PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Upstar planör - sağa devrilme problemi

PATO
13-01-2008, 01:53
Coşku, videonun 1dk 20.saniyesi civarında sola spiral çizmişsin (uzak çekim beni yanıltmadıysa). Benim Upstar sürekli olarak bu hareketi yapıyor ama yere doğru. Hangi komutu verirsem vereyim yere doğru spiral çizip düşüyor. Bunun nedeni ne olabilir sence?

red_fin
13-01-2008, 09:21
Gürman Abi, Coşku yukarıya doğru yükselmek için sert rudder ile dönüş yaptığından öyle görünüyor. Senin upstar, acab tip stall denen hikaye yüzünden mi sürekli viril yapıyor. Kanat ucunun lift sağlayamaması yüzünden, kanat kökünden önce stall olmasından kaynaklanan bir durum olabilir bu. Özellikle kısa kanatlı uçaklarda çok görülür. Akrobasi uçakları da özellikle tip stall'a çabuk girecek şekilde tasarlanıyor ki daha çevik manevra yapabilsinler.

Tip stall olayını azaltmak için birkaç yöntem var, bir tanesi washout vermek. Ama bu pek mümkün değil senin upstar için galiba.

Diğer bir yöntem de hücum kenarını zımparalayarak kanat ucuna doğru daha küt bir şekil almasını sağlamak.

Ya da daha hızlı uçurup dar manevralardan kaçınarak genel olarak stall olmasını engellemek.

Kanat açıklığı neydi senin upstar'ın?

KLL
13-01-2008, 12:09
benim guppy aynı şekilde dönmek isterdi hep, bu sanırım montajı doğru yapılmamış kuyruktan ileri geliyor. motor gücü de az olunca uçak bildiği gibi uçmak istiyor.

PATO
13-01-2008, 12:52
...Kanat açıklığı neydi senin upstar'ın?
1725mm. Toplam uçuş ağırlığı 980 gram. Kullandığım motor 320w Ultrafly (http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXKRU5&P=7 (http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXKRU5&P=7)), 12x6 APC.
Acaba model hızlanamadığı için mi bu durum oluşuyor? Pervaneyi küçültüp tekrar denesem mi? Veya videoyu seyredip başka bir çözüm önerebilir misin? Özellikle videonun son sahnesinde modelin girdiği çıkmaz çok can sıkıcı.

s4un8RUe248

Konu biraz dağıldı ama olsun, bu da planör :).

KLL
13-01-2008, 19:01
iki şey sormam lazım. 1 pervane nin büyüklüğü ve motorun aşırı gücü nedeniyle tork uçağı sağa doğru döndürüyor olabilirmi. videoda dönüşler hep motor çalışırken oluyor.

yüksekçe biryerden motoru çalıştırmadan attığınızda uçak rügar yokken sağa dönmek istiyormu? ben albatorsu düz zeminde elimden yere paralel şekilde attığımda uçak üzerindeki pilin ağırlığına baplı olara ya dümdüz süzülür yada hafifçe aşağı yönelerek iner. guppy ise her koşulda dönmeye çalışırdı.

dönmek istemiyorsa, sorun motor ve pervaneden ileri geliyordur. bence pervaneyi küçültün mesela o ağırlık için 8 yada 9 inç pervane yeterli çekiş üretir. ben 1200 gr için 9x5 kullanıyorum ki videolarımı izlediniz. motorda gws nin 10 inç pervane öneren motoru.

2. olasılık ve en kötüsü, kuyruk çaplı yapıştırılmıştır ki benim guppy mde olan buydu. uçak devamlı sağa dönmek istiyordu. ilk kazadan sonra yaptığım özensiz tamirat sonunu hazırladı. yapısal bir hata varsa malesef yapacak birşey yok tekrardan yapıştırmak haricinde.

sizce nedir?

PATO
13-01-2008, 20:24
Bence 1. şık. Düşük pervane ile son bir kez daha deneyeceğim. Teşekkürler.

red_fin
13-01-2008, 22:40
Gürman Abi,
Tip stall ile alakası yokmuş durumun. O kanatlar tip stall olmaz.

Ama motorun torkundan olması da mümkün değil. Torktan olsa sağa değil hep sola doğru yuvarlanırdı. Malum pervane pilotun gözü ile bakıldığında saat yönüne doğru dönüyor. Etki-tepki meselesi (Newton amcanın 3 numaralı hareket yasası) yüzünden motor saat yönüne doğru dönerken aşırı torkta ters güç uçağı sola doğru yuvarlar. Bilhassa çok hafif serbest uçuş modellerinde çok gözlenir bu durum, gereğinden büyük pervane kullanılırsa veya lastik çok fazla tork yaratacak şekilde kullanılırsa uçak sola doğru yuvarlanır.

Senin uçak sağa düşüyor.

Bu yüzden 1 olasılık mümkün değil.

Sanki dikey dengeleyicide bir sorun var gibi geldi bana. Kuyruğu sola sola ittiği için uçak sağa yuvarlanıyormuş gibi. 2. olasılık diyorum ben. Kuyruk problemi. Ya da gövdenin çarpıklığı diyeceğim ama muz gövde olsa farkederdin muhakkak.

Kuyruğu iyice bir gözden geçirmeni tavsiye ederim.

Ama her halükarda pervane değiştirmek kuyruk değiştirmekten daha kolay olduğu için bir denemekten de hiçbir zarar gelmez. Ama daha küçük pervane ile daha hızlı uçmak isteyebilir ve daha fazla yuvarlanabilir. Dikkatli ol uçuşta. Sonuçtan bizi haberdar edersin değil mi..

Bu arada videonun sonundaki kurtarış muazzamdı. Ben olsam çoktan pes edip çakmıştım o uçağı. Tebrik etmek istiyorum.

KLL
14-01-2008, 10:16
pervane uçağaın içinden bakınca sağa doğru dönmüyromu ?? etki tepki meselesinden mi emin değilimde derin hatveli pervane havaya "tutunduğunda" gövdeyi motor döndüğü tarafa çekmeye çalışıyor gibi geliyor bana. aynı tahtaya sıkışan matkapın kendini çevirip bileğinizi burkması gibi birşey.

red_fin
14-01-2008, 11:06
Çok kafa karıştıran bir konudur bu. Göz önüne getirmek pek kolay değil.

Bir iki kaynak göstereyim.

http://www.flyaboveall.com/crossingover.htm (7. Madde, "Understanding Torque)

http://www.fly-imaa.org/imaa/hfarticles/flying/v10-2-21b.html (3. Paragraf)

Motor torku uçağı her zaman pervane dönüşünün ters yönüne yuvarlar. Bunu denemenin bir güzel yolu da şu. Elektrik motorunu masanın üzerine koy ve hiç bir yere bağlamadan çalıştır. Motor kendini sola doğru atar. (arkadan bakıldığında)

KLL
14-01-2008, 12:08
peki ya el matkabı? ne tarafa doğru bileği büküyordu yahu :D canlandıramadım şimdi gözümde... o zaman pato, geçmiş olsun kuyruk eğri. (kanat çarpık değilse)

PATO
14-01-2008, 13:58
Konuyu dağıtma pahasına yardımlarınız için teşekkür ederim.
Bu model ARF, gövde plastik, kanat ve kanatçıklar balsa. Dikey dengeleyiciyi tekrar tekrar kontrol etmiştik, orada problem yok. Tespit ettiğimiz tek problem; kanadın, plastik gövde üzerine tam oturmamasından kaynaklanan hafif sağa yatmış durması idi. Bu nedenle gövde-kanat birleşim yerinde sağda balsa destek ile yükseltme yaparak kanadı yere paralel duruma getirdik. Ama uçuşu değişmedi.

red_fin
14-01-2008, 14:06
Matkap da aynı hikaye, ucun döndüğü tarafın tersine atar.

red_fin
14-01-2008, 14:09
Gürman Abi,
Kanadı yere paralel duruma getirirken gövde de paralelliğini korudu mu? Yani kuyruk normal durumda gövdeye 90 derece oturuyor olabilir, ama havada kanat yere paralel duruma gelince gövde bir tarafa doğru yatık kalıyorsa kuyruk da haliyle gövde ile beraber yatacağı için sorun çıkartıyor olabilir.

Başka birşey gelmiyor benim aklıma açıkcası.

KLL
14-01-2008, 14:50
zaten buna neden olabilecek iki şey kanadın çarpıklığı yada kuyruk dikmesinin açılı durmasıdır. yatay dengeleyici çarpık değil ama açılı dursa bile (dikkat çarpık "twisted" değil - açılı) uçak düzgün uçuyor. ben albatrosumun kuyruğunu çatlattığımda uçak yatay stabilizatör ün bir tarafı aşağıda birtarafı yukarıda kalmasına rağmen dümdüz uçabiliyordu. ancak kuyruk dikmesinde böyel bir şansımız yok çünkü dönüşleri yaptıran bu yüzey. uçağı tüfek tutar gibi tutup önden baktığınızda kuyruk düzgünmü? ayrıca kanadın iki tarafı aynı ağırlıktamı?

red_fin
14-01-2008, 15:17
Benim Coota'da hem kanat çarpık hem yatay dengeleyici. :D
Ama birbirlerinin tersine doğru çarpık oldukları için çok güzel dengeliyorlar, uçak dümdüz uçuyor.

PATO
14-01-2008, 15:46
Belirttiğin noktaların tek tek kontrolünü yapıp bildiririm Egemen.

KLL
14-01-2008, 16:12
ya benim belirttiğim noktalar? :D

PATO
14-01-2008, 17:57
O noktaları da dikkate alacağım tabii ki, sana da teşekkürler Coşku. :)

KLL
14-01-2008, 18:15
:D sağol abi beni kırmadığın için.

birde dikkat edilmesi gerek şu nokta var . ---> ( . )

PATO
14-01-2008, 18:45
Bu son nokta gözümden kaçmış.
Daha önce yanlış bilgi vermişim. Gövde-kanat birleşim yerinde sağa değil sola balsa destek ile yükseltme yapmışız. Dengeleyicilerin görünümü:

KLL
15-01-2008, 13:19
düzgün olmadığı kesin birşeylerin. gövde neden o şekilde eğri? ayrıca kuyruk dümenindede bir tuhaf duruş.

PATO
15-01-2008, 13:25
Rudder'ın bant menteşesi gevşemiş, yenileyince düzelir.
Gövdenin neresi eğri?

KLL
15-01-2008, 13:35
tahta ile destek yaptığınız kısım eğri görünüyor fotoğrafta. bunun tek başına belli bir tarafa dönüşe neden olacağını sanmam. ancak uçağın alt kısmı sağ kanat altına daha yakınsa ağırlık merkezi nedeniyle o tarafa döner uçak.

red_fin
15-01-2008, 14:16
Gürman Abi,
Fotoğraftan mı değil mi çok anlamadım ama Coşku'nun da dediği gibi gövde önden bakınca sanki sağa doğru burulmuş gibi duruyor. Eğer gövdede böyle bir çarpıklık varsa, kanat altındaki destek sayesinde yere paralel olsa bile gövde ve de doğal olarak gövdeye 90 derece olan kuyruk açısı bozulacağı için uçak yatıyor olabilir.

Kanat destek pimleri yere tam paralel duruyor mu?

Eğer gövdede bir çarpıklık varsa, kanadı ne kadar paralel yaparsan yap, uçuşu değişmeyecek. Tek çare kuyruğu da çarpıtmak. Yani gövde ile arasındaki 90 dereceyi bozup gövde çarpıklığını tolere edecek şekilde yere 90 derece yaptırarak yeniden yapıştırmak. Kanat ile yatay dengeleyici birbirine paralel ve yere 90 derece olduğu sürece altında taşıdığı gövdenin ufak tefek çarpıklıklarını tolere edebilir. (Muz gövde sendromunu hariç tutuyorum, onda çekiş açısı filan da giriyor işin içine).

Şu lazer çizgi çıkartan ölçme aletlerinden varsa elinin altında, bu tür çarpıklıkları teşhis etmek için çok faydalı oluyorlar. Bir bak derim abi.

red_fin
15-01-2008, 14:18
Bir de yattığı tarafın tersindeki kanat ucuna ağırlık ekleyebilirsin ama bu sadece yarabandı yapıştırmak olur. Kesin tedavi değil yani.

PATO
15-01-2008, 14:29
Eve gider gitmez lazer ile kontrol ederim. Sol kanada ağırlık ekleyerek uçurmayı denemiştik, sonuç değişmemişti.

red_fin
15-01-2008, 14:44
Yarabandı tutmadı anlaşılan. Ufukta bir operasyon görünüyor abi senin uçağa.

PATO
15-01-2008, 16:00
Aslında sinirlerimi bozmuştu ve uçağı rafa kaldırmıştım. Bu konu sayesinde gerekirse opere edip düzgün uçurmaya heveslendim.

KLL
15-01-2008, 17:41
abi ağırlık çözüm değil. çünkü havanın akışını değiştiriyor çarpık uzuvlar. ağırlık ise sadece herhangi bir kuvvet etki etmiyorken dengeye getiriyor.

red_fin
15-01-2008, 18:09
Dedim ya işte, kopuk uzuvu hansaplast ile tutturmaya benziyor ağırlık eklemek ama genel anlamda bir tarafa devrilen uçaklarda karakter değişikliği var mı yok mu diye gözlemlemek için işe yarayabilir.

Gürman abiler ağırlık ekleyerek denemişler zaten ve bir değişiklik olmamış, demek ki mesele çarpıklıktan kaynaklanıyor, dengesizlikten değil. Kesin teşhis koyduk gibi bence.

KLL
15-01-2008, 18:25
benim guppy de aynı böyleydi ve sola zor dönebiliyordu... o uçak ARF değilmi gövde nasıl çarpık olabilir?

PATO
15-01-2008, 18:33
Uçak ARF ve gövde plastik. Plastik gövde çarpık olabilir mi ki?

red_fin
15-01-2008, 20:00
Olur mu olur. Kul yapisi sonucta. Hem de kullar muhtemelen Cin'li.

Benim aklima baska bir neden gelmiyor valla.

PATO
15-01-2008, 20:56
Lazerle nasıl/nereden kontrol etmeli acaba?

KLL
15-01-2008, 23:18
abi en kötü balsadan yeni bir gövde yaparsın olmazmı? hatta köpükten çalışırsın.

red_fin
15-01-2008, 23:22
Gürman abi, gövdeye yandan dik gelecek şekilde kanat pimlerine doğru tut. Gövdede bir burulma varmı, kanat yatakları ile yatay dengeleyici paralel mi bunu tespit etmeye çalışalım.

red_fin
15-01-2008, 23:27
Sonuçta gövdede bir burulma varsa kanat yere paralelken kuyruk çarpık duruyor olacak. Şekildeki gibi. Varsa bu çarpıklığı anlamaya çalışalım yani. Bir de su terazisi çok işe yarar bu gibi durumlarda.

PATO
16-01-2008, 00:03
(http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=15303&page=15) Buraya kadar olan mesajlar Albatros Planör konusundan taşınmıştır.

red_fin
16-01-2008, 00:15
Ok. İyi oldu taşıman Gürman abi. Şimdi konuyu tekrar albatrosa toparlama derdi olmadan rahat rahat fikir mübadelesinde bulunabiliriz...

PATO
16-01-2008, 00:40
Kanat pimleri ile yatay dengeleyici paralel görünüyor. (Hem ışığı tut, hem foto çek ancak bu kadar oldu)

PATO
16-01-2008, 01:04
Herşey doğru görünüyor.

c/z
16-01-2008, 09:15
Baştan sona okudum kaçırmış olabilirim..
Motor çalışırken bu sorun oluyor ise eğer, sorun motor açısında olamaz mı?
Son önden çekilmiş resimde motor (0) açı ile bağlı gibi duruyor..
Motor çalıştığında eğer motor da güçlü ise videodaki bu hareketi yapabilir..

red_fin
16-01-2008, 09:30
Hakikaten her şey doğru görünüyor.
Cem abi, motor torkundan olsaydı uçak ters tarafa doğru devrilirdi, ama çekiş açısı konusunda haklı olabilirsin. Dün gece bilgisayarı kapatıp yattıktan sonra benim de aklıma aynı şey geldi.

Zaten başka da düşünecek birşey kalmadı. Gövde düz, kuyruk-kanat paralel. Ya polihedral açısı, ya çekiş açısı kaldı geriye. Polihedral açılarda bir yamukluk olsaydı eminim gözden kaçmazdı. Kala kala motor kalıyor düşünecek.

Gürman Abi, süzülürken uçuş dengesi nasıl peki? (aslında belki ilk sorulması gereken soru buydu ama atladık)

KLL
16-01-2008, 11:47
ben onu sormuştumda cevap gelmedi. motorsuz halde ne oluyor diye merak ediyorum

oguzhangunes
16-01-2008, 13:04
Beyler pek anlamam ama genede bilgi alış werişi olsundiye söylemek istediğim bir şey war bu sorun motorun konum açısından kaynaklı olabilirmi ucaga tam düz monte edilmemesi gerekmezmi??

PATO
16-01-2008, 13:06
...yüksekçe biryerden motoru çalıştırmadan attığınızda uçak rügar yokken sağa dönmek istiyormu?...
Kusura bakma Coşku, bu noktayı da kaçırmışım:).
Süzülüş testini modelin ilk uçuşu öncesinde yapmıştım ve metrelerce yere paralel süzülüp son anda burnunu düşürüyordu. Bu testi yaptığımda uçağın orijinal fırçalı motoru ve nikel külçe pilleri üzerindeydi.

Süzülüş testinden sonraki fırçalı motorlu ilk uçuşta da sağa devrildi.
o3ABnBmT3dQ

Ayrıca kanadın iki tarafı da aynı ağırlıkta.

PATO
16-01-2008, 13:23
Beyler pek anlamam ama genede bilgi alış werişi olsundiye söylemek istediğim bir şey war bu sorun motorun konum açısından kaynaklı olabilirmi ucaga tam düz monte edilmemesi gerekmezmi??
Bu tarz yavaş uçan elektrikli uçaklarda 3-5 derece sağa açı verilmesinin ben pratikte ciddi bir etkisini göremedim. Normalde motor çekiş açısı, pervane torkunu yenmek için verilir. Son zamanlarda yaptığım tüm elektrikli modellerde motoru sıfır açı ile yerleştiriyorum, bazen 1-2 tık aleron trimi gerektiriyor sadece. Hızlı modellerde önemli olabilir. Zaten problem bundan kaynaklanıyor olsaydı Egemen'in dediği gibi uçak sola yatardı.

KLL
16-01-2008, 13:51
ilk fırsatta motorsuz yere paralel bir motoruz süzülüş testi istiyoruz abi. başka türlü anlayamayacağız. pervaneyi sök bu testi yaparken. bu dönüşler hep motor çalışırken oluyor. sonuçta bahsettiğiniz gibi olmalı. son ana kadar paralel gitmeli düzgün inşaa edilmiş bir uçak. eğer gidebiliyor ama motor çalışırken yada pervane dönerken bir tarafa dönüyorsa motoru çalıştırmadığınızdada düz uçmalı.

c/z
16-01-2008, 13:52
Süzülüş testini modelin ilk uçuşu öncesinde yapmıştım ve metrelerce yere paralel süzülüp son anda burnunu düşürüyordu. Bu testi yaptığımda uçağın orijinal fırçalı motoru ve nikel külçe pilleri üzerindeydi.

Süzülüş testinden sonraki fırçalı motorlu ilk uçuşta da sağa devrildi.

Ayrıca kanadın iki tarafı da aynı ağırlıkta.

Bu tespitlerinize bakarak sorunun uçağın motor açısı ve pervane sebebi ile bu hareketi yaptığını düşünüyorum. Benzer sorun benim yaptığım elektrikli Piper cub' ta da var. O da kanatçık kumandası dinlemiyor fakat sola yıkılıp düşüyor.
Aklıma bir de uçağın kontrol yüzeylerinin yetersiz olabileceği geliyor. Motorlu uçuş esnasında kanatçık kumandası yetersiz mi kalıyor acaba? (Gerçi bu uzak bir ihtimal)

KLL
16-01-2008, 14:13
ben eski fikrime geri dönüyorum. redfinle her nekadar mutabık kalmış olsakta matkap ve sıkışma konusunda. boşta dönen bir matkap döndüğü tarafa doğru kendisini çevirmeye çalışıyor. az önce atölyeye indim arkadaşlardan bir matkap aldım. makitanın ufak bir modeli. ucuna 8 mm tahta ucu vardı, boşta tetiğine bastığımda saat yönüne dönen mandrel matkapın gövdesinni de sağa çevirmeye çalıştı. tetiğe her basışımda matkapın gövdesi aynı yönde dönmek istedi. yere koydum ve tetiğe bastığımda sonuç değişmedi. sorun uçağa fazla gelen motordur. motorun torku uçağın gövdesini sağa bükmekte ve dönüşe neden olmaktadır. dönüş başladıktan sonra çekişin etkisi ve belkide hatalı kanat yapısı nedeniyle (ki bence polihedraller fazlaca ortadan yapılmış) dönüş vrile dönüşüyor.

red_fin
16-01-2008, 14:23
Ya allah allah, benim de kafamı karıştırdın şimdi. Matkapı ben de deneyeceğim evde. Ama bir de şöyle düşün: örneğin lastik motorlu bir uçakta motoru kurduktan sonra pervaneyi elinle tutup uçağı bıraktığında uçak ne tarafa doğru bükülür??

KLL
16-01-2008, 14:32
benim hiç uçan lastik motorlu uçağım olmadı abi :) ühühühüh

denemesi bedava. bende az önce denediğim ve gözlemlediğim şeyi söylüyorum sadece.

red_fin
16-01-2008, 14:51
Abi sola doğru bükülür. Sonuçta her eylem, kendisine eşit güçte ve fakat karşı yönde bir reaksiyon yaratır. Motor sağa dönüyorsa, yarattığı karşı güç sol tarafa doğru olur. Newton'u yalancı çıkarmanın bir manası yok şimdi.

Matkabı deneyeceğim akşam, tam gözümde canlandıramıyorum şu anda.

red_fin
16-01-2008, 14:58
Bir yandan da pervane torkuna ilişkin internette kaynak taraması yapıyorum, hepsi benim dediğimi söylüyor.

Misal:

http://www.rcaeronautics4dodos.filipinovegetarianrecipe.c om/how_airplanes_fly.htm

Son paragraf:

"The propeller torque causes the rc airplane to dive left."

Bir başka kaynak:

1. ve 3. paragraflar

http://rcvehicles.about.com/od/glossary/g/torquereaction.htm

Airplanes can also have a noticable torque reaction. As the propellers spin in one direction creating torque, an equal force on the wings attempts to rotate or spin the body of the airplane in the opposite direction creating a torque reaction.

Pervane torku uçağı sola devirir yani. Kesin birşey..

KLL
16-01-2008, 15:10
yalancı çıkartmıyoruz zaten. direnç yok pervanenin ucunda. etki edemiyor pervane. tepkide yok böylece. yani benim ilk savunduğum şekliyle havaya tutunan birşey yok aslında. havayı geriye itiyor sadece. nekadar havayı geriye ittiğinin sadece motorun torku ile ilgisi var. zaten torku yetmese itemezdi. tutunsaydı zaten dediğin gibi ters tarafa çevirirdi. yani pervane olsada olmasada ,motorun dönüşünün yarattığı bir açısal eylemsizlik momenti var. evde denersin tetiğe bas çek. göreceksinki matkap nereye dönüyorsa motorda o tarafa dönmeye çalışıyor.

abi şöyle birşey buldum.
http://en.wikipedia.org/wiki/Torque

buradaki animasyonda kuvvetin uygulanmaya başlamasıyla birlikte dönüş isitkametinde olan tork vektörü gösterilmiş.

yanlız dikkat, ben tetiğe basıp motorun üzerine yük bindirdiğimde matkap gövdesini aynı yöne çekiyor. sabit hızda çalışmada yani ivmelenme yokken motorun yarattığı döndürme etkisi gövdeyi zıt istikamete çevirmeye çalışır. beni çeviremediği için ben o etkiyi hissetmiyorum. bu zaten üstteki açıklamada gövdeyi zıt istikamete döndürür ifadesine uygun. çünkü gövde havada boşukta duruyor. sabit bir noktası yok.

red_fin
16-01-2008, 15:25
Eyvallah. Hemfikiriz.

Ben de dedim, zaten adamcağız (Newton bey) hepsi hepsi üç tane kural koymuş, bunca sene sonra bi de yalancı çıkartırsak çok ayıp olacak :)

Matkap meselesini illaki denemem lazım ama. Hala gözümde canlandıramıyorum. Somutlama olmayınca olmuyor soyut soyut.

KLL
16-01-2008, 15:38
bence şöyle düşünmeli, kaygan güzeyde hızla dönen bir disk var. ne tarafa gider? döndüğü tarafa zorda olsa hareket ederdi. şimdi bu dönen şeyi bir çubuğa bağla çubuğu yine döndüğü tarafa çekerdi ve bu çubuk arkadan biryerden sabitse döndüğü tarafa doğru daire çizdirmiş olurdu. ancak çubuk boşta olsa çubuğu olduğu yerde ters tarafa çevirmeye çalışırdı çünkü motorumuz çubuğun ucunda. işte etki tepki yasasındaki denge burada karşımıza çıkıyor. bizim diskimiz, motorun dönen kütlesi pervane ile birlikte. havayı az da olsa kavrayıp üflüyor. üfleme yönü önemli değil bir miktar dirençle karşılaşması yeterli. şu haliyle merkezdeki çubuk dikey dönüş istikametine bağlı olarak, yatay eksende daire çiziyor. bizim sabit noktamız ise dönüş dümeninin olduğu yer. yani havayı yararken uçağın dikey olarak havayı tutmasını sağlayan yüzey. kanatlar ne kadar küçük olursa yada ittikleri hava ne kadar az olursa o kadar zıt istikamete kolay döndürülürler. sonuçta hava bir akışkan. kanat ne kadar büyükse etkisine direnç oluşturdukları kuvvette o kadar büyük çünkü havayla temas eden yüzey geniş.

pato'nun planörü geniş kanatlı hafif bir uçak. motor çalışırken dönen motor, motorun kendi gövdesi ve pervanenin açısal moment vektörünün etkisiyle döndüğü tarafa gitmek istiyor, gövdeyi ise dönen motor ders tarafa çevirmeye çalışıyor çünkü motorun duran parçası gövdeye bağlı. ancak kanatlar bu hareketi yavaşlatıyor fakat kuvveti sıfırlayamıyor. yatay eksendeki pivot noktamızı teşkil eden şey kanatlar bu durumda. sonuçta motorun çekişi arttıkça yani ben tetiğe yüklenip ivmeyi arttırdığımda kanadı olmayan yani sağlam bir desteği olmayan matkap elimde dönüş istikamtine "gitmek" yada "burulmak" istiyor (ufuksal eksende),"kendi ekseninde dönmek" değil. kendi ekseninde dönmeye çalışan şey motorun arkasına bağlı olan planör gövdesi (pervaneyi yakalasaydık gövde ters tarafa dönecekti tıpkı bileğimi burkan matkap gibi.).

zaten daracık kanatlı bir uçak olasaydı muhtemelen patonun uçağındaki gibi bir tarafa yıkılma durumu söz konusu olmazdı. uçağın dönüşünü ters tarafa doğru oluşan döndürme etkisi kanatları diğer tarafa yatırarak sıfırlardı yada sıfırlayamaz, bahsedildiği gibi gövdeyi diğer tarafa yıkardı. ozaman motoru açıyla dönük şekilde yerleştirmek gerekirdi.

aslında iki farklı hareketten bahsetmiş oluyorve newtonu saygıyla anıyoruz :)

red_fin
16-01-2008, 16:01
OK. Ne demek istediğini çok iyi anladım. Bu senin söylediğin şey gyrocouple denen hikaye işte. Bu gyrocouple denen şey yüzünden uçaklar sola doğru daha dirençli dönerken, sağa dönüşlerde daha fazla yıkılma etkisi gösterir.

Bu durumda da gyrocouple etkisi ile uçağı sağa yıkıyor olabilir. Yani senin ilk başta önerdiğin gibi küçük bir pervane ile bu etki azaltılarak uçağın devirlmesi belki önlenir.

PATO
16-01-2008, 16:43
Egemen, Coşku, Cem, oguzhangunes,
arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim. Güzel bilgiler ve fikir jimnastiği ile Upstar'ı tekrar hayata döndürürüz artık. Buraya kadar yazılanlardan çıkardığım yapılacaklar listesi:
- motorsuz süzülüş testi tekrar yapılacak
- süzülüş testi başarılı olursa küçük pervane ile deneme yapılacak
- küçük pervane ile uçak yine yatıyorsa motor açısı ayarlanacak

Tabii bütün bunları yapmadan önce kanadı ve gövdeyi gündüz gözüyle tekrar iyice incelemem gerekiyor. Bir de Cem beyin belirttiği kontrol yüzeylerinin hareket miktarları yeterli mi diye tekrar bakmam lazım (gerçi modelde aleron yok).
Unuttuğum bir nokta kaldı mı Coşku? :)

PATO
16-01-2008, 17:03
Hareket açıları fazlasıyla yeterli.

KLL
16-01-2008, 17:10
bence başka olasılık yok. birde kalkışlarda tam gaz yapmazsınız. ikinci olarak uçağı mümkün olduğunca paralel atın.

red_fin
16-01-2008, 17:29
Katılıyorum ben de. Süzülüş testini başarı ile geçerse bence de başka bir olasılık kalmıyor.

Sonucu merakla bekliyoruz :)

trex
16-01-2008, 19:58
bence kanatlara alierongibi ama sabit parçalar ekleyin.uşağı sola doğru yatırmaya çalışan..

atambay
16-01-2008, 20:20
Görüntüyü izlediğim kadarıyla kanadın gövdeye bağlandığı yerde bir sorun var gibi görünüyor. Bir süre düzgün uçup sert bir hareket sonrası kanat yerinden oynuyor ve daha sonra daha fazla yerinden kayarak kontrolden çıkmaya neden oluyor.
Her seferinde sert iniş olduğundan, kayma sanki inince oluşmuş gibi düşünmeye neden oluyor.

PATO
16-01-2008, 23:42
trex, sabit parça eklemenin tam çözüm sağlayacağını sanmam, önce kesin teşhis koymak lazım. Zaten sola yatmasını sağlamak için sol kanada ağırlık koymak, kanat-gövde açısını sol lehine artırmak gibi çeşitli yolları denedik olmadı.
Metin bey, gereğinden fazla lastik kullanarak kanadı bağlıyorum, yerinden oynayabileceğine ihtimal vermiyorum.

Ancak şu sıkıntıyı saptadım; Polihedraller arasında 2 derecelik açı farkı var. Kanat uçlarının paralel düzleme mesafeleri sağda 11.5 cm, solda ise 10.5 cm. Aradaki bu 2 derecelik ve 1 cm'lik fark bu problemi yaratıyor olabilir mi?

red_fin
16-01-2008, 23:52
Olabilir Gürman Abi. 2 derece dediğin şey sözkonusu aerodinamik olunca az buz mesafe değil.

Sağda fazla olması demek, sağ kanat ucunun daha fazla bastırıyor olması, dolayısı ile uçağın sağa doğru devriliyor olması demek.

Operasyonun hedefi belli oldu işte... Sen ameliyathaneyi hazırla bence..

PATO
17-01-2008, 00:03
Yapılacaklar listesindeki diğer testleri yapmadan direk kanat ucunu söküp yeniden yapıştırayım mı sence Egemen?

atambay
17-01-2008, 00:19
trex, sabit parça eklemenin tam çözüm sağlayacağını sanmam, önce kesin teşhis koymak lazım. Zaten sola yatmasını sağlamak için sol kanada ağırlık koymak, kanat-gövde açısını sol lehine artırmak gibi çeşitli yolları denedik olmadı.
Metin bey, gereğinden fazla lastik kullanarak kanadı bağlıyorum, yerinden oynayabileceğine ihtimal vermiyorum.

Ancak şu sıkıntıyı saptadım; Polihedraller arasında 2 derecelik açı farkı var. Kanat uçlarının paralel düzleme mesafeleri sağda 11.5 cm, solda ise 10.5 cm. Aradaki bu 2 derecelik ve 1 cm'lik fark bu problemi yaratıyor olabilir mi?

Bence böyle bir fark varken başka birşey aramamak gerekir.
Egemen beyin dediği gibi ameliyat şart. Şifalı sular kaplıcalar falan kurtarmaz :)

PATO
17-01-2008, 00:25
Anlaşıldı, ekibi hazırlayayım.

red_fin
17-01-2008, 00:33
Gürman abi,
Her ne kadar son tahlilde, sorunun kaynağı büyük ihtimalle polihedral açısından kaynaklanıyor olsa da, pervane değiştirmek kanat ucunu opere etmekten kolaydır. Bence yine de bir küçük pervane ile dene önce. Coşku ile yaptığımız bu kadar fikir mübadelesi boşa gitmesin, Newton abi'ye de ayıp olmasın. :)

Bilirsin, ameliyat her zaman son çaredir. (di mi?)

PATO
17-01-2008, 00:45
Cerrah adam için ilk çaredir gerçi ama biz yine de Newton'a ve size ayıp etmeyelim. Önce pevaneyi denemekle birşey kaybetmeyiz, sürekli düşmeye alışkın zaten Upstar.

atambay
17-01-2008, 09:15
Pervane büyük olsaydı gövde sola devrilirdi. Düşük hızda aniden gaz verince daha belirgin olurdu. Bu vakada hem sağa devrilme var hem de yüksek hızda belirgin olan problem var.
Daha küçük bir pervane ile daha fazla sağa yatarak ağır hasarla sonuçlanacak bir deneme olabilir.

KLL
17-01-2008, 11:07
elinize bir matkap alın ve düşük hızdayken aniden gaz verin. ne tarafa dönmek istiyor göreceksiniz. yukarıda detaylı şekilde yazdım. pervaenenin büyük yada küçük olması pek birşey değiştirmiyor aslında. matkabın ucunda pervane yok. ancak uçan bir uçakta birsürü kuvvet var farklı yönlerde. motorun torku uçağı saat yönünün tersine çevirmek istiyor, saat yönüne dönen motor uçağı sağa burmak istior. kanatlar ise kaldırma gücünü sağlarken polihedraller uçağı dengeye sokmaya çalışıyor. bence yapılması gereken pervanesiz ve kapalı bir motorla süzülüş testi yapmaktır.

atambay
17-01-2008, 12:12
pervanesiz ya da pervaneli kapalı bir motorla yapılacak süzülüş testinden başarıyla çıkacaktır. Çünkü o kadar düşük hızda etkili olmayacak sorunlar var. Polihedrali olan veya olmayan başka bir kanatla test etmek bence hatanın ne olduğuna karar vermede daha güvenilir olur.
Matkap örneğini vermişsiniz ucunda pervane yok demişsiniz. Ama motorun ucunda pervane var. motorun diğer ucunda da uçak var. ikisi de havada ve kimin kime gücü yeterse prensibine göre dönüyor. Matkap örneği verecekseniz 20-30 kg lık bir ağırlığı çevirmeyi deneyin pervane büyüklüğünün etkili olup olmadığını göreceksiniz.

KLL
17-01-2008, 13:13
matkabın uncundada dönen bir kütle var.mandrel. mandrel 30 kg olsaydı matkapta 10000 watt olsaydı yine değişen birşey olmazdı. motor ivmelendiğinde yine dönüş tarafına bir çekiş yaratırdı. motor kuvvet ürettiği sürece tork olacaktır ve açısal momentum söz konusu olacaktır. uçakta mandrel yerine belli bir kütlede pervane var ve dışı dönen türde bir motor var. uçmakta olan uçağın dönüşün zıt istikametine "devrilmesi" ise bambaşka birşey.red fin in dediği etkiye tepki hadisesi ve sizin savunduğuz şey. zaten eğer bu uçak bu ters tarafa dönüşe zorlayan kuvveti yenip sağa dönüyorsa gyrocouple effect denilen hadisenin etkisi daha büyük demektir ki bu beni sağlamış olur. büyük motorlu bir arabaya binin dikine yerleşmiş bir motoru varsa boşta gaza bastığınızda arabanın ne tarafa doğru esnediğine bir bakın. volan ne tarafa dönüyorsa o tarafa doğru motoru çekmeye çalışır. bunları yazarken patonun uçağı için değil genel olarak konuşuyorum aslında. ancak kanatlardaki polihedral hatası varsa zaten bu başlı başına uçağı hızlandığında dönürecek kadar etkili olabilir ki bu da sizin dediğiniz şey zaten.

kanatlarda bir sorun yoksa, motor kapalıyken dümdüz uçacaktır bu doğru. ancak motordan kaynaklı bir dönüş hareketi varsa bunun uçağın hızıyla bir alakası yoktur. uçak uçmayı sürdürdüğü sürece sipiral çizecektir. bence pato önce motor kapalı bir süzülüş yapsın video ya çeksin, daha sonra aynı süzülüşü tekrar etsin yarı yolda motoru açsın dönüş varmı yokmu kontrol etsin. sizde bu arada bir matkapla dediğim şeye bakın.
---
yada ben yanlışım ve boş boş konuşuyorum... denediğim matkapta aslında sorunlu. mühendis olmak yerine futbolcu yada arabeskçi olsaydım RTF uçak satın alsaydım kafayı başkası yorsaydı keşke. ben başka bir açıklama yazmaya çalışmayacağım bundan sonra. sonuçları merakla bekliyorum. umarım sorunu çözersiniz PATO.

red_fin
17-01-2008, 14:24
Daha fazla teorik tartışma yapmaya gerek yok bence. Gürman abinin test sonuçlarını bekleyelim bakalım.

atambay
17-01-2008, 14:42
Ne zaman şöyle güzel bir tartışma ortamını sürdürüp de konuyu bilmeyenlerin okuyup yararlanabileceği ifadeleri özenle seçilmiş yazılar yazarak, ihtimalleri açık nokta bırakmayacak şekilde gözden geçirip, çıkan sonuca göre geriye dönüp baştan düşündüğümüz fikirlerin hatalı mı sağlıklı mı olduğunu değerlendirebileceğiz merak ediyorum.

KLL
17-01-2008, 16:15
gayet açık ve net şekilde gözlemlediğimiz,tartıştığımız bir sorun var ve buna neden olabilecek şeyler pek fazla değil. denenerek gözlemlenebilecek şeylerden bahsediyoruz. sürdürecek birşey yok sonuçta bir münazara değil. ben kendi adıma sonucu görmeyi ondan sonra demekki bu böylemiş diyebilmeyi tercih ediyorum şu anda. bu nedenle daha fazla açıklama yapmaya çalışmayacağım diye yazdım. kendi adıma yazdığım şeylerin oldukça açık ve net olduğunu düşünüyorum. ama yeni başlayan birisi özellikle yabancı olduğu bir konu ise zaten anlatılanları deneyimlemeden kavrayamaz. o halde söz pato da. daha doğrusu kumanda ve video kamera...

atambay
17-01-2008, 17:23
Bir uçağın sağa devrilmesi üzerine 8 sayfa yazışmışız. Herkes (3-5 kişi) olabilecek birşeyler söylemiş. Ben de ilk sayfadan başlayıp sorunun kaynağına yönelik fikir yürütmeleri topluca buraya alıyorum. Belki bu olayda çözüm olacak uygulama başka bir uçakta geçerli olmayacaktır ama en azından böyle bir sorunda nelere bakılabilir, fikir akışı nasıl olmalı diyenler için güzel bir özet olacak.

"benim guppy aynı şekilde dönmek isterdi hep, bu sanırım montajı doğru yapılmamış kuyruktan ileri geliyor. motor gücü de az olunca uçak bildiği gibi uçmak istiyor.

Acaba model hızlanamadığı için mi bu durum oluşuyor? Pervaneyi küçültüp tekrar denesem mi?

Tip stall ile alakası yokmuş durumun. O kanatlar tip stall olmaz.

Bir iki kaynak göstereyim.
http://www.flyaboveall.com/crossingover.htm (7. Madde, "Understanding Torque)
http://www.fly-imaa.org/imaa/hfartic...v10-2-21b.html (3. Paragraf)

kuyruk eğri. (kanat çarpık değilse)

Yani kuyruk normal durumda gövdeye 90 derece oturuyor olabilir, ama havada kanat yere paralel duruma gelince gövde bir tarafa doğru yatık kalıyorsa kuyruk da haliyle gövde ile beraber yatacağı için sorun çıkartıyor olabilir.

ayrıca kanadın iki tarafı aynı ağırlıktamı?

uçağın alt kısmı sağ kanat altına daha yakınsa ağırlık merkezi nedeniyle o tarafa döner uçak.

ağırlık ekleyerek denemişler zaten ve bir değişiklik olmamış, demek ki mesele çarpıklıktan kaynaklanıyor, dengesizlikten değil. Kesin teşhis koyduk gibi bence.

Zaten başka da düşünecek birşey kalmadı. Gövde düz, kuyruk-kanat paralel. Ya polihedral açısı, ya çekiş açısı kaldı geriye. Polihedral açılarda bir yamukluk olsaydı eminim gözden kaçmazdı. Kala kala motor kalıyor düşünecek.

Gürman Abi, süzülürken uçuş dengesi nasıl peki? (aslında belki ilk sorulması gereken soru buydu ama atladık)

Olabilir Gürman Abi. 2 derece dediğin şey sözkonusu aerodinamik olunca az buz mesafe değil.

Sağda fazla olması demek, sağ kanat ucunun daha fazla bastırıyor olması, dolayısı ile uçağın sağa doğru devriliyor olması demek."

trex
17-01-2008, 18:33
bence bu uçakta bir bela var :D hem uçamıyor bide forumu karıştırıyor en iyisi siz bu uçağı uçurmayın:P

şaka bir yana problem neden acaba bende meraklandım.

atambay
17-01-2008, 19:01
bence bu uçakta bir bela var :D hem uçamıyor bide forumu karıştırıyor en iyisi siz bu uçağı uçurmayın:P

şaka bir yana problem neden acaba bende meraklandım.

Sadece kafamızı karıştırıyor. Forum açısından oldukça güzel kurcalanan ve kafa yorulan bir başlık olduğu için sorunluymuş gibi algılanabilir. Burası forum. Aramızda anlaşmak zorunda değiliz. Sadece birbirimizin ne düşündüğünü anlamak için buradayız. Keşke daha fazla kişi fikir yürütse daha fazla kafamız karışsa. Bu işte kaldığımız sürece mutlaka bir gün böyle bir sorun gelip kapımızı çalacak. Şimdiden fikir sahibi olmak kadar doğru birşey olabilir mi?

PATO
17-01-2008, 20:22
Fikir akışı özeti için teşekkürler Metin bey, güzel özetlemişsiniz.

atambay
17-01-2008, 21:31
Fikir akışı özeti için teşekkürler Metin bey, güzel özetlemişsiniz.

Sağolun. Ben de fikir sahiplerine teşekkür ederim.

red_fin
18-01-2008, 09:22
Enfes bir zihin cimnastiği oldu aslına bakarsanız. Ben çok keyif aldım. Aynı zamanda da çok faydalandım. Bu konu ile ilgili araştırma yaparken bir sürü yeni kaynak bulup bir sürü yeni bilgi öğrendim. Keşke bu tür fikir mübadeleleri daha sık olsa diyeceğim.

c/z
18-01-2008, 09:39
Enfes bir zihin cimnastiği oldu aslına bakarsanız. Ben çok keyif aldım. Aynı zamanda da çok faydalandım. Bu konu ile ilgili araştırma yaparken bir sürü yeni kaynak bulup bir sürü yeni bilgi öğrendim. Keşke bu tür fikir mübadeleleri daha sık olsa diyeceğim.

Bence de öyle oldu.. Yeter ki düşüncelerimizi ifade ederken kelimelerin nereye gidebileceğini de iki kere düşünerek yazılarımızı yazalım. Yoksa katılım gittikçe azalır 2-3 kişinin muhabbetine döner.

red_fin
18-01-2008, 09:50
Yazılı iletişimin bir takım cilveleri var tabii. Jest ve mimiklerden yoksun olunca, normalde karşılıklı konuşma içerisinde hiç üzerinde durulmayacak, dikkat çekmeyecek ya da gülünüp geçilecek ifadeler yanış anlaşılabiliyor.

Düşünerek yazmak kadar bence düşünerek okumak da önemli, tabiri caizse fazla alıngan olmamak gerek forum ortamında.

c/z
18-01-2008, 10:20
Düşünerek yazmak kadar bence düşünerek okumak da önemli, tabiri caizse fazla alıngan olmamak gerek forum ortamında.

Alıngan olmak için yaşım tutmuyor artık Egemen' ciğim:D

red_fin
18-01-2008, 11:52
Alınganlık yaşta değil baştadır Cem abi..

:lol:

atambay
18-01-2008, 13:17
O zaman hemen burada rastladığım birşeyi kurcalamaya devam edeyim. Belki Egemen bey bunu yeni bir başlıkta açıklar. Tabi ben Egemen beyin mesajında gördüm bu terimi ilk kez.
Muz gövde nedir, ne işe yarar, özellikleri, avantajları, dezavantajları nelerdir. Yoksa muz gövde bir anormalliği mi tanımlar?

red_fin
18-01-2008, 14:16
Metin Hocam,
"Muz Gövde" terimi gövde yapısının üstten bakıldığında bir tarafa doğru bükülüp muz şeklini aldığı durumu ifade eden bir terim.

Yani kısaca gövde yapısındaki anormalliği tarifliyor.

Serbest modelciler çok aşinadır bu duruma çünkü serbest model yapımında kullanılan incecik çıtalar kolaylıkla deforme olabildiğinden, özellikle kaplama gerilirken gövdeyi eğip "muz gövde" durumuna sokabiliyor.

Hiç istenmeyen ve kesinlikle kaçınılması, başa geldiği takdirde de onarılması gereken bir deformasyon.

atambay
18-01-2008, 15:00
Metin Hocam,
"Muz Gövde" terimi gövde yapısının üstten bakıldığında bir tarafa doğru bükülüp muz şeklini aldığı durumu ifade eden bir terim.

Yani kısaca gövde yapısındaki anormalliği tarifliyor.

Serbest modelciler çok aşinadır bu duruma çünkü serbest model yapımında kullanılan incecik çıtalar kolaylıkla deforme olabildiğinden, özellikle kaplama gerilirken gövdeyi eğip "muz gövde" durumuna sokabiliyor.

Hiç istenmeyen ve kesinlikle kaçınılması, başa geldiği takdirde de onarılması gereken bir deformasyon.
Çok teşekkür ederim bilgi için. İskeleti bitirip düzgün oldu diye güvenmeyip kaplama sırasında da çarpılmayı engellemek lazım anlaşılan. Bu arada ek bilgi olarak Çin taraflarında plastikten muz yapılabileceği de aklımızda kaldı :)

KLL
18-01-2008, 17:05
coota ise patates gövde sendromuna örnektir :)

red_fin
18-01-2008, 17:19
Yanlış bilgi vermeyelim lütfen. Şalgam gövde o uçak bi kere.. :)

atambay
18-01-2008, 20:39
Bu Yaman hepimizi yoldan çıkardı. :)
Allah sonumuzu hayr etsin.

c/z
19-01-2008, 19:54
Yaman pek yaman..:)

KLL
20-01-2008, 10:32
uçuş testi isteriz...

PATO
20-01-2008, 12:52
Süzülüş testini de ve küçük pervane ile denemeyi de dün yaptım. İkisi de başarısız. Youtube'suz hayat ne kadar darmış.

red_fin
20-01-2008, 15:58
Kanat ucu diyorum....

myssba
20-01-2008, 16:37

Konuya biraz izlemci olarak kalmak istedim.:) Ve yazılanlardan hayli şey de öğrendim.:)
Son mesaja kadar herşeyi okudum.
Benimde bu konuda bir fikrim olsun diye birşeyler yazayım..:D:D:D
Gürman bey'in alıntı yaptığım 7. sayfadaki bu mesajındaki resimde, eğer foto beni yanıltmıyorsa; Kanat yapısı yada montajında bir hata görünüyor ve Eğer tesbit doğru ise kesinlikle süzülmede ve motorlu uçuşta modelin yana devrilmesi belli bir hız ve üstünde kaçınılmaz..Kanat sag tarafı hucum açısı yada angel attack sola göre negatif.
Zira tam karşıdan bakınca sağ yarı daha kalın görüntü veriyor. Umarım yarım yüzyıllık gözlerim beni aldatmıyordur.:)
Not: resim paint yada başka bir programla biraz büyütülürse görüntü öyle.

ymn
20-01-2008, 17:12

Yok ya benim yoldan cıkarmak gibi,bir niyetim yok:)sizlere ayak uydumaya
calısıyorum.ve devam edecez ayak uydurmaya:P

PATO
20-01-2008, 18:28
Mesajınızın üzerine uçağı detaylı olarak inceledim şimdi Mehmet abi. Hucüm açıları aynı, kanat orta kısmı mükemmel şekilde düzgün. Fotoğraf perspektif açısı ve sağ kanat üstündeki desen nedeniyle öyle görünüyor olabilir.
Videosu:
http://www.metacafe.com/watch/1050461/

c/z
20-01-2008, 19:25
Kanadın gövdeye bağlı olduğu yerde hiç açı yok. Sadece kanat uçlarında açı var. Bu da yeterli değil. Bence kanat ortasında az bir açı olsa uçak kendini toparlar.

PATO
20-01-2008, 20:05
Bence sorun kanat ortası dihedral yokluğu nedeniyle olmasa gerek Cem bey. Kanat ortası dihedrali yerine kanat ucu polihedrali şeklinde planlanmış aleronsuz bir ARF planör bu.
101 nolu mesajımdaki rctube videosunda gördüğünüz gibi bir kere sağ kanadı aşağı verip yatışa geçtiği zaman kurtarmak kesinlikle mümkün olmuyor, gözünüzün önünde yavaş yavaş irtifa kaybedip çakılıyor. Aleron olsa kurtarılabilir.

myssba
20-01-2008, 20:08
Mesajınızın üzerine uçağı detaylı olarak inceledim şimdi Mehmet abi. Hucüm açıları aynı, kanat orta kısmı mükemmel şekilde düzgün. Fotoğraf perspektif açısı ve sağ kanat üstündeki desen nedeniyle öyle görünüyor olabilir.
Videosu:
http://rctube.pistbasi.com/item/FP71M2H663PJ05GL/received

Ok Gürman bey, pek çok şey yazıldı, fikir ileri sürüldü. Resmi incelmeden aklıma acaba kanat sag ve sol bölümler arasında bir simetri hatası olabilirmi aklıma gelmişti; olası yapım aşamalarında lift farklılığı oluşturabilecek bir küçük hata gibi.
Örn kanat kesit farkı vs..Resmi görünce ölcüm yaptım. Renkten dolayı olusacak göz yanılmasından ziyade, ölçü farkı çıkmıştı. Ama bu da resmin perspektif açısından kaynaklanıyormuş.:)
Kolay gelsin.

KLL
21-01-2008, 09:57
sevmediğiniz yada sizi sinir eden modal uçaklarınız itinayla kırılır...

myssba
21-01-2008, 10:48
sevmediğiniz yada sizi sinir eden modal uçaklarınız itinayla kırılır...

:)Tecrübe konuşuyor..:D

PATO
21-01-2008, 11:24
Bir türlü de kırılmıyor Upstar. Kırılıp tamir gerektirecek bir durum olsa hiç düşünmeden sıradaki modelin önünü açarım.

atambay
21-01-2008, 11:55
Hız artınca daha belirgin yatış olduğunu gözlemliyorum. Yüksekte hızlanıp motoru kapatmak veya motor gücü olmadan alçalış vererek hızlandırıp hareketini gözlemek lazım. kanatlar arası 1cm fark havada hızlanınca farklı bir esneme oluşturarak dengeyi daha da bozuyor olabilir. başka bir planöre ait kanat varsa onu takıp deneseniz en azından kanadın masumiyeti konusu netleşir.

PATO
21-01-2008, 13:17
Başka planörüm de yok maalesef. Olmadı strafordan kesip deneyebilirim. Veya polidedrali söküp düzeltme zamanı geldi aslında.

c/z
21-01-2008, 15:06
Başka planörüm de yok maalesef. Olmadı strafordan kesip deneyebilirim. Veya polidedrali söküp düzeltme zamanı geldi aslında.

Bence azıcık da olsa dihedral de verin derim.....
Aileron takamaz mısınız? Herşey kökten hallolur:)

KLL
21-01-2008, 15:15
kökten halletmek için benim metodum daha iyi... :D

--------------------------------------
model uçak kırım servisimiz hizmetinizde.

www.RC-kırıyorum.org :D

önce kırıyoruz sonra yorumluyoruz...

c/z
21-01-2008, 15:32

Coşku kaçıncı katta oturuyorsun?

PATO
21-01-2008, 15:37
Bence azıcık da olsa dihedral de verin derim.....
Aileron takamaz mısınız? Herşey kökten hallolur:)
Yine de önce sağ polihedrali düzeltmeyi deneyeceğim. Tüm bunların sorumlusu o 1 cm'lik fark mı bunu öğrenmek lazım. Eğer yine olmazsa dediğiniz gibi aleron eklerim veya kökten çözüm ustası Coşku'ya gönderirim.

atambay
21-01-2008, 17:08

--------------------------------------
model uçak kırım servisimiz hizmetinizde.

www.RC-kırıyorum.org :D

Sayın Yetkili
RC-kırıyorum.org teşkilatında patlar motorlu kırım bölümü şefliğine talibim.
Yaklaşık 1 yıldır sayısız kırımlara imza atmış olup, motor çalışırken veya çalışmazken, kumanda faal veya devre dışı, rüzgarlı ya da rüzgarsız ortamlarda kırım tecrübelerim vardır. Scale ve trainer konusunda üst ihtisas yapmış olmama rağmen akrobasi modellerinde de kısa zamanda uzmanlaşacağımı düşünüyorum.
Kıracağım uçağın vuruş yerine göre ön veya arka tarafında kibrit kutusundan büyük parça kalmayacak şekilde kırma imkan ve kabiliyetine sahibim. Talep halinde önceden bildirilmesi şartıyla elektronik aksamda da hasar yaratabilirim.
Çeşitli yabancı dillerde kırım küfürlerini akıcı bir şekilde sıralayabilir, kırıma ait çok sayıda mazeret üretebilirim.
Günde 24 saatden fazla mesai yapamam, seyahate mani halim yoktur.
Maaş olarak kırım sonrası pervanenin en büyük parçasını alırım. Fiş fatura vermem sigorta istemem. Ekip çalışmasına yatkınımdır.
Talebimin değerlendirilmesini arz ederim.

red_fin
21-01-2008, 17:13
:D :D

Metin Hocam, ben de yanında uzman olarak görev alabilirim. Uçak kırmak uzmanlık alanım ne de olsa.
Şöyle de bir yeteneğim var, ben uçak yerdeyken de kırabiliyorum. İlla uçması gerekmiyor yani.

Ben de kırımlara çok süper bahane bulurum.

c/z
21-01-2008, 18:16
Yeni iş yerinde ben de kadrolu olarak çalışabilirim.....
Her türlü uçağı stall' a sokup, bilimum viril hareketlerini de başarılı bir şekilde icra edebilirim. Bu konuda ABD de Yale de mastırrrr bilem yaptım:D

KLL
21-01-2008, 18:37
Coşku kaçıncı katta oturuyorsun?

giriş katı :D

Sayın Yetkili
RC-kırıyorum.org teşkilatında patlar motorlu kırım bölümü şefliğine talibim.
Yaklaşık 1 yıldır sayısız kırımlara imza atmış olup, motor çalışırken veya çalışmazken, kumanda faal veya devre dışı, rüzgarlı ya da rüzgarsız ortamlarda kırım tecrübelerim vardır. Scale ve trainer konusunda üst ihtisas yapmış olmama rağmen akrobasi modellerinde de kısa zamanda uzmanlaşacağımı düşünüyorum.
Kıracağım uçağın vuruş yerine göre ön veya arka tarafında kibrit kutusundan büyük parça kalmayacak şekilde kırma imkan ve kabiliyetine sahibim. Talep halinde önceden bildirilmesi şartıyla elektronik aksamda da hasar yaratabilirim.
Çeşitli yabancı dillerde kırım küfürlerini akıcı bir şekilde sıralayabilir, kırıma ait çok sayıda mazeret üretebilirim.
Günde 24 saatden fazla mesai yapamam, seyahate mani halim yoktur.
Maaş olarak kırım sonrası pervanenin en büyük parçasını alırım. Fiş fatura vermem sigorta istemem. Ekip çalışmasına yatkınımdır.
Talebimin değerlendirilmesini arz ederim.

patlar motor bölümü sizindir o zaman

Metin Hocam, ben de yanında uzman olarak görev alabilirim. Uçak kırmak uzmanlık alanım ne de olsa.
Şöyle de bir yeteneğim var, ben uçak yerdeyken de kırabiliyorum. İlla uçması gerekmiyor yani.

sizide açık alan kırımlarına atıyorum öylese. özellikle galvaniz panelli yerlerden sorumlusunuz. :kütküt: :D

KLL
21-01-2008, 18:39
Yeni iş yerinde ben de kadrolu olarak çalışabilirim.....
Her türlü uçağı stall' a sokup, bilimum viril hareketlerini de başarılı bir şekilde icra edebilirim. Bu konuda ABD de Yale de mastırrrr bilem yaptım:D

YALE kilit markası değilmiydi bir zamanlar? :D

atambay
21-01-2008, 18:42

Yerdeyken kırmak mı? Bu benim hayallerimin bile dışında.
Sizi eğitmen olarak öneriyorum. Kurs falan açarsanız ilk sırada ben varım :)

KLL
21-01-2008, 18:43
ben daha inşaa ederken kırabiliyorum.

aslında posta idaresinde çalışan görevliler ve gümrükçüler bizim yönetim kurulu üyemiz olmalılar çünkü daha kutu postadayken kırıyorlar. :)

atambay
21-01-2008, 18:44
işi kaptık :)
şimdi biraz antreman yapıp senkronize kırım denemesi yapalım.

atambay
21-01-2008, 18:47
Farkında mısınız uçak bölümü ayrıldığındn beri kendimize geldik :)
her açılan başlık şenlik yerine dönüyor

PATO
21-01-2008, 19:05
ben daha inşaa ederken kırabiliyorum... :)
:lol: Süper...

red_fin
22-01-2008, 10:15
Konun lanetine uğradım işte..

Dün daha hiç uçuş görmemiş Canary trainer'ın kanadını elimden düşürüp gıcır gıcır kaplamasını deldim. :kütküt:

Montajını bile bitirmeden inşaat sırasında hasar verme konusunda Coşku'dan aldığım dersler işe yaradı, görüyorsunuz.

KLL
22-01-2008, 10:22
ödediğiniz paranın hakkın veriyorum demekki derslerde :D

trex
27-01-2008, 10:24
bu arada sorun çözüldümü?

PATO
27-01-2008, 12:38
Bu model çok canımı sıktı Umut. Araya yeni projeler girdi. Tezgah boşalınca önce sağ polihedrali düzeltip deneyeceğim, olmadı strafordan yeni kanat kesip deneme yapabilirim. Yine olmazsa Coşku'ya gönderirim, icabına bakar:).

trex
27-01-2008, 14:19
Desenize bu dizi filim gibi olan uçak sezon arasına girdi:)

KLL
27-01-2008, 15:49
yalan rüzgarı olsun ismi

myssba
28-01-2008, 18:23
Hayli sayfa olmuş.
Bırakın devrildiği yerde kalsın. :D:D:D

teote
15-02-2008, 20:00
Konuyu hortlaymış oldum.
Bu gün videoları izledim. Uçuş Bendeki çaylak ile 1 e 1 aynı.
Sırası ile önerileri izledim.Upstardaki gibi herhangi bir sorun gözlemleyemedim.Süzülüş testinden başarı ile geçti.Son kırımda kuyrukta yerinden çıkmıştı baştan daha dikkatli yaptım.Modelde bir yer dikkatimi çekti.Acaba Motor fazla alçakta mı diye baktım.Planı incelerken motorun burun ustu ne yakın olduğunu farkettim.Benim modelde Motor burun altına yakındı.Yarın hava güzel olursa test edeceğim.Peraneyi de küçülttüm.

Sizce kanat altına falza hava itimi olması bu devrilmeye sebeb olabilir mi?
.