PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 60 ın ASP S61 AII motor sorunu

emo23
02-02-2008, 23:02
evet bendeki trainer 60 ın ASP S61 AII motorunun (paslı krank ve rulmanlar) ve extra 330 un ASP S61 AII motorunun (gıpgıcır krank ve rulmanlar) fotolarını geçiyorum.
bu paslı motor en falza 15 depo ne çok fakir nede çok zengin çalışmıştır. neden bu hale geldi sıfır motor bu kadar kısa süre içinde acaba ? bana kalırsa bunu ben satın aldığımdada bu durumda idi... hata yaptım ilk satın aldığımda motoru açıp içine bakmam gerekirdi.

gokovali
03-02-2008, 00:35
Yakıttan mı acaba? yoksa geldiğinde böyle miydi? Nasıl anlaşılır ki?

emo23
03-02-2008, 02:20
valla bende anlamadım ama yakıt 10 depo ile bu kadar pas yapmaz sanırım. içime kurt düştü yine zaten bendeki yakıtları kullanmayacağım.
p.tesi günüde bu motoru satın aldığım yerle görüşüp resimleri mail atacağım.

Yakıttan mı acaba? yoksa geldiğinde böyle miydi? Nasıl anlaşılır ki?

c/z
03-02-2008, 09:05
Telefonla da konuştuk gerçi ama benim anlamadığım şey eğer sen almadan önce olduysa nasıl oldu? Dükkanda rafta dururken olsa içine rutubet nasıl girer?
Kutuya girse motorun dış kısmında da paslanabilecek parçalar mevcut ilk önce onlar paslanmaz mı? mesela mil ve karbüratör ayar vidası kapak saplamaları vs.
Birisi içine su da koymayacağına göre bunun sebebi yakıttan olabilir gibime geliyor...
Bu fazla fakir çalışmaktan da olabilir mi acaba?
(Bu konuyu Patlar Motor Bilgileri bölümüne yazsaydın keşke , orada daha iyi olurdu)

atambay
03-02-2008, 15:46
Yakıt yerine musluk suyu kullansanız bile bu kadar kısa sürede böyle pas olmaması lazım. Krank ve rulmanın ısıtılarak özelliklerinin bozulmuş olacağı bir ihtimal. Acaba yüzeyi kaplamış çok eski yakıt artığı mı yoksa pas mı bir bezle silmeyi deneseniz kenarından anlaşılır. Ne olursa olsun hatalı kullanım da dahil olmak üzere yeni alınan bir motorda bu görüntü bence sizden kaynaklanmıyor.

emo23
03-02-2008, 21:02
krank ı bezle silmeyi denedim. küf bezede geçti ve krankta bir değişiklikte olmadı. resmen bu parçalar paslanmış küflü halde :(

Yakıt yerine musluk suyu kullansanız bile bu kadar kısa sürede böyle pas olmaması lazım. Krank ve rulmanın ısıtılarak özelliklerinin bozulmuş olacağı bir ihtimal. Acaba yüzeyi kaplamış çok eski yakıt artığı mı yoksa pas mı bir bezle silmeyi deneseniz kenarından anlaşılır. Ne olursa olsun hatalı kullanım da dahil olmak üzere yeni alınan bir motorda bu görüntü bence sizden kaynaklanmıyor.

atambay
03-02-2008, 21:55
Uzun süre beklemiş yakıtta yeşil bir küf oluşuyor ama yıllarca beklemesi lazım.

emo23
04-02-2008, 13:04
motoru satın aldığım yere durumu anlatan mail geçtim sabahleyin ve 1-2 saat içinde cevap geldi kendilerinden... ilgilerinden dolayı kendilerine buradan da teşekkürü borç bilirim.

"
merhaba emrah bey sorununuz için üzüldüm malesef bu tür ürünlerde garanti olmadığı için garanti olarak bişey yapamıyoruz.ama motorla ilgili problemin hallolması için size elimden gelen desteği vericeğimden emin olabilirsiniz.

öncelikle probleminizi net çözebilmem için motoru bize yollamanızı rica edicem servisteki arkadaşlarım hemen konuyla ilgilenip motrun çalışması için gereken işlemleri yapmaya başlıycaklardır bu işlemler dahilinde sizden servis ücreti talep edilmiycektir.sadece parça değişimi olursa bir bedel alınıcaktır.motorunuzun mevcut problemini %90 bu şekilde çözebiliriz.

şimdi gelelim asp motor neden bu şekilde bir problem çıkardı öncelikle kafanızda soru işareti olarak yer alan acaba motor bana ilk geldiğindemi bu şekilde geldi sorusuna cvb veriyim motor hiç bir zaman bu şekilde müştleriye yollanmaz burda gerekli tüm kontrolleri yapıldıktan sonra müştleriye satışa çıkar peki neden bu şekilde bir olayla karşılaştığınızı şimdi açıklayayım.
MOTORLARDA BİR KAÇNEDEN DOLAYI BU PROBLEM GERÇEKLEŞİR
1)MOTOR İÇİNDE SU GİRMİŞ İSE 2 GÜN İÇERİSİNDE PASLANMA YAPABİLİR
2)MOTOR İÇİNDEKİ YAKIT UNUTULDUĞU TAKTİRDE DEPODA DEĞİL MOTOR İÇİNDE BUNA DİKKAT YAKIT DİBE ÇÖKTÜĞÜNDEN KRANK BÖLÜMÜNÜN BULUNDUĞU KISMI ETKİLER
sizin probleminiz bu motorun içide unutulan yakıt dibe çöküp yoğunlaşarak yapışmış içine kaçan toz ve kum da bu şekilde bir görünüm almasına yardımcı olmuş motrunuzun başta neden çalışmadığını düşünürsek motrun karbüratör kısmının altında karbüratör tutucu civatalar vardır.onlar somun kilidi dediğimiz bir sıvı aracılığı ile sıkılmadığında belirli bir müddet sonra titreşimden düşe biliyorlar o civatalardan biri dahi düşce motor rolantiye inmez ve hep sıkıntı yaratır yüksek devirde çalışır ama düşük devire inince anormalleşir ve bi türlü ayar tutmaz bu anlattıklarımın hepsi bütün motorlar için geçerli birtek asp için değil yani anlıycağınız tuzlusuya gerek yok bu etmenler yeterli olur asp firmasının motorları cidden iyidir ama temel şeylere dikkat ettikten sonra motoru en kısa zaman da bana yollamanızı bekliyorum teşekkür ederim
"

PATO
04-02-2008, 13:20
Satıcı üzerine düşeni yapmış, olması gerektiği gibi. Motorunuz yeni olmakla birlikte uzun süre bekledi mi?

atambay
04-02-2008, 13:27
Mutemelen krank mili ve rulmanları tekrar satın alacaksınız. Pası iyi bir temizlikle uzaklaştırırlarsa ekonomik olur.

c/z
04-02-2008, 15:26
Satıcı konuya gayet yapıcı bir şekilde yaklaşıyor.. Motoru hemen gönder bence.. Zaten benim de sıkça alışveriş yaptığım bir dükkan , Konuya bu şekilde yaklaşımı benim de içimi rahatlattı:)

emo23
04-02-2008, 15:56
kiti 10 günde toparladım ve sonra motor rodajını yaptık. yani motor 10 gün bekledi bende.

Satıcı üzerine düşeni yapmış, olması gerektiği gibi. Motorunuz yeni olmakla birlikte uzun süre bekledi mi?

ALI
04-02-2008, 16:04
motoru çalıştırıp kullandıktan sonra mutlaka yakıt hortumunu çıkartıp içinde kalan son yakıtıda yakmanız lazım. yoksa bu paslanma gorulmesi normaldir.

rulman için bişey yapılamaz fakat krank milini dremelle temizleyip parlatabilirsiniz..

emo23
04-02-2008, 16:10
evet ben temizlik yerine bunları 27 ytl civarında masraf ile yenileri ile değiştirmeye kararlıyım.

Mutemelen krank mili ve rulmanları tekrar satın alacaksınız. Pası iyi bir temizlikle uzaklaştırırlarsa ekonomik olur.

emo23
04-02-2008, 16:17
ali bey
ben başından beri zaten depoda yakıt bitmeden otoru stop ettirmedim.
yani motor içinde yakıt kalması diye bir olay olmadı hiç.
motor her zaman depodaki yakıt bitince stop etti ve o şekilde taşıdım. bu doğru bir yöntem mi ?
motordaki yakıtı atmak için her seferinde karbiratör hortumunu çıkar, bujiyi sök, starter ile motoru çalıştırıp yakıtı atmam mı gerekiyor ?

motoru çalıştırıp kullandıktan sonra mutlaka yakıt hortumunu çıkartıp içinde kalan son yakıtıda yakmanız lazım. yoksa bu paslanma gorulmesi normaldir.

rulman için bişey yapılamaz fakat krank milini dremelle temizleyip parlatabilirsiniz..

ALI
04-02-2008, 16:41
hayır bujiyi sokmeden çalıştırarak içindeki benzini yakarak atmak daha iyi olur.

ben uçak kullanmadım hiç ama arabamdaki motoru hep bu şekilde kullanıyorum.
eğer motoru 1 hafta kadar çalıştırmayacaksam içinde benzin kalmayana kadar çalıştırıyorum ve after run oil suruyorum.

en sağlıklısı bu olsa gerek.

atambay
04-02-2008, 20:19
kiti 10 günde toparladım ve sonra motor rodajını yaptık. yani motor 10 gün bekledi bende.

Motoru hiç yakıt değmeden 10 gün beklettiniz. Sonra rodaj yaptınız. Sonra ne kadar süre geçti?

emo23
04-02-2008, 22:36
evet bu 10 gün süre zarfı içinde kiti topladım. Sonra kit bitince hemen rodaj yaptık. Bugüne kadar (yaklaşık 20 gün geçti) 14-15 depo motoru çalıştırdım. Sorun hep ayni rolantide gaz yemiyor ve stop ediyordu. Geçen c.tesi de söktüm motoru komple.

aslında şöyle bir olayda oldu. bende şu an toplamakta olduğum extra 330 var ve onada ASP61 ayni motordan almıştım (diğer resimdeki tertemiz olan ) hiç ellemeden kutusunda duruyordu. bunu cem hocam ile trainer a takmaya karar verdik. pazar günü cem hocam bizi atölyesinde ağırladı ve yeni sıfır motorun rodajına başladık. tabii farklı marka bir yakıt ile ( bu sefer %10 yerine %5 nitro + hint yağ ) kullandık.
bu yeni motorun sesi diğer sorunluya göre tamamen farklı idi. rolantide adeta EP motor gibi çalışıyordu.;) 5 depo yakıt harcadık o gün ve ilk depodan itibaren rolentide gaz yemede hiç bir sorun çıkarmadı. bu kadar sağlıklı çalışma diğer sorunlu motorda hiç yoktu. şimdi bu yeni motor ile 15 depo çalışma sonunda motor kapağını açacağım ve bakacağım.
bence benim ilk sorunlu motorda kullandığım yakıt çok beklemiş bozulmuş yada içinde su vardı bir şekilde ve bu yüzden motorda çok az yakıt bile kaldıysa (ki ben motorda hiç bir zaman yakıt bırakmıyorum) paslanma olayı oldu.

Motoru hiç yakıt değmeden 10 gün beklettiniz. Sonra rodaj yaptınız. Sonra ne kadar süre geçti?

atambay
05-02-2008, 01:35
O resimdeki pas için 20 gün çok kısa bir süre. Diğer motorda da aynı şey olursa söyleyecek birşey kalmaz.

emo23
05-02-2008, 03:19
valla bende bu işin içinden çıkamadım :confused:
20 gün sonra bakalım yeni motorda yeni fotolar ne gösterecek...
beni izlemeye devam edin :cool:

O resimdeki pas için 20 gün çok kısa bir süre. Diğer motorda da aynı şey olursa söyleyecek birşey kalmaz.

gokovali
01-03-2008, 20:13
Metanole su girerse kalınlaşır, boza kıvamına gelir. Sorun HİNTYAĞI. Sentetik yağlı yakıtlar da çok pahalı.

atambay
07-03-2008, 14:18
9 aralık günü kırım geçirdikten sonra hiç bir bakım yapmadan kenara kaldırdığım OS 91 FS Surpass motoru aradan 3 ay geçtikten sonra açtım. Uçarken kullandığım yakıt da yıllarca beklemiş Omega marka yakıttı. Bu kadar geciktirmemin nedeni bu başlıkta sözü edilen hasarın bu kadar kısa sürede oluşmayacağına inancımdan dolayıydı. Çünkü uzun yıllar yatmış motorları da söktüğümde böylesine bir görüntüye hiç rastlamamıştım.
Sonuç:
Hiç bir paslanma, erozyon bulgusu yok. Söktüğüme pişman oldum.

gokovali
07-03-2008, 20:34
Sorun yakıttan gibi...

emo23
07-03-2008, 22:35
valla o yakıttan 1 galon bitirdim ve 2 tam dolu yakıt var daha... cesaret edemiyorum kullanmaya...
bir yöntemi var mı acaba ? evimizde yapacağımız bir test ile yakıtın durumunu bize bildirecek.

gokovali
07-03-2008, 22:53
Bende alkolmetre (bomometre) var ölçmeyi deneyelim...

emo23
07-03-2008, 23:00
nasıl bir şey o ?

Bende alkolmetre (bomometre) var ölçmeyi deneyelim...

atambay
08-03-2008, 01:13
eğer sorun yakıttansa alkolden çok hintyağından kaynaklanıyor olmalı.

emo23
08-03-2008, 01:14
metin abi kullandığım yakıtta hint yağı yoktu. sentetik yağlı idi...

eğer sorun yakıttansa alkolden çok hintyağından kaynaklanıyor olmalı.

gokovali
08-03-2008, 01:28
metin abi kullandığım yakıtta hint yağı yoktu. sentetik yağlı idi...

Senin kullandığın yakıtta hintyağı var... Tornado ve Turkuazda hintyağı var..

emo23
08-03-2008, 01:34
ok turkuaz da egsoz çıkışı yağı siyahımsı oluyor ama tornado da böyle olmuyordu ?

Senin kullandığın yakıtta hintyağı var... Tornado ve Turkuazda hintyağı var..

atambay
08-03-2008, 01:38
Ben hala o motorun alındığında sorunlu olduğunu düşünüyorum

emo23
08-03-2008, 01:44
bende ayni fikirdeyim...
2 hafta sonra diğer motorunda arka kapağını açıp son fotolarını koyacağım buraya... bakalım durum ne olacak ?

Ben hala o motorun alındığında sorunlu olduğunu düşünüyorum

gokovali
08-03-2008, 16:15
Sen o motoru çöpe at. Hatta ver ben atayım :D

emo23
08-03-2008, 21:38
atacaktım ama vazgeçtim...
bir dostumdan ASP motorlarının rodajının 16-18 saat süreceğini ve motor hamur kıvamına gelmesi ile randımanlı çalışacağını duydum :D

yani bi 20 saat geçsin hele o zaman hangi çöp tenekesine atacağıma karar vereceğim.

Sen o motoru çöpe at. Hatta ver ben atayım :D

gokovali
08-03-2008, 21:56
Hay allah kim söylemişse onu yalan söylemiştir.. Vay yalancı inanma ona... :D

emo23
08-03-2008, 22:05
:eeeeyoo:

Hay allah kim söylemişse onu yalan söylemiştir.. Vay yalancı inanma ona... :D

emo23
16-03-2008, 23:05
bu arada bugüne kadar bu iki ASP motorda gaz yememe, düşük yada yüksek devirde stop etme eylemi kısaca performanssız çalışma gibi bir derdim vardı. nerede ise atacaktım bu motorları. buji, depo, iğne ayarı vs. her yolu denedik hocalarım ile çözmedik ve bugünkü uçuşta en sonunda yüzüm güldü. nasıl mı ?
bu her iki motorda bugüne kadar %5 nitro luk yakıt kullanıyordum. dün gelen yeni başka bir marka %10 nitrolu yakıt ile olay çözüldü. kanımca netice nitro farkından değil, marka farkından idi. markaları burada yazmak istemiyorum. ama isteyenler bana PM den ulaşarak öğrenebilirler.
sonuç ; ASP motorlarda OS kadar performanslı olmasada fiyat ve başlangıç-orta seviye pilotaj bakımından düşünülebilir ama doğru yakıt seçimi ile...

gokovali
17-03-2008, 07:34
Hay allah hani o motorları benim çöpe atacaktın? :D
Motorun hayırlı olsun...

c/z
17-03-2008, 08:23
ASP hiç kötü bir motor değil bence..
Decathlon' da 61 ASP var , hiç sorun çıkarmadı , Rolex saat gibi çalışıyor:)
Bence sorun yakıt. (Arabalarda da öyle değil mi? Benim Vitoya rasgele bir yerden mazot almıştım , turbo bile açmaz olmuştu. Araba tekleyip durdu ve çekişi düşmüştü..)
Bilinen marka + %10 nitro , formül bu......:)

emo23
17-03-2008, 10:16
bir dahaki sefer artık hocam :)
ama motor üstadı olduk bu arada :D

Hay allah hani o motorları benim çöpe atacaktın? :D
Motorun hayırlı olsun...

serdarbora
15-07-2009, 16:29
asp motorlar bence ıyı bır motor bende bı ara kullanmıstım hemde helıkopterde baya da performans almıstım sadece karburator ayarı bıraz zor bu arada senın motordakı9 paslanma yakıtla falan alakalı degıl aceba bıldıgımız pasmı yoksa hınt yagından dolayı olusan fılm tabakasımı ???

fenercister
15-07-2009, 17:35
emrah kardeşim merhaba :)

aynı marka model motor bendede var

konuyu okuyunca hemen arka kapagı actım

ınceledım aynı sorun bendede var fakat ben motoru alalı 1 seneyı gectı su ankı durumu bu

bırde bu konu hakkında benım aklıma gelen krankın yapımında kullanılan ham maddenın

kalıtesı belkı bundan olabılır dıye dusunuyorum

benım motorun su ankı durumu

http://img11.imageshack.us/img11/7625/dscn2291m.th.jpg (http://img11.imageshack.us/i/dscn2291m.jpg/)

fenercister
15-07-2009, 18:03
emrah kardesım

senın kullandıgın yakıtı ozelden marka nıtro oranını yazarmısın

emo23
15-07-2009, 18:27
geçtim kardeşim