Orijinalini görmek için tıklayınız : cessna 182 ile ilgili bir sorunum var
Optimus Prime
04-12-2007, 15:53
Merhabalar;
Cessna 182'im var evde şarj ediyorum aküsünü ve araziye çıkıyorum önce kumandamı açıyorum ardından uçağın pilini takıyorum ve sapıtmaya başlıyoru tüm oynak kısımları oynamaya başlıyor pervanesi kendi kendine gaz verip kesiyor bu hep böyle oluyor... uçuramıyorum ve eve getiriyorum kapatıyorum kumandasını koyuyorum 15 dk sonra açıyorum hiç bir sorun yok tüm oynak kısımları düzgünce çalışıyor motor tam gaz yiyor. çözemedim acaba diyorum frekans mı karışıyor yoksa şehir içindeki vericiler uçağımın vericisinimi etkiliyor diye düşünüyorum ama şehirin azami dışına çıkıyorum. Yurt içindeki evime geldim türkiyede cessna mı uçurmak nasip olmadı :mad: acaba sorunum ne olabilir. Ve sorunsuz bi uçuş için hangi yolu izlemeliyim ? ve minik bir soru daha. tamamen dolu bir batarya (uçak aküsü) uçağın üzerindeyken kendi kendine bitebilir mi ?
Saygılar...
Uçuşa gittiğiniz yerin yakınlarında yüksek gerilim hattı var mı?
Nimh piller günlük %2-%3 oranında self decharge olurlar. Yani yaklaşık 1 ay içerisinde kendi kendilerine boşalırlar.
Optimus Prime
04-12-2007, 18:27
inanın dikkat etmedim. ama gittiğim yer fabrikaların ve küçük çapta sanayilerin olduğu bi yer şehir dışında. Ben bu fabrikların 500 mt kadar ilerisinde oluyorum.
Pilin kendi kendine bitebilirmi diye sormam da ki sebep de şuydu: dün tam tamına doldurduğum uçağın bataryasını yine uçurmaya gittiğim zaman uçağın her yer dansöz gibi oynadığı için uçuramamış bi 5 dk denemeden sonra eve dönmüştüm. Moralim bozulunca öyle uçağı bıraktım kumandayı kapattım uçağın üstünden bayaryasını çıkarmadım. Gecede eve gelince bi 2 dk kadar uçağı taksi yaptım sorunu varmı yokmu diye kontrol etmek istemiştim ve kontrol ettim hiç bir sorunsuz çalışıyordu. Nitekim bugün uçağın bataryası doludur diye alıp güzel bir arazi bulmuştum bu sefer etrafın temiz olmasına karşılık uçak gaz yemiyordu. Acaba dedim kendi kendine mi boşaldı batarya.... Bu sefer emindim ki batarya bitik. Acaba uçuşu etkileyen etraftaki elektronik unsurlar nedir bilen var mı ? sıralayabilirmiyiz bunları ? Artık uçağı düzgün uçurmak adına kendimi insan ayağı değmemiş dağlara ovalara atıcam ciddi moralimi bozdu.
baska yerde servolarinda birsey olmayip ucus icin gittigin yerde sadece problem oluyor ise bence ucus yerini degistir.. belkide orada radyonu bozabilecek bir parazit kaynagi vardir...
oncelikle vericini ac ve sonra ucaktaki pili tak.. daima once vericin acik olmali..
Optimus Prime
04-12-2007, 20:44
yarın tüm yaptıklarımı kameraya kaydedeceğim eğer yine bir sorun olursa sanırım sözlü anlatımım yerine vidyo görüntüsü çözüm için daha belirleyici olucaktır. Yeni bulduğum yerde uçurmak nasip olmadı çünkü batarya anlamadığım bir şekilde boşaldı. Bakalım sabah bataryayı şarj edip tekrar çıkacağım. Güven Airway'in 427 nolu sever uçağı kalkabilecek mi :)
Cessna'nın yanında gelen şarj aleti çok uyduruk. Bu şarj aletini kullanıyorsanız pillerin boşalması normal, çünkü zaten doğru dürüst dolmuyorlardır. Kaliteli bir şarj aleti ile ve yavaş yavaş şarj etmelisiniz.
Optimus Prime
07-12-2007, 23:57
lanet olsun ya ne yaptıysam üstesinden gelemedim. uçak evde şahlanıyor o kadar elektronik aletin arasında gel gelelim insan ayağı değmemiş dağlara kırlara ovalara atıyorum kendimi orda sapıtıyor. tüm eklemleri bi aşşağı bi yıkarı oynuyor kumandadan komut veremiyorum. rc lerden soğuttu beni nasıl çözücem aklım şaştı :(
Video çekebilseydin iyi olurdu. Hatırlatmak yersiz ama belli olmaz insan sinirden veya heyecandan bazı şeyleri unutabiliyor; kumanda anteni tam olarak açık mıydı?
Optimus Prime
08-12-2007, 00:34
vallahi o kadar ters zamanlarda gidiyorum ki aklımdan tamamen çıkıyor. şimdi kamerayı aldım direk gözümün önüne koydum. Yarın eğer hava muhalefeti olmaz ise çok çok detaylı bir video çekeceğim ve sizle paylaşıcam. Etrafımda ki arkadaşlarıma dalga malzemesi oldum hepsi o kadar meraklı o kadar istekliki her başarısız denemede bıkmadan usanmadan yanımda oluyorlar adamlar da başlayalım bizde bu işe dediler ama benim cessna bi açık arazide kanatlansa iyi olucak. Zira evde külhanbeyi kesiliyor dışarı çıkınca tırsss...
evet kumandanın antenini tam olarak açıyorum 10 metre kadar uçaktan uzaklaşıyorum komut vermek istiyorum ama nafile. hiç bir komudumu almıyor kendi kendine kıvırtıyor uçak. sonra bi ara tamamen duruyor. ben yanına yaklaşıp antenimin ucunu uçağa yaklaştırmaya başlayınca uçak tekrar coşuyor.
pili evde takmayıp gittiğiniz yerde takın uçağa belki yolda zayıflıyor olabilir.
Zira evde külhanbeyi kesiliyor dışarı çıkınca tırsss.. ben yanına yaklaşıp antenimin ucunu uçağa yaklaştırmaya başlayınca uçak tekrar coşuyor.
kumandanda dusuk voltaj alarmi var mi. yok ise pilin durumunu anlayamayabilirsin.
kumandanin pili tam olarak dolmuyor ya da arizali olabilir mi acaba... sorun pilde gibi....
belkide kumnada yada alıcı yada kristal bozuktur .buda bir ihtimal dimi?
oguzhangunes
08-12-2007, 10:06
Sorun kumandadan gibi gözüküyor yada etrafta bulunan gerilim hattı vs lerden etkılenıyor
alıcının anten kablosunda kopma olabilir. Kumanda anteni vidalıysa gevşek olabilir.
Evde düzgün çalışıp, sahada problem yaratıyorsa sorun kumanda/alıcı ilişkisinde veya frekans karışması nedeniyle olmalı. Ev içinde uzun mesafede denedin mi?
Optimus Prime
09-12-2007, 21:43
2 gündür hava muhalefeti dolayısıyla araziye çıkma şansım olmadı çok yağmur yağıyor Allah'ın izniyle yarın çıkıcam.
evet evde denedim uçağı bıraktığım noktadan ev içinde 20 metre kadar uzaklaştım ve yine sorunsuz çatır çatır çalışıyor.Ama ne hikmetse araziye çıkınca dut yemiş bülbüle dönüyor. Size göstermek için ev de uçağın sorunsuz çalıştığını vidyoya kaydettim eğer yarında hava güzel olurda araziye çıkarsam uçmadığını belgeliyecek vidyo görüntüsünüde çekeceğim :) çünkü yine uçmıyacağından eminim beni rezil etmek için tüm gayretini gösteriyor :kütküt:
brainiac
09-12-2007, 22:22
bende de bu olay bir kaç kez oldu 1 cisi bnm hatam evde uçakla uğraşırken pil üzrindeydi ve çalışma masamdaki şarz edilebilir masa lambamı açtığım an önce servolar kendini resetledi ve uçak bi anda şahlandı ne olduğunu anlmayadan aniden motor tam gaz oldu 2 cisi uçurmaya gittimde oldu ama artık akıllandım cessnanın yanında bi delik var oraya küçük bi aç kapa şalteri ekledim bi sorun olunca açıp bi daha kapatıom sorun hal oluyor.
Optimus Prime
09-12-2007, 22:51
bende de bu olay bir kaç kez oldu 1 cisi bnm hatam evde uçakla uğraşırken pil üzrindeydi ve çalışma masamdaki şarz edilebilir masa lambamı açtığım an önce servolar kendini resetledi ve uçak bi anda şahlandı ne olduğunu anlmayadan aniden motor tam gaz oldu 2 cisi uçurmaya gittimde oldu ama artık akıllandım cessnanın yanında bi delik var oraya küçük bi aç kapa şalteri ekledim bi sorun olunca açıp bi daha kapatıom sorun hal oluyor.
dostum merhaba rica etsem biraz daha detaylı anlatırmısın ? tam olarak başına gelen neydi ? benimkiyle aynımı açıklarmısın. Bu konuyu çözmek için bilgiye açım desem yeridir gurur meselesi yaptım çünkü nasıl çözebilirim ? ve anlamadım ufak bir şarj edilebilir lamba bile etkiliyorsa nerede uçurucaz biz bunları ülkemin her yerini gsm baz istasyonları zaten sarmış durumda :(
mersinde birindede wd4 wardı oda pili takınca sapıtıyordu. neden oluyor acaba kristalde bi arza olabilirmi?
brainiac
10-12-2007, 16:46
bu söz ettiğim masa lambası radyolu içinde muhtemelen bi alıcı var ve bu masa lambasını açtığım an elavator lar oynamaya veya sadece bir yöne yatmaya başlıolar bir kaç saniye sessizlikten sonra bazen bu süre sıfıra bile inebiliyor motor tam gaz alıyor .. muhtemelen frekans karışması ama nedenini tam olarak bilmiyorum
Optimus Prime
02-01-2008, 22:15
Merhabalar;
uzun zamandır okul nedeniyle hobbyrc ye giremiyordum.
Cessnam uçuyor artık :) sanırım türkiyedeyken gittiğim bölgelerde bir sorun vardı (3-4 farklı noktaya gitmeme rağmen) dağa araziye gitmeme rağmen uçuramamıştım ama burda uçağımın radio sunu açtım pilini taktım ve direk komutlarımı çok mükemmel bir şekilde aldı. Direk bilmillah deyip elden atarak uçurdum videolarda çektim paylaşıcam sizlerle...
Sorunun çözüldüğüne sevindim. Bu konuda sana yardımcı olmaya çalışanlar olarak hepimiz şu Cessna'nın videosunu seyretmeye hak kazandık herhalde :).
Optimus Prime
03-01-2008, 00:11
tabiki videoları paylaşıcam sizlerle :) yanındada ek olarak sürpriz var :D bu pazar bi uçuş daha yapıcaz topluca pazar akşama doğru videolar hazır ;oleeea:
Baya macera tecrübesi oldu Cesnanın, heralde uçuşuda baya maceralı olmuştur :)
Optimus Prime
04-01-2008, 17:10
ben her zaman ki gibi şartlandırmıştım kendimi sorun verecek diye ancak kumandayı açıp uçağın pilini taktım ve komut vermeye başladığımda direk canavar gibi uçmaya hazır beni bekliyordu :) sonra başlasın uçuş ;oleeea: elim ayağım titredi resmen :) bu pazar hava muhalefeti olmazsa uçuş olucak ve onun videolarını koyucam.
bu arada bir şey sormak istiyorum. benim uçağımın bataryası 8,4 V Ni-Mh 1000 mAh uçuşun en zevkli noktasında pil pitiyor tekrar şarj etmeye çalıştığımda ise 4 saat bekliyorum ve bu durum beni delirtiyor. cessnamı en uzun süre nasıl yukarıda tutabilirim üstündeki ESC ye uygun olarak çok daha güçlü bir pil önerebilirmisiniz bana ? li-po veya ni-mh olması farketmez hemen sipariş etmek istiyorum. Ha birde elimdeki bu pili daha kısa sürede doldurabileceğim daha güçlü bir şarj aletide istiyorum ?
Cessna ile gelen pil 2/3 AA diye tabir edilen pillerden ve ben şimdiye kadar en fazla 1100Mah'lığını bulabildim bunların. Üstündeki ESC'ye uygun daha güçlü pil için lipo önermem. Üzerindeki ESC 6 voltta (veya 5 voltta tam hatırlamıyorum) akım kesiyor. Ama lipo alırsan 7.4 voltluk 2S paket yetersiz gelecek, 11.1 voltluk 3S pakedi de ilk kullanımda aşırı düşük voltajdan bozacaksın. Ya 9 voltta akım kesecek bir Fırçalı+lipo ESC'si alman lazım, ya da komple motoru filan da değiştirip fırçasız motor +ESC +Lipo...
Ama bana sorarsan o uçak için öyle bir yatırım gereksiz. Sen en iyisi birkaç tane daha standart pil pakedi al.
Cessna ile ilgili bişey sorucam,
Internette bu modelin motoru için biyerde 480lik brushed yazılmış, biyerdede brushless outrunner yazılmış.Hangisi dogru acaba?
Optimus Prime
04-01-2008, 17:53
Yani hiç uğraşma aynı pilden al 1-2 adet daha idare et diyorsunuz ?
Aynı pilden buldum bire bir 25 euro diyorlar alıcam sanırım. Bide art-tech in sitesine girdim satış temsilcilerinin msn ini aldım konuşmak için bekliyorum online olmalarını eğer uygunsa fiyatı orda 2 tane sipariş edicem.
Peki pil böyle kalsın tamam ama şarj aleti ? Bu kutudan çıkan şarj aleti ile yaklaşık 3.5-4 saatte doluyor bu meret. Yanılıyormuyum ? 4 saat değil mi ? Bunu nasıl en aza indirgeyebilirim ? çok daha hızlı bir şarj aleti bulabilirmiyiz peki bu pil için ?
http://www.art-tech.cn/english/manage/ewebeditor/UploadFile/20071130134531820.jpg
Çok daha hızlı şarj eden pek çok şarj aleti var, ama pilin ömrünü çok çabuk tamamlarsın. Nimh piller, yüksek amper şarjı nicad'lar kadar iyi tolere edemiyorlar. En hızlı 1 amperde 1 saatte ve gün içerisinde sadece 1 kere şarj etmeni tavsiye ederim. Pilin ömrü uzun olsun diyorsan eğer 3-4 saat şarj süresi idealdir. Kaliteli şarj aletlerinin üzerinde genelde "banana" tipi denen bir giriş oluyor. Bunun ucuna istediğin soketi bağlayabilir, istediğin pili şarj edebilirsin. Forumda şarj aletleri ile ilgili epeyce yazı var. Biraz araştırmanı tavsiye ederim.
HasanTheSeme
05-01-2008, 22:35
Videolarını sabırsızlıkla bekliyorum :)
bu arada birşey sorucam bu cessna 182 köpükten mi? silverlit x-twinler gibimi?
bende bir tane almayı düşünüyorum ama arabamı alsam uçakmı yoksa helikoptermi karar veremedim :)
Silverlit uçakları EPP köpükten, Cessna strafor. EPP kırıma karşı daha dirençlidir, daha esnektir. Strafor ise darbe alınca kırılır.
Optimus Prime
15-01-2008, 07:42
:agla::agla::agla:
:D
Sonunda cessna mı literatürde bulunmayan bir şekilde çaktım ve kurtuldum :D
Ben sizlerle video paylaşıcam diye sevinirken o pazar tekrar gidiyim de bi görüntü daha alıyım dedim kendi kameramla ancak öyle bir çakıldı ki sanırım kırım videoları içinde benim ki 1. sıraya oynar :) özellikle yere çakıldığı esnadaki çıkardığı kırım sesi :D... Şükürler olsun ki 1 adet çok güzel uçuş videosu var bu perşembe Allah kısmet ederse Türkiye de olucam o zaman videoları yüklerim (bu aralar final sınavlarım var hiç ilgilenemiyorum) 1 adette şaheser bi kırım videosu :D...
Anladım ki cessna yı uçurmak için henüz uygun durumda değilim bu yüzden şöyle bir alternatif kurdum kafamda Acaba diyorum... Bendeki tüm cessna elektronik aksamını THK dan sipariş edeceğim (Wingdragon 4'ün yedek parçaları) Kuyruk Takımı 10.00 YTL
4305 Kanat Seti 18.50 YTL
4306 Gövde 18.00 YTL
4308 İniş Takımı Seti 10.00 YTL üzerine monte etsem mantıklı bir iş yapmış olur muyum ? Yanlız şöyle bir sorun var cessna 182 560 gr'dı ama wingdragon 650 gr'mış. İniş takımı koymasam + olarak ise çıkarmalarınıda yapıştırmıyacağım bu şekilde 90 gram açığı kapamış olabilirmiyim ve bu uçağı elden kaldırabilir miyim ? Daha doğrusu ben bu uçağı uçurabilir miyim ne dersiniz ? Çok üzüldüm ya :( hemen yeni bir uçağım olmalı :agla:... Teşekkürler
Bodrum ekibinde de bir tane var. Emo nun. Bence uçurulması zor bir uçak. Daha doğru dürüst yere indiğini görmedim:) Sonunda süs olarak tavana asılı duruyormuş.
Eğer elektronikleri ayni ise WD4 parçalarını alıp ona monte etmek iyi bir fikir..
Wing Dragon4, Cessna182'ye göre daha kolay uçurulur. Elektronikleri de uyumludur. Ama bence iniş takımı mutlaka lazım. 90 gram'ı fazla dert etme, WD üstesinden gelir.
Optimus Prime
15-01-2008, 11:29
hemen siparişi geçiyorum :eeeeyoo:
istanbullu
21-02-2008, 19:09
bende bu modelden alıcam tavsiye edermisiniz
Cessna 182 ( köpük - foam) 'yi asla tavsiye edemem. Neden?
1- iniş takımları: önde tek tekerlek var bu sebeple kalkışta sağa sola yalpa kuyruktan tekerleklilere göre daha fazla ve yerdeki engebelere takılıp yön değiştirmesi de daha fazla. Ve bu sebeple yerde 10 m çapta biletaxi çok zor yapılıyor.Ayrıca afilli olsun diye iniştakımlarına beyaz plastikten çamurluklar takılı. Bunlar fazladan ağırlık yaptığı gibi sürtünerek lastiklerin dönmelerini zorlaştırıyor. Ben çıkartmak zorunda kaldım.
2- Motor ve pil (ve esc): En basit motor-esc ve pille geliyor. Uçuş süresi fena değil (10-20 dk.)Ancak tırmanış açısı çok çok düşük (hafif rüzgarda bile 10 derecede stall oluyor) ve loop İMKANSIZ. Bu nedenle hatalı hareketlerde anında GÜMM.
3-Kumanda 4 kanallılar arasındaki ennn kalitesiz kumanda.
Motor-esc- ve pili upgrade ettiğim halde 4-5 kez 2'şer turdan fazla uçuramadım.( Hava durumu, pist bulma problemide dahil)
Sonuç olarak ben başlangıç modeli olarak aldığıma pişman oldum siz olmayın.
merhaba arkadaşlar şimdi üye oldum ben cem...
bugun cesna 182 aldım evde montajını yaptım ama bi sorunum var sadece kuyruğa giden servo demiri kısa kalıyo kuyrukta düz durmuyo yani .. ne yapmalıyım lütfen yardım edermisiniz.... şimdiden tesekkürler
Sümer Yamaner
29-10-2008, 19:27
Eğer hafif bir kısalık (birkaç mm) söz konusu ise kumanda çubuğunu kuyruktaki bağlantıdan ayırıp, ucundaki plastik parçayı gevşeterek uzatabilirsiniz. Ayrıca servonuz sıfır pozisyonunda olmayabilir. Kumandanızı açıp uçağın pilini takın ve bir iki saniye bekleyin. Belki de servo sıfırlanınca sorun kalmaz.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.