız biiznillah :)
Ve bir not: 14. sayfadaki mesajıma eklediğim resimler görüntülenemiyordu bu sabah o resimleri tekrar yükledim şu an görüntüleniyor, iki kanadı birbiriyle mukayese etmek ve yeni kanadın model üzerindeki duruşuna bakmak isteyen arkadaşlar 14. sayfadaki resimlerden bakabilir..
truva_17
01-09-2007, 22:56
Arkadaşlar işlerimin yoğunluğu sebebiyle iki gündür model ve kanatla alakalı bir çalışma yapamıyorum ve sanırım bu yoğunluk birkaç gün daha devam edecek gibi, bu arada kaplama konusunda bilgi sahibi arkadaşlardan bu konuyla ilgili yazmalarını bekliyorum..
Scorpion_King
01-09-2007, 23:56
Bu çok güzel projeden vazgeçmediğinize çok sevindim, inşallah uçuş videolarınıda göreceğiz
koli bandıyla olmaz, güzel bir kaplama yapmak lazım buna. Kanadı ve modeli gördükten sonr aşahsen uçacağına inandım, ama eğer imkanınız varsa motorunuzun çekişini ölçmenizşi öneririm, sonra uçağın toplam ağırlığıyla bir mukayese yapabiliriz, eğer düşük gelirse çekiş towerfdasn bir pervane alabilirsiniz, hem hafif hemde yüksek mühendislikle yapıldıkklarından motorunuzun tam hakkını vereceklerdir. Knatta kontraplak destekler nerelerde var? Hvada benim wingdragonda olduğu gibi kanadın ayrılmasını veya kırılmasını istemeyiz. Malum taşınacak yük büyük, kanada oldukça iş düşecek.
kaplamaya geçmeden önce piper'daki gibi kanatlardan tekerleklere ince birer çelik tel planlasanız iyi olacak. ilk denemede sert hareketler yapmak zorunda kalabilirsiniz. önlemimizi alalım derim.
kaplama için reklamcıların kullandığı kağıtlar iş görür bence. biraz daha ağır olur diğer kaplamalara göre ama sağlam olur. kullandıkları rulolardan artan parçaları bedavaya bile alabilirsiniz. eğimli yerlerde saç kurutma makinası ile ısıtarak şekil verebilirsiniz. gümüş renkli olanları diğerlerine göre daha hafif. ama ısıtılınca esneyip esnemeyeceğini bilemiyorum. ayna gibi durur kanatlar :)
bu arada ilk uçuş için video isteriz resimle yetinmeyiz.
bir de stres konusu var. bu bir hobi ve stresimizi atmak için yapıyoruz. uçmazsa uçanını yapana kadar devam ama strese son. siz yaptığınızı yapmaya devam edin stresi hobisi olmayanlara bırakın.
takipteyiz :)
truva_17
04-09-2007, 23:56
Arkadaşlar, daha öncede belirtmiştim işlerimin yoğunluğu nedeniyle çalışmalara bir süre ara verdim ama boş vakit bulur bulmaz bu olayı bir sonuca ulaştırmayı umuyorum.. Kanadın kaplaması konusunda reklamcıların kullandığı (adı aklıma gelmedi) o malzemeyi kullanmayı değerli bir arkadaşımız daha önceden tavsiye etmişti ama toplam yüzeyi 4.5 m2'yi bulan bu kanat için kaplamanın getirdiği ağırlık ne olur önce onu hesabetmeyi planlıyorum ve birde sanırım o malzemenin bir yüzeyinde yapıştırıcı var ama o yapıştırıcı kanadın tahta yüzeyine sağlıklı bir şekilde yapışır mı onuda öğrenmek lazım ve birde uçağın aksamlarının boyut olarak birbirine oranı önceki kanat varken daha uygundu yani mesela şu an kuyruk kanadının boyutunun ana kanadın %20-22 si kadar olması gerektiği durumu bozuldu biraz, şu an bu oran %18-19 gibi, bunun yanısıra modelin tamamen bitmiş ağırlığı 20 kiloya yakın bir değere çıkacak gibi, şu an motor (yakıt hariç)4,5 kg+ 1 kg yakıt=5,5 kg ama motordan 1 ila 1,5 kg arası bir yük eksiltebileceğim, gövde ilave kanat bağlantılarıyla birlikte 8,5 kg ve ana kanatda şu an kaplamasız 3,5 kg, yani bunlar kesin rakamlar olmamakla birlikte +/- 2 kg kadar değişecek sanırım, ve bu hesaba göre ağırlık 17-19 arasında değişecek, bir başka bilgi daha vereyim, ağırlık 18 kg olursa kanat yüklemesi 0.8 çıkıyor ve aslında kötü bir değer sayılmaz sanırım.
Şu an aklıma gelenler bunlar ve son olarak ölçümle olmasa bile gözle bir oranlama yapmanız açısından bir resim ilave ediyorum.. Herkese selamlar..
Sn Fahrettin Gökmen sitesinde yatay stablizatör/kanat oranını %20-22 olarak tavsiye etmiş.( http://www.gokmenmodelucak.com/UCAKBIL/moducakbil.htm ) Ancak sizin kuyruk kanada çok yakın duruyor. bu şekilde aşağı yukarı kontrolü zor olabilir.
Bu arada reklamcıların kullandığı kağıtlar çok sağlam yapışıyor. benim trainerde bolca var :)
truva_17
05-09-2007, 21:22
Yarın bu kaplama olayı için bahsettiğim o reklamcı arkadaşla görüşüp ve elindeki malzemeden en uygun olanı konusunda bir karar verip birkaç gün içersinde de aileron, servo ve kanat kaplamasını bitirmeyi hedefliyorum ve beklenmedik bişey olmazsa birkaç gün içinde kanadın bitmiş halini modele monte ederim sanıyorum ve artık ondan sonra hep birlikte göreceğiz bakalım "bu model uçaçak mı" :)
Konuyu uzun zamandır izliyorum konu gerçektende bir hobbyrc efsanesi oldu çıktı ne olacak sonunda sabırsızlıkla bekliyorum bende;oleeea:
truva_17
06-09-2007, 16:47
Arkadaşlar kanadın kaplaması için folyo siparişini verdim, bahsettiğim reklamcı arkadaşın elinde kanada yetecek uzunlukta folyo kalmadığından dolayı siparişin gelmesi için bir süre beklemekten başka çare yok, bu arada o reklamcı arkadaş kaplama için adı yapışkanlı asetat olan bir ürün tavsiye etti yalnız o ürün şeffaf olduğu için ekstradan boyama işide çıkmasın diye ondan vazgeçtim ve ben folyo gelene kadar kanadın aileronlarını bitirmeyi ve servoyuda bağlamayı planlıyorum..
Kuyruğu biraz geriye almayacak mısınız?
truva_17
06-09-2007, 20:49
Sevgili atambay bu dizayn olayı öyle bela bir olay ki :), yani kuyruğu geri alırsam uçağın ağırlık merkezinide ana kanadın olması gereken en uygun noktasından geriye almış olacağım, bu defa da ağırlık merkezini doğru noktaya odaklayabilmek için ana kanadı geri almam gerekecek, dolayısıyla ana kanat ile kuyruk arasındaki mesafe yine aynı olacak :). Ve aslında ana kanat ile kuyruk arasındaki gövde boyunun kısa olduğunu düşünmen belkide uçağı ilk kanadıyla gördüğün içindir, yani bu oranın modelin önceki kanatla çekilmiş resimlerine bakarsan aynı olduğunu görürsün, yeni kanadın önceki kanada oranla 23 cm kadar fazla olan enini modelin ön tarafına kaydırdım, ve dolayısıyla kanatla kuyruk arasındaki mesafe aynı kaldı ama modelin burun kısmı kısaldı fakat resimlerde henüz pervane obağı takılmadığı için kısa gibi görünen modelin burun kısmını en azından görüntü olarak obak dengeleyecektir, neyse hele şu kanadın kaplamasını falan bitirip o noktaya bir geleyim, o tip şeyleri aşabiliriz :)
önceki kanat eni 75 cm. bu durumda kanat arkasından yükseliş dümeni önüne kadar olan mesafe en az 150 cm olmalı. yani arka uç eski yerinde olsa bile mesafe yetersiz kalacak uçağı düşey eksende sabit tutmak ya da yönlendirmek zorlaşacak.
kanat önünde ise yine en az 75 cm olması öneriliyor. bu durumda uzunluk 3 metrenin çok az üstünde olmalı.
denge merkezini düzeltmek için en iyi çözüm motoru öne kaydırmak olacak.
Ama ne uçağın uzunluğu ne de motorun yeri kolayca bir değişiklik için uygun değil. bakalım sonuç nereye varacak.
truva_17
08-09-2007, 22:56
Sevgili atambay önceki kanat eni 75 değil 52 cm, önceki ve şimdiki kanat ile yükseliş dümeni arasındaki mesafe 75 cm, önceki kanat ile obak arasındaki mesafe 63 cm şimdiki kanat ile bu mesafe 40 cm, ve aslında gövde boyu için tavsiyede mi bulunuyorsun yoksa bunlar olması zorunlu ölçüler mi diyorsun onu çok iyi anlayamadım, ayrıca bahsettiğin ölçüleri neye dayandırarak verdiğinide anlayamadım, istersen olaya birde şöyle bakalım, uçan kanat diye tabir edilen modelleri duymuşsundur, yani nerdeyse (tabi ki küçük dizayn farkları olabiliyor)kanat gövdenin uzunluğunca devam ediyor ve kuyruk takımıyla bitişik denilecek kadar birbirine yakın, yani her modelin farklı bir dizaynı ve uçuş karakteri var, ana kanat ile yükseliş dümeni arasındaki mesafe şimdiki kanadın 75 cm olan eninin iki katı olmalı ve burun kısmıda kanat eni kadar olmalı gibi bir denklem kurdun sanıyorum fakat bu denklemini hangi temele dayandırdığını anlayamadım, çünkü az önce ben elimdeki hazır modellerden birini kabaca ölçtüm mesela kanat eni 17 cm, kanat boyu 97 cm, gövde boyu 69 cm şimdi burdan şöyle bir sonuç çıkartsak: "gövde boyu kanat boyunun 3/2 si kadar olmalıdır", bu ölçüler her model için zorunludur diyebilirmiyiz?, tabi ki hayır.., bu ölçüler bahsi geçen modelin uçuş karakteristiği için hesabedilmiş ya da planlanmış en ideal ölçülerdir, yani bence neyin ne olduğunu eğer havalandırmayı başarabilirsek en iyi o zaman göreceğiz :)
Yeni kanat yazacağıma önceki kanat yazmışım özür dilerim.
Şimdi işin aslı şöyle modelcilikle ilgili tecrübem sadece okuduğum teorik bilgiden ibaret ki buna yok desek yalan olmaz. Zaten tecrübem olsa bile böylesine farklı bir uygulamada çok keskin sonuçlar çıkarmak için yaptığınızın aynısını daha önce yapmış olmak lazım. Sonuçta sadece fikir yürütebiliyoruz.
Size aktardığım ölçüleri adresini de yazdığım Bir siteden okudum. Fahrettin Gökmen'in yazısıydı. Kurallara uygun bir uçak için bulunması gereken ölçüleri belirtmiş, ben de aktardım. Öneride bulunamıyorum elbette. Gövde boyu ile kanat boyu arasında bir oran görmedim. Kanadın eni ile boyu arasında bir oran var ama sadece uçuş karekterini belirleyen bir oran.
Şimdi fikir yürütecek olursak kanat arkası ile yükseliş dümeni önü arasındaki mesafe uçağa düşey eksende yön verecek elevatörlerin momentumunu sağlar. yani bu mesafe kısa olursa elevatörün yüzeyi daha geniş olmalı ki yeterli gücü sağlasın sonucuna da varabiliriz. Ama bu güç için hangi mesafede ne kadarlık yüzey gerekir bilemiyorum. Ayrıca hız arttıkça yönlendirici yüzeyler küçük olabilir diye düşünüyorum.
Doğal olarak kuyruk uzakta olunca ağırlık merkezini koruyabilmek için burun da uzun olmalı ve hatta motor da en uca konularak dengeyi sağlamalı diye düşünülerek bir oran belirlenmiş olmalı.
Sizin uçak baştan bu şartları sağlasa konu başlığı "bu uçmazsa ne uçar" gibi birşey olurdu. Yapılan iş de hazır plandan model yapmak gibi olurdu. Herşeyi farklı olduğuna göre ölçüleri de farklı olacaktır elbette.
Sonuçta buraya yazdığınız yazılardan sizi tanıyabildiğim kadarıyla, siz, kendinize bu uçak uçar demeden havalandırmayacaksınız. İçinize sinmeyen yerleri değiştireceksiniz. Biz de bekleyip göreceğiz.
truva_17
09-09-2007, 22:51
Aslında çoğu zaman kendi kendime -yahu diyorum sanki bu modeli havalandırmayı başardıkda stabil bir uçuş konusunda sıkıntılarımız oldu ve bunları nasıl aşabiliriz onu tartışıyoruz, modelin yapımını gören burdaki bazı arkadaşlarım günlerce verilen emeğin bir anlık bir düşüşten sonra zayi olup gideceğinden dem vurarak yazık olacak emeğine ve bunun için harcadığın zamana demişlerdi, bende hayır dedim yanılıyorsunuz ben bu model uçamayıpta elimde sağlam kalacağına uçup düşsün ve kırılsın ona razıyım ve olumlu ya da olumsuz bu konu başlığı altında fikrini yazan herkese müteşekkirim, bazı arkadaşları o anın var ettiği olumsuz bir ruh halinden dolayı (incinerek) incitmiş olsamda burdaki arkadaşlardan gerçekten çok şey öğrendim. Ve ben bu olaydan bazen vazgeçme noktasına gelmiş olsamda olumlu ya da olumsuz bu teşebbüsümü bir sonuca ulaştıracağım, son durum hakkında bikaç gündür bişey yazmadığımın farkındayım, kısaca değineyim,işlerimin yoğunluğu son günlerde çok arttı, her akşam ertesi gün için modelle alakalı yapmam lazım gelen şeyleri düşünüyor ama ertesi gün bunları uygulamaya vakit bulamıyorum, kaplama malzemesi perşembe günü elime geçecek, kanadı kaplamadan önce hafif kalması açısından yapmayı düşünmediğim çapraz bağlantıları sanırım yapsam iyi olacak, kanat boyunun çok uzun olması böyle bir desteği gerektiriyor, ve motordan eksiltmeyi düşündüğüm ağırlık konusunda da bazı sorunlar çıkacak, motor ağırlık merkezi anlamında modeli ön kısımdan dengelediği için, motoru hafifletmek ağırlık merkezinin geriye kaçmasına sebep olacak, ama bunlar sadece varsayım, en iyi sonucu modeli yeni kanadıyla birlikte monte edip her anlamda test ettiğimde ortaya çıkacak. Birde atambay arkadaşımızın bahsettiği eleronların yeterli olabilmesi adına olması gereken kanadın firar kenarıyla elevatör arasındaki mesafe ile alakalı aklıma gelen bişeyi ilave etmek istiyorum, burda bazı arkadaşların daha önce belirttiği "yeterli dihedral varsa eleron gerekmez" diye özetleyebileceğimiz durum şu an bu yeni kanatta mevcut, yani gövde boyunda bu anlamda gerekecek mesafenin (belki) az oluşuna dihedral yeterli cevabı verir sanırım, başka yazmam lazım gelen ne var bilemiyorum, herkese selamlar..
ben yine hata yaptım. elevatör diyeceğime eleron yazmışım. Özür diliyor ve üstteki mesajımı düzeltiyorum.
sizin modelde eleron olmalı bence yoksa kontrolü iyice zorlaşır.
olumsuz ruh haline gelince, uçağı uçurunca tekrar gözden geçiririz :)
truva_17
09-09-2007, 23:55
elevatörün bu kanatdan sonra ve ağırlık merkezide biraz geriye kaçarsa boyutunun yeterli olup olmaması konusunda benimde tereddütlerim var, ağırlık merkezinin biraz geri kaçması uçağa sürekli kalkış veriyormuş gibi bir durum ortaya çıkaracak bunu dengelemek ağırlık merkezinin ne kadar geriye kaçtığı ve bu kaçışa yeterli gelecek bir elevatörün boyutunun ne olması hesabıyla ilgili.., ama modelde önceki kanat varken motorun yakıt deposu ana kanadın orta noktasının biraz daha gerisindeydi, şimdi yakıt deposunu ön tarafa pervane şaftının altına yerleştireceğim, yakıt deposu önceki yerine göre baya ön tarafa geleceği için dengeleme konusunda çok faydası olacak sanırım..
elevatörün bu kanatdan sonra ve ağırlık merkezide biraz geriye kaçarsa boyutunun yeterli olup olmaması konusunda benimde tereddütlerim var, ağırlık merkezinin biraz geri kaçması uçağa sürekli kalkış veriyormuş gibi bir durum ortaya çıkaracak bunu dengelemek ağırlık merkezinin ne kadar geriye kaçtığı ve bu kaçışa yeterli gelecek bir elevatörün boyutunun ne olması hesabıyla ilgili.., ama modelde önceki kanat varken motorun yakıt deposu ana kanadın orta noktasının biraz daha gerisindeydi, şimdi yakıt deposunu ön tarafa pervane şaftının altına yerleştireceğim, yakıt deposu önceki yerine göre baya ön tarafa geleceği için dengeleme konusunda çok faydası olacak sanırım..
Bence bu riskli olur. İniş sırasında yakıt azalacağı için burun hafifleyecek, düşük hızda yukarı yönelmek isteyeceğinden stall olması kolaylaşacak. Bence en iyi çözüm motoru biraz öne alıp yakıt deposunu da tam ağırlık merkezine koymak olacak. Yakıt azaldıkça ağırlık merkezi değişmeyeceği gibi azalan ağırlık sayesinde süzülme yeteneği de artacaktır. Ama motorun önünde kalın bir bölme var herhalde orayı değiştirmek zor olacak. Burun da daralıyor o bölmeden sonra o yüzden motor daha öne sığmayabilir. isterseniz kanadı bağlayıp denge merkezine bir bakın. Buruna az bir miktar ağırlık eklemekle düzelecekse daha kolay olur.
truva_17
10-09-2007, 00:20
motoru öne almak tüm herşeyi silbaştan yapmak gibi bişey, çünkü motor bağlı olduğu blokun ön tarafına da sığabilir ama bu defa pervane şaftı uzun gelecek ve şaft rulmanlarını bağlamak için yeni blok monte etmek gerekecek, ama bizim hesabetmediğimiz şöyle de olumlu bir durum var, yeni kanat 21 cm önde olduğu için bunun ağırlığından ön kısma yansıyan bir değeri olacak ve daha önce de dediğim gibi bu konuda kesin sonuca kanadı ve diğer aksamı (yakıt deposu, obak, pervane, vs) monte ettikten sonra varırız, şimdilik bunlar sadece olasılık..
ön tarafa süslü nikelajlı bir chevrolet tamponu takacağız. Hem çarptığı yeri dağıtır hem de ağırlığı dengeler. En temizi bu galiba :)
truva_17
10-09-2007, 00:39
Valla bulacağız bir çözüm ama bakalım nasıl bir şey buluruz o belli değil :)
yeterince uçtuk uykumuz da geldi :)
iyi geceler
truva_17
10-09-2007, 00:58
hakikaten geç olmuş, herkese iyi geceler..
truva_17
17-09-2007, 21:34
Arkadaşlar kanat kaplamasında kullanacağım folyo birkaç gün gecikmeyle bugün elime geçti ve şimdi boş vakit bulduğum ilk anda kanadın kaplamasını bitirip yerine monte ederek ağırlık merkezi izin verdiği ölçüde motordan ağırlık eksiltmesine gideceğim, şu an son durum bu, herkese selamlar..
Konuyu bu gece okudum, uçsun uçmasın işibitir, başaracağına inanıyorum ve uçuş videosunu sabırsızlıkla bekliyorum başarılar!!!;oleeea:
truva_17
25-09-2007, 20:21
Arkadaşlar bana kızacaksınız belki ama, kanadın kaplamasını hala yapamadım, daha doğrusu kaplamadan önce aileron ve servo bağlantısı yapılacak ve daha sonra da kaplamaya geçeceğim ama birtürlü zaman bulamıyorum, fakat konuyu takip etmekten bıkmayan arkadaşlar bu modelin eninde sonunda uçma teşebbüsünde bulunacağına emin olsun :)
eraycanli
26-09-2007, 00:32
bu gece okudum butun konuyu, bitmezse icime dert olur bu model :)
dualarimiz sizinle insallah ucurursunuz :)
sanandreas
26-09-2007, 11:27
6.5 hp uçuramazmı 12 kg yi? 7 hp 250 kg ağırlığı 80 km ile götürebiliyor motorsiklette? benmi ters anladım yoksa.
arkadaşım yanlız aradakı fark senın motor yerde ama o uçak havada uçacağı için bellı bı havaçı çekmesı lazım yanı uçuramaz bence
truva_17
26-09-2007, 22:38
eraycanli sağol kardeşim..
Forumda konuyu takip eden arkadaşlar bugüne kadar konuyla alakalı fikirlerini, bazıları tahmine bazıları belli bir plan, ya da metoda dayandırıp görüş bildirdi, ve herkesinde gördüğü üzre şu an itibarıyla ortaya bir ürün çıkarmış olduk, ve bu olayın nihayetinde amaç bu modeli yapılma gayesi olan uçurabilmeyi başarabilmekte, ve aslında herkesin bakış açısı ve yorumuna göre bu amacımızın bir başarıya ulaşıp ulaşmayacağı sanki bir oylama sonucu gibi oldu, yani ağırlıklı oylar bazen lehte, bazı zamanda aleyhte toplanıyor.Ve aslında herkes gibi bende olası bir başarısızlığı sahiplenmektense başarabilmek adına gerekirse dahada emek vermeye hazırım, zaten olayı keyifli kılanda bu olsa gerek, başarabilmek adına mücadele etmek, ben modelin gövdesi için ikinci bir ana kanat yaptım, gerekirse bu ana kanat içinde yeni bir gövde yaparım, ve inşallah bana ait olan bişey yapabilmeyi ve bunu yapılma amacına uygun bir finale ulaştırmayı umut ediyorum, herkese selamlar..
bence modelciliğin asıl evresi modeli inşa emek ve bu modelde 0 dan imale başladığı ve tamamen sizi ürününüz olduğu için ve aynı zamanda tamamen el emeği olduğu için bir kez daha tebrik ediyorum.
uçuş videosunu sabırsızlıkla bekliyorum.
bir kaç haftadır konuyu takip edemedim gerçi ayrıca kanat profili güzel olmuşa benziyor. kolay gelsin modeli havada görrmek dileği ile.
esarisoy
15-10-2007, 23:43
arkadaşım yanlız aradakı fark senın motor yerde ama o uçak havada uçacağı için bellı bı havaçı çekmesı lazım yanı uçuramaz bence
bu ucak ucarmı bence uçar kafadan yapılan model uçarmı valla daha yeni Aslan mert arkadaşımız tamamen kafadan epoksi govde ucak yaptı canavar gibi ucuyor ha derseniz bu ucak herkesin ucurabilecegi stabil ucarmı tabiki ucmaz yere stressiz inermi valla pilot ben olmak istemem inmez pistte hızlı gelecek yada pilot yavaşlatıp stoll edecek.Kalkarkende dagılabilir pilotaj cok iyi olmalı
motor konusunda ise motor güçlü bir motor ve yeterli tabi Arkadaşlar 6.7hp motoru az bulup 50 lik onermişler ama o arkadaş bilgi eksikliğinden 50cc benzin motoru oneriyor buda 4.5 hp falan eder siszin motorunuz onun deyişiyle zaten 80 lik ama motorun markasını goremedim ucak için uygunmu bilmiyorum.
bu buyukluk te bir ucağı folya ile kaplamak işte bunu sevmedim ama hiç denemediğin bişey folyo ve yapişkanı yakıt ve hız karşısın da ne yapacak bilemem kullanılacak servolar ne scale servo yerine pahalı diye standart kullanmazsınız inşallah
Fazla soleyecek bişey yokki oranlar ve ağırlık ve malzeme hakkında ucağı yapmadan fikir alsanız daha iyi olurdu bu calışmanız da güzel bence adı üstünde hobi
Bence bu konuda en önemli şey bu ucağın kontrolden cıkıp birilerini öldürebileceğini ve bu ihtimalin oldukça fazla olduğunu kesinlikle unutmamanız ve uçuş güvenliğine azami dikkat etmeniz .
emrahman
30-10-2007, 19:07
Merhabalar. çalışmanızı bekliyoruz. ne bir haber ne görüntü koymadınız. selamlar..:)
truva_17
02-11-2007, 14:46
Merhaba Arkadaşlar, az önce son yazdığım mesajın tarihine baktım, 40 gün civarında bir süre geçmiş ve bunca zamandır ben modelle alakalı bir çalışma maalesef yapamadım, nedeni de işimin tarımla alakalı olmasından dolayı ve bugünlerinde hasat zamanı olması sebebiyle zaman bulamıyorum bu ay içerisinde işlerimin yoğunluğu bitecek ama bu defada kış mevsimi olayın finali için fırsat verir mi bakalım göreceğiz, fakat ne olursa olsun bu modeli inşallah uçuracağız.. Bu gecikmeler siz değerli arkadaşların sabrını zorlamak gibi oldu bu sebeple kusura bakmayın, herkese selamlar..
Selamlar
Ben konuyu yeni gördüm ve yaklaşik 1 saatir başından sonuna kadar okuyabildiğim kadarını okudum.Gerçekten çok güzel bi uğraş ve çaba.
Bazı arkadaşlar olaya karamsar yaklaşmışlar gerçi ama böyle şeyler illaki olacaktır.
Ben sizi çok tebrik ederim. Bence(kişisel fikrim) uçağın uçması yada uçmaması kırılması veya kırılmaması hiç önemli değil. Tabiki hepimiz uçmasını ve başarılı bi şekilde yere inmesini isteriz. Ama sahip olduğunuz az bir bilgiyle böyle bi işe girişmek ve cesaretinizi kaybetmeden büyük bi azimle devam etmek bile bana göre çok büyük bir erdem.
Şahsen ben böyle bişeye cesaret edemezdim sanırım.
Hazerfen Çelebi uçmadan önce herkesin kendisine evet bu kanatlarla uçabilirsin dediğini sanmıyorum :D
Tekrar tebrikler ve devamında da başarılar dilerim. Sonucu büyük bi heyecanla bekliyoruz..
arrmageddon
19-12-2007, 00:53
merhaba truva 17 isimli abi,
bende el yapımı bişeler yapmayı planlıodum senın baslıga takıldım ben ilk basta zannettım kı herkes ucar yada ucmaz deyip konu kapanacak
sanmıstım bazı arkadaslar ilk başlarda güvenmemişler ucmaz cok agır demısler ama azim ve istek herseyi ortadan kaldırır bence... önemli olan hataları görüp bi dahakine yapmamak ama bastanda görmek iyi olurdu hani.. bende el yapımı cok ucaklar yaptım bi cok madalyam war ama motorlu yapmadım hiç.. yardım edılecek bişey de kalmamış ama :) fakat benımde gozume takıldı o buyukluktekı bi ucak için arka kısım cok onde kalmıs.. arka kanadı daha geri alın dicem ama denge problemı oluo demıssınız fakat bi öneride bulunmak isterim arka kanattan yanı kuyruk bolumunden dengelı bi uzatma yapabılırsınız yada biraz daha acyım yani aynı agırlıkta olcak sekılde kuyrugu daha geri cekebılırsınız mukavemetten taviz olur buyuk ıhtımalle ama dengelı olursa pek fazla mukavemete gerek kalmaz die dusnuorum... ayrıca ucus videolarını beklıorum(z)
Truva_17,
Uçur abicim artık şu uçağı, meraktan kurdeşen döktük valla :D
Kar yağınca daha iyi olur. En azından sert inişlerde yumuşak kar kırım olmasını engeller.
truva_17
24-12-2007, 22:08
Arkadaşlar madem bugüne kadar kimimiz emek, kimilerimiz ise fikirleriyle bu olaya destek verdi finalinde olsun bir araya toplanalım ve bu modeli uçuralım artık :) Bu arada bazı arkadaşların sorduklarına cevap verememişim onu farkettim, mesela bir arkadaşımız motoru sormuştu, motor isveç yapımı her açıda çalışabilen yani diyaframlı bir bıçkı motoru, modeli bugün uzunca bir aradan sonra gözden geçirdim ve anladımki eksik olan şey benim hevesim, araya bunca uzun zaman girince sanki olaya karşı hevesim kaçmış, ama bu haftasonu geliboluda bu işe hevesli bir arkadaşla tanışıp ve inşallah kendimizide biraz gaza getirip bu işi tamamlıcaz.. herkese sevgiler..
ben bu uçak ne oldu çok merak ediyorum uçtumu,uçmadımı?
aylardır bekliyorum sonucu :) eminimki bekliyen tek ben değilim
Bu konu Brezilya dizilerine benzedi galiba , fakat mutlu sona ulaşamadan da bitti.
h.huseyin
16-03-2008, 10:52
Bencede öyle oldu 19 sayfa baya fazla.
truva_17
04-07-2008, 13:07
Yakında kaldığımız yerden.. Yine, yeni, yeniden..
Yakında kaldığımız yerden.. Yine, yeni, yeniden..
Kayıp ilanı vermek üzereydik :)
Ben ümidi kesmiştim şahsen. Uçak uçmadı herhalde diye düşünüyordum ne yalan söyliyeyim.
@truva_17. 19. sayfayı korkarak açtım valla yeni mesaj yok diye sizden.
baştan sona okudum konuyu, tebrik ederim.
truva_17
26-07-2008, 14:32
Evet arkadaşlar herkese tekrar merhaba :), bugün Bismillah deyip model üzerinde biraz çalıştım, ve ağırlığından dolayı yapmayı planladığım şeyi yapıp modelin motoru üzerinde bazı eksiltmeler yaptım, yaklaşık 1500 gr kadar bir ağırlık azaltmayı başardım, motorun şu andaki hali yakıtsız 4 kg civarında bir ağırlık,12000 d/dk (ama bu devir karbüratör üzerindeki ayarlamalarla 18000 d/dk ya çıkartılabiliyor) dönme hızı ve 6.4 hp güç. Bununla ilgili bazı resimler ekliyorum.Takip eden arkadaşlar bilecektir, ilk kanadın (acemilikten dolayı) yapısının uygun olmaması nedeniyle ikinci bir kanat yapmıştım bu kanadın şu anda aileron menteşeleri takılıp kaplaması yapılıcak ama kanat konusunda hala bazı tereddütlerim var, birincisi kanat enini artırdığım için ilk kanatla ağırlık merkezi ve kuyruk kanadıyla ana kanat arasındaki mesafe anlamında uygun olan ölçüler bu ikinci kanadın yapısının daha da büyümesi sebebiyle bozuldu biraz, mesela son yaptığım kanatla arka kanat arasındaki mesafeyi olabildiğince iyileştirmeyi düşünerek kanadı öne alınca bu defa ağırlık merkezi geriye kaçtı,bunu dengelemek için motor yakıt deposunu öne alıcam ama bu yeterli gelmeyecek ve bunun haricinde yapabilicem son şey pervane obağını biraz ağır yapmak ama bu da bir kısırdöngü gibi, yani hafifletmek için hem motorun gövdesindeki bazı uzantıları kesip sonra da modelin ön tarafına ağırlık yerleştirmek akıllıca değil. Sanırım bu ağırlık merkezi başımı ağrıtıcak, ama bu sorunun tam olarak ne olduğunu ve nasıl aşılabileceğini herşeyi model üzerine monte edip öyle görmek lazım,şu an aklıma gelenler bunlar, gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
mertfb129
26-07-2008, 14:40
Sonunda çalışmalarınız devam ediyor buna çok sevindim..Truva_17 herkez bunu bekliyordu.Artık uçuralım şu uçağı meraktan ölecem.Biliyorum tek ben değil herkez merak ediyordur.O motor onu uçurur.Bildiğimiz ağaç kesme motoru çok devirli motor.Ağacı keserken o kadar basınca sıkışmaya dayanıyorsa o uçağı uçurur diye düşünüyorum.
kolay gelsin sevgiler..
truva_17
26-07-2008, 14:44
İnşallah uçuracağız, zaten bir senedir bunun için uğraşıyoruz öyle değil mi, ve sağolasın sana da sevgiler, selamlar :)
amfetamin
26-07-2008, 16:28
Ben konuyu daha yeni gördüm ve baştan sona okudum ne diyeceğimi bilemiyorum tam olarak, ama yakında olsanız elinizi sıkmak ve şöyle canlı canlı tebrik etmek isterdim. Bazı kardeşler yazmış zaten ama, evet bu uçak uçar yada uçmaz fakat yaptığı işe bu kadar özen gösteren dahası inanan ve öz güveni olan insanlar çok az ve sizde bunlardan birisi olarak sizi alnınızdan öpüyorum kardeşim. Her şey bir yana o ağaç el yapımı pervane bile müthiş bir şey, el yapımı olduğu için bence sanat eseri gibi kıymetli. Çalışmanız benim gibi İstanbulun göbeğinde oturup her imkana sahip (çalışma alanı hariç :)) ama tembel modelcilere ibret olsun ne diyim :P
Bu uçak yerde de gezse benim favorimdir
Kolay gelsin tekrar tebrik ederim ve mutlaka bu konuda yada ilgi duyduğunuz alanlarda kendinizi daha çok geliştirmeniz dileğiyle.
truva_17
26-07-2008, 16:51
İyi dileklerin için çok teşekkür ediyorum Cihan Abi, biraz geç oluyor farkındayım ama zaman buldukça bu modeli ve aynı zamanda kendimi geliştirmeye çalışıyorum, bu konuda en büyük sıkıntım yeterince boş zamanımın olmaması ve birde farkındasınızdır deneme yanılma şeklinde çalıştığım için doğru şeyleri yapmak biraz zaman alıyor ama gerçek olan şu ki herşey tecrübeyle sabit ve tecrübe kazanabilmekde zamanla ilişkili, bu sebeple sabrınız için forumdaki tüm dostlarıma teşekkür ediyorum :)
tombulll
26-08-2008, 23:58
selamlar herkese bende uzun zamandır modelcilikle ilgileniyorum ama cesaret ve bilgimi toplayıp daha yeni yeni yapım işine giriştim. truva_17 uçağı merakla takip edenlerden biride benim sizi tebrik ediyor ve başarılarınızın devamını diliyorum ve de uçağınızın akıbetini merak etmeden de kendimi alamıyorum son durum nedir acaba? saygılar.
truva_17
27-08-2008, 01:10
Sevgili tombulll, yazdığın mesajı biraz geç farkettim kusura bakma, bir başka konu başlığı altında da yazdığım gibi uçak şu an biri bitirilmiş diğeri de kaplaması yapılmak için hazır iki kanadıyla beraber öylece beklemekte, yerde yürütülmesi dışında uçurulmaya hiç teşebbüs edilmedi,bunun sebebide bu modeli uçurabilmek için risk almaktan çekiniyorum, çünkü bu ortalama 17 kilo civarında ve 3 metre kanat uzunluğuna sahip bayağı büyük ve dolayısıyla bu yapısından dolayı da uçurulması tehlike arzeden bir model oldu, hatta bir örnek vermek açısından daha önce yazdım mı bilmiyorum ama uçağın motoruna elimle tam gaz verdiğim bir esnada pervanenin rüzgarı uçağın birkaç metre arkasında duran 6 yaşında bir çocuğu yere düşürmüştü ve şimdi o çocuk diğer küçük uçaklarımdan bile korkuyor :) Yani kısacası ben o modeli öylece bekletiyorum bakalım akibeti nolur. Selamlar, sevgiler..
tombulll
27-08-2008, 10:57
teşekkürler :)))
yapmanız gereken şey dümdüz açıklık bir arazide sadece kalkış denemek sonrada azıcık iritifaden tekrar teker koymak bence...
iron_eagle
27-08-2008, 15:58
bence önce uçağı askıda uçur evin balkonundan yada benzer bir yerden demir bir çubuğun ucuna ağırlık merkezinden asıp gaz ver böylece motor açısı ayarlarını da kontrol etmiş olursun ve şu çocuk düşürme olayına bakınca o motor o uçak için fazla güçlü gibi ve tabi fazla ağır olması muhtemel ama kocaman bişeyin insansız uçtuğunu görmek çok eğlenceli olacak bitince bizim buralarada getir:)
ahmttvsn
27-08-2008, 22:48
ya konu hakkikaten yılan hikayesi olmuş.
bence 20 sayfayı okuyan herkesın bu konunun sonunu gormesi şart!
neyse uzatmıyım
truva_17 arkadaşa tebriklerimi sunar en yakın zamanda projesini başarılı bir şekilde bitirmesi için sabır dilerim
truva_17
28-08-2008, 20:53
Evet modeli olabildiğince yüksek bir yere uzun bir halatla bağlayıp hem vericiden hemde halatdan kumandalı bir uçuş denemesi yapmak ne zamandır benimde aklımda:), ama bu iş evin balkon demirine bağlayıp denenecek kadar hafif! olmadığı için ben bunu iki tane büyük ağacın arasına bir halat gerip onunda ortasına bir başka halatla modeli asarak denemeyi düşündüğümden o uygun ağaçlar nerdedir zaman buldukça onu arıyorum :)
iron_eagle
28-08-2008, 22:37
uygun iki ağaç nerdedir bilmem ama köy yolları gibi mekanların kenarlarında ağaç elektrik direkleri oluyor ya onlara merdiven dayayıp büyük inşaat çivilerinden 5-6adet yan yana çakıp halatları taşıyacak hale getirmek iyi bir fikir olabilir bence:D sapa yerde gören karışanda olmaz
oguz9119
14-10-2008, 00:03
galiba bu konuyu okuduktan sonra bende göz diye birşey kalmadı .... :D uçsada uçmasada senin ooo güzelim uçağı yapman büyük bir olay ..... hobby böyle birşey iştee.... devam et arkandayızzz
SiNcaNLı
14-10-2008, 13:56
Bu uçağın uçuş teşebbüsü en çok merak ettiğim şeylerden birisi oldu çıktı.Merakla bekliyor ve başarılı bir sonuç alınmasını temenni ediyorum.
oguz9119
14-10-2008, 19:07
sizin bu uçak uçarmı diyorsunuz bu uçak uçuyorsa heralde sizin yaptığınızda hayli hayli uçar
giriş:
www.vtunnel.com giriyorsunuz orda gmail yazan yere www.youtube.com yazıp youtubeye girdikten sonra Worlds Largest Model RC Plane yazıp aratıyorsunuz karşınıza çıkan uçağı görünce büyük ihtimal hadi be diyeceksinizzz:D:D
RealPower
14-10-2008, 19:57
21 sayfa okudum gözlerim şaşı görmeye başladı bi sonuca bağlanmadığını görmek üzücü artık bi sonuca bağlansın bence ! Başırılar
truva_17
14-10-2008, 20:03
"bu model uçar mı" konu başlığına mesaj yazan sevgili arkadaşlar, aradan onca zaman geçti ve biz hala bu model uçar mı diyoruz, uçar ya da uçmaz onu bilemiyorum ama bu modelin bana kazandırdığı çok şey oldu, mesela geçen yıldan bu yana modelcilikle ilgili kendi adıma çok mesafe aldığımı düşünüyorum, aslında herşeyin sırrı inanmakta saklı, eğer gözünü korkutuyor yaptığın işe inanmıyorsan başarılı olmak çok zor, bu modeli uçurmak değil ama yerde hızını görebilmekiçin bazı denemelerim oldu, modelin ağırlığı ve motorun güçlü olması uygun bir pist olmayınca modelin kontrolünü çok zorlaştırıyor, yerde uçuş hızına çıkması için bayağı uzun bir pist gerekecek, keza iniş içinde öyle, ve işte tüm bu tespitlerimi gözönüne aldığımda modeli uçurmaya cesaret edemiyorum, bazen bu modele hiç dokunmayıp edindiğim tecrübeleri kullanarak aynı büyüklükte ama çok daha hafif bir başka model mi yapsam diyorum, bakalım zaman ne gösterecek.
iron_eagle
14-10-2008, 20:09
arkadaşlar bu model uçarmı demeyin eğer araştırırsanız boeing 747 yi uzaktan kumanda modifikasyonuyla uçurup kaza testleri yaptıklarını görürsünüz önemli olan bunu büyük paralar ve yardımlar olmadan yapmak konunun sonuçsuz kalma sebebi de budur zaten uçuş videosunu görmeyi çok isteyenlerden biri de benim ama sorunları tahmin ediyorum
21 sayfayi heyecan ve merak icerisinde okudum ucar ucmaz bekli ucar belki ucmaz, ya ucarsa, ya ucmazsa derken baya birseyler gordum ve ogrendim elinize emeginize saglik sonuc ne olursa olsun UCSADA BEN OGRENECEGIMI OGRENDIM UCMASADA BEN OGRENECEGIMI OGRENDIM:)
turkce karekterler icin ozur dilerim klavyem ingilizce kusuruma bakmayin
volkancc
09-11-2008, 13:03
50 kG lik Maat Chapman i kaldırdıgına gore 15 kilolugu 80. motor kaldırır Tabi 4 zamanlı Akıllı motor olmasına dıkkat et havada stop edmıyoo akıllı motorlar xd
oguz9119
05-12-2008, 01:58
wallaha 1 ay önce bu konuya bakmıştım ve az önce aklıma geldi ne oldu acaba diye merak ettim... proje ne durumda
oguz9119
18-01-2009, 23:08
ne oldu konu tıkanmış
ejderhax07
15-09-2010, 16:50
konuyu hortlatıyorum ama çok merak ettim uçtumu uçak
konuyu hortlatıyorum ama çok merak ettim uçtumu uçak
204. mesaja yazmış sonucu.
truva_17
14-10-2010, 10:02
Arkadaşlar uzun bir süreden sonra tekrar herkese merhaba, bu konuda bahsi geçen uçak halen elimde, o modelden sonra birçok farklı model yapmama rağmen demek ki insan ilk göz ağrısından kolay vazgeçemiyor. Konuyu takip eden arkadaşlar bilir, o model için yaptığım ilk kanadın eksikleri konusunda forumdaki deneyimli arkadaşlardan olumsuz anlamda uyarılar aldıktan sonra yeni bir kanat yapmaya karar vermiş ve o kanadı kaplama noktasına gelecek şekilde montajlamıştım, sonra araya başka işler girdi ve model üzerinde çalışma yapabilmek için boş vaktim açıkçası pek olmadı, şu an model o ilk günkü haliyle hala elimde ve hatta takip eden arkadaşlar oldu mu bilmiyorum geçen sene nisan sonlarında ulusal basına bu modelimle birlikte haber oldum, ardından thk'den gelip bizim misyonumuz adına bir anlamda elçilik yaptığınız için teşekkür ederiz diyerek onlarda bu konuda beni uçantürk dergisinde haber yaptılar, şu an o modeli öylece bırakıp edindiğim tecrübeler ışığında ikizi olacak yeni bir model yapmak ya da onun üzerinde biraz değişiklik yaparak bu işe devam etmeyi planlıyorum, hatta o model için elimdeki motordan daha hafif iki adet daha benzin motoru temin ettim, o motorlardan birini kullanarak modeli hafifletmeyi ve uçurmayı planlıyorum, şu an aklıma gelenler bunlar, görüşmek dileğiyle, herkese selam ve sevgiler...
Sayın Truva_17,
Yeni çalışmanızı heyecan içerisinde dörtgözle bekliyoruz. İnşaata başladığınızda (ikiz ya da modifikasyon) yeni bir konu başlığı altında fotoğrafları bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.
truva_17
14-10-2010, 12:10
Elbette paylaşırım Egemen Bey..
bende yeni modelinizi heyacan icinde bekliyorum. busefer onu havada gormek istiyoruz. kolay gelsin
truva_17
14-10-2010, 17:19
Aslında ana gövdelerinin kaplaması haricinde işçiliği büyük ölçüde bitirilmiş 2 adet çesna uçağım var, yaz başı yapımına başlamıştım sonra işler yoğunlaşınca ara verdim sanırım ilk etapta onları tamamlamalıyım..
truva_17
24-03-2011, 00:11
Evet arkadaşlar bu konuda bahsi geçen modele hiç dokunmayıp yine bu model gibi özgün bir çalışma olması açısından herhangi bir plan ya da dökümana bakmadan yeni bir model çalışmasına başladım, şimdi bu yeni çalışmayı bu başlık altında mı paylaşayım yoksa yeni bir konu mu açayım, ne dersiniz?
tombulll
24-03-2011, 08:05
;oleeea:Yeni uçak, yeni konu;oleeea::eeeeyoo: Haydi hayırlısı :)
Yeni konu açın Halil bey.
Öncekini merakla takip ediyordum bu yarım kalmaz inşaallah. :)
truva_17
25-03-2011, 22:10
Haluk Bey mesajı yanlış konuya yazdınız sanırım, sizin düşüncenize göre "yarım kalan" proje bu çünkü..
Henüz yeni konuya bakmadım, Benim kastettiğim proje idi. Onuda takip edeceğim inşaallah tamamlanır,şimdiden kolay gelsin diyorum başarılar dilerim.
truva_17
25-03-2011, 22:56
Teşekkür ederim Haluk Bey, benim aslında yeni projemi forumda paylaşıp paylaşmama kararsızlığımda da işte Sizin bişekilde vurgu yaptığınız bu bakış açısı var, yani bir modeli tasarlayıp yapıp nihayetinde de nasıl uçtuğunu görmek o projeyi ve yapım aşamasını takip eden arkadaşlara nasılki bişeyler öğretiyorsa, neden uçmadığını ya da uçurulamadığını görmekde eminim bişeyler öğretecektir. Dolayısıyla önceki proje benim olduğu için değil, ders ve tecrübe almak anlamında en az uçabilmiş modeller kadar tamamlanmış olduğuna ben inanıyorum..
ustura_kemal
16-04-2011, 12:36
yeni konu taşındımı?bulamıyorum bi türlü
yeni konu taşındımı?bulamıyorum bi türlü
http://www.hobbyrc.com/forum/threads/64001-Bu-Model-U%C3%A7ar-%28m%C4%B1%29-II
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.