Orijinalini görmek için tıklayınız : Servo Kırılması!!!
s.a arkadaşlar.Bana servo dayanmıyor.sürekli dişlileri kırılıyor.Servo almaktan bıktım arvtık.Dişlileri plastik.Slowflyer da bulunan servo yani.Bunun kırılmaması için ne yapayım.Allah aşkına bir yardım!!
Metal veya karbonit dişli servo al. Bunlar plastik dişli servolara göre daha pahalıdır ama bir kere alırsın.
DJ_Waterfall
01-07-2008, 12:33
hxt900 servoların yedek setleri birebir uyuyor bahsettiğin servoya... seti 0.7 dolar civarındaydı sanırm...
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.Başka bilgileri olan alta yazabilir.Ankarada satın alabilceğimiz yer var mı
mertfb129
01-07-2008, 13:39
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.Başka bilgileri olan alta yazabilir.Ankarada satın alabilceğimiz yer var mı
Ankara gibi bir yerde heryerde bulursun:):)
thk da vardır mutlaka.
TheMISFIT
01-07-2008, 13:47
Tabi, yaptığımız uygulamaya göre servo seçmek lazım. Ne kadar güce ihtiyacımız olduğunu bilip ona göre bakmak lazım.
Plastik dişli servonun dişi kırıldıysa, aynı yere yine plastik dişli servo takmamak lazım.
Bazen biraz maliyetli olabiliyor ama...ne yapalım!
DJ_Waterfall
01-07-2008, 23:15
Tabi, yaptığımız uygulamaya göre servo seçmek lazım. Ne kadar güce ihtiyacımız olduğunu bilip ona göre bakmak lazım.
Plastik dişli servonun dişi kırıldıysa, aynı yere yine plastik dişli servo takmamak lazım.
Bazen biraz maliyetli olabiliyor ama...ne yapalım!
ama sanırım arkadaşın sorunu kırım sonrası bozulan servolar... ya da bana öyle geldi.. ki slowflyer kullanıyor sanırm yazdıklarından anladığım kadarıyla.. onda ne tür bir manevra yapılabilr ki servoya zarar vermek için?? :)
edit : yanlış bilgi vermişim özür dilerim servo sökün derken.. zaten 2 servo varmış slowflyer da.. :)
Sana iki tane yöntem birincisi serva dan uzanan telleri çıkar yerine uzun ve (Z) şeklinde bük ve yekeye tak ikinci olarak da servoların sabitleme vidalarını söküyorum düşme ve çarpma durumunda yerlerinden çıkıp servonun zarar görmesini engelliyor (ama havada iken çıkma durumuda var bilesin) en iyisi hxt 900'ün yedek setlerinden çıkan dişliler de göz ardı edilecek dişliler değil hani, gayet iyiler, bulabilirsen onlarıda kullanabilirsin...
DJ_Waterfall
01-07-2008, 23:24
Sana iki tane yöntem birincisi serva dan uzanan telleri çıkar yerine uzun ve (Z) şeklinde bük ve yekeye tak ikinci olarak da servoların sabitleme vidalarını söküyorum düşme ve çarpma durumunda yerlerinden çıkıp servonun zarar görmesini engelliyor (ama havada iken çıkma durumuda var bilesin) en iyisi hxt 900'ün yedek setlerinden çıkan dişliler de göz ardı edilecek dişliler değil hani, gayet iyiler, bulabilirsen onlarıda kullanabilirsin...
bi gün başınıza bişey gelecek o vidaları takmıyorsunuz diye... burda da diyorum bak.. havada çıkıverecek yerinden sonrasını düşünmek istemiyorum... :D
..ikinci olarak da servoların sabitleme vidalarını söküyorum düşme ve çarpma durumunda yerlerinden çıkıp servonun zarar görmesini engelliyor (ama havada iken çıkma durumuda var bilesin) ...
Kusura bakmayın ama verilebilecek en kötü tavsiye bu. Servolar ve servo başları daima sabitlenmelidir. Havada çıkan bir servo başı, servonun kendisinden daha pahalıya malolacaktır.
Kusura bakmayın ama verilebilecek en kötü tavsiye bu. Servolar ve servo başları daima sabitlenmelidir. Havada çıkan bir servo başı, servonun kendisinden daha pahalıya malolacaktır.
:ahhahyt:
Servo kollarını zorlayarak döndürmeye çalışırsanız genellikle dişliler bozulur. Özellikle uçak açıkken bu risk daha yüksek. Uçağı taşırken falan biraz özen gösterirseniz sorun kalmaz. Eğer havada kumanda ederken dişliler sıyrılıyorsa servoyu daha sağlam seçmek gerekir ki bence böyle bir ihtimal çok düşük. Son olarak bir yere çarpınca bozuluyorsa o da çok normal. Yedek dişlileri alıp değiştireceksiniz mecburen. Dişlileri korumak için kullanılan yaylı sistemler veya esnemeye neden olarak darbeyi azaltacak çözümler uçağın kontrolünde kayıplara neden olacak. Belki de servolar kontrol yüzeylerine sıfır kayıpla komuta etse uçak düşmeyecek ve hasar oluşmayacak.
Eğer ki bana servo dayanmıyor sürekli dişleri kırılıyor diyorsanız servoların çok kalitesiz olması veya montaj hatası nedeniyle aşırı zorlanması akla gelmeli. Kumandadan verdiğiniz komut servoyu boştayken nereye kadar döndürüyorsa kontrol telleri takılıyken de o açıyı rahatça dönecek şekilde olmalı. Servo henüz yolun yarısındayken kontrol ettiği yüzey sona dayanıyorsa kumanda ayarlarından hareketi sınırlamanız gerekir. Kumanda buna uygun değilse servo başındaki ve yekelerdeki delikleri değiştirerek zorlanmayı azaltabilirsiniz.
Mini ve plastik dişlili servolarda en çok karşılaşılan sorunlardan biri dişli sıyrılması yada kırılmasıdır.
Genelde bu durum, modeli bir yerden bir yere taşırken servonun kontrol ettiği parçanın bir yere çarpması yada inişlerde kuyruk sisteminin bir yerlere sert vurması ile oluşur. Sert kafa üstü çarpmalarda bile kontrol tellerinin ağırlığı, çarpma ataleti nedenli dişlilere ani darbe yaparak zarar verir.
Kısmen bunun önüne geçmek için mekanik bir basit düzenleme yapılabilir
Tel üstüne eklenen iki küçük yay ve iki küçük stoper (elektrik kablo klemensi olabilir) yeterlidir.
Şema biraz basit oldu.:)
Not: yaylar servonun komutlarını kontrol yüzeyine iletmede kayıplara neden olmayacak sertlıkte olmalı. Darbelerde dişlilere zarar vermeyecek kadarda yumuşak olmalı.
amfetamin
03-07-2008, 14:07
Mini ve plastik dişlili servolarda en çok karşılaşılan sorunlardan biri dişli sıyrılması yada kırılmasıdır.
Genelde bu durum, modeli bir yerden bir yere taşırken servonun kontrol ettiği parçanın bir yere çarpması yada inişlerde kuyruk sisteminin bir yerlere sert vurması ile oluşur. Sert kafa üstü çarpmalarda bile kontrol tellerinin ağırlığı, çarpma ataleti nedenli dişlilere ani darbe yaparak zarar verir.
Kısmen bunun önüne geçmek için mekanik bir basit düzenleme yapılabilir
Tel üstüne eklenen iki küçük yay ve iki küçük stoper (elektrik kablo klemensi olabilir) yeterlidir.
Şema biraz basit oldu.:)
Not: yaylar servonun komutlarını kontrol yüzeyine iletmede kayıplara neden olmayacak sertlıkte olmalı. Darbelerde dişlilere zarar vermeyecek kadarda yumuşak olmalı.
Mehmet bey düşünce süper. Hemen bir uygulama yapayım. ;oleeea: :)
Sanırım tükenmez kalemler içindeki yaylar uygun olacak.
Mehmet bey düşünce süper. Hemen bir uygulama yapayım. ;oleeea: :)
Sanırım tükenmez kalemler içindeki yaylar uygun olacak.
bence daha sert yay gerekir.
9 gr servolarda 2-2.5 cm en ve 40 cm boy elevatörde tükenmez kalem yayları sonusuz çalıştı. Daha geniş yüzeylere sanırım daha sert yaylar uygun olur. Deneme yanılma daha makul gibi.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.