PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiyedek Modelcilige Nasıl Katkıda Bulunabilirsiniz ?

ha_racing_team
08-03-2005, 09:19
Sevgili R/C tutkunlari ,

Ulkemizde gectigimiz yillarda yasanilan ekonomik sorunlar sebebi ile modelci arkadaslarin bir cogu modelcilige ya ara verdi ya birakmak zorunda kaldi. Internetin yayginlasmasi ve modelcilige yonelik web sitelerinin artmasi modelcilerin birbirleri ile iletisimini saglayarak yeniden bir toplanmaya sebep oldu. Sizce Turkiye'deki modelciligin gelismesinde her modelci nasil katki saglayabilir ?

Saygilar;
HA Racing Team
Ruzgar

BARSİ72
08-03-2005, 10:35
bence gelişmesi için paylaşımın bol olması lazım ve ticaretini yapanların fiyat politikasını düzgün belirlemesi lazım.

traxxas
08-03-2005, 10:46
ılk basta allahın unutmus yerlerde bulusmak yerıne meselsa autodromda bulusmak yerıne besıktasta veya kadıkoyde bulusp hem tanıtım amaclı hemde bıraz gosterı amaclı kullanamk yararlı olru mesela ben besıktasta kullanıyorum 2 tane t-maxx kullanıyorum besıktas meydanda belkı 500 kısı butun meydanı mıtıng yapılıyormus gıbı eten duvar yapıyorlar herkez bakıyorlar bazı kısıler soruyorlar fılan ıncelıyorrlar

bırde hobbyshopların fıyarlrını dusurmesı lazımm yane tl 01 ı 550 doalra satan bır hobbysop varsa turkıyede bu hobby acıkcası cok da gelısmezz

TeamMRP
08-03-2005, 13:16
Türkiye'de modelciliğin gelişmesine katkı böyle olur.

http://www.rcteamgo.com/modules.php?name=FAQ&myfaq=yes&id_cat=4&categories=RCCup+2005

Katılımcıların istekleri doğrultusunda kategori açmakla...
Başka söze gerek var mı?

!Amorfy.BaRoS+
08-03-2005, 13:54
Bence bütün Model SataN FİRMALARIN BİRBİRİLE İYİ GEÇİNMESİYLE SAGLANIR...

roadwarrior
08-03-2005, 14:48
Benim de en cok sıkıntı cektiğim konu insanların bu hobiyi çocukça bir şey olarak görmeleri (burda boyle düşünüyorlar).Anlatmama ragmen bu işe bir turlu başlatamadım.Bilindiği üzere fiyatlar cok düşük sayılmaz bu yuzden kimse girmek istemiyor.

Türkiyede modelcileğe katkı , yeni mağazaların acılması , dolayısı ile rekabetin artması, devletin boş bir araziye küçükde olsa bir pist yapması ve organizasyonların sıklaşması şeklinde olabilir.

Böylece insanlara anlatmak yerine göstermek daha sağlam olur...

RoCCo
08-03-2005, 17:06
Türkiye'de modelcilik bence en iyi dergi yardımıyla gerçekleşir . Tabi bu derginin de tanıtımının iyi yapılması lazım . Ama ilk denemede 20 sayfalık dergiyi 5 milyona satarak başarısız olundu . Umarım bir dahaki sefere daha tecrübeli hareket edilir..

cem
06-04-2005, 02:22
ARkadaslar bu konular turkıyedekı modelcılık camıasının hıc bır zaman bıtmeyecek tartısmasıdır.Adamlar kalkıp autodrom gıbı bır yerde model araba pıstı yaptılar,ancak bızım ınsanımıza maalesef hıcbır zaman hıcbırsey begendırılemıyor,kalkıp Allahın unuttugu yer dıye elestırıyoruz.Dunyanın hangı memleketınde sehrın gobegınde sehır merkezınde pıst var ,bılen,duyan,goren oldumu hıc???
Cok dogal olarak sehır merkezlerının dısına yapılıyor,dogru ulasım kolay dııl ama herkes bır sekılde yolunu buluyor.Besıktas meydanında bulusup mesela ,10 arabayı kosturmaya calısmakta cok makul gelmıyor bana sahsen,araba kontrolden cıksa yola cıkıp arabanın altına gırse kıme ne anlatıcaksın?Yada bulusmada 5-10 arabayı nerede besıktas meydanında suruceksın kalabalıgın ıcerısınde?Yapılmıs guzel ve basarılı seylerı elestırmek yerıne onlara destek olmak lazım.Arabası olan(1/1) bır kac kısı bır araya gelınır ve haftasonları autodroma gıdılır.Herkes forumlarda pıst yok dıye yırtınıyordu,sımdı pıst var uzak denıyor.Istanbul gıbı koskoca bır sehırde sehrın ne tarafına pıst yapılırsa yapılsın mutlaka karsı yakada oturanlara ters gelıcek bu seferde.Yıkıcı dııl,yapıcı elestırı yapalım,mevcut ımkanları kullanmaya bakalım.Buradakı arkadasların buyuk bır kısmı hobıde eskı olmadıkları yada yasları dolayısıyla bılmezler,zamanında etılerde pıst vardı noldu?Fazla talep olmadı ve adamlarda gerek hobby ısınden cıkmaları gerekse arazıyı daha cok gelır elde edıcek sekılde degerlendırmek ıstedıklerı ıcın pıstı kapatıp,otopark yaptılar.Turkıyede maalesef devletın yapması ve el atması gereken o kadar cok acıl gereklı konu varken,heralde kalkıp model araba pıstı yapmasını beklemek yada talep etmek cok mantıklı olmaz.
Model dukkanlarınında fıyat polıtıkaları konusu defalarca konusulup,tartısıldı.Ben daha once soyledıgımı tekrarlıycam uzerıne basa basa,hıc bır yerde hobbyshoplarda kıtler ucuza satılmaz,satılamaz!!!Bu ısın en populer oldugu yer olan ABD de bıle modelcıler cogunlukla kıtlerı tower,stormer vs yerlerden ınternet uzerınden alır,dukkanlardan yedek parca ve pıst gıbı ımkanlar ıcın faydalanır.HAyal gormeyelım ve hıc bır dukkandan tower fıyatına mal satmasını beklemeyelım,cunkı tower bır modelden alım yaptıgı zaman yuzlerce,hatta bınlerce alım yapıyor,dukkanlar ıse en fazla cıft hanelı rakkamlarda,halıyle aynı modelden 100 adet alan fırmayla 10 adet alan fırmanın satın aldıgı adetın bır olmasını beklemek hayal gormekten ve kendımızı kandırmaktan baska bır sey dııl.
Baska bır konuda ,bu hobby nerede olursanız olun ucuz bır hobby dııl,bunu kabullenemk lazım,sayet su var ınsanların gelır sevıyesının yuksek oldugu ulkelerde modele harcanan paralar Trde oldugu gıbı ınsanların butcelerını sarsıcak durumda dııl.
Gozume carpan baska bır konuda bence bu ıse baslamak ısteyen arkadaslarımızın yada yenı baslayan arkadaslarımızın paralarını akıllıca harcamaları ve bu ısı ogrenmek ıcın 'profesyonel,saatte 80 km hız yapan yada en hızlı motoru almak gıbı ' gereksız sekılde yonlenmemelerı ve yonledırılmemelerı gereklı.Hepımızın en paalı,en hızlı arabayı kullanmamıza gerek yok,daha az bakım,parca fıyatı olan modeller,alırken daha ekonomık olan modellere yonelmek lazım.Bır model alıp,2 ay sonra ben bu ısı ogrendım,super bılıyorum dıye kendılerını kandırmamaları gereklı.
Forumdada kesınlıkle herkes dogru bıldıgını,uyguladıgını yazmalı,kulaktan duyma uydurmasyon,atmasyon bılgıler dııl.Forumda ayrıca yuzlerce mesaj yazmıs olmakta hıcbırımıze ayrı bır statu kazandırmamaktac ve kımseye madalya verılmemekte.Buraya yuzlerce hatta bınlerce mesaj yazıp,ahkam kesenler,kendını cok bılgılı yada cok ıyı modelcı zannedenler arada sordukları sorularla komık duruma dusuyorlar.
Degı konusuda tartısıldı,herkes dergı dıye yırtındı,cıkarıldı basarılı olmadı,buda cok dogal,sahsen o dergıye 5 mılyon para verıp alıcagıma ınternetten tum dunyanın bılgısı ve testı bedavaya okurum.Bence dergının fıyatındansa ıcerıgı basarısızdı.Ancak ıcerıgı cok ıyı bıle olsa unutmayın dergı cıkarmak cok pahalı,ayrıca kımsede para kazanmayacagı yada en azından malıyetını cıkaramayacagı ıslerle ugrasmaz,zaten hıtap edılen kesımde cok kısıtlı.Ayrı dergı cıkartmak yerıne mevcut tırajı yuksek dergılere autoshow,otohaber,f1 vs daha fazla yuklenılınıp oralarda sureklı olarak hobıyı duyurmak ınanın bana 20-30 sayfalık dergı cıkartmakla ugrasıp vakıt kaybetmekten cok daha yararlı olur hobimizin gelişmesi için.

kepaze
06-04-2005, 09:04
Şimdi Cem abi haklı ama bide şöyle bişey var. Allaha şükür bir pistimiz oldu ona bişey demiyorum. Ama pist yapmaklada bitmiyor bu iş. Yer olarak gerek Anadolu yakasında oturanalara gerekse avrupa yakasında oturuanlara uzak bi noktada olduğu kesin. Bunun için arka plan hizmetlerinin düşünülmesi, bu arka plan hizmetlerinin içinde de en önemli olan ulaşım sorununu çözmek gerekir. Çok kolay bir çözümü var. Hafta sonları merkez noktadan -bu merkez nokta kadıköy olabilir- ufak bir servis kaldırmak. Belki rağbet gömez diye autodrom yetkilileri bu riskin altına girmez. Ama en fazla 50YTL tutar. Sonuçda deneme yanılma yöntemiyle olur böyle şeylerki eğer servis olursa forumda servis alakadar bir forum bu forumdada herhafta autodrom'a gidicek üyelerin listesi olur. Sonra mesela 5 kişinin altında bir katılım olursa servis kaldırılmaz falan filan. Sonuçta herşey autodromda bitiyor.

ve Tr'de hobbynin gelişmesi için bir hobbyshop açmak yetmiyor. Açtıkdan sonra arkaplan hizmetleri hobbyshop'u açmaktan daha önemli bir iştir...

unalsel
06-04-2005, 13:02
Bence modelcilik büyümüş durumda vede büyüme hızı iyi ama henüz gelişmemiş. Var olanı geliştirmek daha makul olacaktır.Daha teknik bilgiye sahip modelciler, bu işle daha ciddi uğraşan modelciler olmalı. Bu hem on hem off road için geçerli. On road da bir kısım teknik gelişme var ve bu gelişmenin hızı da güzel ama off road araç modelciliğnde büyük eksikler var diye düşünüyorum. E bunu da off road ile ilgilenenler halledecek :)

!Amorfy.BaRoS+
06-04-2005, 15:16
Cem abiye tamamen katılıyorum...

torlak_t
06-04-2005, 19:03
Bence modelciliğin yaygınlaşması için

1. Fiyatların belirli bir kar marjını aşmamsı yani fiyatların abartılmaması
2. Modeli aldıktan sonra da kullanıcıya destek verilmesi
3. Modelciliği tanıtan yayımlar yapılmalı.

cem
06-04-2005, 19:21
Servis kaldırma fıkrı bence cok mantıklı ama bunu autodromdan beklememelı bızlerın bır organızasyon yapması gerekır.
Sıze belkı tuhaf gelıcek ama,buradakı hobby shoplardada maalesef musterılere davranıs sekıllerı TRdekınden cok farklı dııl,adamların davranıslarını dogru buldugumu soylemıyorum ancak su konuda hak verıyorum, 8 yıl boyunca dunyanın sayılı ıkı perakendecı grubunda magaza mudurlugu yaptım ve ınanın bana ısınızı ne kadar seversenız sevın bellı bır noktadan sonra ınsanlara ıster ıstemez cok pozıtıf davranamıyorsunuz,ben ısten cıkınca ınsan yuzu gormek bıle ıstemezdım,kaldıkı mudurlugunu yaptıgım magazalar 2500 ıla 5000 m2 buyuklugundelerdı.Gerısını sız dusunun 50-100m2 magazada tek kısı yada 2 kısı calısıp tum gun zatende cok hareketlı dııl,gelen 10 kısıden 5ı,bunlar oyuncakmı,sızde fotokopı cekılıyormu,burası oyuncakmı,kırtasıycımı gıbı sorular sordugunu.Dedıgım gıbı yaptıklarını tasvıp etmıyorum kesınlıkle ama cogu yerde maalesef bu sekılde

traxxas
06-04-2005, 20:10
cem bey hangı memleketten var demısınızde ıstanbulda bundan 2 sene oncesıne kadar bır adet vardı neresı dersenız fulyada vede 3 sene acık durduktan sonra yerıne yapılan tower sayesınde cope gıttı

her dedigime niye yalanlar gıbı konustugunuzu bılemıyorum

allahın unutmus yerınde pıst var evet dogrudur etılerden veya besıktastan gecene bırıne sorun hezarfenı bılıyorlarmı outodromu bılıyorlarmı buyuk cekmece golunu bılıyorlarmı bır kısmı sadece ısmını duymustur otekılerı ıse orası neresı dıye gozunun ıcııne bakarlar gıdıp goren az kısı vardır

besıktasta 10 araba oynanmaz demıssınız acıkcası bız besıktas meydanında 2 t-maxx 2 elektıklı oynıyabılıyoruz sorun cıkmıyor kalabalık olucak dıye oynamayalım demıyoruz esas kalabalık yerlerde oynayınca herkesın ılgısı arabalrda toplanıyore vede cogu kısı soruyor oyle mantıksızda soru gelmıyor gayet meraklı bır tavırla yaklasıyorlar bazıları na tower ın sıtesını bıler yazıyorlar ajandalarına
hatta bu sıteden bazılarımız besıktasta tanısıklıgımız olmustur orada gıdıp oynarız her cuamrtesı ıstersenız bır gun gelın oynanıpğ oynanmıyacaıgını bır gorun dıyorummm

yapıcı elestırı yapın demısınız ben ıkısınıde yapıyorum tetıs cok guzel pıst cok guzel ama uzak tek sorun da bu sadece banamı hayır herkese uzak

ben sarıyerde oturuyorum hezarfen pıstıne gıtmem ıcın gıdıs donus 140 km yol yapıyorum 1*5 saatte gıdıyorum 1*5 saatte gelıyorum
3 saat yol 140 km yol.. acıkcası bana uzak

!Amorfy.BaRoS+
06-04-2005, 20:31
Murat sıkıntı çekmeden bazı şeylere katlanılamıyor herkerz ister evinin 100 mt ötesinde bir pist olmuyo olmıcakta !!!
Beşiktaşta filan oynuyorum deimşin belki yandaş toplamak için ben fazla zevk alacagını sanmıyorum ki bende cadde manyagı olrak çünkü meraklıların yanında çok Değişik hareketler yapanda var ki gelip uzaylı gibi tam önüne geçen tipler neyse uzatmiyim.
Yabancı ülkedeki shop yaklaşımlarını merak ediyordum cem abinin söylediği iyi oldu düşündüğümden farksızmış.
4 Senedir yaklaşık haftanın 4-5 günü İzmit Air hobby centerda bulunuyorum ve Maket üsütne bunun yanında Rcde var Fakat bu iş öyle caddede olucak iş değil.Her gelene anlatmaktan her gelene bilgi vermekten bıkıyor hatta işten bile soguyorsun bunun için çogu kişinin ticarete girmemesini bile öneririm.Neyse söyliyecekerim var ama konu dışına çıkmayayım.Bu arada bizim hazerfana gidiş dönüşümüzü tahmin et ama yurdum pisti mecburi :) anlatabildimmi ?

cem
06-04-2005, 20:58
Fulyadakı pıstten tabııkı haberım var bızlerde araba kosturuyorduk orda,anlatmaya calıstıgım nokta bu zaten ama anlasılmamıs nedense,tabııkı fulyanın gobegınde rc pıstının kalması mumkun dııl,adam orayı halıyle gelır getırıcek bır aktıvıte ıcın kullanır,arazı fıyatlarından haberın varmı ıstanbuldakı??Ayrıca Fulyadakı pıstın son zamanlarındada 1/5 cıler ıle 1/8 ve 1/10 cular arasında cok cıddı tartısmalar cıkmıs ve tatsızlıklar yasanmıstı,hatırlarsan
Zamanında Mustangın pıstı vardı ,gene senın deyımınle Allahın unuttugu bır yerde gıden gıdıyordu,burdada pıstler Allahın unuttugu yerlerde,almanyadada,amerıkadada,kımse etılere yada besıktasa pıst yapmıyor. Bırıncısı gayrımenkul fıyatları ıkıncısıde meskan olan bolgelerde yasanan gurultu kırlılıgı,ayrıca Fulyadakı pıste gelene kadar etılerın ortasında vardı
Ayrıca kusura bakma kac yuz dolarlık arabamı kalkıp besıktas meydanında mıllete show yapıp,'arabamla oynamak'ıcın getırmem.
Ama soyledıklerındende anlasıldıgı kadarıyla zaten amacınız adam gıbı bu ıs ıcın ayrılmıs pıstte araba kosturmak dııl,sokakta arabayla oynamak.Eger arabayla sokakta oynamak yerıne duzgun bır yerde kosturmak ıstersenız zaten paşa paşa Autodroma gıdersınız 3-4 toplanıp butun gun araba kullanırsınız.
Ayrıca Autodrom banada uzak IStanbulda oldugumda Tarabyada geldıgımde kaldıgım evım,canım sokakta arabayla oynamak ıstedıgınde bos otopark yada ormana gıdıyorum,yok eger canım pıstte kullanmak adam gıbı araba kosturmak ısterse bahsı gecen bırkac yuz kılometrelık mesafeyı katedıp Autodroma gıdıyorum pasa pasa

!Amorfy.BaRoS+
06-04-2005, 21:32
Ama soyledıklerındende anlasıldıgı kadarıyla zaten amacınız adam gıbı bu ıs ıcın ayrılmıs pıstte araba kosturmak dııl,sokakta arabayla oynamak.Eger arabayla sokakta oynamak yerıne duzgun bır yerde kosturmak ıstersenız zaten paşa paşa Autodroma gıdersınız 3-4 toplanıp butun gun araba kullanırsınız.

Cem abi biraz kırıcı oluyorsun baba söylemiyosun ama bende alınmak istiyorum çünkü her Rccinin mazisinde sokak vardır ve her kişi sokakta oynamadan piste gitmemiştir neyse pist yerini tutan ve her gün yada ayda bir ancak pistte gitmeye çalışan ben olarak şahsen üzüldüm...

cem
06-04-2005, 21:59
Onurcum,guzel kardesım,benımde gecmısımde ve su anda hayatımda sokakta araba kosturmak var,neden boyle dusundun?Bende sokakta araba kosturmaktan fazlasıyla zevk alıyorum,burada neyı tartıstıgımızı bılıyorsun amac sokakta kosturmak kosturmamak ıyı-kotu meselesı dııl,konu pıst olayı.Sokakta araba kostururken dıkkat edılmesı gerekenı ve pıstle sokakta kosturmanın karlıstarılmaması gerektıgı.Yoksa bende her hafta pıste gıtmıyorum,ınsanları rahatsız etmeyecegım,baskalarını ve kendı aracımı tehlıkeye atmayacagım bos mekanlarda araba kosturuyorum pıste gıtmedıgım zamanlar soyledıgım bu.Pıstı elestırmek yada gıtmedıgımız ıcın bahane bulmamamıyız,adamlar 4 4luk mekan yaptılar,pıstlerı,lokantası aktıvıtelerı,model dukkanı vs.Bundan ıyısını bulmamız zor,bende ısterım daha yakın yerde pıst olsun ama olmama sebeplerı bellı,bırak 2.3.pıstı 1 tane adam gıbı pıstımız oldu,ona sahıp cıkalım,olabıldıgınce faydalanalım

RoCCo
06-04-2005, 22:09
valla istanbul'daki pistler gerçekten çok uzak bunu tartışmaya gerek yok . Ben Fulya'da oturuyorum mesela . Hazerfen'e buradan (e5 üzerinden) gitmek öğle vakti (trafiğin en tenha olduğu vakit diyebiliriz) tam 1 saat 15. dak suruyor ki ben kendi arabamla gidiyorum . TEM'den giderim derseniz oradan'da 1 saatte gidersiniz . Belediye otobusuyle gitmeye kalkarsanız size 2 saati geçeceğini garanti ederim (test edilmiştir) . Şimdiye kadar 1 kere gittim Hazerfen'e ve bi daha da üşendiğim için gidemedim . Tamam şehrin içinde olamaz cem abi haklı ama bu kadar da uzak olmamalı diye düşünüyorum . En azından trafiğin olmadığı bir şehirde olsa gene düşünülebilir olur ama böyle bir trafiğin olduğu yerde çekilmiyor .
On-road araba kullanmak için de piste gitmekten başka çare yok gibi gözüküyor . Ya evinizin önünde veya bahçenizde kullanmak için off-road ya da buggy türü araçlar alacaksınız ya da on-road alıp piste gideceksiniz .
Bu hobby'nin gelişmesi için de tek çıkar yolun reklam olduğunu düşünüyorum . Bunun için de dergi veya tv yayınları gibi faaliyetlerde bulunulması lazım . Bunun başka çıkar yolu yok bence . Fiyatlar düşükte olsa yüksekte olsa insanları benimsettiremedikten sonra fiyatlarla oynamanın bir mantığı yok . Heveslenip alacak adam 1 milyara da alır 500 milyona da alır . Fiyat bir engel teşkil etmemeli . Bunun için de hobbyshopların reklama para ayırmaları gerekiyor tabi ki . En son deniz otobusu bileti alırken gişede mustanghobbies'in yaptırdığı kartpostalı görmüştüm . Çok hoşuma gitmişti . Fakat bunda da reklamda hatalar vardı :) Sadece Savage , uçak ve helikopter resmi bulunuyordu ve başka hiçbir tanıtıcı yazı yoktu . Alan adam kartpostalın üstündeki araçların gerçek olduğunu bile sanabilir :) .
Önemli olan diğer şey ise araçlar için yedek parça desteği .
Çoğu kişi fiyatlardan şikayet ediyor . Önceden bende ediyordum fakat artık görüyorum ki Türkiye'de faliyet gösteren shopların bir kısmında fiyatlar yurt dışı ile aynı seviyede . Bazı Avrupa ülkelerinde fiyatlar buradan daha da pahalı (bunların hepsi gözle görülmüştür kulaktan dolma bilgiler değildir) . Hele alış-veriş cenneti diye bilinen Dubai'de bile bazı ürünler bura ile aynı fiyatta . Nova motorlara 350-400 dolar fiyatlar çekilmekte , Kyosho'nun bütün ürünleri Türkiye ile aynı fiyatta . Sadece 30-40 dolar oynamalar olabiliyor . Serpent Dubai bayiliğini bırakmış bu arada . HPI ise Türkiye'de ki shoplardan daha da kötü bir shopta bayiliğini sürdürmekte .

traxxas
06-04-2005, 22:32
kac yuz doalrıık arabanla sana besıktasta sov yap dıyen yok zatı
bende sov yapmıyorum sov yapmak ıstesem bu arabalrla yapmam
bıız besıktasta oybnuyoruz sov yapmıyoruz ama sen sov yaptıgımızı dusunuyorsan oyle dusunmeye devam et bız cok eylenıyoruz orada besıktasta cogu kısı tanıdsık oldugu ııcın sorunda cıkmıyor oradan ınsanalrda artık bızı tanıyor elımde araba yokken bıle senın canavara ne oldu dıye soran bıle var

neyse konu fazla uzuyor vede karsındakılerı kafandakılerı soylemek ugruuna kırıyorsun belkı farkında degılsın ama bu soyledıkelrımızın hıc bır tanesı yalan degıl vede senın soyledıklerın gıbıde kolay degıller

!Amorfy.BaRoS+
06-04-2005, 22:42
Konuyu daraltmakta fayda var ve sakin olmakta da Murat Anladın heralde ...

mogu
06-04-2005, 23:24
Beyler bu işte çok ama çok yeni olmama rağmen, şunu açık sözle dile getirmeliyimki; Satış firmalarının en azından istandul'daki anadolu yakasında benim gezdiğim fiyat sorduğum insanlar, satıcılar, firma sahipleri oldukça duyarsız ve fiyatlarıda çok çelişkili x model'e 500euro diyen bir modelcinin sadece 250 metre uzağındaki modelci 600 euro diyebiliyor.Herkeste netten alışveriş yapma lüksüne,yeteneğine,yada isteğine veyahut başka nedenlerden dolayı ürünleri gözleriyle bakıp almak isterler.örnek:ben.))

Ben ilk önce model dükkan sahibi arkadaşlara sesleniyorum herkes yaptığı işten kar elde etmek ister ama kazıkçılık ayrı bir durum.Önce fiyatların biraz düşmesi ile başlanabilir.ayrıca ben bu ve diğer forumlarda gördüğüm ilgi ve alakayı hiçbir dükkan sahibi bana %10 nunu göstermedi...
autodrom hakkındada birşeyler söylemek isterim bence istanbula böyle bir yer kazandırılmış olması cidden harika 10-15 milyonmuş biraz uzakmış o kadarda olur.Herkese yakın olacak değil ya.)
saygılar

GRONHOLM
07-04-2005, 00:00
Beyler elindekinin degerini bilmeyenler onuda kaybetmeye mahkumdurlar.Pist varmi var,uzakmi uzak.O zaman her hafta degilde 15'te bir yada en az ayda bir gidilecek demektir.Bugune kadar sokakta hic kullanmadim ve kullanmamda.Bu isin yeri pisttir.
Bursadan kalkip istanbulada,ankarayada piste gitmisizdir.Modelciligi gelistirmek icin yapilan organizasyonlara katilamaya calisin, onemli olan budur.
Amacim kimseyi kirmak yada elestirmek degil yanlis algilamayin.Sadece bu isi yapacaksaniz yerinde yapin demek istiyorum.

WOLF
07-04-2005, 09:53
Niye böyle güdümlü ve "kendi" açımızdan tartışılıyor anlamadım.

Öncelikle sanki istanbulda sadece 1 tane pist varmış gibi yazılıyor mesajlar. Arkadaşlar, istanbulda iki tane pist var. Hep söylüyorum, hangi pist size yakınsa gidin. ama mutlaka gidin. Bakırköyde oturan arkadaş için autodrom uzakmış. E ozaman Hezarfene git. Moda'dan Hezarfen uzak kalıyormuş, e sen de autodrom git. Yeterki git.

Düzenli gidilmek istendiğinde tüm ulaşım problemleri çözülüveriyor. Dün bizim tayfa 6 kişi pistteydi. Hafta ortası ve sadece 1 kişinin arabası vardı. Bu işe gerçekten gönül verince bunlar problem değil.

Sokakta oynamak bana göre değil ama eğlenceli olduğu kesin. Fakat hep söylüyorum, pistte ilk gününüzde, sokakta 6 ayda öğrenemediğiniz kadar şey öğrenirsiniz. Hatta sadece bir yarış gününde öğreneceklerinizi 5 yıl sokakta oynayarak öğrenemezsiniz.

Hafta sonu yarış var. Her türden arabanın her seviyeden hobicinin katılabileceği bir yarış düzenleniyor. Bir organizasyon yapılıyor, kimsenin umrunda değil gibi. Herkes oturduğu yerden hobiyi kurtarıyor.

Kimse alınmasın demeyeceğim, çünkü kendimi dahil ederek konuşuyorum;
"Türkiyedek Modelcilige Nasıl Katkıda Bulunabilirsiniz ? " sorusunun cevabı bence önce kendi beyinlerimizi değiştirelim. Hobi bir uğraşıdır ve haliyle uğraşılmadan olmaz.

platy
07-04-2005, 11:14
Arabasını pistte , sokakta , tolette vs... kullanmak tamamen kişinin tercihidir.
Bende bu işe yeni başladığımda sokakta kullanırdım ama zamanla daha düzgün arabalar almaya başlıyıp , bir arabaya 100 lerce $ para verdikten sonra açıkçası bırakın sokakta kullanmanın zevk vermemeye başlamasını , o arabayı sokakta kullanmaya benim içim el vermez. istediği kadar süz asfalt olsun arabanın altı harita gibi olur bi kere. bi de sokaklarda yanınıza gelip soru soran insanlar... Pek tabii ki kimse bu işi anasının karnından bilerek doğmadı , cevap verirsiniz ama ''ver bi tur kullanıyım'' diyenler. ''yok olmaz veremem'' dediğinde '' ver lağnn'' diyenler... Ki bu dediğim olaylarda , kendimce düzgn bir semt olan Kalamış ta oluyor.
Ama ''benim t-maxx im var , altı çizilmez'' yada ''boşver 1/1 arabanın altına girip ezilsede umrumda değil'' yada ''ver lağğn , bende kullanıcam'' diyen olduğunda ''ben vericeğim cevabı bilirim'' vs.. diyorsanız kullanın sokakta. ama bunun herhangi bir oyuncak arabayı kullanmaktan pek farklı olmaz. Sokakta kullanmak için arabaya setup bile yapmanıza gerek yok , arabanın lastiğini bile değiştirmenize gerek yok. Viraja nerden , nasıl girilir ; hangi hızla , nasıl çıkılır gibi bu işin asıl zevkli kısımlarına hakim olmak için pistte kullanmak lazımdır.
İstanbulda da 2 tane pist var herkezin bildiği gibi. Özellikle hazerfan enfes. Bu sene ara verdim ama geçtiğimiz sene Kalamışta oturmama rağmen gidiyordum hazerfan'a. Hatta dönüş yolunda yorgunluktan uyukladığım , benzincide yarım saat kestirdiğim zamanlarda oldu :) Anadolu yakasında oturanlar için autodrom alternatifide var. Yani başlangıç kısmında sonra bence bu iş pistte devam eder.
Fiyatlar konusunda , defalarca denildiği gibi , tower ı baz almamak lazım. Sebepleri açıklanmış zaten. Avrupa'da da fiyatlar Türkiye'de kinden farklı değil.
Wolf ( Ozan Bey ) ' un da dediği gibi , bu işte kendizi ilerletmek istiyosanız en iyi tercih yapılan yarışlara katılmaktır. Gerçekten tek bir yarış gününde bile çok şey kazanırsınız.

unalsel
07-04-2005, 13:17
Ben Üsküdardayım autodrom gittikçe yakınmış gibi geliyor:) Benim için çözüm sabah 8 de uyanılır,piste gidilir akşam dönülür, tüm gün kullanılır pist. O zaman 1 saatlik yolun önemi kalmıyor. Arabam da yok, giden arkadaş olursa onunla giderim yoksa da otobüsle tam önünden geçiyor otobüs Autodrom'un, e şimdi fiyatkarı da iyi gitmek için çok sebep oldu. Sevis işine girilirse daha güzel olabilir tabi bunu toplanılıp bir servis tutup gitmek olarak düşünmek gerk autodrom servisle falan uğraşmaz bir modelciler için. Bu işin autodrom tarafı hazerfeni bilmiyorum pek.
Neyse söylediğim gibi elimizde olanı tekniğe yönlendirmeye çalışalım, yeterli bence.

Bu arada hobbyshoplar kötü davranıymuş ama tower iyi davranıyr hep bana en iyisi o mu ne:)

mimar
07-04-2005, 14:09
Sizler yine şanslısınızki yaşadığınız yerde pist var. Ben edirne'de oturuyorum ve anlamışsınızdır ki pist yok. yeni başlayacağım için seçimimi de bu yönde yaparak off-road araç tercih edecem. sonra ilk işim dağa bayıra gidip oralarda kullanmak olacak. tabii ki kendi çapımda bu hobinin ülkemizde gelişmesi için neler yapılması lazım diye de düşünmüyo değilim. öncelikle bulunduğum yerde arkadaş/iş çevremden başlayarak yaymaya çalışacam. zaten aracımı ve yaptıklarımı görünce ağızlarının suları akacak :) sonra da belki bi fun-club tarzı bişeyler sonra da dernek... tabii sonraki iş te belediye ile ortaklaşa Edirne'ye bi pist kazandırmak. bu söz ettiklerim şimdi uçuk fikirler gibi gözüksede seneler içerisinde olamayacak işler değil...

Walkman
07-04-2005, 19:38
Walla aradan bi laf sıkıştıryım ben de :) ;
-Türkiye de veya Dünya nın başka herhangibi memleketinde modelcilik,oragnizasyonlar bollaştıkça,buna paralel bir şekilde ücretlerin daha uygun hale gelmesi ve ürün yelpazesinin genişlemesiyle bu hobi gelişir.
Örnek:Mını-z ve rcteamgo girişimciliği
-Evet,Pistler kimine yakın kimine uzak.Bu konular daha önce de tartşılmıştı.Ama malum;Arsa ücretleri şehire yakın bölgelerde çok pahalı yoksa millet bilmiyomu şişlinin göbeğine pist yapmayı:)...
Bana da pistler epey uzak.Ama bazı şeyler için fedakarlık gerekli,mesela ben sabahın köründe o küçük mini-z ler için moda dan tee tatilya nın oraya gidiyorum:).
Başka bi örnek;Hafta sonu olacak rcteamgocup2005 içi ben haftasonu Büyükçekmecedeki bi arkadaşımda kalıcam.Neden?Çünkü git gel epey yol...

Neyse sonuç;Armut piş,ağzıma düş yok...

skyline
08-04-2005, 01:29
TÜRKİYE'DEKİ modelciliğe nasıl katkıda bulunabilirsin?
bu başlığa göre;

1- Pistlere üye olarak! (amaç ne kadar çok üye o kadar pist fiyatının düşüşü ve kalitenin iyileştirilmesi, daha çok gidilebilirlik, gittiğimizde mereklılara daha çok yardım....

2- İnsanlara hobi ile ilgili doğruları söyleyerek! ( İnsanlar bu hobiyi bende yapmak istiyorum diye sizden fikir aldığında, gerçekleri söyleyin, herkes eğleneceği şeye zaten yaklaşıyor ama bu işin bütçesini, olumlu veya olumsuzluklarındanda söz edin...)

3- Forumlarda gördüğüm kadarıyla 5 konunun 3'ünde tartışma var, mutlaka tartışma olacaktır, ama yeni bir kişinin öğrenmek için açtığı bir konuyu gereksiz saldırılar, laubali konuşmalar ve ikili tartışmalar haline getirmeyin, bu tip olaylar yeni başlayanları soğutabilir.

4- Emin olmamakla birlikte (forum moderatörleri aydınlatsın lütfen) hobbyrc'nin forum sayfasına girebilmek için üyelik gerekiyor mutlaka kendilerine göre sebebi var ama benim şahsi fikrim yanlış insanlar foruma girsin okusun belkide uzun zamandır bir hobi arayanı aramıza katabiliriz.

Amerikada bomboş havaalanlarında insanlar motodrag yapıyorlar, uçak uçuruyorlar, model kullanıyorlar, hiç bir ücret ödemiyorlar, bizim için bunlar uzak elimizdekilerle yetinmeliyiz, ne kadar büyürsek ve güçlenirsek ilerde, bir ilde veya ilçedeki futbol sahası gibi, model pistini belediyelere veya şehir yönetimine yaptırma şansımız artar, küçülürsek, hazerfan, autodrom gibi yerler bir gün yok olur gider.

selamlar, saygılar...

ersin
08-04-2005, 02:54
muratın dediklerine katılıyorum. uzun süredir forumlardayım. gözlemlediğim kadarı ile istanbulda pistler yokken (şu anda 2 tane olması çok büyük bir nimet bence) insanlar pistimiz yok diye bağırıyorlardı. pist yapıldı giden yok. şimdi uzak diye bağırılıyor. yani şikayet ve bahane bitmez, yarın pist istanbulun göbeğine yapılır bu sefer başka bahane bulunur. insanlar artık şikayet etmektense elindekilerin değerini bilip sahip çıksalar belki çok daha değişik olabilir ama insanlar sadece oturduğu yerden sızlanmaktan başka birşey yapmaz. ondan sonra da ethem bey iş yapmayan model pisti yerine çok daha kar getiren karting pisti yaparsa herkes ayaklanır vay efendim pistimiz elden gitti diye. (meraklısına not: sanırım pistin giriş ücreti 15 ytl idi günlük. karting kullanımının 10 dakikası da 15 ytl ve haftasonları sıra oluyordu sanırsam)

modelciler kendileri hiçbirşey yapmadan ona buna bahane buluyorlar. beyler önce herkes kendine bir aynada baksın da ondan sonra başkalarına kusur bulsun. bugüne kadar bu hobby nin gelişimi için ne yaptınız ki buradan başkalarına suç atıyor ya da başka bahanelere sığınıyorsunuz. yılda kaç kere piste gidiyorsunuz? hiç derneğe üye olmayı düşündünüz mü? kaç kere yarışlara katıldınız? yani bu işin gelişimi için ne yaptınız?

buradan kimseyi suçlamıyorum, ama isteyen de üzerine alınabilir. keşke benim elimde de her haftasonu gidebileceğim bir pist olsa idi de gidip tüm sorunlarımı unutup arabamla uğraşsaydım ama yok. (bu arada pist konusunda ise bazı çalışmalarımız var, umarım yaza kadar güzel gelişmeler olacak)

bu hobby geliştirilmek isteniyorsa benim kendimce birkaç tavsiyem olacak :

-Türkiyenin neresindeyseniz, eğer pistiniz varsa sahip çıkın, orası forumda yazı yazıp tartışmanız için değil kullanmanız için var, oranın var olma sebebi sizlersiniz ve sizlerin oraya sahip çıkması gerekir.
-Derneğe (www.model.org.tr) üye olun, böylece hepberaber daha güçlü neler yapabileceğimizi tartışırız (dernek sitesinin güncelleme problemi var fakat bu sorunun çözüleceğini umuyorum)
-Türkiyedeki hakeden hobbyshoplaı destekleyin. kimin hakedip haketmediğine siz karar vereceksiniz fakat emin olun ülkemizde de gayet makul fiyatlarla çalışan hobbyshoplar var. bir hobbyshop u sadece sattığı kit fiyatı ile değerlendirmeyin, bu çok büyük hatadır. ben de daha önce bu hatayı yaptığımı itiraf ediyorum. ben tr deki hobbyshoplara bir adım attım, siz de o adımı atın eminim ki onlar da bize bir adım atacak. bir şekilde orta yol bulunabilir elbette. gerçi onlar-biz diye birşey de yok, beraber yarıştığımız, yüzyüze baktığımız abilerimiz sonuçta.
-vay efendim amerikada bu ürün bu kadara satılıyor. satılır tabii ki, biz de, bizim gibi birçok ülke gibi malı oradan alırsak amerika da çok çok daha ucuza satar malını. üstelik oradaki hobbyshop günde en az 5-6 kit satarken. zaten adamların ekonomisi farklı, orada satılan 300 dolarlık kit onlar için para değil (1 oda 1 salon evin aylık kirasına ortalama 1500 dolar dersek aylık kiranın beşte biri fiyatı). o yüzden bunları da hesaba katarak yargılayın bazı şeyleri.
-birbirinizi sevin, sayın. kendinizden 7-8 yaş büyük birine adıyla hitap ederseniz, ya da bildiklerinizi devlet sırrı gibi saklayıp sizden küçüklere yada acemilere söylemezseniz gelişimden söz etmek mümkün olmaz bence.
-hobbyshop sahibi abilerim, yahu siz de biraz daha indirin fiyatları. varsın kit 50 dolar daha ucuz olsun, illa ki salıncak kırılacak, servo bozulacak, motor eskiyecek, pil lazım olacak . biraz maliyetleri buna yayamaz mıyız? koskoca kiti sizden aldıktan sonra kimse salıncak servo vs şeyler için yurtdışına yönelmez diye düşünüyorum. yanlış mıyım?

yine çok yazdım ama uzun zamandır bişeyler yazmıyordum iyi geldi. bunlar benim doğrularım, kimseyi suçlamak veya kırmak değildir amacım. sadece fikir beyanatı.

herkese bol güneşli, bol yarışlı günler...

100kmh2sn
08-04-2005, 10:30
[QUOTE=skyline]TÜRKİYE'DEKİ modelciliğe nasıl katkıda bulunabilirsin?
4- Emin olmamakla birlikte (forum moderatörleri aydınlatsın lütfen) hobbyrc'nin forum sayfasına girebilmek için üyelik gerekiyor mutlaka kendilerine göre sebebi var ama benim şahsi fikrim yanlış insanlar foruma girsin okusun belkide uzun zamandır bir hobi arayanı aramıza katabiliriz.QUOTE]

Forumumuza uzun süredir üyeliksiz giriliyor ve okunabiliyor,bunun kararını verirkende senin dediğin gibi yazmasalar bile okusunlar istifade etsinler şeklinde bi düşünceye girdik.Zaten okuduktan sonra bir sorunu olan veya sormak istediği bir sıkıntıyı dile getirecek olan kişi üye olup yazabiliyor

Cydia
08-04-2005, 10:36
4- Emin olmamakla birlikte (forum moderatörleri aydınlatsın lütfen) hobbyrc'nin forum sayfasına girebilmek için üyelik gerekiyor mutlaka kendilerine göre sebebi var ama benim şahsi fikrim yanlış insanlar foruma girsin okusun belkide uzun zamandır bir hobi arayanı aramıza katabiliriz.

Forum herkim girerse girsin izlemeye açık konumda... Üye olsun yada olmasın herkes bütün konuları görüp okuyabiliyor.. bu karar bi uzun bi süre önce almıştık ve faydasını görüyoruz..

forumda herkesin tartışmaya açtığı iki detay var.. birincisi Hobbyshop'lar... ikincisi de pistler.. bir zamanlar autodrom diye biryerin açılıp orada rc model pisti yapılacağını forumumuzda duyururken kimse uzak die dert etmiyordu... şimdi böyle düşünülmesi çok doğru değil.. orada onroad ve offroad olarak iki pistlik alan biz modelciler için duruyor... ve elektriği mevcut güzelde bi kapalı alanımız var... bu hobby'nin gelişmesi için bunlar yapılıyor... para için kesinlikle değil.. o yüzden giriş ücretleri konusunda fazla bi yorum yapma hakkımız yok.. ersin abinin de dediği gibi eğer para için yapılsaydı 10 dakikası 15 milyona karting pistini kurup tıkır tıkır para kazanılırdı... sonuçta fiyatların bizim açımızdan uygun olması lazım.. ama onların bu pisti tutmaları için de sirkülasyonu olmalı...

hobbyshoplar konusu çok detaylı.. defalarca tartışılan bi konu.. bizimde bir zamanlar bazı hobbyshoplar nedeni ile alınmış kararlarımız vardı.. mesela hobbyrc içerisinde kesinlikle türkiyeden herhangi bir hobbyshop'un isminin geçmesi mümkün değildi... yasaktı... fakat zamanla bazı şeylerin değiştiğini görünce bu kurallarımızı yumuşattık ve rcshop isimlerini belli kurallar çerçevesinde yazılmasına müsade ettik.. peki ne için?? tabiiki türkiyede rcmodelciliğin gelişmesi için.. bu forumun burada hiçbir karşılık beklemeden durmasının tek bir amacı var.. ve amacımızı gün geçtikçe ilerletmeye çalışıyoruz... bizimle aynı fikirde insanların olması da bizi mutlu ediyor..

traxxas;
forumda kişilerle diyalogların sert olmamalı... konulara daha ılımlı yaklaşmalısın.. cem abi ile karşılıklı tartışmaya çalışıyorsun ama unutma ki o senin ve benim abim.. ne olursa olsun bu forumda ençok dikkat ettiğimiz ve koruduğumuz bir detay.. saygı-sevgi... ve bunu üyelerimizle çok iyi koruduğumuza inanıyorum... lütfen biraz daha dikkatli olalım...

TÜRKİYE'DEKİ modelciliğe nasıl katkıda bulunabilirsin?
Biz hobbyrc ekibi olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz... ve bunda da başarılı olduğumuza inanıyoruz... :ıggcck:

TEKNOKA
29-04-2005, 16:01
selam arkadaşlar
bende bu hoby e başlamak istiyorum fakat web sayfalarında fiatlarını görünce en az 1 sene yemeden içmeden eylenmeden para biriktirmem gerektiğini düşünüyorum
bence bu model arabalar o kadarda pahalı değildir ama ülkemize girerken devletimiz tarafından vergilendiriliyor ki bu kadar pahalıya geliyor diye düşünüyorum
yalova ya 1 pist yapılmış olsa hem istanbul hem bursa hemde izmit tarafından herkez rahatlıkla gelebilir ve yarışmalar düzenlenebilir ve bende kendimi bu hoby e adarım
saygılar
teknoka@hotmail.com