Orijinalini görmek için tıklayınız : Marmaris ve cıvarında RC uçakcılara çağrı!
alpaslan_g
18-10-2007, 22:02
Merhaba
Marmaris ve cıvarında RC uçak ile uğraşan veya uçurmaya aslında hevesli olup da bir türlü nerden başlayacağını bilemeyenlerden veya bu konuda kendini benim gibi yalnız hissedenlerden destek bekliyorum. Gelin buluşalım...
Selamlar
Alpaslan
selam Alpaslan bir hafta sonu organize et gelelelim....
gocekten Mehmet bey de belki gelir.........
alpaslan_g
18-10-2007, 22:46
Merhaba Cem,
İyi insan videosunun üzerine gelirmiş. şimdi senin pelikan II videonu izliyordum. TEBRİKLER. o ne muhteşem gün doğuşunda çektiğin video. Müthiş bir uçuş gerçekleştirmişsin. Ben de resimde gördüğün üstten kanatlıyı yapmaya başladım. 142cm kanat açıklığı var. Marmariste buluşma konusuna gelince, beni yanlız bırakmayın burada. Tek olmak keyif vermiyor. Büyük bir buluşma organize edersek çok güzel olur. İlginie teşekkür ederim.
Görüşmek dileği ile...
Selamlar
Alpaslan
Alpaslan bey. Şu an İzmırdeyim yarın marmaris ve turun'ca ugrayıp göcek'e geçeceğim uygunsanız kısa bır süre ugrarım.
Göcekte güzel bir alanımız var.
merhaba Alpaslan abi,keşke bende oralardayken böyle bir buluşma düzenleseydiniz :(
benim için büyük fırsat olurdu seninle tanışma fırsatım oldu:) diğer modelci abilerimlede tanışıp .yeni şeyler öğrenme fırsatını kaçırdım :D
kırımsız uçuşlar, saygılar.
merhaba Alpaslan abi,keşke bende oralardayken böyle bir buluşma düzenleseydiniz :(
benim için büyük fırsat olurdu seninle tanışma fırsatım oldu:) diğer modelci abilerimlede tanışıp .yeni şeyler öğrenme fırsatını kaçırdım :D
kırımsız uçuşlar, saygılar.
hicbirseyi kacirmadin.. biz hep buradayiz.. Datcaya nasil olsa gelecen ona denk getiririz..:)
Göcekte güzel bir alanımız var.
Mehmet bey bahsettiginiz yer avatarinizdaki resimde olan yer midir.. eger orasi ise tekerlekli bir model inebilir mi
selam
hicbirseyi kacirmadin.. biz hep buradayiz.. Datcaya nasil olsa gelecen ona denk getiririz..:)
Datça'ya tekrar gelmem uzun bir vakit alıcak gibi :( burdaki dükkana bakıyorum şu anda .burayı devredip ordaki evin bitmesi filan derken epeybi vakit geçer .eh birdahaki buluşmalara katılırım inşallah.saygılar
alpaslan_g
19-10-2007, 12:51
Herkese merhaba,
Mehmet bey ile inşallah bugün buluşacağız izmir dönüşü. Messengerden zaten tanışıyorduk. İlgi gösteren herkese teşekkür ederim şimdiden. Cem, hakkaten Marmariste bir gün ayarlayalım. Naci, sen hele bi Datçaya taşın, çok daha sık buluşmalar düzenleriz inşallah.
Selamlar
Alpaslan
Mehmet bey bahsettiginiz yer avatarinizdaki resimde olan yer midir.. eger orasi ise tekerlekli bir model inebilir mi
selam
Cem bey. Avatardaki resim dalaman havaalanı bir tarla berbat ruzgarlı bir yer..
Model uçurduğum yer Göcek- fehtyiye arasi Göcek'e 4 km uzak döz bir çayır..
Çayırın ortasında toprak yol var ama tekerlekli model kalkış-iniş yapabilirmi bilmiyorum ama kanaatim yapamayacağı yönünde. Semt pazarları o konuda uygun gibi ama alan darlığı yüzünden öncelikle pilotaj gerekiyor.:hımm:
selam Alpaslan bir hafta sonu organize et gelelelim....
gocekten Mehmet bey de belki gelir.........
Gerçekten, bölgedeki arkadaşlar ortalama bir yerde uçurabilecekleri modeller ve piknik malzemeleri ile buluşursak fena olmaz. Önceden accuweather.com dan hava durumuna bakıp bir tarih ayarlayalım. Aplaslan bey, ortalama bir yerde, Örn; Muğla'da uygun yerler var sanıyorum.
:)
Gerçekten, bölgedeki arkadaşlar ortalama bir yerde uçurabilecekleri modeller ve piknik malzemeleri ile buluşursak fena olmaz. Önceden accuweather.com dan hava durumuna bakıp bir tarih ayarlayalım. Aplaslan bey, ortalama bir yerde, Örn; Muğla'da uygun yerler var sanıyorum.
:)
Mugladan modelci varmi acaba...
alpaslan_g
21-10-2007, 15:21
Muğla tarafını bilemiyorum ama gökovada bulunabilir gibi geliyor bana. önceden bi keşif yapmalı ki hayal kırıklığı olmasın. Havalar bi düzelsin, araştırma ve organizasyona başlarız.
Cem sana bir sorum olacak. Uçak kaplamasını veya boyamasını nasıl yapıyorsun? Depron veya strafor görüntüsünden nasıl kurtulabilirim? Bir de 142cm kanat açıklığı ve uçuş ağırlı takriben 1200gr olacak olan ve hala yapım aşamasında olan uçağa amortisör yaptım. ilgini çeker belki diye resmini ilave ediyorum. İlk defa resim ilave ediyorum. Umarım başarmışımdır. Yorumlarınızı yaparsanız sevinirim.
Selamlar
Muğla tarafını bilemiyorum ama gökovada bulunabilir gibi geliyor bana. önceden bi keşif yapmalı ki hayal kırıklığı olmasın. Havalar bi düzelsin, araştırma ve organizasyona başlarız.
Cem sana bir sorum olacak. Uçak kaplamasını veya boyamasını nasıl yapıyorsun? Depron veya strafor görüntüsünden nasıl kurtulabilirim? Bir de 142cm kanat açıklığı ve uçuş ağırlı takriben 1200gr olacak olan ve hala yapım aşamasında olan uçağa amortisör yaptım. ilgini çeker belki diye resmini ilave ediyorum. İlk defa resim ilave ediyorum. Umarım başarmışımdır. Yorumlarınızı yaparsanız sevinirim.
Selamlar
selam Alpaslan... kolay gelsin...
ucagi 1kg da bitirebilse idin cok iyi olacakti.. biraz hizli ucar ve cabuk pili bitirir.. kanadi KKA ile mi kestin yani profili nasil yaptin.. KKA ile kanat kesimi icin suraya bakabilirsin..
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=19171
ucagi reklemcilarin kullandigi vinil ile kaplayabilirsin. fakat biraz agir olur..
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=22007
model kaplama kagitlari ile kaplayabilirsin cok cesitli turleri var. hobi dukkanlarinda mevcut. mantari kaplarken biraz dikkat istiyor..
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=19817
ayrica modelini solvent icermeyen dekorasyon boyalari ile de boyayabilirsin. bunlar su bazli oldugu icin kapaticiligi fazla degil fakat mantara zarar vermezler..
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=18995&highlight=stuka
ucagin bittiginde cekis gucunu de bu sekilde olcebilirsin..
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=19389
bunlar benim calismalarim... daha iyi fikirler de olabilir:)
onemli olan amortisoru nasil yaptin:hımm: ben de ANTONOV 24 icin dusunmustum.
bunun ayrintili yapimini fotografli olarak anlatirsan benim ve cok kisinin isine yarar....
selamlar...
alpaslan_g
21-10-2007, 18:06
Merhaba Cem
Verdiğin açıklamalara teşekkür ederim. Çok faydalı oldu. KKA ile kesim yapmaya bir türlü başlamadım. Bi başlasam herhalde kimse beni tutamaz. hala elle ve zımpara ile kanat yapıyorum. Bana da yazık. Ama bir türlü neyi nerden alacağımı bilmiyorum. yani elektrikçiye gittiğimde ne diyecem? trafo mu? ne trafosu derse? Hiç bir bilgim yok o konuda.
Sanırım en iyisi uçağı güzel bir zımparadan sonra solventsiz boya ile boyamak olacak. Çekiş gücünü nasıl hesaplarım diye düşünüp dururdum. Güzel fikir. mutlaka deneyeceğim. Uçağın boş ağırlığı resimde görüldüğü şekliyle zaten 830gr geliyor. 1200gram diyorum ama, sanırım biraz üstünde olacaktır. Kanadın içinde kanat boyunca gömme çıta var. 70gr ağırlık ilave oldu kanada. Çok fazla değil gibi görünse de model bitiminde orda 70 burda 10gramları toplayınca hayli ağırlıklar çıkıyor ortaya. Amortisör epey bi kafa patlattım. Elimdeki malzemeler ile nasıl yaparım diye düşündüm durdum. Çatal tv anteni vardı kullanmadığım. onun mafsal tarafından kullanacağım kadar dikkatlice kestim. içi boş ve ince bir malzeme olduğundan içine 5dakikalık epoksi bastım ve cıvata soktum ki mukavim olsun. üstten (şansıma) iç çapı antenin dış çapı ile aynı olan bir pul koydum. sonra da evde bulduğum bir yayı geçirdim. sonuna tekrar bir pul. ve alt mafsal daki pulu yay ile beraber antene yapıştırdım.Üst pula denk gelen anten bölümünü yağladım (epoksi tutunmasın antene diye) ve o pulu da yay ile yapıştırdım. yapıştırdım dediğime bakma, kaynak gibi oldu. Yay şimdi antenin üzerinde düzgün hareket ediyor. yine evde bulduğum bir aluminyum boruyu eğerek ihtiyacım olan uzunlukta kestim. ve üstteki pulu boruya epoksileyeceğim. Sağlamlığı konusunda bir şey diyemiyorum. Henüz denemedim. Resim göndereceğim bugün.
Selamlar
Merhaba Cem
Verdiğin açıklamalara teşekkür ederim. Çok faydalı oldu. KKA ile kesim yapmaya bir türlü başlamadım. Bi başlasam herhalde kimse beni tutamaz. hala elle ve zımpara ile kanat yapıyorum. Bana da yazık. Ama bir türlü neyi nerden alacağımı bilmiyorum. yani elektrikçiye gittiğimde ne diyecem? trafo mu? ne trafosu derse? Hiç bir bilgim yok o konuda.
Sanırım en iyisi uçağı güzel bir zımparadan sonra solventsiz boya ile boyamak olacak. Çekiş gücünü nasıl hesaplarım diye düşünüp dururdum. Güzel fikir. mutlaka deneyeceğim. Uçağın boş ağırlığı resimde görüldüğü şekliyle zaten 830gr geliyor. 1200gram diyorum ama, sanırım biraz üstünde olacaktır. Kanadın içinde kanat boyunca gömme çıta var. 70gr ağırlık ilave oldu kanada. Çok fazla değil gibi görünse de model bitiminde orda 70 burda 10gramları toplayınca hayli ağırlıklar çıkıyor ortaya. Amortisör epey bi kafa patlattım. Elimdeki malzemeler ile nasıl yaparım diye düşündüm durdum. Çatal tv anteni vardı kullanmadığım. onun mafsal tarafından kullanacağım kadar dikkatlice kestim. içi boş ve ince bir malzeme olduğundan içine 5dakikalık epoksi bastım ve cıvata soktum ki mukavim olsun. üstten (şansıma) iç çapı antenin dış çapı ile aynı olan bir pul koydum. sonra da evde bulduğum bir yayı geçirdim. sonuna tekrar bir pul. ve alt mafsal daki pulu yay ile beraber antene yapıştırdım.Üst pula denk gelen anten bölümünü yağladım (epoksi tutunmasın antene diye) ve o pulu da yay ile yapıştırdım. yapıştırdım dediğime bakma, kaynak gibi oldu. Yay şimdi antenin üzerinde düzgün hareket ediyor. yine evde bulduğum bir aluminyum boruyu eğerek ihtiyacım olan uzunlukta kestim. ve üstteki pulu boruya epoksileyeceğim. Sağlamlığı konusunda bir şey diyemiyorum. Henüz denemedim. Resim göndereceğim bugün.
Selamlar
Alpaslan bey, tebrikler. Teleskopik anten parcalarını kullanarak amortisör yapmak iyi fikir. Malzemenin zayıflıgı da, sizin tarzınız yada içine karbon çubuk takviyesi ile giderilir.
KKA konusunda da pek çok yazı yazıldı forumda. Öncelikle tavan spot transformatörü yeterli ve 0.80-1 mm çapında çelik tel vs. Forumda konu ile ilgili şemalar var.
Kolay gelsin.:):)
Merhaba Cem
selam..
verdigim linkte tum aciklamalari var...... zor birsey degil...
elektrikcilerin isi degil... Marmaris te tanidigin bir elektronikci varsa halleder... trafonun degerleri cizimleri hersey ayrintilari ile linkte var.. :) zimpara ve el ile yaptigin kanatlardan iyi verim alamassin ayrica yuttugun toz da cok zararli.:eeeeyoo:
kolay gelsin.....
alpaslan_g
21-10-2007, 20:50
Tekrar merhaba,
Evet, sanırım artık KKA 'ya geçmek farz oldu. Yarın gerekli malzemeleri toparlamaya çalışacağım. Eğer başarırsam yeni kanat yapıp şu anki kanadı atarım. Böylelikle toplam uçuş ağarlığından takriben 150gr kazanmış olurum . Sorun çıkarsa burdan destek isterim sanırım. Ben yine de demin yapmış olduğum amortisör anlatımına iki fotoğraf ekliyorum. Belki bu biraz daha ışık tutar. Bu prototip oldu. sanırım yarın ilk işim birmilyonculara gidip bir kaç teleskopik anten almak olacak. sistemi iyileştirmede fayda var diye düşünüyorum, çünkü anten üzerindeki en ufak pürüz yayın (pulun) hareketini zorlaştırıyor. Bir de bu fotoğraflara bakın bakalım, neler yapabiliriz. UH de üç tanesini set olarak 16dolara almak mümkün. Ama amaç o değil ve olmamalı bence.
Mehmet bey, karbon çubuk hafifliğinden dolayı daha kullanışlı olacaktır. Ama elimde öyle hafif malzeme olmadığı için aklıma epoksili vida basmak geldi. Bi bakalım nasıl iyileştirebiliriz el yapımı amortisörü. şunu da belirteyim, amortisörün kendi ağırlığı resimde görüldüğü şekli ile 9gr geliyor. yani fazla bir ağırlık değil aslında. toplam uzunluğu da 33mm (tekerlek milinden üst pula kadar olan mesafe)
Selamlar
cok guzel de tekerlek nasil sabit duracak yani tekerlegin hareket halinde iken rot ayarini nasil yapacaksin.. teker duz bir cizgide gitmeli sag sol yapmamali.. onun icin hareketli iki parcayi ayni eksende tutmak icin hareketli bir parca daha lazim gibime geliyor..
linkte resimleri var onun gibi olmali ki calissin....
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LH1519&P=1
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LH1558&P=1
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LH1558&P=1
alpaslan_g
22-10-2007, 14:21
Merhaba Cem,
Resimde sanırım tam olarak anlaşılmıyor. Tekerlekler sabit yani sağ sol yapmıyor. Ekteki resimde belki daha güzel anlaşılıyordur. (Tekerlek çapı 75mm)
Selamlar
alpaslan_g
22-10-2007, 15:59
Evet sanırım Cem haklı. Büyük ve kanat altı teker için uygunluğunu kanıtlayamadı ama arka bek tekerleği olarak kullanılabilir bir sistem. 75mm tekerde deneme sonucu; teker sabit olmasına sabit ama yayın elverdiği güçte sabit. yani yayın açılma kuvveti kadar tekerlek yana dönme yapıyor, bırakınca da yaylı olarak eski şeklini alıyor. Tekerlek 30-40mm aşmayacak ebetta olursa bu kuvvet azalacaktır ve tekerleğin sabit kullanımını elverişli olacaktır. Arka bek tekerleğinde ise güvenle kullanılabilir kanaatindeyim.
Selamlar
alpaslan_g
22-10-2007, 16:00
(Ceme haksızsın demek de zaten haddimize düşmez)
(Ceme haksızsın demek de zaten haddimize düşmez)
estagfurullah... ne demek:)... hakli/haksiz olmak onemli degil.. dogru sonuca varalim yeter:hımm:... calisman gayet basarili hareketli parcalarin arasina V seklindeki hareketli mafsali adapte edebilirsen bu is olur..:)
gercek tayyarelerin inis takimlarinda da ayni mafsal var.. resimlerde acikca belli oluyor...
Cem bey, gördüğüm kadarı ile şimdilik zaten amortisörleri olmayan standart tekerlek yapmıştınız. Modelin ilk denemeleri için yeterli olacağını sizde uygun görmüş gibisiniz. Bu arada hep birlikte bu konuda bizlerde kafa patlatıp ne yapabiliriz diye çabalayalım ve fikir alışverişi ile uygun birşeyler yapabileceğimizi sanıyorum. :)
Cem bey, gördüğüm kadarı ile şimdilik zaten amortisörleri olmayan standart tekerlek yapmıştınız. Modelin ilk denemeleri için yeterli olacağını sizde uygun görmüş gibisiniz. Bu arada hep birlikte bu konuda bizlerde kafa patlatıp ne yapabiliriz diye çabalayalım ve fikir alışverişi ile uygun birşeyler yapabileceğimizi sanıyorum. :)
Alpaslan in actigi konu basligini / Marmaris ve cıvarında RC uçakcılara çağrı! / inis takimi konusuna cevirdik:D
Mehmet bey veya Alpaslan bey forumda yoksa eger inis talimlari diye bir konu acsaniz iyi olacak onemli bir konu.. bilgisi olanlar da basligi gorup fikir veya bildiklerini yazarlar...:) bunlari da Gurman beye rica ederiz oraya tasir..
selamlar..
alpaslan_g
25-10-2007, 19:08
Evet, aynı şeyi ben de düşündüm. Başlığın adını değiştirelim. anlaşıldı ki marmariste yanlızım bu konuda.
Bugün elektrikçiye gittim ve trafo istedim. spot lamba içinmiş dedim. aldım. 8,5liraymış. makul diye düşündüm. eve geldim daha 220yi verir vermez (12v uçlar bağlı değildi) evin tüm sigortalarını attırdı. nerde yanlış yaptım? Kimsenin de gözünü korkutmak istemiyorum, eminim ben yanlış bir şey yaptım veya aldım. şu KKA yı yapamadım bir türlü. hadi trafoyu halletsem çelik teli nerden bulcam? tam olarak değerleri ile nasıl bir trafo almam gerektiğini de söylersen Cem çok memnun olacam. Gördüğün gibi elektrik konusunda sınıfta kaldım. Bütün şevkim kırıldı bugün KKA konusunda. Bunu burada bu konunun altında yazmam da aslında doğru değil.konular hepten birbirine girdi. Affınıza sığınıyorum...
Selamlar
Evet, aynı şeyi ben de düşündüm. Başlığın adını değiştirelim. anlaşıldı ki marmariste yanlızım bu konuda.
Bugün elektrikçiye gittim ve trafo istedim. spot lamba içinmiş dedim. aldım. 8,5liraymış. makul diye düşündüm. eve geldim daha 220yi verir vermez (12v uçlar bağlı değildi) evin tüm sigortalarını attırdı. nerde yanlış yaptım? Kimsenin de gözünü korkutmak istemiyorum, eminim ben yanlış bir şey yaptım veya aldım. şu KKA yı yapamadım bir türlü. hadi trafoyu halletsem çelik teli nerden bulcam? tam olarak değerleri ile nasıl bir trafo almam gerektiğini de söylersen Cem çok memnun olacam. Gördüğün gibi elektrik konusunda sınıfta kaldım. Bütün şevkim kırıldı bugün KKA konusunda. Bunu burada bu konunun altında yazmam da aslında doğru değil.konular hepten birbirine girdi. Affınıza sığınıyorum...
Selamlar
selam Alpaslan linki iyice inceledin mi...:)
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=19171 57.paragraf
alpaslan_g
28-10-2007, 14:36
Yapacam abai, andolsun ki yapacam. ikinci trafom da gümledi. yeni trafo aldım geçen gün. girişi nere çıkışı nere diye sordum. Abi buraya 220yi vercen, burdan da 12v alcan dediler. öyle de yaptım. veeeee; güm. trafo yandı, sigortalar attı yine. Çıkışa 220v vermişim. Naci kardeşim de (koka) sağolsun bana tel yollarım demişti. Kargonun bana ulaştığı gün tesadüfen Kipada 3x5m sarılı tel buldum. Ne alırsan 2liralıkların arasında. şimdi 50m telim oldu, düzeneğim hazır, ama bir türlü trafom olamadı. Elektronikçiye gittim, trafo dedim. ne için dedi. anlattım. arka dükkanda o işlerden anlayan bir abimiz var dedi, ona yolladı beni. gittim, elim mahkum. Ona da anlatttım. beni elektronik mühendisine yolladı. Teli al da git dedi. O anlattığın iş öyle olmaz dedi. O ölçümlerini yapar sana düzenek hazırlar dedi. Eyvallah dedim çıktım atölyesinden. Ya abi köpükten kanat kescem, amerikayı tekrar keşfetmiycem. Ama bütün bunlara rağmen salı günü yeni bir trafo alıp kesime başlıyacam inşallah.
Pes etmek yokkkk
Selamlar
Yapacam abai, andolsun ki yapacam. ikinci trafom da gümledi. yeni trafo aldım geçen gün. girişi nere çıkışı nere diye sordum. Abi buraya 220yi vercen, burdan da 12v alcan dediler. öyle de yaptım. veeeee; güm. trafo yandı, sigortalar attı yine. Çıkışa 220v vermişim. Naci kardeşim de (koka) sağolsun bana tel yollarım demişti. Kargonun bana ulaştığı gün tesadüfen Kipada 3x5m sarılı tel buldum. Ne alırsan 2liralıkların arasında. şimdi 50m telim oldu, düzeneğim hazır, ama bir türlü trafom olamadı. Elektronikçiye gittim, trafo dedim. ne için dedi. anlattım. arka dükkanda o işlerden anlayan bir abimiz var dedi, ona yolladı beni. gittim, elim mahkum. Ona da anlatttım. beni elektronik mühendisine yolladı. Teli al da git dedi. O anlattığın iş öyle olmaz dedi. O ölçümlerini yapar sana düzenek hazırlar dedi. Eyvallah dedim çıktım atölyesinden. Ya abi köpükten kanat kescem, amerikayı tekrar keşfetmiycem. Ama bütün bunlara rağmen salı günü yeni bir trafo alıp kesime başlıyacam inşallah.
Pes etmek yokkkk
Selamlar
pes etmek yok abi :D görüceksin kka la kanat kesmeye başladıgında bütün o sıkıntılı anları unutacaksın :) saygılar.kırımsız uçuşlar
merhabalar bende marmarısde oturuyorum ve gecen gun alpaslan abımızle tanısdım tanısdıgıa memnun oldum benım kendımde rc motosıklet var ve tekne var ama teknenın kumanda tertıbatı motoru yok o sımdılık kenarda beklemede
herkese ıyıgunler dılerım tanısmak dılegı ıle
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.