PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : POWER-POD'lu modellerde dizayn

myssba
10-05-2008, 11:38
Uygun olmayan alanlara inişlerde pervane kırmama adına tercih ettiğim power-pod (kanat üstünden motor-pervane) modellerimde uçuşlarda tesbit ettiğim bir aksaklık sayılabilecek durumdan söz edip fikirleri almak iserim.
Ek resimlerde, A resminde görüldüğü gibi yatay stabilzer normal konumda modellerde uçuş sırasında gaz artırımı yaptığımda model aşırı tırmanma eğilimine giriyor. Ve elevatör ile gaz değişimlerinde sürekli oynamak gerekiyor.
Motor aşağı yukarı çekiş açısı ile oynamama rağmen bu pek değişmiyor.
Sanıyorumki: Yatay dümen pervane ekseninden aşağıda kaldığı için gazlama ve hız artınca pervane itiş hava akımına maruz kalan stabilzer konumu itibarı ile kuyruğu aşağı basıyor. Ve model burnunu dikip tırmanmaya geçiyor.
Resim B deki gibi yatay stabilzeri pervane ekseni hizasına aldığımızda bu durumun ortadan kalkacağını düşünüyorum.
Sonuç olarak motor açısı - yada + farketmeyen hatalı uçuş karekteri yatay stabilzerin, motor-pervane eksenine alınması ile düzelirmi?

PATO
10-05-2008, 12:19
Yukarı alınca düzelir mi bilemiyorum ama sanki başka bir nedenden ötürü bu problem oluşuyor gibi geliyor bana. Çünkü birçok powerpod'lu modelde yatay dengeleyici aşağıda (Coşku'nun Aqua-Star'ı gibi). Acaba hücum açısından kaynaklanıyor olabilir mi?

myssba
10-05-2008, 12:57
Üç farklı fakat aynı tarz modeli uçurdum hepsi aynı tepkiyi verdi.
Dediğiniz gibi düşünerek: Gövde kanat arasına farklı kalınlıkta balsa çıta koyarak farklı hucum açıları denedim ama sonuçları ya daha düşük gazda yükselme yada kafayı aşağı basma gibi sonuçları oldu. En iyi uçuş 0 (sıfır) hucum açısı ile oluyor ancak o da dediğim gibi 3/4 ve daha fazla gazda kafayı yukarı dikme ile mecburen elevatör karşılığı vermeyi gerektiriyor..
Şemadaki gibi yatay dengeleyiciyi pervane ekseni hizalama sonuç vermez ise. kanat profilleri ile (inceltme) oynamak ihtimali kalıyor(hız artımına bağlı aşırı lift).

Bir ara sizin bir modelde sürekli bir yana yatma eğilimi izlemiştik ..Benzeşiyor gibi.

PATO
10-05-2008, 13:17
Önceki mesajımı yazarken "Mehmet abi bunu zaten çoktan denemiştir ama yine de yazayım" diye geçirmiştim içimden, haklı çıktım:).
Sola yatan Upstar'ım çözümsüz kenarda duruyor, sizin modeliniz bu duruma düşmez umarım.

myssba
10-05-2008, 16:04
Sevgili Gürman. bazan atlıyoruz işte. Kanat profilinin hız arttıkca artan lift gücünü tolere etmek için, malum motor aşağı acısı var ama üstten çekişte zaten motor ve podun kaldıraç etkisi ile burnu aşağı basmasını engellemek için bir kaç derece motor yukarı açı oluyor bu modellerde..
kuyruk düzlemi-pervane ekseni dogrultusunu bir test edeyımde olmazsa kanat profil ınceltmeyi de deneyeceğim.:) Aslında model çok güzel uçuyor saatlerce uçtu da. Dedğim gibi gaz değişimlerinde sürekli elev. ayarı gerekiyor...Oysa ben model havada iken kahvemı ıçmek istiyorum.:D

myssba
11-05-2008, 13:29
Konu olan 150 cm kanat açıklığı olan modelde değişiklik yapmak yerine deneme amaçlı daha küçük balsa gövde, strafor kanatlı modelde yatay stabilzeri yukarı alıp bu gun rüzgarlı havaya rağmen deneme yaptım. Yalnız olduğum için video çekemedim.
Model 400 gr.
19 gr. ağırlıkta 330 gr. çeken mini motor
2 cell 700 mAh pil
Kanat 90 cm
Gövde 55 cm
Rudder kullanmadan elevatör ve aileronlarla gayet güzel uçtu. Yatay stabilzeri pervane ekseni hizasına almak (benim fikrim) gaz verme nedenli yükselme temayülünü yok etti diyebilirim
Sonuç: Daha stabil bir uçuş.
Denediğim modelin bir iki resmi.
Asıl denemek istediğim modelde de değişikliklere başladım.

PATO
11-05-2008, 13:45
"Deneme amaçlı" inşaa ettiğiniz model bile ayrı bir konuda incelemeye değecek kadar güzel ve başarılı olmuş.

atambay
11-05-2008, 14:15
Çok yararlı bir bilgi oldu benim açımdan. Paylaştığınız için teşekkürler.
Ancak garip olan pervanenin uçağın burnunu aşağı basması gerekirken yukarı kaldırması. Yatay stablizatörün yerini değiştirmeden motoru biraz geri kaydırmak da çözüm olabilirdi belki.

myssba
11-05-2008, 15:06
"Deneme amaçlı" inşaa ettiğiniz model bile ayrı bir konuda incelemeye değecek kadar güzel ve başarılı olmuş.
Teşekürler Gürman bey.
Benzer bir modelin yapım aşamalarını yakın zamanda detaylı olarak burada vermeye calışırım.

Metin bey, ilginize teşekkür ederim. Aslında benimde bildiğim bu konumdaki motorun kaldırac yasalarına göre modelin burnunu aşağı basması. Fakat asıl sorun olan model bir diğer büyük model ve kanat profili hayli kalın(36mm). Hız artışında lift artışı fazla gibi ve yatay stabilzere pervane rüzgarının üstten bastırması gibi iki faktörün birleşmesi neden oluyor diye düşünmüştüm. Hiç olmazsa ikinci nedeni ortadan kaldırmak faydalı olur diye değişikliği uygulamaya koydum. Motoru geri almak biraz zor pervane boyu nedenli kanat ve gövdeye dokunma durumu var.
Not:Bu arada resimlerde kazara çıkmış bahse konu kanada yeni gövde yapıyorum..Suya iniş ve kalkışlar da kolaylık olsun diye tekne yapısına sahip bir strafor gövde.:)

atambay
11-05-2008, 20:38
Bunun adı kuğu olsun :)

myssba
11-05-2008, 21:00
Bunun adı kuğu olsun :)

:)İsim babası siz olunca, neden olmasın?
Şansa bakınki sıradaki de ''bird of prey''.. Hep kuşlardan gideceğiz demektir.:)

trex
12-05-2008, 23:00
Motoru ağırlık merkezinin gerisine koyarsanız bir çöüm olabilir.

ymn
13-05-2008, 01:27
Şansa bakınki sıradaki de ''bird of prey''.. Hep kuşlardan gideceğiz demektir.:)

Sanki ben bu,bir yerde duymuş gibiyim. :P

myssba
13-05-2008, 10:31
Motoru ağırlık merkezinin gerisine koyarsanız bir çöüm olabilir.
Olabilir. denerim.

myssba
16-05-2008, 08:34
Su yüzeyinden kalkış ve iniş için yavaş yavaş hazırlıklar devam ediyor. Ana gövdenin iki kat beyaz ağaç tutkalı ile kaplaması bitti, boya yapmaya hazır. Kanat altına uygun yerlere iki küçük float eklenecek.

KLL
16-05-2008, 12:27
tekne gövde süper olmuş.

ymn
16-05-2008, 14:14
Bu nasıl dengede duracak suda.? Kanatların altına destekleyici gerekmiyormu.?

realist1903
16-05-2008, 23:28
Su yüzeyinden kalkış ve iniş için yavaş yavaş hazırlıklar devam ediyor. Ana gövdenin iki kat beyaz ağaç tutkalı ile kaplaması bitti, boya yapmaya hazır. Kanat altına uygun yerlere iki küçük float eklenecek.

Çok güzel olmuş uçağınız, tebrik ederim.

myssba
21-05-2008, 08:46
KLL ve Realist1903 arkadaşlar,
Teşekkürler.:)

Yaman bey mesajınızın bir üstünde yazmıştım.''Kanat altına uygun yerlere iki küçük float eklenecek.''

KLL
21-05-2008, 10:06
bende bir moto podu yapacağım butterfly planörümün kanat üzerine koymak üzere. burun kısmını fotoğraf makinası takılabilir şekilde yaptığımdan motor üstte yer alacak. normal zamanlarda motorsuz da uçuş yapabileceğim pod sayesinde.

myssba
21-05-2008, 11:11
Sayın KLL, Zaten power-pod tarzını modelcilerin denemesi gerek diye düşünüyorum. Öyle detaylı bir olay da yok. Yapım ve montaj.
Pervanenin kurtarabildiği kadar mümün olduğunca aşağıda ve arasınada 5-6 mm balsa yada kontraplak olan, iki yanı strafor bir parça alt kısmı kanada alıştırılıp epoxy yada deniz tutkalı ile kanada yapıştırılacak. İki kenar strafora da zımpara ile airodinamik bir görüntu verilince tamamdır.

myssba
21-05-2008, 21:49
Deniz uçağı olarak tasarladıgım konu ıcınde resmı olan modelın bu gun suda duruş testı yapıldı..Maalesef istediğim gibi degil. Gövdenin şişman kısmını biraz daha geriye doğru uzun yapmak gerekiyor..kuyruk suya değdi değecek ön taraf çok kalkık oldu..Kalkışta kuyrugu suya sokacak gibi olunca gövde yeniden yapılacak.

ymn
21-05-2008, 23:29
Hadi hayırlısı..!!

myssba
26-05-2008, 14:34
Deniz uçağı olarak tasarladıgım konu ıcınde resmı olan modelın bu gun suda duruş testı yapıldı..Maalesef istediğim gibi degil. Gövdenin şişman kısmını biraz daha geriye doğru uzun yapmak gerekiyor..kuyruk suya değdi değecek ön taraf çok kalkık oldu..Kalkışta kuyrugu suya sokacak gibi olunca gövde yeniden yapılacak.

Suda denge testinde yetersiz bulduğum gövdeyi iptal edip yenisini yaptım.
Suda denge ve duruş testini yaptım. Fena değil. 110 cm uzunluk, 18 cm en geniş ve 14 cm yükseklikte. 350 gr ağırlığı ile hayli heybetli bir görünümü oldu.
Arka stabilzer pervane şaft hizasına kondu. Kanat oturma yüzeyi gövde düzlemine kıyas 2-3 derece hucum açısı olacak sekilde.
Bir kaç ön fotoğrafını koyuyorum.
Suya iniş ve kalkış yapabilen bir modelde dikkat edilmesi gereken konularda, bilgisi olan arkadaşların yardımcı olacağını umuyorum.
Not: Radyo vericisi ölçüler hakkında fikir vermesi amaçlı resme kondu.

ymn
26-05-2008, 16:27
Yat gibi bişey olmus bu :)

myssba
26-05-2008, 16:46
Yaman, benzerini yapıp tekne bölümünde konu açabilirsin.:)

Gövde bindirmeli olarak koruyucu amaçla şeffaf koli bantı ile kaplandı. Denemede başarılı olursa su bazlı akrilik boya ile boyanacak.
Elektroniklerin ve mekanik baglantıların montajı kaldı.
Muhtemelen üstündeki motorun (dualsky xm400C) modeli sudan ayırmaya gücü yetmeyecek.:)

ymn
26-05-2008, 22:55
Gövde ne kadar geniş olursa,suya batma imkanı o kadar az olur.Aslında içine gömseniz elektironigi iyi olur. Nasıl yaptınız?

myssba
27-05-2008, 07:23
Sevgili Yaman, bu ebatlarda bir gövde içinde 3 oda 1 salon boşluk var. Suya inip kalkacak bir modelde elektroniği dışarı koymak zaten düşünülemez.:)

ymn
27-05-2008, 14:32
Sevgili Yaman, bu ebatlarda bir gövde içinde 3 oda 1 salon boşluk var. Suya inip kalkacak bir modelde elektroniği dışarı koymak zaten düşünülemez.:)

Pardon,ben düşünemedim o zaman :)

red_fin
27-05-2008, 15:32
Mehmet abi,

Bu tür su uçaklarında, sudan kalkış ve iniş sırasında en büyük problem kanat uçlarından birinin suya temas ederek direnç yaratması. Yüksek hızda uçak, tekne gibi plane pozisyonuna kalktığı için sorun olmuyor ama özellikle düşük hızda dönüş manevralarında kanat uçlarından birisi illa suya değiyor ve uçağın saçmalamasına neden oluyor.

Kanat uçlarına eklenecek birer küçük skid ile bu sorunu bertaraf edebilirsiniz.

Gerçi uçakta hatırısayılır bir dihedral açısı var ama öte yandan su hiçbir zaman ayna gibi dümdüz olmuyor.

myssba
27-05-2008, 17:01
Mehmet abi,

Bu tür su uçaklarında, sudan kalkış ve iniş sırasında en büyük problem kanat uçlarından birinin suya temas ederek direnç yaratması. Yüksek hızda uçak, tekne gibi plane pozisyonuna kalktığı için sorun olmuyor ama özellikle düşük hızda dönüş manevralarında kanat uçlarından birisi illa suya değiyor ve uçağın saçmalamasına neden oluyor.

Kanat uçlarına eklenecek birer küçük skid ile bu sorunu bertaraf edebilirsiniz.

Gerçi uçakta hatırısayılır bir dihedral açısı var ama öte yandan su hiçbir zaman ayna gibi dümdüz olmuyor.

Sevgili Egemen, teşekkür ederim. Gövde tekne alt kısmı 18 cm genişlikte ve kanat toplam140 cm. Yani iki yanda 60 ar cm kanat var. Gövde ıslak kısmı geniş, yatmaz diye düşünmüştüm ama haklısın.
Dediğin gibi birer küçük skid ekleyeyim. Normal duruşta suya değmesi gerekmez herhalde, yüzeyden bir iki cm yüksek olablirmi?
Model biraz ağır oldu, 1150 gr. Bunu sudan koparabilmek için kaç watt yada kaç gr. çekiş üreten bir motor uygun olur?

red_fin
27-05-2008, 17:12
Mehmet abi,
Skidlerin normalde suya değmesi gerekmiyor, dönüşlerde kanadın fazla su direncine maruz kalmasını engellesin yeter. Bir de kanadı dalgalanma ile gelen suyun üzerinde tutsun tabii.

Ben olsam en az 150-200 Watt aralığında bir motor tercih ederdim açıkcası. Su direnci öyle böyle değil. Biraz fazla gücün zararı olmaz.

red_fin
27-05-2008, 17:18
Bu arada Dualsky mx 400 motora baktım internetten. Maksimum verimlilikte 12 Amper çekiyormuş. 11.1 volt lipo ile kullandığın zaman maksimum 133 watt güç üretebilir demek oluyor. Bu tabii fabrika verilerine göre ve teoride böyle. Pratikte 120 watt civarında kalacaktır. Karadan kalkış ve düz uçuş için yeterli olacaktır ama sudan kalkış için sorun yaratabilir.

myssba
27-05-2008, 19:39
Bu arada Dualsky mx 400 motora baktım internetten. Maksimum verimlilikte 12 Amper çekiyormuş. 11.1 volt lipo ile kullandığın zaman maksimum 133 watt güç üretebilir demek oluyor. Bu tabii fabrika verilerine göre ve teoride böyle. Pratikte 120 watt civarında kalacaktır. Karadan kalkış ve düz uçuş için yeterli olacaktır ama sudan kalkış için sorun yaratabilir.

Teşekkürler sevgili Egemen.
Dualsky gerçekten güçlü bir motor fakat suda kalkışa yetmeyecek..Her ihtimale karşın 200 watt üstü güç üreten bir motor alacağım. 1150 gr model suda kalkışta 2000 gr gibi zorluk çıkarır sanırım.
Skidleri yaparım ve resim koyarım. Kücük ama gerektiğinde işini yapacak birşeyler.

myssba
28-05-2008, 21:54
Bu motordan temin ettim sanırım işimi görecek.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3886&Product_Name=TR_35-36C_1100kv_Brushless_Outrunner_(Eq:_AXi_2814

pervanesi de bu.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5365
veya
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4351

ymn
29-05-2008, 00:09
Kesin kaldırır ..

red_fin
29-05-2008, 09:55
Gayet iyi bir seçim olmuş Mehmet abi. Güle güle kullan.

myssba
29-05-2008, 14:10
Gayet iyi bir seçim olmuş Mehmet abi. Güle güle kullan.
Teşekkürler, sevgili Egemen. Ekip kalabalıklaşınca aradığını bulmak kolay oluyor. Herkes değişik malzemeler stoklayınca yedek vs. Çabuk temin ediliyor.

Yaman bey, herhalde değil. Kaldırır. model 1200 gr. ağırlıkta. Sistem 1900 gr çekiş üretiyor...:)

trex
29-05-2008, 23:05
Çok müthiş bir tasarım gövdeye birazdaha hidrodinamik şekil verirseniz uçağın sudan kopması kolaylaşır gibime geliyor.

myssba
29-05-2008, 23:56
Çok müthiş bir tasarım gövdeye birazdaha hidrodinamik şekil verirseniz uçağın sudan kopması kolaylaşır gibime geliyor.

Teşekkürler sevgili Trex.
Denemelerde başarısız olursa gövde ile oynamayı düşünüyorum.

Bu arada ağırlık merkezi tutmadı ve ön tarafa 150 gr fazladan ağırlık eklememek için modelde değişiklik yaptım. Kanat üstünde olan motoru, daha ileri alıp gövdeye monte ettim. Hem kanat sök tak sırasında motor kablolarını ayırma ve birleştirme külfetinden kurtuldum. Ve denge yerine geldi. Muhtemelen bu hafta sonu sulu bir ortamda taxi denemelerinden sonra karada uçuş testini yapacağım. Son durum fotoları:

myssba
30-05-2008, 23:41
Bu gün geniş bir su yüzeyine erişmem mümkün olmadı. Yaz geldi sahil çok kalabalıktı. Modeli kış mevsiminde air boat yüzdürdüğüm derede denedim.
Amacım sudan kopabilme yetisini test etmekti. Sipariş verdiğim 10x8, 11x5 pervaneler ancak bir hafta sonra elime ulaşır. 9x6 pervane ile pek umudum yoktu ama utandırmadı. Fakat çevre uygun olmadığından sudan kopar kopmaz hemen indirmek zorunda kaldım. Daha sonra skidleri çıkararak normal elden atıp kısa bir uçuş denemesi yaptım. Tatmin etti. Sadece güneş gözümü aldığı için istenmeyen hasarsız kötü bir iniş oldu. Uygun pervane beklemekten başka sorun yok.
Kısa denemelerin kısa filmi linkte.
http://www.dailymotion.com/yuce53/video/x5lyjt_30may_lifestyle

PATO
30-05-2008, 23:51
Harika olmuş. Videonun başlarında "bu cüsse ile hayatta sudan kalkamaz" diye aklımdan geçirdim açıkçası:). Çok başarılı bir model olmuş Mehmet abi elinize sağlık. Bu video, bu modelin çok güzel uçuşlarını izleyeceğimizin delilidir.

myssba
31-05-2008, 00:06
Harika olmuş. Videonun başlarında "bu cüsse ile hayatta sudan kalkamaz" diye aklımdan geçirdim açıkçası:). Çok başarılı bir model olmuş Mehmet abi elinize sağlık. Bu video, bu modelin çok güzel uçuşlarını izleyeceğimizin delilidir.

Sağol sevgili Gürman. Haklısınız 20 cm eni olan iri bir gövde ürkütücü idi, ama uçtu.:)
Pervanelerim gelinceye kadar modeli iyileştireceğim. Umuyorumki güzel kalkış, uçuş ve iniş videolarını forumma koyarım.

atambay
31-05-2008, 00:49
Bence de oldukça başarılı. Ruddere bağlı suyun içinde kalan bir dümen kullanmadınız galiba. Ya da ben göremedim.
Bu arada size ait model stili gittikçe belirginleşiyor. Bazı hatlar imza gibi olmaya başladı. Dengeli uçuş da ortak özelliklerden biri.

gakkartal
31-05-2008, 07:26
eline sağlık abi çok güzel olmuş buca gölette harika uçar

KLL
31-05-2008, 08:33
süper iş olmuş. benimde bir pod tasarımı yapmam gerekiyor dediğim gibi. bakalım nasıl olacak. motorun saldırı açısı sıfır olmalı öylese değilmi?

myssba
31-05-2008, 10:16
Bence de oldukça başarılı. Ruddere bağlı suyun içinde kalan bir dümen kullanmadınız galiba. Ya da ben göremedim.
Bu arada size ait model stili gittikçe belirginleşiyor. Bazı hatlar imza gibi olmaya başladı. Dengeli uçuş da ortak özelliklerden biri.
Metin bey, teşekkürler. Aklima gelmemişti.
Henüz deneme aşamasında olan bir prototip olduğu için, hepimizin katkıları olacak iyileştirme aşamalarında. Kısa sürede uygun ebatlarda rudderle ilişkili su dümeni ekleyeceğim.

Sevgili Gakkartal teşekkürler. Bu modeli uygun zamanda İzmire taşırsam gölette denerim. Ama oraları çok kalabalık oluyor.:D Birilerinin kafasını kırmayalım.

KLL, teşekkür ederim. Motora 3 derece kadar yukarı açı verdim, ama kesin değil. Modelin denemelerdeki davranışına göre durum netleşecek. Açının miktarı pod un yüksekliği ile değişmesi gerekiyor (kaldıraç yasaları).
Sizinde yakışıklı modeliniz ''herr aqua star '' da gayet güzel uçmuştu. Eğer ben atlamadıysam henüz su yüzeyinden kalkış iniş yapmadınız.

KLL
31-05-2008, 11:42
aquastar utanmasa çimenden bile kalkacak kadar başarılı bir model. sudan kalkacağından eminim. tabi kanat altındaki floatlar şart.

myssba
31-05-2008, 12:17
aquastar utanmasa çimenden bile kalkacak kadar başarılı bir model. sudan kalkacağından eminim. tabi kanat altındaki floatlar şart.

Zaten güzel olan ve itina ile çok güzel yapılmış bir modeldi. Başarılı olacağı belli idi.
En kısa sürede suda denemenız dileğiyle.
Ben kanatlara monte edilecek floatları torpido şeklinde su damlası gibi yapmayı düşünüyorum. Havada uçuşta nötr etki açısından.

ymn
31-05-2008, 12:52
Video gerçekten güzelmiş.Şeffaf koli bandı ile kaplamıstınız sanırım,suya girince bandlar sökülmedimi..?

myssba
31-05-2008, 13:24
Video gerçekten güzelmiş.Şeffaf koli bandı ile kaplamıstınız sanırım,suya girince bandlar sökülmedimi..?
Sagol sevgili Yaman. Darısı başına.
Video güzel değil sadece test denemesi idi.
Koli bantı sudan etkilenmedi çok uzun kalmayınca etkileneceğinide sanmıyorum.

KLL
01-06-2008, 08:58
teşekkür ederim abi, ancak model tasarımı itibari ile de ben uçarım diyen bir model. denemenizi şiddetle tavsiye ederim. denize yakınsınız. bence hoş olur.

myssba
03-06-2008, 21:12
Bu arada sipariş pervaneler hongkongtan yola çıkmış, beklerken modeli elden geçirme faslı devam ediyor. Kanatlara takılacak skid leri biraz kafama göre yaptım.
Forumda sanırım KLL arkadaşımızın yaptığından aklımda kalmış, kanat lastikleri ile takılıp çıkarılacak cinsten biraz su damlası gibi şekillendirilmiş strafordan, iki parca olta kamışı, daire şeklinde kesilmiş iki cd kapağı ve iki parça karbon çubuktan oluştu. Umarım denemelerde ''Kuğu'' onlara iş düşürürse görevlerini yaparlar.:)

0zcan
03-06-2008, 21:57
Elinize sağlık Mehmet abi çok güzel olmuş....

PATO
03-06-2008, 22:10
Son derece yaratıcı ve pratik bir kızak yapmışsınız. Önce yaratıcılığınız sonra da kaliteli işçilik için sizi kutlarım.

myssba
04-06-2008, 09:51
Teşekkürler Gürman bey ve Ozcan bey.
Kızakların kanada tutturma sistemini KLL arkadaşımızın ''Herr Aqua Star deniz uçağı inşaası'' başlığı altındaki resimlerin birinden esinlenip biraz değişiklik yaptım.:)

KLL
04-06-2008, 10:47
çok başarılı tebrikler.

bende motor podumu yaptım. ancka motor ağır olduğu için umarım dönüşlerde sıkıntı yaratmaz yukarıya kayan ağırlık merkezi.

myssba
04-06-2008, 11:23
çok başarılı tebrikler.

bende motor podumu yaptım. ancka motor ağır olduğu için umarım dönüşlerde sıkıntı yaratmaz yukarıya kayan ağırlık merkezi.
Haklısınız. Benimde son kullandığım motor biraz agır ve son denemede model dönüşlerde alışık olduğumdan farklı tepki verdi.
O yüzden rudder de değişiklik düşünüyorum.
Standart A
Dikey ekseni Resim B deki gibi yapsak faydaı olurmu?

red_fin
04-06-2008, 11:55
Bildiğim kadarı ile rudder geriye doğru yattıkça dönüşlerde burunu yukarı itme eğilimine girer. Eğer rudder dönüşünde uçak burun düşürüyorsa dümenin alt tarafı burun tarafına doğru eğim yapacak şekilde yerleştirilerek bu sorun gideriliyor.

myssba
04-06-2008, 12:06
Bildiğim kadarı ile rudder geriye doğru yattıkça dönüşlerde burunu yukarı itme eğilimine girer. Eğer rudder dönüşünde uçak burun düşürüyorsa dümenin alt tarafı burun tarafına doğru eğim yapacak şekilde yerleştirilerek bu sorun gideriliyor.
Aynı düşünüyorum KLL'nin yazdıklarında ''dönüşlerde burunun aşağı düşme'' olayı. Bende de oldu gibi, o yüzden bunu yapmak makul görünüyor.

amfetamin
05-06-2008, 09:34
Bu arada sipariş pervaneler hongkongtan yola çıkmış, beklerken modeli elden geçirme faslı devam ediyor. Kanatlara takılacak skid leri biraz kafama göre yaptım.
Forumda sanırım KLL arkadaşımızın yaptığından aklımda kalmış, kanat lastikleri ile takılıp çıkarılacak cinsten biraz su damlası gibi şekillendirilmiş strafordan, iki parca olta kamışı, daire şeklinde kesilmiş iki cd kapağı ve iki parça karbon çubuktan oluştu. Umarım denemelerde ''Kuğu'' onlara iş düşürürse görevlerini yaparlar.:)

Mehmet bey selamlar, sizin köpük kesme aparatı yapıp kullandığınızı biliyorum fakat tam yuvarlak yani yumuşak yüzeyleri nasıl oluşturuyorsunuz. Su zımparası gibi birşeymi kullanıyorsunuz acaba. Bu arada çalışmalarınız fevkalade.

Kolay gelsin.

myssba
05-06-2008, 10:05
Mehmet bey selamlar, sizin köpük kesme aparatı yapıp kullandığınızı biliyorum fakat tam yuvarlak yani yumuşak yüzeyleri nasıl oluşturuyorsunuz. Su zımparası gibi birşeymi kullanıyorsunuz acaba. Bu arada çalışmalarınız fevkalade
Kolay gelsin.
Merhaba Mehmet bey. Öncelikle teşekkür ederim.:)
-Kalemle işaretlenerek önce kabası maket bıçağı ile çıkarılıyor.
-Kuru olarak kalın (130-180 numara) zımpara ile şekillendiriliyor (bu aşamada agzınızı bir bez yada maske ile kapatmanızda yarar var)
-Son aşamada 240 ile 600 numara arası daha ince bir su zımparası ile hafif akan bir çesme suyu altında zımparalıyorum.
Genelde zımparalama iki yönde yapıldığında bir yöne doğru yonga kaldırıyor yüzeyi bozuyor. Yonga kaldırma yönünü tesbit edip o yönde zımparalamamak lazım yada daha az baskı uygulamak gerekir.
Su altında zımparalama yöntemini son zamanlarda uygulamaya başladım. Sağlık açısından ve aile içi huzur konusunda iyidir.:D

PATO
05-06-2008, 11:13
Köpük zımparalama işi çok beter bir iş. Mutlaka dış ortamda yapılmalı. Çok ince partiküller havaya dağılıyor ve solunumu mutlaka çok zararlıdır. Ben de ıslatarak, daha doğrusu nemlendirerek yapıyorum. Siz direk akan çeşme suyu altında mı yapıyorsunuz Mehmet abi? Bol suyun köpüğe istenmeyen bir etkisi olur mu?

KLL
05-06-2008, 11:21
elede yapışıyor ıyy iğrenç bir malzeme :)

myssba
05-06-2008, 12:01
Köpük zımparalama işi çok beter bir iş. Mutlaka dış ortamda yapılmalı. Çok ince partiküller havaya dağılıyor ve solunumu mutlaka çok zararlıdır. Ben de ıslatarak, daha doğrusu nemlendirerek yapıyorum. Siz direk akan çeşme suyu altında mı yapıyorsunuz Mehmet abi? Bol suyun köpüğe istenmeyen bir etkisi olur mu?
Sevgili Gürman, en büyük parçanın bile zımparası 3-5 dakıka sürüyor ve o süre içinde straforun yapısında bir deformasyon olmuyor. Süre uzarsa biraz yumuşama oluyor ama pek zararı olmuyor. Strafor tekrar kuruduğunda eski haline geliyor.
Eğer uzunca su altında kalırda hafiften yumuşama olsa bile sert bir yere bastırmadan yada çarpmadan herhangi bir bozulma olmuyor.
Zımparalar bol su ile birlikte kullanıldığında hem hızlı hemde daha pürüzsüz yüzey elde ediliyor.

myssba
07-06-2008, 10:44
Beklemek kötü şey. Pervanelerim yola çıkmış ama 3-5 gün daha elime geçmez.
Zamanı değerldirme açısından daha önce denemediğim bir kaç şey yapayım dedim.
Model için yaptığım mavi strafor kızakları ve hayli eskimiş kanat uçlarını akrilik boya ile boyadım. Boyanın üstüne bir kat da akrilik vernik attım. Fena durmadı.
Bir kaç denemeden sonra su kesimide aynı kırmızı ile boyanacak ve verniklenecek .
Modelin kanat ve gövde (su kesimi hariç) adına uygun ''kuğu'' tamamen beyaz akrilikle boyanacak. Bunlar fuzuli işlermi ne?:fifufifu:
Power-pod değiştirildi 4mm kontraplaktan yapıldı. Önceki bu ağırlık için pek itimat telkin etmiyordu 6 mm balsa ve kenarları strafordu.
Rudder 75 mm genişlikteydi. Dönüşlerde çok sert tepki verdiğinden ve kafayı çok aşağı düşürdüğünden, 60mm düşürüldü ve alt tarafı öne yakın olmak üzere dik ekseni 5 derece meyilli yapıldı.

volkan_ovun
07-06-2008, 11:33
Boş boş oturabildiğim şu saatlerde nihayet konuyu alıcı gözüyle ve dikkatle başından sonuna okuyabildim. Elinize sağlık Mehmet Bey. Motor güçlübir motor, sipariş verdiğiniz pervaneyle de kalkıştan sonra 1/4 gazla keyifli bir uçuş sağlayacağı kanaatindeyim.

Çok güzel çalışmalar çıkarıyorsunuz.

myssba
07-06-2008, 12:27
Volkan bey teşekürler.
Evet 1200 gr. model kalkış ağırlığı ile 9x6 APC pervaneyle 8 mt. mesafede sudan kopabiliyor.
10x9 JM ile sanıyorum 4-5 mt. den kalabilecek. Yarım gaz altında havada rahat eder.
Gelecek olan pervanelerden 4 palli EP 10X8.25 İnşallah perfonmans verir. 3 ve 4 pal pervaneler bu tür modellerde güzel duruyor.:)

trex
07-06-2008, 13:08
Arkadanda bir resim çekseydiniz keşke.

myssba
07-06-2008, 14:26
Arkadanda bir resim çekseydiniz keşke.
Modeli değişiklikler için demonte durumda ama bunlar belki olur.:)

trex
08-06-2008, 21:58
Aklıma sudan daha olay kopmayla ilgili bir fikir geldi.Bu yüzücüler vücutlarına vazelin sürer ya su direncini azaltmak için.Acaba modelin suyla temas eden kısımlarına vazelin sürülse sonuç ne olur?

myssba
09-06-2008, 00:05
Aklıma sudan daha olay kopmayla ilgili bir fikir geldi.Bu yüzücüler vücutlarına vazelin sürer ya su direncini azaltmak için.Acaba modelin suyla temas eden kısımlarına vazelin sürülse sonuç ne olur?

Bir zamanlar su sporları ile uğraşmıştım. Teknelerin altına (fiber glass) içyağı sürerdik ve 60 mil basan tekne 2-3 mill eklerdi ama kısa zaman sonra normale donerdı. Hatırlattınız ıyı de oldu..Uygularız.:)

amfetamin
09-06-2008, 12:29
Bir zamanlar su sporları ile uğraşmıştım. Teknelerin altına (fiber glass) içyağı sürerdik ve 60 mil basan tekne 2-3 mill eklerdi ama kısa zaman sonra normale donerdı. Hatırlattınız ıyı de oldu..Uygularız.:)

Mehmet Bey, siz en iyisi uzaktan kumanda bir tekne ile çekerek bunu kalkış hızına getirisiniz. Sizi tanıdığım kadarıyla siz bu teknelojiye sahipsiniz. :D

myssba
09-06-2008, 13:10
Mehmet Bey, siz en iyisi uzaktan kumanda bir tekne ile çekerek bunu kalkış hızına getirisiniz. Sizi tanıdığım kadarıyla siz bu teknelojiye sahipsiniz. :D
Mehmet bey, fena fikir değil.:D
Modelin kanat yapısı nedenli kalkış hızı yada stall hızı çok düşük. Hiç sorun yok görünürde. Kalkış sorun olmayacakta, beni korkutan iniş. Karada bu kanatla çok eğitim yaptım ama genede flapsız, aileronsuz şişman kuğuyu indirmek zorlayabilir.

amfetamin
09-06-2008, 14:37
Mehmet bey, fena fikir değil.:D
Modelin kanat yapısı nedenli kalkış hızı yada stall hızı çok düşük. Hiç sorun yok görünürde. Kalkış sorun olmayacakta, beni korkutan iniş. Karada bu kanatla çok eğitim yaptım ama genede flapsız, aileronsuz şişman kuğuyu indirmek zorlayabilir.

Hocam sizin aileron pek kullanmadığınızı biliyorum, bu model için bir flap yapsanız ve tek servo ile kontrol etseniz. Değişik bir çalışma olur gibime geliyor. Bizde flap ile güzel bir iniş ve kalkış izleriz. Nedersiniz?

myssba
09-06-2008, 15:50
Hocam sizin aileron pek kullanmadığınızı biliyorum, bu model için bir flap yapsanız ve tek servo ile kontrol etseniz. Değişik bir çalışma olur gibime geliyor. Bizde flap ile güzel bir iniş ve kalkış izleriz. Nedersiniz?
Aynen katılıyorum Mehmet bey.
Bu kanadı tadil etmek istemiyorum. Nedenine gelince benim pilotajımın gelişimine katkısı çok oldu. Sakin uçuşu, motorsuz süzülüşü ve stabilitesi mükemmel. Çevremde oluşan 6-7 kişi model uçak tutkunu arkadaş da bu kanatla çalıştı.
Yani bir nevi müzelik.:) Eğer ''Kuğu '' sudan kalkış ve suya inişte bu haliyle başarılı olursa
Yeni, aileron ve flap ihtiva eden kanat yapacağım.

ymn
12-06-2008, 14:03
Pusher Type olan,Power Pod lu modellerde,motor düz mü duracak.Aşşağı yada yukarı açı vermek gerekiyormu..?

amfetamin
12-06-2008, 14:45
Pusher Type olan,Power Pod lu modellerde,motor düz mü duracak.Aşşağı yada yukarı açı vermek gerekiyormu..?

Bu soruya uzman olanlar ve bu tip uygulamalara yapan arkadaşlar sanırım en doğru cevabı vereceklerdir Ben sadece fikir yürüteceğim.
Bu yapıda pervanenin uçağın fizik olarak bir miktar burnunu aşağıya doğru basması beklenir. Tabi bu basma gücü pervanenin kanattan ne kadar yukarıda olduğuylada doğusal artan bir ilişkisi olacaktır.

Şimdi bu tip uygulamalarda benimde konuya vakıf arkadaşlara sorum olacak. Bu açıyı hesaplarken taşıyıcı kanadın hücüm açısınında çok önemi var öyle değilmi?
Az yada çok modelin tasarımında belirlenen bir hücum açısı olduğunu var sayarsak üstten pervaneli bu tip uygulamalarda buna göre tasarım yapmak en iyisi diye düşünüyorum.

myssba
13-06-2008, 09:37
Bu soruya uzman olanlar ve bu tip uygulamalara yapan arkadaşlar sanırım en doğru cevabı vereceklerdir Ben sadece fikir yürüteceğim.
Bu yapıda pervanenin uçağın fizik olarak bir miktar burnunu aşağıya doğru basması beklenir. Tabi bu basma gücü pervanenin kanattan ne kadar yukarıda olduğuylada doğusal artan bir ilişkisi olacaktır.

Şimdi bu tip uygulamalarda benimde konuya vakıf arkadaşlara sorum olacak. Bu açıyı hesaplarken taşıyıcı kanadın hücüm açısınında çok önemi var öyle değilmi?
Az yada çok modelin tasarımında belirlenen bir hücum açısı olduğunu var sayarsak üstten pervaneli bu tip uygulamalarda buna göre tasarım yapmak en iyisi diye düşünüyorum.

Bir kaç aydır bu tarz bir kaç model uçuran biri olarak deneyimlerimi ve sonuçlarında edindiğim kanaatlerimi yazmamın faydası olacaına inanıyorum.
Öncelikle benim yaptığım bir hatayı açıklamamda fayda var.

Kanat hucum açısı yada angle-attack denilen şey nedir diye bir dönem forumda sorular sormuştum çünkü bilmiyordum. Kanadın gövdeye oturan alt düzleminin modelin pervane kuyruk eksenine yaptığı açımıdır yoksa, kanat sinir yapısının varsayılan düz çizgisininmi gövde düz cizgisine yaptığı açımıdır?
Hala bilmiyorum. O yüzden power-pod lu dizaynlarda hata yaptığıma inanıyorum.
Hatam şu: Yarı simetrik kanatlarda kanat alt düzleminin gövde düzlemine parelel oturması ile hucum açısının sıfır olduğunu sanıp
(farkına varmadan fazla miktarda hucum açısı vermek) power-pod ile kanada oturmuş motoru 2-3 derece yukarı vermem ve minik gaz artışlarında uçağın burnunun hızla yukarı doğru kalkmasına anlam veremememle sonuclandı.
O yüzden deneme yanılma ile motorun doğru açısını bir kaç uçuş denemesinde tesbit ettim. Bu kanat sinir yapısına göre değişiklik gösteren bir durumdur diye düşünüyorum.
-Power-pod un ağırlık merkezine uzaklığı,
-Kanat hucum açısı
-Kullanılan motor-pevane kombinasyonuna göre etkilenen yatay stabilzerin durumu
-Kanat üstüne yerleştirilen power-pod ve motorun, hucum ile firar kenarlarına olan mesafeleri
Bunların yanında şu an aklıma gelmeyenler dahil bir çok faktörün bir araya gelip motor açısını etkilediğini bu yüzden motoru sabitlemeden önce denemeler yapılması mantıklı görünüyor.
Tüm bunlar belli bir ölçeğe bağlı olmadan elde yapılan özgün modeller için geçerli.
Tereddütün nedeni. ALTTAKİ RESİMDE GÖRÜNEN KANAT YAPISINA GÖRE, hucum açısı A çizgisi baz alınarakmı verilecektir yoksa B çizgisimi?
Ben deneylerin sonucunda doğrusunun A olduğunu sanıyorum.
Bunları yazmakla belki bazı şeyleri yeniden keşfetmeye çalışıyor gibi bir görüntü olmuş olabilir. Ancak ben hala tereddütte isem. Konunun yolun başında olacaklara faydası olacağına inanıyorum.

red_fin
13-06-2008, 10:16
Kanat hucum açısı yada angle-attack denilen şey nedir diye bir dönem forumda sorular sormuştum çünkü bilmiyordum. Kanadın gövdeye oturan alt düzleminin modelin pervane kuyruk eksenine yaptığı açımıdır yoksa, kanat sinir yapısının varsayılan düz çizgisininmi gövde düz cizgisine yaptığı açımıdır?
Hala bilmiyorum.

Kanat hücum açısı: Kanadın gövdeye oturan alt düzleminin modelin pervane kuyruk eksenine yaptığı açıdır

Incidence (sanırım türkçesi geliş açısı gibi birşey): kanat sinir yapısının varsayılan düz çizgisininmi gövde düz cizgisine yaptığı açıdır

Artık bilmiyorum diyemezsiniz Mehmet Abi :)

myssba
13-06-2008, 10:31
Kanat hücum açısı: Kanadın gövdeye oturan alt düzleminin modelin pervane kuyruk eksenine yaptığı açıdır

Incidence (sanırım türkçesi geliş açısı gibi birşey): kanat sinir yapısının varsayılan düz çizgisininmi gövde düz cizgisine yaptığı açıdır

Artık bilmiyorum diyemezsiniz Mehmet Abi :)

Sevgili Egemen, netlik anlamına yinede şu şemayı koyayım. Çünkü ''kanat sinir yapısının varsayılan düz çızgisi'' diyince yanlış anlaşılabilir. Uzun süre ben sinirin alt düzlemi sanıyordum.:(
Alttaki ikinci resimde B de hucum açısını sıfır sanmak yanlış.
İncidence, Türkcesini geliş açısı diye adlandırdığımız açıyı göz önüne pek almadan, modelde kanat alt yüzeyine göre hucum açısı vermeden bile çok hucum açısı varmış gibi davranııyorsa nedir peki?

amfetamin
13-06-2008, 11:13
Sevgili Egemen, netlik anlamına yinede şu şemayı koyayım. Çünkü ''kanat sinir yapısının varsayılan düz çızgisi'' diyince yanlış anlaşılabilir. Uzun süre ben sinirin alt düzlemi sanıyordum.:(
Alttaki ikinci resimde B de hucum açısını sıfır sanmak yanlış.

Galiba bu konu airofil yapısı ile iç içe bir konu. Düz bir kanadı ele alsak pratikte B doğru derdik.
Fakat konu airofil yapısı olduğunda hücum açısı sizin şeklinizdeki "A" olmalıdır. Bende bunu hatalı biliyordum.

İTÜ sayfasında işe yarar bir döküman buldum. (formülleri boşverin metinler ve şemalar anlaşılır :rolleyes:)
http://www2.itu.edu.tr/~yuceil/teaching/HHO/ince-kanat.pdf

http://img164.yukle.tc/images/9194ha.JPG

myssba
13-06-2008, 14:09
Mehmet bey. Teşekkürler verdiğiniz sayfayı inceledim.
İfade edemiyorum belki ama, doğruluyor.
Hucum açısı ile kanadın gövdeye oturan alt düzleminin alakası yok diyeceğim. yada varda o zaman yukarda adı gecen'' Incidence'' daha çok göz önüne alınmalımı?
O sayfada bir şemada Veter çizgisi var.
Alttaki resimde kırmızı olarak balirtilmiş.
mavi gövde yatay çizgisi ile yaptğı açı hucum açısı oluyor.(bana göre)

Çizim ve yazılar: Hucum açısı, neye göre belirlenmeli üzerineydi. Açı ne kadar olması ise ayrı bir konu.

amfetamin
13-06-2008, 14:30
Hucum açısı ile kanadın gövdeye oturan alt düzleminin alakası yok diyeceğim. yada varda o zaman yukarda adı gecen'' Incidence'' daha çok göz önüne alınmalımı?

Mehmet Bey, sizin üzerinde önemle durmaya ve anlamaya çalıştığınız konuyu net anladım ve doğrusunuz. Çünkü mesela alt ve üst yüzeyi simetrik kanatlar var.
Biz hiç yapmadık çünkü akrobasi yapabilen uçaklarda genelde kullanılıyor (ters uçuş vs.için) Bu kanat tipini düşündüğümüzde zaten kanatın alt yüzeyinde düz bir alan yok ve neyi referans alacağızda yatay eksenle açısını hesaplayacağız?
Böyle bir kanadın hücum açısı için doğal olarak "veter" esas alınacak.:hımm:

Hücum açısı (α, Yunan Harfi alfa) kavramı aerodinamikte kullanılan ve akış çizgileri ile kanat profilinin veter çizgisi arasında kalan açıyı belirtir. Başka bir değişle Kanat profilinin uçuş doğrultusu ile veter çizgisi arasında kalan açıdır.

Taşıma kuvveti, hücum açısının büyüklüğü ile yakından ilintilidir. Ancak hücum açıları aerodinamiğin ve fiziğin temel kuralları gereği sınırlı açılardır ve genellikle ( α< 15 ÷20°) arasındadırlar. Hücüm açısı büyüdükçe taşıma kuvveti de artar ancak bu aynı zamanda sürüklemeyi de arttırır. Bu doğru orantılı ilişki tutunma kaybının (Stall) başladığı yer olan yani akış çizgilerinin kanat profilinden ayrılmaya başladığı yere kadar devam eder. Ancak bu noktadan sonra ayrılma başladığı için taşıma kuvveti küçülmeye başlar.

Büyük hücum açılarında uçan uçaklar, (örnek olarak) eğer çok güçlü ve ani bir rüzgar patlamasına girerlerse aniden tutunma kaybına maruz kalabilirler. Ayrıca belli bir taşıma kuvvetinin sürekliliğini sağlayabilmek için hız düştükçe hucum açısı arttırılmalıdır. İşte bu da bize tutunma kaybının neden daha çok düşük hızlarda oluştuğunu açıklayan bir etmendir.

Herşeye rağmen, bir rüzgar ya da bir kanat profili her hızda stol olabilirler. Zaten yüksek hücum açıları olan uçaklar, bazen normal stol hızlarından çok daha yüksek hızlarda stol olabilirler çünkü uyguladıkları g ivmesini arttırmış veya çok yülü olabilirler ve bu yüzden hücum açılarındaki en ufak bir değişiklik rüzgarın ya da kanat profilinin hücum açısının kritik açıdan daha büyük bir değere ulaşmasına neden olmuştur.

Birçok kanat profili için kritik açı 15° dir. Ancak bu değer ek aerodinamik yüzeyler sayesinde arttırılabilir, savaş uçakları ise bu konuda en yüksek kapasiteye sahip uçaklardır ve hücum açıları 20° ile 45° arasında değişebilmektedirler ve bazı tasarımlarda ise bu değer 90° yi bile bulabilmektedir.

Gelişmiş teknolojiye sahip uçaklar, sahip olabilecekleri en büyük hücum açısını geçmelerini engelleyecek (pilotun aksi hareketine rağmen) uçuş bilgisayarları ile donatılmışlardır.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6d/Angle_of_attack.svg/300px-Angle_of_attack.svg.png

Kaynak Vikipedi

myssba
13-06-2008, 15:42
Mehmet bey, konuya dair bilgiler kafamızın bır kenarında dursun.:) Biz yine bildiğimizi yapalım en iyisi. Zaten farkına vararak yada varmayarak doğrusunu yapmıyorsak uçamayız.:)
Konu olan power-pod denemelerinde de motor çekiş açısı en iyisi mantıklı bir kaç derece yukarı ve akabinde doğru açıyı deneyerek bulmak galiba.
Aktardığınız bilgiler için teşekkür ederim. Hayli yararlı olacaklar.

trex
13-06-2008, 17:19
Hiçbirşey anlamadım :D . power podlu modelde pervanenin kuyruk eksenine yaptığı açı büyük değilmi?

myssba
13-06-2008, 18:19
Hiçbirşey anlamadım :D . power podlu modelde pervanenin kuyruk eksenine yaptığı açı büyük değilmi?
Bende anlamadım.:D
Power-podlu modelde pervanenin kuyruk eksenine yaptığı açı ne olaki?:eek:

trex
13-06-2008, 22:06
Kanat hücum açısı: Kanadın gövdeye oturan alt düzleminin modelin pervane kuyruk eksenine yaptığı açıdır.

Demek istediğim power podda pervane yukarıda olduğu için kervane kuyruk ekseni büyük olacak?Yanlışmı düşünüyorum

myssba
13-06-2008, 22:44
Demek istediğim power podda pervane yukarıda olduğu için kervane kuyruk ekseni büyük olacak?Yanlışmı düşünüyorum

Eğer kastettiğin motor-pervane yukarda olduğu için, kanat ve gövde düzlemlerine farklı açılar oluşturacağı yönündeyse hayır. Örn: Resimdeki A(motor pervane düzlemi) doğrusu ile B (kanat düzlemi) 5 derece açı yaparsa A ile C de aynı açıya sahiptir.
Bumuydu?:)

myssba
16-06-2008, 11:35
:DKuğu ile başım dertte.
İlk olarak gövde yetersiz görünmüştü yeniden inşaa ettim. Yetersiz pervane ile deneme yaptım, videosunda görüldüğü gibi başarılı gibiydi. Pervanelerim geldi ve bu arada Trex arkadaşımız ''Kanat alanı'' konusunda içime kurt düşürdü.
Halıhazırdaki kanat ile stall hızı 40 km görünüyor ve sudan kalkış hadi neyse de iniş için bana fazla göründü
Resimlerde görünen benim emektar kanat: (45x3)135 cm uzunlukta ve 24cm eninde. 135 cm nin 15 cm kısmı gövde üstünde.:)
Yetersiz kalacağını düşünerek (56+58+56)imal aşamasında 170 cm çıkan en geniş 28 cm uçlarda 22 cm yeni bir kanada bşladım. Profili Clark-Y
Bu arada kuyrukta tamamen değişti.
Doğru yaptımmı bilmiyorum.. :D

myssba
16-06-2008, 18:52
Sanırım biraz abarttım.:D
Önceki ve yeni kanat.
Yeni kanat: 172x28 cm.
Model de komple uçuş ağrılığına zam yaptı.
1430 gr.

trex
16-06-2008, 23:32
O gövdeye o kanat anca..

myssba
17-06-2008, 00:11
O gövdeye o kanat anca..
Sevgili Trex,
Zaten ne olduysa şu hesap programın yüzünden oldu. Eğer teyyareme son değişiklikler yüzünde bir zarar gelirse o hesap programıını mahalle bakkalına vermeni önereceğim:D:D:D

myssba
06-09-2008, 01:11
Yaz nedenli iş yoğunluğu ve başka modellerle uğraşma ve uçuş yüzünden denemesi ihmal edilmiş Kuğu'yu bu gün sudan kalkış ve inişten önce mantık gereği karada elden çıkarıp,dahada önemlisi olan: Suya inişi test amaçlı cayıra karın üstü indirme denemeleri yaptım.
Sonuç: Birkaç tasarım ve yanlış hesap. Model uçtu, hemde güzel uçtu. Fakat istediğim gibi iniş pek istikrarlı olmadığından, suya inişte sorun çıkaracağını gösterdi.
1. Gövde tasarımı hatalı: Tekne dizaynı burun yapısı hız arttıkca kafayı yukarı verme davranışı sergiliyor.
2. Benim hatam: Ağırlık merkezi tam olmadı. Öne eklediğim 30 cm aliminyum boru ve ucundaki 50 gr kurşun ağırlığa rağmen yetersiz gibi oldu. (Boru kullanmasaydım 150 gr eklemem gerekiyordu.)
3. Toplam uçuş ağırlığı 1600 gr olmasına rağmen, motor+esc+10x8 pervane ve 2200 mAh pil fazlası ile yeterli oldu. Yarım gaz altında model rahat bir uçuş sergiledi.
4. 1600 gr. ağırlık ve 50 dm2 ye yakın bir kanat alanı az rüzgarda bile etkilendi. Rüzgar etkilemesi ağır/hafif model diye kıyaslanmaması gerektiği ortaya çıktı.
Sonuç: Modelin iniş karekteristiği suya inmeye uygun olmadığı için gövde tasarımı tekrar yapılarak ilerde denenecek.
Bu günkü uçustan bir kaç resim ekliyorum.:)

Ayrıca 4 sortiden bir tanesinin linki..
http://www.dailymotion.com/yuce53/video/11197901
Not: Kara uçuş denemesi olduğu için skid ler takılmadı.

trex
06-09-2008, 19:13
Sevgili Trex,
Zaten ne olduysa şu hesap programın yüzünden oldu. Eğer teyyareme son değişiklikler yüzünde bir zarar gelirse o hesap programıını mahalle bakkalına vermeni önereceğim:D:D:D
Kanatlar olmuştur inş:DYoksa bakkala vermek zorunda kalacağım bu programı:):)

myssba
06-09-2008, 19:45
Kanatlar olmuştur inş:DYoksa bakkala vermek zorunda kalacağım bu programı:):)
Sevgili Trex, evet kanat programı sayesınde değiştirilen kanat gayet güzel. 1600 gr. ağırlığı çeyrek gazla havada tutuyor. Ancak gövde airodinamiği bozuk.

trex
06-09-2008, 20:28
O gövdeden güzel power boat olur:)