Orijinalini görmek için tıklayınız : İşlevsel bir model
Sevgili hobbyrc model uçak üyeleri,
Hobbyrc.com'da model uçak konusunda ilgili arkadaşların sayısal artışını ve forumda da o an konuyu izleyen üye sayısının -model uçak konusunda- genele kıyasla yüksek olduğunu izliyorum.
Buna dayanarak model uçakla ilgili bir konu başlatmak istedim.
Belli bir modeli ya da belli bir kalıbı örnekleme dışında,
temel malzemeyi de sınırlandırmadan...
Amacı KOLAY YAPILAN, KOLAY UÇURULABİLEN ve KOLAY ONARILABİLEN...
Pervane kırımını minimuma indiren bir model yapabilmek için tasarım ve proje üretmek konusunda fikir ve düşünceleri bir araya toparlayıp, yeni başlayan model uçak heveslisi arkadaşları hobiden soğutmadan, modelciliğe ileriki modellerde pilotajını geliştirmiş ve uçuş deneyimli kişiler olarak devam etmesi için...
BASİT, İŞLEVSEL BİR TASARIM ÖNERİLERİ diye konu başlatmak istedim.
Öyle ki, birimiz bir tasarımı çizim ve anlatımı ile sunduğumuzda, diğer arkadaşlarımız bunu eleştirsin, öneride bulunsun, bir şekilde katkısı olsun ve sonuç olarak uygun güzel bir şey ya da şeyler ortaya çıksın.
Mehmet Bey güzel bir düşünce.
Mesela benim gibi bu işlere yeni başlıyacak arkadaşlar için minimum ne malzemeler gerektiği bu konu altında toplanabilir.
Selamlar.
Benden tam destek Mehmet abi. Ancak önce amacı biraz daha açabilir miyiz?
- Doğum yeri HobbyRC olan, üyelerin toplam katkılarıyla şekillenecek, kolay yapılan, kolay uçurulabilen, tamiri kolay ve ucuz radyo kontrollü model uçak projesi mı?
- Yoksa Tasarım ile ilgili Faydalı ve Pratik Bilgiler, Püf noktaları gibi konuların sunulduğu/tartışıldığı bir ortam mı?
Eğer kastettiğiniz 1.şık ise bu beni çok heyecanlandırdı:).
Düşündüğünüz bir algoritma var mı?
Her ne şekilde olursa olsun çok güzel bir konucu olacak gibi. Umarım ilerleyen günlerde kalıcı yaparız.
Mehmet abi iyi akşamlar çok güzel bir fikir.ilk öneri benim olsun ozman .pervane kırmamak için pervaneyi arkaya koyalım.
Benden tam destek Mehmet abi. Ancak önce amacı biraz daha açabilir miyiz?
- Doğum yeri HobbyRC olan, üyelerin toplam katkılarıyla şekillenecek, kolay yapılan, kolay uçurulabilen, tamiri kolay ve ucuz radyo kontrollü model uçak projesi mı?
- Yoksa Tasarım ile ilgili Faydalı ve Pratik Bilgiler, Püf noktaları gibi konuların sunulduğu/tartışıldığı bir ortam mı?
Eğer kastettiğiniz 1.şık ise bu beni çok heyecanlandırdı:).
Düşündüğünüz bir algoritma var mı?
Her ne şekilde olursa olsun çok güzel bir konucu olacak gibi. Umarım ilerleyen günlerde kalıcı yaparız.
Sevgili Gürman, Elbette kastettiğim sizin şıklarınızdan 1. olan
Modelin tasarımını biz oluşturalım istiyorum.
Elinde herhangi bir kumandası yani helikopterden kalmıs iki servolu bir kumandası olanda yada en ucuz ıkı uc kanallı kumandası olan da yapabılsın ve asgari malzeme ile yapılabilecek uçurulabilecek bir model olsun.
Bir kişi kalkıp bir tasarım sunduğunda eksik ve yetersiz yerlerini burada biz hep birlikte geliştirelim ve en iyiyi ortaya çıkaralım.
Bana göre görünen en ucuz ana malzeme de KAPRON. Ve sanıyorum depron yada kapron olacak bir model olacak bu...Naci bey' inde arkadan itiş önerisi fena degil, bana göre de ne arkadan ne önden Ortadan bir pervane.:D
Ve hatta öyle birşeyler ortaya çıkmasını bekliyorumki. DAR ALANLARDA KALKABİLSİN GENİŞ UÇUŞ PİSTİNE ASGARİ GEREKSİNİM OLSUN.
Çünkü çoğumuzun araba olanağı olmayabilir, hatta ehliyeti olmayan genç arkadaşlarımızın araba ile modeli uçuş pisti arama zahmeti olmasın.
Gövde çubuk olsun o zaman:)
Ok Cem bey.
Bana kalırsa pervaneyi koruma adına pervane ortada olsun.
Dar yerde dikey yada dikeye yakın kalksın.
Hafif olsun.
Aslında ben biraz bilimkurgu düşünüyorum. :D En büyük zaafım.
Eğer pervane ortada olacaksa en kolay malzeme kapron olur.
Fikir olarak süper. Bilgimin yettiği kadarıyla katkıda bulunmak isterim.
İşi kolaylaştırmak açısından şöyle bir soruyla başlayayım. Forumda bu şekilde yapılmış modeller var. Bunların üzerinde değişiklik mi yapalım yoksa tamamen yeni bir model mi üretelim?
Bir de kumandayı 4 kanal olarak belirlersek daha iyi bir başlangıç olur düşüncesindeyim.
Ok Cem bey.
Bana kalırsa pervaneyi koruma adına pervane ortada olsun.
Dar yerde dikey yada dikeye yakın kalksın.
Hafif olsun.
Aslında ben biraz bilimkurgu düşünüyorum. :D En büyük zaafım.
Bence pervane yerine başka bişey bulmalı. Pervaneli olmasın bence..:)
Bence pervanede evdeki malzemelerden yapılabilecek tipte birşey olabilirse daha teşvik edici olabilir.
Bence pervane yerine başka bişey bulmalı. Pervaneli olmasın bence..:)
Hızlı başladık :)
Hızlı başladık :)
Peki birşey soracam beyler. Farzedelim ki bir süre sonra kağıt üstünde model çıktı ortaya..
Çıkan bu modeli ilk kim yapacak?
...Bir de kumandayı 4 kanal olarak belirlersek daha iyi bir başlangıç olur düşüncesindeyim.
Çok doğru. Bu şekilde sırayla gitmek bence de uygun olur. En iyisi önce bir plan/liste hazırlamak, sonra bu planın maddelerini sırayla tartışmak daha kolay ilerlememizi sağlar. Örneğin;
1- Kumanda özelliği
2- İskelet malzeme seçimi
3- Uçuş tipi, model yapısı seçimi
4-
5-
.
.
x1- Motor yerleşimi ve tipi
x2- Elektronikler
"Çıkan bu modeli ilk kim yapacak?"
En zevkli kısmı burası olacaktır Cem bey :).
Kumanda ve diğer ekipmanlar herkesin ulaşabileceği türden basit ve ucuz olmalı ki herkese hitap edebilsin.
Ben büyük bir zevkle yapmak isterdim ama 4 kanallı kumandam vede servolarım yok bildiğiniz gibi malesef.
Benim kafamda birşeyler olduğu için açtım konuyu zaten.:D
Ama düşüncem en mütevazı kumanda ile ,örn: 2 servo bir esc ile kumanda edilecek bir model ve en ucuz pervanelerden zayiat vermeyecek bir şey olsun.
İskelet malzeme ise KAPRON ..en ucuz en kolay bulunan sanırım o .:)
Cem bey model kolay birşey olursa ben yaparım..Endişeye mahal yok.:D:D:D
Bir fikir: Yerden dikey kalkabilecek ve eşdeğer ölçülere sahip rudder ve elevatörler sayesinde yatay konuma geçebilecek bir tasarım olabilirmı?
Peki birşey soracam beyler. Farzedelim ki bir süre sonra kağıt üstünde model çıktı ortaya..
Çıkan bu modeli ilk kim yapacak?
imalat müdürü sizsiniz :)
Ben büyük bir zevkle yapmak isterdim ama 4 kanallı kumandam vede servolarım yok bildiğiniz gibi malesef.
Orada alabilme imkanı yok sanırım..
imalat müdürü sizsiniz :)
Teşekkür ederim:) Fakat bu projenin sahibi olarak Mehmet bey var......
Mehmet abi, şimdiye kadar tanımladığınız herşeye uyan bir model var. Şu baklayı çıkarın artık:).
Malesef burada bulunmuyor planörü yaptığım depron benzeri köpüğü bile anca giden olursa 600 km uzaktan getirtebiliyorum. En lüks R/C 50 cm boyunda iki kanallı helikopterler :) Buranın insanları genelde hobby olarak uyumayı v tembelliği tercih ettiklerinden öyle şeylerle pek alakaları yok :D
Ama yılbaşından sonra Türkiyede olacağım işallah o zaman bişeyler yapacam. Bi yandan da Mehmet Beyinde yardımıyla yurtdışından malzeme toplamaya çalışıyorum.
Benim kafamda birşeyler olduğu için açtım konuyu zaten.:D
Ama düşüncem en mütevazı kumanda ile ,örn: 2 servo bir esc ile kumanda edilecek bir model ve en ucuz pervanelerden zayiat vermeyecek bir şey olsun.
İskelet malzeme ise KAPRON ..en ucuz en kolay bulunan sanırım o .:)
Cem bey model kolay birşey olursa ben yaparım..Endişeye mahal yok.:D:D:D
Bir fikir: Yerden dikey kalkabilecek ve eşdeğer ölçülere sahip rudder ve elevatörler sayesinde yatay konuma geçebilecek bir tasarım olabilirmı?
Aslında elektrikli modeller elden atılabildiği için dikey kalkış gerekli değil. Dikey iniş derseniz pek önermiyorum :)
dar yerden kalkacaksa bence autogyro olsun...
Mehmet abi, şimdiye kadar tanımladığınız herşeye uyan bir model var. Şu baklayı çıkarın artık:).
Gürman bey, hala sadece kafamın içinde olan ama henüz kağıt üzerine dökülmemiş birşeyler var sadece.
Ama amacım burada siz arkadaşlarla birlikte oluşturacağımız birşey olsun.
Sonuçta hepimiz kural dışı birşeyler olmayacağını biliyoruz. Sadece elinde mütevazi radyosu olan, yani bir esc iki servo gibi. Birşeyler yapabilsin ve hüsrana uğramadan uçuş yapabilsin.
Hepimiz bidiklerimiz ve yaratıcılığımız çerçevesinde katkıda bulunalım ve umalımki ortaya birşey çıksın. Yeni birşey icat etmeyeceğimizi biliyoruz.
Sadece burada yeni tasarım ve fikirler oluşsun.
Kimbilir hiç uçmamış yeni başlayan arkadaşlardanda ilginc fikirler çıkabilir.
Önerileri en azından standart paint programı ile burada sunar isek. Diğer arkadaşlarda da o öneri üstünde fikirleri oluşabilir ve katkı verebilirler.
Dediğniz gibi '' tanımladıgım gibi herşeye uyan bir model'' varsa sorun yok, onu irdeleyip uygun hale getırelim.:)
aslında dar yerden kalkıs icin arkadan pervaneli bile olsa havaya dikey bırakınca havalanan bir model olsun.
Aslında elektrikli modeller elden atılabildiği için dikey kalkış gerekli değil. Dikey iniş derseniz pek önermiyorum :)
Sayın Atambay,
Dikey kalkış yapabilen inişini de yapsın yada düşşün ama az yada hiç hasarsız olsun. İyi olmazmı.
Ucuz bir pervaneyi pahalı bir fan gibi kullanmak sanırım maliyet düşürücü bir faktör. Önemli olan tasarım...Birimiz bir çizim yada tasarım buraya koydugumuzda elbette eksikler yada aksaklıklar olacak...İşte bütün mesele burada...O eksik olanı tamamlamak.:)
Bir an şuna benzer bir model tarif ettiğinizi sandım :) :
http://img176.imageshack.us/img176/5296/foam1yi7.jpg (http://imageshack.us)
Bir an şuna benzer bir model tarif ettiğinizi sandım :) :
http://img176.imageshack.us/img176/5296/foam1yi7.jpg (http://imageshack.us)
Haklısınız.:)
Bu modelin eksikleri varsa yada daha iyi olabilecekse uğraşalım..
Bu bir iyi örnek bence
Pervaneyi yuvarlatılmış depron boru içine alabilirmiyiz?
Ve daha iyi bir uçuculuk açısından damla kanat yapabilirmiyiz?
autogyro olursa serbest düşüş yapsa bile kırılmadan yetei kadar yavaş inebilir.
Sayın Atambay,
Dikey kalkış yapabilen inişini de yapsın yada düşşün ama az yada hiç hasarsız olsun. İyi olmazmı.
Ucuz bir pervaneyi pahalı bir fan gibi kullanmak sanırım maliyet düşürücü bir faktör. Önemli olan tasarım...Birimiz bir çizim yada tasarım buraya koydugumuzda elbette eksikler yada aksaklıklar olacak...İşte bütün mesele burada...O eksik olanı tamamlamak.:)
Siz ducted fan gibi birşey düşünüyorsunuz sanırım.
Bence motor böyle bişey olabilir.
Hem kendi EDf mizi yapmış oluruz, Hem pervane kırılma tehlikesi azalır hemde cem beyin istemediği pervane görüntüsü ortadan kalkmış olur
:)
bu depron dan olursa saglam olmaz gibi, balsadan olsa nasıl olur...?
Bence Depron daha esnek olur. Balsa darbelere karşı daha az dayanıklı.
Bu arada yanlışlıkla arka görünüm yerine ön görünüm yazmışım pardon :)
Bu şekilde kanat üzerine monte edilebilir diye düşünüyorum.
bir yere vurduğunda yandaki koruma esneyip pervaneye çarparsa yine kırılır. sağlam birşey olursa ağır olur. sanırım pervaneyi ortaya iki kanat arasına almak daha doğru bu durumda.
bir yere vurduğunda yandaki koruma esneyip pervaneye çarparsa yine kırılır. sağlam birşey olursa ağır olur. sanırım pervaneyi ortaya iki kanat arasına almak daha doğru bu durumda.
Evet düz profil olarak düşünüldüğünde dediğiniz gibi bir durum olma ihtimali var. Bu durumda Gürman Beyin söylediği gibi yuvarlak bir profil kullanmak gerekir. Mesela Pet şişe parçası gibi birşey yada daha hafif bir malzeme olabilir. Yada şu fast foot çularda olan büyük karton bardaklardan bir parça düşünülebilir.
bence bol v açılı olması lazım bu uçağın ki başlangıç seviyesindeki biri uçurabilsin
biz bu uçağa slowstick diyoruz, foam. GWS üretiyor. bence benzeri olmalı. yerli üretim.
biz bu uçağa slowstick diyoruz, foam. GWS üretiyor. bence benzeri olmalı. yerli üretim.
Bu durumda benim aklıma bir fikir daha geldi (çok bilmişim biraz :) ) Gürman Beyin verdiği fotoğraftaki modele yine ortada olacak şekilde fan sistemi uygulayalım. Ortada olursa böylece fan dış çeperinin yuvarlak veya kare olması pek birşey farkettirmez sanıyorum.
aslında hem rüzgarda hemde rüzgarsız ucan bir model olsa:D nasıl olur
aerodinamiğe yeni bir bakış açısı. rüzgarsız uçan uçak. roket gibi birşey olsa gerek.
Arkadaşlar bu sadece bir öneri ve öneriler eleştiriyede, katkıyada ek yapmayada açıktır...
Benim kafamda geçen buna benzer birşey.:D:D
Olurmu,olmazmı, yapılabilirliği ve uygunluğu vs vs..konusalım yeni öneri ve çizimleri koyalım buraya. Birşeyler oluşturalım.:)
Not: Deprona profil kanat formu vermenın basit bir kaç yöndemi var. Sorun olmaz.
resimde tam damla yazacagıma tam camla yazmısım afedersiniz.
Mehmet Bey ilginç bir tasarım olmuş. Biraz UFO vari tarzda :) bunda alt üst renklendirme şart olur tabi yönleri karıştırmamak için.
Mehmet Bey ilginç bir tasarım olmuş. Biraz UFO vari tarzda :) bunda alt üst renklendirme şart olur tabi yönleri karıştırmamak için.
Adem bey, sagolun.
Katkı ve desteğe ihtiyaç var illa bu olacak diye bir şey yok. Benim dikkatimden kaçan kusur yada eksikler elbette vardır. Zaten bu bir öneri sadece .:)
bu model gyro olmadan dik duramaz bence.
Arkadaşlar bu sadece bir öneri ve öneriler eleştiriyede, katkıyada ek yapmayada açıktır...
Benim kafamda geçen buna benzer birşey.:D:D
Olurmu,olmazmı, yapılabilirliği ve uygunluğu vs vs..konusalım yeni öneri ve çizimleri koyalım buraya. Birşeyler oluşturalım.:)
Not: Deprona profil kanat formu vermenın basit bir kaç yöndemi var. Sorun olmaz.
resimde tam damla yazacagıma tam camla yazmısım afedersiniz.
bence yatay kanadı biraz daha büyütürsek olabilir çünkü uçarken altı üstü neresi belli olmayacaktır
Üst görüntüsü tek motor kullanılıp böyle birşey yapılabilir. Öndeki boşluk destekle bağlanır. Göz zevkine göre F15 vs gibi şekil verilebilir yan görüntüsünede.
Hatta dik kuyruk çift bile yapılabilir.
Benden şimdilik bu kadar fikir çıktı :)
rosemodel
17-12-2007, 14:49
bu tür modellerde esc reciver ve en önemlisi pil tam olarak nerelerde durmalı ? en önemlisi o denge kaybolmaması lazım
elektironikleri nataların icine esit agırlıkta koyabiliriz....!! olabilirmi...?
pardon yanlıs yazmısın affedin zamanınızı aldıgım icin:( nanatların degilde kanatların olacaktı:(bir daha cok dikkatli yazacam
bence bu model işlevsiz:D benim kriterlerim şunlar:
1- kanat boyuna göre en hafif olmalı
2- gereksiz süslemeler sticker vs olmamalı
3- üstten kanatlı olmalı
4- 30dakikaya yakın uçabilmeli
5- kanat profili düz yada yarım damla olmalı
6- malzeme kapron olmalı (depron değil)
7- pushrod ve horn lar balsa ve benzeri levhalardan ve çubuklardan
8- celvisler toplu iğneden
benim kriterler bu:D
bence yatay kanadı biraz daha büyütürsek olabilir çünkü uçarken altı üstü neresi belli olmayacaktır
Sayın Trex, dediğiniz gibi yatay kanatlar daha büyün ve diğer iki kanat biraz daha küçük. Yataylar tam damla profil dikeyler düz, ve farklı renk kapron çok matıklı. çiftli elevatör ve rudder uyar sanırım.
Motor ön(yada üst) daire strafora monte ve aynı strafora pıl esc. alttakine de yada arkadakine de ıkı servo alıcı da bır yerlere artık.:)
Çember straforlar iç çapı en az 9 inç pervaneye göre olsa, dış çapı yaklaşık 35-40 cm olmalı bu durumda kanat açıklığı da zaten 80-90 cm den az olmayacak.
Bu benim düşüncem
Hadi arkadaşlar tasarım resimleri gelmiyor hiç:D:D
bence bu model işlevsiz:D benim kriterlerim şunlar:
1- kanat boyuna göre en hafif olmalı
2- gereksiz süslemeler sticker vs olmamalı
3- üstten kanatlı olmalı
4- 30dakikaya yakın uçabilmeli
5- kanat profili düz yada yarım damla olmalı
6- malzeme kapron olmalı (depron değil)
7- pushrod ve horn lar balsa ve benzeri levhalardan ve çubuklardan
8- celvisler toplu iğneden
benim kriterler bu:D
:D Zaten kolay yapılabilecek, kolay kırılmayan, dar alanlarda bile model ucak meraklısı acemilerin pilotajına katkısı olacak bir model arıyoruz..Öneri ve tasarım çizimlerini bekliyoruz. Her pc de paint var.:):):)
...Çember straforlar iç çapı en az 9 inç pervaneye göre olsa, dış çapı yaklaşık 35-40 cm olmalı bu durumda kanat açıklığı da zaten 80-90 cm den az olmayacak...Hadi arkadaşlar tasarım resimleri gelmiyor hiç:D:D
35-40 cm dış çaplı strafor gövde pek pratik değil gibi geldi bana. Bunun yerine ön ve arka gövde şeklinde daha küçük çaplı (örneğin 10cm) 2 adet çember strafor olsa, pervanenin bulunduğu orta kısmında çember strafor olmasa, kanatlarda ve dikeylerde pervane geçişine izin veren yarıklar olsa...
Benim bilgisayarımda da Paint var ama bu bilgisayar yeteneksiz:).
Bir de dikey kanatlar orta kısımdan başlayıp kuyruğa doğru genişleyen tarzda olsa, buruna kadar devam etmese...
35-40 cm dış çaplı strafor gövde pek pratik değil gibi geldi bana. Bunun yerine ön ve arka gövde şeklinde daha küçük çaplı (örneğin 10cm) 2 adet çember strafor olsa, pervanenin bulunduğu orta kısmında çember strafor olmasa, kanatlarda ve dikeylerde pervane geçişine izin veren yarıklar olsa...
Benim bilgisayarımda da Paint var ama bu bilgisayar yeteneksiz:).
Bir de dikey kanatlar orta kısımdan başlayıp kuyruğa doğru genişleyen tarzda olsa, buruna kadar devam etmese...
Gürman bey pek algılayamadım...Şematik bir anlatım mümkünmü acaba.
Not : bu arada o çaplar sadece aerodinamik anlamda sadece 5 cm düzey direncine neden olacak.:):)Ve kalınlıkların abartısı on düzeylerde bombelendirilerek azaltılacak ve kalınlıklar kırılmaya karşı direnç olur diye düşünmüştüm.
Yaklaşık 1 saattir uğraşıyorum, buna rağmen çizim çok kötü oldu ama anlatmaya çalıştığım aşağıdaki gibi birşey idi. (Bilgisayarım Paint'i bilmiyor:))
Gürman bey anlatmaya çalıştığınız böyle birşey sanırım.
Gürman bey anlatmaya çalıştığınız böyle birşey sanırım.
Evet teşekkür ederim. Sadece orantılar/ölçüler farklı. Yeterli büyüklükte pervane kullanımına imkan tanımak üzere pervane girintisi(?) daha geniş, gövdeyi oluşturacak strafor genişliği mümkün olduğunca az olmalı.
böyle cizimle olmayacak.:)bu modelleri en anlasılır olanını yapan olsa daha faydalı bilgiler elimize gecebilir aslında :)
İnişler hakkında başka fikrim var.Bence normal motor ile önden pervane kullanabiliriz.Yazdan beri kullandığım sadece bir pervane vardı henüz kırmayı başaramadım.Ancak tek kötü yanı pervanenin biraz ağır olması hatta neredeyse gp pervanesi kadar.
Ben motor milime prop saver denilen şu lastikli aparattan taktım.İnişlerde eğer motor kapalı olursa pervanede hasar olmuyor en azından şimdilik öyle.Örneğin yeni yaptığım köpük spiritte iniş takımı yok ve henüz pervane kırmadım.Yazdan beri iki pervane değiştirdim ama ikiside havada propsaver lastiği koptuğu için kayboldu.Yani daha kıramadım.
Çok laf ettim ancak ne kadar doğru bilemiyorum, daha deneyimli modelcilerden de bekliyorum yorum...
Linkleride vereyim:
Pervane: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5440
Evet teşekkür ederim. Sadece orantılar/ölçüler farklı. Yeterli büyüklükte pervane kullanımına imkan tanımak üzere pervane girintisi(?) daha geniş, gövdeyi oluşturacak strafor genişliği mümkün olduğunca az olmalı.
Eğer ölçüleri karalama şeklinde verebilirseniz autocad de 1/1 çizebilirim. Yanlız straforlar pervaneleri kırımdan korumak için düşünülmüştü. O yüzden eğer strafor çapı pervane çapından küçük olursa yine aynı durum söz konusu.
Yaklaşık 1 saattir uğraşıyorum, buna rağmen çizim çok kötü oldu ama anlatmaya çalıştığım aşağıdaki gibi birşey idi. (Bilgisayarım Paint'i bilmiyor:))
Gürman bey, zaten strafordan komple gövde düşünmedım...
25-50 mm kalınlıktakı strafordan ıkı tane halka ifade etmeye çalıştım. ic çapı bos dairesel en az 9 inç pervaneye izin verecek ve dış çapıda 11-12 inç olacak, ayrıca biraz aerodinamik olması açısından modelin gidiş yönünde olan yüzeyleri yuvarlatılacak.. havaya direnç gosterebilecek yüzey sadece 2 inç civarı bir bombeli yüzey olacak. Geride kalan kanacıklara yakın olanı hesaba katmıyorum o da yaklaşık aynı olacak.
Bu konuya destek vermeniz aslında yeteri kadar katkı da sağlıyor. Sağolun.:)
Sanıyorum Adem bey ve diğer katılan arkadaşlarda bu konuda hassas ve yanıt verebiliyor...Ama konuyu açtım diye sorumluluk sadece bana ait değil. HEPİMİZİN..:)
Bu gün biraz yoğundum ..Anlaşılır olsun diye yarın birşeyler üretip resimlersem sanırım daha iyi anlatabilirim..
Tekrar yazıyorum, arkadaşlar yanlış anlaşılmasın benim dediğim doğru ve illa bu olacak diye bir düşüncem yok...:) Başlığa uygun birşeyler yapalım.
Belki biraz uğraşacağız ama yani başlayan modelcilerin önünü açacağımıza inanıyorum.
HERKES BU İŞE İLK BAŞLADIĞI GÜNLERİ ANIMSASIN LÜTFEN.
Tam profil yada yarım profil kanat konusunda kendini yetiştirmiş bir arkadaşımız varsa,
Diyelimki yarım delta bir kanatta, yani dik açılı üçgen bir kanat düşünürsek.
Kanat profili en yüksek noktası kökten uca doğru nasıl bir doğru izlemelidir
Örnek resimdeki kırmızı çizginin yönü en uygun ne olmalı?
Bilmediğim bir konu..:(
Olası tasarımda yarım yada tam simetrik kanat düşünülürse.
rosemodel
18-12-2007, 01:32
Bende Bir Çalışma Yaptım Kendimce Ve Sizlerin Yapmak İstediği Modeli Sizlerle Paylaşmak İstedim....
http://www.resim-yukle.com/thumbs/808752kanat.JPG ('http://www.resim-yukle.com/img01/14/808752kanat.JPG')
rosemodel
18-12-2007, 01:33
modelin önden görünüşü
http://www.resim-yukle.com/thumbs/49006önden.JPG ('http://www.resim-yukle.com/img01/14/49006önden.JPG')
rosemodel
18-12-2007, 01:37
üsten görünüşü
http://www.resim-yukle.com/thumbs/284331üsten.JPG ('http://www.resim-yukle.com/img01/14/284331üsten.JPG')
rosemodel
18-12-2007, 01:39
Bu da Arkadaşlar isometrik görünümü
Pek orantılı çalışmadım...
Herkese Kolay Gelsin...
Yorum Bekliyorum...
Kafanızdaki Düşünceler Böylemi ?
http://www.resim-yukle.com/thumbs/4703isometrik.JPG ('http://www.resim-yukle.com/img01/14/4703isometrik.JPG')
Bu da Arkadaşlar isometrik görünümü
Pek orantılı çalışmadım...
Herkese Kolay Gelsin...
Yorum Bekliyorum...
Kafanızdaki Düşünceler Böylemi ?
http://www.resim-yukle.com/thumbs/4703isometrik.JPG ('http://www.resim-yukle.com/img01/14/4703isometrik.JPG')
Kutlarım.
Çizim ve resimler (üstten ve önden görünüşü göremiyorum) çok güzel.
%98 kafamdaki ve paint ile çizmeye çalıştığım model bu.:)
Ve ne der arkadaşlar? Bu tarz bir model ile top gibi oynanmazmı?:)
Çok hafif yapılabilir ve kanatlara burun kuyruk doğrultusunda çubuk takviye yapılırsa kırım riski asgari olur..Karşılıklı iki kanat tam profil ve aynı renkte (ANA KANAT) Diğer ikisi düz ve farklı renkte yönlendirici ama ana kanatlarla eş yada yakın büyüklükte.
Bana kalırsa kolay kumanda edilebilir, 2 servo ile normal, 3 yada 4 servo ile 3D , istenirse çok yavas yada çok hızlı olabilecek bir model olacağı.
Rosemodel teşekkürler.;oleeea:
bu nasıl kontrol edilecek? neresi üst neresi alt belli değil. bence gyro ile kullanılıp havada durabilecek bir model olur bu.
Buradaki linkler bir fikir verebilir belki..
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=22850&highlight=vtol
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=706462
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=775838
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=732586
http://www.skywalkervtol.com/
http://www.roadabletimes.com/roadables-vtol.html
bu nasıl kontrol edilecek? neresi üst neresi alt belli değil. bence gyro ile kullanılıp havada durabilecek bir model olur bu.
istikametlerin karışmaması için Mehmet beyin dediği renklendirme yapılabilir.
Ancak benim kafama takılan şey damla profillerinin gidiş istikametine bakması gerekmiyormu? Çizimde iç tarafa bakıyor. Mehmet beyin ifade etmek istediği sanırım sadece karşılıklı iki kanat damla olacak alt ve üst parçalar düz olacak.
Cem bey linkler de faydalanılabilecek güzel şeyler var.:)
Adem bey dediğiniz gibi. Burada yapılabilecek olan fazladan bir şey daha var bence. + şeklindeki kanatları hafif bir aliminyum tel cemberle alta ve buruna yakın noktalarda birleştirmek. Dayanıklılıgı kanat kırımını engellemek için.
KLL arkadaşımız, 3 d modellerde yada diğer modellerde nasıl kumanda ediliyorsa öyle kumanda edilir sanıyorum..ikili rudder ve elevatorlere bırer servo ile yönlerdirme yapılacak...İsteyen mix ve daha fazla servo ile 3 d yapabilir sanırım.
Kabaca aliminyum tel destek çemberler.
Ve kanat kesit yapısı ...
Uygunmudur.?
fikir güzel ancak böyle bir uçağı acemilerin uçurabileceğinden eminmisiniz? mix özellikli kumandalarda diğerlerinden pahalı.
Burada konuşulanlara bakılırsa bayağı karma bir model olması gerekiyor. Bende buna göre bir model yapmaya çalıştım. Resimler ustalarımızın görüş ve incelemelerine sunulur.
Uzunluk 70 cm
Kanat toplamı 60,5 cm
Kanat genişliği 35 cm
Pervane 9 inch
Pervane koruması iç çapı 25 cm
Pervane koruması dış çapı 35 cm
Yeşil malzeme 5 mm kapron
Arka parçalar dıştan karbon fiber çubuklarla desteklenip 2 mm yuvarlak çelik telle bağlanacak.
Kanat 5 mm kapron ve 2 cm strafor birleştirilerek yarım damla olacak
Kanat ortası boy olarak karbon fiber çubukla desteklenecek.
Ben dikey kalkış yapabilir diye düşünüyorum. Fikirlerinizi, düzeltme veya eleşirilerinizi bekliyorum :)
Selamlar
Konunun özünden ziyade çizimlere takılıyorum. Süper çizimler, tebrik ederim.
acilen solidworks öğrenmem lazım, gerçekten harika, verilen emek.
Konunu özünden ziyade çizimlere takılıyorum. Süper çizimler, tebrik ederim.
Teşekkürler Gürman Bey. Çizimlerin güzelliği Teknik ressam olmamdan kaynaklı sanırım :) (Aslında el çizimim çok kötüdür. iyiki bilgisayar gibi bir nimet var :D ) 3 Boyut çalışıyorum bu aralar böyle alıştırmalarda benim için fırsat oluyor :D
KLL solid bende öğrenmek istiyorum. Ben autocad te çalışıyorum. Ama ilk fırsatta onada bir göz gezdirecem
Teşekkürler Gürman Bey. Çizimlerin güzelliği Teknik ressam olmamdan kaynaklı sanırım :) (Aslında el çizimim çok kötüdür. iyiki bilgisayar gibi bir nimet var :D ) 3 Boyut çalışıyorum bu aralar böyle alıştırmalarda benim için fırsat oluyor :D
KLL solid bende öğrenmek istiyorum. Ben autocad te çalışıyorum. Ama ilk fırsatta onada bir göz gezdirecem
Çizimler gerçekten çok çok iyi.
Benim için de elde karakalem veya çini ile kağıda çizmek çocuk oyuncağı:)
fakat bilgisayarda türkçe harflerin yerini bile daha yeni öğrendim.:P
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.hitechweb.genezis.eu/2vrtule.files/image027.jpg&imgrefurl=http://www.hitechweb.genezis.eu/2vrtule.htm&h=314&w=408&sz=27&hl=tr&start=31&um=1&tbnid=nApvmOG_U1lAdM:&tbnh=96&tbnw=125&prev=/images%3Fq%3DConvair%2BXFY-1%2BPogo%26start%3D20%26ndsp%3D20%26svnum%3D10%26u m%3D1%26hl%3Dtr%26sa%3DN
linkteki hava aracı da yapmayı düşündügünüz modele benziyor.
Herkese çizimlerle ilgili yorumlarından dolayı çok teşekkürler.
Peki bu dizayn uçabilirmi :D hakimiyeti kolay olurmu ve donanım olarak neler gerekir ??
Herkese çizimlerle ilgili yorumlarından dolayı çok teşekkürler.
Peki bu dizayn uçabilirmi :D hakimiyeti kolay olurmu ve donanım olarak neler gerekir ??
Şahsi kanaatim kumanda etmesi oldukça zor sağa sola cok çabuk savrulan bir makine olur...:D
Şahsi kanaatim kumanda etmesi oldukça zor sağa sola cok çabuk savrulan bir makine olur...:D
Peki arka kanatları yanlara doğru ön kanat boyuna yakın şekilde genişletmek dengeleyebilirmi?
Peki arka kanatları yanlara doğru ön kanat boyuna yakın şekilde genişletmek dengeleyebilirmi?
Eğer bu model sadece hover de duracak ve bu pozisyonda sağa sola gidecek ise öndeki kanat ve üçgen parçaya gerek yok.. Güçlü bir motor ve pil ile hover de durur alttaki kanatçıklar vasıtası ile de oldukça dengesiz ve kumandası da zor bir şekilde istenen yöne doğru hareket edebilir..
yok eğer dikine kalkış yapıp sonra yana yatıp bir uçak gibi sabit kanatları marifeti ile uçacak ise o zaman konu basit/ucuz/uçması kolay bir şey olmaktan çıkar gider.. Pahalı/komplike/zor bir yapım gerektiren bir şey olur.
düzplaka
18-12-2007, 17:04
Bu da harrier jetlerden alınmış bir fikir.
Eğer bu model sadece hover de duracak ve bu pozisyonda sağa sola gidecek ise öndeki kanat ve üçgen parçaya gerek yok.. Güçlü bir motor ve pil ile hover de durur alttaki kanatçıklar vasıtası ile de oldukça dengesiz ve kumandası da zor bir şekilde istenen yöne doğru hareket edebilir..
yok eğer dikine kalkış yapıp sonra yana yatıp bir uçak gibi sabit kanatları marifeti ile uçacak ise o zaman konu basit/ucuz/uçması kolay bir şey olmaktan çıkar gider.. Pahalı/komplike/zor bir yapım gerektiren bir şey olur.
Cem bey illaki bu modeller olacak diye bir kural yok zaten.
Eğer dedığiniz gibi olursa yani;Pahalı/komplike/zor. O ZAMAN AMAÇ DIŞINA ÇIKMIŞ OLUR. Amacımız basit yapılan, basit kumanda edilen ucuz donanımla kırımı kolay olmayan bir model.
Şimdiye kadar yazılanlardan anladığım ÖNCELİKLE DEPRON KULLANILMASI.
Adem bey elinize sağlık. Güzel çizim, güzel düşünce.:)
3D pilotaja alışık arkadaşlar bu konuda elbet daha bilgi sahibi..
Araştırma devam ediyor galiba:)
Mehmet bey teşekkürler.
Peki Motor düzeneği altta olan delta kanat tarzı bişey düşünebilirmiyiz acaba kanat yüzeyi daha büyük olur böylece ??
Hızlı başladık ve çok dağınık gittik galiba :).
Bu noktada Cem bey benden önce davranmış, yazılarındaki endişeyi ben de taşıyorum. Amaç ; basit/ucuz/uçması kolay bir model. Buna yönelik olarak bir iş planı hazırlayarak ilerleme kanaatimi tekrarlıyorum.
Şimdiye kadar hep tasarım üzerine tartıştık ve sıradışı model fikirleri ön plana çıktı. Fikirler gerçekten çok güzel ama bence bu konunun amacına yönelik değil pek, başka bir konu başlığı altında olabilir.
Önce plan yapıp sırayla plan maddelerini tartışsak sanki daha derli toplu olacak ve mesafe katetmemiz daha kolay olacak gibi. En önemlisi de sıradışı bir yapısı (Vtol vb.) olmamalı, uçağa benzemeli bence.
bence pervane yerine edf kullanılmalı yani içinde edf olan depron bir model:) kanadıda profil olacak
Mehmet bey teşekkürler.
Peki Motor düzeneği altta olan delta kanat tarzı bişey düşünebilirmiyiz acaba kanat yüzeyi daha büyük olur böylece ??
Bu konuda motor düzeneği altta(arkada) olan ile üstte(önde) olanı bir bakıma, parmak ucunda dengede tutulmaya çalışılan bir sopa ile üst ucunda iple bağlı tavana asılı sopaya benzetirim ve önden çekişin dengeye katkısı avantaj diye düşünüyorum.
düzplaka
18-12-2007, 21:03
çizimimi biraz daha toparlayayım dedim
bu bayram denemeye başlayacağım.
s1 ve s2 servoları mix hem yükseliş hem dönüşler için.
s3 ve s4 servoları kalkıştan sonra motorları yavaşa yavaş arkaya döndürmek ve itme sağlamak için.
sorum şu : tek alıcıya 2 motoru yani 2 esc yi bağlayabilirmiyim.
Yalçın abi tek alıcıya iki esc ve 2 motor bağlanabilir Cem bey antonov konusunda açıklamıştı.Tek önemli nokta 2 esc nin güç kablolarından birisi kesilmeli ki alıcı 2 tane esc nin beslemesi ile yanmasın.Hangi renk olduğundan şu an emin değilim antonov konusuna bakarsanız bulabilirisiniz.
Ancak benim model tasarımım ile ilgili bir sorum var.Düşündüğünüz bu iki motor ile dikey kalkış denge yönünden zor değilmi.Bildiğim kadarı ile harrierlarda bile kanat ve kuyruk uçlarına dengeyi sağlayabilmek için hava çıkışları koyuyorlar.Demek istediğim dikey kalkış sırasında en ufak rüzgar dahi modele tepetaklak etmesin?
düzplaka
18-12-2007, 22:31
evet haklısın.peki kalkışı direk motorlar dönük vaziyette iken roket gibi yaparız olmaz mı acaba
arkadaşlar uçağın arkasına böyle hava girecek bi odacık ve içinede ducted fan eklesem acaba uçması mümkün mü?çizim baya bir kötü oldu kusura bakmayın.ben bu konularda çok yeniyim yardımcı olursanız sevinirim.
Amaç ; basit/ucuz/uçması kolay bir model. En önemlisi de sıradışı bir yapısı (Vtol vb.) olmamalı, uçağa benzemeli bence.
Kesinlikle katılıyorum..
düzplaka
19-12-2007, 13:54
Alıntı:
PATO´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Amaç ; basit/ucuz/uçması kolay bir model. En önemlisi de sıradışı bir yapısı (Vtol vb.) olmamalı, uçağa benzemeli bence.
Kesinlikle katılıyorum..
Yani Amerikayı yeniden keşfedeceğiz.
SwTaArRs
19-12-2007, 14:22
gürman beye kesinlikle katılıyorum.
ilk yapılacak model uçurması kolay birşey olmalı. yapımı kolay malzeme temini kolay.
herhalde depron bu açıdan iyi bir tercih olur.
şimdi karar verilmesi gereken, modelin hedeflenen ağırlığı, kanat genişliği, kanat ağırlığı v ekanat yüklemesi, motor esc pil ihtiyacı.
benim önerim kanat genişliği max 90cm gibi bişey olsun. her iki ucunda yaklaşık 20cmlik kısmı dihedral vermekte kullanılsın. kanat yapısı olarak düz değil profil olsun deprondan olunca yapımı gerçekten kolay. içine balsa çita koyup katlıyorsunuz ve tataaa. motorun üstte ve ortada olması fikri vardı öncelerde o fikri destekliyorum ben de kırım riskini azaltır. nasıl oalcğaı konusunda fikrim yok ama tecrübeleri arkadaşlar önerilileri sunarlar.
düzplaka
19-12-2007, 15:14
Arkadaşlar ben yeni bir keşif daha yaptım.Firmaların yapamadığı ucuz ve yapımı kolay model bu işte.Biraz hydrofoam biraz kanat işte sonuç
of of bunu yeni başlıyan biri nasıl uçuracakki:) önemli olan şey stabil olarak çok yavaş hızlarda uçması.kanatlara v açısı vb. verilir pil elektronik vb. en alt kısma koyulur ki uçak kendini dengelesin pervane konusunda ise duced fan kullanlılabilinir tabi kanat yüzeyününde baya geniş olması lazım
of of bunu yeni başlıyan biri nasıl uçuracakki:) önemli olan şey stabil olarak çok yavaş hızlarda uçması.kanatlara v açısı vb. verilir pil elektronik vb. en alt kısma koyulur ki uçak kendini dengelesin pervane konusunda ise duced fan kullanlılabilinir tabi kanat yüzeyününde baya geniş olması lazım
bende katılıyorum.diger türlü fantezi şeyleri yeni başlıyan biri nasıl yapıcak ve nasıl uçurucak? :) diyelimki ilkkez uçak yapıcam butür bir modelin yapımından korkar ve vazgeçerdim.bence slow fly gibi bişey olmalı ama pervane kırılmasın istiyorsakta arkadan yada ortadan pervane yapılabilir.niyetim saygıszılık yada kimseyi kırmak değil sadece düşüncemi söylemek istedim.
ama illaki yerden dik havalansın istiyorsanız bikaç resim ve plan eklemek isterim :)
planlarları yükliyemiyorum :D hata veriyor
tekrar söylüyorum yapılırken kapron yapıştırıcı ve çıtadan başka ihtiyacımız olmaması lazım bu sayede herkes için cazip hale gelebilir
kırtasiyede satılan bir yapıstırıcı var tüp icinde 1 ytl aldım.hem eritmiyo köpük depron gibi malzemeleri .ama biraz zayıf.band da olabilir. ben band la yaptım ilk ucan rc mi :)
düzplaka
22-12-2007, 00:09
tekrar söylüyorum yapılırken kapron yapıştırıcı ve çıtadan başka ihtiyacımız olmaması lazım bu sayede herkes için cazip hale gelebilir
olur.yaparsanız söyleyin bizde yapalım.elinde her imkanı olan firmalar bunu yapamadı.biz yapalım.
olur.yaparsanız söyleyin bizde yapalım.elinde her imkanı olan firmalar bunu yapamadı.biz yapalım.
nasıl kimse yapamadı diyorsunki forumda kapron ve çıtadan yapılmış uçak kaynıyor
düzplaka
23-12-2007, 10:19
nasıl kimse yapamadı diyorsunki forumda kapron ve çıtadan yapılmış uçak kaynıyor
konu ne sen ne diyorsun.
işlevsel bir model diyorlar.bir zamanlar yapılan depron kapron uçak demiyorlar.eğer forumda kaynıyorsa bu topice ne gerek var.
Şimdi konunun başına dönelim.neden işlevsel bir model.
a.yapımı kolay
b.ucuz
c.dayanıklı
d.uçurması kolay
çok şey istiyoruz.
öncelikle şunları belirlemeliyiz.
yaptığımız ve uçurma girişiminde buunduğuğmuz bir modelde en çok hangi sorunlarla karşılaşırız.ve bunları bulduktan sonra tek tek onları düzeltmeliyiz bence.
mesela Ana sorunlar.
1. pervane kırılması
2.ana gövdenin kırılması
3.kuyruk (rudder ,elevator kırılması)
4.kanatın kırılması(ki bu benim en az karşılaştığım olaydır.)
5.Rüzgar(yapacak bişey olmadığı kanaatindeyim.)
6.Uçurma zorluğu( acemi birine en kolay model bile zordur.Picoz yi uçuramayan birinin raptor 50 falan uçurması gibi)
7.Kontrol eğitimi eksikliği
8.
bunlara ekleyeceğiniz mutlaka vardır.Şimdi bu sorunları en aza indirecek bir model tasarlanmalı diyorum ama bu da zor elimizdeki imkanlar bunu zorlar diye düşünüyorum.
ben hala bol v açılı ör: slowstick gibi, ama rudder yerine alieron kullanan bir model olmalı düşüncesindseyim. ayrıca kaprondan olmalı:)
düzplaka
24-12-2007, 13:24
işte örnek plan
pervane büyüklüğü ne olacak tahminen.?
Sevgili hobbyrc model uçak üyeleri,
Hobbyrc.com'da model uçak konusunda ilgili arkadaşların sayısal artışını ve forumda da o an konuyu izleyen üye sayısının -model uçak konusunda- genele kıyasla yüksek olduğunu izliyorum.
Buna dayanarak model uçakla ilgili bir konu başlatmak istedim.
Belli bir modeli ya da belli bir kalıbı örnekleme dışında,
temel malzemeyi de sınırlandırmadan...
Amacı KOLAY YAPILAN, KOLAY UÇURULABİLEN ve KOLAY ONARILABİLEN...
Pervane kırımını minimuma indiren bir model yapabilmek için tasarım ve proje üretmek konusunda fikir ve düşünceleri bir araya toparlayıp, yeni başlayan model uçak heveslisi arkadaşları hobiden soğutmadan, modelciliğe ileriki modellerde pilotajını geliştirmiş ve uçuş deneyimli kişiler olarak devam etmesi için...
BASİT, İŞLEVSEL BİR TASARIM ÖNERİLERİ diye konu başlatmak istedim.
Öyle ki, birimiz bir tasarımı çizim ve anlatımı ile sunduğumuzda, diğer arkadaşlarımız bunu eleştirsin, öneride bulunsun, bir şekilde katkısı olsun ve sonuç olarak uygun güzel bir şey ya da şeyler ortaya çıksın.
Sağolsunlar ilgilenen arkadaşlar hayli fazla oldu..
Şu ana kadar yazılanlardan anladığım kadarı ile bir model önerisinden çok amaç doğrulutusunda neler yapılmalı?
1- Kolay uçurulabilmesi,bu model hafif olmalı.
2- Kırım kolay olmamalı.
3- Kullanımı ve yönetilebilirliği basit olmalı.
4- Başlangıç olarak çok masraflı olmamalı.
Önerilerim:
A- Kolay uçurulabilirlik; Kanat yükü ile bağlantılı olduğundan, kanat en iyi lift sağlayan bir kesitte ve modelin ağırlığına kıyas biraz geniş alan ihtiva ediyor olmalı. Bu yüzden depron yada strafordan yapılabilecek en hafif, sağlam ve geniş yüzeyli bir profil kanat.
B- Kırımın kolay olmaması pek çok faktöre bağlı: Yine hafiflik birinci planda olmakla birlikte, kumandadaki tüm komutlar bırakıldığında model kendiliğinden stabil hale geçmeli ki pilota düzeltme ve bir miktar düşünme zamanı kalsın. Bu da uygun kanat dehidral açısı ve düzgün ağırlık merkezi ile sağlanabilir.
C- Kullanılabilirliğinin basit olması açısından gaz, yatay ve dikey dümenler yeterli olmalı ve model ileriki aşamalarda aileron kumandası eklenebilir olmalı.
D- Yapım malzemesi ucuz olmalı. Kırım gerçekleştiğinde modelci yenisini çok kısa zamanda yerine koyabilmeli..Bu konuda da en ucuz malzeme kapron ve strafor.
Özetlersek:
Sanırım 400 gr civarı ve 120-140 cm kanat boyu olan bir fırcasız sistem iki servo ve ortaboy (1000 mAh civarı) bir pil ile 5-10 dakika uçuş süresi olabilecek bir model yeterli olur..Pervanenin koruma içinde ve tercihen kanat üstünde olması.
Öncelikle iyi lift sağlayan bir kanat planlanması ve bu sayede kısa bir koşu ile havalanabilmesi 15-20 km/saat hızlarda uçabilmesi uygundur diye düşünüyorum.
Bu nedenle öneri ve çizimlerin yukarda yazmaya çalıştıklarım ve işi bilen arkadaşların önerileri doğrultusunda olmasının faydalı olacağını umuyorum.
düzplaka
26-12-2007, 21:00
valla bu şartlarda en uygun model Thk.nun ufo modeli(çok şey istiyoruz.zor şey istiyoruz.)
Burada kavram karmaşası oldu. Mimik ve ifadeler olmadan yazılanları anlamak zor.. Bu yüzden birşeyler yapıp uçurup ispat etmeden konu başlatmak abes diye düşünmeye başladım. Oysa ARGE bizde niçin bir zaafiyet diye hayıflanırdım. Gereksiz bir hayıflanmaymış.
Bilinenlere devam.:)
Bilinenlere devam.:)
Evet durum öyle görünüyor. Konu baya bir karıştı ve dağaldı.
En iyisi bi kaç model yapıp, biraz kırıp, birazda masraf yapıp öğrenmek galiba :D
Yapımı başlığa biraz aykırı oldu.
Yani yapımı biraz zor. Şöyleki kanat acemi birinin yapabilmesi için emek harcaması gereken bir kanat. 3 parça (45 cmx 3 ad.) toplam 135x24 cm. Gövde 3 cm kalınlıkta iki kat
Kuyruk 6 mm depron
İlk deneme dualsky xm 400c motor 1700 mAh 25 c , 3 cell pil 7x5 ve 9x6 pervane ile ilk denemeler yapıldı çekiş düşük kaldı ama çok uçtu. İlk gün 8-10 sorti yapıldı. Kısa bir film adresini vereyim
İkinci gün Towerin 12 T motoru ile 9x6 3 pal pervane ile daha güzel uçtu.(loop bile yapabildi)
Model 900 gr uçuş ağırlığına sahip.
stall hızı oldukca düşük
hafif esintide tepede öylece durabiliyor.
Süzülme yetisi hayli iyi.
Motor ve pervane power-pod ile kanat üstnde olduğu için, kırım riskinden uzaklar.
Özelliklerinden ötürü Pilotaj geliştirme açısından acemi ler için iyi bir model oldu.
http://www.dailymotion.com/relevance/search/rc%2Bplane/video/x4r75b_rc-plane-flight_events
İlk yapacağım model olacak.Çok başarılı,eline sağlık.. :)
Fotoğraf alabilsek... :(
Bu başlık altında değilde fotolar ve videolar altına foto koyarım.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.