PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : teknoloji



axi_welet
14-05-2004, 17:52
Teknolojiden özel hayata bir darbe daha!

(RFID) çipi denilen ve günlük yaşamda kullanılan herhangi bir ürünün üzerine monte edilen yeni teknolojiyle, bir insanın ne zaman ne yaptığının bilinmesinin mümkün olduğu kaydedildi

''İnsanların daha çok hangi diş macununu ya da tıraş bıçağını kullanmayı tercih ettiğinin bilinmesinin, bazı firmalar için milyonlarca dolar değerinde bir bilgi olduğunun'' altı çizilirken, insanların çoğunun, hayatlarının en mahrem alanlarına kadar giren bu çipten haberdar olmadığı kaydediliyor.
Diş macunu tüpüne ya da elbise dokumaları arasına monte edilen bu çiplerin, bir nevi küçük radyo vericileri olduğu belirtiliyor. Ancak klasik radyolar gibi yayın yapmayan bu çiplerin sağladığı tek bilgi, bir seri numarasından ibaret. Bu çipler, belirli bir radyo sinyali aldığında, RFID çipi üzerindeki seri numarasını bir veri bankasında kaydedilmek üzere ana radyoya gönderiyor.
Ürünlerin üzerinde bulunan barkodlardan çok daha karmaşık olan RFID çiplerinin, potansiyel olarak farklı amaçlarla kullanılabileceği de ifade ediliyor. Şu an için radyoların RFID datasını okuyabileceği menzilin çok kısa olduğu kaydedilirken, ileride bu menzilin büyümesiyle bir mağazadaki tek bir radyonun bütün envanteri izleyebilmesinin mümkün olacağı belirtiliyor.
Bu teknolojinin ''müşterilerin iyiliği için'' kullanılacağından bahsedilse de, bu teknolojiyi istismar eden birilerinin müşterilerin sokağına gelerek, kıyıya köşeye sakladıkları dahil, müşterinin evinde ne tür ürünler kullandığını tespit etmesinin mümkün olduğu ifade ediliyor. Bu durum da özel hayata müdahale olarak algılanıyor. Özel hayat savunucuları bu yüzden, bu tür çiplerin herhangi bir giysi ya da üründe kullanılmadan önce bazı yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyor.
Yapılan protestolara rağmen, çiplerin ABD başta olmak üzere günlük hayata girmeye başladığı ifade edilirken, ülkenin en büyük perakende satış şirketi Wal-Mart, ürünlerini en fazla sattığı 100 firmanın bu çipleri kullanmasına şimdiden yetki vermiş durumda. Amerikan ordusunun da RFID çiplerinden istifade ettiği belirtiliyor.

axi_welet
14-05-2004, 17:56
Yetişkinlerde yeni dişlerin çıkabileceği kanıtlandı

İngiliz bilim adamları, kök hücre teknolojisi sayesinde, kaybedilen dişlerin yerine yenilerinin çıkabileceğini kanıtladılar
King's College'e bağlı diş hekimliği okulunda görevli Prof. Paul Sharpe ve ekibi, fareden aldığı kök hücreleri laboratuvar ortamında farklılaştırdıktan sonra, dişe dönüşebilecek bu hücreleri diş etine açılan bir boşluğa yerleştirdi. Bilim adamları, 23 haftada yeni bir dişin çıktığını kaydettiler. Bilim adamları, kök hücreleri laboratuvarda normal diş hücresine dönüştürürken, ne tür bir diş çıkacağını da belirlediklerini belirttiler. Buna göre, yeni dişin, azı, köpek ya da kesici diş olup olmadığı önceden tespit ediliyor.
İngilizlerin 50 yaşında ağzındaki 32 dişten ortalama 12'sini kaybetmiş olduğunu hatırlatan Sharp, dişini kaybeden herkesin, kök hücreyle yeniden ''orijinal'' dişe kavuşabilmeyi tercih edeceğine inandıklarını söyledi.
İşlemin lokal anesteziyle yapılabildiğini belirten Sharp, diş büyüdükçe salgıladığı kimyasallar sayesinde sinir ve damarların geliştiğini kaydetti.
Farelerde olumlu sonuç veren tekniğin insanlarda başarılı olmaması için bir neden bulunmadığını belirten Sharpe, ''Aynı prensip insanda da geçerli olacaktır'' dedi.
Bu arada, araştırmayı yapan ekip tarafından kurulan Odontis adlı bilimsel araştırma kuruluşunun, bu buluş sayesinde, bilimsel araştırmaları destekleyen çeşitli kuruluşlardan araştırmalarını derinleştirmek için 400 bin sterlinlik yardım aldığı açıklandı.

axi_welet
14-05-2004, 18:00
Yeni virüs Sasser saldırıyor...

İnternette hızla yayılan Sasser adında yeni bir virüs kısa sürede milyonlarca bilgisayarı etkiledi. Kurbanlarını rastgele seçiyor, bilgisayarları açıp kapatıyor. Üstelik mail ile bulaşmıyor


Antivirüs yazılımı üreten Fin firması F-Secure yetkililerinden Mikko Hyppoenen, ''worm'' türü Sasser virüsünün diğer birçok virüsün aksine elektronik posta yoluyla bulaşmadığını, ''kurbanlarını rastgele seçtiğini'' söyledi.
Virüsün bulaştığı bilgisayarı kapattığı, yeniden açtığı ve bunu birçok kez tekrarladığını belirten Hyppoenen, bilgisayarı kullanmayı engellese de virüsün zararsız olduğunu ifade etti.
''Blaster'' virüsünün geçen yıl ağustos ayında milyonlarca bilgisayarı etkilediğini belirten Hyppoenen, Sasser'in daha fazla bilgisayara bulaşabileceğini söyledi.
Antivirüs üreticisi Amerikan firması Symantec'e göre, 15.872 byte boyutundaki virüs, Windows 2000, Windows Server 2003 ve Windows XP işletim sistemi kullanılan bilgisayarlara ''saldırıyor''.
Sasser virüsü, Linux, McIntosh, Novell Netware, OS/2, UNIX, Windows 95, Windows 98, Windows Me ve Windows NT sistemleri kullanılan bilgisayarları etkilemiyor.
Sasser'in Microfost yazılımlarındaki bir güvenlik açığından faydalandığını belirten uzmanlar, virüsün bu açığı tespit ettiği bilgisayarlara rastgele saldırdığını söylediler.
Amerikan Panda Software firmasına göre, virüsten en çok etkilenen ülkeler arasında Estonya, İsrail, Tayvan, İspanya ve Fransa bulunuyor.
Sasser'in ilk olarak 2 Mayıs Pazar günü sabaha karşı, Microsoft'un 18 gün önce çıkardığı son yamayı sistemlerine kurmayan kullanıcıların bilgisayarlarında görüldüğü belirtiliyor.