PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Super Decathlon

c/z
27-12-2007, 23:19
2008 senesine bu modelle gireceğim:D SUPER DECATHLON
Birkaç güne elimde olur herhalde. Forumda bu uçağı uçuran arkadaşlardan ricam motor seçimi ne olmalı? Ben 4 zamanlı bir motor düşünüyorum. Fakat şimdilik 46 lık bir 2 zamanlı kullanacagım..

http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXKAG4

PATO
28-12-2007, 00:33
Şimdiden hayırlı olsun Cem bey. Ancak 46'lık motor bu modele az geliyor. 2 zamanlı 55-61 arası daha uygun. 4 zamanlı almak isterseniz; eğer başka modellerinizde de değerlendirme imkanınız olacaksa 70'lik öneririm.

gokovali
28-12-2007, 00:59
Hayırlı olsun... Bodrum semalarında kırmızı bir patlarlı uçağımız olacak. Ne güzel!
Sanırım bendeki tunepipe lı OS.46 FX bu modeli şimdilik uçurur. Linkte alt seçenek olarak .46 yazmış ama tunepipe ile 46 lık motor 50 lik oluyor kanımca..

atambay
28-12-2007, 01:32
Cem bey yine estetik bir model seçmişsiniz. Hayırlı olsun. Bendeki tamirlerle obez olmuş trainer de bu ağırlığa ulaştı ve 47 lik gms ile uçuyordu. Sn Gökovalı'nın önerisi bence çok mantıklı. Kendisindeki motor ile rahatlıkla uçar yeni bir motor almanız gerekmez.
Tek bir önerim olacak wheel pant ları ilk seferde takmayın. bir kaç uçuştan sonra iniş kalkış özelliklerine alıştıktan sonra takın.

c/z
28-12-2007, 09:07
Şimdiden hayırlı olsun Cem bey. Ancak 46'lık motor bu modele az geliyor. 2 zamanlı 55-61 arası daha uygun. 4 zamanlı almak isterseniz; eğer başka modellerinizde de değerlendirme imkanınız olacaksa 70'lik öneririm.
Teşekkür ederim Gürman bey.
Aslında 4 zamanlı 70 lik ideal gibi gözüküyor. Ayrıca 4 zamanlının mırıltısı da bir başka olmalı...
Selamlar.

Hayırlı olsun... Bodrum semalarında kırmızı bir patlarlı uçağımız olacak. Ne güzel!
Sanırım bendeki tunepipe lı OS.46 FX bu modeli şimdilik uçurur. Linkte alt seçenek olarak .46 yazmış ama tunepipe ile 46 lık motor 50 lik oluyor kanımca..
Teşekkür ederim Kardeş.......

Cem bey yine estetik bir model seçmişsiniz. Hayırlı olsun. Bendeki tamirlerle obez olmuş trainer de bu ağırlığa ulaştı ve 47 lik gms ile uçuyordu. Sn Gökovalı'nın önerisi bence çok mantıklı. Kendisindeki motor ile rahatlıkla uçar yeni bir motor almanız gerekmez.
Tek bir önerim olacak wheel pant ları ilk seferde takmayın. bir kaç uçuştan sonra iniş kalkış özelliklerine alıştıktan sonra takın.
Size de çok teşekkür ederim.
Modellerimi scale olarak seçiyorum. wheel pant ikazınızı aynen yapacağım.. Şimdilik Gökovalı'nın motorunu kullanacağım..
Bu arada sizin Piper Cub'ın uçuş videosunu merakla bekliyorum.
Selamlar..

red_fin
28-12-2007, 10:54
Kırımsız uçuşlar Cem Abi. 46 FX ile uçak gökyüzüyle buluşacaktır. Ama Gürman Abi'nin tavsiyesine ben de katılıyorum. 70'lik 4 zamanlı ve mümkün olan en büyük pervane ile çok keyifli bir uçuş karakterine kavuşur.

Güle güle kullanın.

atambay
28-12-2007, 12:05
Kırıp kırıp bir kenara yığdıklarımı temizleyip hemen piper a başlayacağım.

c/z
28-12-2007, 15:42
Kırımsız uçuşlar Cem Abi. 46 FX ile uçak gökyüzüyle buluşacaktır. Ama Gürman Abi'nin tavsiyesine ben de katılıyorum. 70'lik 4 zamanlı ve mümkün olan en büyük pervane ile çok keyifli bir uçuş karakterine kavuşur.

Güle güle kullanın.

Teşekkür ederim Egemen....
70 lik 4 zamanlı fikrinize katılıyorum. İlk olarak 46FX ile bir denemek istiyorum..

emo23
29-12-2007, 10:58
Super Decathlon a şöle gözlüklü bir kamereda yakışır be abi...
borca harca gir şu kameranın siparişini ver gitsin. bu hayata bir kere geliniyor. ;)
Super Decathlon ilk uçuşu ne zama oluır tahminen ? Kamera çekimi ve yanında bizim trainer hoş olur.

2008 senesine bu modelle gireceğim:D SUPER DECATHLON
Birkaç güne elimde olur herhalde. Forumda bu uçağı uçuran arkadaşlardan ricam motor seçimi ne olmalı? Ben 4 zamanlı bir motor düşünüyorum. Fakat şimdilik 46 lık bir 2 zamanlı kullanacagım..

http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXKAG4

c/z
29-12-2007, 11:28
Super Decathlon a şöle gözlüklü bir kamereda yakışır be abi...
borca harca gir şu kameranın siparişini ver gitsin. bu hayata bir kere geliniyor. ;)
Super Decathlon ilk uçuşu ne zama oluır tahminen ? Kamera çekimi ve yanında bizim trainer hoş olur.

Yakışır tabiii.:D
İlk uçuş 2008 Ocak sonunu bulur.
Gözlüklü kamera için en iyi seçim bence Pelikan II..

c/z
29-12-2007, 17:11
Kargo bu gün geldi.. Kutuyu açıp içindekilere baktım ve tekrar paketleyip bu işle uğraşmayı seneye bıraktım..:)

atambay
29-12-2007, 17:25
Yılbaşı süsü olarak kullanabilirsiniz :)

c/z
29-12-2007, 17:36
Yılbaşı süsü olarak kullanabilirsiniz :)

Yılbaşı ağacımızın önünde fotoğraf çektim. İlk fotoğrafta ağacın yarısı gözüküyor. Daha küçük birşey olsaydı parça parça ağaca asardım da bunun için eşimi ikna edemedim...:P

atambay
29-12-2007, 17:54
Standart modelci eşi davranışı :)
demek ki doğru yoldayız

gokovali
29-12-2007, 19:02
Hayırlı olsun.. Keşke bu akşam bitirseydin. Yarı uçururduk.. :)

c/z
27-01-2008, 12:23
Bu hafta ARF Super Decathlon modeli toplamaya başlıyorum..
İlk olarak ev sakinleri tarafından depo , benim için atölye de yer açma çalışmalarına başladım.. Bu modelin uçar hale gelmesi ve motorun rodaj işlemini 2 haftalık bir çalışma süresi olarak hesapladım...
Bu çalışmalarımı fotoğraflayıp bu gün itibari ile sizlerle burada paylaşacağım..

Scorpion_King
27-01-2008, 14:51
hadi hayırlısı, yapım aşamalarının detaylı resimlerini isteriz.:)

c/z
27-01-2008, 15:31
hadi hayırlısı, yapım aşamalarının detaylı resimlerini isteriz.:)
Elbette..
Aslında fazla bir yapım aşaması yok gibi görünüyor bu modelde. Kutunun üzerinde %90 'i bitmiş diye bir ibare var , İşallah öyledir..:D Sadece iki kanadı birleştirip aileron servolarını yerlerine takmak bile 2 saatten fazla sürdü.. Kitapçığında bu model elde yapılmıştır , parçalar tam olarak biribirine uymayabilir parçaları alıştırıp yerlerine nihai olarak yapıştırmalısınız diyor..:D Bunun ne demeye geldiğini yavaş yavaş anlamaya başladım..:P
Fakat modelin genelinde işçilik gerçekten güzel. Şişirme yapılmış bir yere şimdilik rastlamadım...

c/z
27-01-2008, 16:41
Kitaba uyarak ilk olarak kanatlardan başladım.. Aileron servosu olarak kendini kanıtlamış olan standart Futaba servoları kullandım.. Fakat servo kabloları herzaman olduğu gibi kısa geldi. Orjinal uzatma kablosu kullanarak uzattım..
Servo kablolarını kanadın içinden tel klavuz vasıtası ile geçirdim.
Kanatları biribirine bağlayan aliminyum boru her iki kanada alıştırıldıktan sonra tam ortası işaretlenip ilk olarak tek bir parça kanada 30 dakikalık epoksi marifeti ile yapıştırıldı.. İlk olarak tek tarafın yapıştırılmasındaki sebep iki tarafa da ayni uzunlukta bağlantı parçasının girmesi için. Eğer ayni anda bu işlem yapılsa kanadın birine farklı diğerine farklı uzunlukta girer ve hem sağlam olmaz hem de kanadın bir tarafının daha ağır olmasına sebep olur.. Bu aliminyum borunun uzunluğu 40cm her iki kanat parçasına 20 şer cm girmesi gerekiyor..
Daha sonra da 30 dakikalık epoksi ile iki parça nihai olarak yapıştırıldı..
Yapıştırma esnasında kaplamaya taşan epoksi alkollü bir bez yardımı ile temizlendi.. Bu temizlik hemen yapılmazsa epoksi donduktan sonra çok geç...

atambay
27-01-2008, 19:18
Çok güzel renkleri var. Birleştirdikçe daha da güzel duracak. İzliyoruz.

c/z
27-01-2008, 20:31
Çok güzel renkleri var. Birleştirdikçe daha da güzel duracak. İzliyoruz.

Renkleri elmaşekerine benziyor:P
Atölyede kanatlar bir türlü yapışmayınca kanadı salona koydum mecburen..
Epoksinin normal donması için gerekli sıcaklık 22,5 derece:(
Modeli toplama işini sadece öğle saatlerinde yapmaya karar verdim. Diğer zamanlarda hava soğuk oluyor ve epoksi sertleşmiyor....

c/z
27-01-2008, 20:59
İlgilenen arkadaşlar olursa diye satış sitesinin linkini koyuyorum..:D
(ben sadece iç geçirdim.....:P)
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.princetonairport.com/images/N161PCExtrior.jpg&imgrefurl=http://www.princetonairport.com/N161PCDecathlon.htm&h=541&w=959&sz=116&hl=tr&start=33&um=1&tbnid=j06dot9rBcbJQM:&tbnh=83&tbnw=148&prev=/images%3Fq%3Dsuper%2Bdecathlon%26start%3D20%26ndsp %3D20%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dtr%26sa%3DN

adomen
27-01-2008, 21:37
Cem bey havaların etkisiyle heralde bu uçakta biraz yavaş kaldınız. Aradan koskoca bir sene geçti :D İşallah bizede nasip olur zamanı gelince böyle modeller.

c/z
27-01-2008, 22:37
Cem bey havaların etkisiyle heralde bu uçakta biraz yavaş kaldınız. Aradan koskoca bir sene geçti :D İşallah bizede nasip olur zamanı gelince böyle modeller.

Adem kardeşim , havalar baya etkili oldu ayrıca bir seyahat ardından ağır bir grip/üşütme daha yeni yeni kendimi toparladım:)
Tabiki zamanı geldiğinde daha da iyi modellere sahip olacaksın bundan eminim. (Şantiyedeki çabalarını gördükten sonra bunu biliyorum:D)

atambay
28-01-2008, 11:12
İlgilenen arkadaşlar olursa diye satış sitesinin linkini koyuyorum..:D
(ben sadece iç geçirdim.....:P)
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.princetonairport.com/images/N161PCExtrior.jpg&imgrefurl=http://www.princetonairport.com/N161PCDecathlon.htm&h=541&w=959&sz=116&hl=tr&start=33&um=1&tbnid=j06dot9rBcbJQM:&tbnh=83&tbnw=148&prev=/images%3Fq%3Dsuper%2Bdecathlon%26start%3D20%26ndsp %3D20%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dtr%26sa%3DN

Koltuklar geyik derisi gibi :)
sadece saati 175 dolar

c/z
28-01-2008, 17:24
sadece saati 175 dolar
En sonunda da bu yazıyor : Asking $159,900
Bir telefon açsak mı? :P

c/z
28-01-2008, 18:18
Fotoğraflara devam ediyorum..
Kanat servolarına pushrod lar ve yekeler takılıp , kanat tezgahtan kaldırıldı..

c/z
28-01-2008, 19:26
Gövde içindeki servolar yerlerine kondu.. Motor yeri ayarlandı...
Cowel' ı şu anda takmayı düşünmüyorum. Motor rodajı tamamen bittikten sonra , motor ve egzost için gerekli delikler açılıp monte edeceğim..
Motorun içinden çıkan kağıtta sadece Çin' ce yazılar var. Ben Çin' ce bilmiyorum , içimizde bilen arkadaş var mı?:P
Motor 61 ASP 4 zamanlı , bu motoru ve Magnum motorlarını yapan şirket ayni. Sanırım ayni motor sadece farklı pazarlar için farklı isimlerde üretiliyor..
4 zamanlı motor rodajı ile ilgili bir başlık da açtım fakat kimse birşey yazmadı..
(Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar lütfen bilgilerini paylaşsınlar..)

c/z
28-01-2008, 19:39
Yükseliş ve yön dümenlerinin de yerleri hazırlandı.. İlk olarak yükseliş dümeni yerine alıştırıldıktan ve yapışacak olan yerler işaretlenip kaplaması söküldükten sonra 30 dakikalık epoksi ile yerine yapıştırıldı.. Epoksi sürülüp yerine oturtulan dümeni tam ortalamak ve düz olarak yapıştırmak için uçlardan ölçümler yapıldı..
Sanırım bir kaçıklık olmadan yerine yapıştı. Bu tip yapıştırma işlemlerinde 30 dakikalık epoksi kullanılmasının sebebi çalışmak ve son düzeltmeleri yapabilmek için zaman tanıması.. Eğer 5 dakikalık epoksi kullanılsa yamuk veya yanlış yapıştırma riski çok fazla..

atambay
28-01-2008, 20:10
En sonunda da bu yazıyor : Asking $159,900
Bir telefon açsak mı? :P

Ekonomik kriz çıkacak. Bekleyelim yarı fiyata alırız.

teote
28-01-2008, 20:22
Forumda genel olarak patlar motorlu modellerde artış var elektrikli modelleri yavaş yavaş terkediyoruz sanırım.

Uçagın renklerı ve desenleri çok hoş.

c/z
28-01-2008, 20:22
sadece saati 175 dolar
Herşey var bi sidi koymamışlar. Ben hemen doğubanktan bitane paynır alır takarım valla.:P

atambay
28-01-2008, 20:25
Push rodlardan biri neden V şeklinde kıvrılmış acaba. Aleronların pushrodlarının ayarlanamıyor olması çok kötü. trim ayarlarından sonra tek çözüm servo kollarının açılarını değiştirmek olacak. Birer connector olsaydı daha kolay olurdu.
4 zamanlı motor başlığını göremedim ( eskiden olsaydı kaçmazdı :) ) hemen bakayım.
Bu arada motor için cowlingi fazla kesip biçmek gerekmeyecek. Isıtıcı, tamgaz ayarı ve egzoz çıkışı için birer delik yeterli olur da cowlingi takıp çıkarmak mümkün olmaz herhalde. İleride kendi dizaynımı yaparsam cowlingi 2 parça yapacağım. pervane falan sökmeden çıkarıp takmak için.

c/z
28-01-2008, 20:37
Push rodlardan biri neden V şeklinde kıvrılmış acaba. Aleronların pushrodlarının ayarlanamıyor olması çok kötü. trim ayarlarından sonra tek çözüm servo kollarının açılarını değiştirmek olacak. Birer connector olsaydı daha kolay olurdu.
4 zamanlı motor başlığını göremedim ( eskiden olsaydı kaçmazdı :) ) hemen bakayım.
Bu arada motor için cowlingi fazla kesip biçmek gerekmeyecek. Isıtıcı, tamgaz ayarı ve egzoz çıkışı için birer delik yeterli olur da cowlingi takıp çıkarmak mümkün olmaz herhalde. İleride kendi dizaynımı yaparsam cowlingi 2 parça yapacağım. pervane falan sökmeden çıkarıp takmak için.

Push rod lardan birini yanlış yerden kıvırdım düzeltirken de kırıldı:D Ben de eski yöntem V şekilli yaptım. Diğeri vidalı clevis olduğu için trim ayarı mümkün..
V şekilli olanı da pense ile trim yapacaz artık..
4 zamanlı başlığına bakmanızda herkes için fayda var..:)
İki parçalı cowling çok iyi fikir gerçekten..

atambay
28-01-2008, 21:22
4 zamanlıya yazdım birşeyler :)

teote
28-01-2008, 22:20
:D
http://3dfoamy.com/images/contest/cit.JPG

c/z
29-01-2008, 11:25
Tahir bu da minik Decathlon heralde.. Kar ayakkabıları da çok şıkmış:D

c/z
29-01-2008, 11:29
Yön dümeni de yerine alıştırılıp 30 dakikalık epoksi ile yapıştırıldı.. Bu gün havanın soğuk olması nedeniyle yapışma süresi birkaç saati bulur heralde..

c/z
29-01-2008, 23:19
Bu gün fazla birşey yapamadım. Asistanım Biber fazla yardımcı olmadı..
Boş gözlerle baktı durdu :P Aklı kimbilir nerde.. Hak etmedi ama onun da fotoğrafını koyuyorum..:D
Servoları yerlerine vidaladım fakat kutudan çıkan pushrod lardan hoşlanmadım.
Elimde olan çelik telli-kılıflı esnek pusrod takımını kullanacağım.
Ayrıca da modelin çıkartmalarını da gövdeye yapıştırdım. Model sanki daha bir albenili oldu..

adomen
29-01-2008, 23:34
Sanırım Biber bu işi sabırlı olup ağırdan alarak öğrenmeye çalışıyor. Pek iş yapmaya niyeti yok ama çok meraklı bakıyor :D Benim gibi aceleci değil pek anlaşılan..

c/z
30-01-2008, 09:45
Bu da model uçağımızın gerçeğinin sipesifikasyonları:

c/z
30-01-2008, 16:45
Bu günkü çalışmalarda iniş takımı ve tekerlekleri inceledim..
Tekerleklerin çok adi ve en kötü süngerden yapılmış olduğunu farkettim. 6,2cm çapında ve 5mm iç çapında. Teker mili çapı ise 4mm arada bu kadar fark var yani laçka.. Herhalde çamurluk içinde kaldıkları için hiç önemsememişler. Ben bunların yerine içi havalı ve yumuşak teker alıp kullanmayı düşünüyorum..
Fikri olan var mı? Mesela THK da olanlardan..
Motor yatağına motor bağlama saplamaları için gerekli delikleri açtım ve gaz telini monte ettim. Yakıt deposu da nasıl sabitlenecek anlayamadım. Ne el giriyor ne birşey daracık bir bölüm..:P

atambay
30-01-2008, 17:24
tekerlekler çok kötü pistte uzun koşular yapmazsa pek yıpranmıyor. Hatta bu kitlerin süngerleri sağlamken jantları kırılıyor. elinizde yedek tekerlek bulunması iyi olur. hatta biraz büyük de alabilirsiniz ama çamurluğa (rüzgarlık mı desek buna :) ) sığmayabilir. Tabi ağırlık farkı da olur az bir miktar. İçi havalılar çok pahalı dolgu olanlar da ağır oluyor. Seçim zor. :)
Depoyu süngere sarıp ite kaka yerine yerleştirmek lazım. çok çalkalanacak gibi olursa yakıtı köpürtüyor.

c/z
30-01-2008, 17:34
tekerlekler çok kötü pistte uzun koşular yapmazsa pek yıpranmıyor. Hatta bu kitlerin süngerleri sağlamken jantları kırılıyor. elinizde yedek tekerlek bulunması iyi olur. hatta biraz büyük de alabilirsiniz ama çamurluğa (rüzgarlık mı desek buna :) ) sığmayabilir. Tabi ağırlık farkı da olur az bir miktar. İçi havalılar çok pahalı dolgu olanlar da ağır oluyor. Seçim zor. :)
Depoyu süngere sarıp ite kaka yerine yerleştirmek lazım. çok çalkalanacak gibi olursa yakıtı köpürtüyor.
THK nın sitesindeki stok no: 08.0101 tekerlekler fena değil gibi..
Deponun yeri çok geniş fakat biçimsiz , ayrıca gaz teli de kötü yerden geçiyor.. Cırt bantla depoyu tespit etmeye çalışayım diyorum...:rolleyes:

atambay
30-01-2008, 18:05
Güzel görünüyor ama THK sitesindeki bilgiler her zaman doğru olmuyor. Telefonla emin olmak lazım. Sünger tekerlek gelebilir aynı fiyata.

Depoları ben kanat lastiği ile bağlıyorum. Lastiği tutturacak uygun bir yer varsa kolay oluyor. İçerde sallanmaması için bazen bir balsa çubuk veya kontraplak kesip içeriye yapıştırmak daha az süngerle daha az sallanmayı sağlıyor.

c/z
30-01-2008, 18:44
Güzel görünüyor ama THK sitesindeki bilgiler her zaman doğru olmuyor. Telefonla emin olmak lazım. Sünger tekerlek gelebilir aynı fiyata.

Depoları ben kanat lastiği ile bağlıyorum. Lastiği tutturacak uygun bir yer varsa kolay oluyor. İçerde sallanmaması için bazen bir balsa çubuk veya kontraplak kesip içeriye yapıştırmak daha az süngerle daha az sallanmayı sağlıyor.

Ben THK dan siparişlerimi hep telefon ile veriyorum , pek sorun olmuyor.. Ayrıca MNG ile anlaşmaları var kargo ücreti inanılmaz ucuz bilginize..:)
Tayyarenin yakıt depo konacak yeri depoya göre çok büyük fakat dediğim gibi el girmiyor. Teknelerde fileksible tanklar vardır böyle yerlerde kullanılır. Tıpkı bir torba gibidir ve bulunduğu yerin şeklini alır. http://www.marintek.com.tr/marintekdeniz/index.php?catId=211&gId=730&pId=1797
Böyle birşey olsa çok iyi olacak..:hımm:

atambay
30-01-2008, 19:29
Ben THK dan siparişlerimi hep telefon ile veriyorum , pek sorun olmuyor.. Ayrıca MNG ile anlaşmaları var kargo ücreti inanılmaz ucuz bilginize..:)
Tayyarenin yakıt depo konacak yeri depoya göre çok büyük fakat dediğim gibi el girmiyor. Teknelerde fileksible tanklar vardır böyle yerlerde kullanılır. Tıpkı bir torba gibidir ve bulunduğu yerin şeklini alır. http://www.marintek.com.tr/marintekdeniz/index.php?catId=211&gId=730&pId=1797
Böyle birşey olsa çok iyi olacak..:hımm:

Uçağa gelmez öyle şeyler :)
deponun yerine girmeye çalışırken bir resmi var mı?

c/z
30-01-2008, 20:21
Uçağa gelmez öyle şeyler :)
deponun yerine girmeye çalışırken bir resmi var mı?
Oranın fotoğrafını bile çekmek mümkün olmayabilir.. Atölye çok soğuk olduğu için bugün paydos edildi.. Yarın fotoğraflamaya çalışayım:)

c/z
30-01-2008, 20:29
elinizde yedek tekerlek bulunması iyi olur. hatta biraz büyük de alabilirsiniz ama çamurluğa (rüzgarlık mı desek buna :) ) sığmayabilir. Tabi ağırlık farkı da olur az bir miktar.

Ölçtüm , tekerler 62mm den daha büyük olamıyor , wheel pants (çamurluk - rüzgarlık) lerin içine sığmıyor.!

atambay
30-01-2008, 21:13
Benim son taktiğim strafor keserek desteklemek.
gerektiğinde aradan delerek veya boşluk bırakarak tellerin geçeceği yeri de ayarlıyorum.

gokovali
31-01-2008, 00:02
Hadi kolay gelsin.. Haftaya geliyorum ... Test pilotu lazim mi abi?

c/z
31-01-2008, 21:35
Bu gün yükseliş dümeni pushrod' u ve iniş takımları ile biraz ilgilendim..
Motor susturucusunu yerine taktım. Model artık ayakları üzerinde durabiliyor..
Fotoğraflarda görülen tekerler ve wheel pants leri geçici olarak monte ettim uçuşta bunları söküp sadece geniş çaplı teker kullanacağım , sebebi model uçurduğumuz yerlerin çok kötü olması..

c/z
31-01-2008, 21:45
Yakıt deposunun yeri......

atambay
01-02-2008, 11:02
Cem bey deponun yarım santimetre kadar üstünden geçecek şekilde soldan sağa sağlam bir çıta yapıştırın. üstteki çıtadan alttaki tablaya diklemesine inen iki çıta daha yapıştırırsanız sağa sola da oynamaz. gaz teli mecburen deponun yanında kalıyor. Biraz yana alma imkanı varsa sorun yok. Tam düz olması için olduğu yerde kalacaksa telin hortumuna da sünger yapıştırıp depoda trampet çalmaması sağlanabilir. Alttaki tablaya genişçe bir sünger, üstte ve yandaki çıtalara da pencere izolasyonunda kullandıkları yapışkanlı sünger şeritlerden kaplanırsa oldukça sıkı bir şekilde sabitlenir.
Deponun arkaya gelmemesi için de arka tarafa boydan boya bir çıta ve depo ile arasına sünger koymak yeterli olur. Bu arkadakini fazla büyük tutmayın ki camdan bakınca depodaki yakıt seviyesi görülebilsin. Son olarak gaz teli hortumunu deponun arka ucu hizasında sabitlemek gerekecek. Resimde net görülmüyor sanki orada bir yarık var ve içinden geçiyormuş gibi duruyor. öyleyse sorun yok, etrafına biraz epoksi sürmek yeterli olur.

c/z
02-02-2008, 20:04
Cem bey deponun yarım santimetre kadar üstünden geçecek şekilde soldan sağa sağlam bir çıta yapıştırın. üstteki çıtadan alttaki tablaya diklemesine inen iki çıta daha yapıştırırsanız sağa sola da oynamaz. gaz teli mecburen deponun yanında kalıyor. Biraz yana alma imkanı varsa sorun yok. Tam düz olması için olduğu yerde kalacaksa telin hortumuna da sünger yapıştırıp depoda trampet çalmaması sağlanabilir. Alttaki tablaya genişçe bir sünger, üstte ve yandaki çıtalara da pencere izolasyonunda kullandıkları yapışkanlı sünger şeritlerden kaplanırsa oldukça sıkı bir şekilde sabitlenir.
Deponun arkaya gelmemesi için de arka tarafa boydan boya bir çıta ve depo ile arasına sünger koymak yeterli olur. Bu arkadakini fazla büyük tutmayın ki camdan bakınca depodaki yakıt seviyesi görülebilsin. Son olarak gaz teli hortumunu deponun arka ucu hizasında sabitlemek gerekecek. Resimde net görülmüyor sanki orada bir yarık var ve içinden geçiyormuş gibi duruyor. öyleyse sorun yok, etrafına biraz epoksi sürmek yeterli olur.

Bu günkü rodaj çalışmalarında deponun çok küçük olduğuna karar verip THK dan aldığım 400cc lik depoyu monte ettim.
Rodaj sırasında zengin çalıştırdığım için kutudan çıkan küçük depo 3-4
dakikada bitiyordu.
Çok fazla yakıt yiyiyor tüp mü taktırsam diyorum:P
Yeni depo çok daha büyük olduğu için de daha kolay yerine oturdu. Sadece sünger ile kenarlarından beslemem yeterli oldu . Geriye doğru kaymaması için dediğiniz gibi bir çıta veya kontraplak ile halledeceğim.

atambay
02-02-2008, 20:11
3-4 dakika çok az ona tüp de dayanmaz

c/z
02-02-2008, 20:13
3-4 dakika çok az ona tüp de dayanmaz
Piknik tüpü düşünmüştüm ama olmaz diyorsunuz..

gokovali
02-02-2008, 22:44
klavuzda kaç nitro yazıyor? yüksek nitro oranlarında yakıt tüketimi çok artar..
Benzine çevirmek de bir alternatif :D

atambay
03-02-2008, 09:41
Doğru. Sıralama benzin dizel tüp diye gidiyor. Direk tüpe geçmek olmaz.
Eski depo kaç cc idi?

c/z
03-02-2008, 09:55
klavuzda kaç nitro yazıyor? yüksek nitro oranlarında yakıt tüketimi çok artar..
Benzine çevirmek de bir alternatif :D

Can 'cığım klavuz çince:D Çinceyi çözer çözmez yazarım:D:D:D

c/z
03-02-2008, 10:00
Doğru. Sıralama benzin dizel tüp diye gidiyor. Direk tüpe geçmek olmaz.
Eski depo kaç cc idi?

Orjinal deponun üzerinde birşey yazmıyor fakat 400cc lik depo ile yan yana koyduğunuzda , 250cc olabilir.
Sıralamanın sonunda buhar gücü de var:D:D Ben hemen köpükten bir
uçan lokomotif üzerinde çalışmaya başlıyayım bari:P

gokovali
03-02-2008, 10:37
Can 'cığım klavuz çince:D Çinceyi çözer çözmez yazarım:D:D:D

Sen atma da onu ben anlarim.. % sembolu rakamlar anlasilir.. ya da forumlardan arayabiliriz... :hımm:

c/z
05-02-2008, 20:22
Benim patlarlı Decathlon ve Emrah' ın elektrikli Decathlon' u yan yana..:D
Video da da , Decathlon' un üzerindeki 4 zamanlı ASP 61' in rodajı var..
Eprsw9yhtVk

PATO
05-02-2008, 21:16
Elektrikli Decathlon'un da ciddi kütlesi varmış.

atambay
05-02-2008, 21:30
Piper'dan sonra ancak bu keser sizi. İkisini birlikte uçurursanız daha da güzel olur :)

c/z
06-02-2008, 08:54
Elektrikli Decathlon'un da ciddi kütlesi varmış.

Biraz da kamera yanılgısı , motor ve 2250mah 3s pil ile toplam ağırlığı 1250gr civarında. Benim Piper Cub ile hemen hemen ayni ölçülerde.
Eminim uçuşu çok keyifli bir model..

c/z
06-02-2008, 08:55
Piper'dan sonra ancak bu keser sizi. İkisini birlikte uçurursanız daha da güzel olur :)

İkisi birlikte havada çok güzel olur gerçekten:)

c/z
06-02-2008, 15:32
Cowling (motor kaportası) gerekli yerlerinden dramel ile oyulup yerine alıştırıldı.

atambay
06-02-2008, 22:32
Cowlingin sol ön tarafındaki deliği kapatabilirsiniz. Motorun soğumasına faydası olur

c/z
07-02-2008, 08:19
Cowlingin sol ön tarafındaki deliği kapatabilirsiniz. Motorun soğumasına faydası olur

Faydası olacaksa siyah boyalı bir balsayı içten yapıştırayım...

atambay
07-02-2008, 09:51
Faydası olacaksa siyah boyalı bir balsayı içten yapıştırayım...

Hava akımını motor bloğuna doğru yönlendireceği için faydası olur. Hava giriş yeri alanı, hava çıkış yeri alanından az olmalı. Bu havalarda gerekmese bile yazın motor fazla ısınırsa kapatmakta fayda var.

c/z
07-02-2008, 17:49
Hava akımını motor bloğuna doğru yönlendireceği için faydası olur. Hava giriş yeri alanı, hava çıkış yeri alanından az olmalı. Bu havalarda gerekmese bile yazın motor fazla ısınırsa kapatmakta fayda var.

Cowling' i söker sökmez yapayım....

c/z
09-02-2008, 19:12
Modelde yaptığım iyileştirmelerin en önemlisi tekerlekler. Kutudan çıkanlar sünger ve çok kalitesiz idi. Uçak uçurduğumuz yerleri de gözönüne alınca 72mm çaplı Kavan Delux tekerlekler ile modeli donattım. Yeni çarıklar ayağında pek de fena durmadı.
Fotoğrafta soldaki yeni , sağdaki ise kutudan çıkan sünger teker. Kutudan çıkanların bir tanesi defolu gibi , cant tam ortada değil , lastiğin bir tarafının yanak kısmı daha ince:P
Bu büyük tekerlere tabi rüzgarlıklar küçük geliyor. Onları da ayrıca kullanabilmek için orjinal ebatlarında da bir çift Kavan Delux aldım , asfalt veya beton bir pist denk gelirse diye:)

gokovali
10-02-2008, 01:47
Süpersin Cem Abi... Ne zaman uçuracağız onu? Test pilot lazım mı?
Bir ARF bu kadar modifiye olur herhalde..

c/z
10-02-2008, 08:48
Süpersin Cem Abi... Ne zaman uçuracağız onu? Test pilot lazım mı?
Bir ARF bu kadar modifiye olur herhalde..

İlk güzel havada Gölköy' de uçuracağız kardeşim..
Test pilotu her zaman lazım:)

c/z
13-02-2008, 16:05

Metin bey fotoğraftaki gibi yaptım....

atambay
13-02-2008, 19:13
Metin bey fotoğraftaki gibi yaptım....
Güzel olmuş elinize sağlık. Yine de ısınma olursa alttaki delik de kapatılabilir.
Bir de yakıt doldurmak için dışarı bir hortum çıkarmışsınız bir tane de alttan sarkıyor herhalde egzozun. O yan taraftan çıkarıp vidayla körelttiğiniz motora gidenden çıkan hat değildir umarım. Yakıt doldururken egzoza bağlı boruyu çıkartmak için yer var mı?

c/z
13-02-2008, 19:43
Güzel olmuş elinize sağlık. Yine de ısınma olursa alttaki delik de kapatılabilir.
Bir de yakıt doldurmak için dışarı bir hortum çıkarmışsınız bir tane de alttan sarkıyor herhalde egzozun. O yan taraftan çıkarıp vidayla körelttiğiniz motora gidenden çıkan hat değildir umarım. Yakıt doldururken egzoza bağlı boruyu çıkartmak için yer var mı?

O alttan çıkan hortum boşta , motorun karterinden çıkıyor .
Egzosttaki basınç hortumuna ise ulaşmak imkansız. Yakıt dolum yeri ise solda.
Manuel pompa ile 35 tur depo full:) Silikon hortumları 3 ayrı renkte sipariş etmiştim , biribirlerine karışmasın diye hepsi yeşil renkte geldi:P
Cowling' i takmadan önce iyice kontrol ettim ama , işallah doğru bağlamışımdır:D

atambay
13-02-2008, 20:28
O alttan çıkan hortum boşta , motorun karterinden çıkıyor .
Egzosttaki basınç hortumuna ise ulaşmak imkansız. Yakıt dolum yeri ise solda.
Manuel pompa ile 35 tur depo full:) Silikon hortumları 3 ayrı renkte sipariş etmiştim , biribirlerine karışmasın diye hepsi yeşil renkte geldi:P
Cowling' i takmadan önce iyice kontrol ettim ama , işallah doğru bağlamışımdır:D
soldaki hortum depoda 3. girişe gidiyorsa mesele yok. Yakıt doldururken egzozdan taşacak bu durumda.
Peki o karterden çıkanın kapalı olması gerekmiyor mu?

c/z
13-02-2008, 21:32
soldaki hortum depoda 3. girişe gidiyorsa mesele yok. Yakıt doldururken egzozdan taşacak bu durumda.
Peki o karterden çıkanın kapalı olması gerekmiyor mu?

Rodaj yaparken cowling takılı değildi , sonra taktım. Cowling' i taktıktan sonra da bir kez çalıştırdım. Fakat sonra 3 kez söküp taktım işallah doğrudur. Tekrar sökmeden de anlama şansı yok , içime de kurt düştü şimdi:D
Karter bildiğim kadarı ile açık kalıyor fazla yağ birikintisini atmak için. Motor yılık durduğu için yağı sağa sola belemesin diye ben hortumla aşağı indirdim veeeeeeee hay allah cowlingin altına açtığım deliğe geçirmeden cowlingi takmışım.. Yine sökecez...

atambay
13-02-2008, 22:00
Rodaj yaparken cowling takılı değildi , sonra taktım. Cowling' i taktıktan sonra da bir kez çalıştırdım. Fakat sonra 3 kez söküp taktım işallah doğrudur. Tekrar sökmeden de anlama şansı yok , içime de kurt düştü şimdi:D
Karter bildiğim kadarı ile açık kalıyor fazla yağ birikintisini atmak için. Motor yılık durduğu için yağı sağa sola belemesin diye ben hortumla aşağı indirdim veeeeeeee hay allah cowlingin altına açtığım deliğe geçirmeden cowlingi takmışım.. Yine sökecez...
Karterden sibop başlarına doğru da bir hortum oluyor. Ama boşta kalan hotrum konusunda ciddi tereddütlerim var. Bunu bir netleştirseniz iyi olur. O açıklık için motor muhteviyatında kısa bir boru olabilir yukarı yetecek kadar. Klavuzunda resim falan vardır herhalde bunu bir netleştirseniz iyi olur.

c/z
13-02-2008, 23:35
Karterden sibop başlarına doğru da bir hortum oluyor. Ama boşta kalan hotrum konusunda ciddi tereddütlerim var. Bunu bir netleştirseniz iyi olur. O açıklık için motor muhteviyatında kısa bir boru olabilir yukarı yetecek kadar. Klavuzunda resim falan vardır herhalde bunu bir netleştirseniz iyi olur.

Motorun üzerinde dediğiniz gibi başka bir giriş göremedim. Belki büyük modellerinde vardır. Klavuz çince ve resim hiç yok zaten tek sayfa , yarım A4 büyüklüğünde. Manuelini de nette bulamadım. Ama OS 52 nin Youtube' da videosu var ve aynı hortum boşta..
Kutudan herhangi bir başka boru veya hortum da çıkmadı. İki parça olarak geldi motor ve egzost. Şu ana kadar da 5Lt yakıt bitti..:D

http://www.youtube.com/watch?v=m38Y_xGSjWo&feature=related

atambay
14-02-2008, 00:38
Motorun üzerinde dediğiniz gibi başka bir giriş göremedim. Belki büyük modellerinde vardır. Klavuz çince ve resim hiç yok zaten tek sayfa , yarım A4 büyüklüğünde. Manuelini de nette bulamadım. Ama OS 52 nin Youtube' da videosu var ve aynı hortum boşta..
Kutudan herhangi bir başka boru veya hortum da çıkmadı. İki parça olarak geldi motor ve egzost. Şu ana kadar da 5Lt yakıt bitti..:D

http://www.youtube.com/watch?v=m38Y_xGSjWo&feature=related

Bu çok kötü bir video hatalarla dolu. Zaten yorum olarak da yazmışlar. Eğer gerçekten bu rodajsa yazık etmişler motora. Bende 91 ve 120 4 zamanlı OS var ikisinde de öyle bir boşta boru yok.
Bir video buldum sanki bağlantılar daha iyi görünüyor bunda
http://www.youtube.com/watch?v=QZLwSk2QQOo&feature=related

c/z
14-02-2008, 14:59
Bu çok kötü bir video hatalarla dolu. Zaten yorum olarak da yazmışlar. Eğer gerçekten bu rodajsa yazık etmişler motora. Bende 91 ve 120 4 zamanlı OS var ikisinde de öyle bir boşta boru yok.
Bir video buldum sanki bağlantılar daha iyi görünüyor bunda
http://www.youtube.com/watch?v=QZLwSk2QQOo&feature=related

Ayni motoru kullanan forumdan bir arkadaşla yazıştım. Uçuş sonrası bakım yağı ile krankı ve yatağı yağlamak için olduğunu söyledi. Bu hortum herhengi bir yere takılmıyormuş. Zaten oradaki girişe hortumu da ben taktım. Hortum takılması gerekmiyor.:D

atambay
14-02-2008, 16:33
Ayni motoru kullanan forumdan bir arkadaşla yazıştım. Uçuş sonrası bakım yağı ile krankı ve yatağı yağlamak için olduğunu söyledi. Bu hortum herhengi bir yere takılmıyormuş. Zaten oradaki girişe hortumu da ben taktım. Hortum takılması gerekmiyor.:D

yani oaradan dışarı yağ falan püskürtmüyorsa mesele yok. Ya da içeri toz toprak girmeyecekse.
Bu arada motor bakım yağı olarak mobil1 tam sentetik yağ kullanıyorlar yabancılar.

c/z
14-02-2008, 16:51
yani oaradan dışarı yağ falan püskürtmüyorsa mesele yok. Ya da içeri toz toprak girmeyecekse.
Bu arada motor bakım yağı olarak mobil1 tam sentetik yağ kullanıyorlar yabancılar.

Oradan yağ püskürmüyor. Toz toprak girmesi de pek mümkün görünmüyor, çünkü taktığım silikon hortum çok uzun.
Mobil1 doğru mu gerçekten? En az 1Lt satılıyor da.:)
Ben THK daki kırmızı renkli motor bakım yağından almıştım , bir işe yarıyor mu bilmiyorum..

atambay
14-02-2008, 17:09
Oradan yağ püskürmüyor. Toz toprak girmesi de pek mümkün görünmüyor, çünkü taktığım silikon hortum çok uzun.
Mobil1 doğru mu gerçekten? En az 1Lt satılıyor da.:)
Ben THK daki kırmızı renkli motor bakım yağından almıştım , bir işe yarıyor mu bilmiyorum..

Mobil 1'in tam sentetik olanlarını kullanıyorlar. Malatya'da mobil olmadığından bulup da deneyemedim. Yağcılar da satmıyor mobili. Alıp denemeyi düşünüyorum. 1 litre bile olsa diğerlerinden ucuz olur herhalde.

c/z
14-02-2008, 17:50
Mobil 1'in tam sentetik olanlarını kullanıyorlar. Malatya'da mobil olmadığından bulup da deneyemedim. Yağcılar da satmıyor mobili. Alıp denemeyi düşünüyorum. 1 litre bile olsa diğerlerinden ucuz olur herhalde.

Ben buradan bakayım varsa alırım yarısını da size göndereyim. Mobil1' i temizlemek için mi? yoksa after run oil olarak karbratör ve piston üzerine mi damlatıyorlar?

atambay
14-02-2008, 17:58
Ben buradan bakayım varsa alırım yarısını da size göndereyim. Mobil1' i temizlemek için mi? yoksa after run oil olarak karbratör ve piston üzerine mi damlatıyorlar?
After run oil olarak kullanıyorlar. Ben temizlikte etil alkol veya izopropil alkol kullanıyorum. Bir kere de lavoboda musluk suyuyla duş aldırdım. Parmak parmak kir çıktı :)

c/z
15-02-2008, 20:20
Bir kere de lavoboda musluk suyuyla duş aldırdım. Parmak parmak kir çıktı :)
Kese atar gibi mi?

gokovali
15-02-2008, 20:49
Arkadaşlar hintyağı karışımlı yakıt kullandığımızda, ne yaparsak yapalım, motorun sonu böyle olacaktır. Motorun 100 saat sonra bile aynı kalmasını istiyorsanız tek çözüm sentetik yağlı yakıt kullanmaktır. O zaman uçuştan sonra hiçbir şey yapmasanız bile motor tertemiz kalıyor.. Sentetik yağlı yakıtların 5 litresi 60 YTL. Hintyağlılar 40 YTL. 20 YTL fark 10 depoda bir motor parası yapar o da başka hesap...
Pompalı motorlarda ise hesap yapma şansınız yok illa sentetik yakıt almak zorundasınız. Yoksa pompa çok kısa sürede tıkanır..

atambay
15-02-2008, 23:23
Kese atar gibi mi?
Aynen öyle. 30 santim kadar toprağa saplanmıştı. Toprağı en iyi su sabun çıkarır dedim giriştim :)
bir de kese pırıl pırıl oldu :)

Reha Kaya
16-02-2008, 01:58
Sudan korkmamak lazım, kese yumuşak ve yüzey çizmiyorsa iki defa bile atılabilir.

Paslandırmadan ve çalıştırma öncesi tam kurutma yapıldıktan sonra, suyun ne zararı

olabilirki?

koka
16-02-2008, 08:50
motoru korumak için mobil1den bahsedilmiş ,ilk yakıtlı rc arabamı aldığımda, ben hangi konuda okuduğumu unuttum ama after run oil olarak otomatik şanzıman yağını kullanabilirsin demişlerdi bana.nekadar doğru yada yanlış bilemiyorum

atambay
16-02-2008, 11:09
Sudan korkmamak lazım, kese yumuşak ve yüzey çizmiyorsa iki defa bile atılabilir.

Paslandırmadan ve çalıştırma öncesi tam kurutma yapıldıktan sonra, suyun ne zararı

olabilirki?

O kadar çamuru pisliği başka türlü çıkaramazdım. Zaten alüminyum olan yerlere birşey olmaz. Yine de her parçayı önce kurulayıp bir de alkolle sildim. Kolay bir temizlik oldu. En azından böyle kötü kirlenmiş motorlar hiç bir yeri sökülmeden doğrudan suyun altında kabasından arındırılabilir. Sadece karbüratör ağzındaki pisliklerin içeri gitmemesini sağlamak yeterlidir.

atambay
16-02-2008, 11:11
motoru korumak için mobil1den bahsedilmiş ,ilk yakıtlı rc arabamı aldığımda, ben hangi konuda okuduğumu unuttum ama after run oil olarak otomatik şanzıman yağını kullanabilirsin demişlerdi bana.nekadar doğru yada yanlış bilemiyorum
Otomatik şanzıman yağının daha farklı bir yapısı var. pek kafama yatmadı.

atambay
16-02-2008, 11:15
Arkadaşlar hintyağı karışımlı yakıt kullandığımızda, ne yaparsak yapalım, motorun sonu böyle olacaktır. Motorun 100 saat sonra bile aynı kalmasını istiyorsanız tek çözüm sentetik yağlı yakıt kullanmaktır. O zaman uçuştan sonra hiçbirşay yapsanız bile motor tertemiz kalıyor.. Sentetik yağlı yakıtların 5 litresi 60 YTL. Hintyağlılar 40 YTL. 20 YTL fark 10 depoda bir motor parası yapar o da başka hesap...
Pompalı motorlarda ise hesap yapma şansınız yok illa sentetik yakıt almak zorundasınız. Yoksa pompa çok kısa sürede tıkanır..

Can bey OS kullanım klavuzuna baktım, pompalı motor için sentetik yağa mecbur etmemişler. Sizin bu konuda bir denemeniz olduysa okumak isteriz.

c/z
16-02-2008, 19:23
Konuyu takip eden arkadaşlar , Super Decathlon bu gün gökyüzü ile buluştu...:D Video ekte..
XdlFFEShyIQ

PATO
16-02-2008, 19:42
Ses de uçuş da bence mükemmel. Ama ben daha çok sizin yorumunuzu merak ediyorum Cem bey. :)

atambay
16-02-2008, 19:56
Harley gibi ses var. Olay budur işte.
Cem bey buna bir hava filtresi taksanız iyi olur. Toz toprak girmesin motora.

c/z
16-02-2008, 21:45
Ses de uçuş da bence mükemmel. Ama ben daha çok sizin yorumunuzu merak ediyorum Cem bey. :)

Teşekkürler Gürman bey..
İki sortide gözlemlerim şu şekilde:
Model havada çok iyi hatta umduğumdan daha iyi. Tüm komutlara anında tepki veriyor. Pek öyle süzülüp de piste konacak bir model hiç değil. Hızlı gitmeyi seviyor. Motor üreticisinin belirttiği üst sınır olan ve sonradan taktığım 12*8 pervane fazla geldi. Rolantide bile taxi yapıyor , bu yüzden ilk inişte sorun oldu. Bir dahaki uçuşta rodajda kullandığım daha ufak olan pervaneyi takacağım.
İlk kalkışta tekerlerin ayarsızlığı sebebi ile , pistte koşarken sorun oldu. Kutusundan çıkan , üzerindeki aliminyum iniş takımları da modelin ağırlığına göre oldukça zayıf kaldı. Hızlı bir model olduğundan ve hızlı teker koymalarda çok zayıf kalıyor. İki inişte açılmaya başladılar. Karbon iniş takımı ve 100mm lik havalı tekerlekler ile donatmayı düşünüyorum..:D
Motora gelince , sesini duydunuz fiyatına göre bence iyi.
Rengi ve boyutları sebebi ile havada çok rahat seçilebiliyor.

c/z
16-02-2008, 21:48
Harley gibi ses var. Olay budur işte.
Cem bey buna bir hava filtresi taksanız iyi olur. Toz toprak girmesin motora.

Teşekkür ederim Metin Bey.
Hava filtresini hemen siparişler listeme ekledim:)

PATO
16-02-2008, 22:11
Tower'da birkaç çeşit hava filtresi gördüm. Hangisini önerirsiniz?
(http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LX9160&P=ML)

c/z
16-02-2008, 22:19

Ben hiç kullanmadım.:)

atambay
16-02-2008, 22:36
Ben bir sünger parçasını şapka gibi kesip hava girişine taktıktan sonra telle boğuyordum. Yarım santim kadar sünger üstte kalacak şekilde yaptım ve hiç sorun olmadı ayarlarda falan. sonradan towerdan karbüratör çapına uygun hava filtresi aldım ve bin pişman oldum. Yerine takması tam bir işkence. Özellikle ıslakken tutup itemiyorsunuz. Zor bela taktıktan kısa bir süre sonra incecik filtre tabakası yırtıldı. Muhtemelen kopan parçalar motorun içinde öğütüldü. O filtreleri kesinlikle önermiyorum. En adi yumuşak süngerden 2 cm çapında 2 cm yüksekliğinde bir silindir kesin. Daire yüzlerinden birinin tam ortasına 1 cm uzunluğunda 1 cm derinliğinde bir kesik atın. Filtreniz hazır. Kesik yere karbüratörün hava girişini yerleştirip bir tel bilezikle boğarsanız yerinden de çıkmaz. Sonra gerekirse küçük bir makasla traş edip fazlalıkları temizleyebilirsiniz.

atambay
16-02-2008, 22:42

evet bundan almıştım. Bizimkilere uyan ve en düzgünü buydu. Hatta yetmedi 2 takım da yedek filtre aldım.
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LX9161&P=M
bundan.
Şimdiye kadar yaptığım en gereksiz alışveriş oldu desem yeridir.

atambay
16-02-2008, 22:43
Ben hiç kullanmadım.:)
sizde diyot var :)

c/z
16-02-2008, 22:58
sizde diyot var :)

Doğru ya.. Hemde çifter - çifter:D
O linkteki gibiyse bu şey ben vazgeçiyorum. benim motorda karbüratör arkada , ne el nede parmak girer. Ben kapak gibi oraya rahatça oturan birşey sandıydım.:P

teote
16-02-2008, 23:09
Muhteşem bir sesi var.
İnişi merak ediyordum ama göremedik artık bir dahaki sefere..
Sondaki resimde Super Decathlon ve Piper cub var. Bildiğimiz gibi Super Decathlon ARF piper cub el yapımı.Piper cub ın ARF den arda kalır yanı yok bence.Güzel bir ikili oluşturmuşlar.

atambay
17-02-2008, 00:51
Doğru ya.. Hemde çifter - çifter:D
O linkteki gibiyse bu şey ben vazgeçiyorum. benim motorda karbüratör arkada , ne el nede parmak girer. Ben kapak gibi oraya rahatça oturan birşey sandıydım.:P

en güzeli süngerden bir filitre yapmak. Arkalardaysa toz birikmesi daha fazla olur.

koka
17-02-2008, 11:56
uçuş muhteşem olmuş Cem abi.motor sesi mükemmel.

c/z
17-02-2008, 11:58
uçuş muhteşem olmuş Cem abi.motor sesi mükemmel.

Teşekkür ederim Naci.. :)

c/z
21-02-2008, 19:07
Çarşamba günü Gölköy' de (20.02.2008) Super Decathlon' un uçuş görüntüleri.....:P

y03lPVQO1tw
http://www.youtube.com/watch?v=y03lPVQO1tw

atambay
21-02-2008, 19:27
İnişteki spin süper olmuş :)

c/z
21-02-2008, 19:38
İnişteki spin süper olmuş :)

El firenini çektim:D

atambay
21-02-2008, 19:42
Az daha gitse off-road olacaktı :)

gokovali
21-02-2008, 19:46
Artık metanol kokusu aldın... Damardan hem de..

cemerez
21-02-2008, 19:52
Bu modelden bende bi tane almayı düşünüyorum kargo ile toplam kaça geldi?(motor fln hariç)

c/z
21-02-2008, 20:00
Bu modelden bende bi tane almayı düşünüyorum kargo ile toplam kaça geldi?(motor fln hariç)

Yurt içinden aldım , kargo dahil 185.-YTL (yılbaşı indirimi vardı.)

ymn
21-02-2008, 23:36
hangi adres.benim bildigim kadarıyla türklerde olmuyo yılbası indirimi :D

PATO
21-02-2008, 23:57
Cem bey, bu video beni çok etkiledi. Tekrar tekrar seyrettim, Super Decathlon harika uçuyor. Bence 4 zamanlı motor tercih etmeniz çok yerinde bir karar olmuş.

koray3062
22-02-2008, 01:54
yapmışsınız yapacağınzı cem bey. sis kartuşjumu taknınız ekzosun oraya harika duman show yapıyor. inişide benim radar gibi olmuş ne elfreni ne yedek paraşüt fayda etmişti radara. :)

gokovali
22-02-2008, 08:21
Fiiren lazım o uçağa ağa :D

cemerez
22-02-2008, 08:24
Hangi siteden aldığınızı galiba site kuralları yüzünden yazamadınız.Benim e-mailime yollarsanız sevinirim. cem.erez@hotmail.com

cemerez
22-02-2008, 21:46
Modeli almaya karar verdim.Bende 61'lik magnum var üzerine onu takmayı düşünüyorum.Model bilgilerinde 40-51 arası motor kullanabileceğimi söylüyor seçtiğim motor olur mu?Birde standart egzoz cowl için uygun mu?

c/z
22-02-2008, 22:18
Modeli almaya karar verdim.Bende 61'lik magnum var üzerine onu takmayı düşünüyorum.Model bilgilerinde 40-51 arası motor kullanabileceğimi söylüyor seçtiğim motor olur mu?Birde standart egzoz cowl için uygun mu?

2 zamanlı 61 lik magnum bana göre çok fazla. motor ve yakıt deposu büyüdükçe model fazla ağırlaşıyor. Stall hızı fazla oluyor.. Yani zaten hızı seven bir model baya hızlı oluyor. Son yaklaşmada piste teker koyma hızın artıyor. Her inişte ne kadar dikkatli olursan ol aliminyum iniş takımı hafif de olsa eğiliyor. (hız ve ağırlık sebebi ile) İki zamanlı egzostu için yer var. Cowlingde bazı yerleri motora göre kesmen zaten gerekecek..
Bendeki 61 ASP 4 zamanlı en küçük pervane ile rolantide uçak taxi yapıyor.
Yukarıda söylediğim nedenlerden dolayı bence 40-50 arası iki zamanlı veya 52 4zamanlı motor olmalı..
Uçuşu bence çok iyi bir scale model.
Diğer şeyleri konu başlığında anlattım.

c/z
22-02-2008, 22:24
Uçuş yaptığım yerlerin oldukça kötü olması sebebi ile modeli , Kavan marka 100mm lik siboplu-havalı tekerlerle donattım. Modeli hem daha iyi gösterdi hem de tundura tekerlekli bir model oldu:)
Özellikle inişlerde faydalı olduğu kesin..

cemerez
22-02-2008, 22:40
Verdiğiniz bilgiler için sağolun ama mecburen 60 lık motor kullanıcam gibi görünüyo kullandığınız pervane 12x6 galiba bana ne önerirsiniz?

c/z
23-02-2008, 12:14
Verdiğiniz bilgiler için sağolun ama mecburen 60 lık motor kullanıcam gibi görünüyo kullandığınız pervane 12x6 galiba bana ne önerirsiniz?

Yanlış anlamamak için soruyorum : Bu motor 2 zamanlı mı? , yoksa 61 lik 4 zamanlı Magnum mu? . Eğer 4 zamanlı 61 lik magnum ise , bendeki motorun aynısı.. (ASP - Magnum ayni ürün)

cemerez
23-02-2008, 17:19
Bendeki 2 zamanlı

c/z
23-02-2008, 17:39
Bendeki 2 zamanlı
2 zamanlı motorlar daha seri ve daha yüksek devirde çalışırlar. Pervane ölçüleri de 4 zamanlılardan tamamen farklıdır.. Bu sebeple benim kullandığım pervane ölçüleri sana uymaz. Motor üreticisinin verdiği verilere uygun pervanelerle modeli denemelisin. 2 zamanlılarda tork ve vibrasyon daha az , bu modelde avantaj olabilir...

cemerez
23-02-2008, 18:40
Modelin motor seçeneklerinden daha büyük bir motor kullanacağım için pervaneyi model üreticisinin önerilerinden daha düşük kullanmayı düşündüm.Onun için size sordum bu motor içinde uygun pervane plarak 12x6 olarak verilmiş

c/z
23-02-2008, 19:21
Modelin motor seçeneklerinden daha büyük bir motor kullanacağım için pervaneyi model üreticisinin önerilerinden daha düşük kullanmayı düşündüm.Onun için size sordum bu motor içinde uygun pervane plarak 12x6 olarak verilmiş

Bu motorda , rodaj esnasında: 11x7 , rodajdan sonra: 11x8 , 12x7 , 12x6 , 13x4 pervane kullanabilirsin.

c/z
10-04-2008, 20:30
Super Decathlon' umla bu gün yaptığım denemelerde aldığım sonuçlar...:
Yakıt : Turkuaz %5 nitrolu
Motor: ASP61 4 zamanlı
Modelin yakıt dolu ağırlığı : 3.4kg
11x6 pervane ile 1.8 kg çekiş
12x8 pervane ile 2 kg çekiş ve 8.100 devir/dakika
12x6 pervane ile 2.250 kg çekiş ve 9.300 devir/dakika
Bu veriler bana biraz düşük gibi geldi. Sanırım yakıtta nitro oranı çok düşük..
%10 nitrolu yakıt kullanmayı düşünüyorum..

gokovali
10-04-2008, 21:16
12X7 PERVANE nasıl olacak acaba?

c/z
10-04-2008, 21:33
12X7 PERVANE nasıl olacak acaba?

12x8 ile 12x6 pervanelerin arası değerler çıkar bence...
Motorun rolantisi hala tutmadı.. Daha büyük pervane de yerde sorun yaratıyor biliyorsun.
Bu arada motorun arka kapağını söktüm. İçinde kurum , kir , pas yok temiz...

atambay
10-04-2008, 23:54
Siz o motoru yeterince uzun süredir kullanıyorsunuz rölantisi düzene girmiş olmalıydı. Rölanti ayar vidası ayarı düzgün mü önce ona bakmak lazım. Daha sonra silindir kapağının altında pul varsa çıkartıp deneseniz iyi olur. Daha sıcak buji önereyim diyorum ama F tipinden vazgeçmezsiniz. Zaten 4 zamanlı motorlar için OS'da tek seçenek var. Diğer markaları bilmiyorum. Düşündüğünüz gibi nitroyu arttırmak en mantıklısı gibi duruyor. Farklı bir marka %5 de deneyebilirsiniz kafamızda şüphe kalmaması açısından. Motorun maksimum devir sayısını zorlamayacak pervaneye rölantiyi ayarladıktan sonra seçmek doğru olur. Eğer rölanti ayarı doğruysa ve diğer değişikliklerden birinden iyi sonuç almanız halinde 12x8 pervane ile 10.000 d/d ulaşır ki bu da yeterli gücü sağlar.

emo23
10-04-2008, 23:56
hocam bence sen şu yakıtı benim gibi değiştirsen motor lokum kıvamına gelecek, dertler bitecek....

c/z
11-04-2008, 10:17
4 zamanlıların kullanım klavuzlarında nitro oranı en az %10 olarak belirtiliyor. Bu iyi rolanti tutması için de gerekli.
Benim motorla bir problemim yok , daha çok verim nasıl alabilirim diye düşünüyorum. %20 nitro ve 13x6 pervane öneren bu konuda da tecrübeli kişiler var. Fakat benim daha önce de bahsettiğim gibi modelin yerde taxi yaparken büyük pervane ile çok hızlanması. O sebeple küçük pervane takmıştım zaten..
Esas sorun bu , fren sistemi mi koysak ne....:P

c/z
11-04-2008, 11:11
Son fotoğraflar..

atambay
11-04-2008, 11:27
Rölantiyi daha fazla düşüremiyor musunuz? Kaç devirde çalışıyor rölantide?

c/z
11-04-2008, 14:08
Rölantiyi daha fazla düşüremiyor musunuz? Kaç devirde çalışıyor rölantide?

Metin bey aslında sorun şu: R.T.F.M.
Modelin üreticisi Phoenix firması modele 40-46 iki zamanlı veya 52 4 zamanlı motor önermiş ve ona göre de yakıt deposunu kutunun içine koymuş..
Ben ne yaptım.:
Bu motor bu modele yetmez deyip , 61ASP 4 zamanlı aldım. Hem daha güçlü , daha ağır , daha fazla titreşim , daha fazla yakıt ihtiyacı.
Motoru rodaj için çalıştırınca kutudan çıkan depo sadece 5 dakika motoru besledi. Rodajın bitimine doğru bu süre yükseldi tabiki ama ben beklemeden ve fazladan zarar gelmez deyip iki misli bir depo taktım. Uçuş yaptığımız yerler sebebi ile oldukça büyük (100mm) ve ağır , sürükleme tesiri fazla havalı tekerler ile modeli donattım.
sonuç C.G öne doğru geldi ve modelin ağırlığı da arttı. Model havada tutunabilmek için hızlı olmak zorunda kaldı. Bu da son yaklaşmada ve teker koymada oldukça hızlı olmayı gerektirdi. Özellikle C.G öne kaydığı için de yaklaşmalarda ve inişlerde gazı kesince hızlı burun düşmesi sorunu oldu. Bunu önlemek için de hızlı yaklaşma hızlı iniş gerekli oldu..
Güçlü motor ve büyük pervane de rolantide dahi taxi hızını fazlası ile arttırdı. Rüzgar da yoksa durdur durdurabilirsen benim Decathlon' u:P
Şimdi ilk iş depoyu orjinali ile değiştirip uçuşa gideceğim.
Bakalım fark ne olacak. :)

atambay
11-04-2008, 15:51
İnişte depo büyük oranda boşaldığı için fazla etkilemez ama büyük depodan dolayı depo merkezi ile karbüratör arasındaki düşey mesafe arttıysa sorun çıkma şansı yükseliyor. Orjinal depo bence daha iyi bu açıdan.
Şimdi bir de fren eklersek ağırlık daha fazla öne kayacak. Kumandadan iddle down fonksiyonu ile iniş yapsanız belki biraz daha erken durur.

c/z
11-04-2008, 17:15
İnişte depo büyük oranda boşaldığı için fazla etkilemez

15 dakikalık uçuştan sonra , yerde depoyu kontrol ediyorum ve sadece 1/4 depo eksilmiş olduğunu görüyorum.. Gereksiz yakıt taşıyor model..

bbbozca
16-04-2008, 22:22
cem bey,
bu modelden bende bir tane edindim.
sizin burada yazdıklarınızıda defalarca okudum.
diğer bir formdan arkadaşım bu model için kesinlikle 4 zamanlı öneriyor,sizde, gürman beyde
ancak motor hacmi kafamda tam oluşmadı.
diğer formdan bir arkadaşım 4 zamanl 80 yada 91 öneriyor.siz 4 zamanlı 61 fazla diyorsunuz sanırım (Taxi nedir bilmiyorum) 50 uygundur diyorsunuz (yakıt deposu hacmi- ağırlık sebebiyle)
hi-modele baktım. 50 lik motor var 61 lik gelecek 70 ve 80 lik yok 91 lik var.
hangisini almalıyım ? bu konuda en tecrübeli sizsiniz.(ben trainer almadım tekrar masraf yapmayayım gerekirse akrobasi de yaparım diye)
Tavsiyeniz bana raferans olacak
kırımsız uçuşlar.....

c/z
16-04-2008, 23:11
cem bey,
bu modelden bende bir tane edindim.
sizin burada yazdıklarınızıda defalarca okudum.
diğer bir formdan arkadaşım bu model için kesinlikle 4 zamanlı öneriyor,sizde, gürman beyde
ancak motor hacmi kafamda tam oluşmadı.
diğer formdan bir arkadaşım 4 zamanl 80 yada 91 öneriyor.siz 4 zamanlı 61 fazla diyorsunuz sanırım (Taxi nedir bilmiyorum) 50 uygundur diyorsunuz (yakıt deposu hacmi- ağırlık sebebiyle)
hi-modele baktım. 50 lik motor var 61 lik gelecek 70 ve 80 lik yok 91 lik var.
hangisini almalıyım ? bu konuda en tecrübeli sizsiniz.(ben trainer almadım tekrar masraf yapmayayım gerekirse akrobasi de yaparım diye)
Tavsiyeniz bana raferans olacak
kırımsız uçuşlar.....

Öncelikle modeliniz hayırlı olsun.. Çok iyi uçabilen bir o kadar da oynak , akrobasiye yatkın bir model. İlk uçak olarak pek tavsiye edilecek bir model değil , bunu belirtmek isterim. İlk uçuşta tüm kumanda yüzeylerinin hareketlerini minimuma ayarlayın.. Super Decathlon' un birkaç değişik üreticisi var ; Eğer ayni marka/model ise size tavsiye edeceğim motor , model scale olduğu için kesinlikle 4 zamanlıdır zaten. Alt seviye 52os , üst seviye 61 dir.
Yabancı bir forumda (adını şu an hatırlamıyorum bulursam buraya koyarım) Saito56 nın bu modele tam olduğu yazılmıştı.
Taxi modelin yerde gidişidir. Örneğin modelin motorunu çalıştırıp , pist başına kadar gidişi gibi.

c/z
16-04-2008, 23:30
Emre' nin kaydedip , düzenlediği Super Decathlon' un videosu..

3dQOZMcab64

bbbozca
18-04-2008, 00:04
Cem bey,
bu modeli 61 lik 4 zamanlı asp ile donattığımda kitle gelen depo bana 15 kalık uçuş sağlar mı ?
bide bu modele os 55 ax olabilirmi ? tavsiye edermisiniz ?(4 zamanlı 61 lik motor hazırda yok 55 lik os var )
ilginize şimdiden teşekkür ederim.

c/z
18-04-2008, 08:21
Cem bey,
bu modeli 61 lik 4 zamanlı asp ile donattığımda kitle gelen depo bana 15 kalık uçuş sağlar mı ?
bide bu modele os 55 ax olabilirmi ? tavsiye edermisiniz ?(4 zamanlı 61 lik motor hazırda yok 55 lik os var )
ilginize şimdiden teşekkür ederim.

Scale bir model olduğu için 2 zamanlı motor tavsiye etmem. Sesi ve tork açısında. Ayni zevki alamassınız. Scale modelleri ve scale uçuşu seviyorsanız , 4 zamanlıdan sonra ne marka olursa olsun 2 zamanlı bir motora dönüp bakmazsınız zaten. Bence ASP61 4 zamanlı (bu modelde bende aynısını kullanıyorum) gerçeğine yakın uçuş istiyorsanız gayet yeterli. Motorun rodajı da zor değil , biraz farklı. Emsallerine göre de en ekonomik seçenek.
12x6 - 12x8 pervaneler ile rahatlıkla kullanılır. Rodaj esnasında fazlaca zengin karışım yaktığı için orijinal deposu 5-6 dakikada bitiyor. Rodaj sonlarına doğru sarfiyat normale dönüyor (kullanıma bağlı olarak 10-15 dakika) ve motor titreşimi de azalıyor. 4 zamanlıların yakıt sarfiyatı %20-25 daha az , depo yeterli geliyor. 10 dakikadan fazla havada kalmak zaten modelin uçuşuna olan konsantrenizin kaybolmasına da sebep olabiliyor. 10 dakika yeterli bir süre bence. Rodajı da uçak üzerinde değil , sağlam bir sehpa üzerinde yapın. Yeni motor modeli fazlaca kirletip yıpratıyor.. ASP61 4 zamanlı yı alırsanız size rodaj işleminde takıldığınız birşey olursa da anlatırım.
Selamlar..

gokovali
18-04-2008, 22:32
Hayırlı akşamlar...

c/z
19-04-2008, 09:06
İlave etmek istediğim bir şey de motor ve gövde ilişkisi. Bu modeli üratici firma 40 (40-46 / 52) size olarak inşaa etmiş yani belirttiği motor sınırlarına dayanabilecek bir gövdesi var. 70 - 80 - 90 lık motorlarla da uçabilir fakat bu motorların ürettiği vibrasyona ve ağırlığa uzun süre dayanabilecek bir yapısı olduğunu zannetmiyorum. Birçok forumda okuduğum iniş takımı zayıf yakınmalarını buna bağlıyorum. Ağırlaşıp hızlanan bir model ve zayıf kalan iniş takımı sorunu.
Bunu da ayrıca belirtmek istedim..

c/z
20-04-2008, 18:26
Bu günkü uçuşun video filmi , yeni aldığım kamera ile ilk video çekimi..:)

OlDfXU1gdu0

emo23
20-04-2008, 18:31
hocam güzel gün geçirdik rüzgar çıkmasa daha da iyi olacaktı...
video kalitesi güzel ama kamera zaten 16x9 çekiyor sen onu 4x3 çeviri yapmışın. böylece görüntüler basık olmuş...
kamerayı çözmen gerek...

atambay
20-04-2008, 19:04
Scale de olurum akrobasi de yaparım demiş.
Kamera hayırlı olsun.

koka
20-04-2008, 19:37
yeni kameran hayırlı olsun Cem abi.

PATO
20-04-2008, 20:47
Çok güzel Cem bey. Agresif uçuşlar başlamış:).

gokovali
20-04-2008, 21:07
Bir gün gelmedim döktürmüşsünüz. Ayıp valla :(

bbbozca
22-04-2008, 18:31
cem bey,
sizin dekatlonun uçuşu ve motor sesi mükemmel olduğundan bende asp 61 lik 4 zamanlı sipariş ettim.
ayrıca 12x6 pervane aldım.
servolarla motor geldimi montajı tamamlayacağım.
şimdilik iki husus kaldı.Birincisi kullandığınız yakıtın markası ve karışım oranları.
ikinciside motor rodajı
bu konularda da bir iki tecrübenizi aktarırsanız çok memnun olurum.

c/z
22-04-2008, 18:57
Scale de olurum akrobasi de yaparım demiş.
Kamera hayırlı olsun.

Teşekkürler Metin bey.. Kamera da gayet iyi , zaten elektronik konusunda ilerleme çok hızlı , iki senede herşey demode oluveriyor..:)

c/z
22-04-2008, 18:58
yeni kameran hayırlı olsun Cem abi.

Teşekkür ederim Naci..:)

c/z
22-04-2008, 19:02
Çok güzel Cem bey. Agresif uçuşlar başlamış:).

Teşekkürler Gürman bey.. (Sınırlarını zorlamaya başladığım modelin sonu pek iyi olmuyor , bu modeli daha fazla zorlamayacağım:D)

c/z
22-04-2008, 19:15
cem bey,
sizin dekatlonun uçuşu ve motor sesi mükemmel olduğundan bende asp 61 lik 4 zamanlı sipariş ettim.
ayrıca 12x6 pervane aldım.
servolarla motor geldimi montajı tamamlayacağım.
şimdilik iki husus kaldı.Birincisi kullandığınız yakıtın markası ve karışım oranları.
ikinciside motor rodajı
bu konularda da bir iki tecrübenizi aktarırsanız çok memnun olurum.

Motorunuz hayırlı olsun. :)
Yakıt: Rodajda %5 nitrolu daha sonra da %10 nitrolu THK da satılan Turkuaz marka yakıtı kullandım ve diğer 4 zamanlı motorlarımda da bu yakıtı kullanmaya devam ediyorum.
Rodaja %10 nitrolu yakıtla başlayabilirsiniz. Rodajı ben kesinlikle motorun kitapçığına bakarak yapmak taraftarıyımdır. Fakat bana gelen motorda kutudan A4 kağıdının yarısı büyüklüğünde ve sadece Çince yazan bir kağıt parçası çıktı..
Hatay ekibinden Murat (Boeing) bu konuda bana çok yardım etti sağolsun , bildiklerini yazdı , onun dediği gibi rodajı yaptım. ASP motorların rolanti tutması epeyce bir çalışmasını gerektiriyor. O yüzden rolantisinin yüksek oluşuna ilk zamanlarda pek aldırmayın.
Rodaj ile ilgili olarak tüm bilgileri bir başlıkta toplayacaklar idi. O zamana kadar olmaz ise ben size bildiklerimi yazar gönderirim..
selamlar..

c/z
28-06-2008, 22:43
Süper Decathlon' un Ankara uçuşu..: http://www.vimeo.com/1248312

gakkartal
28-06-2008, 23:07
abi harikasın tebrikler

c/z
04-07-2008, 00:59
abi harikasın tebrikler

Teşekkür ederim Gökhan Bey , mesajınızı yeni farkettim...

c/z
03-08-2008, 23:58
son video ve fotoğraflar:
http://rcmodelairplane.tr.gg/Super-Decathlon.htm