PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gümrük (önemli)

RoCCo
18-02-2005, 20:30
Aranızda bilenler bilir tower'dan iki paket halinde gönderilen siparişimin ilk paketinin gelmesine rağmen ikincisi 80 gün geçmesine rağmen gelmemişti ve bende paramı geri almıştım . Bugun yani 87. gün postacı eve kağıt getirdi paketin geldiğine dair . Gümrüğe gittim ve ürünün değerinin 109 dolar olmasına rağmen beyanname doldurmam gerektiğini belirttiler . Bende sınırın 100 euro olduğunu söyledim fkat gümrük memuru o kanunun değiştiğini artık 10 dolarlık bir şey getirsek bile gümrük beyannamesi vereceğimizi söyledi . Gemim de orada kaldı anlayacağınız . Pazartesi günü tekrar gideceğim rica minnet halletmeye çalışacağım bakalım olursa olacak olmazsa yapacak bir şey yok :( Bu gümrük olaylarının .oku çıktı arkadaşlar artık dikkat edin bence

HPIREVO3
18-02-2005, 20:48
bence gümrük kanunu degişmedi ve o seni zora sokmak için öyle yapmış.çünkü 100 EURO ya kadar ki siparişler sözlü beyana tabii.

!Amorfy.BaRoS+
18-02-2005, 21:00
Uff Birisis 600 dolarlık malı alır kimisi 10 dolar için gümrüğe takılır nasıl bir şey bu anlamak mümkün değil senınkıde normal aslında takılmaması lazım neyse kolay gelsin..

RoCCo
18-02-2005, 21:02
ne yapıcagımı sasırdım arkadaslar valla ya nasıl alıcam ben bunu gumrukten

100kmh2sn
18-02-2005, 22:20
forumda red fin nickli arkadaş bu konularda çok kapasiteli bilgiye sahip, ben ona bir sorun derim

cguckan
18-02-2005, 23:43
Bu kanunun değiştiği internette gümrükle ilgili bir sayfada yazıyor olması lazım değil mi? Sitenin adı neydi?

RoCCo
18-02-2005, 23:57
Araştırdım kanun falan yazmıyor araya gümrükçü bile soktum olmadı artık siz düşünün yani... Pazartesi son kez uğraşacağım olursa olur olmazsa bundan sonra yurt dışından 10 dolarda olsa bir şey getirmeyeceğim

Enforcer
19-02-2005, 02:19
Posta Yoluyla Gelen 100 EURO luk Eşya Muafiyeti Ne demektir?
Yurt dışından Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye mektupla veya posta paketi ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen ve gerçek kıymeti gönderim başına toplam 100 EURO’yu geçmeyen ve ticari miktar ve mahiyette olmayan her türlü eşya gümrük vergilerinden muaftır.

Posta Yoluyla Gelen Hediyelik Eşya Muafiyeti Ne Demektir?
Yurt dışındaki gerçek kişiler tarafından Türkiye Gümrük Bölgesindeki gerçek kişilere posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen eşyanın ithali gümrük vergilerinden muaftır.
Bu muafiyet;

a) Ramazan (Şeker) ve Kurban bayramları ile yılbaşı ve noel münasebetiyle Türkiye’deki kişilere posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen,

b) Ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen,

c) Şahsi, ailevi ve hediyelik eşya niteliğinde olan,

d) Karşılığında alıcı tarafından herhangi bir ödeme yapılmayan,

Eşya için uygulanır.

Hediyelik Eşyada Kaç EURO luk Muafiyet Uygulanır?

Gerçek kıymeti 300 EURO’yu geçmeyen eşya için uygulanır. Eşyanın birden fazla kalemden oluşması halinde toplam değerinin 300 EURO’yu geçmemesi gerekir.
İki ya da daha fazla kalemden oluşan bir sevkiyatın toplam kıymetinin 300 EURO’yu aşması halinde, toplam değerin 300 EURO tutarındaki kısmı için muafiyet uygulanır.

Hangi Sürelerde Bu Muafiyet Uygulanır?
Bu muafiyet, (a) bendinde belirtilen olaylardan bir ay önceki veya bir ay sonraki süreler içinde gönderilmiş veya Türkiye gümrük bölgesine girmiş eşya için uygulanır.

Yolcu Beraberi Hediyelik Eşya Muafiyeti Var Mıdır?

Yolcular (transit yolcular hariç) tarafından beraberlerinde getirilip, ithal edilen gayri ticari nitelikteki hediyelik eşya gümrük vergilerinden muaftır.
Bu muafiyet;

a) Ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen,

b) Kişinin şahsına ve ailesinin kullanımına mahsus,

c) Hediye edilmek üzere getirilen,

Eşya için uygulanır.
Vergileri Ödenmek Suretiyle Posta Yoluyla veya Yolcu Beraberinde Eşya Getirilebilir Mi?

Gümrük vergileri ödenmeksizin ithal edilebilecek toplam gerçek kıymeti 300 EURO’yu geçmeyen eşya saklı kalmak üzere, yabancı bir ülkeden posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen ya da 18 ve daha yukarı yaştaki yolcuların beraberlerinde veya kendilerinden iki ay önceki veya altı ay sonraki süreler içerisinde gelip, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen ve her bir sevkiyat ya da yolcu başına kıymeti 1500 EURO’yu geçmeyen eşyadan sabit oranlı vergi tahsil edilir.
Bahsi geçen sabit oran, eşyanın kıymeti üzerinden %10 olarak uygulanır.

Sözü edilen limit dahilinde getirilen eşya;

a)Türkiye’deki kişilere posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen,

b)Yolcuların beraberlerinde getirdikleri,

c)Hediye edilmek üzere getirilen ya da gönderilen,

d)Kişinin şahsına veya ailesinin kullanımına mahsus,

e)Karşılığında alıcı tarafından herhangi bir ödeme yapılmamış olan,

f)Ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen,

nitelikte olmalıdır.

Kıymeti 1500 Euroyu Geçerse Eşya Nasıl İthal Edilebilir?

Getirilen eşyanın toplam kıymetinin 1500 EURO’yu aşması halinde, söz konusu eşyanın ithalinde ödenmesi gereken vergiler, yürürlükte bulunan esaslara göre tahakkuk ve tahsil edilir.

İthal konusu eşyanın kıymetinin tek başına 1500 EURO’yu geçmesi halinde, bu eşyanın gümrük vergileri İthalat Rejimi Kararı ile belirlenen oranlara göre tahakkuk ve tahsil edilir.

Eşyaya sabit oranlı vergi uygulamadan önce, beyan sahibi bunun yerine ithalat vergilerinin uygulanmasını talep edebilir. Bu durumda eşya için ithalat vergileri tahsil edilmek suretiyle eşyanın ithaline izin verilir.

Bu çerçevede getirilen eşyanın vergi matrahının tespitinde esas alınacak kıymeti, ibraz edilen faturaya veya satış fişine göre belirlenir. Bu tür belge ibraz edilememesi veya ibraz edilen belgede kayıtlı kıymetin gümrük idaresince düşük bulunması halinde, eşyanın kıymeti idarece belirlenir.

Kolay gelsin...

RoCCo
19-02-2005, 02:40
enforcer yazdıklarının aynısı şu an benim önümde duruyor :) . Yarın arayıp soracağım memura posta yoluyla gelen eşyalarda sınır ne kadar diye?? İnşallah 100 euro falan der yanlışlıkla...

RoCCo
19-02-2005, 12:04
Sorun anlaşıldı arkadaşlar tower sağolsun (ne salak adamlar ya 50 kere soyledik ayrı kesin faturaları diye) ikinci paketin içerisine faturayı koymamıs . Adamlarda fatura yok diye vermemisler paketi

RoCCo
19-02-2005, 12:05
ben şimdi ilk gelen faturayı gotursem oradan geminin değerini gostersem alabilir miyim o sekilde acaba

red_fin
19-02-2005, 14:02
Selam,

Beyanname doldurmak demek, eşyanın illa gümrük vergisine tabi olacağı anlamına gelmez. Yurtdışından gelen mal ne olursa olsun, ister hediye, ister kişisel eşya, ister ticari mal olsun beyanname (yazılı veya sözlü) verilmek zorundadır. Ancak gümrükten muaf mal getirttiğinizde gümrük memurları beyannameyi kendileri doldurur ve size imzalatır geçerler. Malınız ticari bir mal ise elbette gümrük memuru böyle bir yükümlülüğü üstlenmek istemeyeceğinden (zaten mal sahibi de böyle bir şey istemez) beyannameyi siz ya da gümrükçünüz doldurursunuz.

Gümrük memuru sanırım Rocco'yu genç görüp işi biraz yokuşa sürmek istemiş.

Gümrükler genel müdürlüğü, gümrük yönetmeliğinin 6.kısım (özellik gösteren faaliyetler), 1. Bölüm (Gümrük vergilerinden muafiyet ve istisna), 1. Ayırımında(Genel Hükümler) yer alan "Muafiyet Uygulanarak Serbest Dolaşıma Sokulacak Eşyalar" hakkındaki 543 no'lu maddenin d. fıkrasına göre:

"değeri 100 euro'yu geçmeyen eşya", gümrük vergilerinden muaftır. Buna ilişkin referans için aşağıdaki linkte açacağınız dökümanın 165. sayfasına bakabilirsiniz.
http://www.gumruk.gov.tr/Gumruk/DosyaUpload/gumrukler/Yonetmelikler/gumyon.pdf

Bu yönetmelik halihazırda geçerli olup, henüz herhangi bir değişikliğe tabi tutulmamıştır. İlgili sayfanın çıktısını alarak yanınızda götürmeniz ve gümrük memurlarına göstermeniz faydalı olabilir. Beyanname konusunda ise "münakaşaya girmeden" yardım rica edebilirsiniz. Ancak sakın ha sakın kanunsuz tekliflere kulak asmayın, hakkınızı yasal yollardan arayın. Kanun veya yönetmeliğin değiştiğini iddia ediyorlarsa değişiklik tarihini ve mümkünse yeni metni talep edin.

Kolay gelsin.

red fin

100kmh2sn
19-02-2005, 14:17
Anlaşılan resmi ve yazılı olan açıklama metnini yanımızda götürmemiz yardımcı olacaktır,yani kanunların yazdığı prosedürde hareket edilirse sorun çıkmaması lazım,çıkan bir sorun varsa bu gümrükdeki yetkiliden kaynaklanıyor,
teşekkürler red fin

red_fin
19-02-2005, 15:01
ben şimdi ilk gelen faturayı gotursem oradan geminin değerini gostersem alabilir miyim o sekilde acaba

Alabilirisin. Hiç bir sorun çıkarmamaları lazım. İlla ki beyannameyi sen doldur diye ısrar ederlerse, mal bedelinin 100 Euro'dan düşük olduğunu ve gümrükten muaf olduğunu belirterek beyanname doldurma konusunda yardım rica et. Eğer kötü niyetli, veya maddi menfaat beklentisi içerisinde bir memura denk gelmezsen seve seve yardımcı olurlar.

unalsel
09-03-2005, 22:07
Ben de birşey sorayım. Artık öyle oldu ki ayrıntılara girdik:) Malımız 100 avro altı ama çok sayıda.Mesela 4 kutu foam lastik vs. Bu sefer bir sorun olur mu? Ticari bu falan olayı yaparlar mı?
Saygılar vs.