Orijinalini görmek için tıklayınız : Sarjli Elektrik Supurgesinden Bozma Ucmasi Umulan Ucamayan Cisim
emreolgun
19-02-2008, 11:58
Merhabalar Ben Emre Afganistan`da Ogretmenlik Yapiyorum
Burada Eldeki Malzemelerle Ucan Bi "sey" Yapmak Istedim. Daha 2 Saat Once Maalesef Hicran Ve Gozyasi Ile Ilk Denemem Son Buldu.yaptigim Cisimin Sekli Semali Soyle
16773
Sekildede Izahini Yaptigim Gibi Sarjli Bi El Supurgesinden Elde Edilen Parcalarla + Ikitane Cd Tray`den Elde Ettigim Kucuk Motor Ve Dislilerle + Bir Miktar Aliminyum Tel Beyaz Kopuk Ve Oyuncak Uzaktan Kumandali Bi Arabadan Uzaktan Kumanda Mekanizmasi Ile Yapilan Bu Cisim Henuz Ucmaktan Biraz Uzak.
Hasili Kelam Elimdeki Batarya Biraz Agir Geldi Ve Motor Sanki Yeterli Hizda Donmedi. Cismi 3 Katli Bir Binanin Tepesinden Saliverdik Ama Neredeyse Serbest Dusus Yapti. Bu Cismi Ucurabilmek Icin Oneriler Bekliyorum Ancak Internete Hemen Giremeyebilirim Bir Dahaki Sefer Yanit Bekleyen Sorulara Gec Yanit Gelir Kusura Bakmayin. Bu Arada Eldeki Imkanlarla Yapmaliyim Bunu, Burasi Afganistan. Mesela Bir Teyp Sokup Icindeki Parcalari Kullan Falan Gibi...
Simdiden Tesekkurler
Bu Arada Bu Uzaktan Kumandanin Etki Mesafesini Nasil Arttirabilirim
caner1907
19-02-2008, 12:27
öncelikle uğreaşınız ve gösterdiğiniz gayretten dolayı sizi tebrik ederim.
Resimden anlaşıldığı kadarıyla delta modeli yapmışsınız.
fakat boyutları verilmediği için bir şey söylemek zor.
şundam eminimki o akü o uçak için büyük.
ayrıca kanat profili verip vermediğinizde önemli.
modelin fotoğraflarını çekip eklerseniz size yardımcı olmaya çalışırız...
kumandanızın mesafesini ev işi şeylerle arttıramazsınız. isterseniz biz size buaradan birşeyler de yollarız. imece usulü.
temel oalrak denenmiş modelleri yapın. ve büyük yaparsanız elinizdeki ekipmanları değerlendirebilirsiniz.
allah kolaylık versin.
Önce seni tebrik etmek lazım Emre. Bu şekilde radyo kontrollü model üretmek çok zor ve ciddi teknik bilgi ister. Sana birşeyler önerebilecek teknik bilgim yok maalesef. Ama "el yapımı servomsular" konusunu biraz açabilir misin? Nasıl bir servo bu çok merak ettim.
emreolgun
19-02-2008, 13:10
ilginize tesekkurler
*once kanat profilinden bahsedeyim netten indirdigim bir kanat profilini tupte isittigim spatula ve utu yardimiyla cat pat uyguladim.kanadin en ucunda uyguladigim olculeri orta kisma dogru buyuterek tabi. ancak yekpare yaptigimdan dolayi cok duzgun olmadi ama hatalari ucagin buyuklugunden dolayi telafi edecegini dusunuyordum. tabi olmadi :((
*kanatlarin merkeze uzunlugu yaklasik 65cm idi ucagin boyutunu anlatabilmek icin.
*evet bizde burada bataryanin bu ucak icin epey agir olduguna karar vermistik o konuda haklisiniz ve motorun pek yeterli olmadigina. (nasil hizini arttirabilirim)
*servomsular soyle: cdromlarin tepsisini dugmeye bastiktan sonra disari cikartan bir mekanizma var. motor ve iki disliden mutesekkil. yavas ve kuvvetli donen en son disliyi iki yerden delerek aliminyum tel sabitledim bu tel disari cikarak kanatlari kontrol eden tellerle birlestirdim. disli dondugunde telde ayni aciyi tarayarak donuyor ve saat yonunde yada ters istikamette donerek teli ileri itiyor yada geri cekiyor dogal olarak kanatlardaki kontrolleride.(galiba elevator deniyor o kontrollere)
yorumlar icin tekrar tesekkurler. burada ogrencilerimize ufuk kazandirmak icin boyle ufak tefek seyler yapmaya calisiyoruz, daha once kola sisesinden rocket yapip 40-50 mt irtifa yakalamistik. bu sefer dedik irtifayi arttiralim ama nasip degilmis neyse ama calismaya devam.
emreolgun
19-02-2008, 13:12
aslinda wordde seklini cizmistim servomsunun ama daha once webde olmasi gerekiyor galiba dosyanin link istedi yollayamadim kusura bakmayin
emreolgun
19-02-2008, 13:16
16776
servomsu semasi
Bence önce serbest uçuş modeli yapıp bunu 2. kattan salıp güzel uçana kadar mükemmeleştirin.
Sonra servo ve kontrol mekanizmasını ekleyip bir kontrollü planör yapın.
Daha sonra itki mekanizmasını da ekleyip motorlu hale getirin.
Adım adım gidin yani. Bir seferde hepsini birden yapmaya çalışınca birşeyleri hatalı yapma olasılığı artar.
cismin ağırlığına göre daha net uçabilmesi için sanırım kanat açıklığının orantısal olarak büyümesi gerekebilir. böylece süzülme daha rahat olur. ancak çekiş de bi okadar düşer. ancak yere direk çakılmaz. yamaç paraşütü gibi biraz süzülür biraz manevra yapar öyle iner. enteresan olabilir.
Umarım güzel olur ancak gecen izlediğim belgeselde bu tarz ucan kanatların dönüşlerde durma noktaları varmış bunu ayarlayamazsan çakılıyormuş en son B-2 uçaklarda bunu bilgisayar teknolojisi ile çözmüşler. Amacım fikir vermek
Bence önce serbest uçuş modeli yapıp bunu 2. kattan salıp güzel uçana kadar mükemmeleştirin.
Sonra servo ve kontrol mekanizmasını ekleyip bir kontrollü planör yapın.
Daha sonra itki mekanizmasını da ekleyip motorlu hale getirin.
Adım adım gidin yani. Bir seferde hepsini birden yapmaya çalışınca birşeyleri hatalı yapma olasılığı artar.
Kaanx lafı ağzımdan almış, Yaptığınız modelin kuyruğu bulunmuyor bu yüzden kontrolu gerçekten zor o yüzden o modelden vazgeçin ve bir planöre başlayın ne kadar büyük olursa o kadar iyi, gene köpük ve çıtalar kullanılabilir, kumanda olarak belki elinde fazla kumandası olan birileri (2 kanallıda olsa) bir kumanda size yollayabilirler bu sayede süzülen bir planörünüz olursa o 2 kanalın birini yukarı aşağıya birinide sağa sola döndürmek için kullanabilirsiniz.
Bu arada elinizdeki malzeme yada malzeme olabilecek herşeyin yakından fotoğraflarını çekip bize yollarsanız (zor olabileceğini tahmin ediyorum) yapacağınız modelle ilgili yardımcı fikirler verebiliriz.
not:Arkadaşlar mutlaka elinde 2 kanallı bir kumandası olan (AM bandıda iş görür sanırım) arkadaş vardır 2. el 2 kanallı kumandalar 25ytl ye bile bulunabilir, söylemek istediğimi birilerinin anlayıp Emre hocama kumanda bulma konusunda yardımcı olabileceklerini düşünüyorum.
h.huseyin
07-03-2008, 13:27
Serbest uçuş olsa ozamandamı uçmaz.
emreolgun
01-05-2008, 11:49
konteynerlarla buraya elektronik alet edavat geliyor onlarda ayni sekilde konteyner dukkanlarda satiliyo
bunlardan birinde bir transmitter mi deniyo kumanda aleti buldum kullanilmis biraz komplike bi seydi. ama sadece transmitter, receiver i yoktu.
su resimdekine benzer bisey. her kolu iki islevli
19466
benim sorum bunun on kisminda 40 mhz yazan bi parca var zannedersem kristal bilmem ne adi, su kare dalga olusturan parca ve bu parca degistirilince dalga boyu degisiyo kumandanin, aynisindan da receiver de bulunuyo.
simdi benim sorum: yazin turkiyeye geldigimde bu aletide getirsem ona uygun receiver bulunabilir mi? gerekirse o dalga ureten parca degistirilip?
ilginiz icin simdiden tesekkurler.
40 mhz oldukça yaygın bir frekanstır. kristal ile sadece frekansın küsuratı değiştirilir. Örneğin 40.665 kristali, 40.745 ile değiştirebilirsiniz. Kristal değişikliği genellikle sadece yakında aynı frekansta çalışan başka bir verici var ise yapılır.
Türkiye'de de dünya da da 40mhz alıcıları rahat rahat temin edebilirsiniz.
emreolgun
01-05-2008, 12:21
bir de ne kadara patlar bana bilgilendirirseniz
receiver THK da 25 ytl 40 mhz :) kristalde satıyorlar bilginize.
oguzhangunes
01-05-2008, 15:40
Bu zagi uçsa bile mixer gerekli ve bu mixerler rc kumandaları ile uyumlu
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.