PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gümrüklerle İlgili Önemli Duyuru..........!

ToLGaYuRtDaŞ
01-12-2004, 16:40
Arkadaşlar, 29 Kasım 2004 tarihi itibari ile yurtdışından getirdiğimiz ürünler 100€ geçtiği taktirde ürünlerin teslim alınması için beyaname verilmesi gerekiyor, başka bir değişle bir gümrükcüye vekaletname verip ürünlerinizin gümrükcü tarafından gümrükten alınması gerekiyor. Tabi buda ayrı bir yük (gümrükcüye verilicek para) getiriyor. Aksi taktirde ürünleriniz teslim edilmiyor. Aynı zamanda vergilerde bir değişiklik söz konusuda olabilir, sizi gelişmelerden haberdar edicem. :confused:

yigit1905
01-12-2004, 16:55
bu nee yaa amannn bi doğru düzgün alışveriş yapamıcaz

omer_yildir
01-12-2004, 17:01
rcmartta böyle sorunn yok sabit 50 dolar faturayla gelıyor:)

mcagis
01-12-2004, 17:33
Nasıl yani? Ben şimdi 300$'lık bir kumanda seti alırsam, paketindeki faturada 50$'mı görünecek? Gümrükçüler bunu yer mi ki?..

illgnsyyz
01-12-2004, 17:33
T.C.
BAŞBAKANLIK

GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı : B.02.1.GÜM.0.06.00.07.203-2875

Konu :

19.11.2004* 31584

GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE

İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü’nden alınan 22.03.2004 tarihli, 5686 sayılı ve 10.05.2004 tarihli, 30291 sayılı yazılarda;

1- İnternet üzerinden sipariş verilen kıymeti 100 EURO ile 1.500 EURO arasında olan eşyanın 2000/53 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği, söz konusu eşya için sözlü beyanın mı yoksa yazılı beyanın mı kullanılacağı, anılan Bakanlar Kurulu Kararının 39/2 inci maddesi uyarınca eşyanın kıymeti üzerinden %10 sabit oranın mı, İthalat Rejim Kararının mı uygulanacağı,

2- Avrupa Yakası Posta İşleme Merkezi Müdürlüğünce mektup postası torbalarından çıkan ve internet üzerinden satın alınan küçük paketler ile diğer paketleri hiçbir kayda alınmadığından bunların bilgisayar ortamında kayda alınarak manifesto listesi ile birlikte özet beyan verilmesi hususunun P.T.T. Genel Müdürlüğü’nden talep edilmesi,

3-Gümrük Yönetmeliği’nin 164 üncü maddesi uyarınca, Gümrüğünüzde manuel olarak yazılmakta olan gümrüksüz veya gümrüklü eşyalara ait sözlü beyan formu tescil işlemlerinin BİLGE ortamında yapılması için konunun Müsteşarlığımız Muhabere ve Elektronik Dairesi Başkanlığı’na intikal ettirilmesi,

4-Mektup torbaları arasından çıkan ve internet yolu ile satın alınıp posta yolu ile gönderilen küçük paketler ile ilgili olarak Gümrük Yönetmeliği’nin 591 inci maddesi ve Postada Gümrük ve Kambiyo Denetiminin 13/A maddelerinin yukarıda yer alan küçük paketleri kapsayıp kapsamadığı hususu ile birlikte sadece P.T.T. personelinden oluşan heyet marifetiyle torbaların açılarak gümrüklü ve gümrüksüz ayrımının yapılmasına devam edilip edilmeyeceği,

hususlarının talimata bağlanarak neticesinden bilgi verilmesi talep edilmektedir.

2000/53 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Gümrük Vergilerinden Muafiyet ve İstisna Tanınacak Haller Hakkında Kararın gerek “Posta Yoluyla Gelen Hediyelik Eşya” başlıklı 32 ila 34 üncü gerekse “Vergileri Ödenmek Suretiyle Posta Yoluyla veya Yolcu Beraberinde İthal Edilen Eşya” başlıklı 39 ila 41 inci maddelerinde belirtilen eşyanın karşılığında alıcı tarafından herhangi bir ödeme yapılmamış olması gerekmektedir.

Bu nedenle, internet sitelerinden sipariş verilen eşyanın 2000/53 sayılı Karar kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamakta olup internet sitelerinden satın alınıp posta yolu ile gönderilen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, toplam değeri 100 ila 1500 EURO arasında olan eşyanın ithalinde İthalat Rejimi Kararı hükümlerinin uygulanması icap etmektedir.

BİLGE sisteminde de halihazırda gümrük işlemlerinin İthalat Rejimi Kararı hükümleri uyarınca ikmal edilmesine yönelik yapı mevcut bulunduğundan, söz konusu eşyaya ilişkin gümrük işlemlerinin BİLGE sistemine veri girişinin gerçekleştirilmesi konusunda ayrıca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.

Bu tür ithalatın mükerrerlik taşıması riskinin bertaraf edilebilmesi ve Gümrük Veri Ambarı (GÜVAS) üzerinden sorgulama yapılabilmesi için mevcut yapıda gümrük müdürlüklerince döküm programları kullanılmak suretiyle kendi gümrüklerinde yapılan işlemleri kapsayan sorgu yapmaları; ayrıca, Başmüdürlüklerce de Gümrük Veri Ambarı (GÜVAS) üzerinden tüm gümrükleri kapsayacak şekilde sorgulama yapılması mümkün bulunmaktadır. Dolayısıyla, internet sitelerinden satın alınıp posta yolu ile gönderilen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, toplam değeri 100 ila 1500 EURO arasında olan eşyanın gümrük işlemlerinin BİLGE sistemine veri girişi yapılmak suretiyle yürütülmesi halinde, BİLGE sisteminden gerek döküm programları vasıtasıyla, gerekse GÜVAS aracılığıyla sorgu yapılabilecektir.

Öte yandan, Gümrük Yönetmeliğinin 591 inci maddesi; “Değer konulmuş olanlar dahil olmak üzere yeşil etiketli mektuplar, yeşil etiketli diğer posta haberleşme gönderileri, küçük paket veya küçük koliler ile basılmış kağıtları kapsayan çantalar posta idaresince açılır ve vergiye tabi olanlar ile olmayanlar ayrılır.”

Postada Gümrük ve Kambiyo Denetimi Rehberinin 13/A maddesinin birinci ve ikinci fıkrası;”Yurt dışından gelen mektup postası gönderilerine ( Mektuplar, posta kartları, küçük paketler basılmış kağıtlar, körlere özgü yazılar) ait posta torbaları ile kapsamında doküman veya haberleşme mahiyetindeki yazılar bulunan Acele Posta Gönderilerini kapsayan “D” işaretli torbalar en az iki PTT personelinden oluşan komisyon tarafından açılır.

Madde 7’de belirtilen gümrüğün denetime tabi gönderiler ile M torbaları ayrılır. Madde 8 hükümleri göz önünde bulundurularak kapsamları itibariyle cinsi, türü niteliği ile miktar ve değeri gümrük etiketi veya deklarasyon anduanlarından ya da varsa fatura veya satış fişinden kontrolleri yapılmak suretiyle gümrük vergisine tabi olanlar ile olmayan gönderiler olmak üzere ikinci bir ayırım yapılır.”,

27.02.2001 tarihli, 2001/5 sayılı Genelgemizin 3 üncü maddesi; “Posta İşleme Merkezlerine getirilen mektup posta çuvallarının içinden koli çıkması halinde, durumdan haber olunan ilk posta idaresince, durum en yakın gümrük idaresine bildirilecek ve söz konusu eşyanın gümrük idaresine teslimi sağlanacaktır. Posta idaresince Posta İşleme Merkezlerinde açılıp tasnifi yapılan eşya, Gümrük Yönetmeliğinin 63 no.lu ekindeki form ile posta gümrük idaresine (veya en yakın gümrük idaresine) bildirilecektir.”

Hükümlerini amirdir.

Bu itibarla, yukarda bahsi geçen hükümler çerçevesinde, değer konulmuş olanlar dahil olmak üzere yeşil etiketli mektuplar, yeşil etiketli diğer posta haberleşme gönderileri, küçük paket veya küçük koliler ile basılmış kağıtları kapsayan çantaların en az iki PTT personelinden oluşan komisyon tarafından açılması ve mektup posta çuvallarının içinden koli çıkması halinde durumdan haber olunan ilk posta idaresince, durumun en yakın gümrük idaresine bildirilmesi ve söz konusu eşyanın gümrük idaresine tesliminin sağlanması zorunlu bulunmaktadır.

Bunun yanında, anılan rehber hükmü uyarınca kapsamları itibariyle cinsi, türü niteliği ile miktar ve değeri gümrük etiketi veya deklarasyon anduanlarından ya da varsa fatura veya satış fişinden kontrolleri yapılmak suretiyle gümrük vergisine tabi olanlar ile olmayan gönderiler olmak üzere ayrılması gerekmektedir.

Keza, ilgi (b)’de kayıtlı yazınızda, eşyanın kıymeti ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmayan gönderiler ile ilgili olarak yapılacak işlem konusunda bilgi talep edilmektedir.

Diğer taraftan, Gümrük Yönetmeliğinin 584 üncü maddesi; “Ticari nitelikte olmayan eşyanın Déclaration en Douane’larında yazılı değerleri, gümrükçe uygun bulunduğu takdirde, aynen kabul olunur. Uygun görülmeyenler ile Déclaration en Douane’larında kıymeti gösterilmeyen eşya için, Gümrük Kanununun İkinci Kısmının Eşyanın Gümrük Kıymeti başlıklı Üçüncü Bölüm maddeleri hükmü uyarınca tespit edilecek kıymetleri vergi tahakkukuna esas tutulur.” hükmünü amirdir.

Bu çerçevede, eşyanın kıymeti ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmayan gönderilerin kıymetinin tespitinde yukarıda yer alan madde hükmü uyarınca işlem yapılması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.

Gümrükler Genel Müdür V.

Sezai UÇARMAK

engine02
01-12-2004, 17:41
eee yane yurtdısından gelen malları almak icin gumrukcu mu tutcaz yane yaa uff bee

mcagis
01-12-2004, 18:04
Benim bu yazıdan anladığım: 100 Euro ile 1500 Euro arasında değeri bulunan ve İnternet aracılığı ile satın alınmış ticari miktar (yani yüksek miktarlarda ve tekrar tekrar getirtilen)özelliği bulunmayan posta gönderilerinin BİLGE sistemine zaten girişlerinde sorun olmadığı, dolayısı ile eskisi gibi gümrüğe tabi tutulacakları...
Bu resmi yazışmaları da anlamak amma da sorun oluyor be. İyice bir okuyun bakalım benim anladığım şekilde midir?..

illgnsyyz
01-12-2004, 18:06
ya doğrudur bende aynı şeyi çıkardım ama arkadaş da demiş ya aracı lazım felan diye siparişim vardı huzursuz oldum bayağ zaten anlamıyorum bu gümrük işinden tecrübesizim heycan yaptım iyice:eyaaaaa: :hııııııı:

RoCCo
01-12-2004, 20:11
aman valla arkadaşlar yavv :) tek kaynak kapımız var o da kapanırsa ne yaparız

illgnsyyz
01-12-2004, 20:28
zaten bu bana en baştan beri saçma geliyo şimdi biz illa birisine para mı vericez kim bu gümrüksü ithalat belgesi olan birisi mi yani hayır normal sıradan sadece bu işlerden anlayanbirisiyse çok saçma bişey bu yok ithalat belgesi olan birisiyse o iş zaten çok karışır

engine02
01-12-2004, 22:11
yaa napcaz simdi gelen siparisleri almak icin gumrukcu tutcas off off aman bee

omer_yildir
02-12-2004, 17:03
evet aynen oyle ne alırsan al 50 dolarla gelıyor tb evo 4 geldı ..ustunde 50 dolar yazıyordu..gercek fıyatı 430 dolar..ve postacı eve kadar getırdı paketı

ben de herkes gıbı yine esklisi gibi olacagini yani bizi etkilemeyecegini anladım

bu kapılarda kapanırsa ben ve bırcok arkadas bu ıse elveda der...

mcagis
02-12-2004, 18:13
"İthalat Rejimi Kararı" nedir, bilen var mı?...Anladığıma göre bizim getirttiğimiz mallar buna göre işlem görecekmiş...

denizfeneri
02-12-2004, 18:24
Benim anladığım eskisi gibi 100€ geçmeyenlerde sorun yok. Geçenler ise ciddi ciddi gümrüge tabi olacağı. Eskiden uduruktan paketin içi açılp faturasına göre işlem yapılıyordu. Şimdi işi zorlaştırmışlar. Anladığım kadarıyla bu eskiden olduğundan fazla para almanın yolunun bulunmuş oluşudur. Bu arada ömerin belirttiği gibi rc martta işler farklı. Ayhan evo 4 aldı ve arabanın faturasında 50$ yazıyordu. Yani rc mart sahtekarlık yapıyor. Bu yüzden gümrüğe falan takılmadan eve kadar geliyor. Ancak evo 4'dün paketi çok küçük, t-maxx alsan ne olur bilemem. Dün 110$ dolarlık rc marttan sipariş verdim. Birde geçen hafta 70$tower'dan bakalım ne olacak. Bu yeni kararnamede anladığım ve hoşuma giden bir şey var. Eklemeden geçemedim. Sanırım bundan sonra towerdan gelen siparişlerimizi yurda girdikten sonra web üzerinden takip edebileceğiz. Böylece ikide bir telefon açıp geldimi diye sormaktan kurtulacağız. Tabi yanlış anlamadıysam...

illgnsyyz
02-12-2004, 18:27
nerden anladın bunu abi ? ahanda ithalat rejimi kararı
http://www.gumruk.gov.tr/ den ithalat rejimi kararı diye aratırsan bulursun da alakalı bişey yok ki onda benim anladığım sistem yine aynı sadece eskiden biz ismini bilmiyoduk bu rejim kararları genelde ticari olaylardan yada transit geçen mallardan bahsediyo

denizfeneri
02-12-2004, 18:50
Valla ben şüpeli idim anladığımdan gıcık diplomatik bir dil. Yanlış anlamış olabilirim yazdıklarımda ısrarcı değilim sadece rc mart ve ayhan hakkında yazdıklarımdan eminim...

WOLF
03-12-2004, 22:36
Valla bu duruma nasıl tepki vereceğimi çıkartamadım. Kısa vadeli işlerin çok zorlaşacağı kesin. Dikkatli bakıldığında bu hem hobi satıcıları hem de hobiciler (ki bir çok ticaretini yapan da buna dahil) için zor dönem başlangıcı demektir. Ama yine dikkatli düşünüldüğünde her iki taraf için de iyi olabilir.
Öyle garip bir durumki.
Yani örneğin;
- Ayhan'ın yaptığı suç
- Mehmet'în bunu anlatıp insanlara yön göstermesi suça teşvik
- Sitemizin bu duruma izin vermesi ise yataklık

Öte taraftan bir çok kişi için başka seçenekte yok.
Nasıl çıkacağız bakalım işin içinden

denizfeneri
03-12-2004, 23:26
Bu noktada cevap vermezsem zan altında kalacağım. Birincisi Ayhan gayet masumca siparişini verdi. Rcmart ise 50$ fatura kesti. Gümrüksüz gönderdi. Halbuki Ayhan'ın böyle bir talebi olmamıştı. Bu durumda Ayhan kesinlikle suçsuz. Yapabileceği tekşey aldığı arabayı geri göndermek olabilirdi veya gidip bena gümrüksüz araba geldi benden para alın falan demesi gerekirdi. Bu da sanırım kimsenin yapacağı bir şey değil. Ben ise sadece olanı anlattım. Ne bileyim kek gibi verği ödemek anlamsız geldi. Yasa dışı bir olay varsa onuda rcmart yapıyor. Gümrüktekiler uyumuyordur her halde, gidenler bilir adamlar cin gibi. Durum böyleyken böyle...

mrserhan
03-12-2004, 23:50
arkadaşlar ith. cı olarak bildiğim bikaç seyi soyliyim.

ithalat rejiminde ticaret yapılırken getirdiğiniz mala istinaden beyanname acarsınız. bunu kendiniz acamazsınız gumrukculer acar. ister işi tamamen gumrukcuye havale edin ya da beyanname acma yetkisi olan herhangi bi gumrukcuye 30 milyon verin size beyanname acarlar ama iş takibini siz yaparsınız

bu beyanname bizim ithal ettiğimiz mal yada mallar ile alakalı yazılı beyanattır. mal cinsi cif fiyatı varsa sigortası ıvır zıvır...bulunmaktadır.

verdiğimiz bu beyanname gumruk memuru (gumrukcu değil) tarafından kontrol edilir. yani verdiğimiz beyanat ile ithal ettiğimiz mal aynımı diye eger aynı değilse ceza yeriz aynı isede gumruk tarife pozisyonu uzerinden kdv oranı + varsa gumruk vergisi oranı matraha gore hesaplanır.

vergimizi paşa paşa oderiz beyanname yi kapatır. malımızı alırız.

işler boyle olunca tabiki maliyetimiz de artıyor.

eger bizim modeller posta gumrugune değilde haydarpaşa liman gumrugune gelseydi daha kolay alırdık euhueh :)

ayrıca 2. bi hususa deyinmek istiyorum. 400 dolarlık araba için 50 dolarlık fatura muhabbetine sole bi açıklık getiriyim.

eger bu kontrolu yapan malı inceleyen kontrol memuru bu işten kıllanırsa yani derse ki bu mal 50 dolar dan fazladır diye... ve bu gıcıklıgı resmiyete dokerse..

işte ozaman emsal değer diye bi olay ortaya cıkıyor.
gerekli gumruk mudurlugu daha once gelen aynı malları inceliyo. artık eskisi gibi değil gelen butun mallar bilg.larda kayıtlı olarak tutuluyor.

daha once aynı tip araba geldiyse ve aralarında da ucuk bi fiyat soz konusu ise ihracatcı olan ulkenin anlaşmalı olunan gumruk md ile irtibata geciliyor falan filan işin ozu harbi harbi araştırıyolar.

ama son bahsettiğim olay posta gumrugunde nasıl işler onu bilmiyorum.

umarım yardımcı olabilmişimdir.

engin bilgim :D ve Orbital Lojistik ve Çağlar gumrukleme nin katkılarıyla :)

engine02
04-12-2004, 00:03
abi ooo bu is iice uyuzlasmaya basladı ama hee adamı deli eder bunlar :D

WOLF
04-12-2004, 08:25
Mehmet,
Yanlış anlama. Bu sana veya ayhan'a veya başkasına söylenmiş değildi. rcmart bir çok HK mağazası gibi (genellikle müşteri talebi bazen de kendi kendine) düşük fatura gönderiyor. Zaten en alta eklediğim gibi birçok mal için yapacak başka bir şeyde yok. Almışsın diyelim OFNA bir buggy, titanyum şase isityorsun. Dünyanın bir köşesinde üretiliyor ve fiyatı 80-90 dolar. Posta dahil gelecek 150-160 dolara. Ne yapacaksın mecbur bu yollara başvurulacak.
Benim vurgulamak istediğim işlerin yamukluğu. Yanlış ifade ettimse kusura bakma.

denizfeneri
04-12-2004, 11:47
Lafı bile olmaz, art niyetle bir şey yazmıyacağını biliyorum ama kendimi biraz suçlanmış hissettim. Bizim hobimiz oldukça pahalı. Başlangıç modelleri adı üzerinde, bir süre sonra yetmiyor. Bu işe biraz bulaşan herkez bir tb-evo 4 ya da pro 4 gibi kaliteli arabalara heves sarıyor. Bu arabalara sahip olmanın en ucuz yolunu bulunca paylaşmak tabiki en doğal hakkımız. Aramızdaki bir çok kişi harçlığı biriktirip bu işe yatırıyor. Sonuçta Towerdan alıp bir sürü vergi vermek kimsenin isteyeceği bir sey değil. Çoğumuz bu işin ticaretini de yapmadığına göre, rcmart'tan alış veriş yapmakta yasal olduğuna göre ucuz olana yönelmek çok doğal. Şahsen ben bir daha Towerdan kit almam. HK mağzalarının yaptığı yasal değilse, gümrükte bilgisayarlı sisteme de geçildiğine göre zaten önlem alınır.

jrcem
04-12-2004, 12:00
valla benim genel görüşüm bu hobi pahalı gölül verenlerde az para ile başlamak bi tadını almak istiyor bu da daha zorlaştığı için ne olacak bu hobi çoğu kişide uzun bi zaman kalplerde yaşayacak belkide öyle kalacak çok üzüldüm doğrusu nerdeyse hobi gelişsin diye dualar ederken ne hale geliyor... belki 2016 da gümrük birliğine girersek çocuklarım zamanında hızla gelişir ve yayılır ...amin

ibrahimcay1
04-12-2004, 13:55
arkadaşlar benim annem gümrükçü yapabilirsem ondan yapıcam işimi ama biz izmirde oturuyoruz ve annemi ikna etmem gerekio

ooo
04-12-2004, 20:53
ooo ibrahim o zaman senin bize bayaa bi yardımın dokunur gibi :), neyse sen bi alda.. bizi sonra düşünürsün..

galloper
06-12-2004, 10:19
akadaşlar 1 hafta önce gümrükten 400$ değerinde mal cektim kontrol memuru aslında limiti aştığım için beyanname doldurmam gerektiğini söyledi laf olsun diye ama bu seferlik gerek yok dedi. Gümrükte malınız kalmaz korkmayın adam kutuyu bile açmadı arabanın resmini gördü kaça getirdin dedi sadece

mcagis
06-12-2004, 10:42
Sanırım şu yılbaşı muhabbeti yüzünden ve bir ay kadar geçerli olacak. Benim de Tower'dan yaklaşık 200$'lık ıvır zıvırım gelmesi gerek şugünlerde. İnşallah aynı şeyi bana da yaparlar...

illgnsyyz
06-12-2004, 11:57
akadaşlar 1 hafta önce gümrükten 400$ değerinde mal cektim kontrol memuru aslında limiti aştığım için beyanname doldurmam gerektiğini söyledi laf olsun diye ama bu seferlik gerek yok dedi. Gümrükte malınız kalmaz korkmayın adam kutuyu bile açmadı arabanın resmini gördü kaça getirdin dedi sadeceee şimdi cesaretlenip versem mi araba siparişimi ki neden bu seferlik gerek yokmuş onuda söyledi mi adam benim 600$ lık bi siparişim var ama cesaret edip veremiyorum ki

RoCCo
06-12-2004, 14:04
valla bende cesaretlenip motor siparişi verssem mi acaba :)

mrserhan
06-12-2004, 14:09
arkadaşlar yılbaşı ve bayram vakitlerinde 100 yuroluk sınır 300 yuro ya cıkıyor.

300 yuronun uzerinde gene aynı seylere tabiyiz.

400 dolarlık bi urunu rahat cekmiş olabilirsiniz ama 600 dolarlık bi urun de aynı hassasiyeti gostermeyebilirler...

tedbirli olmak laızm

RoCCo
06-12-2004, 14:33
peki mrserhan bu 300 euroluk sınır aralık ayında verilen siparişlerde mi yoksa aralık ayının son haftası verilenler için falan mı?? Ne zaman sipariş vermem gerekiyor yani o zaman?? Vakit kaybetmeden almak istiyorum cunku motoru

reklamci2003
06-12-2004, 15:01
Arkadaşlar bu işi Türkiye'de gümrük işlemlerini sizin adınıza yapan Cargo firmalarından TNT ile görüştüm.
TNT'ye bir vekalet verip TNT tüm gümrük işlemlerinizi sizin adınıza gerçekleştiriyor ve kapınıza kadar teslim ediyor ama biraz pahalıya mal oluyor.
10.000 dolara kadar olan siparişleriniz için TNT'ye100 dolarlık komisyon vermeniz gerekiyor. Ayrıca gümrük vergisini ödüyorsunuz. tabi kargo ücretini falan da koyarsak astarı yüzünden pahalı geliyor.

TNT'den adıma gelen bir maili aynen buraya ekliyorum.

7 Nisan 2004 tarihli Resmi Gazetede yayinlanan gümrük islemlerindeki
degisikliklere iliskin genelgeye göre gümrüklerde firmalar adina gümrükleme
hizmeti verememekteyiz.

Bu teblige göre dogrudan temsil ,dolayli temsil ve nakliye firmalarinin
hangi islemleri gümrüklerde takip edebilecegine iliskin belirleyici
tanimlar gelmistir.Nakliye firmasi olarak biz sadece transit,mahrece
iade,özet beyan tescili gibi nakliyecilikle ilgili islemleri takip
edebilmekteyiz.Dogrudan temsil ile yalnizca TNT adina gelen esyalarin
gümrükleme islemlerini takip edebilmekteyiz.Bu genelgeye göre dolayli
temsil sadece ünvaninda gümrükleme isi bulunan firmalar tarafindan takip
edilebilmektedir.

Sonuç olarak su an anlasmali firmamiz olan Sayar Efes Gümrükleme Firmasi
ile bizimle çalismakta olan firmalarin islemlerini takip etmekteyiz.Gümrük
islemleri için vekaletnameyi ve gereken tüm evraklari bu firma adina
almaktayiz
Vekaletin bir örnegi asagida bilginize sunulmaktadir.

VEKALETNAME

4458 sayılı Gümrük Kanunun 225. maddesine istinaden dolaylı temsilci sıfatı ile, Şirketimiz adına gelip, Serbest Dolaşıma Giriş, Gümrük Antrepo, Dahilde İşleme, Gümrük Kontrolü altında işleme, Geçici İthalat, Hariçte İşleme ve İhracat Rejimlerine tabi tutulacak her türlü eşyanın, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması işlemleri ile ilgili olarak, tüm resmi makamlardan alınacak izinler için, gümrük idarelerinde, serbest bölgelerde, birliklerde, Bölge Ticaret Müdürlükleri, Zirai Karantina, Hıfzısıhha, Veteriner Müdürlükleri, Türk Standartları Enstitüsü, Vilayet ve Konsolosluklar, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Ticaret Borsaları, tarım il müdürlükleri`nde, bankalarda, kambiyo mercilerinde, Sanayi ve Ticaret Odalarında, limanlarda, ambarlarda, depolarda, ilgili diğer kuruluşlarda ve merkez ve taşra teşkilatları dahil olmak üzere, tüm resmi dairelerde mevzuatın gümrük müşavirlerine verdiği yetki ve sorumluluklar çerçevesinde kendilerine tevdi edeceğimiz ve sıhhatlerine ilişkin sorumluluğu tarafımıza ait bulunan fatura, menşe belgesi, ATR, EUR-1, Sigorta Poliçesi, teşvik belgesi, ekspertiz raporu, konşimento, navlun makbuzu, çeki listesi ve kıymeti etkileyebilecek royalti ve lisans ödemeleri, satıcı ile aramızda münasebet bulunması ve ithalatımızda kısıtlama, koşul ve edim konulması hallerinde bu duruma ilişkin, belgelerde uygun olmak şartıyla, gümrük beyannamelerinin mahsus kutularının ve gümrük kıymet bildirimlerinin doldurulması ve imzalanması işlemlerinin ifası ve takibine, eşya ile ilgili bakım onarım, yeterlilik, TSE Kontrol INF Bilgi Formları, T5 belgesi, ölçü ayar, radyasyon güvenliği, Tarım İl Müdürlüğü Kontrol ve Tahlil İşlemleri, telif hakları gibi giriş ve çıkış işlemlerinin gerektirdiği her türlü belgelerin işlemlerini yürütmeye, konşimentoların almaya, imzalamaya ve cirolamaya, tahmil tahliye ve teslim işlemleri yapmaya ve yaptırmaya, eşyayı sevk ve nakle rapor, tutanak ve rezerve zaptı tanzim etmeye, ettirmeye ve imzalamaya, gümrük iş emrinde tam tespit, muayene ve küşat talimatı verildiği durumlarda, eşya değişikliği, eksiklik ve kayıplar için sorumlular aleyhine işlem yürütmeye, vergi, resim, harç, depozito, fazla mesai, yolluk, harcırah, ithalatta ödenecek fonlar ve her türlü teminatı saymanlık müdürlüklerine yatırmaya, bunlara ait itiraz işlemlerini yapmaya yatırılan bu bedelleri geri almaya bunlarla ilgili belgeleri teslim ve tesellüm etmeye, navlun bedelleri, ardiye vesair ücretleri yatırmaya, yatırılmış olanları geri almaya, taahhütname imzalamaya ve ibraza ve eşyanın gümrüklenmesi için yasal çerçeve içersinde yapabileceğimiz tüm işlemleri ifaya ve ikmale, İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri tarafından e-birlik projesi kapsamında sunulan ve net-work ağları kullanarak ihracat ile ilgili belge ve beyannamelerin elektronik ortamda kabul edilmesi ve onaylanması ile harç ve aidatların aynı teknoloji kullanılarak ödenmesi, ilgili sistemin kullanılması için sistem kullanım esaslarını gösterir taahhütnamelerin imzalanması ve söz konusu sistemin kullanılmasına yarayacak şifrelerin ve kullanıcı adının adımıza teslim alınmasına yetkili olmak üzere başkalarını da tevkil teşrik ve azle birlikte veya ayrı ayrı hareketle mezun ve yetkili olmak üzere DEREBOYU CADDESİ NO: 54 KAT. 7 BALNAK BİNASI HALKALI /İSTANBUL adresinde HALKALI VERGİ DAİRESİ 754 00 282 06 mükellefi "SAYAR EFES GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LİMİTED ŞİRKETİ adına Mehmet Metin KORKMAZ, Zafer Nezih ÖZDENAK ve Mustafa Caner SEVİMLİ?yi birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere vekil tayin ettik.
Ayrıca adımıza gelecek olan ithalat ve ihraç eşyası ile ilgili vergi, fon ve teminatları gümrük saymanlık veznesine yatırmaya, geri almaya, işlemi biten teminat mektuplarının iadesine elden teslim almaya, deniz, hava, kara, demiryolu ile gelenlerin taşıyıcı acentelerinden özet beyan ve eki olan tüm evrakları elden teslim almaya, Bankalardan evrakları almaya, bakım, onarım, garanti belgesi, Sağlık Bakanlığı Kontrol Belgesi, Sanayi ve Ticaret Odalarından her türlü gerekli ekspertiz raporu ve diğer belgeleri, ölçü ayar, radyasyon güvenliği belgesi, tarım il müdürlüğü kontrol belgesi ve tahlil, Petrol işleri uygunluk belgesi, San. ve Tic. Bakanlığı?nca düzenlenecek Garanti Belgesi, Telekomünikasyon kurumunca düzenlenecek belgeleri, işçi sağlığı ve güvenliği belgeleri ile ilgili giriş, çıkış işlemlerinin gerektirdiği her türlü belgelerinin işlemlerini yürütmeye, sonuçlandırmaya, gerektiği takdirde bu işlemler ile ilgili numune almaya, konşimento, CMR vs. muhteviyatı eşyayı A, B, C, D, E, F tipi her türlü gümrük antrepolarından imza karşılığında teslim almaya, tahmil tahliye yapmaya, eşyayı sevk ve nakle, Türk Standartları Enstitüsü İstanbul temsilcilikleri, Gebze Bölge Müdürlüğü bursa, Kocaeli Temsilciliklerinde ve Ankara TSE Genel Müdürlüğü?nde işlem takibine, başvuru yapmaya, elden evrak alıp vermeye, TSE Deney Sonuçlarını almaya, numune vermeye, tahlilden artan ve şahit kalan numuneleri elden teslim almaya, izin belgesi almaya yine bütün bu işlemler ile ilgili ücretleri ilgili vezneye yatırmaya bu hususlardan dolayı şirketimizi temsile gerekli işleri ifaya başkalarını da tevkil teşrik ve azle birlikte veya ayrı ayrı hareketle mezun ve yetkili olmak üzere Cevat SAYAR, Murat YÜKSEL, Selahattin YURTSEVEN, Mustafa DAĞTEKİN, Elif ÖZKILIÇ, Şükrü ÜÇÜNCÜ, Biray SAYAR, Taşkın KARAER, Naciye YILMAZ, Ahmet ÜSTADIMIZ, Mehmet YURTSEVEN, Arif SEYHAN, Ayhan DEMİRCİ, Nihat YILMAZ, Hakan NAMLI, Mustafa Recep YILMAZ, Metin BAĞSEVEN, Serdar ÖĞDÜK, Akın ÇELEBİ, Memduh BAŞ, Haldun ÇİĞDEM, Tevfik ÖZİŞLER, Ercan KAMIŞ, Cevdet DOLAPÇI, Sena ASIĞ, Ali İhsan ULUSOY, Kemal DAĞDELEN, Kerem IŞINOK, Derya İNCEER, Halidun SAĞLAM, Resul ERDEM, Recep ESVET, Gökay SONKAYA, Cihan BAŞOL, İsa AKSU, Yakup AKSU, Şenol ALTUNTAŞ?ı birlikte veya ayrı ayrı vekil tayin ettik. İş bu vekaletname süresizdir.

VEKALET VEREN :

AÇIK ADRESİ :

VERGİ DAİRESİ VE NOSU :

İTHALAT VE İHRACAT İŞLEMLERİ İÇİN GEREKLİ OLAN EVRAKLAR AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR.

v 1 ADET VERGİ DAİRESİ MÜKELLEF YAZISI (NOTER TASDİKLİ)
v 1 ADET VEKALETNAME (NOTER TASDİKLİ-ÖRNEĞİ EKTEDİR.)
v 1 ADET İMZA SİRKÜLERİ (NOTER TASDİKLİ)
v 1 ADET TİCARET SİCİL GAZETESİ (NOTER TASDİKLİ)
v 1 ADET FAALİYET BELGESİ (ORGINAL)

jrcem
06-12-2004, 16:18
benim kanada da okuyan arkadaşım var o sipariş verse ve bana kargo ile yollasa nasıl olacak? paket eve kadar mı gelecek gümrüksüz vergisiz? yoksa bir şey değiş miyormu?

gulozgur
06-12-2004, 16:41
benim kanada da okuyan arkadaşım var o sipariş verse ve bana kargo ile yollasa nasıl olacak? paket eve kadar mı gelecek gümrüksüz vergisiz? yoksa bir şey değiş miyormu?
ben pillerimi amerikadaki bir arkadasa postalattim. 145 dolar tutuyordu. O bana USPS kullanarak ayin 20sinde yolladi. 24u posta kutuma geldi.

bir diger arkadasim amerikada ebay de satis yapan bir firmada calisiyo. Bana cok sayida PS2 yolladigini soyledi turkiyeye. hepsi alicilarin evine kadar gitmis. Ama sans isi olsa gerek bunlar biraz da...

denizfeneri
07-12-2004, 23:27
Bu gün Towerdan siparişim geldi. 64$ dolar idi. Tam 24 günde gelmiş oldu. 100€'nun altındaki siparişlerde hiç bir sorun yok kısacası. Bilginize...

mfy
08-12-2004, 10:27
şu anda towerdan hpı ın arabalarından hiç birini getirtemiyorsuz... bunun nedenini bilen varmı?. amerikadan gelen biri oradan satın alıp yanında getirse gümrük işlemleri nasıl olur?. masraf ne olur?

HPIREVO3
08-12-2004, 10:38
Towerhobbies göndermiyor ama amerikadan baska gönderen firmalar var.

MAD FOR TAMIYA
08-12-2004, 10:46
Arkadaşlar,

Bugünden itibaren İstanbuldaki hobby shoplardan biri fiyatlarına %8 eklediği gibi birde Dolardan Euro'ya geçiş yaptı bile.
Bunu anlayamıyorum. Dolar üzerinden mal alıp Euro ile satış yaptıkları gibi birde nedensiz yere %8'lik bir artış yaptı.
Bu davranışları doğru bulmuyorum.

mcagis
08-12-2004, 12:38
Traxxas, lütfen biraz daha dikkat. Serbest piyasa ekonomisinde herkes malını dilediği fiyata satar ama sonuçlarına da katlanır. İnsanları enayi yerine koyanlar, sonunda kendilerinin kaybedeceklerini göreceklerdir. Ancak bize de burada bu kadar sert biçimde eleştirmek yakışmaz...

Dr. Mini-Z
08-12-2004, 13:32
Traxxas, lütfen biraz daha dikkat. Serbest piyasa ekonomisinde herkes malını dilediği fiyata satar ama sonuçlarına da katlanır. İnsanları enayi yerine koyanlar, sonunda kendilerinin kaybedeceklerini göreceklerdir. Ancak bize de burada bu kadar sert biçimde eleştirmek yakışmaz...

Murat kardeşim genel olarak katılırım fikirlerine ama bu uygulamayı fırsat bilip dolardan euroya % 30 + % 8 artış yapıyorsa bir firma gözgöre göre tabiki sonuçlarına katlanır, bizlerde özgür bireyler olarak hakaret etmeden en sert eleştiriyi de yaparız.

Şahsi kanaatim budur.

Saygılarımla,

mcagis
08-12-2004, 13:44
Mutlu'cum, tabii ki de eleştirilebilir ancak senin de dediğin gibi sınırlara biraz dikkat etmek lazım. Ne demiş atalarımız: "Rüzgar eken, fırtına biçer" Bahsi geçen firmanın hangisi olduğunu bilmiyorum ama, bizleri enayi yerine koyarak kendine kötülük eder, sonuçta kendi zarar görür...

mrserhan
08-12-2004, 14:18
arkadaşlar bu firma hangi firma acaba merak ettim.

madem boyle cesurca fiyatlarını arttırıyosa bi cekincesi yoktur eminim.

lutfen hangi firma oldugunu soylermisiniz. sahsen ben bilmiyorum ve ogrenmek istiyorum.

Ve o firmanın kapısından içeriye ayagımı sokmak istemiyorum.

lutfen acık yureklilikle soyleyin ...

unalsel
08-12-2004, 14:38
Of Of diyelim ne diyelim ki hatta şarkıdaki gibi melodili söyleyelim, ne diyelim eğer yurtdışı olayları kapanırsa, biz de sadece Türkiyedeki hobbyshoplara kalırsak, bu hobi Türkiye'nin % 20lik kesiminin hobisi olarak kalır.

ooo
08-12-2004, 15:03
umarız ki ööle bişiy olmaz.. ki olursa çok kötü olur.. hade gene birileri araba sahibi ya arabası olmayanlar:(.. bi motor hobbyshop tanda alınabilir bişiy çok mecbur kalınırsa ama araba..

mcagis
08-12-2004, 15:12
Arkadaşlar telaşlanmayın hemen, bekleyelim bakalım zaman ne gösterecek. Beş parmağın beşi bir değil, bu işi doğru düzgün yapan firmalar da var elbet...

mrserhan
08-12-2004, 15:18
arkadaşlar sonucta yeni gumruk mevzuatı bizim için aslında pek de uzuntu vermemeli bilhassa bence modelcilik yerli şopların para kazanması ile daha da gelişir. ama onemli olan şopların bunu fırsat bilip istismar etmemeleridir.

** hala soyleyen cıkmadı biraz once mevzubahis olan hobbyshopu ??**

ooo
08-12-2004, 15:24
yaaa uzun süredir bekliyoruz.. acaba gümrük müdürüne gidip yüzyüze konuşan olsa bize TÜRKÇE bi şekilde anlatırlar mı..

traxxas
08-12-2004, 17:10
her kez ıstedıgı fıyata herseyı satmakta ozgur bende alıp almamkla ozgurum ama adam 30 doalra satarken gumruk mevzuatı cıkınca 30 euro yapıyorsa o adamda bır sey vardırr vede elestırmeyı hak eder ben kımseye sahsa hakaret etmıyorumm yanlıs anlasılmasınn bır de neden yazdıgım sey sılınıd anlamadımm yane ters bır sey degıldı yazdıklarım nedne boyle olduu

unalsel
08-12-2004, 17:48
Olur böyle arada Muratcan, boşver. Görmedim ne yazdığını ama silinmiş işte:) Gümrüklerde ticari olmayan mallarda da vergi böyle yükseltilirse, bi gerçek var ki bu hobi büyük yara alacak. Türkiyedeki hobbyshoplarda kısmen haklı, vergiler yüksek ama bi de üzerine fırsatçılık yapılınca insan çiğsiyor tabi ki. Bence Türkiyede bu hobinin önündeki en büyük sorun maddi olanaklardır. Yurtdışında GSMH zaten yüksek bize göre, bunun üstüne adamlar bizden yarı yarıyadan daha hesaplı alıyorlar modellerini ve sonucu şu iki linkle açıklayalım:
http://forums.radiocontrolzone.com/index.php?
Bu da dünyadaki rc pistlerinin yer aldığı bir sayfa bakalım papua yeni gineden geridemiyiz
http://www.rccaraction.com/rc/info/rctrack_srch.asp

Bi de milletimizin kısmi tembelliği var tabi.
Hepimiz ölücez (amorfy'den):)

mcagis
08-12-2004, 18:38
""abı bır sey almayın yakıttan basaka nasıl olsa hepsı teker teker kapanıyorr onlarda hak edıyor bnece bu durumu adam gıbı fıyat koyalım onlardan alalım yane sımdık ben gıdıp hpı ın arabasına 1 mılyar vercek kadar enayıı degılımm kapansoın hepsıı ıyı olurr nasıl olsa bır seydende caktıkları yokk""

Buyrun, Traxxas'ın yazmış olduğu, benim de sildiğim yazı yukarıdadır. Aslında kimsenin yazdıklarına müdahale etmek istemiyorum ama, bana biraz ağır gelmişti. Ben diyorum ki, insanların davranışlarını beğenmeyebiliriz, bize ters gelebilir ancak hiçkimse kimseyi git oradan alışveriş yap diye zorlamıyor. Bizim de tüketici olarak yapmamız gereken, o satıcıdan mal almamaktır, tutup da önünden-arkasından ileri-geri konuşmak değil. Evet, kötüleri birbirimize bildirelim, hepimizin haberi olsun ama bu foruma yakışmayan fevri ifadeler kullanmamaya da gayret edelim...Biraz sabır, sular dalgalanmadan durulmaz, ortalığın sakinleşmesini ve herşeyin net bir şekilde belli olmasını bekleyelim. Bakarsınız, sandığımız gibi olmaz, belki bizim için daha iyi şeyler gerçekleşir...

RoCCo
08-12-2004, 19:07
Arkadaşlar ben bugun bizim gümrük işleriyle ilgilenen adamlardan durumu öğrendim . Olay kesin olarak şudur : 100 euro'nun altında ki siparişler de hiç bir sorun yok . Fakat 100 euro'nun üstünde ki siparişler gene eskisinde olduğu gibi paket postahanesine gidecek fakat yaklaşık getirilen ürünün fiyatına göre (500 euro'ya kadar olanları düşünecek olursak) 100 dolar ile 100 euro arası ek bir masraf cıkacak . Ayrıca beyanname istenmesi muhtemel . Ona göre siparişlerinize dikkat edin .
Son olarak şunu söylemek istiyorum . Türkiye'deki satıcıların hepsinin önlerinde bilgisayarları var ve hepsi hobbyrc.com diye bir sitenin varlığından haberdan ve bence hepsi bu siteyi düzenli olarak takip ediyor neyin olup bittiğinden haberdarlar . Bunun yanı sıra hepsi gerçek fiyatların ne olduğunun farkında . Benim tanıdığım bir iki shop var ve bunların bile tower'dan yedek parça getirdiğini gözümle görmüş bulunmaktayım . Fiyatlara zam yapan firmadan haberim yok ama az çok tahmin edebiliyorum . Zaten böyle bir zam olacagını da aramızdaki bazı arkadaslar tahmin edebilmisti . Fakat yapılan bu zammın RC firmalarının üretim maliyetlerinin artması ve bunu da hobbyshoplara yansıtmalarıyla alakasının olmadıgını hepimiz biliyoruz . Yapılan bu zamma karşı herkes kendine göre tutum sergilemekte haklıdır . Sonuçta hepimizin özgür iradesi var . İster alırız , ister almayız . Sonuçta bu adamlar kafamıza bizden alacaksınız diye silah dayamıyor . Fakat akılları sıra (başka bir laf edeceğim olmayacak) dürüst esnaflık yaptıklarını sanıyorlar . Benim uygun bulmadıgım nokta insanları keriz yerine koymalarıdır . Bana veya web siteleri varsa ya da bu forum'da zam yapan firma ile ilgili yetkili sahıs girsin de firmamız su su nedenlerden dolayı ürünlerine yüzde 8 zam yapmıstır desin biz de anlayalım . Ama ortada fol yumurta yokken birden zam yapılması bütün tüketiciler aklında bir kuşku uyandırır ve hepimiz kuşkulanmakta haklıyız . Tam dolar düşerken euroya geçmek , tam gümrük yasası değişmişken fiyatları yükseltmek bir firmanın ne kadar ciddiyetsiz oldugunu ortaya koyar . Hepinizin televizyon reklamlarından bildiği bir laf vardır "insanların güvenini kaybetmektense , para kaybetmeyi tercih ederim" diye . Bu firmalar para kaybetmeyi hak etmişlerdir.. Diyeceklerim budur...

M_tech
26-05-2005, 23:36

kanadadan buraya aps yokmuş dedi memurun teki en iyi ihtimal 1 ayda gelir.

M_tech
26-05-2005, 23:38
tr deki satıcılar hobbyrc okusa o fiyatlara o malları satmazlardı bence.. yedek parçalaardan ziyade rtr yada kitler için konuşuyorum..yoksa servo-yakıt-buji gibi fiyatlar uygun.

M_tech
26-05-2005, 23:43
kaç senelik konuya yazmışım yaw:D