Orijinalini görmek için tıklayınız : İlk uçagım ve birkaç soru
wtasarim
14-04-2008, 22:41
İlk olarak araba ile başladığım model tutkusu ardından trex600 ile devam etti. Şimdi kafayı uçaga taktım. bir tane Pt-19 aldım sanki çok biliyormuşum gibi. Uçak kullanan arkadaşlara msn den sordum lakin alttan kanatlı bir model olduğu için kendi başıma kullanmamamı söylediler. Tabi rahat dururmuyum montaj bittikden sonra dayanamadım ve uçagı kaldırdım. Lakin ilk harekette sorunla karşılaştım.
Uçak yerde taksi yaparken süreli olarak sola çekiyordu bu şekilde kalkmayacagını düşündüm. ne yaptı isem olmadı tekerleklerde anlayamadıgım bir sorun yüzünden uçak aşırı derecede sola çekiyor. En son karar verdim arkadaş uçagı yerde sabit tutacak son gazı verdigimde uçagı salacak. kalkarsa bu şekilde kalkar diye düşündüm. çok şükür kırmadan kaldırdık birkaç sefer uçtuk. Bu tekerlek işini nasıl çözecegim anlamadım gitti.
Ayrıca birşey merak ettim. Bazı videolarda görüyorum (cap 232 %27) Bu modellerde uçak havada askıda kalıyor. Bunu saglayan uçagın gövde yapısı mı yoksa motorun gücü mü ? Bu şekilde uçagın sabit kalması için illaki 4 zamanlı motorlarmı gerekiyor.
İlk uçuş videom
http://www.youtube.com/watch?v=8_8zgvS1qVw
Başarılı uçuş için tebrik ederim.
Havada sola çekmeyip, sadece taksi sırasında sola çekmenin nedeni çok büyük ihtimalle sağa göre daha az dönen, zorlanan, sıkışmış sol tekerlektir. Her iki tekerin de rahat döndüğünü kontrol edin.
Modelin havada askıda kalmasına (hover) etki eden faktörler; modelin yapısı, güçlü motor ve iyi seçilmiş pervanedir. Mutlaka 4 zamanlı motor şart değil.
gercektende guzel bir ilk ucus olmus tebrik ederim.yasadiginiz sola cekme sorunu buyuk ihtimalle gurman beyinde bahsettigi zorlanarak donen sol tekerlekten kaynaklaniyor ama diger taraftan on tekerleklerin birbirine ve ucagin govdesine olan paralelligine de bir goz atin derim?
wtasarim
15-04-2008, 00:11
Gürman abi ve erol yorum ve verdigin bilgiler için teşekkürler.
evet anlamadıgım bir şekilde tekerlegin biri zorlanıyor dönmekte. elimle çevirdigimde gayet rahat ama yere koyup uçagı elimle çektigimde bi tarafa dogru gidiyor. Agırlık gelince bir tarafa yaslanıyormu diye baktım ama nafile hiçbiryere yaslanmıyor. Acaba sorun tekerdemi diye merak ettim. Tekerlerin yerlerini değiştim sagdakini sola, soldakini saga taktım yine aynı tarafda sorun. neyse halledecegiz bir şekilde.
Uçak konusunda engin bilgilerinize ihtiyacım olmaya devam edecek. Tekrar teşekkürler.
Tekerlek ile stoperlar arasını kontrol edin. Mesafe olarak fazla açık olmasın. Gevşek olan stoper varsa yük binince yana kayar. Tekerleği taktığınız mil görevi yapan vidalar çok inceyse yine aynı soruna neden olabilir. Tabi bir taraf ince diğeri kalınsa.
Ve son olarak madem böyle güzel bir pistiniz var neden şimdiye kadar uçağa başlamadınız :)
Pt-19 iyi bir alttan kanatlı eğitim uçağı aslında. Genelde kutudan çıkan dandik tekerlekler sebebi ile bu tür sağa sola çekme sorunları olur. Ayni boyda kaliteli tekerleklerle değiştirin sorun kalmaz. Bir de arkadan bek tekerli modellerde kalkış anında rüzgar da yoksa eğer , bir tarafa çekebilir arka çok hafif olduğu için. Biraz rüzgarlı havada ve rüzgara karşı yapacağınız kalkışta (tekerlek ve dümen trimi düzgünse) sorun olmadığını göreceksiniz.
Videoyu izledim ,biraz piste yaklaşma çalışmanız gerekiyor. ilk uçuş için de gayet iyi , zevkli uçuşlar dilerim.
İlk uçuş için oldukça başarılı olduğunuzu belirtmeliyim. PT-19 da göze çok güzel görünüyor. İmrendim doğrusu :)
wtasarim
15-04-2008, 19:33
Yorumlar ve öneriler için çok çok teşekkürler. böyle yorumları görünce daha bir heves duyuyor insan uçmaya.
pist konusuna gelince. kullandıgım yer daha önceden samsundaki büyük havaalanının yanındaki küçük uçaklar için kullanılan pist. Yeni yapılan büyük havaalanı ve küçük uçaklar içn kurulan başka bir havaalanından sonra burası boşa çıktı. Pist güzel lakin hemen yan taraf askeri bölge :) Uçagın o alana düşmesi demek çok sakat olur gibi geliyor bana :)
Yorumlar ve öneriler için çok çok teşekkürler. böyle yorumları görünce daha bir heves duyuyor insan uçmaya.
pist konusuna gelince. kullandıgım yer daha önceden samsundaki büyük havaalanının yanındaki küçük uçaklar için kullanılan pist. Yeni yapılan büyük havaalanı ve küçük uçaklar içn kurulan başka bir havaalanından sonra burası boşa çıktı. Pist güzel lakin hemen yan taraf askeri bölge :) Uçagın o alana düşmesi demek çok sakat olur gibi geliyor bana :)
hayırlı olsun kırımsız uçuşlar.askeri bölge gerçekten sakat.model oraya düştüğünde ,nizamiye kapısına gidipte asker ağa asker ağa içeri tayyarem düştü onu alabilirmiyim demek çok komik olur:D:D
Pist güzel lakin hemen yan taraf askeri bölge :)
Uçagın o alana düşmesi demek çok sakat olur gibi geliyor bana :)
Pratik olarak şöyle yapabilirsiniz: Askeri bölgeye arkanızı verin , pist önünüzde olsun (pist ile askeri bölge arasında durun) ve modeli üstünüzden geçirmeden iki omuz hizası arasında, önünüzde ve pist üzerinde uçurun.
Pratik olarak şöyle yapabilirsiniz: Askeri bölgeye arkanızı verin , pist önünüzde olsun (pist ile askeri bölge arasında durun) ve modeli üstünüzden geçirmeden iki omuz hizası arasında, önünüzde ve pist üzerinde uçurun.
en çok işe yarıycak fikirde bu.en azından nizamiyeden istemekten çok daha iyidir :)
wtasarim
16-04-2008, 17:44
Nizamıyeden istemek sorun degil de adamlar içine bombamı koydunuz diye 3 gün salmazlar bizi. en küçük vidasına kadar incelerler
Nizamıyeden istemek sorun degil de adamlar içine bombamı koydunuz diye 3 gün salmazlar bizi. en küçük vidasına kadar incelerler
:)
Askeri tesislerin yanında uçuş yapmamak en akıllıcası. Memlekette boş arazi mi kalmadı?
wtasarim
16-04-2008, 18:24
boş arazi var ama iniş için uygun bir alan yok.
Hazır konusu açılmışken konunun başındada belirttigim gibi uçakları askıda tutmak için uçagın genel yapısı ve motor gibi önemli faktörler var. Pt-19 modelinde böyle birşey mümkün olabilir mi ? hangi motoru ve hangi pervaneyi koysam bu şekilde birşey söz konusu olabilir. Yada hiçmi olamaz. Bunu sormaktaki amacım havada şov yapmak degil. Yukarıda yazdıgım gibi uçuş için uygun bir alan bulsam iniş için yeterli bir yer bulamıyorum. Bu nedenle kısa mesafede iniş için oldukça işime yarayacak.
Pt-19 da mümkün değilse Cap232 yada 580 gibi bir model almam gerekecek sanırım
Biraz uçurun zaten merak edip gelirler yanınıza. Gider nizamiyede bir çay içersiniz. Ballandıra ballandıra anlatırsınız. Hevesli birine kumandayı verip bir aşı yaparsınız. En az biri heveslenir ve başlar sizinle uçmaya. Ondan sonra nereye düşerse düşsün emir komuta zinciri içinde 5 dakikada getirirler uçağı.
wtasarim
16-04-2008, 22:57
Biraz uçurun zaten merak edip gelirler yanınıza. Gider nizamiyede bir çay içersiniz. Ballandıra ballandıra anlatırsınız. Hevesli birine kumandayı verip bir aşı yaparsınız. En az biri heveslenir ve başlar sizinle uçmaya. Ondan sonra nereye düşerse düşsün emir komuta zinciri içinde 5 dakikada getirirler uçağı.
Fikir süper :D
Yav ne tesadüf bende de trex 600 ve pt 19 var :eeeeyoo: Aynı modelleri kullanıyoruz Pilotajınız oldukça iyi heliden gelen bi ayrıcalık olabilir kırımsız uçuşlar dilerim Ben de merak ediyorum pt 19 a uygun bi motor ve pervane takılırsa hover yapılabilirmi Bu iş için uygun bi modelmi birde ben mümkün olduğunca rüzgarsız havalarda uçurmaya çalışıyorum ama bu modelin rüzgara karşı olan tepkisi nedir bilen arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim
wtasarim
16-04-2008, 23:34
hehe amma tesadüf ha... aynı anda aynı modelleri birlikte almadıkmı :):):):):):)
Metin Abi, bu fikrin genelde oldukça güzel işler. Özellikle benim gibi memursanız ve çalıştığınız yerdeki Jandarma Komutanı ile aranız iyi ise. Ancak Oturduğum yer farklı ve orada ki rütbelileri hemen hemen hiç tanımıyorum. Ve kumandamın frekansı 75 Mhz :))
Sakatlığı anladınız. Durum vahim. Güzel olan şey ise, wtasarim arkadaşa yerleşim yeri olarak çok yakınım. Sinop - Boyabat' da oturuyorum. Samsun' a sadece 3 saat. wtasarim bey, haberleşelim, bir gün yanınıza geleyim. Pt 19' u yakından inceleyim :) Bir modelci ile yakından tanışmak bana büyük bir mutluluk verecektir.
wtasarim
17-04-2008, 16:42
mgokhan tabiki yolun ne zaman bu tarafa düşerse bekleriz. hatta modellerini de al yanına gelirken birlikte uçarız.
mgokhan tabiki yolun ne zaman bu tarafa düşerse bekleriz. hatta modellerini de al yanına gelirken birlikte uçarız.
Arabam olmadığı için modelleri getirmem biraz zor. Ama mini3d bitsin onu getirebilirim. Nasılsa Ufak sayılır :)
Cumartesi yada pazar gelebilirim. Eğer uçuş yapacaksanız bu hafta olabilir. Yada haftaya olabilir. Özel mesaj dan haberleşelim.
Murat Gökhan Küçükbaş
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.