PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ampernetre Sorusu

muratdinc
06-05-2008, 19:19
Selam,
ben pilleri deşarz etmek için 12 Volt 20W ampul ve 8cm çapında 0.14 amperlik pervane tertibatı hazırladım, gayet de iyi çalışıyor...

ilginç olan multimetre ile amperi ölçmek istediğimde;
3 hücreli 2250 mah lipo pil bu sisteme bağlıyken amper ölçümü 17.12 gösteriyor.
pil de 12.80 volttan 11.08 volta 75 dakikada iniyor.

ama bildiğim kadarıyla bu deşarz sistemi 1.67 amper akım çekmesi lazım, peki niye multmetrede 17.12 gösteriyor ?

bu işin doğrusu nedir ?

teşekkürler

halilkocan
06-05-2008, 23:06
murat abi bilgim olsa sana yardımcı olmak isterim ama forumdaki cogu arkadaş kaliteli ve deşarj özelliği olan şarj aleti kulanıyor buna bende dahilim inşalah teknik bilgisi iyi olan biri yardımcı olur bu arada haftasonu yamur var diye gelemedim inşalah başka bi haftasonu buluşuruz

muratdinc
07-05-2008, 08:22
evet, yağmurluydu ama neyapalım rahmet bereket bu yağmurlar, memleket olarak ihtiyacımız var...

soru da ampermetrenin nasıl gerçek değeri göstereceği ile ilgili zaten şarz aleti ile ilgili değil pek...

iki tane lipo pil geldi ama deans plugları bitirdiğimden montajı tam yapamıyorum, hafta sonu muhakkak toplanalım da şu lipo ların performansını ölçelim....

muratdinc
07-05-2008, 17:53
elektronik bilgisi olanlar bana amper ölçümü hakkında bilgi versin lütfen...

Risk
07-05-2008, 18:01
Selam,
ben pilleri deşarz etmek için 12 Volt 20W ampul ve 8cm çapında 0.14 amperlik pervane tertibatı hazırladım, gayet de iyi çalışıyor...

ilginç olan multimetre ile amperi ölçmek istediğimde;
3 hücreli 2250 mah lipo pil bu sisteme bağlıyken amper ölçümü 17.12 gösteriyor.
pil de 12.80 volttan 11.08 volta 75 dakikada iniyor.

ama bildiğim kadarıyla bu deşarz sistemi 1.67 amper akım çekmesi lazım, peki niye multmetrede 17.12 gösteriyor ?

bu işin doğrusu nedir ?

teşekkürler

Ampermetrede gördüğünüz değer %99 yanlıştır.Yani yanlış ölçüm yapıyordur. 17 Amper demek o voltaj seviyesinde yaklaşık olarak 190 Watt gibi bir güç anlamına gelir. 75 Dk gibi bir sürece sadece 1 Volt düşüsüde ölçü aletinin yanlış ölçtüğünü gösteriyor.

red_fin
07-05-2008, 18:06
Ampermetreyi nasıl bağladın?

Risk
07-05-2008, 20:30
Sonradan dikkatimi çekti. 17.12 olan değer 1.712 olmasın !!! Eğer öyleyse problem yok doğal olarak.

muratdinc
07-05-2008, 21:31
Bir foto çektim biraz büyük olacak ama detayları gösterebilmesi için öyle bıraktım:
Amper ölçümünde 10Ampere kadar ölçümler için ayara getiriyorum.
http://img396.imageshack.us/img396/7232/imagesckicinse6.jpg

volkan_uzman
07-05-2008, 22:20
murat abi, valla bu konuyu açman iyi oldu, hatırlarsan sana sormuştum bu icatları nasıl kullanacaz diye. ayrıca bendeki de senin makinanın sarı renkli olanı.

barbaros
07-05-2008, 22:56
siz o şekilde baktığınızda pili kısa devre yapmış olyorsunuz.doğal olarakda kısa devre akımını 18 a. görüyorsunuz.ampermetre devreye seribağlanır yani; - ucunu olduğu gibi bırakın + ucu yerinden çıkarıp amp metrenin bir ucuna amp metrenin diğer ucunuda devreye bağlayın.ve deşarj amperini görün

halilkocan
08-05-2008, 01:58
murat abi elimde deans connektör var istersen verebilirim ve baglantı için resim koyuyorum gerci barboros abimiz açıklamış yeterince

muratdinc
08-05-2008, 08:20
bak ne faydalı bilgi bu yanlış yapıyormuşum haberim yok, çok teşekkürler....

Halil deans siparişi verdim onlar gelmeden havalar ısınırsa sen yanında seninkileri buluşmaya getir hatta elin havya tutuyordu değil mi senin ? bana iki lipo pili paralel bağlayacak bir kablolama lehimlesene...
iki tane 2250 mah lipo aldım ikisini paralele birleştirip 4500 mah yapacam ama deans lerim bitti...

elimde üç tane dişi var ama paralel için bana iki tane erkek deans lazım...

Risk
08-05-2008, 09:06
Evet Arkadaşımda belirttiği gibi paralel bağlamış gibi görünüyor. O pilden pek fazla bir şey beklemeyin. Ayrıca iyiki patlamamış :)

Ampermetre devreye seri bağlanır ve iç dirençleri üzerlerine voltaj düşmemesi için çok düşüktür.Ne kadar düşükse o ampermetre o kadar kalitelidir ve doğru ölçer.

Voltmetre ise paralel bağlanır ve iç dirençleri üzerlerine tüm voltajı düşürebilmeleri için yüksektir. Ne kadar yüksekse o kadar kalitelidir ve doğru ölçüm yapar.

muratdinc
08-05-2008, 10:57
ben de niye uçları dokundurunca kıvılcımlar çıkıyor diyordum hehehe, ne adamım yaa masrafa sokacam kendi kendimi durup dururken, neyse lipolar yüksek akım kapasiteli olduğundan mıdır nedir bana mısın demedi, sadece ni-mh ler aniden boşalmıştı test yaparken, onları da tekrar deşar ettim, şimdi şarza taktım dolsunlar bakalım....

çok faydalı bilgiler için herkese çok teşekkürler....

e_g_loco
08-05-2008, 12:38
o şekilde kısa devre oluyor. eğer lambanın çektiği akımı ölçmek istersen şöyle yapabilirsin:
pil (-) ye ampermetre bir ucu, ampermetrenin diğer ucuna lamba (-), lamba (+)nın ucuna pil (+) bağlaman yeterli olur. led yada özel bi lamba değilse zaten lambanın da artısı eksisi yoktur.