Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeni Başlıyorum Ekipman yardımı ...
Selamlar ,
Öncelikle forumda ki herkese teşekkür ederim . Burayı okuyarak birçok şey öğrendim şimdiye kadar .
Bir süredir modelcilikle ilgilenmekteyim . RC yakıtlı uçağım için malzemelerin birçoğunu topladım .
Şuan elimde K&B marka 61 lik bir motor bulunmakta bugün ilkkez masama sabitleyerek motoru çalıştırdım . Motor daha önce bir yakınım tarafından kullanıldığından zaten açılmıştı .Biraz sarsıntılı çalışıyor gibi geldi ama sarsıntının ne kadar nırmaldir bilmiyorum . Masanın üzerindeki tornavida vs aletler yer değiştiriyor du ? Sizce bu normal mi ?
Birde motor sonuçta ikinci el olduğundan kompresyonu ne alemde bilmiyorum . Motor kompresyonunun dolayısıyla motorun durumunun iyiliği kötülüğü nasıl anlaşılır ?
Kumanda olarak gittiği yere kadar kullanmayı planladığım e-fly 100c 6 kanal kumandam var .
servolarım JR
Şimdi eksik olarak gövdem kaldım . Bu konu da kararsızım ama Phonix trainer 60 almayı planlamaya başladım . Sizce nasıl bir seçim ? Ya da başka tavsiye edebileceğiniz modeller var mı ? Tabi Ankara da bulabileceğim :-)
Kırımsız uçuşlar dilerim
Barış
Saygılarımla ...
Selamlar ,
Öncelikle forumda ki herkese teşekkür ederim . Burayı okuyarak birçok şey öğrendim şimdiye kadar .
Bir süredir modelcilikle ilgilenmekteyim . RC yakıtlı uçağım için malzemelerin birçoğunu topladım .
Şuan elimde K&B marka 61 lik bir motor bulunmakta bugün ilkkez masama sabitleyerek motoru çalıştırdım . Motor daha önce bir yakınım tarafından kullanıldığından zaten açılmıştı .Biraz sarsıntılı çalışıyor gibi geldi ama sarsıntının ne kadar nırmaldir bilmiyorum . Masanın üzerindeki tornavida vs aletler yer değiştiriyor du ? Sizce bu normal mi ?
Birde motor sonuçta ikinci el olduğundan kompresyonu ne alemde bilmiyorum . Motor kompresyonunun dolayısıyla motorun durumunun iyiliği kötülüğü nasıl anlaşılır ?
Kumanda olarak gittiği yere kadar kullanmayı planladığım e-fly 100c 6 kanal kumandam var .
servolarım JR
Şimdi eksik olarak gövdem kaldım . Bu konu da kararsızım ama Phonix trainer 60 almayı planlamaya başladım . Sizce nasıl bir seçim ? Ya da başka tavsiye edebileceğiniz modeller var mı ? Tabi Ankara da bulabileceğim :-)
Kırımsız uçuşlar dilerim
Barış
Saygılarımla ...
Merhaba,
61'lik motorun masa üzerindeki alet edevatı sıçratması pek anormal değil.
Motorun kompresyonu, bu iş için yapılmış cihazlarla ölçülür.
Ancak motorun durumunu öğrenmek için daha çok işe yarayan bir takometre edinmenizi öneririm. Kompresyonu görmek yerine pervanenin devrini öğrenmek daha iyi bir fikir verecektir.
K&B çok iyi bir motordur. Düzgün kullanılırsa çok uzun bir zaman performansında hiçbir kayıp olmadan verim alınabilir.
61'lik bir motorun, uygun pevaneyi tam gazda en az 11-12.000 RPM'de çevirebiliyor olması gerekir. Bir takometre alıp düzgün bir karbüratör ayarından sonra pervane devrini ölçerseniz motorun performansı hakkında bir fikriniz olur.
Eğer bu devirleri yakalamak için motoru çok fakir çalıştırmak zorunda kalıyorsanız (11-12.000 devirde zaman zaman tekleyerek çalışıyor ve eksozdan duman atmıyorsa) motor önemli ölçüde performans kaybetmiş demektir. Motoru bu devire getirdiğinizde sağlıklı bir şekilde çalışıyor, eksozdan beyaz duman atıyor ve motoru dik konuma aldığınızda bir süre fakirleşmeden çalışıyorsa, performansı gayet iyi demektir.
Phoenix 60 trainer, çok iyi bir seçim. Bu uçağın 46'lığı bile çok başarılı ki, daha stabil olan 60'lıkla gayet güzel uçacağınıza eminim. Fiyat/perfomans açısından başka bir uçağı tavsiye etmezdim. En doğrusunu bulmuşsunuz zaten.
Hocam değerli fikirleriniz ve önerileriniz için teşekkürler . Mesajınızı bugün okudum ama vakit sıkıntısından cevap yazamadım ...
Aslında bugün gövdeyi almayı planlıyordum ama aşırı yoğunluktan dolayı ne yazık ki gidemedim ve hobbytime daki indirimi de kaçırmış olduk :-) Neyse ... Gövdeyi hafta içinde almayı planlıyorum ama asıl zorluk bundan sonra sanırım . Servoların montajı motorun montajı vs ... Bunları bir uzman yardımı almadan yapmam pek mümkün görünmüyor ...
Saygılarımla ...
dostum merhaba,
bende senin gibi bu işe yeni başladım 4-5 ay önce. bodrum da yaşadığım için ilk başlarda seçim için zorlandım. çünkü rc ile ilgili eskiden beri merağım olmasına rağmen hiç tecrübem yoktu. aslında bu iş birde maddi yönden ağır geliyordu. neyse şartlarım düzeldi ve işin içine girdim bir anda.
öncelikle eğer sende yeni isen RC olayında sana tavsiyelerim;
1. ucak uçuş mantğı hakkında bilgiler edin.
2. uçak yer ekipmanları ve uçak üstü elektronik, mekanik aksamlar hakkında bilgi edin.
* bu konular hakkında google da çok araştırma yap ve http://www.gokmenmodelucak.com/ sitesini adeta yut.
2. bol bol bol bol simulasyon çalış ve sim. programında zamanla şartları ağırlaştır ( rüzgar, termik, tirbülans vs.)
3. Phonix trainer 60 RTF başlangıç için harika bir seçim. doğru karardasın. başlangıç uçuşlarında ağır kırımlar bile yasasan THK dan komple kiti 130 ytl ye alıyorsun. Phonix trainer 60 RTF büyük bir uçak olması, kanat dihetrali yüksek olması nedeniyle başlangıç uçuşlarında sana çok şey vecektir.
4. youtube dan video lar indir. uçağın yerde çalışması, kalkışı, havada hareketleri, inişi, motorlar hakkında en ince görüntüleri devamlı izle ve analiz et
5. uçağını aldıktan içinden çıkan manuel klavuzu nu kuruluma başlamadan önce defalarca oku, kafanda uçağı kuruyor gibi canlandır olayları ( örn. pil switch ini monte ederken egzos un takıldığı tarafın aksi tarafına ve off bölümünün ön tarafa bakacak şekilde montajı gibi 10 larca ince ayrıntılar var.) hatta bana kalırsa daha ince püf noktalar için google da araştırma yap.
6. madem motorun var rodaj gibi zor ayrıntı derdin olmayacak. ayrıca Phonix trainer 60 RTF de motor montaj sehpası üzerinde takılı geliyor. ayrıca firewall unun kesiminde motor sağa ve aşağı açıları hazırlanmış phonix firması tarafından. sadece motorun sabitleme ayaklarını plastik sehpanın ön tarafında sıfırlayacak şekilde vidala yeter.
evet bende başlangıçta bunları hep yaptım. önce futaba cap9 kumanda aldım kendime 1-2 hafta bu kumandayı manuel ve google sayesinde uçak modlarını inceleyerek çözdüm sonra Phonix trainer 60 RTF aldım kendime sonra şanslı idim bodrum da bu hobi ile uğraşan değerli abiler ve kardeşler ile tanıştım. en önemli bilgileri ve yardımları onlardan aldım. bu arada bu forumun hakkınıda unutmamak gerekir. daha sonra uçağım uçuşa hazır hale ancak 1-2 hafta önce geldi. bu işte kesinlikle hemen uçayım diye acele etme. ben şimdi bu aralar uçağı sağlam bir iple rudder ve arka kuyruktan bağlayarak yerde hergün 1-2 depo ile işimden zaman buldukça yeni aldığım ASP 61 motorun rodajını yapıyorum. kumandada throttle hareketleri ve karbüratör açma-kapama, zengin-fakir karışım olaylarını test ediyorum. olayın mantığını kafama yerleştiriyorum.
1-2 haftaya kadarda bodrumda tanıştığım bu işte tecrübeli arkadaşlarla trainner kablosu kullanarak uçuşlara başlayacağız işallah. patlar motorlu buyuk uçuşlarda amatörde prof.de olsan kesinlikle büyük, binalar, ağaçlar, insan yaşamı olmayan yerleri seçmen gerktiğini unutma çünkü 10000rpm le dönen bir pervane çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
ne kadar çok tecrübe kazansamda kırımların kaçınılmaz olduğunu biliyorum. yeterki bu kırımlar uçaktaki motor ve elektronik aksamlara zarar vermemesini diliyorum. gerisi dediğim gibi sana kalmış. ister yeni bir gövde kiti alırsın yada model yapımı hakkında bilgi, zaman, ekipman ve tecrüben var ise kırılan uçağını onarmaya başlarsın.
hatta ben bu işi abartarak ve hobbytime daki indirimi duyarak çok ilerisi için şimdiden Phoenix Extra 330s - 60 akrobasi uçağı kiti, OS 55AX motor, full elektronik ekipman ve bir ton tarmir yedek parçaları siparişi verdim. :)
işte sonuç olarak benim hikayemde böyle dostum. sana bir amatör olarak yardımım olduysa sevinirim. her türlü sorun ve aklını kurcalayan konularda bana her türlü cep, msn, mail gibi konularda danışabilirsin. yetersiz kaldığım noktalarda zamanında ve şimdi bana yardımcı olan prof. arkadaşların tel. larını veririm.
2008 yeni yılında herşey gönlünce ve kırımsız uçuşlar geçirmen dileğiyle..... ;oleeea:
Selamlar ,
servolarım JR
Kırımsız uçuşlar dilerim
Barış
Saygılarımla ...
Hocam uzun ve ayrıntılı yazını için teşekkürler .
Tavsiyeleriniz elbette çok faydalı oldu . Uçuş mantığı ile ilgili bir miktar bilgim var . Öncelerei THK nın lastik motorlu ve planör modellerinin tamamını yapmıştım ama bakalım ne kadar faydası olacak :-) Zaten şuan bilgisayara simulatörü kurdum bol bol çakılıyorum :-)
Bu arada trainer altmış THK da var mı şuan ? Ben sitelerinde 130 liraya göremedim ama belki de benim gözümden kaçtı .
Bende en kısa zaman da Ankara da ki prof. arkadaşlarla tanışmayı planlıyorum . Sanırım öncelikle amuk a gidicem . Sizin msn adresinizi de ekliyorum . Benim ki ssbman00@hotmail.com
İlginiz için tekrar teşekkürler . Görüşmek üzere kırımsız uçuşlar dilerim ...
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.