PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gümrükten 300 euroluk mal geçirme

Optimus Prime
23-11-2007, 01:36
Sayın arkadaşlarım ve hocalarım :)
forumda arama yaptım ancak bulamadım veya vardıda ben bulmasını beceremedim önemli bir konuyu sizlerle paylaşıp fikirlerinizi almak istedim...

aşağıda aldığım metin T.C. gümrük sitesinden alıntıdır. Kısa ve öz olarak şunu belirtmek istiyorum bayram ve yıl başı münasebetiyle gümrüklerde bu özel günlerde hediyelik eşya değeri 300euro imiş. Bende buna dayanarak amerikadan kardeşim aracılığı ile 7 kanal bir kumanda getirtiyorum. Hadi 100 euro limitini aştık diye düşünüyorum da önüme başka bir engel çıkarmı bunu çok merak ediyorum neredeyse 3 gündür bu konu kafamı fazlası ile kurcalıyor ?

http://www.gumruk.gov.tr/content.aspx?cT=3&cId=b_yolcu
adresinden kısa bir alıntıdır geniş metni yukarıdaki link te bulabilirsiniz...

----------------------------------------------
Posta Yoluyla Gelen 100 EURO luk Eşya Muafiyeti Ne demektir?
Yurt dışından Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye mektupla veya posta paketi ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen ve gerçek kıymeti gönderim başına toplam 100 EURO’yu geçmeyen ve ticari miktar ve mahiyette olmayan her türlü eşya gümrük vergilerinden muaftır.

Posta Yoluyla Gelen Hediyelik Eşya Muafiyeti Ne Demektir?
Yurt dışındaki gerçek kişiler tarafından Türkiye Gümrük Bölgesindeki gerçek kişilere posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen eşyanın ithali gümrük vergilerinden muaftır.

Bu muafiyet;

a) Ramazan (Şeker) ve Kurban bayramları ile yılbaşı ve noel münasebetiyle Türkiye’deki kişilere posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen,

b) Ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen,

c) Şahsi, ailevi ve hediyelik eşya niteliğinde olan,

d) Karşılığında alıcı tarafından herhangi bir ödeme yapılmayan,

Eşya için uygulanır.
Bu muafiyet, alkol ve alkol ürünleri ile tütün ve tütün ürünleri için uygulanmaz.

Hediyelik Eşyada Kaç EURO luk Muafiyet Uygulanır?

Gerçek kıymeti 300 EURO’yu geçmeyen eşya için uygulanır. Eşyanın birden fazla kalemden oluşması halinde toplam değerinin 300 EURO’yu geçmemesi gerekir.
İki ya da daha fazla kalemden oluşan bir sevkiyatın toplam kıymetinin 300 EURO’yu aşması halinde, toplam değerin 300 EURO tutarındaki kısmı için muafiyet uygulanır.

Hangi Sürelerde Bu Muafiyet Uygulanır?
Bu muafiyet, (a) bendinde belirtilen olaylardan bir ay önceki veya bir ay sonraki süreler içinde gönderilmiş veya Türkiye gümrük bölgesine girmiş eşya için uygulanır.

Yolcu Beraberi Hediyelik Eşya Muafiyeti Var Mıdır?

Yolcular (transit yolcular hariç) tarafından beraberlerinde getirilip, ithal edilen gayri ticari nitelikteki hediyelik eşya gümrük vergilerinden muaftır.

Bu muafiyet;

a) Ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen,
b) Kişinin şahsına ve ailesinin kullanımına mahsus,
c) Hediye edilmek üzere getirilen,
Eşya için uygulanır.

--------------------------------------------------------

red_fin
23-11-2007, 09:14
Kardeşin kutunun içerisine fatura koymayacağı için bir sorun olmaz. Pakedi postaya verirken muhakkak bedel belirtmek gerekir (sigorta için). Bu bedeli limit altında belirtirse pakedini gümrüksüz alırsın. Ama unutmayın KUMANDA GETİRTMEK HER ZAMAN RİSKLİDİR.

Amerika'da kullanılan frekansların Türkiye'de kullanılması kanunen mümkün değil. ABD'de hava frekansı olarak 72 mhz kullanılır. Türkiye'de ise sadece 35 mhz'nin bazı bantlarının kullanılmasına izin verilir.

Halihazırda yurda girmiş olan kumandaların kullanılmasını engellemek fiziken mümkün değildir. Ama ithalatına müsade edilmeyeceği için, hasbelkader işgüzar bir gümrük memurunun eline düşecek olursa ülkeye girmesine izin verilmeyebilir.

Küçük de olsa risk risktir.

Hatırlatması benden.

adomen
23-11-2007, 11:36
redfin e katılıyorum. Gümrük işi biraz şansla alakalı ama kardeşin göndereceği için problem çıkmaz sanıyorum. Ama yinede oradaki gümrük memurunun o anki psikolojisine bağlı biraz :)

c/z
23-11-2007, 11:40
gumruklerde isler kanunlara gore mi yoksa memurlarin o anki psikolojik durumlarina gore mi yapiliyor :D

adomen
23-11-2007, 11:52
Cem bey haklısınız tabi :)
Ama aynı konuyla ilgili bende araştırma yaptım bu forumdada bi çok şey okudum. Genelde herkes farklı olaylar yaşamış.
Bende riski göze alıp çinden bi helikopter getirttim faturasıda 240 dolar civarıydı. Paket adrese teslim geldi sadece 2 ytl masraf aldılar. O yüzden öyle dedim

red_fin
23-11-2007, 12:19
Elbette bir kanun var, ama gümrük memurları, çoğu zaman paket sahibinin de kanundan bihaber olması sayesinde, işlerine geldiği şekilde davranabiliyorlar. Özellikle küçük şehirlerin gümrük bölgelerinde bu uygulamalar daha sık görülüyor.

ymn
23-11-2007, 20:25
o frekansa göre alıcıda getirse olmazmı :D

red_fin
24-11-2007, 11:43
olmaz. Ne yani, kullanımı yasak frekansta kumanda getirteceksin, adamlar bu frekans Türkiye'de kullanılmaz dediğinde sen :

"Ama alıcısı ile beraber getirtmiştim" mi diyeceksin??? Anlamadım.

basari
25-11-2007, 01:09
kumandanın frekansını değiştirmesi gerekecek arkadaşın :D

Optimus Prime
25-11-2007, 01:15
Hepinize çok teşekkür ederim yorumları benim için değerli arkadaşlarım ve abilerim hemen kaygılarımı aydınlatmış. Ben gümrükteki memurun endişelerini ve psikolojisini o anlık olumlu etkilemek için kumandanın yanında alakasız ucuz bir arf model de sipariş ettim kardeşime ki gümrükte açıklaması kolay olsun diye. + olarak ise gümrüğe takılırsa bile kumandamı alacak kişi vekalet verdiğim bir gümrük müfettişi olacak :)
Endişem şu yöndeydi; bi konuda okuduğum kadarıyla tse den ordan burdan bi takım belgeler istenmiş bunları bilmiyorum o yüzden yine bir takım engeller içinde buda olabilirmi endişesi sarmıştı beni...

KripteX
28-11-2007, 16:00
yaşanılmış bir gümrük fantazisi: kumanda amerikadan gelir. gümrükcüler tse ister tse olmayınca kumanda geri döner amerikaya. üstelik kumandanın yüzde yirmi ciwarında olan wergisi pulu vs herşeyi ödemeyi göze almışken kumanda geldiği yoldan geri döner