PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Uçak yapımında yönlendirir misiniz?

RecluseRebel
26-02-2008, 16:59
Merhabalar

Ben Burak Emre. Aranıza yeni katıldım. Model uçak yapabilmek oldukça ilgimi çekti. 2-3 haftadır ciddi bir şekilde araştırıyorum
hatta maddi kazanımlar elde ediyorum ve gerekli miktarı temin edebilmek için Elektrogitarımı ve amfimi satıyorum ;))
Elektroniğe ve bilgisayara ilgim kuşkusuz, uçakları da seviyorum. Uçakların bana verdiği özgürlük duygusu beni
inanın heyecanlandırıyor ve huzur veriyor. İlginç birşey ama bunu yaşamaktan dolayı mutluyum. Hatta gözlerimde kısmen pc den dolayı
bozukluk olmasa hava harp okuluna gidicektim ama olmadı. Neyse hikayem bu. Umarım bu işi istediğim hazda başarabilirim.
Ayrıca sizlerin yazdığınız şeylere, uslubünuza dikkat etmeniz hoş birşey bu konuda da tebrik ediyorum.

Arkadaşlar maddiyatım 700 liraya zar zor yetecek. Uçağı ben yapayım diyorum. Hem maddi kârım olur hemde kırımlarda onarma işi
maddi kayıpları azaltabilir. En önemlisi bu işe yaşayarak girmek istiyorum. Uçağı yapıp ona şekil vermek, dizaynı kendin
oluşturmak ve ona isim vermek çok heveslendiriyor beni. Neyse ona karar verdim. Beni stabil uçabilen, kanat boyu 1.8m civarı olan
,tabii üstten kanatlı ama hani diyelim kırım vesaire olmaması durumunda kısmen akrobasiye giriş de de yetebilecek yakışıklı
;) bir model e yönlendirebilecek misiniz? Artık plânları da ben bulmaya çalışırım.

Aaa bi de plânların yazılmasını araştırdım. A4 e nasıl yazdırılabilir diye araştırdım bişiler öğrendim ama plân olmadığı için
deneyemedim. A4 e yazdırmak mı yada A0 a başka birine yazdırmak mı daha iyi olur. Başka birine yazdırmak da nasıl olucak
bilmiyorum ama "özalıt" gibi bişeye gitmem gerekiyo herhalde. Tereddüttüm birebir boyutu yakalayamama.
Dertlerimi anlatmaya çalıştım. Yardımlarınızı bekliyorum.

red_fin
26-02-2008, 17:55
PATO'nun açtığı başlığı takip etmeni tavsiye ederim.

http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=25465

SIG Kadet MK II tam aradığın özelliklere sahip, son derece stabil uçabilen mükemmel bir eğitim uçağıdır.

Bu uçağı yapmayı düşünürsen kit olarak almanı tavsiye ederim. Plandan yapmak daha ucuza gelmeyecektir, ve de inşaat tecrübesi bakımından düşünürsen kit daha avantajlıdır.

Pişman olmazsın yani.

atambay
26-02-2008, 18:55
Patlar motorlu bir model düşünüyorsanız 110 ytl vererek üstten kanat bir eğitim uçağı alabilirsiniz. Yazdığınız kadar büyük değildir ama idare eder. Zaten yazdığınız ölçüde bir uçak motor ve gövde maliyetini oldukça yukarı çekecektir.
Eğer kendim yapayım birşeyler öğreneyim diyorsanız Egemen beyin önerdiği modelin kitini alarak daha ekonomik ve hatasız bir modele kavuşabilirsiniz. Ucuz olsun derseniz hazır gövdelerin fiyatını karşılaştırmanızı öneririm.

c/z
26-02-2008, 19:21
Merhabalar
Ben Burak Emre. Aranıza yeni katıldım.

Aramıza hoş geldin Burak Emre..:)

RecluseRebel
26-02-2008, 19:27
Bilgileriniz teşekkür ederim.

Egemen (aradaki yaş farkından dolayı - Affınıza sığınarak) abinin dediği gibi Sig Kadet Mark II yada Sig Kadet LT-40 (bu daha iyi gibi boyutlarıda) güzel modeller.
Yurt içinde pek yoklar. Yurt dışından almam gerekiyor.

Şimdi kendim yapsam mesela ikisini de düşünelim. Ortalama Zaman ve Maliyet ne olur? biri 69$ + kargo
Diğeri de 99$ + kargo oluyor. Ben kendim yapmaya kalkışsam günlük ortalama 2-3 saatten ne kadar zamana
bitirebilirim?

Bide şu var en ucuz sitelerden biri towerhobbies den alsam gümrüğe büyük ihtimal takılmaz. ama paket içeriğinde
eksik yada zarar görme gibi bir durum pek görülen bir şey mi? Araştırdığım kadarıyla bu konuya tereddütlü yaklaşılıyor.

RecluseRebel
26-02-2008, 19:30
Hoşbulduk... ;)

Bu arada evet patlar motorlu istiyorum..

PATO
26-02-2008, 20:17
Merhaba Burak Emre.
Sig'in her iki modelini de Türkiye'den alabilirsin. Kadet MKII 200 YTL civarı fiyatı ile daha uygun olur. Nerede bulabileceğini özel mesaj ile bildirdim.

atambay
26-02-2008, 20:31
Bu tip modelleri kit bile olsa yurtdışından getirtmek zor. Bazen kargo büyük olduğundan hiç gönderilmiyor bazen de çok yüksek bir nakliye ücretiyle geliyor. Hasar görürse zaten geçmiş olsun. Gerçi kit olanlar pek hasar görmez ama ARF için büyük risk var.
MKII yapmaya niyetlenirseniz hep beraber keyifle izleriz

RecluseRebel
26-02-2008, 23:25
Teşekkürler. Yoluma ışık tuttunuz ;)

Ben kendim yapma olayına kafayı taktım. MKII : 220 lira + 20 lira civarı kargo = 240 lira
bilsem ki 140 liraya mal ederim işe girişicem ama daha kafama yatmadı.
Bu konuda ne dersiniz?

red_fin
27-02-2008, 09:08
Maliyet hesabı yapıyorsanız eğer, bu fiyatın içerisinde sadece boş uçak kiti olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Uçağı yapabilmek için gerekli olan alet-edevat, yapıştırıcı vs, kit içerisinden çıkmayan yakıt deposu, motor yatağı gibi aksesuarlar ve de uçağı uçar hale getirmek için gereken elektronikler (Radyo verici-alıcısı, en az 3 adet servo, alıcı pili) ve tabii motorun fiyatını da hesaba katın.

Bunun dışında yakıtlı motoru çalıştırmak için gerekli olacak buji ısıtıcısı, buji ısıtıcısının şarj aleti, yakıt, alıcı pili vs gibi masraflar da olacak.

Her halükarda 500-700 lira arası bir bütçe ayırmanız gerekecek.

İnşaat olayı tamamen kişisel yeteneğiniz ve inşaat tecrübeniz ile ilgilidir. Genellikle kit halindeki uçaklar için 20-30 saat arası değişen inşaat süreleri öngörülür. Günde 2-3 saat çalışarak 10-15 gün içerisinde yapmak mümkün. Ama önemli olan bu 2-3 saati ne kadar verimli değerlendirebildiğinizdir.

Kolay gelsin

Reha Kaya
27-02-2008, 12:30
Teşekkürler. Yoluma ışık tuttunuz ;)

Ben kendim yapma olayına kafayı taktım. MKII : 220 lira + 20 lira civarı kargo = 240 lira
bilsem ki 140 liraya mal ederim işe girişicem ama daha kafama yatmadı.
Bu konuda ne dersiniz?

Gürman beyin, bu kit hakkındaki yazısındaki ilk fotoğraflarda, ham kitin içeriğini görebilirsiniz. Sanırım 4 veya 5 fotoğraflardada kit için gereken donanım ve yapım için gerekli yapıştırıcı, cetvel, zımpara bloğu v.b alet edevat görülüyor. Bu size bir fikir verecektir. Bu fotoğraflarda kaplama malzemesi yok, onu hatırlatırım.

140 Liraya mal etme konusuna gelince, arkadaşlar kadar tecrübem olmamasına rağmen kit almanı tavsiye ederim. Dediğiniz fiyata ham kit elde edilebilirmi? Evet; mal edilebilir. Fakat; en azından bir iki kitin içeriğini görüp, alacağın malzeme hakkında bilgin olması gerekir. Bulunduğununz yer eğer benim gibi taşra ise, değil 140 bazen 280 YTL. mal etmekte mümkündür. Sabırlı iseniz, plan üzerinden gerekli balsa levha ve çıta adetlerini çıkartarak, sadece ön iniş takımı, ana iniş takımı, yekeler, pushroodlar, bir kaç ıvır zıvırla yaklaşık maliyet bulunabilir. Kolay gelsin.

KLL
27-02-2008, 15:20
ben harbi balsa modelcisi olduğumu iddia ederek konuya dalış yapayım. ben ARF uçak hiç almadım. çocukken ıhlamurdan THK uçakları yaparak öğrendim. sene önce tekrardan uçak modelciliğine başladım. ilk modelim planör modeli olan ASK18 idi. Oldukça zor ve klasik yöndemle yani çapraz duran çıtalarla yapılan bir modeldi. Sadece iskelet haline getirip tavanıma astım. Kumanda takımlarını kullnmak üzere THK dan 150 ytl ye RTF halde bir wingdragon aldım. İlk uçuşta pervaneyi 3. uçuşta kuyruğunu kırıp sıkılıp kenara attım. Daha sonra Guppy adlı modeli plandan çalıştım ki o zaten planörler başlığı altında aşama aşama ve maliyet listesiyle mevcut. O uçağı 5 kere kırıp çöpe attım.Daha sonra towerhobbies.com dan kit uçaklar satın alıp yaptım. Neyseki daha sonra hiç kırım yaşamadım. Yine şu anda kitten yapılmış yerli planör albatrosu uçuruyorum.
Aynı zamandada kendi tasarımımı yapmaya çalışıyorum Uçak prototip halini bulmak üzere.

Gördüğüm kadarı ile inşaa tecrübesi olmayan birisi plandan uçak yapamaz. Parçaları kesse bile bir yol gösteren olmadan sadece plan sayesinde parçaları birleştirip kanat gövde kuyruk gibi parçaları yapamaz yapsa bile yeteri kadar sağlam ve doğru inşaa edemez.

Eğer basit inşaa tekniklerini öğrendiyseniz plandan çalışıp bir uçak üretmek her nekadar daha tatmin edici olursada daha uzun ve bezdirici olabilir.

Bence sizin için en güzle başlangıç motorsuz planör yada lasitk motorlu serbest uçucu imal etmektir. bunlar çok ucuza satılan modellerdi. En azından neyi nasıl keseceğinizi ve mantajda nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğretir. Daha sonra yavaş uçsun diyrosanız 3 kanallı elektrikli bir 2 metre planör işinizi görür. İlla ben patlar motorlu uçuracağım derseniz bahsi geçen türde üstten kanatlı büyük boy eğitim uçakları işnizi görür. Hatta kendim üreteceğim derseniz ben size robbe nin eğitim uçağının planlarını yollarım. 0.15 patlar motor için...

RecluseRebel
27-02-2008, 18:25
Kısmen bir beceri var. Üstesinden gelirim ancak zorlarsa soğuyabileceğimi düşünüyorum. Ben yurt dışından getirtme işini araştırayım. Şuan için gerekli bilgiye sahip oldum. Artık maddi durumu bekliyeceğim. 1-2 belki 3 haftaya sonuç alırım inş. :fisdua: Herkese bol teşekkürler.

ALLAH uçağınıza zeval vermesin. İniş takımlarına kuvvet eylesin :P

PATO
27-02-2008, 18:59
...Hatta kendim üreteceğim derseniz ben size robbe nin eğitim uçağının planlarını yollarım. 0.15 patlar motor için...
Nasıl bir model bu Coşku? Yapımı kolay mıdır acaba? Elimde hiç üstten kanatlı patlar model yok. Belki Little Extra'yı elektrikliye çevirir, üzerindeki .15'lik motoru bu şekilde değerlendirebilirim.

RecluseRebel
28-02-2008, 14:42
Sayın KLL özel mesaj attım ama ulaşmadı herhalde. Uçak modeline bakmak isterim. Bu arada 0.15 nedir? elektrikliler için mi onlardaki motor ifadeleri 400 lük 480lik diye biliyorum ama.

red_fin
28-02-2008, 15:30
0.15 demek 0.15 kübik inç (yani 2.5 cc) hacimli patlar motor demek. Elektrikli motorlarda motorun dış kabının uzunluğu (can size) ölçülür, patlar motorlarda ise motorun silindir hacmi.

KLL
28-02-2008, 15:35
mesajınızı aldım çok meşgul olduğumdan cevap yazmayı unuttum. planı bulmam lazım önce. fotoğraflarını çeker buradan paylaşırım. sonrada trayabilecek bir o zalitçi araştırmaya başlaraız gerkirse.

hatırladığım kadarı ile 4 kanal yapılabilien bir trainer uçak. dört köşe çirkin birşey. ama gövdesi o kadar sağlamdıki parçalayamamıştım yarı kırık halde olmasına rağmen.

RecluseRebel
28-02-2008, 18:19
Robbeyi araştırdım. Avrupa markası. Kendim yaparsam pek de tipine bakmam herhalde. Baktığım zaman tek göreceğim EMEK olur. ;) Hem dizaynla güzel gözükür. Ben bekliyorum.

0,15 de cc galiba ona da baktım sanırım 25-30 küsürlük bir motora takabül ediyor. ben 42-46 lık motor almayı düşünüyorum ama gazdan kısarsak iş görür herhalde.

red_fin
28-02-2008, 18:31
0,15 motor, 25-30 küsurluk bir motora karşılık gelmez.

15'lik motor, 15 lik motordur. 25-30 küsurluk motor 0.25, 0.30 küsur demektir.

15'lik motor 2.5 cc'dir, 25'lik motor (yani 0.25 kübik inç) 4cc, 46'lık motor (yani 0.46 kübik inç) 7,5 cc'dir.

atambay
28-02-2008, 19:15
Robbeyi araştırdım. Avrupa markası. Kendim yaparsam pek de tipine bakmam herhalde. Baktığım zaman tek göreceğim EMEK olur. ;) Hem dizaynla güzel gözükür. Ben bekliyorum.

0,15 de cc galiba ona da baktım sanırım 25-30 küsürlük bir motora takabül ediyor. ben 42-46 lık motor almayı düşünüyorum ama gazdan kısarsak iş görür herhalde.

Patlarlı motorlarda gazdan kısarak motorun gücünü düşüremezsiniz. Motorun verimli çalışacağı bir ayar sınırı vardır. Bunların dışındaki ayarlar motora zarar verir veya sık sık stop etmesine neden olur.
Bir model için kullanılacak motorun büyüklüğü verilmiştir. Daha büyük motor uçağın aşırı zorlanarak parçalanmasına yol açabilir. 40-46 şeklinde verilen motor hacminde genellikle üst sınırdaki motor tercih edilir. Bazı modellerde 2 zamanlı ve 4 zamanlı uygun motorların ölçüleri de belirtilir.
Bu durumda seçeceğiniz modele karar verirken alacağınız motorun bir sonraki uçağınızda da kullanabileceğiniz türden olması tasarruf sağlayacaktır.
Bu nedenlerle büyük bir çoğunluk 40 lık denilen gövdeden alarak 0.46 kübik inç motor kullanırlar.

RecluseRebel
28-02-2008, 20:41
Anladım. Olay şu OS 42 motor 0.42 kübik inç e sahip.
Ayrıca uçağı kendim yapmam deneyimsiz olduğum için çok zorlayacaktır. Bir sürü araştır yardım al bi yerde duraksa falan. Kit alup öyle bir deneyim yaşamak daha iyi olur.

atambay
28-02-2008, 21:51
Anladım. Olay şu OS 42 motor 0.42 kübik inç e sahip.
Ayrıca uçağı kendim yapmam deneyimsiz olduğum için çok zorlayacaktır. Bir sürü araştır yardım al bi yerde duraksa falan. Kit alup öyle bir deneyim yaşamak daha iyi olur.

OS için söylediğiniz doğru hatta bir çok model için de doğru ama benim aldığım 0.47 lik GMS'nin kutusunda GMS 2000 yazıyordu. 8 silindirli bir Amerikan araba bile 300-400 ci (cubic inch) arası değiştiğine göre 2000 değerinin bizi yanıltması da beklenemez.

Uçak yapmak için sadece deneyim değil zaman ve el becerisi de gerekiyor bence. İnce ve yorucu bir iş. Eğer kit kullanarak bir model yapacaksanız THK'nın sattığı basit bir başlangıç modeli ile ilk denemenizi yapıp daha sonra pahalı bir kit ile uğraşmanızda fayda var. ARF denilen kaplaması ve inşaası bitmiş bir modeli çok daha az işçilik gerektiren birkaç yapıştırma işlemiyle uçuşa hazır hale getirebilirsiniz.

RecluseRebel
28-02-2008, 23:08
xxx

RecluseRebel
28-02-2008, 23:12
xxx