PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : pusher type FıRFıR..!

ymn
27-02-2008, 20:49
Herkeze selamlar..
Metin abinin lafları üstüne,önceki modelimden vazgectim.pusher type (Arkadan pervaneli) bir model yapmaya karar verdim.En son wingdragon4'ü uçurduğumda pervane kırıldıgı için,artık usta olana kadar pusher type modellerden yapacağım.Bu modeli Wingdragon4'den esinlenerek yaptım.Bugün modelin gövde ve kuyruğunu yapımına başladım.
İnşallah cumartesi gününe bitirirsem uçus videosunu çekeceğim.

ymn
28-02-2008, 23:14
modelin son hali..

PATO
29-02-2008, 00:49
Yaman bunu sen mi yaptın? Kanadı da düz yapsaymışsın Wing Dragon'un aynısı olacakmış. Kanopisi de hoş olmuş. Tebrik ederim. Motorun üstte yerleşimi uçuşu olumsuz etkiler mi bilmiyorum ama büyük pervane kullanımına imkan tanıması açısından iyi olmuş. Gövde çubuğu olarak ne kullandın?

ymn
29-02-2008, 12:09
Yaman bunu sen mi yaptın? Kanadı da düz yapsaymışsın Wing Dragon'un aynısı olacakmış. Kanopisi de hoş olmuş. Tebrik ederim. Motorun üstte yerleşimi uçuşu olumsuz etkiler mi bilmiyorum ama büyük pervane kullanımına imkan tanıması açısından iyi olmuş. Gövde çubuğu olarak ne kullandın?

Teşekkür ederim Gürman abi.Tabiki ben yaptım :) ,gövde'de kavak çıtası kullandım,sonra boyadım.Plastik boya kullandım.Açık mavi ve kırmızı renkler iyi oldu gibi.Bu kanatla uçus yapacam sonra,düz kanat yapacam.Bakalım uçus nasıl olacak.

modexl
29-02-2008, 12:22
YAmana bak sen ya neler neler yapmış çıkartmalar falan janjanlı olmuş :) keşke bi yerden şeffaf kolibandı bulum kullansaydın o zaman tam süper olurdu :)

ymn
29-02-2008, 13:02
Bu kanat bu modelin değil.Elimde sadece bu kanat olduğu için bunu kullacam.Wingdragon gibi kanat yapacam bu modele,şuan elimde strafor kalmadı.En son straforu modelin gövdesinde kullandım.Yarına alacam strafor,o zaman yaparım kanat.

ymn
05-03-2008, 12:01
Hazim son...
Niye böyle oldu,anlamadım.Siz anladınızmı arkadaşlar..?

http://www.youtube.com/watch?v=YNAAH5Ti5lY

KLL
05-03-2008, 14:00
öncelikle çok dik elden çıkmış, motor gücü yetmemiştir.

modexl
05-03-2008, 14:11
Geçmiş olsun yamancım... valla aslında pilotaj hatası gibi duruyor ama ağırlık merkezi gereğinden önde ise bu kadar keskin bir sağa dönüşte uçağın burnunu toplayamamasına sebep olabilir, yada dediğim gibi pilotaj hatası .

modexl
05-03-2008, 14:19
Geçmiş olsun yamancım... valla aslında pilotaj hatası gibi duruyor ama ağırlık merkezi gereğinden önde ise bu kadar keskin bir sağa dönüşte uçağın burnunu toplayamamasına sebep olabilir, yada dediğim gibi pilotaj hatası .

red_fin
05-03-2008, 14:45
Sevgili Yaman,
Her ne kadar çalışmalarını ilgiyle takip ediyor olsam da bir noktaya değinmeden geçemeyeceğim.

Türkçe'de bir deyim vardır :"Cin olmadan şeytan çarpmaya çalışmak" diye. Burada da benzer bir durum sözkonusu.

Sen daha aerodinamiğin temel prensiplerini bilmeden, uçağı havada tutmayı başaramadan uçak tasarlamaya çalışırsan olacağı budur.

Örneğin, bu yapmış olduğun modelde ağırlık merkezini, motor çekiş açısını, kaldırma noktasını ve yatay dengesini nasıl ayarladın? Veya ayarladın mı? Bu temel ayarlar olmadan uçağın hangi kuvvet ile düzgün uçmasını bekliyordun? İlahi kudretle mi? :D

Sadece kanadı var diye cisimlerin uçmasını beklemek pek doğru olmaz.

Sakın yanlış anlama, "neden böyle yapıyorsun" veya "böyle yapmamalısın" demiyorum.

Senin hevesinin kırıldığını, modelcilikten vazgeçtiğini görmeyi hiç istemem. Ama bir işe ancak keyif aldığın sürece devam edersin.

Madem bu işe heveslisin, meraklısın kendi kendine, tabiri caizse "körlemeye" model tasarlamaktansa önce bilinen, uçuculuğu denenmiş modelleri imal edip uçurursan hem hezimet yaşamazsın, hem birşeyler öğrenirsin hem de çok daha fazla keyif alırsın.

Bence vaktini, emeğini ve paranı uçmayan ve uçmayacak tasarımlara harcamaktansa, kendine bilinen bir eğitim uçağının planını bul (Mesela MM400 gibi) ve onu inşa edip doya doya uçur, arada da öğrenmeye devam et.

Bu yazı biraz sert olduysa da kusura bakma, bu vesile ile "kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla" babından yazmak istedim.

modexl
05-03-2008, 14:52
Sevgili Yaman,
Her ne kadar çalışmalarını ilgiyle takip ediyor olsam da bir noktaya değinmeden geçemeyeceğim.

Türkçe'de bir deyim vardır :"Cin olmadan şeytan çarpmaya çalışmak" diye. Burada da benzer bir durum sözkonusu.

Sen daha aerodinamiğin temel prensiplerini bilmeden, uçağı havada tutmayı başaramadan uçak tasarlamaya çalışırsan olacağı budur. .....

Sert olmamış, hoş bir ABİ TAVSİYESİ olmuş bence, ne yalan söyliyim dikkate alınmalı bencede :)

ymn
05-03-2008, 14:55

Pilotaj hatası değil.Kendi düz giderken bir anda yamuldu. :)

ymn
05-03-2008, 14:58
Sevgili Yaman,

Sen daha aerodinamiğin temel prensiplerini bilmeden, uçağı havada tutmayı başaramadan uçak tasarlamaya çalışırsan olacağı budur.

Örneğin, bu yapmış olduğun modelde ağırlık merkezini, motor çekiş açısını, kaldırma noktasını ve yatay dengesini nasıl ayarladın? Veya ayarladın mı? Bu temel ayarlar olmadan uçağın hangi kuvvet ile düzgün uçmasını bekliyordun? İlahi kudretle mi? :D

Sadece kanadı var diye cisimlerin uçmasını beklemek pek doğru olmaz.

Sakın yanlış anlama, "neden böyle yapıyorsun" veya "böyle yapmamalısın" demiyorum.

Senin hevesinin kırıldığını, modelcilikten vazgeçtiğini görmeyi hiç istemem. Ama bir işe ancak keyif aldığın sürece devam edersin.

Madem bu işe heveslisin, meraklısın kendi kendine, tabiri caizse "körlemeye" model tasarlamaktansa önce bilinen, uçuculuğu denenmiş modelleri imal edip uçurursan hem hezimet yaşamazsın, hem birşeyler öğrenirsin hem de çok daha fazla keyif alırsın.

Bence vaktini, emeğini ve paranı uçmayan ve uçmayacak tasarımlara harcamaktansa, kendine bilinen bir eğitim uçağının planını bul (Mesela MM400 gibi) ve onu inşa edip doya doya uçur, arada da öğrenmeye devam et.

Bu yazı biraz sert olduysa da kusura bakma, bu vesile ile "kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla" babından yazmak istedim.

Sana zahmet,Egemen abi model uçurmadan önce,ne yapmam gerek veya nelere dikkat etmem lazım..?.

red_fin
05-03-2008, 17:26
Herşeyden önce, ısrarla üzerinde durduğum gibi, denenmiş ve uçuculuğu ispatlanmış bir model yap kendine. Örneğin MM400, Çaylak, Papillon, Tutor gibi çok dengeli, yavaş uçan,
hata affeden bir uçak yapabilirsin.

Uçağı imal ettikten sonra muhakkak ağırlık merkezinin doğru yerde olduğuna emin ol.

Uçağın ağırlık merkezi noktasında parmak uçlarında dengede duruyor olması gerekir.

Uçağı imal ederken kanat ve yatay stabilizelerin birbirine paralel, gövdeye dik açı ile durması gerekir. Dikey stabilizenin ise yatay stabilizeye dik açı yapması lazım. Tüm bunlara dikkak ederek montajı tamamlaman gerekiyor. Uçağın gövdesi ve/veya kanatlarında hiçbir yamukluk olmamalı.

Zaten böyle bir uçak yaptığında hiç zorlanmadan uçurabildiğini göreceksin. Ekstra bir çaba harcaman gerekmeyecek.

Böyle bir uçakla kumandalara ve manevralara iyice alış. Sonra girişirsin kendi kafandan tasarımlar yapmaya.

KLL
05-03-2008, 18:22
albatros mesela... olabilecek en affedici uçak bu bence.

ymn
05-03-2008, 18:42
Herşeyden önce, ısrarla üzerinde durduğum gibi, denenmiş ve uçuculuğu ispatlanmış bir model yap kendine. Örneğin MM400, Çaylak, Papillon, Tutor gibi çok dengeli, yavaş uçan,
hata affeden bir uçak yapabilirsin.

Uçağı imal ettikten sonra muhakkak ağırlık merkezinin doğru yerde olduğuna emin ol.

Uçağın ağırlık merkezi noktasında parmak uçlarında dengede duruyor olması gerekir.

Uçağı imal ederken kanat ve yatay stabilizelerin birbirine paralel, gövdeye dik açı ile durması gerekir. Dikey stabilizenin ise yatay stabilizeye dik açı yapması lazım. Tüm bunlara dikkak ederek montajı tamamlaman gerekiyor. Uçağın gövdesi ve/veya kanatlarında hiçbir yamukluk olmamalı.

Zaten böyle bir uçak yaptığında hiç zorlanmadan uçurabildiğini göreceksin. Ekstra bir çaba harcaman gerekmeyecek.

Böyle bir uçakla kumandalara ve manevralara iyice alış. Sonra girişirsin kendi kafandan tasarımlar yapmaya.

Teşekkürler..

PATO
05-03-2008, 20:56
Yeri burası değil belki Yaman ama :censor::censor::censor::censor::censor::censor:'da sana ait o kadar çok ilan var ki. Ciddi malzeme stoğun var. Bunları gördükten sonra, FırFır'la tasarımla falan uğraşmana anlam veremiyorum. İlanlarındaki malzemelerin az bir kısmını kullanarak Egemen'in bahsettiği modellerden birini rahatlıkla yapabilirsin.

ymn
05-03-2008, 22:10
Yeri burası değil belki Yaman ama :censor::censor::censor::censor::censor::censor:'da sana ait o kadar çok ilan var ki. Ciddi malzeme stoğun var. Bunları gördükten sonra, FırFır'la tasarımla falan uğraşmana anlam veremiyorum. İlanlarındaki malzemelerin az bir kısmını kullanarak Egemen'in bahsettiği modellerden birini rahatlıkla yapabilirsin.

Gürman abi,o madalya'nın görünen yüzü. :D Şuan elimde,temel araç gereçlerden başka birşey yok.Ben pazarlamacı gibi biriyim.Arkdaş için sattığım malzemelerden %15 komusyon alıyorum.40 ytl 1 kg çekiş gücündeki motordan sattığımda kazandığım 10 ytl.O malzemeler elimde olsa,siz benim yaptığım modellere inanamazsınız. :D pil sorunu kaldı sadece.onu halledeyim görün modellerimi. Gerçi benden alırsanız malzeme,pil almama gerek kalmayacak Gürman abi .. :)
Gerçi çok ucuz ama fiyatlar neyse.Herhalde reklam yaptım yasakmı..?

atambay
05-03-2008, 22:47
40 ytl satış yapıp 10 ytl kar alıyorsan ve bunu da %15 olarak belirliyorsan oldukça eğlenceli hesaplama yönteminiz var demektir.
Neyse sıkıntılı olan bir durum var ki o da hala farkında olmadığın bir sürü aksaklık. Yaptığın modellerin resimlerine bir baksan kanat bir tarafta kuyruk bir tarafta. Eğreti bantlarla duruyor. Daha elden çıkarken havada şekilden şekile giriyor. Sen de çok güzel gitti de aniden kanat katlandı falan diyorsun.
Ve en komiği aylardır burada millete hiç çekinmeden akıl dağıtmana rağmen uçurmadan önce ne yapman gerektiğini şimdi soruyor olman.
Şimdi ne olacak senin bu halin?

ymn
05-03-2008, 23:13
Valla bende bilmiyorum.Herhalde bu uçak işi,beni sarmayacak gibi Metin abi.Yani %15 değilde,orda benden ötürü bir karışıklık var.Sattığım malzemeye göre değisiyor fiyatlar.
Birde aklıma gelmişken,Herhalde sadece uçağa benzedimi uçar,felsefesi girmiş kafama :(

atambay
05-03-2008, 23:19
Valla bende bilmiyorum.Herhalde bu uçak işi,beni sarmayacak gibi Metin abi.Yani %15 değilde,orda benden ötürü bir karışıklık var.Sattığım malzemeye göre değisiyor fiyatlar.

uçak işi de zor ve ağır bir iş. Bu şekilde devam ettiğin sürece seni sarmayacağı daha da netleşiyor. Belki malzeme satmak da eğlenceli olur. THKnın kurslarından birini deneyebilirsin öğrenmek için. En çok kurs sana faydalı olur.

ymn
05-03-2008, 23:34
uçak işi de zor ve ağır bir iş. Bu şekilde devam ettiğin sürece seni sarmayacağı daha da netleşiyor. Belki malzeme satmak da eğlenceli olur. THKnın kurslarından birini deneyebilirsin öğrenmek için. En çok kurs sana faydalı olur.

Kurs için Ankaraya gitmek gerek.Isparta ve çevresinde thk kursları yok.Bir model yapıyorum,uçuyor ve sonra havda motor stop ediyor.Pil yetersiz geliyor,tam gazda calışmıyor.Elimde 1 kg ceken motor var,yarım gazdan fazla yaptınmı stop ediyor.pil yetmiyor ve bende malzeme satarak,pil parası cıkarmaya calışıyorum.Kulladığım straforda gevşek olduğundan düştüğünde,çabuk kırılıyor.Pembe strafordan'da bulamıyorum.İniş takımı takıyorum.Zemin bozuk olduğundan,uçaktan iniş takımı kopuyor.İşte böyle zaruret bölgesinde biseyler cıkarmaya çalısıyoruz.

red_fin
05-03-2008, 23:38
Çabalarını inan ki çok takdir ediyorum. Hoşuma gitmeyen şey, bu kadar emeğinin ve zamanının boşa gidiyor olması. Isparta'da da olsa mavi veya pembe izolasyon köpüğünü, izolasyon malzemesi satan yerlerden temin edebilirsin. (Isparta da izolasyon yapılmıyor mu yani). Bir MM400 için öyle çok ciddi masraf yapman gerekmez. Elinde hala tuttuğunu düşündüğüm Wing Dragon motoru ve ESC'si ile çok rahatlıkla uçurabilirsin. Pil için yine Wing Dragon pili fazla fazla yetecektir.

Bu kadar hevesin var, harcadığın zamanın var, emeğin var, bari keyfini çıkar.

c/z
05-03-2008, 23:43
İşte böyle zaruret bölgesinde biseyler cıkarmaya çalısıyoruz.

Bence moralini hemen bozma...!

ymn
05-03-2008, 23:46
Ben Isparta merkez'de kalmıyorum.Şarkikaraağaç'tayım çok aramama rahmen bulamadım.Sadece beyaz strafor var.MM400 yapacağım,Egemen abi onun için kanat hazırladım,2 saat önce.Yarın gövde ve kuyruğu yapıp,video çekerim.Birde Wingdragon'un motoruna,rediksiyonsuz 8X6 pervane taksam ne olur..?
Yok Cem abi bozmam..:)

atambay
05-03-2008, 23:54
Yaman ne yaparsan yap uyduruk iş yapma. Kanatlar gövde sağlam düzgün olsun. Malzeme yoksa Isparta merkeze inen birine aldırırsın. Ya da oradan biri alır minübüse verir. Hesaplamaları düzgün yap. Eşit olması gerekenler, paralel olması gerekenler gerektiği gibi olsun. İşi de şansa bırakma gerisi kolay.

red_fin
06-03-2008, 00:13
Birde Wingdragon'un motoruna,rediksiyonsuz 8X6 pervane taksam ne olur..

Birşey olmaz, takabilirsin. Ama sağlam tak. Pervane uçup gitmesin.

Isparta merkeze kaç km. uzaktasın bilmiyorum ama bir fırsatını bulup oradan bir kaç tabaka pembe veya mavi (veya sarı) köpük getirtme imkanın olursa sana birkaç uçak yaptıracak malzeme çıkartabilirsin.

Normal strafor ile işe yarar kanat veya gövde çıkartmak pek mümkün değil.

ymn
06-03-2008, 00:51
Beni bilgilendirdiğiniz için TEŞEKKÜRLER..

trex
06-03-2008, 20:50
bak emeklemeden koşmazsın. sana bir tavsiye bir lastik motorlu model al onu yap bi kanadı incele gövdeye bak ağırlık merkezini vs kavra. sonra o uçak uçmasada önemli değil sana bir uçağın nasıl olduğunu öğretmesi gerek sadece.uçağı yaptın uçurdun da diyelim.ondan sonra biraz simülatörde çalış uçağı kontrol etmeyi öğren. ilk başlarda akrobasi yapmaya çalışma düz uç bir daire içiz kendi önünde sonra değişik atraksiyonlar yaparsın.ondan sonra bunlarıda başarırsan yaptığın uçağı (denenmiş bir uçak olsa iyi olur caylak,mavi mantar vs.) al eline kumanda doğru uçuş sahasına ilk başta temel kontrolleri yap uçağı kanat uçalrından tutup salla biraz sağlamlığı test et servolarını kontrol et ters olmasın tersse kumandadan düzelt.ve ilk başta mümkünse yerden havalan ...