Orijinalini görmek için tıklayınız : Kırım hasarı...
Merhabalar. Geçen hafta sonu yaşadığım ufak ama can sıkıcı bir hasarı benim gibi iniş öğrenen pilot adayları için paylaşmak istiyorum...
İnişlerde elevatör çubuğuna çok hakim olamadığım için yunuslama diye tabir edilen kafayı zıplatarak indim birkaç kere.Neticede sert darbe alan ön iniş takımı bunu motoru monte ettiğimiz parçaya ileterek oranın kırılmasına daha doğrusu gövdeye yapışan yan taraflardan ayrılmasına neden olmuş.bende bunu fark ettim ve epoksi kullanmak yerine japon ile tutturdum.Ancak geçen cumartesi günü uçuşa gittiğimizde titreşime dayanmayan japon işe yaramaz hale gelmiş.Tabi ben bunu motordaki aşırı titreşimden anladım.Baktım tüm vidalar sabit ancak motor neredeyse zıplıyor yerinde.Tabi neticede hem o gün uçuş yapamadım hemde boşuna o kadar yol tepmiş oldum.
Atölyeye gelince ilk iş motoru ve sehpasını sökmek oldu ardından orayı alkol ile yakıt artığından temizleyip ayrılmış olan köşelere cam elyafı ve polyester uyguladım.(epoksim bitmişti) Sonucu tatmin edeci olacağa benziyor.
Sanırım resimlerden daha rahat anlayacaksınız yazılanları.
Uygulamayı nasıl yaptığını daha detaylı anlatabilir misin Murat Can?
Bir de ilk fotodaki hortum bağlantısı niçin? Filtreye benzetemedim.
Gürmanı abi depodan çıkan 3 bağlantı bildiğimiz karbüratör, egsoz ve doldurma çıkışı o metalik şey ise filtre.Neyi sordunuz tam anlayamadım doğrusu.
Uygulamaya gelince.İlk olarak elimdeki düşük gramajlı cam elyafını o bölgenin kavisine göre oraya oturttum.Bu esnada kumaşı işlem süresince orada sabit tutmak için köşelere birer damla japon çok yararlı oluyor..Daha sonra uygun miktarda polyester ve hızlandırıcısını karıştırıp fiber kumaşın üzerine cam elyafı eriyinceye kadar fırça yardımı ile yedirdim.Hızlandırıcı miktarı burada önemli.Eğer çok az koyarsanız donmasını çok uzun süre bekliyorsunuz hatta ben 1 hafta donmadığını gördüm yazın.Eğer çok koyarsanızda bu seferde işiniz bitmeden donuyor size çalışma süresi kalmıyor.
Bu gün kurumasını bekledim yarın bir kat daha yapıcam ve uygulama bitmiş olacak.
Asında adı polyester ancak uygulama olarak epoksi ile bildiğimiz cam elyafı uygulamasının aynısı.Birde cumartesi günü fiber bant adı altında bir malzeme gördüm ve aldım.onuda yakın zamanda epoksi ile denemk istiyorum...
Filtreyi sormuştum, ince olduğu için benzetememiştim. Aldığın fiber bant bunlardan biri mi?
Eevet Gürman abi sanırım soldaki gibi bendeki.Hatta kendinden çok az bir yapışkanı var ancak sanırım oda uygulama sırasında istenilen yerde sabit durmasını sağlamak için çünkü varla yok arası bir yapışma gücü var :)
Eevet Gürman abi sanırım soldaki gibi bendeki.Hatta kendinden çok az bir yapışkanı var ancak sanırım oda uygulama sırasında istenilen yerde sabit durmasını sağlamak için çünkü varla yok arası bir yapışma gücü var :)
Bu bantı ben de kullanıyorum. Daha çok kanatları biribirine yapıştırdığım veya kanadı gövdeye yapıştırdığım yerlerde epoksi veya tutkalı desteklemesi için elyaf yerine kullanıyorum ve sağlam da oluyor... İnşaat malzemesi satan yerlerde satılıyor.. Alçı sıva yaparken levhaları biribirine tutturup sıvanın çatlamaması için kullanılıyor ve örgü alcı bantı veya strapor bantı da deniyor..
Peki Cem abi sizin kullanığınızın bir tarafı hafiften yapışkanlı gibimi.Çünkü sıva için diye bende görmüştüm ancak o hem daha sert hemde yapışkanı olmayan acaba aynı şeydenmi bahsediyoruz.Sıva için olanların malemesi naylon yada türevi birşey değilmidir? bendeki fibermiş.(üzerinde yazan o)
Peki Cem abi sizin kullanığınızın bir tarafı hafiften yapışkanlı gibimi.Çünkü sıva için diye bende görmüştüm ancak o hem daha sert hemde yapışkanı olmayan acaba aynı şeydenmi bahsediyoruz.Sıva için olanların malemesi naylon yada türevi birşey değilmidir? bendeki fibermiş.(üzerinde yazan o)
Bence ayni bant Murat... Bendekinin de bir tarafı hafif yapışkanlı.. Belki birkaç çeşidi vardır..
Eğer ekte verdiğim fotodaki bantla aynı ise bu ağır, sert ve geniş gözenekli. Yüzeye yayması ve yüzeyin şekline uyum sağlaması zor bir malzeme. Fiber kumaşın alternatifi olabilecek gibi gelmedi bana.
Sizinkininde bir tarafı hafiften yapışkanlımı Gürman abi? Bende ki bant pek fazla ağır gelmedi bana.Tabi ağır değilken mesela bir mavi mantar, q-tee , tutor ebatlarındakiler için dedim.Yoksa 200-250 gramlık modellerde sanırım fark yaratır çünkü sonuçta sıcak silikonda giriyor işin içine.Ben yarın resim ekleyeceğim.
Evet, tek taraf yapışkanlı.
Gürman abi evet aynı gibiler bende bugün gittim resim çektim...
Evet Murat bence de aynı ürün, marka farklı sadece.
gokovali
24-01-2008, 23:37
Merhabalar. Geçen hafta sonu yaşadığım ufak ama can sıkıcı bir hasarı benim gibi iniş öğrenen pilot adayları için paylaşmak istiyorum...
İnişlerde elevatör çubuğuna çok hakim olamadığım için yunuslama diye tabir edilen kafayı zıplatarak indim birkaç kere.Neticede sert darbe alan ön iniş takımı bunu motoru monte ettiğimiz parçaya ileterek oranın kırılmasına daha doğrusu gövdeye yapışan yan taraflardan ayrılmasına neden olmuş. .
İniş sırasında (son yaklaşma) elevatörle oynamak tehlikelidir. Çok gerekiyorsa gaz komutları vermek daha doğrudur...
Ha şimdi ben böyle yazdım diye her zaman böyle uçtuğumu sanıyorsan alakası yok.. Onu da söyleyeyim..:D
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.