Orijinalini görmek için tıklayınız : Herr Little Extra ARF - montaj ve inceleme
Evet, yine akrobasi modeli, yine Extra...
Uzun zamandır arabanın bagajına sığacak boyutlarda, elektrikli model gibi küçük ama patlar motor keyfini yaşatabilecek, her an yüklenip uçuşa gidebileceğim bir model düşünüyordum. En çok keyif aldığım uçuş tarzına sahip olduğu için yine Extra'yı seçtim ve bu akşam itibari ile montajına başladım.
http://img299.imageshack.us/img299/513/lexks0.jpg (http://imageshack.us)
Modelin özellikleri: (http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXFWM2&P=ML (http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXFWM2&P=ML))
Kanat açıklığı: 36.5" (927mm)
Kanat alanı...: 344 sq in (22.2 sq dm)
Uçuş ağırlığı..: 18 - 22 oz (510 - 625 gr)
Uzunluk........: 34.75" (883 mm)
Kanat yapısı..: Tam simetrik, ortadan kanat
Önerilen motor: .061-.074 cu in (.10-1.2cc) 2 zamanlı
Hayırlı olsun. Motor olarak ne düşünüyorsunuz?
Teşekkür ederim Metin bey. Motoru her zamanki gib ihtiyacın üstünde planladım, hem de bu kez birkaç kademe üstünde oldu. Güç/ağırlık-boyut dengesi açısından bu modelin kaldırabileceği en üst seviye olan .15'lik rulmanlı motor kullanacağım. Model üzerindeki kontra motor mount'una sığıyor.
Daha küçük motorlara, hem sıkıntı çıkarabilir hem de başka modelde kullanamam endişesi ile yanaşmadım.
Eğlenceli uçuşlar yapabilecek birşey olacak. Kameramanlar küçük uçağa göre antremana başlasa iyi olur :)
Orta-küçük boyda şirin bir kutu içinde ARF'den öte montajlanmış şekilde geliyor. Montaj klavuzu renkli kapaklı, siyah-beyaz kuşe 16 sayfadan oluşuyor. Ayrıca bir de elektrik motor dönüşümü için tek sayfadan oluşan klavuzu mevcut. Montajı oldukça basit görünüyor.
Bir ARF'den beklenen herşey kutunun içinde. Tek parça kanat, kontrol çubukları ve boynuzları, ön-arka iniş takımı ve tekerlekleri, küçücük yakıt deposu (2oz=60cc), hatta spinner bile var.
Kameramanların işi zor olacak:).
Kullanacağım motor: Magnum XLS .15 (http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXRLG6&P=ML (http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXRLG6&P=ML)), ağırlığı 200 gram. Pervane 8x4.
5 adet mini servo gerekiyor. Kablosu yeterince uzun olduğu, uzatmaya ihtiyaç göstermediği için aleronlarda Hitec HS-55 servo kullandım. Diğer servolar Futaba S3110.
Alıcı: 8 kanal FM DualConversion
Pil: 650 mah 4.8v NiMh (55 gr)
Kanat altlarında servo yuvaları hazırlanmış. Buraya uygun plastik kapakların iç tarafına 2 adet küçük balsa takozu kalın Japon ile yapıştırıp servoları balsaya vidaladım. Servo kapaklarını da vidaladıktan sonra yükseliş ve yatış dümenlerini, üzerindeki bez menteşelere ince Japon damlatarak monteledim. Sonra kontrol boynuzlarını kalın Japon ile yapıştırıp, kontrol çubuklarını uygun boyutta kesip bükerek bağladım.
Bir poz almak için geçici olarak monteledim. Bu aşamaya kadar yaklaşık 2 saat harcamış oldum.
http://img214.imageshack.us/img214/9639/ucak1rb9.jpg (http://imageshack.us)
koray3062
11-01-2008, 01:27
hayırlı olsun gürman bey, yakında HATAY RC mağazasını açarız galiba....
gürman bey harika bir tanıtım olmuş tebrik ederim...
ben şu işi çözemedim. ARF üreten firmalar neden bir DVD koymazlar kutuların içine... bizim gibi bu işe yeni başlayan amatörlere montajın inceliklerini anlatacak.
yada genel olarak anlatım yapan ayrıca satılan VCD-DVD ler mevcut mu ?
Genel konularla ilgili (inşaat, kaplama, motor vb) video kaset ve DVD'ler satılıyor. Ancak kit veya ARF kutusu içinde şimdiye kadar sadece bir modelde gördüm. Hobbico Upstar planör kutusundan montajını anlatan VHS kaset çıktı, o da NTSC olduğundan izleyemedim.
HERR engineering bu işi biliyor bence... posta ile mi geldi uçak abi?
UPS ile kaça maloldu Gürman Abi? Uçak nefis görünüyor. (ama hayır, kendime mukayet olmalıyım, almamalıyım, kesinlikle almamalıyım....) Yine de maliyeti öğrenmenin hiç bir zararı olmaz değil mi..
sakın söyleme abi şimdi. redfin gidip bunuda alır sonra "uçak kırıyorum onun yerine alıyorum ne zararı olabilir ki, uçak kırmak yenisini almak için bahanedir yaşasn ARF hayat şahane" diyerek kendini haklı göstermeye çalışır. tavırları ile aramızda bulunabilecek yeni evli modelci arkadaşların, aile yaşamlarını tehdit edecek şekilde davranmasına neden olabilir. :D
UPS ile çok pahalıya geldi tabii. Kargo parası, uçak fiyatından yüksek. 10$ indirim ile birlikte toplam 140$ (96 euro) civarında faturası var. Hangi kargo olursa olsun 100 euro sınırını geçmemeye özen gösteriyorum.
Bu arada birşey unuttum. Motor konusundaki israrlı sorularıma bıkmadan cevap veren ve beni bilgilendiren Egemen'e (red_fin) çok teşekkür ederim.
sakın söyleme abi şimdi. redfin gidip bunuda alır sonra "uçak kırıyorum onun yerine alıyorum ne zararı olabilir ki, uçak kırmak yenisini almak için bahanedir yaşasn ARF hayat şahane" diyerek kendini haklı göstermeye çalışır. tavırları ile aramızda bulunabilecek yeni evli modelci arkadaşların, aile yaşamlarını tehdit edecek şekilde davranmasına neden olabilir. :D
Coota ömrünü tamamlıyor ama... Yalan mı... Yarın öbür gün tamiri mümkün olmayacak bir şekilde kırılacak nasıl olsa. Yerine ikame bir uçak düşünmeyeyim mi yani...:cool:
Suçluysam suçumu kabul ediyorum, ama bir takım şeyleri önceden planlarsak, sonra uçağımız aniden kırılıverdiğinde, "ee şimdi ne alıcaz bunun yerine" diye düşünmek zorunda kalmayız.
Gürman Abi, nasıl şimdi sen genel olarak beğendin mi bu Little Extra'yı.
Malzeme kalitesi iyi ama acele etme Egemen. Uçuşunu da bir görelim, sonra karar verirsin.
hayırlı olsun gürman bey, yakında HATAY RC mağazasını açarız galiba....
Koray, video konusunda her zamanki gibi sana güveniyorum. Bu küçük uçağı ancak sen yakalayabilirsin havada.:)
bence coota bilinçi olarak kırılması gereken bir uçak haline gelmiş. planörün sakinliğini seveceksin abi. coota vs çok stresli bence.
Rainbow dahil hiçbir uçağımı bilinçli olarak kırmadım valla, ama sanırım uçakların kendi bilinci var, gözüme yeni bir uçak kestirdiğimi hissetlikleri an beni fazla üzmemek için kendi kendilerini imha ediyorlar.
Gürman Abi, merak ile bekliyorum little extra'nın uçuşunu. Bu arada herr firması küçük uçaklar da hiç te fena iş çıkartmıyor galiba. Ne dersiniz genel kanı olarak??
ben aquastar yaptım biliyorsunuz, parça kalitesi ve plana uygunluk 10 paundı. sattığım cloudrangerinde kesimi nefisti. bence bu işi çok iyi biliyorlar.
Sen yazdıktan sonra dikkatimi çekti Egemen. Haklısın, Herr firmasının elektrik konversiyonuna uygun küçük patlar modelleri çok fazla.
Herr Pitts Special bir süredir wish list'imde duruyor aslında da, bir türlü cesaret edip alamıyorum. Benim depron greatplanes flatouts bipe yalan olduktan sonra yeni bir çift kanatlı istiyorum ne zamandır ama işte alsam nereye koyacam...
Ben önce şu mustangı yapayım da ondan sonra yeni uçak bakınayım en iyisi, ne dersin Coşku ;)
valla ne güzel olur derim :D o pits benimde hoşuma gidiyor ama çok ufak geldi ölçüleri. ben cherokee ye göz koydum. alttan kanat.
Herr Little Extra ARF kadar milleti baştan çıkaran bir uçak daha yoktur herhalde.
Daha videosu bile gelemeden ortalık birbirine girdi :)
Yatay ve dikey dengeleyicileri 90 derece açısına dikkat ederek 6 dakikalık epoksi ile yapıştırdım. Bu açıyı sağlamak için gönye kullandım ve epoksi kururken dengeleyicileri maskeleme bandı ile sabitledim.
Yön dümenini CA menteşe ile monte ederken kitapçıkta yazan yöntemi kullandım. CA menteşelerin tam ortasından ince uzun kestiğim sert ambalaj naylonlarını geçirdim. Menteşeleri yuvalarına oturttuktan sonra bu naylonları çıkarıp Japon damlattım. Bu sayede menteşelerin, her iki yüzeydeki yuvalarına eşit miktarlarda girdiğinden emin oluyoruz. Pratik bir yöntem.
muratdinc
17-01-2008, 08:08
çok güzelmiş yaa bayıldım...
ama benim gibi acemi için zor bir model olsa gerek...
Scorpion_King
17-01-2008, 17:40
hayırlı olsun gürman abi, güzel uçak. ayrıca fiyatıda uygun.
birkaç sorum var:
bu motorda aşırılığın bir dezavantajı olmayacakmı gürman abi? örneğin, 150gram ağır. yakıtı çabuk bitireceğinden daha büyük depo yani daha fazla ağırlık, gövdenin o motorun kuvvetini kaldırıp kaldıramayacağı, uçuşta artan kuvvetten dolayı sola yatmaların yaşanıp yaşanmayacağı vs? wasp sanırım sınırlarda uçurur diyemi istemedin? .061 olanı
Sola yatma dışında belirttiğin dezavantajlar olacaktır, bunları göğüslemeyi baştan kabul ettim. .061'lik motor, hedeflediğim uçuş tarzını karşılayamazdı. Neyse ki gövde kalitesi de iyi ve güçlü.
herr in mustang modeli de varmış meğerse.
...bu motorda aşırılığın bir dezavantajı olmayacakmı gürman abi?...
Endişelerinde haklı olduğunu anladım Berkay. Montaj sırasında motorun büyüklüğü nedeniyle şimdiden problemler yaşadım bile. Büyük ve ağır motor uçuşta da ciddi sıkıntı yaratacak galiba.
Kaldığım yerden devam ediyorum. Motor yatağı ve çevresini yakıttan korumak için inceltilmiş epoksi ile sıvadım. Yakıt deposu deliği biraz büyük kaldı. Kenarlarındaki boşluktan içeri yakıt sızmasın diye silikonla doldurdum. Motoru monte ederken yatağı bir hayli taşlamak zorunda kaldım. Yataktaki hazır açılmış montaj delikleri de motoruma uymadığı için 30 dk'lık epoksi ile doldurup yenilerini açtım. Ayrıca gaz servosu ve teli sol tarafta planlanmış. Sağa almak için gerekli modifikasyonları yapmak zorunda kaldım. Bu fazladan işlemler yaklaşık 3 saatimi aldı.
İniş takımlarını monte edip çıkartmalarını da yapıştırdıktan sonra sıra en önemli bölüme geldi. Toplam uçuş ağırlığı 862 gram. Ağırlık merkezini dengelemek için kuyruğa eklemek zorunda kaldığım 42 gramlık safrayı da koyarsak 904 gram eder. Üreticinin öngördüğü değerden neredeyse %45 fazla. Uçuş için şevkim kırılmak üzere:).
Boşver üreticinin söylediğini Gürman Abi. O değerler 061 motora göreydi. Sen kocaman .15'lik motor koydun. Birbuçuk kilo olsa yine uçurur. Epey hızlı uçan bir uçak olacak, ama zaten trainer olmasını da beklemiyorduk o motorla değil mi :)
uçan külçe :D
Scorpion_King
19-01-2008, 19:13
bencede boşver gürman abi. turmoilinin son zamanlardaki ağırlığı great planes in öngördüğüyle aynımıydı sanki:) birde bu ağırlık yakıt dahil aırlıkmı?
Yakıt hariç. Gerçi yakıt deposu fındık kadar.
Uçuşa hazır...
http://img252.imageshack.us/img252/6334/ust1pc5.jpg (http://imageshack.us)
Boşver üreticinin söylediğini Gürman Abi. O değerler 061 motora göreydi. Sen kocaman .15'lik motor koydun. Birbuçuk kilo olsa yine uçurur. Epey hızlı uçan bir uçak olacak, ama zaten trainer olmasını da beklemiyorduk o motorla değil mi :)
bencede boşver gürman abi. turmoilinin son zamanlardaki ağırlığı great planes in öngördüğüyle aynımıydı sanki:) birde bu ağırlık yakıt dahil aırlıkmı?
Verdiğiniz moral destek için teşekkürler.
Bugün motorun rodajını yaptık. Hatta dayanamayıp uçuş da yaptım. Motor hakikaten çok iyi, bu konuda tekrar teşekkürler Egemen. Ama yakıt deposu ile ilgili ciddi bir problem var. Bir türlü motora düzenli yakıt gitmiyor.
Uçuşun 1. dakikası dolmadan motor sustu. Neyse ki kırımsız indi, külçe gibi düşmedi:). Depo çok aşağıda kalıyor. Çözüm:
1- Motor yatağını alçaltmak
2- Depoyu yükseltmek
Her ikisi için de bütünlüğü ciddi şekilde bozacak kesme biçme işlemi gerekiyor. Motor yatağı ile oynamanın sağlamlığa vereceği zararı düşünerek 2.seçeneği uygulamayı planlıyorum. Çözüm öneriniz var mı?
http://img237.imageshack.us/img237/4750/depoto9.jpg (http://imageshack.us)
kötü olmuş. uçak küçük olduğundan pek oynayacak yer de yok.
Bence de motor yatağı ile oynama Gürman Abi. Depo'nun altına takoz koyarak yükseltmek mümkün değil mi? Sanki bir-iki santim yükseltsen yetecek gibi.
Bence de motorun yerini değiştirmeyin, ya da bu son çare olmalı..
Depo kapağının öne açıldığı yuvayı yukarı doğru genişletip, depo altına takoz koyarak depoyu burun üst kaplamasına bitiştirmem gerekiyor sanırım.
Bu sorun arf kitlerin bir çoğunda var aslında. az veya çok ama depo genellikle daha aşağıda oluyor. aklıma gelen çözümler bunlar:
motoru motor yatağının üstüne değil de altına bağlayabilirsiniz. 2 cm e yakın iniş sağlar. Motoru ters bağlayabilirsiniz.
Motor yatağını keserek aşağı kaydırıp yapıştırabilirsiniz.
Güzel bir fikir aslında Metin bey. Ama bu durumda da egzoz da aşağıya ineceği için burun kısmını iyice yontmam gerekecek. Şu haliyle bile egzoz gövdeyle temasta. Kabin gövde olduğu için bu yontma işlemi sonunda o kısmı tekrar uygun şekilde kapatmak çok uğraştırır. Gel de profil gövdeyi arama, katana ve extra260'da hiç böyle sorunlar yaşanmaz, herşey ortada.
Motoru alttan bağlarsam pervane de yere çok yaklaşacak.
http://img338.imageshack.us/img338/5256/egsozlf4.jpg (http://imageshack.us) http://img186.imageshack.us/img186/2493/pervanecs4.jpg (http://imageshack.us)
Depoyu yükseltseniz bile yeterince yükselemeyecek. Uçağın üst tarafını kesip biçmek çok çirkin gösterir. Motoru alçaltmak için egzoz yerini kesmek de çirkin gösterir. Herhalde motoru ters takma gibi bir şans da yok alt kısım kapalı gibi duruyor.
geriye tek çözüm kalıyor :)
perry pump
Motor, uçaktan daha değerli. Motoru delmeyen çözümler daha cazip. :)
Gürman abi,
Benim aklıma bir çözüm geliyor ama bunun için yeterli yer var mı bilemedim.
"Header Tank" diye birşey duymuşmuydun hiç?
Bu gibi durumlarda, kullanılabilecek 2. bir küçük depo, motora yakıt gitmesi sorununu çözebilir. Fotoğraf makinası filmlerinin plastik kutuları veya benzer bir kutu ile birkaç cc'lik bir depo yapıp, bunu motorun dibine koyuyorsun.
Daha sonra motor eksozundan çıkan basınç hortumunu ana depoya bağlıyorsun. Ana deponun besleme hortumunu (yani normalde karbüratöre giden hortumu) header tank'ın geri besleme girişine takıyorsun. Header tank'ın ana besleme hortumunu da karbüratöre bağlıyorsun.
Böylece eksoz basıncı ile ana depo basınçlanıyor ve küçük depoyu dolduruyor, küçük depodan da motora besleme yapılıyor.
Ana deponun motorun uzağında veya altında kaldığı modellerde, özellikle de helikopterlerde çok başarılı bir şekilde uygulanan bir yöntem.
Bir şema çizmiştim ama bir türlü yükleyemedim, "dosya yüklemede bir hata oluştu" mesajı veriyor.
İnternette "header tank" diye aratırsan pek çok uygulama fotoğrafı bulabilirsin.
Eğer motor ile depo arasında birkaç cm. bir mesafe varsa böyle bir çözüm işini görebilir. Gerekirse coca-cola tenekesinden bile büküp, yapabilirsin araya sığacak küçücük bir depoyu.
yada uçağı elektrikli hale çevirebilirsiniz çözemezseniz.
Header tank'ı ana depodan yukarı seviyede, en az karbüratör seviyesinde bir yere yerleştirmek lazım. Ana depo zaten karbüratöre yakıt gönderemiyor, aynı seviyedeki header tank'a gönderebilecek mi?
Gürman abi,
Benim aklıma bir çözüm geliyor ama bunun için yeterli yer var mı bilemedim.
"Header Tank" diye birşey duymuşmuydun hiç?
Bu gibi durumlarda, kullanılabilecek 2. bir küçük depo, motora yakıt gitmesi sorununu çözebilir. Fotoğraf makinası filmlerinin plastik kutuları veya benzer bir kutu ile birkaç cc'lik bir depo yapıp, bunu motorun dibine koyuyorsun.
Daha sonra motor eksozundan çıkan basınç hortumunu ana depoya bağlıyorsun. Ana deponun besleme hortumunu (yani normalde karbüratöre giden hortumu) header tank'ın geri besleme girişine takıyorsun. Header tank'ın ana besleme hortumunu da karbüratöre bağlıyorsun.
Böylece eksoz basıncı ile ana depo basınçlanıyor ve küçük depoyu dolduruyor, küçük depodan da motora besleme yapılıyor.
Ana deponun motorun uzağında veya altında kaldığı modellerde, özellikle de helikopterlerde çok başarılı bir şekilde uygulanan bir yöntem.
Bir şema çizmiştim ama bir türlü yükleyemedim, "dosya yüklemede bir hata oluştu" mesajı veriyor.
İnternette "header tank" diye aratırsan pek çok uygulama fotoğrafı bulabilirsin.
Eğer motor ile depo arasında birkaç cm. bir mesafe varsa böyle bir çözüm işini görebilir. Gerekirse coca-cola tenekesinden bile büküp, yapabilirsin araya sığacak küçücük bir depoyu.
Bu çok işe yarayacak pratik bir yöntem. Fazla esnek olmayan göz damlası şişeleri ile nefis çalışır. Bir de header tank ile esas depo arasına tek yönlü filtre takılırsa uçak ters pozisyondayken yakıtın geri gitmesi de önlenir.
Gürman bey tazyik hortumunda tek yönlü filtre deneseniz belki biraz işe yarar. Gerçi ben çok verim alamadım çünkü basınç kontrolsüz şekilde sürekli arttı deponun içinde. sübap türü bir eklenti fazla basıncı hafifletirse işe yarayabilir.
Öneriler için çok teşekkürler. En kolayından başlayacağım ama en kolayı hangisi buna karar vermek lazım:). Yine de içim pek rahat değil. Çünkü bu öneriler, hastalığı tedavi etmekten çok bulguları bertaraf etmeye yönelik çözümler gibi. Ayrıca perry pump, header tank gibi girişimler sistemi daha komplike hale getirecek.
Herşeyi söküp yakıt deposunu tezgaha koyarak doğru teşhise başlamayı düşünüyorum. Depo aşağıda olsa bile küçücük birşey, içinde ciddi basınç birikmeli ve karbüratöre yakıtı gönderebilmeliydi. Şimdi aklıma gelen bir tespit: uçuş alanındaki denemeler sırasında depo 1/2 dolu iken, hortumlardan birine üflediğimde diğer hortumdan hava geliyordu, hiç normal değil. Bu nedenle depodan şüpheleniyorum. Bu gecikmiş/unutulmuş önemli bulgu için de özür dilerim.
Aslında header tank uygulaması doğrudan bir tedavi yöntemidir.
Tabii yakıt sisteminin kaçaksız ve sağlıklı olduğu ancak depo ile karbüratör arasındaki mesafe veya depo pozisyonundan dolayı yakıtın karbüratöre kesintisiz ulaşamadığı durumlardan bahsediyorum.
Eğer bu mesafe çok fazlaysa perry pump'tan başka çözüm olmaz ama kısa mesafeler için header tank çok güzel iş görür.
Ancak dediğin gibi öncelikle yakıt sisteminin %100 kaçaksız ve sağlıklı işlediğine emin olmak en iyisi. Buna rağmen sıkıntı oluyorsa diğer çözümleri düşünmekte fayda var.
yakıtlı motorun dezavantajları işte... sorun çözmesi çok zor.
Yakıtlı oluşunun ötesinde bence kabin gövdeli modelin dezavantajı. Profil gövde olsaydı şimdiye çoktan kesin teşhis konurdu ve belki depo vidasını sıkmak bile yetecekti.
kabin gövde nedir? profil gövde nedir abi?
Ne bakımdan ??
Bir yerde profil gövde sevmediğini okumuştum Coşku. Bu durumda senin sevdiğin kabin gövdedir, sevmediğin profildir diyebilirim.:)
Profil gövde iki boyutlu olan. Kabin gövde 3 boyutlu olup içine birşey konulabilen. :D
Scorpion_King
21-01-2008, 17:21
profil gövde birşeye benzemeyen, kabin gövde ise uçağa benzeyen coşku abi. anladın sanırım:)
Yandan bakınca profil gövde ile kabin gövde arasında bir fark göremezsiniz. Sadece yukarıdan ve aşağıdan bakıldığında fark vardır. Aşağıdan baktığında da ha profil, ha kabin, altı-üstü uçağın alt tarafı işte.. Ben profil gövdeleri severim, basit ve kullanışlıdır. 3. boyut girince işin içine benim kafam karışıyor biraz.
Öneriler için çok teşekkürler. En kolayından başlayacağım ama en kolayı hangisi buna karar vermek lazım:). Yine de içim pek rahat değil. Çünkü bu öneriler, hastalığı tedavi etmekten çok bulguları bertaraf etmeye yönelik çözümler gibi. Ayrıca perry pump, header tank gibi girişimler sistemi daha komplike hale getirecek.
Herşeyi söküp yakıt deposunu tezgaha koyarak doğru teşhise başlamayı düşünüyorum. Depo aşağıda olsa bile küçücük birşey, içinde ciddi basınç birikmeli ve karbüratöre yakıtı gönderebilmeliydi. Şimdi aklıma gelen bir tespit: uçuş alanındaki denemeler sırasında depo 1/2 dolu iken, hortumlardan birine üflediğimde diğer hortumdan hava geliyordu, hiç normal değil. Bu nedenle depodan şüpheleniyorum. Bu gecikmiş/unutulmuş önemli bulgu için de özür dilerim.
Eğer yakıt hortumundan üflüyorsanız diğerinden hava çıkması normal. Ama bu arada içeriden nargile fokurdaması gibi sesi de duyardınız. Egzoz hortumundan üflediyseniz ve depo yatay konumdayken hava geliyorsa depo içindeki hortumda kapağa yakın yerde yırtık vardır. Muhtemelen onarınca motor da tıkır tıkır çalışacaktır.
Yandan bakınca profil gövde ile kabin gövde arasında bir fark göremezsiniz. Sadece yukarıdan ve aşağıdan bakıldığında fark vardır. Aşağıdan baktığında da ha profil, ha kabin, altı-üstü uçağın alt tarafı işte.. Ben profil gövdeleri severim, basit ve kullanışlıdır. 3. boyut girince işin içine benim kafam karışıyor biraz.
Profil gövdede muz gövde yerine söğüt yaprağı gövde terimi geçerli olur mu :)
profil gövde birşeye benzemeyen, kabin gövde ise uçağa benzeyen coşku abi. anladın sanırım:)
haa tamam şimdi oldu :D teşekkür ederim berkay.
... Ben profil gövdeleri severim, basit ve kullanışlıdır. 3. boyut girince işin içine benim kafam karışıyor biraz.
Daha şık duruyor ama çok uğraştırıyor. Basit bir probleme ulaşmak bile çok zaman alıyor. Zamanı bol olanlar için...
...Egzoz hortumundan üflediyseniz ve depo yatay konumdayken hava geliyorsa depo içindeki hortumda kapağa yakın yerde yırtık vardır. Muhtemelen onarınca motor da tıkır tıkır çalışacaktır.Uçak yerde düz dururken egzozdan üflemiştim.
Tüm yorumlar, öneriler ve yardımlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar. Şu an itibari ile sorunu tam olarak tespit ettim. Bu amaçla işten erken çıktığıma değdi.
Depoyu söküp direk fotoğrafladım. Görüntü fena ama durum bu...
http://img529.imageshack.us/img529/5852/teshisug9.jpg (http://imageshack.us)
Hortumun tekrar aynı yerden çıkmaması için üzerinden küçük bir silikon hortum halkası daha geçirmeyi düşünüyorum. Daha sağlam bir öneriniz var mı?
http://img255.imageshack.us/img255/9440/hortumty1.jpg (http://imageshack.us)
demir tel ile boğdurabilirsiniz bence.
GÜrman Bey,
Selam,
Öncelİkle Yenİ UÇaĞiniz Hayirli Olsun Çok GÜzel GÖzÜkÜyor.
Resme Bakarken Dİkkatİmİ Çeken Bİr Şey Oldu.depo İÇİndekİ Sİlİkon Hortumun Ucundakİ AĞirlik Deponun Yanina Tam DayanmiŞ....!!!
Yanİ Depoyu Resİmlerken Tersten TutmuŞsunuz.
Yanİ O Depoyu UÇaĞa Montelerken Sİlİkon Hortumun Depoya GİrİŞ Ucu Yukarida AĞirlikli Ucu AŞAĞIDA Depo Dİbİnde Duruyor DeĞİl Mİ ?(resmİn ÇekİlİŞ Anindakİ Durumun Tam Tersİ Durumunda)
Dolayisiyla AĞirlik Deponun Yan Duvarina Dayanmiyor 1-2mm Gerİde Duruyor DeĞİl Mİ ?
"fuel Lİne Clamp" Kullanabİlİrsİnİz, Daha Dar Sİlİkon Hortum Kullanabİlİrsİnİz.
demir tel ile boğdurabilirsiniz bence.
Yeterince sıkı tutması için boğdurunca hortumun yırtılma riski doğmaz mı Coşku?
..."fuel Lİne Clamp" Kullanabİlİrsİnİz, Daha Dar Sİlİkon Hortum Kullanabİlİrsİnİz...
Merhaba Bahadır bey. Bu öneriniz çok uygun. Ancak Little Extra'nın depo çıkışı ile motor arası çok dar, oraya sığar mı? Tower'daki resmine baktığımda boyutlarını pek kavrayamadım (http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXK140&P=7 (http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXK140&P=7)). Sonuçta orta boy silikon hortum için klamp olduğuna göre çok küçük birşey olmalı. Ayrıca .15'lik motora uygun dar hortum alıp takmıştım ama yeterince dar değil bu hortum.
Depo ile ilgili fotoğrafta depoyu yere paralel tutuyorum. Depo giriş-çıkış uçları yukarıda, ağırlık aşağıda. Ağırlık, normalde 4-5 mm geride duruyor. Fotoğraf yanıltıyor. Tabii bir de ağırlık bağlı hortum yerinden çıktığı için tüm heybetiyle uzanmış bekliyor.
Sorunun çözüldüğüne sevindim Gürman Abi,
Artık ilk fırsatta uçuş videosunu görebiliriz sanırım :)
Aynı problemi ben Ugly Stick'te yaşamıştım. Deponun içinden hortum çıkmış. Deli etmişti beni. Dehşet sıcak bir Haziran günü, güneşin alnında 1 saat boyunca motorla uğraşmıştım. En sonunda birisi "depoyu kontrol et" dedi de uyandım.
Tam motoru çalıştırmayı başardığım sırada da uçağı sehpadan düşürüp kuyruğunu kırmıştım. :kütküt:
Küçük bir parça yakıt hortumunu üzerine bilezik gibi geçirince bir daha hortum çıkma problemi yaşamadım.
hayır yırtılmaz. eğer jelibon gibiyse hortum, normal kelepçede yırtar zaten.
Teşekkür ederim Egemen. İnşallah Upstar'da da bir çözüm buluruz, ikisinin birlikte uçuş videosunu çekeriz.
Önemli olan bu tarz sorunların forumda paylaşılması ve yorumların yapılması. Örneğin Little Extra ile ilgili başlangıç noktasından uzak bir çözüm bulduk, meğer problem farklı imiş. Ama bu sayede bilmediğim birçok şey öğrenmiş oldum. Motoru motor yatağının altına bağlamak, perry pump, header tank, hortum kıskacı vb. farklı teknikler veya terimleri dağarcığıma ekledim.
Sadece "jelibon hortum" ne demek onu çıkaramadım :).
"Jelibon hortum" modelcilik camiasına Coşku tarafından kazandırılmış bir terim. Hayırlı uğurlu olsun yeni terimimiz.:D
İngilizce tercümesi olarak "Haribo pipe"' öneriyorum. Yabancı forumlara da yazıcam.
:D hahahah "haribo pipe" süper oldu :D
ileride 25 yıl sonra gökyüzünde ion motorlu kanatsız otomat planörler süzülürken, uçuş alanlarında
- "eskiden bunlarda jelibon hortum kullanırlarmış oğulcanXP1600prov2.0 biliyormuydun?"
- "yoo haberim yok abdulrahimsuXR1100v1.3, ben zaten sıkıldım, hadi gidip playstation 39 umla oynayalım.."
gibi cümleler duyarsanız hatırlarsınız bu günleri.ee teknoloji ilerliyor.
Hortumun tekrar aynı yerden çıkmaması için üzerinden küçük bir silikon hortum halkası daha geçirmeyi düşünüyorum. Daha sağlam bir öneriniz var mı?
Bu yöntemi tüm bağlantılarda kullanıyorum. En ufak bir sorun yaşamadım. Çok pratik ve güvenilir bir yöntem. sadece üste takacağınız parça içteki borunun boyunu geçmesin. Yoksa dışarıya doğru çektiriyor içteki hortumu. bir ek sağlamlık için kalın bir yıldız tornavida ile borunun ucunu hafif genişletebilirsiniz. yanlız bu durumda hortumu takarken borunun kenarları keskin olursa hortumun iç yüzeyinden flap tarzında parça kaldırma riski var. Dikkatli takılırsa sorun olmaz. Aynı yöntemi hortumun ağırlık tarafına da yaparsanız evladiyelik olur.
Sorunun çözüldüğüne sevindim Gürman Abi,
Artık ilk fırsatta uçuş videosunu görebiliriz sanırım :)
Aynı problemi ben Ugly Stick'te yaşamıştım. Deponun içinden hortum çıkmış. Deli etmişti beni. Dehşet sıcak bir Haziran günü, güneşin alnında 1 saat boyunca motorla uğraşmıştım. En sonunda birisi "depoyu kontrol et" dedi de uyandım.
Tam motoru çalıştırmayı başardığım sırada da uçağı sehpadan düşürüp kuyruğunu kırmıştım. :kütküt:
Küçük bir parça yakıt hortumunu üzerine bilezik gibi geçirince bir daha hortum çıkma problemi yaşamadım.
Bu gerçekten ilginç. Bir sorun çıkıp da uzun süre uğraşıp çözdüğünüzde genellikle başka bir sorun daha çıkıyor. İlk sorun ilahi bir uyarı mıdır nedir?
O gün, o uçağın başına gelmeyen kalmamıştı Metin Hocam.. Pişmiş tavuğa dönmüştü fıkara, ama tek parça olarak eve ulaşmayı başardı.
Detayları şurada:
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=16304&page=4&highlight=ugly+stick
Şu anda tamamen onarıldı ve doğru dürüst uçabilmek için havaların ısınmasını bekliyor.
O gün, o uçağın başına gelmeyen kalmamıştı Metin Hocam.. Pişmiş tavuğa dönmüştü fıkara, ama tek parça olarak eve ulaşmayı başardı.
Detayları şurada:
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=16304&page=4&highlight=ugly+stick
Şu anda tamamen onarıldı ve doğru dürüst uçabilmek için havaların ısınmasını bekliyor.
Bu uçağın yapım aşaması çok nefis. Muhtemelen nazar faktörü etkili olmuş. Artık nazarların da miadı geçmiştir diye umuyor ve çok güzel uçacağını düşünüyorum.
Aynı başlık içinde verilmiş bir Mustang sözü var. Hem de rotary motor. Hem de retract. Bu yaza yetişir mi :)
Valla Mustang "yap beni, yap beni" diye bağırıyor ne zamandır ama bir türlü fırsat bulamadım. Sakin kafayla, özene özene yapmak istiyorum, onun içinde önce tezgahı bir boşaltmam lazım. Şu swamp buggy'yi bir bitireydim...
Yaza yetiştirmeyi ben de çok istiyorum açıkcası..
Şöyle bir motorun peşindeyim ne zamandır, denk getirebilirsem çok yakışır Mustang'a.
http://www.towerhobbies.com/products/os_engines/osmg1401.html
Aslında Extra'ya da çok yakışır ha böyle bir motor, ne dersin Gürman Abi?? :D
Bu büyüklükteki bir motor için çok yüksek fiyatı var.
Ama motor mu motor yani
Bu büyüklükteki bir motor için çok yüksek fiyatı var.
Ama motor mu motor yani
Sesini çok merak ediyorum.. Titreşim de çok daha az diye biliyorum bu tip motorlarda..
uygun boyutta heat shrink ile sağlamlaştırabilirsiniz.
heat shrink ne? daralan makaron mu?
Şöyle bir motorun peşindeyim ne zamandır, denk getirebilirsem çok yakışır Mustang'a.
http://www.towerhobbies.com/products/os_engines/osmg1401.html
Aslında Extra'ya da çok yakışır ha böyle bir motor, ne dersin Gürman Abi?? :D
Mustang'a çok yakışır bence de ama Extra'ya pek gitmez yahu. Bu tarz motorlar daha çok scale WWI uçakları için değil mi?
Tower'daki motorun yerine şunu al, fondaki de hediyesiymiş: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5460
NOT: Coşku, WWI ne? diye soracak mısın:)
koray3062
22-01-2008, 22:34
fondaki de hediyesiymiş: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5460
fonda motoru elinde tatanmı hediyeymiş:D
Koray, daldın hemen konuya :)
...
Tower'daki motorun yerine şunu al, fondaki de hediyesiymiş: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5460
Süpermiş, şeytan hemen sipariş ver diyor, ama hanıma nasıl izah edicez..:D
Ben sadece motoru aldım, öbürü yanında geldi desek inandırıcı olacak mı şimdi..:cool:
Mustang'a çok yakışır bence de ama Extra'ya pek gitmez yahu. Bu tarz motorlar daha çok scale WWI uçakları için değil mi?
NOT: Coşku, WWI ne? diye soracak mısın:)
wwI ne abi yoksa birinci dünya savaşı mı :D
Ben sadece motoru aldım, öbürü yanında geldi desek inandırıcı olacak mı şimdi..:cool:
Pek inandırıcı olmaz en iyisi motoru elden almak için oraya gitmek.. O zaman ben de alışveriş için gelebilirim.. Hatta özel bir uçak bile kiralanabilir.. Kalabalık olma ihtimali var..
Çok iyi fikir Cem Abi. Zaten motor gümrük sınırının üzerinde, paketle, postayla filan gelmez buraya. Bizzat gidip almak en doğrusu. Gözle görüp elle dokunmak gibisi yok alışverişte. (yanlış anlaşılmasın, motora dokumaktan bahsediyorum :D)
Gözle görüp elle dokunmak gibisi yok alışverişte. (yanlış anlaşılmasın, motora dokumaktan bahsediyorum :D)
Tabii yaa.. Kesinlikle art niyet yok:P
Egzozu görünmüyor. Boşuna para vermeyin derim.
O kadar kusur kadı kızında da olur hocam ya. :)
Scorpion_King
23-01-2008, 16:34
ben bu tür motor alışverişlerimde rus sitelerini tercih ediyorum, fondakiler daha user-friendly oluyor.
konu biraz dağıldı galiba?
Evet, Extra'ya geri dönelim.
Gürman Abi, bir sonraki uçuş ne zaman. Konu daha fazla raydan çıkmadan şu uçağın uçuşunu görelim bir...
ben bu tür motor alışverişlerimde rus sitelerini tercih ediyorum, fondakiler daha user-friendly oluyor.
konu biraz dağıldı galiba?
mesir macunumu hediye ediyorlar berkay?
konuya bak nerden nereye... :eek:
Süpermiş, şeytan hemen sipariş ver diyor, ama hanıma nasıl izah edicez..:D
Ah Egemen kardeşim niye böyle diyorsun. Benim yaptığımı yapsana;
Siparişi ver,
Sipariş gelsin,
Hanım, bu ne desin,
Ya bu işte şu bu vs,
Arslanlar gibi dayağımı yerim ama ona sahip olurum yani :D Fondaki cisim için şu anda çözüm üretemedim.:(
koray3062
25-01-2008, 22:42
gürman hocam benim adım çıkmış 9 a inmez 8 e baksananıza ne kadar güzel bir motormuş herkez sipariş veresi geliyor:)
Bizimki lafta. Şimdiye kadar çoktan birkaç tane sipariş vermişsindir bile sen...:D
Egzozu görünmüyor. Boşuna para vermeyin derim.
Süpersin Atambay
Bu motorlara da rodaj yapılıyormu ?
Süpersin Atambay
:) teşekkürler
Evet, Extra'ya geri dönelim.
Gürman Abi, bir sonraki uçuş ne zaman. Konu daha fazla raydan çıkmadan şu uçağın uçuşunu görelim bir...
Rodaj sonrası motoru zorlamadan yapılan ilk uçuş. Çok sevimli ve keyifli bir model. Bana uzun süre dayanacak gibi. Bir kez daha teşekkürler Egemen.
e8NeSQXWKbw
Ben yine konuya geç kalmışım ya. Yoklama yapılmadıysa derse girebilirmiyim :D
koray3062
30-01-2008, 02:24
bu video yu protesto ediyorum kameramanın adı yazmıyor.:(
Siteminde haklısın Koray. Ama aslında en altta yazılıydı. Üstteki satırların arasını açayım derken ekrandan çıkmış, pardon. :fifufifu:
Rodaj sonrası motoru zorlamadan yapılan ilk uçuş. Çok sevimli ve keyifli bir model. Bana uzun süre dayanacak gibi.
Severek uçurulan bir modelin yerini hiç bir şey tutmaz.. Hayırlı olsun..:)
Ben yine konuya geç kalmışım ya. Yoklama yapılmadıysa derse girebilirmiyim :D
Bir daha geç kalma yok yazarım:P
Teşekkür ederim Cem bey ve Coşku.
Arkaya 42 gram safra eklememe rağmen modelin burnu hala ağır olduğu için, akrobasi hareketlerinde ve özellikle inişte biraz dikkatli olmak gerekiyor.
Motoru zorlamadan ufak bir hover denemesi olmuş bile :)
İlerde çok güzel videolarını seyredeceğiz bu uçağın bence.
Hayırlı olsun
gokovali
30-01-2008, 23:36
Tebrikler..
Teşekkürler Metin bey ve Can bey. Evet, ufak bir hover denemesi oldu ve zor toparladı. :)
Video'yu ancak izleme fırsatım oldu Gürman Abi, hakikaten çok keyifli bir uçak olmuş. Güle güle uçur.
Çorbada tuzum olduysa ne mutlu bana. Ben kendim uçurmuş kadar keyif aldım videoyu izlerken inan.
Şu elimdeki uçakları hayırlısı ile bir kırarsam bundan bir tane almayı planlıyorum. :D
Teşekkür ederim Egemen. Bu da kaçak uçuşumuzdaki Little'a ait video. Hava çok açık ve model küçük olunca kamerada yakalaması zor oldu.
JzbZPSxaBMw
orhantekkan
23-05-2008, 23:58
Selamlar bende aldım bu modelden kısmetse yarın elimde olacak. Daha önc harrier model uçağım vardı (resimdeki) yakıtlı uçakla uğraşamadığım için bunu aldım. Bu uçağa önerebileceğiniz fırçasız motor ve esc kombinasyonu ne olabilir. Birde servo olarak standart servo sığarmı yuvalara yoksa micro servo almak zorundamıyız. Uçakta dikkat etmemiz gereken uçuş özellikleri ve sağlamlaştırmamız gereken yerler hakkında ufak bir görüş alabilirmiyim
orhantekkan
24-05-2008, 00:15
Özellikle gürman beyin cevapları çok önemli :)
Merhaba Orhan, pası aldım:). Modelin hayırlı olsun.
Bu modele uygun servo açısından tezat bir durum söz konusu. Patlar motorlu olacaksa mini servo, elektrikli olacaksa ister mini ister standart servo kullanabilirsin. Aleron için önemli değil ama gövde içine konacak rudder ve elevator servosu için 2 standart servo yeri kadar boşluk var. Elektrikli yapacağına göre standart servo kullanabilirsin, ağırlık dezavantajı dışında sorun olmaz. En azından basit ve hafif standart servolardan takarsan ağırlık fazla artmaz.
http://img145.imageshack.us/img145/6695/litleservote9.jpg (http://imageshack.us)
En dikkat edilmesi gereken yeri gövde üstünde kanopiden kuyruğa kadar olan kısım çok zayıf. Uçarken kırım açısından değil ama taşırken kırılabiliyor. Bu nedenle ensesinden kedi taşır gibi tutmamak lazım. Burun kısmı ise oldukça sağlam, kanopi önünden tutarak rahatlıkla taşınabilir.
Spor uçuş için 150 watt, akrobasi için 200 watt motor lazım. Seçeceğin motora göre 25-30 amper civarı ESC ve min.1800 mah ve üstü 3 hücreli lipo. THK'da satılan 1000 gram çeker fırçasız olabilir veya daha kaliteli eşdeğer bir motor takabilirsin. Toplam uçuş ağırlığı 600 gramın altında kaldığı sürece çok güzel uçacağından eminim.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, donanımı kesinleştirirken detayları konuşuruz.
orhantekkan
24-05-2008, 19:16
Çok teşekkürler abi cevabın için önce bir modeli toplayayım yapıştırmaları yapayım elektronik ve motor aksamına gelince senden yardım alacağım abi sorularım devam edecektir.
orhantekkan
02-06-2008, 21:02
Gürman abi motor ve esc pil kombinasyonlarım bunlar pil 2400 mah 3s lipo motorum 280 wat brusless resimdeki pil ve motor ve 40 A esc aldım. Montajlarını tamamladım servolarıda bağladım 2 standart 2 mikro servo ile olayı bitirdim. Şimdi şarj aleti almayı düşünüyorum imax B5 de karar kıldım umarım işimi görür güzel bir alete benziyor :).. Bu arada sormak istediğim elektrikli motorlarıda açılı şekilde yerleştirmemize gerek varmı yani yakıtlılar kadar moment etkisi varmı, birde ağırlık merkezini tam olarak nereden hizalamam gerekir.
Donanımın oldukça kuvvetli. Motorun 85 gram, pil 160 gram, ESC 30 gram toplam 275 gram ile deposu dolu .15'lik patlar motor ağırlığını geçmiş. Ağırık merkezini dengelemek için kuyruğa ağırlık eklemen gerekecek. Denge noktasını tüm donanımı üzerinde uçuşa hazır vaziyette iken hücum kenarından 66 mm geride olacak şekilde ayarlamalısın.
Motor yatağı, fabrika çıkışı sağa ve aşağıya açısı ayarlanmış şekilde geliyor. Motorunu, motor yatağı eksenlerine paralel şekilde yerleştirirmen yeterli.
orhantekkan
03-06-2008, 08:35
Donanımın oldukça kuvvetli. Motorun 85 gram, pil 160 gram, ESC 30 gram toplam 275 gram ile deposu dolu .15'lik patlar motor ağırlığını geçmiş. Ağırık merkezini dengelemek için kuyruğa ağırlık eklemen gerekecek. Denge noktasını tüm donanımı üzerinde uçuşa hazır vaziyette iken hücum kenarından 66 mm geride olacak şekilde ayarlamalısın.
Motor yatağı, fabrika çıkışı sağa ve aşağıya açısı ayarlanmış şekilde geliyor. Motorunu, motor yatağı eksenlerine paralel şekilde yerleştirirmen yeterli.
Abi bn motoru o şekilde monte edemedim mecburen burundan bir kısım keserek arkaya monte ettim resimde görüldüğü gibi. Bu yüzden oradaki açıyı kullanamadım açıkçası o açının derecesinide ölçmedim acaba kaç derecelik bir açısı vardı bende motor arkasına bir kaç pul koyarak o açıyı yakalamaya çalışırım. Cevaplar için teşekkürler.
Motor çekiş açısı; modelin elektrikli veya patlar motorlu oluşundan bağımsız olarak her modelde değişir. Standart tek bir açı değeri yoktur. Genelde planda veya klavuzda belirtilir. Büyük oranda motor gücüyle uçan 3D modellerde ise genelde kanat hücum açısı kadar motora aşağı açı verilir.
Little Extra'nın yapım klavuzunda elektrik motorlu dönüşüme ait bir sayfa hatırlıyorum, orada açılar belirtilmiş olabilir. Belirtilmemiş ise deneme-yanılma yöntemi geçerli. 2 derece sağa, 2 derece aşağı açı ile denemeye başlayabilirsin. Bu şekilde model yarım gazda bir süre düz irtifayı koruyabilmeli. Koruyamıyor burun düşürüyorsa aşağı açıyı azaltmak, tam gazda burun yükseltiyorsa aşağı açıyı artırmak gerekir. Benzer şekilde model sola yatma eğiliminde ise sağa açıyı artırmak gerekir. Tabii bunu yapmadan önce trimlerin düzgün yapılmış olması lazım.
orhantekkan
03-06-2008, 17:09
Motor çekiş açısı; modelin elektrikli veya patlar motorlu oluşundan bağımsız olarak her modelde değişir. Standart tek bir açı değeri yoktur. Genelde planda veya klavuzda belirtilir. Büyük oranda motor gücüyle uçan 3D modellerde ise genelde kanat hücum açısı kadar motora aşağı açı verilir.
Little Extra'nın yapım klavuzunda elektrik motorlu dönüşüme ait bir sayfa hatırlıyorum, orada açılar belirtilmiş olabilir. Belirtilmemiş ise deneme-yanılma yöntemi geçerli. 2 derece sağa, 2 derece aşağı açı ile denemeye başlayabilirsin. Bu şekilde model yarım gazda bir süre düz irtifayı koruyabilmeli. Koruyamıyor burun düşürüyorsa aşağı açıyı azaltmak, tam gazda burun yükseltiyorsa aşağı açıyı artırmak gerekir. Benzer şekilde model sola yatma eğiliminde ise sağa açıyı artırmak gerekir. Tabii bunu yapmadan önce trimlerin düzgün yapılmış olması lazım.
Teşekkürler abi o zaman ben 2 derece ile başlar ilk uçuşta gözlemlerim o zaman.
Orhan bey Harrier'den sonra tat verir mi bilmem ama yeni modeliniz hayırlı olsun.
Açı hesaplaması ile ilgili yararlanabileceğiniz bir şey yazmıştım.
http://www.hobbyrc.com/forum/showpost.php?p=195238&postcount=52
orhantekkan
06-06-2008, 14:18
Orhan bey Harrier'den sonra tat verir mi bilmem ama yeni modeliniz hayırlı olsun.
Açı hesaplaması ile ilgili yararlanabileceğiniz bir şey yazmıştım.
http://www.hobbyrc.com/forum/showpost.php?p=195238&postcount=52
Teşekkür ederim. Uçak şu anda hazır duruma geldi inşallah bu hafta sonu bir deneme uçuşuna gideceğim alıcı hariç şu an uçağın ağırlı her şey dahil 840 gr oldu .
Katil küçük Extra. İt dalaşı için mükemmel bir uçak.
1394003//
gokovali
17-06-2008, 01:29
Çok heyecanlı :D
Bu aralar her buluşmada büyük keyifle uçurduğum tek patlar motorlu modelim Little Extra. Motoru iyice ayar tuttu artık. Şiddetli rüzgarda da roket gibi gidiyor. Bu hıza bir de küçüklüğü eklenince kameranın kadrajında tutmak zorlaşıyor. Kameramanlıktaki kararlılığı için Murat'a teşekkürler.
-3552174236525599323&hl=en
ankaraya da bekleriz bu modeli abi :)
iron_eagle
06-08-2008, 01:15
süper bir uçuş ve süper bir video olmuş uçak da gerçeğini aratmıyo elinize sağlık
RealPower
06-08-2008, 10:04
Gürman Abi pilotaj konuşmuş yine tebrik ediyorum süppersin abi
Teşekkür ederim arkadaşlar.
Coşku; Ankara'ya gelebilirsem bu modeli rahatlıkla getirebilirim, bagajın sadece 1/4'ünü kaplıyor.
gurman abi baslarda bazi sorunlardan dolayi little extra yi cok sevmemistin ama simdi favori modelin bu oldu :cool:
amfetamin
06-08-2008, 12:08
Hocam yine heyecanlı ve keyifli bir uçuş seyrettik sağol.
Dediğiniz gibi şöyle arabaya rahat sığacak ama yakıtlı ve rüzgarı dert etmeyecek modeller çok anlamlı. Fakat tabi sizin gibi pilotaja sahip olana kadar beklenecek :)
gokovali
06-08-2008, 14:36
Güzel uçuş tebrikler
Teşekkürler Erol, Cihan bey ve Can bey. Şu aralar elimdeki tek patlar motorlu model bu.
Gürman Abi,
Üzerindeki motoru epeydir kullanıyorsun, nasıl şimdiye kadar sorunu oldu mu hiç?
Merhaba Egemen.
Little Extra'da kullandığım Magnum .15 motorla ilgili bazı tereddütlerim vardı ve zamanında senin çok zamanını almıştım, hatırlarsın. Rodaj kısmı biraz uzun sürdü ve başlarda sık sık durma problemi vardı. Ama senin verdiğin öneriler ve motivasyon sayesinde, ayrıca ekibimizden Erol'un çabaları ile şu anda saat gibi çalışıyor. Sağolasın...
gürman abi bu little extra yı başından beri izliyorum ve MC deki videoların beni acayip bir derecede almam için dürtekliyor.
her an stinger 10 uma bir kardeş olarak alabilirim. mosmor :) renk tercihim olacak :)
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&W=001479501&I=LXFWM2&P=K
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&W=001479501&I=LXDTB5&P=K x 4 adet
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&W=001479501&I=LXPUD9&P=K
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&P=8&I=LXLF63 x 2 adet
sence bunlar uygun ekipman mı ?
bunları OK lersem ($200 cicarı tutuyor-kargo ve gümrük derdi olmayacak) benim meşhur arkadaşlar tarafından eylül ün ilk haftası gelebilir.
diğer parçalar spinner, pil, alıcı vs. herşey elimde var.
...beni acayip bir derecede almam için dürtekliyor...:) Bu aralar her buluşmamamızda uçurduğum tek patlar motorlu modelim Little Extra. Çok keyifli ancak sendeki Stinger10 ile çok benzeşiyor. Aynı boyutlarda ve aynı uçuş tarzına sahip 2 modele aynı anda sahip olmak sıkıcı olabilir. Ama ben zaten sıkıldım diyorsan ve Little Extra'yı almaya kararlıysan pervane hariç linklerin uygun. Pervane 8x4 olmalı. Ben Mater Airscrew 8x4 Scimitar'ını kullanıyorum:
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXAA13&P=7
15'lik motor aslında bu modele 2 numara büyük. Ağırlık problemine neden oluyor. Ama daha küçük motorların sıkıntısı, ayar problemleri vb ile uğraşmak istemedim. Zamanında motor seçimi konusunda Egemen'in önerilerine kulak verdim ve rulmanlı olduğu için Magnum 15'i tercih ettim, çok memnunum.
NOT: Stinger'a kardeş olarak elektrik motorlu model düşünürsen HobbyLobby'de bu hafta meşhur Atmaca modeli indirimde yarı fiyattan satılıyor:
http://www.hobby-lobby.com/tb20.htm
evet aslında rulmanlı motor benimde ilk tercihlerim arasında.
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXRLG6&P=ML
olarak değiştirdim tercihimi.
Bu tip küçük uçaklar Stinger ile tanışmamdan sonra çok hoşuma gitmeye başladı. 50 m2 içinde arı gibi uçuruyorsun, çok zevkli bir şey. Taşıması kolay, temizliği de keza öyle. Dertsiz tasasız. Benzerliklerine karşın Stinger ın başına birşey gelir diye istiyorum açıkçası.
Son Trainer mecaramdan sonra elektrikli işinden soğudum açıkçası. Ama kullanmayacağım da değil. Atmaca yada Serce tarzı ucakları Bodrum da bana uçak al diyen, bu hobi ile yeni tanışan kişiler için düşünüyordum.
dün itibari ile gürman abi ve egemen in önerileri doğrultusunda bende bu modelden aldım.
model ve parçalar eylül ün ilk haftası gibi elime ulaşacak.
gürman abi kusra bakmazsan bende böyle bir konu açacağım forumda :) ;)
gokovali
24-08-2008, 00:48
Arabayı büyütmedin ondan küçük model alıyorsun :P
Hayırlı olsun bakalım.
:P oda var tabii ama asıl neden kırımlarda en az hasar en masrafsız modellerde oluyor :D
Arabayı büyütmedin ondan küçük model alıyorsun :P
Hayırlı olsun bakalım.
Sizi minyatürcüler sizi :)
hocam devir ekonomi devri... artk küçük motorlar, az yakanlar tercih ediliyor ;)
Hayırlı olsun Emrah. Yeni Little Extra konusunu merakla takip edeceğim.
orhantekkan
25-08-2008, 00:49
Gürman abi bakıyorum artık elden atıyorsunuz uçağı tebrikler. Ben daha fazla uçamadım ama elekrikli olarakta performansı çok iyi bunu söyleyebilirim.
Orhan, hiç videosu yok mu? Bu modelin elektrikli uçuşuna ait videoyu ve senin yorumlarını merak ediyorum.
evet gürman abi bende elden atmaya dikkat ettim.
bir keresinde benim decathlon EP yi denedim ve 1 m. önümde burunlama çakıldı. o günden sonra her tip modeli yerden kaldırıyorum.
yellowaircraf
25-08-2008, 01:05
Emrah, senin elin yayli ya da lastikli bir firlatma platformu yapimina baslar ;)
heee valla onuda yapmak lazım... :P bi o eksikti. bizim dükkan amaç değiştirmek üzere :D
benim ofiste motor rodaj sehpasını görenler "aaaa buda mı uçak ? uçuyormu ?" diyorlar.
fırlatma platformuna ne derler acaba ?
Emrah, senin elin yayli ya da lastikli bir firlatma platformu yapimina baslar ;)
gokovali
25-08-2008, 03:09
benim ofiste motor rodaj sehpasını görenler "aaaa buda mı uçak ? uçuyormu ?" diyorlar.
İnanmıyorum süper valla.. :P
orhantekkan
16-09-2008, 07:53
Orhan, hiç videosu yok mu? Bu modelin elektrikli uçuşuna ait videoyu ve senin yorumlarını merak ediyorum.
Kusura bakma abi biraz geç gördüm , Ufak bir kalkış videosu var şimdi yanımda değil onu eklerim. Ama artık uçak yok :(. Pazar günkü yarışlarda finallerden sonra biraz stres atıp uçayım dedim hava biraz rüzgarlıydı neyse rüzgara karşı biraz afallayarakta olsa kalktı güzel yükselde brkaç takla ve rüzgara karşı döndüm süzülmeye başladım tam o sırada kanatlar kırılıverdi ve elimden tek gelen gaz kolunu kapamaktı ve yere çakıldı . Lipo patlamış motor ve pervane diğer elektronikler sağlam ama burundan itibaren kanat sonuna kadar parçalanmış. Kötü oldu ama artık yeni bir elektrikli aldım hemen Great Planes E Performance Series EP YAK 54 3D ARF 41"
Geçmiş olsun. Yine de bir ara zaman bulursan küçük Extra'nın kalkış videosunu görmek isterim. Elektrikli performansını merak ediyorum. Belki bende üzerindeki patları söküp elektrikli hale çevirebilirim.
Yeni modelin de hayırlı olsun.
orhantekkan
16-09-2008, 21:08
Geçmiş olsun. Yine de bir ara zaman bulursan küçük Extra'nın kalkış videosunu görmek isterim. Elektrikli performansını merak ediyorum. Belki bende üzerindeki patları söküp elektrikli hale çevirebilirim.
Yeni modelin de hayırlı olsun.
Sağol abi bunlarda videolar fazla gözükmüyor ama sana bir fikir verebilir.
Birde yeni uçağımın resimleri,
http://www.metacafe.com/watch/1752260//
http://www.metacafe.com/watch/1752276//
Videolar için teşekkürler Orhan. Elektrik motoru ile daha kontrollü uçuyor gibi görünüyor.
YAK54'ü :censor::censor::censor::censor::censor::censor:'dan aldın sanırım, çünkü birkaç gündür gördüğüm ilanı şu anda görünmüyor:). Little Extra'nın donanımını YAK için yeterli olacak mı?
ya sabır ya sabır :D
nerede kaldı bu herr little extra m
ayın 6 sında çıkmış US den, halen yok piyasada.... :P
Dur hele Emrah, daha 10 gün olmuş:). Patlar motor mu düşünüyorsun?
sabırsızlık işte :rolleyes:
tabii patlar... artık biz bu metilalkol ile bütünleşmişiz. :) sesi, kokusu bir başka ediyor insanı...
birde ben şöyle düşünüyorum gürman abi... eğer model hareketli, 3d ye yakın ve içinde birazda coşku var ise GP tercih olmalı..
zaten kitle beraber bende tercihimi Magnum XLS-15A ten yana kullandım.
Dur hele Emrah, daha 10 gün olmuş:). Patlar motor mu düşünüyorsun?
orhantekkan
16-09-2008, 23:19
Videolar için teşekkürler Orhan. Elektrik motoru ile daha kontrollü uçuyor gibi görünüyor.
YAK54'ü :censor::censor::censor::censor::censor::censor:'dan aldın sanırım, çünkü birkaç gündür gördüğüm ilanı şu anda görünmüyor:). Little Extra'nın donanımını YAK için yeterli olacak mı?
Gayet kontrollü ve tepkileri hızlıydı. Evet rc panodaki uçak. Bence bu donanım yeterli olur çünki eski motor gayet güçlüydü.
;oleeea: 2.5 ay sonra US den gelecek kayıp kargom en sonunda Belçikada bulunmuş geçen hafta ve bugün Bodrum PTT ye gelmiş. Yarın teslim alacağım.
Gürman Abi müsade edersen bende yapım aşamaları, rodaj ve uçuşlarını bu başlık altında yazayım. Forumda kirlilik yaratmak istemiyorum ve tek konu ile devam etsin istiyorum.
Hadi geçmiş olsun Emrah. Bu başlıktan devam edersen çok sevinirim.
hkartol123
13-10-2008, 19:12
Coota ömrünü tamamlıyor ama... Yalan mı... Yarın öbür gün tamiri mümkün olmayacak bir şekilde kırılacak nasıl olsa. Yerine ikame bir uçak düşünmeyeyim mi yani...:cool:
Suçluysam suçumu kabul ediyorum, ama bir takım şeyleri önceden planlarsak, sonra uçağımız aniden kırılıverdiğinde, "ee şimdi ne alıcaz bunun yerine" diye düşünmek zorunda kalmayız.
Gürman Abi, nasıl şimdi sen genel olarak beğendin mi bu Little Extra'yı.
Öncelikle Gürman abi Böle bi tanıtım için teşekkür eder ve yeni uçağının hayırlı olmasını dilerim...
Egemen abi o Coota daha uçuyormu gerçekten?benimki kırılalı yıllar oldu ciddi uçuyormu hala o ilk aldığın coota???;oleeea:
teşekkürler gürman abi...
ve ve ve ;oleeea: en sonunda kutu elimde. hemen sizler için ilk fotoları yerleştiriyorum.
http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/th_PA150003.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/PA150003.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/th_PA150004.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/PA150004.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/th_PA150005.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/PA150005.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/th_PA150006.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/PA150006.jpg)
http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/th_PA150007.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/PA150007.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/th_PA150008.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/PA150008.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/th_PA150009.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/PA150009.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/th_PA150010.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/PA150010.jpg)
http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/th_PA150011.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/PA150011.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/th_PA150012.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/PA150012.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/th_PA150013.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/PA150013.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/th_PA150014.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/PA150014.jpg)
http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/th_PA150015.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/PA150015.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/th_PA150016.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/kutu/PA150016.jpg)
emo hayirli olsun diyorum ve bir yandada dusunuyorum senin filo eminim devasa boyuta ulasmistir artık:confused:bana gore forumda bu konuda acik ara ondesin yada cok kisa zamanda oyle olacaksin:D
teşekkür ederim erol
filo kalabalıklaştı haklısın :) hatta bunları istiflemede başlı başına olay olmaya başladı. :(
ama komşu ofislerin tavanları boş :D ve meraklılar. gelen müşerilerinde ilgisini çekmiyor değil. bir tavan çengeline bakıyor aslında :P
emo hayirli olsun diyorum ve bir yandada dusunuyorum senin filo eminim devasa boyuta ulasmistir artık:confused:bana gore forumda bu konuda acik ara ondesin yada cok kisa zamanda oyle olacaksin:D
Hafta sonuna kadar rodaj yapılır ve uçuşu seyrederiz sanırım. :)
maalesef gürman abi :)
dün akşam Bodrum u sel teslim aldı. :( bugün pistin önünden geçtim. bizim kurumuş Gölköy pisti yine doğal hali olan göl görünümünde idi. c.tesi ye kadar yakıcı bir güneş olmaz ise pazar günü uçuşlar iptal.
ama montaj ve sehpadaki rodaj pazar a kadar bitecek galiba ;)
Hafta sonuna kadar rodaj yapılır ve uçuşu seyrederiz sanırım. :)
kurulum klavuzu
http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/th_lextra0.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/lextra0.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/th_lextra1.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/lextra1.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/th_lextra10.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/lextra10.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/th_lextra11.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/lextra11.jpg)
http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/th_lextra12.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/lextra12.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/th_lextra13.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/lextra13.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/th_lextra14.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/lextra14.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/th_lextra15.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/lextra15.jpg)
http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/th_lextra2.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/lextra2.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/th_lextra3.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/lextra3.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/th_lextra4.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/lextra4.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/th_lextra5.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/lextra5.jpg)
http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/th_lextra6.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/lextra6.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/th_lextra7.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/lextra7.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/th_lextra8.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/lextra8.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/th_lextra9.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/lextra9.jpg)
Elektrik motor ile kullanımı
http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/th_lextra17.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/manuel/lextra17.jpg)
Emrah güle güle uçur. Çok güzel bir uçak hakikaten. Videoları heyecanla bekliyoruz. :)
teşekkürler egemen....
leylekler senin bu motorun ustası olduğunu söylemişlerdi bir zamanlar ;)
zamanı gelince rodaj konusunda tecrüblerine ihtiyacım olacak.
Emrah güle güle uçur. Çok güzel bir uçak hakikaten. Videoları heyecanla bekliyoruz. :)
Elbette, bilgim dahilinde elimden gelen her türlü yardımı yaparım.
orhantekkan
16-10-2008, 12:09
Yeni uçağınız hayırlı olsun güle güle kırımsız kullanın , bahtınız bana benzemesin. Ahh birde videosu olsaydı o düşüşün martı gibi kanat çırptı kerata.
teşekkür ederim orhan bey
umarım baht konusunda haklı çıkarsınız ama benimde çok yakın zamana kadar sizin gibi martı gibi düşen uçaklarım oldu.... :D
buda ayrı bir zevk gibi sanki. sessizlik ortamı, milletin birbirine bakışı,kalp atışları ve kanın dolaşımı bir farklı oluyor :P
yinede umarım hiç bir modelci yaşamaz.
Yeni uçağınız hayırlı olsun güle güle kırımsız kullanın , bahtınız bana benzemesin. Ahh birde videosu olsaydı o düşüşün martı gibi kanat çırptı kerata.
motor ve rodaj sehpası hazır. akşama rodaj var. herkesi beklerim :P
egemen şimdi bu durumda senin fikirlerini bekliyorum.
ben önceki asp ve SK50 motorlarımı şu şekilde rodaj yaptım.
tam gaz açıkken iğneyi o kadar açıyorumki pervane düşük devirde stop etmeyecek şekilde devir attıyor. bu şekilde 4-5 depo kadar sürdürüyorum ama her stop etme eğliminde iğneyi kısıyorum ve iğne turu 1.5-1.25 tura gelene kadar sürüyor. tahmini 6 depo sonunda 1.25 turda kalıyor.
pervane olarak 8x4 taktım şu an.
bu yöntem bu motor içinde uygun mudur acaba ?
http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/GP%20Motorlarim/Magnum%20XLS%2015A/th_PA160002.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/GP%20Motorlarim/Magnum%20XLS%2015A/PA160002.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/GP%20Motorlarim/Magnum%20XLS%2015A/th_PA160003.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/GP%20Motorlarim/Magnum%20XLS%2015A/PA160003.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/GP%20Motorlarim/Magnum%20XLS%2015A/th_PA160004.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/GP%20Motorlarim/Magnum%20XLS%2015A/PA160004.jpg)
http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/GP%20Motorlarim/Magnum%20XLS%2015A/th_PA160005.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/GP%20Motorlarim/Magnum%20XLS%2015A/PA160005.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/GP%20Motorlarim/Magnum%20XLS%2015A/th_PA160006.jpg (http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/GP%20Motorlarim/Magnum%20XLS%2015A/PA160006.jpg)
Emrah Bey hayırlı olsun.
Sanırım İngilizceniz var,aşağıdaki link ABC tipi bir motorun rodajı talimatı.
http://www.rcuniverse.com/forum/m_1850473/tm.htm
Bu arada motorun ne marka ve büyüklükte olduğunu anlayamadım?
model hayırlı olsun bizim ekipten sait arkadaşımızda aynı modelden bir adet aldı belki bu hafta ucuşa gidersek getirecek videosunu cekmeye çalışırım.
Ahmet Bey
Motor ASP nin Amerikan versionu Magnum marka. Avrupa - Uzak Doğu- Türkiye dahil ASP olarak bilinen motorlar Amerikada Magnum olarak geçiyor.
0.15 cc lik güçte şirinlik abidesi :P bir motor. Çalıştırma anahtarlık olarak kullan cinsten :D
Emrah Bey hayırlı olsun.
Sanırım İngilizceniz var,aşağıdaki link ABC tipi bir motorun rodajı talimatı.
http://www.rcuniverse.com/forum/m_1850473/tm.htm
Bu arada motorun ne marka ve büyüklükte olduğunu anlayamadım?
Magnum/ASP çok güzel bir motor.Keyifle uçurmanızı diliyorum.Bir hatırlatma;bu küçük motorlar rulmanlı da olsalar yakıtta muhakkak biraz hintyağı istiyorlar(mış).
http://www.rcuniverse.com/forum/m_8048318/tm.htm
Post#18 den sonrası
fullturkey
16-10-2008, 23:46
Emrah Bey,
Hayirlisi olsun,kırımsız guzel ucuslar insallah...
Koray Selam,
Dedigin gibi bu hafta sonuna yetistirmeye calisiyorum ucagi, deneyecegiz hava iyi olursa insallah,
Iyi Aksamlar,
sait
bizde şöyle bir gelenek vardır "büyük abla evlenmeden küçük abla evlenmez" :D nedense aklıma ilk gelen bu oldu :P
ben işi ağırdan alıyorum :D öncelik sizde...
bana güzel uçuş video ları gösterinki cesaretim biraz daha artsın. gürman abininkileri seyretmekten hebak oldum :D :D :D
Emrah Bey,
Hayirlisi olsun,kırımsız guzel ucuslar insallah...
Koray Selam,
Dedigin gibi bu hafta sonuna yetistirmeye calisiyorum ucagi, deneyecegiz hava iyi olursa insallah,
Iyi Aksamlar,
dün akşam acele ile rodaja başladım. ahmet abi rcuniverse de göz attım ama orada herkes farklı birşey anlatıyor bu konuda kafam dolandı açıkçası.
bu motorun orji. deposuna göre rodaj sehpasında 4 kat daha büyük depo ile 2 depo bitirdim.
bu arada gürman abi little extra nın deposu tam kibrit kutusu kadar adeta :D
1882824//
bir terslik olmaz ise hafta sonu ucuşa gidersem vidoyu ben çekerim pazarteside yayınlarım artık.
...bu arada gürman abi little extra nın deposu tam kibrit kutusu kadar adeta O fındık depoyla rodaj sonrası Little Extra 12 dakika uçabiliyor.
motorun rodaj öncesi ve sonrası video da ortalarda duyacağınız tık tık sesi alıyorum. gerçi bu ses SK50 motorda da dikkatimi çekmişti.
start verir gibi yaptığımda motorda komprasyon ( kusra bakmayın nasıl yazılıyor bilemedim) gaye güzel ama o tık tık sesi huzursuz etti beni. sanki krank kolu bir yere çarpıyor gibi. bu normal midir acaba ?
1885096//
Bahsettiğiniz Tık sesi biyel kolu yatağı boşluğu(imalatta özellikle verilmiş) sebebiyle piston konik gömlek tepesinde,üst ölü noktada sıkıştığında çıkan ses.Biyel kolu krank yatağı piston hareketsiz kaldığı noktada bir taraftan öbür tarafa sıkışarak ve gevşeyerek atlıyor.Merak edecek bir şey değil,çok normal.
Not: Rodaj linkinde ilk post rodaj bilgisi.
fenercister
18-10-2008, 00:45
Gurman Hocam Ve Emrah Kardesım Yenı Modellerınız Hayırlı Ugurlu Olsun ıkınızede Kazasız Kırımsız Ucuslar Dılıyorum ..cok Guzel Bır Model Gerceketen..bu Arada Bende Kendıme Guzel Bır Model Arıyorum Ve Kulanıpta Tavsıye Verebılecek Arkadaslar Varsa Ozel Msjla Bıldırırlerse Sevınırım.
Aradıgım Model Boyutları Ufak Stall Hızı Dusuk Dusuk Hızlarda Havada Tutunabılen Aynı Zamandada Hızlı Olabılecek Bır Model .
teşekkürler mustafa
gürman hocam bizden çok tecrübeli bu uçak konusunda. onun little extrası bayağıdır havalarda. darısı benim ve fullturkey in başına ;)
Gurman Hocam Ve Emrah Kardesım Yenı Modellerınız Hayırlı Ugurlu Olsun ıkınızede Kazasız Kırımsız Ucuslar Dılıyorum ..cok Guzel Bır Model Gerceketen..bu Arada Bende Kendıme Guzel Bır Model Arıyorum Ve Kulanıpta Tavsıye Verebılecek Arkadaslar Varsa Ozel Msjla Bıldırırlerse Sevınırım.
Aradıgım Model Boyutları Ufak Stall Hızı Dusuk Dusuk Hızlarda Havada Tutunabılen Aynı Zamandada Hızlı Olabılecek Bır Model .
fenercister
18-10-2008, 13:03
teşekkürler mustafa
gürman hocam bizden çok tecrübeli bu uçak konusunda. onun little extrası bayağıdır havalarda. darısı benim ve fullturkey in başına ;)
evet dostum gurman hocamızın tecrubesı tartısılmaz bu konuda ...senın extranın vıdeosunu ne zaman ızlıycez merakla beklıyorum
fullturkey
19-10-2008, 20:06
Gurman Abi,
Senin icinde sorun yoksa konu kirliligi yaratmamak icin Herr Little videosunu buradan devam ettirecegim,
Bugun ilk test ucusunu yapti, keyifli bir ucakmis yahuuu :)
http://www.vimeo.com/2007754
fullturkey
güzel bir uçuş olmuş, tebrikler...
hava dışında herşey çok mükemmel ;)
darısı başıma diyorum
fullturkey
19-10-2008, 20:27
Tesekkurler Emrah Bey,
Model kendi kendine ucuyor merak etmeyin rahat bir model, kırımsız ucuslar insallah,
İlk uçuş için çok başarılı Sait, tebrik ederim. İniş te çok iyi olmuş. Ben bu modeli doğru dürüst indirebildiğimi hatırlamıyorum. Foruma yazdın mı bilmiyorum ama kullandığın motoru ve toplam uçuş ağırlığını öğrenebilir miyim?
fullturkey
20-10-2008, 19:58
Gurman Abi Selamlar ve tesekkurler,
Motor olarak O.S15LA var, pervane 8x5 MasterScrew, Govde 707gr(2200mAh NiMh pil dahil) kanat 234gr = totalde 941gr uçuş agirligi var, deponunda dolu oldugunu dusunursek yaklasik 1kg ile havalaniyor. Agirlik merkezi onde ancak bu iniste bana kolaylik sagliyor, ucagi askida daha rahat tutmama yardimci oluyor gibi,
bugün bende eliminin kiri ile siftahı yaptım ve Herr Little Extra cığıma başladım. ;oleeea: 2 saatlik titiz bir çalışma yaptım.
muhtemelen resimler size herşeyi anlatacak :D
http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2020-10-08/th_PA200015.jpg (http://s296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2020-10-08/?action=view¤t=PA200015.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2020-10-08/th_PA200007.jpg (http://s296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2020-10-08/?action=view¤t=PA200007.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2020-10-08/th_PA200008.jpg (http://s296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2020-10-08/?action=view¤t=PA200008.jpg)
http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2020-10-08/th_PA200024.jpg (http://s296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2020-10-08/?action=view¤t=PA200024.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2020-10-08/th_PA200029.jpg (http://s296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2020-10-08/?action=view¤t=PA200029.jpg)
resimlerinin devamı için tıklayınız... (http://s296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2020-10-08/?albumview=grid)
fullturkey
20-10-2008, 20:52
Guzel gorunuyor Emrah Bey, güle güle kullanin,
Ben CA menteseleri yapistirdiktan sonra kaplaminin ustunden lifli bantla takviye attim, CA lar zamanla atmisti bendekiler, yakit degmemisken yapinca sonrasinda yakit degse bile cikmiyor yerinden,
bugün bu konuya kimse birşeyler yazmamış :confused:
neyse ben boş durmadım bugün. muhtemelen yarına herşeyi ile uçuşa hazır olacak ufaklık.
http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2021-1008/th_PA210003.jpg (http://s296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2021-1008/?action=view¤t=PA210003.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2021-1008/th_PA210015.jpg (http://s296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2021-1008/?action=view¤t=PA210015.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2021-1008/th_PA210022.jpg (http://s296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2021-1008/?action=view¤t=PA210022.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2021-1008/th_PA210027.jpg (http://s296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2021-1008/?action=view¤t=PA210027.jpg)
diğer resimler için tıklayınız... (http://s296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/yapim%2021-1008/?albumview=grid)
sehpada rodajıda bitmiş motorun ardından uçağıda bitirmiş bulunmaktayım. ;oleeea:
Uçağımın adını FROGGY koydum ? Nereden mi çıktı ? Resimlerden anlaşılır ;)
http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/th_PA220008.jpg (http://s296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/?action=view¤t=PA220008.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/th_PA220010.jpg (http://s296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/?action=view¤t=PA220010.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/th_PA220011.jpg (http://s296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/?action=view¤t=PA220011.jpg)
http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/th_PA220018.jpg (http://s296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/?action=view¤t=PA220018.jpg) http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/th_PA220026.jpg (http://s296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/?action=view¤t=PA220026.jpg)
Resimlerin devamı için tıklayınız... (http://s296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/modellerim/Little%20Extra/?albumview=grid)
yellowaircraf
23-10-2008, 00:03
Pazara ucus gozukuyor Emrah :)
bu pazar iş icabı denizli de olacağım cenk ama kesin değil... yatar ise uçuş kaçınılmaz ;)
video ları senden rica edeceğim. bende senin HBK2 ile meydan turlarını çerekrim artık :) :) :)
yarın görüşürüz
yellowaircraf
23-10-2008, 00:49
Tamamdir
gürman abi
little ın iniş takımlarının kalitesini bende farkettim. fazla kuvvete gerek olamadan açılabiliyor. bu yüzden ben yaylı tel ile bir destek sistemi yapmayı planlıyorum.
http://img519.imageshack.us/img519/2545/56983576wd8.jpg (http://imageshack.us)
gürman abi
little ın iniş takımlarının kalitesini bende farkettim. fazla kuvvete gerek olamadan açılabiliyor. bu yüzden ben yaylı tel ile bir destek sistemi yapmayı planlıyorum.
İsabet olur Emrah. Hatta şimdiden yedek bir iniş takımı hazırlığı yap bence. Aslında bu açılma modeli koruyor ancak ufak eğilmeleri düzeltirken bile hemen kırılıveriyor. Birçok kez düzeltme yapmam gerekti ve 2 kez elimde kırıldı.
Emrah Bey yaylı değil ama bir ara tel ile açılmayı kitlemenizi tavsiye ederim.Biz burada genelde bütün modellerimize bu kitleyici bağlantıyı yapıyoruz.Yaylı sitemi(eğer model epeyce ağır değilse) tavsiye etmiyorum.İnişte modelinizi gereksiz zıplatıp kırıma bile yolaçabiliyor.
Little henüz uçmadı mı Emrah?
gürman abi geçen gidişte aldım yanıma ama rüzgar müsade etmedi. orada yerde çalıştırdık. motor galiba biraz uğraştıracak. ancak 3.4-4 turda çalışıyor fakat bu seferde devir atmıyor fazla...rodajı uzun sürecek. herhalde min. 3 turda çeyrek galon ile scale uçuş yapacağım ilk zamanlarda. yavaş yavaş iğneyi kısacağım.
Little henüz uçmadı mı Emrah?
gürman abi geçen gidişte aldım yanıma ama rüzgar müsade etmedi. orada yerde çalıştırdık. motor galiba biraz uğraştıracak. ancak 3.4-4 turda çalışıyor fakat bu seferde devir atmıyor fazla...rodajı uzun sürecek. herhalde min. 3 turda çeyrek galon ile scale uçuş yapacağım ilk zamanlarda. yavaş yavaş iğneyi kısacağım.
Emrah Bey Eğer büyük iğne 3,5 tur açmadan motor normal çalışmıyorsa bunun rodaj öncesiyle ilgisi yok.Büyük ihtimalle küçük iğneniz aşırı sıkılmış,püskürme memesini tam gazda dahi tıkıyor.Tam gazda karb boğazından içeri bakıp püskürme memesi ile küçük iğne arasında 1mm civarında bir aralık olduğunu görmelisiniz.Ayara bu noktadan başlayınız.Karb lerin fabrikada ayarlandığı hususu
efsanedir(belki OS ler hariç).Bu ayarlarla oynamaktan kaçınmayınız.
zor olmayınca ellemiyordum ama deneyeceğim dediklerinizi.
Karb lerin fabrikada ayarlandığı hususu
efsanedir(belki OS ler hariç).Bu ayarlarla oynamaktan kaçınmayınız.
Bu arada benim Little'ın iniş takımı fazla tamir gördü, artık dokunsam kırılıyor. Değiştirmem lazım. Yurtiçinden buna uygun iniş takımı nereden temin edebilirim? Önerileri özel mesaj olarak gönderebilirseniz sevinirim.
aslında en güzeli karbon iniş takımları bu tip ucaklar için bulunmaz kaftan sait arkadaşımızın bir ucagında var inişte resmen düzleşiyor sonra hiç bir şeyolamış gibi devam.
sizin yerinizde olsam hobby cityden sipariş veririm bir tane carbon iniş takımı.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4502&Product_Name=Carbon_Fiber_Landing_Gear_100mm
gürman abi ben bir aluminyum ferforjeci ile görüşeceğim. benimkiler hazır sağlam iken örnek gösterip yaptıracağım ve ahmet bey in dediği gibi arayada ince bir bant geçtireceğim.
bir görüşeyim 2 şer çift yaptırırım senin içinde
Koray bey teşekkürler, uzun zamandır Hobbycity'deki CF iniş takımlarına ağzım sulanarak bakıyordum zaten ancak bölgesel gümrük problemi nedeniyle oradan sipariş veremiyorum.
Bana da yaptırabilirsen çok güzel olur Emrah.
gürman abi ben bir aluminyum ferforjeci ile görüşeceğim. benimkiler hazır sağlam iken örnek gösterip yaptıracağım ve ahmet bey in dediği gibi arayada ince bir bant geçtireceğim.
bir görüşeyim 2 şer çift yaptırırım senin içinde
normal aleminyumdan yaptırırsanız bir işe yaramıyor denedim duraleminyum olmalı yani sert alaşımlı orada bulabilirmisiniz bilemiyorum ben istanbulda bir kaç yerde buldum onuda pılaka halinde satarız diyince alamamıştım bir yerden sert aleminyum diye aldıgım parcada ilk inişte yamulmuştu bende motor zatem kuvvetli oldugundan iki parcayı üst üste koyarak kullandım bir süre.
Bu arada benim Little'ın iniş takımı fazla tamir gördü, artık dokunsam kırılıyor. Değiştirmem lazım. Yurtiçinden buna uygun iniş takımı nereden temin edebilirim? Önerileri özel mesaj olarak gönderebilirseniz sevinirim.
vallahi gurman abi naim ustanin tamir ettigi taraf hala sapasaglam bence diger tarafada elini degdirirse senin sorun hepten biter:D
Alüminyum yeterli rijitlikte değilse dahi,tekere mümkün olduğu kadar yakın bir ara köprü(mesela bir uzun saplama) konabilirse, alüminyum bacaklar da boy doğrultusunda biraz enli tutulursa( geriye katlanma mukavemetini arttırmak için) sanırım ağır modeller bile bu ayaklar tarafından taşınabilir yapılabilir.En büyük risk balerin gibi yanlara açılması.Bunu saplama(veya benzeri) bir tedbirle önleyebilirsek alüminyum iniş tk. kullanılır hale getirilebilir.
(Başka çare kalmazsa tabii)
Teşekkür ederim Ahmet bey ve Erol. Tamiri için Naim ustaya tekrar rica edeyim diye düşündüm ama yine başka bir yerden kırılacaktır.
eeehh bu model biteli 2 ay oldu ve tavanda çok asılı kaldı :)
dün uçmayı öğrenmesinin tam vakti idi... gerisi video da :D
E8Q4n5i3KjA
http://www.youtube.com/watch?v=E8Q4n5i3KjA
gokovali
11-12-2008, 22:23
Youtube yasaklı olmaya devam ediyor. Ne var videoda bakiim?
Youtube yasaklı olmaya devam ediyor. Ne var videoda bakiim?
can hocam http://www.ktunnel.com/index.php/1010110A/720cadaae83719eb370f8cf9f2f3a8a2fd737bf6dbf5e4fdcf 67ecf033f5c54059850b1095a27e4320175 denesen ?
Emrah harika uçurmuşsun Little'ı. Motor performansı da çok iyi. İnişte sanki fazla hız kesmişsin gibi algılamıştım ama gayet güzel teker koydu. Bu uçağın tek kötü yanı; video kadrajında tutmak çok zor:).
gürman abi teşekkürler... sayende bu modeli sevdim. :)
magnum motorun performansı çok iyi. çekişi bu modele bir gömlek fazla. burun yukarı dikişlerinde bıraksam aya kadar gidecek ;) fakat motorun biraz açılması süresi uzun sürecek sanırım. halen biraz zengin çalışmak istiyor, yakıt bakımından batıracak beni nerede ise :lol:
benim stinger a nazaran düşük hızda daha iyi tutunuyor ve daha hızlı uçuyor. inişlerde dediğin gibi acele etmemek, gazı erken kesmemek gerekiyor. 1 mt havada, yada geride gazı kesmiş olsaydım stall dan kaçış olmayacaktı.
ilk uçuşunda biraz agresif uçuş oldu ama bu modelede bu yakışıyor. fıkır fıkır yerinde durası yok.
fullturkey
12-12-2008, 09:35
Super uçuyor bu uçak yahuu, iniste super,bu hafta sonu bende ucurayim :) canim cekti.
Bir de su hobbycity deki yeni aydinlatmalar tam bu aksamustu saatleri icin deneyen oldu mu?
hkartol123
12-12-2008, 11:19
Süper Bi uçulş olmuş hayran kaldım Tebrikler Emrah Abi.Bu akrobasi işi fazlasıyla kanıma girmeye başladı bakalım sonuç ne olacak.Şu aralar bi proje ile uğraşıyorum ilk sinyalleri verim dedim sürpriz olacak:D:D:D
teşekkürler arkadaşlar.. :)
Super uçuyor bu uçak yahuu, iniste super,bu hafta sonu bende ucurayim :) canim cekti.
Bir de su hobbycity deki yeni aydinlatmalar tam bu aksamustu saatleri icin deneyen oldu mu?
sait aydinlatma isini bende düşünüyorum. ilk defa hava kapalı iklen gün batımında uçurdum. model biraz uzaklaşında kapkara oluveriyor. :P
Süper Bi uçulş olmuş hayran kaldım Tebrikler Emrah Abi.Bu akrobasi işi fazlasıyla kanıma girmeye başladı bakalım sonuç ne olacak.Şu aralar bi proje ile uğraşıyorum ilk sinyalleri verim dedim sürpriz olacak:D:D:D
doğru söylüyorsun hüseyin fazlasıyla hemde. :) biraz yüksekte olunca plotaj hatalarının affı olabiliyor.
birde şu konuya değinmek istiyorum.
gerek bu modeldeki magnum motorda gerekse egsozu biraz uzun olan SK 50 takılı low wing uçağımda egsoz çıkışna deflactor takıyordum. yağı uçaktan mümkün mertebe uzaklaştırmak için. son uçuşta low wing teki deflactoru çıkardım. eskisi gibi durun tam dik halede tırmanma sorunu egsoz basıncı arttığı için kalkmış oldu.
ne alaka diyenler için gürman abinin bu modeldeki bir videosunda şimdi farkettim kullandığını.
Deflektör eksoz basıncını niye düşürsün ki??
pardon tabir yanlış oldu yada ben yanlış biliyorum.
bu arada gürman abi kızacak bana. konu dallanmaya başladı :D
bir ara deneme maksadıyla ASP61 motorun egsoz çıkışını 30cm lik hortum ile inş takımı altına almıştım. motor zar zor çalıştı, öksürmeye başladı ve stop etti kısa süre sonra. yanlış mantıkta olabilirim ama bana eksozdan yeteri kadar hava basıncı tanka gitmedi ve yakıt motora yeteri kadar ulaşmadı gibi geldi.
Estağfurullah Emrah. Konu rotasında gidiyor zaten:), hoş dallanıp budaklansa da hepimiz birbirimizden birşeyler öğreniyoruz. Bahsettiğin durum ilgimi çekti. Kullandığımız 8-9 cm'lik deflektörün herhangi bir zararı olmadığını birçok yerde okuduğumu hatırlıyorum. Ama pratikte belirgin bir düzelme saptadıysan mutlaka bir sebebi vardır. Konuya hakim olan arkadaşlarımız da yorum yaparsa bilgilenmiş oluruz.
Bu egzost uzatması devamlı tartışma konusudur.Pratikte genelde egzost ne kadar rahat atılırsa motor o kadar güç kazanır.Bu uzatmalar en iyi dıurumda güçte negatif bir fark etmemelidirler ama bu zor biraz.Yine de motor ayarları ile oynanmasını tavsiye ederim.hatta belki uzatmanın da boyu amacı bozmayacak kadar kısaltılabilir.Bir de bu uzatmalar motorun biraz zengin çalışmasına sebep olabilir,ayarla biraz fakirleştirilip denenmeli derim.Yabancı forumlarda ,bu uzatma takıldığında bir türlü düzgün çalışmayan motor şikayetleri okuyorum.
ilk uçuşunda burun diktiğinde aksıran sk50 motor resmini ekliyorum. ben bu sorunu hep motor yeni diye düşünüyorum. zaten can hocam bu motoru ilk verdiğinde egsozu uzun gelmişti. "orj. mi abi bu dedim." "evet" dedi
aradaki parlak kısım çıkarılabiliyor ve onun bittiği yerdede mazgal gibi delikli bir parça var. bunu çıkarmayı cesaret edemedim. egsoz zaten uzun birde ben deflactor takıyorum dedim ve çıkardım. low wing adeta çıldırmıştı. birde şu ara parçayı çıkararak deneyeceğim kesin.
ayni durumu little extranın magnum motorunda rodaj sırasında da yaşadım. bahriz değil ama onu çıkarınca motor nefes alır gibi oldu.
yine bir ağebeyimizin yaklaşık 1 snedir bende olan enya motorlu trainer ında yaşadım. videosunu ekliyorum.
http://www.metacafe.com/watch/1927105//
video başında pist başı yapıyorum, gazı ivmeli veriyorum, hızlanmıyor, bu sefer tam gazlıyorum yine gitmiyor uçak. en sonunda fakirleştirdim motoru zar zar zor kalktı uçak. aşırı basınçla deflaktör fırladı ve model rahat bir nefes aldı.
Emrah Bey, SK susturucularda içerde baffle(mazgal delikli perde) olmaz.Sizinkinde var mı?Var ise hiç tereddüt etmeden çıkartın derim.Ara parlak parçayı ise deneme amaçlı çıkartabilirsiniz.Ben teorik olarak itiraz ederim ama pratik değişebiliyor.
Emrah Bey, SK susturucularda içerde baffle(mazgal delikli perde) olmaz.Sizinkinde var mı?Var ise hiç tereddüt etmeden çıkartın derim.Ara parlak parçayı ise deneme amaçlı çıkartabilirsiniz.Ben teorik olarak itiraz ederim ama pratik değişebiliyor.
resimde belli değil. kırmızı dairenin egsoz çıkışına doğru bittiği yerde ufak bir halka var baffle (yeni bir kelime öğrendim :) ) baffle ın görevi nedir ?
iron_eagle
12-12-2008, 20:29
abilerim belki biraz ukalalık gibi olacak ama otomobillere ve motorsikletlere karşı ilgim olduğundan egsoz boyunun motor gücüne etkisini araştırmışlığım var
egsozun görevi motordan gelen kirli ve sıcak gazları soğutarak uzaklaştırmaya yarar. Gazların soğuması sesi de azaltır çünkü sıcak gaz soğuk havanın içerisinde tıpkı kaynar sudan yükselen kabarcıklar gibi patlayarak gürültü yapar.
ancak egsoz sisteminin ucuna gittikçe soğuyan gazın hem motordan çıkarkenki hızını kaybettiği ve soğuduğu için borudan dışarı genleşme isteğini kaybettiği için egsoz sisteminin içinde yığılır(hızlı gazın basıncı düşüktür yavaşlayınca egsoz borusunun ucunda ve deflaktörde basıncı artar bu sebepten fırlamış olmalı) ve motordan gelmeye devam eden gazı sıkıştırır silindirlerden tam olarak temizlenmeyen kirli gazlar temiz hava girişini dolayısıyla gücü düşürür bu sebepten tüm profesyonel yarış arabalarından egsozların susturucu kısımları sökülür çünkü susturucu bir ısı eşanjörüdür sağa sola dönen ve gazın yolunu ve soğuma süresini uzatan dolayısıyla gücü düşüren şeylerdir (sokaklarda yarışma derdinde olup da kendi arabalarını kendi çaplarında modifiye eden insanlar bu sebepten susturucuları delerler)
buna göre egsozdan deflaktörü çıkarmak ara parçayı çıkarmak hatta egsozu komple sökmek motorun verimini arttıracaktır gürültüsünü de çok arttıracaktır
(kendi yorumumdur belki gençler ve yeni araştıranlara basit anlatım olur diye yazdım siz üstadlarda bunun üzerine yorumlarınızı yazarsanız amacıma ulaşmış olurum)
Eğer eksoz sadece basit bir susturucu değil de, Tuned Pipe ise, çıkışa takılan uzun bir deflektör büyük ihtimalle "Tuned" olayını bozacaktır.
Tuned pipe, eksoz içerisinde bir geri basınç oluşturarak, yanmadan atılan yakıt ve sıcak gazın tekrar motor patlama odasına dönmesini sağlar ve motor performansını çok ciddi şekilde arttırır.
Şu sitede mükemmel bir animasyonlu anlatım var:
http://www.bukupower.com/animateCorrect.html
Ama eksoz sadece basit bir susturucu ise, deflektörün bence hiç bir etkisinin olmaması gerekiyor.
Diğer yandan da Emrah'ın deneme ile sabit tecrübesi var...
Tower susturucuların aksine bu SK susturucuları ne yazık ki semituned değil.Dolayısıyla bir süperşarj etkisinden söz edilemez.Buna mukabil Iron Eagle Bey in dediği doğru.En iyi susturucu, olmayan susturucu.Ne kadar az boğar ise o kadar az zararlı.Yine de Emo biraderimin egzost kuyruğuna dirsek uzatma takması SK nın güç çıkışında çok belirgin bir sonuç yaratmaması lazım.Ben uzatmayı taktıktan sonra iğne ayarlarımla tekrar oynayarak denemeler yapardım.
Bir de tecrübe ile sabit(Ben değil), susturucunun çıkış ağzı çapı biraz büyütülebilirse(matkap veya taşlayarak) motorun devri artıyor.
iron_eagle
13-12-2008, 11:58
Iron Eagle Bey in
aman abi ne beyi yaşım 21 :) bey olamadım daha ama sağol
gokovali
13-12-2008, 23:53
EMO'daki SK 50 nin bir kardeşi de bende var. Ara parça varken motor daha sessiz ve soğuk çalışıyor. Parça çıkınca ses ve performans artıyor ama ısınma artıyor. Çok denedim. ve en sonunda ara parçaayı çıkartarak kullanmaya başladım. Motorun ömrünü kısalttığının farkındayım ama 52$ lık motor bir kaç yıl tam verimli çalışsın yeter. Gerçi 5 saatten fazla rodaj yaptığım için daha uzun dayanacağını tahmin ediyorum. Bendeki OS .46 SF belki 200 saat çalışmıştır ama iyi rodajdan (10 saatten fazla) hala çok sıkı kompresyon ile uçakları eskitmeye devam ediyor.
Hayırlı uçuşlar...
ilk uçuşta bende o parçayı çıkarıyorum :)
Ben uçak motorlarımda şimdiye kadar hiç deflektör kullanmadım. Ama Traxass T-Maxx off-road modelimin üzerindeki 3.3cc'lik motorun tuned pipe çıkışında takılı ve de deflektörlü olsun olmasın, motorun çalışmasında hiç bir değişiklik olmuyor.
Belki de tuned pipe olması deflektörün varlığını önemsiz kılıyordur. Yukarıda verdiğim linkteki animasyonu tekrar izledim de, basınç etkisi eksoz çıkışına ulaşmadan çok önce gerçekleşiyor. Demek ki deflektörün takılı olması, tuned etkisini değiştirmiyormuş.
Tuned olmayan susturucularda etkili oluyor anlaşılan.
SK 50 de ara parçayı çıkartmak muhakkak motor devrini olumsuz etkileyecektir.
2009 yılının ilk uçuşu Little Extra ya nasip oldu...
Henüz 1 saat çalışma zamanı olan Magnum motor ile boğuşmalarım halen devam ediyor.
İğne ayarını 2 tura getiriyorum tam gaz verince stop etme eğilimi içinde, 4 tura getiriyorum çeyrek gazın altına düşünce stop etme eğilimi içinde. bu hafta içi motor yatağından söküp rodaj sehpasında bakıma alacağım.
MmK2k67RtrQ
http://www.youtube.com/watch?v=MmK2k67RtrQ
mehmet1846
01-01-2009, 20:44
Emrah bey merhaba,
Sizin motorda idle iğnesi ayarsız gibi geliyor,önce buna bakmalı...
Diğer problem,iğne üstündeki o ring kaçak yapıyor olabilir bir kontrol etmek lazım...
Bunlardan başka buji hatası da olabilir No:8 OS ile denemek lazım...
Sevgiler
Mehmet ARCASOY
gürman abi
bu model sende de bende de üvey evlat muammelesi görüyor galiba.. :)
yarın hava müsade ederse yeni bir video gelecek benim extradan
birde şu iniş takımına bir ayar çektim. esnemelere artık son diyorum nasipse.
aradaki teli merak edenler için belirteyim. uçak üzerindeki biriken negatif yükü bu şase kablo ile topraklama niyetindeyim :lol:
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.