PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Buji ve doğru Buji seçimi

c/z
07-02-2008, 08:30
Bu başlık altında patlar motorlarda kullanılan bujilerin farkları 2 ve 4 zamanlı patlarlarda kullanılan , sıcak - soğuk bujiler hakkında bilgileri derlemeye çalışacağım.
(Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşların da , bilgilerini bizden esirgemeyeceklerini ve buraya yazacaklarını düşünüyorum. )

red_fin
07-02-2008, 10:02
Hemen şöyle bir döküman iliştireyim konu başlığının altına :)

atambay
07-02-2008, 16:08
Egemen beyin gönderdiği resme göre .60 altında motorlar için A3, daha büyük motorlar için A5, hepsine uysun dersek A8 kullanmamız gerekiyor. 4 zamanlılar için de F tipi buji tek seçenek.
Motor büyüdükçe daha soğuk buji önermişler.
Biz şimdiye kadar A3 bujiyi daha iyi diye A8 ile değiştiriyorduk. Anlaşılan o ki yanlış yapmışız. Zaten motorların üstünde de A3 buji geliyordu.

Şimdi buji işi oldukça önemli ve hassas. Bir arızalı buji ile motor çalışabilir. Ayar tutmayan bir motorda aynı tip yeni bir buji ile herşeyin düzeldiğini bizzat yaşadım. Seçim yaparken de üreticinin önerisini dikkate almak en anlamlısı bence. Üreticinin önerdiği dışında bir bujiyi kendimiz belirlemek istersek motorun büyüklüğü, sıkıştırma oranı, yakıtın nitro oranı belirleyici olmalı. Tabi sağlam bir motor ve onu aşırı yıpratmayacak performans beklentimiz olduğunu kabul ediyorum.
Bazı bujilerde (ör: Fox) gördüğüm bir köprü var. Tam rezistansın önünde. Sanırım o bujiler daha sağlıklı çalışıyor.

c/z
07-02-2008, 16:52
Hemen şöyle bir döküman iliştireyim konu başlığının altına :)

Buradaki RE , R5 , A3 , P-6 , LC3 gibi harf ve rakam kodları standart mıdır? yoksa her üreticinin farklı bir kod sistemi mi var?

red_fin
07-02-2008, 18:07
Her üreticinin farklı kodları var ama hot, cold, medium, vs. standart terminoloji.

M_tech
07-02-2008, 18:32
Nitro oranı yükseldikçe buji cold(soğuk) tabir edilen tarafa kayar, hava sıcaklığıda yükseldikçe de soğuk buji seçilmesi gerekir. Örneğin yüzde 20-30 luk nitroya no:8 (orta sıcak) buji , yüzde 30+ nitroya A5,R5 olabilir.
Ben yüzde 1-5 nitrolu uçak yakıtına A3 kullanıyorum. Bu dediklerim turbo olmayan ve 2 zamanlı motorlar için geçerlidir. Onlar hakkında tecrübem olmadığı için onu da kullanan arkadaşlar yazabilir. Rodaj için A3 bujiler harcanabilir.

atambay
09-02-2008, 01:20
Elimde 3 tane değişik marka sıfır buji var. Istıcıyı taktığımda biri kızarıyor, diğeri daha çok kızarıyor, sonuncusu ise oldukça parlak ışık veriyor. Bu bujilerin hangisi en sıcak bujidir bu şekilde anlayabilir miyiz?

c/z
09-02-2008, 08:56
Linklerde bazı açıklamalar var , incelemek faydalı olabilir.
http://www.scootworks.com/rdrc/gloplugs.html

c/z
09-02-2008, 08:59
Elimde 3 tane değişik marka sıfır buji var. Istıcıyı taktığımda biri kızarıyor, diğeri daha çok kızarıyor, sonuncusu ise oldukça parlak ışık veriyor. Bu bujilerin hangisi en sıcak bujidir bu şekilde anlayabilir miyiz?

Bu şekilde anlamak mümkün olabilir mi bilmiyorum , ama heralde en çok kızaran sıcak olan mıdır? Ya da sıcak buji olduğunu bldiğimiz bir bujiye bakmak lazım. Çok mu? - az mı? kızarıyor....! Buna göre belki bişey söylenebilir..:)

atambay
09-02-2008, 11:49
Linklerde bazı açıklamalar var , incelemek faydalı olabilir.
http://www.scootworks.com/rdrc/gloplugs.html

Çok güzel bir sayfa bu. Fırsat buldukça çeviri yapıp sabit bir yere yazsak iyi olur.

koka
09-02-2008, 15:34
bence en çok kızaran buji kışın kullanılması gerekendir ,en az kızaransa yazın kullanılması gerekendir ,acaba doğrumu biliyorum ?yada en çok kızaran düşük nitro için ,az kızaran yüksek nitrolular için

atambay
09-02-2008, 18:38
bence en çok kızaran buji kışın kullanılması gerekendir ,en az kızaransa yazın kullanılması gerekendir ,acaba doğrumu biliyorum ?yada en çok kızaran düşük nitro için ,az kızaran yüksek nitrolular için

Sıcak buji çabuk ısınıp geç soğuyor. Düşük nitro oranı için uygun. Ama çok kızaran sıcak buji midir (mantıken öyle olması gerek) emin değilim.
Birazdan OS'un #3 (bulabilirsem) ile F bujilerini karşılaştıracağım. Sonucu yazarım. Aslında sorun biraz bana özel, elimde eskiden kalma bir avuç dolusu buji var. Ne markası ne tipi yazıyor. Sıcak mı değil mi anlamaya çalışıyorum.
Daha önce köprü olarak tanımladığım (iddle bar) kışın işe yarıyormuş. Motorun maksimum devrine ulaşmasında sıkıntı yaratıyor ama rölanti ve gaz arttırma durumunda dışarıdan giren soğuk havanın bujiyi soğutmasını önler diyor. Bu durumda kışın daha sıcak buji kullanmak da mantıklı oluyor.
Sıcak bujiler için bir ek açıklama: Bazıları başlangıçta çalıştırılırken daha yüksek voltaja ihtiyaç duyuyor. (2 V bile olabilir). Biz elimizdeki 1.2 V ısıtıcılar ile çalıştıramama sorunu yaşayabiliriz. Güç paneli kullananlar için böyle bir sorun yok tabii ki.

arif_87
27-04-2008, 14:16
Arkadaşlar doğru buji seçimi için yardımcı olurmusunuz. İzmir' de yaşıyorum yazın hava sıcaklığı 30 derecenin altına düşmüyor. Aracım hpi rs4 %16 nitrolu yakıt kullanıyorum. Bu zamana kadar aldığım buji hep o.s no:8 idi. Acaba doğru bujiyimi kullanıyorum yoksa R5 bujimi kulanmalıyım. Aracın orjinal bujisi R5' di.

atambay
27-04-2008, 16:42
Bence aracınıza uygun buji R5 ama OS8 ile sorunsuz çalışıyorsa hava ısındığında R5 yapmak anlamsız olur. Kışın soğuk havada R5 daha iyi sonuç verebilir. Aynı modeli kullanan arkadaşlar benden daha fazla tecrübeye dayalı cevaplar verebilir. Araba bölümünde de sorarsanız iyi olur.

Galpo
30-04-2008, 00:02
Bu sayfaya rastlamam iyi oldu os 21 motorumunda buji ile sorunum var çok buji yakıyor r8 dayandıramıyorum birde soğukken motorun perfonmansı gayet iyi fakat ısınınca stop ediyor karbiratör ayarlarıyla saatlerce en ince ayarda denedim yakıt % 20 nitrolu sorunu ne olabilir motor rodajdayken böyle bir sorun yoktu daha 1 galon dahi harcamadım sıcaklıkta 140 dereceyigeçmiyor bazı durumlarda 150 yi gördü fakat üzerinde sıcaklıklara hiç çıkmadı yakıt ayarı ne zengin nede fakir keyif bozan bir durum ısınınca rölantide stop bu arada r5 tende hiç memnun kalmadım. Bu konuda fikri olan varmı arkadaşlar aranızda!

scserdarcan
30-04-2008, 00:41
Motorun çalışması gereken sıcaklığı aralığını bilmiyorum ancak 140 derece bana biraz fazla gibi geldi. motor eğer bir kırım geçirdiyse krank milinde meydana gelebilecek yamukluk motorun titreşimli çalışmasına neden olur buji ömrünü kısaltır. Piston kapağınız gevşemiş olabilir buda fazla titreşime neden olur ayar tutmamaya neden olur.

Galpo
30-04-2008, 12:53
Motorun titreşim yada tütecek kadar hararet yapmadım fazlada hoyrat kullanmıyorum enteresan fakat herhalde benim şansıma tüm parçalarınıda kontrol ettim çaışması iyi fakat stop olayı keyif bozucu bu arada savagede kullanıyorum önceki 25 lik motordan daha perfonmanslı elim tornavida tutacak kadarda iyiyim heheh motor soğukken müthiş fakat 4 5 dakikanın sonunda stop ediyor 110 120 derecede yani hararette yokken depo sağlam yakıt emişi gayet iyi çözümü zor bir problem gibi1

atambay
30-04-2008, 18:52
Bujinin altında pul var mı? Yoksa ekleyin. Var ise silindir kapağının altında pul var mı ona bakın. Bazı motorlarda silindir kapağının altında da çok ince pullar oluyor. Söküldüğünde takılırken dışarda unutulmuş olabilir.

Galpo
30-04-2008, 21:12
Bujinin altında pul var mı? Yoksa ekleyin. Var ise silindir kapağının altında pul var mı ona bakın. Bazı motorlarda silindir kapağının altında da çok ince pullar oluyor. Söküldüğünde takılırken dışarda unutulmuş olabilir.

Bujinin vede silindir kapağının pulları mevcut 3 4 kez bakımı için söküldü takarkende eşit torkla vidalar sıkıldı bugün 1 2 deneme daha yaptım 4 5 dakika kullandıktan sonra aracı bu 4 5 dakika içerisinde birsorun yok tabi fakat sonrasında gaz verip ani frene geçince pat diye stop ediyor rölanti deviride gayet iyi enteresan bir motor bu arada 3. motorum ben çözemedim bu olayı!:rolleyes:

scserdarcan
30-04-2008, 21:14
Motor fren yapınca mı stop ediyor?

orhantekkan
30-04-2008, 21:18
Çok yararlı bir konuya değinmişsiniz tekrar teşekkürler şüphe duyduğum bazı konularda açıklığa kavuştu sayenizde....

Galpo
30-04-2008, 21:30
evet frende anlamsız yere stop ediyor

scserdarcan
30-04-2008, 21:31
Bende de bir ara araba vardı. gaz kolu ve fren kolu aynı servoya bağlıydı. Fren yapınca karbüratörün tam olarak kapanmamsı için iki kol arasında yaylı bir mekanizma vardı ancak tam olarak işe yaramıyordu. Karbüratörün tam olarak kapanmaması için karbüratöre giden kolun önüne bir cıvata bağlamıştım bu sayede karbüratör tam olarak kapanmıyordu. Resimde yaptığım işi gösterdim.

19454

Galpo
30-04-2008, 21:38
Güzel bir sistem tasarlamışsın emeğine sağlık yalnız bendeki sorun biraz daha farklı tam gazdan rölantiye geçtiğinde stop olayı gerçekleşiyor bugün dikkatlice test ettim hemde 1 depo r8 bujide r5 te kapışla rölantiyle hepsiyle denedim fakat önüne geçemedim bu arada motorun tüm temel contalarını kontrol ettim sorun yok motor içi filtrede temiz bilmediğim bir ayar yöntemimi var anlamadım :agla:

scserdarcan
30-04-2008, 21:40
Rölanti ayarınız fazla kısık olabilir mi?

Galpo
30-04-2008, 21:44
rölantideyken neredeyse harekete geçecek araç sanmıyorum çok çok buyutmuyorum bu sorunu geçenlerde akhisar model rc uçak yarışında savageyi yamaca çıkardım tak diye stop etti milletde uçaklardan sıkılıp benim savageye odaklanmıştı stop edince rezil olduk hehehe taa tepenin üstünde birde yerinide bulmuş!!!:)

shadowpane
29-05-2008, 11:17
ARKDAŞLAR BUJİLER HAKKINDA COK KONU VAR. Epey baktım ve herkes genelde sadece kendi problemini yazmış ve ona çözüm istemiş. bu başlıkta genel bir bilgi edinme amacı ile konu acılmış o yüzden bu konuyu hem güncel tutalım hemde bilen arkadaşlarımız bu konu hakkında bilgilerini bizimle paylaşsın. benim aklımın erdiğince yaygın olarak kullanılan bujiler aşağıda. bu bujilerin ne işe yaradığı biraz ingilizce olarak yazılmış. hadi uygulama şekline hepbirlikte bir el atalılm.

GENEL BUJİLER

R5 OSMG2694 A racing plug so durable it can survive leaner needle settings and high-nitro/high-rpm 1/8 scale racing.

A5 OSMG2693 Slightly "cooler" than the #8 and ideal for the constant "on/off" throttle action in 1/10 and 1/8 scale racing

#8 OSMG2691 A medium-hot plug for 1/8 scale racing and most .12-21 car, boat and truck engines.

ÖZELLİKLE GENEL BUJİLERİ kullanım yerlerini ve zamanını tarif edersek daha faydalı olacağını düşünüyorum. bu konuyu güncel tutmakta fayda var.

1/10 ve Ufak motorlara

LC4 OSMG2708 Designed to boost performance in 1/10 scale off-road vehicles such as the Traxxas® T-Maxx™ and Revo®

LC3 OSMG2700 A long-reach hot plug created for the Traxxas TRX 2.5 (.15) Racing Engine and other 1/10 scale off-road engines.

A3 OSMG2690 A hot plug with the longest life and lowest cost of any O.S. sport plug. Great for beginners and .12-.15 engine break-in.

TURBO MOTORLARA

P8 OSMG2698 Cold enough to outlast the hottest "heats". For Turbo head engines.

P-7 OSMG2695 An all-season, medium-heat plug for Turbo head engines.

P-6 OSMG2696 A hot choice for all .12-.21 Turbo head engines.

P3 OSMG2699 An ultra-hot plug for the 18TZ and other Turbo head engines.

Tırsak_Pilot
04-09-2010, 10:11
üstekine ek yardım =)

NO:6 0,10 en sıcak OSMG2690 uzun ömürlü fiş -. 60 2-vuruş
P-4 P4 Super Hot OSMG2697 21VZ-B V-Spec ve en 0,18 için -. 28 off-road Turbo kafa motorları yarış
P-5 Çok beğenilen OSMG2711 21VZ-B V-Spec ve en 0,18 için -. 28 off-road Turbo kafa motorları, özellikle sıcaklığın yüksek ya da yalın iğne ayarları ve high-nitro/high-rpm çalışan için yarış
LC3 Sıcak OSMG2700 Uzun ulaşmak, OS 21TMs ve Traxxas ® zirve iğne ayarları ve punchy gaz tepkisi gibi ölçekli off-road motorlar 1 / 10 için
NO-7 # 7 2 zamanlı uçak için Orta Hot OSMG2713, helikopter ve araba (Turbo kafası hariç) motorlar. Teklifler istikrarlı, geniş pik iğne ayarları ve punchy gaz tepki rölanti
RP-6 0,12 çoğu için RP6 Orta OSMG2703 -. 21 on-road Turbo kafa motorları yarış
LC-4 OS 21TMs ve Traxxas TRX2.5 & 3,3 ™ gibi 1 / 10 ölçekli off-road motorlar için LC4 Orta OSMG2708 Uzun ulaşmak, motor
NO-8 # 8 Orta OSMG2691 en 2 zamanlı motorlar için favori
RP-7 0,12 çoğu için RP7 Soğuk OSMG2704 -. 21 on-road Turbo kafa motorları yarış
RP-8 sıcak dayanmak RP8 Soğuk OSMG2698 Turbo kafa motorları ile ısıtır
NO-10 # 10 Soğuk OSMG2693 ideal uçak motorlarının 0,60 boy ve üstü için
R5 Soğuk OSMG2694 yalın iğne ayarları ve high-nitro/high-rpm ölçekli yarış için
F 4 zamanlı motorlar için F 4-Stroke OSMG2692 Uzun ulaşmak ve uzun ömürlü

aozgen
04-09-2010, 18:44
Bu Google Türkçe ye tercümeyi beceremiyor.

atambay
04-09-2010, 22:11
Marka OS olunca böyle oluyor. ASPyi çevirtin bakalım bir de.