Orijinalini görmek için tıklayınız : Düşük bedelli fatura ile mal getirtme
Merhaba,
Sanırım bazı arkadaşlar, düşük bedelli fatura ile mal getirtme olayını illegal bir faaliyet veya vergi kaçırma vs. gibi algılıyorlar ve dolayısı ile şüphe ile yaklaşıyorlar.
Bu konuya bir açıklık getirmek yerinde olur diye düşündüm.
Fatura düzenlemesi, öncelikli olarak faturanın kesildiği yani malı aldığınız ülke kanunları ile bağlıdır. Türkiye’deki maliye uygulamaları ile Hong Kong’daki (HK) maliye uygulamaları arasında da büyük farklılıklar vardır. Türkiye’de fatura kestirerek almış olduğunuz bir malı, fatura kesmeden satamazsınız, aksi takdirde vergi kaçırıyor durumuna düşersiniz. Ancak bu her ülkede böyle olacak anlamına gelmez. HK’da ve Uzak Asya’nın neredeyse tamamında vergi uygulamaları farklı olduğu için firmaların böyle bir yükümlülüğü yok. Bu nedenle sattığı bir mala istediği miktarda fatura kesebilir, hatta hiç kesmeyebilir. Çünkü örneğin HK’da vergilendirme, Türkiye’dekinin aksine kesilen fatura üzerinden değil, stok giriş-çıkış üzerinden yapılmaktadır (referans için IAAP [Internationally Accepted Accounting Practices] a bakabilirsiniz). Yani faturanın HK mali kanununda, Türkiye’de olduğu gibi ciddi bir bağlayıcılığı yoktur. HK’lu bir firmanın on-line alışveriş sırasında kestiği fatura aslında irsaliye görevi görmekte olup sadece nakliye sırasında ve ihracat-ithalat prosedürlerinde kullanılmak üzere kesilir. Yani adamların malı kaça aldığı, satarken kaç paralık fatura ile sattıkları Türkiye kanunlarını ilgilendirmediği gibi, düşük fatura bedelinin de kanunsuz bir tarafı yoktur.
Gelelim Türkiye’deki gümrük uygulamasına. Malınız Türkiye gümrüğüne geldiği zaman mal bedelini beyan edersiniz, bunu da ihraç faturası üzerindeki bedelle yaparsınız. Ancak burada, çoğu zaman kafaları karıştıran, ticari mal-gayri ticari mal ayırımıdır. Eğer ticari bir mal alıyorsanız, mal bedelini beyan ederken muayyen (önceden belirli) bedel üzerinden beyanname doldurmanız gerekir. Bu bedeller de gümrük veritabanında bir gümrük tarife numarası ile bulunmaktadır. Yani siz bu işin ticaretini yapıyorsanız, ve misal 5 tane T-maxx birden getirtmişseniz bunu 50 dolarlık fatura ile içeri sokamazsınız. Gümrük tarife numaralarına bakılır ve kabul edilebilir aralıklarda beyanda bulunulmuşsa vergisi kesilerek teslim edilir. Ancak gayri ticari (yani sırf kişisel kullanım için getirtilen) mallarda bu tür bir uygulama yapılması mümkün değildir. Siz malı türkiye veya yurtdışı fiyatlarından çok daha ucuza bulmuş olabilirsiniz, hatta bedelsiz olarak bile temin etmiş olabilirsiniz. Burada gümrük memurlarının dönüp te “gümrük tarifelerinde bu mal 500 dolar görünüyor, sen 50 dolarlık fatura ile sokamazsın” demeleri asıl kanunsuzluktur. Mal stokta kalmış son mal olabilir, disfonksiyonel durumda olduğu için çok ucuza gönderilmiş olabilir, hediye çeki kazanmış veya çok özel bir indirim yakalamış olabilirsiniz. Başka birinin 1000 dolara aldığı malı ben 1 dolara bulmuşumdur, bu benim şansım, diğer arkadaşın talihsizliğidir. Bunu kimse sorgulayamaz, aksini de ispat edemez. Eğer bu konuda Türkiye gümrüğünde güçlük çıkartılıyorsa kesin bir art niyet vardır (işi yokuşa sürüp menfaat karşılığında kolaylaştırmayı teklfi etmek gibi), yüz verilmemesi gerekir.
Genel olarak düşük fatura ile gayri ticari mal getirme işlemine “vergi kaçırmak” değil, “vergiden kaçınmak” denir. Aralarındaki fark, 1. si kanunsuz bir işlemdir ve ceza gerektirir, ikincisi ise tamamen yasal çerçevededir ve hiçbir illegal yanı yoktur.
Bu konudaki her türlü sorunuzu cevaplamaya hazırım.
Red fin.
yigit1905
02-02-2005, 14:37
çok açık bir açıklama.çok teşekkürler red fin
Valla, hiç bu açıdan bakmamıştım konuya. Bilgiler için teşekkürler...
MAD FOR TAMIYA
02-02-2005, 15:26
Red fin,
Gerçekten bütün bu detaylı bilgilendirmelerin için çok teşekkür ederim. Bugüne kadar hiç bu kadar detaylı açıklama yapılmamışdı.
100kmh2sn
02-02-2005, 15:31
Çok teşekkürler Red fin
aklında soru işareti olanlarımız için çok açıklayıcı oldu
çok sağol. Hepimize yeni rc kaynakları verdin. Çok teşekkürler abi.
MAD FOR TAMIYA
02-02-2005, 15:39
Red fin,
Araba, tekne, uçak vs. kullanıyor musun? Var mı?
Red fin,
Araba, tekne, uçak vs. kullanıyor musun? Var mı?
Uzun yıllar tel kontrol uçak ve R/C planör ile uğraştım, sonra araya yurtdışı, evlilik vs. girdi bir süre koptum. Şimdi bir tane TB-01 var, onu kurcalıyorum :D
MAD FOR TAMIYA
02-02-2005, 16:30
Burada ağırlık arabadan yana.
Yarışlarda ve diğer organizasyonlarda senide aramızda görmek isteriz.
Formu takip edersen orgaizasyonlarda haberdar olabilirsin.
yani 100 dolarlık bi malın boyutuna bakıp bu yüzden fazla eder deyip malı test ve bunun gibi yerlere yollayamazlarmı sırf gıcıklık amaçlı örneğin buggy gibi bir aracı.
yani 100 dolarlık bi malın boyutuna bakıp bu yüzden fazla eder deyip malı test ve bunun gibi yerlere yollayamazlarmı sırf gıcıklık amaçlı örneğin buggy gibi bir aracı.
Hayır, kimsenin gayri ticari bir mal için (ticari mal yani satış amacı ile getiriliyor olsaydı yapabilirlerdi) böyle bir hakkı yok. "Evet kardeşim bu malın türkiye'de gümrük tarife bedeli 5 bin dolar ama ben 100 dolara buldum, adamlar stoklarını tasfiye ediyorlarmış zararına satıyorlardı, ben de kaptım ne var bunda :aovvvv:" gibi bir açıklama karşısında kimin ne gibi bir itirazı olabilir?? Hatta bahane bulmanıza bile gerek yok, "beni çok severler, ucuza verdiler" demeniz bile yeterli.
Buna rağmen zorluk çıkartıyorlarsa %100 art niyetli davranıyorlardır. Kanun karşısındaki haklarınızı biliyorsanız hem zor duruma düşmezsiniz hem de kendinizi ezdirmezsiniz.
Burada ağırlık arabadan yana.
Yarışlarda ve diğer organizasyonlarda senide aramızda görmek isteriz.
Formu takip edersen orgaizasyonlarda haberdar olabilirsin.
Mersi,
Benim de son zamanlarda ağırlığım arabadan yana:)
Forumu uzun zamandır takip ediyorum ancak yazmak kısmet olmamıştı.
Organizasyonlara imkanlar dahilinde katılacağım elbette.
Görüşmek ümidiyle.
redfin
Red fin,
Gerçekten çok aydinlatici bilgiler vermissin çok tesekkürler.
Peki uzak dogu firmalarina nasil ulasacagiz yani web adresleri bellimidir,ayrica düsük fatura olayi için özel bir talepte bulumak mi gerekiyor?
TheMISFIT
02-02-2005, 20:09
http://php.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=2337&page=18&pp=10
Bak burda vermiş adresleri
Peki
"ödemeni ispat et derlerse" yani ticari mallarda DAB gibi sizden bir belge isterlerse? Örneğin banka makbuzu veya kredikartı ekstresi talep ederlerse ne yapacağız?
Ben bu işin ticari yönüne başlamadan önce her hafta posta gümrüğüne giderdim. Zaten canıma tak etti de ondan sonra dükkan işlerine girdim. Herneyse, gümrük muayene memurları bir çok arabanın fiyatının ne olduğunu gayet iyi biliyor. radyo kontrollü 1/10 bir aracın, kargo dahil bedelinin 100Euro altında olmayacağının farkındalar. Bazen TMAXX'e "ha yine o kamyondan geldi diyorlar" ama olsun.
Burada esas olan gümrük muayene memurunun insifiyatidir. Biz bir "niyet" gösterip, 300 dolar ödediğimiz mala "50 dolar ödedik" diyoruz. O da bir "niyet" gösterip "o zaman ispatla" diyor.
Eğer malımızın "sözlü beyan" esasına göre beyannamesinin doldurulmasına karar vermişse dediğiniz gibi problem yok. Ama bu mal "ticaridir" dediği anda yapabileceğiniz birşey kalmıyor.
Bilindiği gibi gümrük muayene memurlarının kararı hakem kararı gibi bozulamaz ve değiştirilemez kararlardır. "Öyle takdir ettim" der geçerler. Onun için parçar alırken problem olacağını zannetmem ama kitler hala ciddi risk taşıyor diye düşünüyorum.
Peki
"ödemeni ispat et derlerse" yani ticari mallarda DAB gibi sizden bir belge isterlerse? Örneğin banka makbuzu veya kredikartı ekstresi talep ederlerse ne yapacağız? . Burada yine satış amacı ile getirilen “ticari mal” ve kişisel kullanım amacı ile getirilen “gayri ticari mal” karmaşası yaşanıyor. Ticari amaçla getirtilmemiş olan mallarda hiçkimsenin “ödemeni ispat et” gibi bir talepte bulunmaya hakkı yoktur. Siz getirtmiş olduğunuz malı kendi kullanımınız için getirttiniz, satmak ve bu işten kar etmek amacı ile değil. Zaten pakedin konşimentosunda alıcı olarak şahıs adı yazıyor, firma adı değil. Para ödemiş olmanız bile şart değil. Birisi sizin adınıza ödeme yapmış, pakedin yine sizin adınıza ve adresinize gönderilmesini istemiş olabilir. Mal için herhangi bir ödeme yaptığınızı ispatlamaya yönelik hiçbir yükümlülüğünüz yok.
...Herneyse, gümrük muayene memurları bir çok arabanın fiyatının ne olduğunu gayet iyi biliyor. radyo kontrollü 1/10 bir aracın, kargo dahil bedelinin 100Euro altında olmayacağının farkındalar. Bazen TMAXX'e "ha yine o kamyondan geldi diyorlar" ama olsun.
Burada esas olan gümrük muayene memurunun insifiyatidir. Biz bir "niyet" gösterip, 300 dolar ödediğimiz mala "50 dolar ödedik" diyoruz. O da bir "niyet" gösterip "o zaman ispatla" diyor.
Eğer malımızın "sözlü beyan" esasına göre beyannamesinin doldurulmasına karar vermişse dediğiniz gibi problem yok. Ama bu mal "ticaridir" dediği anda yapabileceğiniz birşey kalmıyor. . Öncelikle, esas olan gümrük muayene memurunun insiyatifi değil, Türkiye Cumhuriyeti Kanunları, ve bu kanunlara uygun olarak çıkartılmış olan yönetmeliklerdir. Gümrük muayene memuru sadece kanun ve yönetmeliklere uygunluğunu denetler, yetkileri bununla sınırlıdır. Gümrük mevzuatında “beyan” söze değil, evraka dayanır. Evrakları eksiksik olduğu sürece de kanunlara uygun olarak ihracatı yapılmış, ve yine kanunlara uygun olarak ithalat talebinde bulunulmuş demektir.
“Sözlü Beyan” hükmü, Gümrük Yönetmeliğinin 164. maddesi ile tanımlanmıştır ve bizi ilgilendiren kısmı ile yanlızca “Hariçten gelen yolcu ve turistlerin ve nakil vasıtası hizmetlilerinin beraberlerinde getirdikleri veya sonradan gelen, vergiden muaf zati (kişisel) eşyası ile vergiye tabi ancak ticari nitelik ve miktarda bulunmadığına ve bu maksatla getirilmediğine gümrükçe kanaat getirilen eşyası” sözlü beyana tabidir.
Kargo ile gönderilen paketlerde, bizim almış olduğumuz mala kaç para ödediğimizi sözlü olarak “beyan” etmemiz hiç bir anlam taşımaz, evrak üzerinde ne yazıyorsa o rakam geçerlidir. “İspatla” denildiğinde faturayı göstermek yeterlidir. Kaldı ki Gümrük Kanununun 24. maddesinin1. fıkrasında “ithal eşyanın gümrük kıymeti eşyanın satış bedelidir” olarak tanımlanmıştır ve bu satış bedeli (kanunda birtakım kısıtlamalar var ama bizi ilgilendirmiyor) fatura üzerinde yazan bedeldir.
Yani fatura üzerinde ne yazıyorsa o...
Kimsenin niyeti kanun ve yönetmeliğin önüne geçemez. Geçiyor ise kişi art niyetli olarak davranıyordur. Bir malın “ticari” kapsamına girip girmeyeceği, gümrük memurunun insiyatifinde değildir. Eğer söz konusu mal, bir tüzel kişilik (örneğin firma) adına gönderiliyor, veya şahıs adına bile olsa, nitelik ve nicelik (rakamsal) olarak da yalnızca kişisel kullanıma yönelik olmadığı aşikar ise;
-Yani getirilen mal, misal, hammade işlemeye yönelik bir fabrika makinası ise bir adet bile gelmiş olsa bunun kişisel kullanım için olduğunu iddia edemezsiniz, (niteliksel olarak)
-Ya da 5 tane T-Maxx getirtiyorsanız yine bunun kişisel kullanım için olduğunu iddia edemezsiniz (niceliksel olarak)
Bununların dışında, sahıs adına gönderilen 1 adet “oyuncağa” gümrük memurunun “ben bu malı ticari olarak değerlendiriyorum” demesi, şu anlama gelir:
“İşini elimden geldiği kadar zorlaştırırım, yap bir güzellik kolaylaştırayım”
Bilindiği gibi gümrük muayene memurlarının kararı hakem kararı gibi bozulamaz ve değiştirilemez kararlardır. "Öyle takdir ettim" der geçerler. Onun için parçar alırken problem olacağını zannetmem ama kitler hala ciddi risk taşıyor diye düşünüyorum. Gümrük muayene memurlarının görev ve yetkileri de Gümrük Yönetmeliğinin 5. Alt Ayırımının 184. maddesi ile düzenlenmiştir. Bu maddeye göre özetle (ve de türkçesiyle ) muayene memurları:
“Beyanname ile ekli belgeler arasında ciddi bir tutarsızlık olup olmadığını denetlerler”.
Üstelik muayene memurlarının kararı bozulamaz ve değiştirilemez de değildir.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na göre bozulamaz ve değiştirilemez kararlar, sadece en üst düzey yargı merciileri tarafından (yani yargıtay, danıştay, sayıştay, askeri yüksek idare mahkemesi vs) tarafından verilen kararlardır.
Gümrük kanununun 24. maddesinin 2. fıkrasının (a) bendi uyarınca gümrük idaresi beyana itirazını yazılı olarak bildirir ve “süresi içerisinde verilmek kaydı ile beyan sahibinin cevap hakkı saklıdır”. Yine aynı kanunun 242. maddesinin 1.fıkrası uyarınca tebliğ edilen gümrük vergileri için tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde yazılı olarak düzeltme talebinde bulunabilirsiniz. Düzeltme talepleri, gümrük idaresi tarafından 30 gün içerisinde karara bağlanmalıdır. Buna rağmen itiraz ediyorsanız, yine karar tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Gümrük Müsteşarlığına itiraz dilekçesi verebilirsiniz. Gümrük Müsteşarlığının kararı hala hoşunuza gitmiyorsa bu sefer bulunduğunuz ildeki idare mahkemesine başvurabilirsiniz. İdare Mahkemesinin kararına karşı ise Danıştay’a gidersiniz. Ancak danıştay kararı bozulamaz ve değiştirilemez karardır.
Kusura bakmayın biraz fazla hukuk dili oldu ama haklarınızı ancak bildiğiniz kadarı ile savunabilirsiniz. Haklarınızı bilmek için de ilgili kanun ve yönetmelikleri bilmek durumundasınız. Gümrüklerde maalesef bazı ( kesinlikle hepsi değil) art niyetli insanlar, karşılarındakilerin bu konudaki bilgisizliğini istismar etmek eğilimindeler. Ne kadar çok biliyorsanız, sizi istismar etmeleri o kadar zorlaşır.
Daha önce de söylediğim gibi bu konulara ilişkin her türlü sorunuzu yanıtlamaya hazırım. Ne de olsa gümrük olayı bizim sporumuz sayılır ;oleeea:
redfin
Bu arada yeri gelmişken sizlere, TB-01’imi nasıl gümrükten geçirdiğimi aktarayım, güzel bir örnek çünkü:
Genelde ben gümrük ile uğraşırken gümrük memurları ile muhattap olmamak için hiç rakam telaffuz etmem. Sorulan sorulara evrak ile cevap veririm, ama herhalde arabama kavuşmanın heyecanı ile olsa gerek basiretim mi bağlandı nedir, Ankara PTT paket merkezinde işlemleri yaptırırken muayene memuru arabaya ne kadar ödediğimi sordu, ben de boş bulunup 210 dolar (esc ve diğer tüm masraflar dahil bu fiyata gelmişti) deyiverdim. Gümrük muayene memuru ani bir heyecan fırtınasına kapılarak “o zaman gümrüğe tabi, vergi ödeyeceksin dedi” cevap vermeme bile fırsat bırakmadan içeriye odasına geçti (ankara paket merkezine gidip gelenler iyi bilir, 2 no’lu odadaki zayıf, gözlüklü, aksi tip)
Benim aklıma, faturada 50 HK$ yazılmış olduğu ancak o zaman geldi. Herneyse, birşey söylemeden içeriye geçtim, eleman ilgili evrakları biraraya getirirken faturadaki rakamı farketti, “E burda 50$ yazıyor ama dedi”.
“Evet 50$ hem de 50 HK doları, o kadar ödemiştim” dedim. Eleman kıllandı haliyle, “Biraz önce 210 dolar ödediğini söyledin” dedi. “Karıştırmışım, 210 dolar ödediğim malzemeyi TNT ile istemiştim henüz gelmedi, bu ilk aldığımdı 50 HK$ verdim” dedim, karşılığında “Bu kadar ucuz olamaz” yanıtı aldım. “Valla dedim, bu arabayı Türkiye’den almaya kalkarsanız 200 Euro filan ödersiniz, Yurtdışında 100 dolar civarında, ben yılbaşı promosyonu yakaladım, kargo bedelini de karşı taraf ödedi, araba da bana 50 HK$’a geldi, itiraz ediyorsanız yazılı alayım lütfen” dedim.
“İtiraz edecek bir tarafı yok da senin bir söylediğin diğerini tutmuyor” filan diye biraz terslendi, ama sonuçta işlemleri yarım saatte halletti, fotokopi parası 1.5 YTL, veznede harç parası 1.5 YTL ödeyip 3 liraya işlemlerimi halledip çıktım.
Eğer yazılı itirazda bulunsa idi, ben de faturanın fotokopisini itiraz dilekçesine iliştirip kaşı itirazda bulunacaktım. Çok darda kalsaydım, malı almış olduğum firmaya bir e-mail atıp, “özel promosyon dahilindedir, müşterimize 50 HK$’a satılmıştır” diye bir yazı talep edip (asyalılar böyle bir e-mail’i hiç tereddüt etmeden gönderirler emin olabilirsiniz) bunu da itiraz dilekçesine iliştirirdim. 30 gün gecikme ile ama yine de gümrük ödemeden arabamı alırdım. E haliyle memur da bunu yapabileceğimi bildiği için hiç zorluk çıkarmadı.
:aaaoovv:Kıssadan hisse, faturanın üzerinde ne yazıldığını bilin, rakam telaffuz etmeyin, sorulara evrak göstererek cevap verin, sizi istismar etmelerine izin vermeyin..
Redfin
red_fin öncelikle bilgilendirici yazıların için çok teşekkür ediyorum..
şimdi kitimizi yada parçalarımızı kişisel kullanım amacıyla getirttiğimizi varsayarsak gümrük işlerimleri için harcayacağımız parayı nasıl bir formül ile hesaplayabiliriz? hem 100 euro üzeri hemde altı için ayrı ayrı belirtebilirsen hem ben hemde forumun diğer sakinleri daha iyi anlayabilir..
ikinci olarak 100 euro'nun üzerindeki alış-verişlerimizde ticari mal olmadığı için beyanname, aracı vs gibi bişeyle uğramamız gerekmiyor. acaba doğru mu anlamışım?
son olarak TB01'i hangi siteden almıştınız acaba?
Redfin aydınlatıcı yazıların için gerçekten çok teşekkürler.. inanılmaz faydalı oldu ;)
TheMISFIT
03-02-2005, 15:46
_
;oleeea:
red_fin öncelikle bilgilendirici yazıların için çok teşekkür ediyorum..
şimdi kitimizi yada parçalarımızı kişisel kullanım amacıyla getirttiğimizi varsayarsak gümrük işlerimleri için harcayacağımız parayı nasıl bir formül ile hesaplayabiliriz? hem 100 euro üzeri hemde altı için ayrı ayrı belirtebilirsen hem ben hemde forumun diğer sakinleri daha iyi anlayabilir..
ikinci olarak 100 euro'nun üzerindeki alış-verişlerimizde ticari mal olmadığı için beyanname, aracı vs gibi bişeyle uğramamız gerekmiyor. acaba doğru mu anlamışım?
son olarak TB01'i hangi siteden almıştınız acaba? Valla ne yalan söyliyeyim, şu an itibari ile gürmük işlemleri için kaç para harcanır ben de bilmiyorum. Hem gümrük tarife cetvelinin 2005 için yeniden yayınlanmış olması, hem YTL'ye geçiş, hem bu değişiklikleri düzenlemek için çıkartılan 5281 no'lu kanun yüzünden herşey allak bullak oldu. Ama eski tarifelere göre, illa gümrük öderim diyorsanız:
Mal bedeli (gerçek fatura bedeli+navlun+sigorta) + Gümrük Vergisi +%18 KDV + Beyanname Ücreti + Pul parası
Bir de bunun üzerine ÖTV geleceğini duymuştum ama dediğim gibi tarifeyi henüz bilmiyorum bu nedenle emin değilim hangi kalemlerin ÖTV'ye dahil olacağından.
Bizim getirtmiş olduğumuz malzemelerin G.T.İ.P (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon) no'su :
Kitler için:
9503.20.10.00.00 (Birleştirilecek türden küçültülmüş modeller (hareketli olsun olmasın) -Plastik maddelerden olanlar)
Motor ve diğer aksamlar için:
8501 ana pozisyon no'su ve alt kırılımları
R/C cihazları için:
8526.92.90.10.00 (Oyuncaklar ve küçültülmüş modeller için uzaktan kumanda etmeye mahsus telsiz cihazları)
ve
8526.92.90.90.13 (Elektro manyetik dalgalarla çalışan uzaktan kumanda cihazları (remote control)
Yeni tarife cetveli hayırlısı ile yayınlanırsa bu pozisyon numaralarından yeni vergi oranlarını tespit edebiliriz. Bunu www.gumruk.gov.tr (http://www.gumruk.gov.tr) adresinden takip edebilirsiniz.
Gelen malın bedeli kaç para olursa olsun bir beyanname zaten dolduruluyor, ama vergiden muaf olan veya kişisel kullanım amaçlı getirtilen mallarda gümrük memurları doldurup size imzalatıp geçiyorlar. Sonuçta ticari mallar için bile gümrük komisyoncusu tutmanıza gerek yok, eğer ne yaptığınızı iyi biliyorsanız beyannameyi siz de doldurup verebilirsiniz, ancak pozisyon no'sunda hata yaparsanız, örneğin %10 vergi ödeyecekken, yanlış poz no'su ile beyanda bulunduğunuz için bir anda %35 vergi ödemek durumunda kalabilirsiniz. Örneğin ben R/C için yukarıdaki poz no'larından hangisine dahil edilmesi gerektiğini bilmiyorum. Tutup da beyannameye 8526.92.90.10.00 yazmam gerekiyorken 8526.92.90.90.13 yazarsam büyük hata yapmış olabilirim. Gümrük komisyoncusu, doğal olarak mesleği bu olduğu için, sizi bu tür hatalar yapmaktan kurtarır.
Eğer getirtmiş olduğunuz malın fatura bedeli 100 Euro'nun altında ise 1.5-2 YTL filan gibi bir parayı vezneye ödeyerek başka hiçbirşey ödemeden malınızı çekebilirsiniz.
Bunun dışında istenecek her para için kesinlikle makbuz isteyin. Veremiyorlarsa niye veremediklerini sorun, onlar sizi sıkıştıracağına, siz onları sıkıştırın. Rüşvet taleplerine asla ve katta kulak asmayın. Gerekiyorsa kanuni yollardan hakkınızı sonuna kadar savunabilirsiniz. Kanunlar devleti koruduğu kadar, vatandaşı da devlete karşı korurlar.
TB-01'imi rcmart'tan getirttim.
redfin
teşekkür ederim..
bende rcmart'tan bi kit almak istiyorum, acaba faturada şu miktar yazsın diye ayrıca belirtmek gerekiyormu yoksa onlar zaten bunu (örneğin 50$) yapıyorlar mı?
ayrıca diyelimki herhangi bi sebepten kitimi gümrükten teslim alamadım yada almak işime gelmedi (gümrük masrafları çok tuttu vs) bu durumda paramın iadesini için nasıl bi prosedür uygulamam gerekir (rcmart için)..
ve ayrıca böyle bi para iadesi olayında acaba rcmart beni kara listeye (towerhobbies gibi) ekler mi?
teşekkür ederim..
bende rcmart'tan bi kit almak istiyorum, acaba faturada şu miktar yazsın diye ayrıca belirtmek gerekiyormu yoksa onlar zaten bunu (örneğin 50$) yapıyorlar mı?
ayrıca diyelimki herhangi bi sebepten kitimi gümrükten teslim alamadım yada almak işime gelmedi (gümrük masrafları çok tuttu vs) bu durumda paramın iadesini için nasıl bi prosedür uygulamam gerekir (rcmart için)..
ve ayrıca böyle bi para iadesi olayında acaba rcmart beni kara listeye (towerhobbies gibi) ekler mi?
Rcmart prensip olarak düşük fatura bedeli ile yolluyor, bunun için ayrıca belitmenize gerek yok.
Rcmart'ın bildiğim kadarı ile bir kara liste uygulaması yok, ancak tower'dan farklı olarak para ödemesi yapmıyorlar, herhangi bir nedenle malı almaz ve geri gönderirseniz bu parayı sizin krediniz olarak tutuyorlar ve bir sonraki alışverişinizde kullanabiliyorsunuz. Ama kitinizi gümrükten teslim alamamanız için hiç bir sebep yok.
Ancak hatırlatayım birkez daha, şu sıralar çin takvimine göre yeni yıl arifesi, bu nedenle 1 ay önce bizim gümrüklerde yaşanan sıkışıklıklar şimdi asya gümrüklerinde yaşanıyor. Bu günlerde vereceğiniz siparişlerde gecikme olabilir. Zaten 9-11 şubat arası RC mart tatil, siparişler 11 şubattan sonra işleme girecekmiş. Mart'tan itibaren tekrar düzene girer.
red fin
Arkadaşlar biz şimdi 100euro üzerin bir mal getirdiğimizde kesin olarak yüzde kaç vergi ödüyoruz belli bu?
Cevaplar için tşk ederim. Şu mart bi gelsinde yapıcaz bişeyler :D
RED_FIN
Cok tesekkurler, detayli aciklamalar ve cevaplariniz icin, kimse bizim yararimiza cevaplar vermiyordu uzun suredir, iyi geldi :)
Paylastiginiz bilginiz ve bir suru soru karsisinda bitmek tukenmek bilmeyen sabriniz icin saolun.
Mehmet
“Hariçten gelen yolcu ve turistlerin ve nakil vasıtası hizmetlilerinin beraberlerinde getirdikleri veya sonradan gelen, vergiden muaf zati (kişisel) eşyası ile vergiye tabi ancak ticari nitelik ve miktarda bulunmadığına ve bu maksatla getirilmediğine gümrükçe kanaat getirilen eşyası”
Benim demek istediğim bu. Bu kanaatı kim getiriyor?
Bunun dışında paketin şahıs veya şirket adına gelmesi birşey ifade etmez. Zira şahıs şirketleri de ithalat yapabilir diye düşünüyorum.
Olaya samimi bir şekilde bakalım. Biz yalan söylüyoruz ve karşımızdaki yalan söylediğimizi biliyor. Aynı şekilde karşımızdaki gümrük memuru "tamam güzelim ben seni anladım. O zaman ben de buna ticaridir diyorum. Olay bitmiştir. Hadi uğraş bakalım" diyebiliyor.
Benim kişisel tavsiyem özellikle araç sipariş ederken sipariş edenin dikkatli olması gerektiği. Burada çeşitli tavsiyeler verirken insanların gümrüklerde yaşayacaklarını da göz önünde bulundurmak gerekir. Örneğin siz bile boş bulunup 200 dolar verdim diyebiliyorsunuz. Gerçi daha sonra 100 dolarlık aracı yıbaşı indiriminden 8 dolara aldığınıza karşı tarafı inandırdığınızı söylüyorsunuz. Peki ya aynı yola başvuran arkadaş inandıramazsa ne olacak?
Ayrıca içinden fatura çıkan bir paketi
"Hariçten gelen yolcu ve turistlerin ve nakil vasıtası hizmetlilerinin beraberlerinde getirdikleri veya sonradan gelen, vergiden muaf zati (kişisel) eşyası ile vergiye tabi ancak ticari nitelik ve miktarda bulunmadığına ve bu maksatla getirilmediğine gümrükçe kanaat getirilen eşyası”"
Bölümünün neresi ile özdeşleştireceksiniz?
Yanlış anlaşılma olmasın. Yaptığım öncelikle şeytanın avukatlığı. Madem bulmuşuz bilgi madenini sonuna kadar kazalım. Değil mi :)
“Hariçten gelen yolcu ve turistlerin ve nakil vasıtası hizmetlilerinin beraberlerinde getirdikleri veya sonradan gelen, vergiden muaf zati (kişisel) eşyası ile vergiye tabi ancak ticari nitelik ve miktarda bulunmadığına ve bu maksatla getirilmediğine gümrükçe kanaat getirilen eşyası”
Benim demek istediğim bu. Bu kanaatı kim getiriyor?
Sanırım ufak bir yanlış anlaşılma olmuş, izah edeyim;
Kanun burada “Hariçten gelen yolcu, turist ve nakil vasıta hizmetlileri”nden bahsediyor. Yani yurtdışına (harice) fiilen çıkış yapmış, ve gelirken beraberinde getirmiş,
“Veya sonradan gelen” derken de, kişi yurtdışından dönmüş, ancak mevzubahis eşyasını beraberinde getirmeyerek sonradan getirtmiş.
Yani özetle, yurtdışına çıktınız, dönerken yanınızda eşya getirdiniz, veya eşyanız çok tuttu yanınızda getiremediniz, kargoya verdiniz, siz ülkeye döndükten 10 gün sonra eşyanız geldi, almaya gittiniz. İşte bu tür eşyalar sözlü beyana tabidir. Sözlü beyanda bulduğunuz için gümrük tarafından “kanaat” getirilir.
Çantanızda getirdiğiniz veya getirttiğiniz 1-2 adet eşyanın kişisel eşya olduğu aşikardır, ancak 15 tane R/C arabayı bavula koyup, “bunların hepsi benim, kendim oynamak için getirdim” derseniz, karşınızdakinin “kanaat” notu da biraz kıt olacaktır haliylen.
Ancak posta yolu ile yurtdışından mal getirttiğimizde, biz fiilen yurtdışına giriş çıkış yapmadığımız için sözlü beyan hükmünden yararlanamayız. Zaten bu “sözlü beyan” hükümden yararlanabilmek için pasaportunuzu götürüyorsunuz, yurtdışına gidip geldiğinizi ispatlıyorsunuz (giriş çıkış damgalarının bulunduğu sayfaların fotokopisini evraklara iliştiriyorsunuz), getirdiğiniz veya getirttiğiniz malların sizin yurtdışında fiilen bulunduğunuz tarihte edinilmiş olduğuna veya giderken yanınızda götürmüş ve geri getirmekte olduğunuza dair beyannameyi imzalıyorsunuz ve bu şekilde yaptığınız ithalat pasaportunuzun arkasındaki “Açıklamalar” kısmına işleniyor.
Dediğim gibi, yurtdışına gitmediğiniz halde posta yolu ile yurtdışından getirttiğiniz malzemelerde “sözlü beyan” hükmü geçerli olmadığı için “kanaat” de bir anlam ifade etmiyor.
Bunun dışında paketin şahıs veya şirket adına gelmesi birşey ifade etmez. Zira şahıs şirketleri de ithalat yapabilir diye düşünüyorum.
Olaya samimi bir şekilde bakalım. Biz yalan söylüyoruz ve karşımızdaki yalan söylediğimizi biliyor. Aynı şekilde karşımızdaki gümrük memuru "tamam güzelim ben seni anladım. O zaman ben de buna ticaridir diyorum. Olay bitmiştir. Hadi uğraş bakalım" diyebiliyor.
Elbetteki şahıs şirketleri de ithalat yapabilir, ancak şahıs bile olsa şirket için ithalat yapıyorsa, satmak amacı ile ithalat yapıyordur, bu durumda 50$’lık fatura ile getirttiği malı 400$’a satmaya kalkarsa kendisi nasıl ve hangi bedelden satış faturası kesecek? Bu şekilde getirttiği bir malı satarken otomatik olarak vergi kaçakçısı pozisyonuna düşecektir. Ancak bir şahıs satış amacı ile getirtmediği malı zaten satmayacacağı ve bu işten kayıtdışı bir kar elde etmeyeceği için “vergi kaçırmıyor”, sadece “vergiden kaçınıyor”. Yani olayda illegal bir “menfaat elde etme” sözkonusu değil, hukuken “masraftan kaçınma” sözkonusu. Tekrar üzerine basarak ifade ediyorum, bu durum “satış ve kar amacı gütmeyen kişisel kullanıcılar” için geçerlidir. Özel olsun tüzel olsun, her türlü kişinin bu işten menfaat elde etmek amacı ile yaptıkları “eksik bedelle mal getirtmek” ve bu malı “satarak kal elde etmek” işlemi kanunsuzdur, ceza gerektirir.
Ancak, getirtilen 1 adet malzeme için gümrük memuru her ne kadar “ben buna ticaridir diyorum” dese de olay bitmemiştir. Siz de karşılık olarak “ben de ticari değildir diyorum hadi bakalım uğraşalım” dediğinizde hukuki süreci başlatırsınız. Bu aşamada daha önce dediğim gibi, gümrük memurunun sizin beyanınızın geçersiz olduğuna, ve getirtmiş olduğunuz malın gümrük vergisine tabi olduğuna ilişkin yazılı olarak tebligatta bulunması gerekir. Siz de bir karşı itiraz dilekçesi yazar, satıcı ile aranızda bir ilişki (akrabalık ilişkisi, ortaklık ilişkisi vs.) olmadığını belirtir, adınıza tescilli (şahıs olsun, ltd olsun a.ş olsun) bu işin ticaretini yapabileceğiniz bir şirket olmadığını gösterir, ve almış olduğunuz malın kişisel kullanım amaçlı olduğu, satış bedelinin ilişikteki faturada gösterildiğini yazar, gümrük müdürlüğüne verirsiniz, 30 gün içerisinde (%99 olumlu) cevabınızı alırsınız. Bundan sonra da, “gümrükteki elemana gıcık oldum, uğraşırım, hayatını zorlaştırırım” derseniz, olay gittiği yere kadar gider ama bu başka bir hukuki süreç ve konumuz dışında.
Bir diğer dip not olarak; Türk İdari Hukuku’nda tüm dosyalar evraka dayalı olarak değerlendirilir. Yani siz işi büyütüp olayı idare mahkemesine kadar götürseniz bile burada bir duruşma yapılıp, taraflar çağrılıp, “sen ne diyorsun, sen ne düşünüyorsun” şeklinde bir oturum yapılmaz. Hakim önüne gelen dosyayı evrak bazında inceler, evraklar eksiksiz, ve tutarlı ise lehte karar verir. Kişisel “kanaat” ve “görüşlerin” hiçbir önemi yoktur.
Benim kişisel tavsiyem özellikle araç sipariş ederken sipariş edenin dikkatli olması gerektiği. Burada çeşitli tavsiyeler verirken insanların gümrüklerde yaşayacaklarını da göz önünde bulundurmak gerekir. Örneğin siz bile boş bulunup 200 dolar verdim diyebiliyorsunuz. Gerçi daha sonra 100 dolarlık aracı yıbaşı indiriminden 8 dolara aldığınıza karşı tarafı inandırdığınızı söylüyorsunuz. Peki ya aynı yola başvuran arkadaş inandıramazsa ne olacak? Tavsiyenize ben de katılıyorum, yanlış anlaşılmaya mahal vermeyelim. Benim niyetim kimseye; “gidin şöyle yapın, böyle yapın” demek değil. Niyetim sadece işin kanuni yönüne açıklık getirerek, kafalardaki soru işaretlerini gidermeye çalışmak. Bunun haricinde herkes kendi yolunu seçmekte serbesttir. Bu işlemi bir risk olarak gören arkadaşlar elbette vergisi harcı vs.si neyse birtamam ödeyerek istedikleri malı getirtirler. Ancak “yok ben bu vergiyi ödemek istemiyorum, ne yapacağım” diyen arkadaşlar varsa, kanunları, ilgili yönetmelikleri ve bu düzenlemeler karşısındaki haklarını bilerek daha rahat hareket edebilirler. Tekrar ediyorum, amacım asla hiçkimseyi yönlendirmek değildir. Ben bildiklerimi aktarıyorum, bu bilgileri nasıl kullanacakları tamamen bireylerin serbest iradesindedir.
Ayrıca içinden fatura çıkan bir paketi
"Hariçten gelen yolcu ve turistlerin ve nakil vasıtası hizmetlilerinin beraberlerinde getirdikleri veya sonradan gelen, vergiden muaf zati (kişisel) eşyası ile vergiye tabi ancak ticari nitelik ve miktarda bulunmadığına ve bu maksatla getirilmediğine gümrükçe kanaat getirilen eşyası”" Bölümünün neresi ile özdeşleştireceksiniz?
Bu sorunuza izahati ilk paragrafta bulabilirsiniz.
Yanlış anlaşılma olmasın. Yaptığım öncelikle şeytanın avukatlığı. Madem bulmuşuz bilgi madenini sonuna kadar kazalım. Değil mi :)
Haklısınız, yanlış anlaşılmalara mahal vermemek lazım. Söylediğim gibi, benim niyetim de ne insanları yönlendirmek, ne de özendirmek. Sadece bir şekilde yurtdışından malzeme getirtmek isteyen arkadaşlara, hangi kanunlar karşısında ve ne şekilde yükümlü olabileceklerini aktarmak.
Arkadaşlar, kanunlara %100 uymak lazım. Ancak bir kanunda boşluk varsa, ya da etrafından dolaşmak mümkünse, bunu yapmanın herhangi bir kanunsuz yönü yoktur. Eğer siz bir kanunu çiğnemiyorsanız, etrafından dolaşarak veya boşluğundan geçerek, veya lehinizde yorumlanacak şekilde kullanarak bu kanunda bahsedilen maddelere dahil olmuyorsanız, bu durum ne yasalara aykırıdır, ne de böyle davrandığınız için aleyhinizde bir işleme gidilebilir.
Ben bu işlemlerde hangi kanunların ne şekilde uygulandığını ve boşluklarının neler olduğunu aktardım, kullanıp kullanmamak arkadaşlara kalmıştır.
Saygılar
Red fin
100kmh2sn
04-02-2005, 13:51
Verdiğin bilgilerle birçok arkadaşın kafasındaki soru işaretlerine ışık tuttun,teşekkür ederim
Verdiğin bilgilerle birçok arkadaşın kafasındaki soru işaretlerine ışık tuttun,teşekkür ederim
Rica ederim.
Bilgiler paylaşıldıkça çoğalır, benim için zevk.
red fin
boldblue
20-03-2005, 01:24
arkadaşlar bu sıra rcmart tan şipariş veren ve alan varmı gümrükte herhangi bir sorun çıktımı.
sipariş vermeyi düşünüyorumda
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.