Orijinalini görmek için tıklayınız : Strafordan Extra 300 tadında bir model -Başlangıç
fatal1ty
23-07-2007, 12:23
Selamlar,
Akrobasiye merak saldım ve extra 300'e benzetmeye çalışacağım bir model tasarlamaya başladım.
Bol resimli , bol çeneli, bol sorunlu bir konu olacağına eminim :)
Yardımlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.
extra 300;
Bu resimi seçtim çünkü herşeyiyle model ortada.
http://www.freestyle-rc.co.uk/multimedia/library/photos/extra300e/frc_extra300.jpeg
Dün akşam KKA'yı (kanat kesme aleti) kurdum. Gayet pratik birşeymiş.
Şu şekilde bir gövde çıkardım ortaya. Başta 90 cm di, burnuna ve dümenine şekil verirken sanırım 85civarında bitti.Gövde beyaz köpük.
http://img242.imageshack.us/img242/996/001we6.jpg http://img508.imageshack.us/img508/5681/002ou2.jpg
Daha kırpılacak, zımparalanacak.
Kabinide, tamamen kesip strafordan, yapmayı düşünüyorum. Bu şekilde hoş durmadı sanırım.
Motor konusunda hiç bir bilgim yok. Motoruda bugün aldım. içinden bir sürü parça çıktı. Soracaklarım çok size.:)
:igra: ;
- Motoru modele sabitlerken, + şeklindeki parçayı motora vidaladıktan sonra, kontrplağa da diğer kalan yerinden somunlu vidayla tutturmayı düşünüyorum. Kontrplağıda, ağaç tutkalı ile köpüğe yapıştırırım diye düşünüyorum.
Burada ne önerirsiniz?Tecrübenizden yararlanmak istiyorum. Aklınıza geleni yazın:)
Motor ve ekipmanları;
http://www.unitedhobbies.com/unitedhobbies/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2106
http://img508.imageshack.us/img508/5417/003zb1.jpg
http://img228.imageshack.us/img228/4849/004sm4.jpg
Burada ki kırmızı ve mavi noktalı parçaları anlamış değilim. Mavi noktalı şaft sanırm ama, nerde kullanılır ve nasıl kullanılır bilmiyorum.
Motorun sanrım iki ucundanda kullanabiliyoruz. Yada ben öyle sanıyorum.
Bu ucundan sabit pervane takıyoruz sanrım. Üstteki resimlerde taktığım gibi?
Bir alttaki ''Aparatlar'' resmindeki; Enn sağdaki aparat ile.
http://www.unitedhobbies.com/unitedhobbies/store/catalog/KDA2220L_1.jpg
-Aparatlar.
http://www.unitedhobbies.com/unitedhobbies/store/catalog/KDA22_acc.jpg
Buradanda prop saver;
Ama burası bana biraz ters geldi. Bence, kablo ve + şeklindeki monte aparatı, sorun çıkarabilir.
http://www.unitedhobbies.com/unitedhobbies/store/catalog/KDA2220L.jpg
Kanat gittikçe azalan bir şekilde olabilir. Ben kağıda bir şeyle çizdim ama kabataslak yazayım buraya.Gövder tarafı 25cm, uç tarafıda 15cm olabilir.
Buda profili2 sitesinden aldığım profiller
http://img216.imageshack.us/my.php?image=profilyx5.jpg
Profillerden sadece ortadaki enbüyük ve sonraki en küçük olan ile işim olacak diğerleri benim için lazım olmayacaktır.
Sağ üstede çok güzel açıklamışlar.
Şimdilik bukadar.Baya bir uzun oldu.:rolleyes: Yardımcı olursanız sevinirim. Kanatları kesmeye de sabredebilirsem, sizden gelen yönlendirmeye göre başlayacağım.
Çok teşekkür ederim, Kolay gelsin.
Saygılar...
cok guzel bir akrobasi ucagi secmissin... kolay gelsin..
govdeyi mantardan yaparsan daha iyi zimpara yapabilir ve kolay sekil verirsin..
kuyrugu da govdenin devami olarak yapma kuyrugu yani yatay ve dikey stabilizerleri deprondan yapip sonradan govdeye yapistirabilirsin daha duzgun ve daha saglam olur... denemelerle sabit...........
tekrar kolay gelsin asamalari bekliyorum.............:) :)
fatal1ty
23-07-2007, 12:40
Sayın C/Z ilginiz için çok teşekkür ederim.
Evet gövdeyide mantarla değiştirebilirim.
Dün -pazar- günü strafor bulamadım için elimdeki, köpükten bunu yaptım.
Eğer olmassa değiştiririm.
Kanat olarak, profillere baktınız mı?
Onları seçip yapmamı önerirmisiniz?
Saygılar...
Mavi noktalı parça yedek motor mili. Kırmızı noktalı parça ise pervane koruyucu adaptörün pervane adaptörü:). Bazı pervanelerin mil deliği büyük olabiliyor, bu parçayı pervaneyi monte etmek kullanmak gerekebilir.
Motoru hem düz hem de ters (firewall'un önüne veya arkasına şeklinde) takabilirsin. Birinde pervaneyi vida ile sabitlemen, diğerinde ise prop saver kullanman gerekir.
Çok güzel bir konu olacak. Kolay gelsin.
fatal1ty
23-07-2007, 13:38
Gürman Abi çok teşekkür ederim,Çok açıklayıcı olmuş.
Somun yardımıyla pervaneyi taktığımız yere, prop saverı takamıyormuyuz?
____
motorun montesinide, gövdenin burnunu uygun ölçüde kesip, motoru kalan parçaya yapıştırmayı düşünüyorum. Daha sonra kestiğim burnu, motora göre OYUP, kapak gibi kullanmayı düşünüyorum. Düşüşlerde daha az zarar görür sanırm.
Birde boya işi kafama takık:)
Hiç bir yerde Su Bazlı Sprey boya bulamıyorum. Akrilik olanlarda eritiyor.
Bildiğiniz uygun bir sprey boya varmı?
kolay gelsin...
Motor mili uzantısına prop saver takabilirsin, diğer tarafa takılmaz. Yani motoru, motor yatağının arkasına monte edeceksen prop saver kullanabilirsin. Eğer firewall'un önüne monte edeceksen bu durumda prop saver değil, sabit pervane adaptörü kullanarak pervaneyi vidalamalısın.
Su bazlı spreyi ben de burada bulamadım ama İstanbul'da mutlaka olmalı. Özellikle sanat/resim malzemeleri satan yerlerde olabilir. Aslında böyle bir modeli düşük ısılı orijinal hafif kaplama ile kaplamak lazım.
fatal1ty
23-07-2007, 14:17
Şuan Aydın'dayım. Burada büyük bir mağazaya baktım. Subazlı yok dedi. Ben İstanbul'da da bulamamıştım. Sordum adama, peki ''Su Bazlı Sprey Boya'' diye bir şey varmı dedim. Yani üretiliyormu babında. Fakat adam yok olmaz öyle dedi. Dediğiniz gibi, sanat resim malzemeleri satan yerlere bakmak lazım.
selam..:)
su bazli sprey boya sanirim yok fakat su bazli boya pigmentleri var cok ucuz ve 100gr lik tuplerde bunu su ile seyreltip camsil fis fisi ile uygulayabilirsin fakat cogunlukla puturlu ve homojen olmuyor ben denedim... veya bu boyayi sunger ile de uygulayabilirsin ama dalga dalga oluyor sulu boya gibi yani....
en iyisi en hafifinden kaplama ile yapmak fakat kesinlikle kaplama utusu gerekiyor fon makinesi ile yaptiginda mantar ile kaplama arasinda kalan hava isininca genlesiyor soguyunca da tumsekler seklinde kaliyor.. kaplama utusu ile yaptiginda daha az oluyor ve maket bicaginin ucu ile sisikleri delip havasini aliyor ve tekrar utulediginde cam gibi puruzsuz oluyor....
zimpara isini de ilk once 80no son olarak da 120no ile bitir......
kaplamaya baslamadan once de nemli bir bez veya kompresorun var ise hava tut ki hic toz kalmasin kagidin yapismasi icin...
kaplama yaptiginda modelin inanilmaz saglam olur...... ayrica da kaplama yaptiginda hava direnci de cok dusuyor bu da kaplama kagidinin yaptigi ilave agirligi tolere ediyor.............
kanat profiline gelince eger akrobasi ucagi olacak ise simetrik profil olmali yani seninki olur.. dihedral acisi 0 olmali. bir onerim de planda olan kanat uzunlugundan biraz daha fazla yap... ucagin ucusu yeterince kivrak olmazsa uclarindan kisaltirsin sorun olmaz....
kolay gelsin.......:)
fatal1ty
23-07-2007, 21:08
Sayın C/Z ilginize teşekkür ederim.
Kaplama işi anladığım kadarıyla, uzun bir iş. Onu sonra ya bırakalım ozaman.
Az önce Kanadın birini bitirdim. 60Cm.Simetrik, ve gittikçe profili küçülüyor.Bu yüzden kka ile ufak tefek sorunlar yaşadım. Ama zımpara ile az çok düzellttim.
Bazı ufak yerlere doldurma yapabilirim. Resimler gelecek.
Ben evdeki bir trafoyu kullanmıştım. Hazır kutulu falandı.Hemen ısınıyor, fakat, Köpüğü yavaş kesiyor. İçini açtım, 15W lıkmış. 18V da çıkış veriyor.
Tel olarakta, sanırım 0.6mm. Oldukça ince. elimde 1.2 mm lik var. Onu daha denemedim. Germesi çok problem oluyor.
Teşekkürler Kolay Gelsin...
:) elinde fazla kopuk var ise bir tane daha kanat cifti kes...
delikler olustu ise kaplamanin altinda kalacak onemli degil...
kalin teli dene isininca daha kolay gerilir ve direnci daha dusuk oldugundan daha iyi kesebilir ufak kopuk parcalari ile deneme yapabilirsin......
mantar modeller cogaliyor..:) :) :) :) :)
bir fikir daha vermek istiyorum kanopi konusunda...
v tail pusher type PELIKAN in son resimlerine bak oradaki kanopi yassi saydam camsil fis fisindan kestim......:)
fatal1ty
23-07-2007, 21:39
Tamamdır. Köpük alırım, şuan ki kanat köpüğü 2mm lik ti. Ben ağaç tutkalı ile ikisini üst üste koydum, yapıştırdım.
Kanat çiftinin ise henüz sadece 1.parçasını yaptım. Diğer parçayıda 2. bir kişi (babam :)) ile yapacağım. eğer gerçekten düzgün olursa, 3. bir kanat teki yaparım. Nasıl olsa simetrik olduğu için, sağ sol kanat ayırımı yok.
Sizin pelikanın son hali hep kaplama herhalde?Acaba uçağı bitirdikten sonra uçarsa mı kaplasam?Rezil olmayalım bide:D
Kanatlarda büyük olduğu ve 3d yapmak istediğim için, elimdeki 9gr lik hxt servoları, aileron'da herkanada bir tana olarak yapayım diyorum. sanırım Y kablo ile sorunu çözerim. Kanatlar çıkarılıp takılabilir olabilirmi acaba? Kullanışlı olurmu?
Bu ara gövde çok hanta duruyor. Onu üstten falan kırpayım biraz:)
Kuyruğa giden kısım köşelimi olsun, yoksa yuvarlatayımmı biraz :)
Hertürlü fikre açığım...
23-07-2007, 23:38
Öğleden sonra kontrplak ve vida almak için çarşıya çıktım,vidaları ve somunu buldum, fakat kontrplak bulamadım. Onun yerine ince mdf parçası aldım.
Birkaç tane fotoğraf;
Sayın C/Z ilginize teşekkür ederim.
Kaplama işi anladığım kadarıyla, uzun bir iş. Onu sonra ya bırakalım ozaman.
Az önce Kanadın birini bitirdim. 60Cm.Simetrik, ve gittikçe profili küçülüyor.Bu yüzden kka ile ufak tefek sorunlar yaşadım. Ama zımpara ile az çok düzellttim.
Bazı ufak yerlere doldurma yapabilirim. Resimler gelecek.
Ben evdeki bir trafoyu kullanmıştım. Hazır kutulu falandı.Hemen ısınıyor, fakat, Köpüğü yavaş kesiyor. İçini açtım, 15W lıkmış. 18V da çıkış veriyor.
Tel olarakta, sanırım 0.6mm. Oldukça ince. elimde 1.2 mm lik var. Onu daha denemedim. Germesi çok problem oluyor.
Teşekkürler Kolay Gelsin...
Germe problemini Cem Beyin anlattığı köpük kesme aparatına serum lastiği bağlayarak çözdüm. Gerçi kendileri de öyle yapmış olabilir fotoğraflardan seçemedim. Serum lastiğini size de tavsiye ederim. Telin kalınlığı ve ebatları sorun olmaktan çıkıyor.
Tamamdır. Köpük alırım, şuan ki kanat köpüğü 2mm lik ti. Ben ağaç tutkalı ile ikisini üst üste koydum, yapıştırdım.
Kanat çiftinin ise henüz sadece 1.parçasını yaptım. Diğer parçayıda 2. bir kişi (babam :)) ile yapacağım. eğer gerçekten düzgün olursa, 3. bir kanat teki yaparım. Nasıl olsa simetrik olduğu için, sağ sol kanat ayırımı yok.
Sizin pelikanın son hali hep kaplama herhalde?Acaba uçağı bitirdikten sonra uçarsa mı kaplasam?Rezil olmayalım bide:D
Kanatlarda büyük olduğu ve 3d yapmak istediğim için, elimdeki 9gr lik hxt servoları, aileron'da herkanada bir tana olarak yapayım diyorum. sanırım Y kablo ile sorunu çözerim. Kanatlar çıkarılıp takılabilir olabilirmi acaba? Kullanışlı olurmu?
Bu ara gövde çok hanta duruyor. Onu üstten falan kırpayım biraz:)
Kuyruğa giden kısım köşelimi olsun, yoksa yuvarlatayımmı biraz :)
Hertürlü fikre açığım...
PELIKAN ve CAYLAK in her tarafi kaplama sadece yukselis / yon dumenleri ve aileronlari depron..
mantar / kopuk modellerde kuyrugu fazla inceltme inislerde en zayif nokta orasi.. acik renk kaplama kullanirsan hatalar ve kaba kisimlar kamufle oluyor..
kanatlar sabit olursa daha saglam olur.......
kolay gelsin.:)
not bunlar olmassa olmazlar degil sadece benim fikir ve tecrubelerim..
fatal1ty
24-07-2007, 01:11
Serum Lastiği kullanıyorum bende. Fakat sayın C/Z nin kestiği pratiklikte kesemedim. Sabah bir daha deneyeceğim. Bu sefer elimdeki 1.2mm olan teli deneyeyim bi.
Kumandam 6exhp, flaperon seçeneği yok malesef. Y kablosu ile çözerim sanırım işi:)
Teşekkür ederim, Kolay gele...
fatal1ty
24-07-2007, 11:29
Kanatların simetrik olmasının ne yararı oluyor?
Düz uçuş için tasarlanmış uçaklarda, yukarıya kaldırma kuvveti oluşturacak şekilde bir profil oluşturuluyor.
Fakat simetrikte, sanrım hiç bir kaldırma kuvveti oluşmuyor. Çünkü her iki taraftanda aynı hızda hava akıyor.
Profili olmaya bir kanada oranla arasında ne fark var?
Kolay Gelsin...
Simetrik kanatlarda hücum açısı sayesinde kaldırma kuvveti oluşur.
Airfoil şeklinin kaldırma kuvvetine etkisini çok güzel anlatan bir kaç site :
http://wright.nasa.gov/airplane/shape.html
http://www.swe.org/iac/LP/wind_04.html
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/fluids/airfoil.html
fatal1ty
24-07-2007, 12:33
Egemen Abi eline sağlık, çok güzel kaynaklar.
Verdiğin linklerde, kanat profillerinde hava akımının nasıl davrandığını gösteren bir bölüm varmış. Ona denk geldim. Merak eden arkadaşlarada kaynak olabilir linkini vereyim;
http://www.swe.org/iac/LP/wind_tunnel.html
Teşekkür ederim...
fatal1ty
24-07-2007, 21:50
KKA 'ndeki 15Watt lık trafom 1.2mm lik teli denerken patladı.
25Watt lık bir tane aldım. ( Kafama takılan bir şey, benim trafomda diyotlar var, akımın doğrusal olmasını sağlıyor, bunun bir etkisi olabilir mi acaba? )
1.2mm 'yi denerken dumanlar çıktı, hemen kapattım. Daha sonra yine 0.6 lık tel ile devam ettim, ve bir kanat daha çıkardım.
Resimleri eklere koydum. Daha zımparalamadım.
Diğer kanat ise ilk kestiğim. İkinciyi babam ile beraber kestim, ve daha sağlıklı oldu.Bir kaçtane daha yapmayı düşünüyorum. Kanadın profilinin gittikçe küçülmesi firar ve hücüm kenarlarını yapmayı zorlaştırıyor.
(İlk kanadın aileronu yok.)
Gövdeyle kıyaslayınca biraz büyük oldu gibi:)
Sizden gelen yönlendirmelerle devam edeceğim...
Saygılar, Kolay Gelsin...
Model iyice şekillenmiş. Dediğin gibi kanatlar fazla uzun görünüyor. Ama gövde de olması gerekenden kalın gibi. Gövdeyi iyice zımparalayıp ağırlıktan da kurtulabilirsin. Aslında KKA'ni eline almışken gövdeyi de strafordan çıkarsan çok daha sağlam olur.
Cem beyin üretimlerinden sonra bir de bu akrobasi modelini görünce, tezgahım boşalır boşalmaz ben de KKA ile çalışmaya başlamayı düşünüyorum.
Kolay gelsin...
fatal1ty
24-07-2007, 23:18
Gövdeyi nasıl yapsam sizce uygun olur?
Mesela 5+5 cm lik,
3+3 cm lik strafordan yapabilirim.
Birde uzunluğu ne olsun? Kanatların tanesi 60CM, Min 120CM oluyor.
Gövdenin rudder'sız uzunluğunu ne önerirsiniz?
Ağırlık olarak ele aldığımızda ise,
O köpük gövde 70GR,sadece bir tane strafor kanadın ağırlığı ise 65gr civarında.
Gövdeyde strafordan yapabilirim. Fakat Ağırlığı gerçekten fazla olacaktır.
Fikirlerinizi bekliyorum...
_____
Konuyu biraz renklendirelim :)
http://www.youtube.com/watch?v=-hCggHf7kDA
fatal1ty
25-07-2007, 09:50
Kaplamalar için sipariş vereceğim.Fakat hangisini seçmem gerektiğini bilmiyorum. Alışveriş yaptığım yerde iki çeşit var.
-Film Kaplama
-Serbest Kaplama
Bunları sipariş verirkende iki-üç tane teker alayım diyorum. 35,40,50mm olanları var.
Film kaplama almalısın. Alacağın yerde farklı tip filmler varsa hafif ve düşük ısılı olanını al. 2 tane 40 mm tekerlek ve eğer arka teker düşünürsen bir tane de 35 mm tekerlek iyi olur.
fatal1ty
25-07-2007, 13:23
Oracover isminde ekte eklediğim tipte olanlardan bukldum.1metre yazıyor.Fakat bu bir metre dediği, m^2 olarak mıdır?
Renk başı 12Ytl falan tutuyor. Sizin önerebileceğiniz bir yer varsa, özel mesaj geçebilirseniz sevinirm.
Kolay Gelsin...
Oracover yüksek ısıda yapışan bir film, mantar/strafor kaplamak için uygun değil. Boyu 1 metre eni 60 cm'dir. Düşük ısılı hafif kaplama filmini firmalara telefonla sorabilirsin. Özellikle şeffaf ve açık renk olanlar daha hafif olur.
fatal1ty
28-07-2007, 23:39
Modelin Gövdesinide yaptım. Zımparalama işini sabaha bıraktım.
Rudder'sız 110cm civarında oldu.
Bir kaç fotoğraf;
Çok iyi işçilik. Kuyruk kısmını çok güzel inceltmişsin. Eline sağlık.
fatal1ty
29-07-2007, 09:02
Teşekkürler Gürman Abi.
Gövdeyide değiştirdikten sonra, Profili 2 deki plana sağdık kalmış gibi bir şey oldum.
http://www.profili2.com/eng/pre_download_plan.asp?Id=474
Buradaki uçağın kanat uzunluğu 150cm, Gövdesi 137cm.
Benim kanatlar 120, Gövde 110cm civarında.
Basit bir doğru orantıyla, ölçek tutuyor.
150 --> 120
137 --> x x=109
29-07-2007, 23:40
Zımparalanmış Gövde, Yatağı yapılmış motor, Havalandırmaları ayarlanmış motor kapağı, Yeni resimler...:)
Sırada kuyruk kısmı var. 3mm lik iki depronu birleştirip, 6cm lik elevator ve rudder yapmayı düşündüm. Sağlam olması ve esnememesi için.
Yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.
Saygılar...
fatal1ty
30-07-2007, 21:42
Bir kaç fotoğraf daha,
Umarım uçarda, bu kadar emek boşa gitmez.:confused:
eline sağlık çok güzel görünüyor.
merakla konuyu takipteyim.
NOT:şu resimleri biraz daha yakın plan ve biraz daha büyük girsen tam süper olur. :)
fatal1ty
31-07-2007, 08:06
Teşekkürler trdix.
Fotoğrafları daha büyük yapamıyorum.Çünkü elimde, fotoğraf makinası yok, video kameradan capture yapıyorum, Bu kadar çıkıyor:D
Ama birdahaki fotoları büyütmeye çalışırım.
fatal1ty
31-07-2007, 12:11
Şimdi bütün herşeyi tarttım.
Elektronik kısım 390gr tutuyor.
Straforlar ise 420gr.
Şimdilik 820gr tutuyor.
Daha iniş takımı ve kanatların montesi için gerekecek tutkalların ağırlığı var.
Sanırım 900gr ye yaklaşık bir şey olur.
Motorun çekiş tablosu ise şöyle;
http://www.unitedhobbies.com/community/uploads/20070212_183539_KDA22-20L_11x5A.jpg
http://www.unitedhobbies.com/community/uploads/20070212_183506_KDA22-20L_10x5A.jpg
http://www.unitedhobbies.com/community/uploads/20070212_183422_KDA22-20L_9x4.jpg
Elimde 11x4.7 ve 9x3.8 lik pervaneler ve paralel olarak kullanmayı düşündüğüm, 2tane,tek başına 20amper verebilen 1000mA lık lipo piller var. Sizce nasıl bir çekiş gücü sağlarım?
Olmassa ilk uçuşta tek pil ile kalkarım ama kaç dk sürer bilmiyorum.
hiç beişey anlamadım uçaklarla ilgilenmiyom ama uçak baya güzel olmuş :D:D:D
Gözümden kaçtımı acaba?
Kanatlarda çıta yada karbon takviye varmı?
Modeli hazırlama, İşleme ve genel gidiş çok iyi.
Pervane, motor pil üçlüsüne uygun esc niz var ise 11x4.7 pervane iyi çekiş verir. 1000 mAh ile çok az uçuş süresi görünüyor.
fatal1ty
31-07-2007, 15:15
Merhaba Mehmet Bey,
Kanatlarda şuan için çıta yada karbon takviye yok, Çıtalar çabuk kırılıyor diye koymadım.Fakat elimde 4'e 2.5lik karbon var. Bunu takabilirim.ince derseniz, En fazla 8*8 olmak üzere bir kaç tane, çıtam var. Ama nasıl takılacağını bilmiyorum. İçten mi takmalıydım?
Teşekkürler...
deniz de oldugum icin foruma giremedim.. bu arada model ortaya cikmis..
cok da guzel olmus kutlarim.. ucus videosunu merakla bekliyorum.
kolay gelsin.:)
fatal1ty
02-08-2007, 17:02
Hoş geldiniz Cem Bey;
Şuan model bitti sayılır, alıcı ve pip yataklarını da açtım.
İniş takımı yapmaya çalışacağım. Birde 1000mah lık lipolardan sanrım birinin puntosu kopmuş. Temas etmiyor. Bu akşam onunla uğraşacağım. Daha sonrada bitmiş halinin fotolarını koyarım. Pili tamir edebilirsemde, Hafta sonu uçmaya çalışacağız, Uçarsa videosunu eklerim:)
Saygılar...
fatal1ty
02-08-2007, 19:53
Geçmiş olsun, Sayın KLL'nin tavsiyesi üzerine ameliyata aldığım Lipo yaşıyor:)
fatal1ty
03-08-2007, 00:38
İniş takımı ilegli sorun yaşıyorum.2.5mm lik çelik tel ile yaptım ama, Modeli anca tutuyor, sert inişte direk eğilecek.Ne önerirsiniz? Birde 3mmlik tel var elimde.
Saygılar.
caner1907
03-08-2007, 01:11
bence 3mmlik te ince gelecektir ama üzerine bir plaka geliyor.o iziniş takımının esnemesini azaltır.ama yinede alttan bir telle tutturmayı tercih ederim
İniş takımı yatağını sağlam yaparsan 2.5 mm çelik tel yeterli gelecektir. 650 gram'lık strafor trainer modelimde 2 mm iniş takımı son derece sağlam oldu. 3 kg'lık patlar motorlu modelde 4 mm çelik tel iniş takımı iş gördüğüne göre, 820 gramlık strafor modelde 2.5 mm yeterli olmalı (eğer kullandığın şey gerçekten çelik tel ise).
Bodrum da celik tel ben de bulamiyorum..
nereden temin ediyorsunuz:eek:
fatal1ty
03-08-2007, 10:39
Benim kullandığımda çelik tel değil ozaman.Ağır olacak ama Mecburen biraz destekli yapacağım.
fatal1ty
05-08-2007, 11:47
extra 300'ü bugün uçurdum ;oleeea:
Fakat bir iki esksiğimiz var, motor anlayamadığım bir sebepten dolayı, yerinden çıkmış. Motorun somunlarının 4'ü de ortalarda yok. Sanrım titreşimden çıkmış, halbuki sıktığımı hatırlıyorum. Havada motorun sesi değişti, pervane sanırım motor kapağına sürtmeye başlamış, acil inişe geçtim, biraz hızlıydı, motoru kapattım, sonra inerken hızı düştüğü için yığılma oldu motoru çalıştırdım biraz tamamen çıktı sanırım. DAha sonra da iniştakımının üzerine yığıldı. Hafif bir şekilde yamuldu ama problem yok, hemen düzeldi.
kameraya çektik ama heyecen,güneş derken uçuşu yakalayamamışız. Videodan bir kaç capture koyayım buraya;
fatal1ty
05-08-2007, 11:50
Deevamı;
çok güzel çalışma olmuş kutlarım.;oleeea:
Gelin görün ki aynı çalışmaları yapabliyorum herşey güzel giderken ben elektronik kısma gelindiğinde hep problem yaşıyorum.:agla:
ya motor dönmüyor ya esc yanıyor ya servolar problem yapıyor nasıl bir şanstır bu anlamadım.
Artık böyle güzel çalışmaları takip ederek avunayım diyorum ama daha çok sinirlerim bozuluyor.:rolleyes:
Yakında imrenmek örnek almak kıskançlığa dönüşecek korkuyorum:P
fatal1ty
05-08-2007, 14:54
Teşekkür ederim trkdix, Modeli yarın sabaha kadar geliştireceğim biraz daha, mesela arka elavatoru falanda hacimli yapmayı düşünüyorum. Bu gün uçuşta, eksiklikler belli oldu.Ondan sonra akrobasiye başlamayı düşünüyorum:)
Senin esc problemini de gördüm sabah, çözülür umarım. Sonradan pişman olmamak için lehimlerini iyi ce kontrol et. Birde unutmadan, Lipona çok iyi davran, bu arada onuda bozup atma, Özellikle uçlarına bant falan sar, asla birbirine değmesin, Seni Coşku abi ile kurduğumuz klübe almak istemiyorum:)
cok guzel olmus kutlarim..
kendi ucagini kendin yap klubune katilmana cok sevindim.. ..
modeli artik guzel bir kaplar videolarini da koyarsin.....:)
selamlar;oleeea:
Teşekkür ederim trkdix, Modeli yarın sabaha kadar geliştireceğim biraz daha, mesela arka elavatoru falanda hacimli yapmayı düşünüyorum. Bu gün uçuşta, eksiklikler belli oldu.Ondan sonra akrobasiye başlamayı düşünüyorum:)
Senin esc problemini de gördüm sabah, çözülür umarım. Sonradan pişman olmamak için lehimlerini iyi ce kontrol et. Birde unutmadan, Lipona çok iyi davran, bu arada onuda bozup atma, Özellikle uçlarına bant falan sar, asla birbirine değmesin, Seni Coşku abi ile kurduğumuz klübe almak istemiyorum:)
önerin için teşekkür ederim
ağzım yandı bir kez bi li-po nun başını yedim dediğin şekilde şimdi öyle tedbirler alıyorum ki görmen lazım:D
kendi uçağını kendin yap klübüne kısmen girebilirim ben herhalde;
uçağı yap herşey tamam elektronikte çuvalla bölümüne form doldurmak istiyorum :D
kabul ederseniz:D
fatal1ty
06-08-2007, 08:52
Yanlış anlaşılma olmasın, benim bahsettiğim kulüp, Lipodan nefret edenler:), Çünkü ufak dikkatsizlikler sonucu başımıza gelmeyen kalmadı,bir gün ev yanacak ondan korkuyorum:)
benim bahsettigim de kendi ucagini kendi yapanlar kulubu.......:)
fatal1ty
07-08-2007, 14:39
Bu günkü uçuştan bir kaç görüntü.Mini3D den sonraki ilk uçağım olduğu için, İnişleri bu çeliğimsi teller ile yapamıyorum, UH den yeni iniş takımı söyledim belki işe yarar.Kısa bir uçuş yaptım; videonun ikinci yarıdan sonra mini 3d var, mini 3d de artık eskidi; motor arada duruyor, Elimdeki donanım biraz ağır kalıyor, bu donanımla birdaha mini 3d yapmayı düşünümüyorum:ddd:
Video: http://youtube.com/watch?v=dyZmMJcbR8s
müzik çok hoşmuş neden bilmiyorum ama inişleriniz dediğiniz gibi kötü ve pek akrobasi göremedim
fatal1ty
07-08-2007, 16:16
Akrobasi yapmadımki daha:)Zaten şuan akrobasiye pek dayanmaz. modelin açıklarını kapama aşamasındayız, eksikliklerini tamamlayacağız, bunun en başında iniş takımı geliyor,diğer eksiklikler ise; kanatlar esniyor, elevator tam olarak yetmiyor. Elevatörü bir servo ile daha destekleyip hacimlendirmeyi düşünüyorum. Ama yaz tatilin sonlarına yaklaştığım için bütün bunları hemen yapamayacağım sanrım.
Uçuşu çok stabil görünüyor. Modeli çok başarılı buldum, tebrik ederim.
fatal1ty
07-08-2007, 18:52
Sağol Gürman abi, bence ilk uçak, hatta ilk kendi yapımım uçak olduğu için başarılı buluyorum. Bir kaç eksiğimiz var onları düzelteceğim. Birde danışacağım bir konu var, mesela aileron, elevator gibi oynar parçaları max, derecede kullandığımı sanmıyorum, 35-40derecede kalıyorlar. Bunu Nasıl arttırabilirim?Püf noktaları nedir, bu bağlantı elemanlarını kullanmada?
cok guzel ucuyor tebrik ederim..
yatay stabilize sanki donuslerde burkuluyor 6mm depron kullanabilirsin..
ucak yeterince kivrak olmus bravo:)
...aileron, elevator gibi oynar parçaları max, derecede kullandığımı sanmıyorum, 35-40derecede kalıyorlar. Bunu Nasıl arttırabilirim?..
Oynar kanat yüzeyleri geniş olan böyle bir model için 35-40 derece hareket açısı yeterli. Çok güçlü bir motor ile kullanılacaksa belki elevatör için 45-50 derece açı daha uygun olabilir. Açıları artırmak için:
- Kumanda kolları ve trimler ortada iken servo kolları dik açı ile tam ortada durmalıdır.
- Servo kolunun en son (uzak) deliği ve kontrol boynuzunun ilk (en yakın) deliği kullanılır.
- Servolar, eklem yerlerine mümkün olduğunca yakın yerleştirilir. Bu sayede pushrod'lar mümkün olduğu kadar kısa kullanılır, hareket sırasında eğilmemesi için gerekli önlemler alınır.
- Eklem yerlerindeki menteşeler, direnç göstermeden maksimum harekete izin verecek şekilde olmalıdır.
- Kumanda dijital ise EPA değerleri maksimuma ayarlanır, high rate kullanılır.
fatal1ty
08-08-2007, 08:39
Gürman Abi teşekkür ederim, bende aşağı yukarı bu şekilde yapıyordum.
cok guzel ucuyor tebrik ederim..
yatay stabilize sanki donuslerde burkuluyor 6mm depron kullanabilirsin..
ucak yeterince kivrak olmus bravo:)
Zaten 6mm depron :). Açıkçası yetmiyor, Uçakla loop atamıyorum. Elevatorle beraber yatay stabilizeri de kka kullanarak hacimlendirmeyi düşünüyorum.Tek servoda yetersiz kalıyor sanrım. servo olmayan kısım esneme yapıyor, bu yüzden, 1tane 9grlık servo değilde, 2tane 5grlık servo kullanmayı düşünüyorum.
Aslında işin zevkli yanlarıda buralar, sanki modifiye eder gibi üzerinde yapacağınız değişiklerin adım adım ne gibi sonuçlar vereceğini görüyorsunuz.
fatal1ty
08-08-2007, 09:13
Yatay stabilizeri yine uca gittike azalan şekilde yapmayı planlıyorum.
Üstteki orta profil, alttaki ise uç profil.
Yatay stabilizeri yine uca gittike azalan şekilde yapmayı planlıyorum.
Üstteki orta profil, alttaki ise uç profil.
yatay stabilizere ben ortadan boylu boyuna cop sis kebap larda kullanilan cubuk kullanmistim. epeyce burkulmaya mani olmustu.. :)
fatal1ty
09-08-2007, 23:14
Yatay stabilizeri hacimlendirdim, Üzerine birde kaplama yaptım, ana kanat, rudder ve yatay stabilizer kaplandı . Fakat Gövdeyi sanırım kaplayamayacağım. Çünkü çok kavisli yapmıştım zor olur ve bişeye de benzemez:)
iniş takımı içinde UH den sipariş vermiştim ama, o gelene kadar Sanayiden bir tane yaptırdım. Geçekten güçlü oldu.İnce saçı ikiye kıvırarak yaptırmıştım.
fatal1ty
10-08-2007, 22:34
Güncel Resimler :)
DejaVu_22E
11-08-2007, 21:50
tebrik ederim harika gözüküyor. Ellerine sağlık.
fatal1ty
11-08-2007, 22:42
Teşekkür ederim Dejavu 22E Yarın uçurmayı düşünüyorum, bakalım tek parça dönebilecekmiyiz:D
Kaplama görüntüyü çok daha güzelleştirmiş. Kaplama orijinal mi?
fatal1ty
11-08-2007, 22:49
Orjinal değil Gürman Abi, Tabelacı kağıdı:)
Gerçekten çok güzel görünüyor...aranızda yeniyim ama terim buydu sanırım "kırımsız uçu$lar" :)
gercekten harika benim yapamadığım maddi sıkıntıdan :D her şeyi yapmışsın süper
abdulselam
24-08-2007, 18:51
Tebrikler.Modelin bana guzel ornek oldu...
Çalışmanın başarısından dolayı kutlarım..Konu başında kanatlara takviye sorusu sormustum yazdıklarınıza yanıt veremedim. Bir süredir foruma giremedimdi..
Yokluğumda hayli ilerlemişsiniz. Taşıyıcı yüzeylerdeki tüm esnemeleri yüzeylere acacağınız kanallara boru tip karbon cubuk yerleştirerek halledersiniz.
Tüm modellerini kendi yapan biri olarak çalışmalarınızı tekrar kutlarım.;oleeea: ;oleeea: ;oleeea:
fatal1ty
25-08-2007, 09:13
Çok teşekkür ederim, Elimde 4*2,5 luk boru tipte karbon çubuk vardı.İçine gömmedim ama, üzerine yapıştırmıştım, Bir nebze işe yaradı, gözle görülür bir esnemeye engel oluyor.
Son iki uçuştan eli boş dönüyorum, birinde kumandamın Elevator'ü arıza yaptı, elevatorü merkeze çeken kolun kumandaya bağlı olduğu pim kırılmış, elevator, throttle gibi tekrar merkeze dönmüyordu. BEnde uçurmak istemedim.
İçini açıp kırılan pim yerine, sıcak çivi batırdık. Şuan eskisinden sağlam oldu gibi.
Fakat bu olay beni gerçekten eski zamanlarıma götürdü, ve gerçek hayal kırıklığına uğradım.Çünkü kumandam çoğu kişininde kullandığı futaba 6exhp. Küçükken oynadığımız oyuncaklar gibi ufacık parçalar, kumandada hayati derecede rol oynuyor. Kırılıncada gerçekten yenisi bulunmuyor.yedeği yok. Onu yerine oradaki pimi plastik değilde vidalı yapsalar, kırılması çok zor olurdu.
İkinci günde, uçak yeden havalanmadı ve ufak otlara girdi, bu sayedede iniş takımı yerinden çıktı, bi nebzede iyi oldu, demekki sağlam yapmamışım. Sert bir inişte daha kötü olabilirdi.
Gövdenin strafor olmasının yapımının kolaylığının yanında bir çok negatidf yönü var. Malzeme esniyor, ne vida, yapıştırıcı adam gibi tutuyor, bir müddet sonra hepsi esnemeye başlıyor...
Herkese kolay gelsin....
fatal1ty
02-09-2007, 01:02
Yeni bir Video ; http://www.youtube.com/watch?v=Oa1CpmAZadU
Bu sefer bu model beni baya bi tatmin etti:)
Çok güzel bir uçuş olmuş. Pilotaj da çok iyi. Modelin artık olgunluğa ermiş. Tebrikler...
Ahmet kardeşim modelin gerçekten çok iyi olmuş.Ellerine sağlık.Pilotajda çok iyi.Burda benden ço daha bilgili üstadlarım var ama bir fikir vermek istiyorum.Elevatorları öğrencilerin kullandığı beyaz dosya çantalar var nların malzemesinden yapsan ço daha sağlam olur ve esnemez.Ben mm400 de denedim ve gayet sağlıklı oldu.Esneme yok.Belki biraz ağır olur ama bir dene istersen.
maygun95
03-04-2010, 13:38
pervane kücük gibi guzel olmuş ellerine sağlık
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.