Orijinalini görmek için tıklayınız : şişmiş lipo pil tamir denemesi
düzplaka
22-07-2008, 01:30
3 cell li lipo pilim 2.kullanımda şişmişti sanırım deniz suyu kaçmıştı.
bu gün cesaret edip parçaladım 2 cell li olarak lehimledim ve şarz ettim sonuç inanılmaz.
önce şişmiş olan kısmı ayırdım.kırmızı+ ucu lehimle söktüm(şişmiş kısımda kırmızı lehimli idi)sonra kırmızı ucu (eskiden)ortada olan pile lehimledim.balancerli şarz uclarını tamamen söktüm.(lehimle)
kullanıcı yorumu:şişen parçayı bahcede ortasına demir saplayarak parlayıp parlamayacağını denedim gayet masum hiç bişey olmadı.hatta tamir ettiğim kısımlar,tamir esnasında kısa devreye maruz kaldı kazaran gene sorun yok.bence lipo piller sadece şarz esnasında sorun çıkarabiliyor.
düzplaka
22-07-2008, 01:34
kusura bakmayın ilk halini yüklemeyi unutmuşum.
düzplaka
27-07-2008, 20:20
hiç başka deneyen oldu mu acaba arkadaşlar.tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.Teşekkürler.
mertfb129
12-08-2008, 14:50
benimde pilimin birisi şişti yerinden çıkardım ama nasıl lehimleyeceğimi bilmiyorum.deneyerek yapmak istemiyorum çünkü çok tehlikeli.siz fotodakiler gibi mi lehimlediniz?sonuç nedir?sarj kablolarını lehimlemediniz mi fotoda göremedim hangi renkleri nereye lehimlediniz?
iron_eagle
12-08-2008, 15:05
pilin cinsi farketmez bir pilin patlamasına sebep olan şey aşırı ısınması ve iç basıncının artmasıdır kısa devre pile zarar vermez kısa devre sonucu aşırı ısınma zarar verir aşırı ısınma da yüksek akımla şarj ve yüksek akımla deşarj sırasında gerçekleşir
hani pillerin üstünde yazar 50 dereceden sıcakta depolamayın diye çalışırken dışarısı 15 derece olsa bile piller (eski uyduruk piller daha fazla olmak üzere) 60-65 derecelere kadar ısınabilir sonra siz pile baktığınızda aa şişmiş dersiniz dışı 30 dereceye ısınmış bir pilin içi daha sıcaktır unutmayın pilinizde aşırı ısınma problemi varsa bilin ki şişmeye hatta patlamaya birkaç şarj uzaktasınız şarj ve deşarj akımlarını düşürün
pilin cinsi farketmez bir pilin patlamasına sebep olan şey aşırı ısınması ve iç basıncının artmasıdır kısa devre pile zarar vermez kısa devre sonucu aşırı ısınma zarar verir aşırı ısınma da yüksek akımla şarj ve yüksek akımla deşarj sırasında gerçekleşir
hani pillerin üstünde yazar 50 dereceden sıcakta depolamayın diye çalışırken dışarısı 15 derece olsa bile piller (eski uyduruk piller daha fazla olmak üzere) 60-65 derecelere kadar ısınabilir sonra siz pile baktığınızda aa şişmiş dersiniz dışı 30 dereceye ısınmış bir pilin içi daha sıcaktır unutmayın pilinizde aşırı ısınma problemi varsa bilin ki şişmeye hatta patlamaya birkaç şarj uzaktasınız şarj ve deşarj akımlarını düşürün
Demekki kısa devre pile zarar verir.
iron_eagle
12-08-2008, 15:36
dolaylı olarak tabiki zararı var kimseye kısa devre pilinize iyi gelir her gün 3 öğün kısa devre yaptırın demedim ama anlık kısa devreler bir pilin yanmasına yada bozulmasına sebep olmaz çünkü üzerinden geçen fazla akımdan değil uzun süre fazla akım sonucu oluşan ısınmadan zarar görür kısa devre özünde çok hızlı bir deşarj yani fazla akım geçmesi olayıdır
mertfb129
12-08-2008, 15:38
Bunlar benim sorularıma cevap değil?
dolaylı olarak tabiki zararı var kimseye kısa devre pilinize iyi gelir her gün 3 öğün kısa devre yaptırın demedim ama anlık kısa devreler bir pilin yanmasına yada bozulmasına sebep olmaz çünkü üzerinden geçen fazla akımdan değil uzun süre fazla akım sonucu oluşan ısınmadan zarar görür kısa devre özünde çok hızlı bir deşarj yani fazla akım geçmesi olayıdır
Savunmaya geçmenize gerek yok.
Bu yazdıklarınızin hepsi zincirin halkaları zaten.
Kısa devre olmazda = Akım olmaz
Akım Olmazsa = Sıcaklık Olmaz
Sıcaklık olmazsa = Kaynak bozulmaz.
Acele etmezsen yanıt geçikmeyecektir.
mertfb129
12-08-2008, 15:52
Acele etmezsen yanıt geçikmeyecektir.
Acele ettiğimi kim söyledi yada acele ettiğimi nasıl düşündünüz?
Neyse tartışıp forumu gereksiz cevaplarla doldurmaya gerek yok.
problem yok.
Lipo tamiri bence çok gereksiz bir risk. Olmaz diye bir şey yok ama alınan riske değmez.
Kimseye denemesini tavsiye etmem. Bozulan lipo'ları imha edin, yenisini alın.
mertfb129
12-08-2008, 16:05
Tesekkürler Egemen Bey.Yenisini sipariş veriyorum şimdi.
iron_eagle
12-08-2008, 16:16
benimde pilimin birisi şişti yerinden çıkardım ama nasıl lehimleyeceğimi bilmiyorum.deneyerek yapmak istemiyorum çünkü çok tehlikeli.siz fotodakiler gibi mi lehimlediniz?sonuç nedir?sarj kablolarını lehimlemediniz mi fotoda göremedim hangi renkleri nereye lehimlediniz?
mert dostum bunlar senin sorunun cevabı değil çünkü senin sorunun cevabı konuyu açan arkadaşta benim yazdıklarım pilleri şişenler neden şiştiğini anlasın şişmeyenler de nasıl engel olacaklarını öğrensin diye yazılan şeyler biraz daha sabret konunun sahibi bişeyler yazsın ;)
atillabalci
12-08-2008, 16:29
Lipo tamiri bence çok gereksiz bir risk. Olmaz diye bir şey yok ama alınan riske değmez.
Kimseye denemesini tavsiye etmem. Bozulan lipo'ları imha edin, yenisini alın.
kesinlikle katılıyorum, alınan riske değmez. lipo piller içerikleri itibarıyla diğer piller gibi "kararlı" akım üreteci değiller. denediklerimden yola çıkarak iki örnek vereyim.
uçuştan yeni çıkmış, ısınmış, şişmiş ve cell başına halen 4.01v veren, yani epey dolu bir pili metal kovanın içindeki suya attım. teorik olarak zaten böyle bir uygulama, üreticiler tarafından salaklık olarak tasvir edilse de, denemek için yaptım. sonuç: hiçbirşey. suyun içinde öylece durdu.
ikincisi daha beter. pilin üstüne taş attım. birkaç sefer ıskaladım zira uzaktan atıyordum. sonuncuda isabet ettirdim ve manzara inanılmaz. birkaç saniye içinde rahatlıkla bir halıyı, kanepeyi yakacak kadar alev. ve azalmayan bir alev.
dostlar bu lipo denen piller ihmale ve fazla kurcalamaya gelmeyen şeyler. amman dikkat patlayıcı ve yanıcı malzemelerle oyun olmaz. model ile kaza yaptıysanız veya düştüyseniz mutlaka pilin hücrelerini çok dikkatli bir şekilde inceleyin. küçücük aşınma ve zedelenmeden dolayı akıntı varsa amman kullanmayın. hücreleri yerinden söküp başka hücreler eklemeyin. dediğim gibi bunlar "kararsız" pillerdir. ne olacağını kestiremezsiniz. şiştiyse çöptür. zaten sanırım bu cell değişikliği uygulaması sadece bizde vardır. durduk yere helinin veya modelin içinde patlarsa, parçasını bulamazsınız.
imhası basit. cam bir kabın içine suyu koy. tamamen doyana kadar bildiğimiz tuz ekle. yani ekleyip karıştırıyorsun ama tuz artık eriyemeyecek duruma gelip dibe çöküyor. sonrada pile hiçbir müdahele yapmadan tuzlu suyun içine koy. 15-20 dk sonra voltajını ölç. 0 ise işlem tamam, rahatlıkla pil çöp kutusuna atabilirsin. yok eğer hala akım varsa işlem tekrar.
iron_eagle
12-08-2008, 16:46
işte kısa devrenin pile zarar vermediğinin güzel bir örneği:)
tuzlu su pil kutupları arasında kısa devre yaptırır ancak metal bir tel gibi direnç göstermediğinden ve pilin iç direncinden kaynaklanan ısınmayı da su emdiğinden tehlikesiz bir kısa devreyle deşarj olayı
bu arada pilin voltajı 0 olsa bile içindeki lityum bir alkali metaldir çok aktiftir asla ateşe temas ettirmeyin ezmeyin delmeyin delikse suya sokmayın
düzplaka
12-08-2008, 22:29
öncelikle gecikme için özür dilerim bir süre göreve gitmiştim.
balancerli şarz uçlarını iptal ettim
sadece kullanılan uçlardan şarz edilebiliyor.
şekille açıklamaya çalıştım.hiç bir sorunla karşılaşmadım .hala kullanıyorum.,
vercenik
12-08-2008, 22:35
Şişen bir kaç adet lipo pilimin imhası ile ilgili geçtiğimiz haftalarda internette bir hayli araştırma yaptım. Çıkan sonuçlar aslında hepimizin bildiğinden biraz farklıydı.
1- Pilleri tuzlu suya koyup bir kaç gün bekletmenin li-po pilleri deşart etmeye yetmediği ortaya çıkmış. Bu nedenle tuzlu su önermiyorlar. dolu bir li-po pil tuzla suya atıldığı zaman bir kaç saat içerisinde aluminyum konnektörler eridiği için sonrasında pil dejarş olmuyormuş. yaptıkları denemelerde dolu pilin 1 gün suda bekledikten sonra halen 3.7 V üzerinde her bir hücrede gerilim olduğunu görmüşler. Bu nedenle bu yöntem pek tavsiye edilmiyor.
2- Pilin imhası için asıl istenen pili komple deşarj etmek, anca deşarj olmuş bir pil güvenli hale geliyor. Bu yüzde genel tavsiye 12V luk bir ampulü pile bağlayarak pilin deşarj olmasını beklemek. Komple dejarş olduktan ve lamba söndükten sonra dahi pili 2-3 saat lamba ile tutmaya devam etmek.
Daha sonra pil , pil kontaynırlarına hatta çöpe bile atılabilir çünkü li-po piller toksik madde içermiyor. Amerika ve Uzakdoğu da lipo piller toksik madde sınıfında değil, özel imha yöntemi istenmiyor ancak Avrupada Avusturya ve Almanya gibi ülkelerde NiCD ve benzeri piller gibi pil atık kutularını atılması isteniyor.
iron_eagle
13-08-2008, 00:17
gayet güzel bir bilgi teşekkürler pil toksik içermese bile alkali metal içeriyor çöp kamyonunda parçalanıp suyla temas ederse hiç hoş şeyler olmaz pil konteynerlarına atmaya devam edelim:)
erhanzeynel
28-09-2008, 07:44
...şişen parçayı bahcede ortasına demir saplayarak parlayıp parlamayacağını denedim gayet masum hiç bişey olmadı....
Zaten aksi ispat edilene kadar herkes masumdur.
Böldüğünüz parçanın üzerine bir bardak su dökseydiniz masum sandığınız caninin gerçek yüzünü görmüş olurdunuz.
lityum, su ile tepkimeye girerek patlayan bir alkalimetaldir.
muratdinc
28-09-2008, 09:09
youtube da izledim, adam tornavidayı lipoya saplıyor ve kaçıyor, birkaç saniye sonra büyük bir alev topu ortalığa saçılıyor, çok korkunçtu, artık her kazadan sonra bekliyorum alev almıyorsa öyle yaklaşıyorum aracıma...
suyun normal lipoya zarar vermediğini duyduğuma sevindim, çünkü yağmurlu havalarda biraz ıslanıyordu liponun dışı da korkuyordum alev alır mı diye artık daha rahatım.
muratdinc
28-09-2008, 09:12
Lipolar zaten seri bağlama, yani rahatlıkla hücre ekleyip çıkarabilirsiniz.
Gerilim farklılığını da düşünüp endişe etmenize hiç gerek yok çünkü bildiğim bir tek marka dışında hiç bir lipo pilin hücreleri match edilmiyor, o yüzden balans ucu ekliyorlar, match edilmiş lipoların balanslı şarz edilmesine gerek yok.
Şişmiş 3 hücreli Lipo Pilimi nasıl imha edeceğimi ararken bu konu çıktı karşıma. diğer 2 hücre sağlam görünüyor sizce onlarıda imha edeyimmi?
http://www.hobbyrc.com/forum/threads/45391-Bitmi%C5%9F-%C3%96l%C3%BC-Piller-Nas%C4%B1l-At%C4%B1lmal%C4%B1-Nereye-At%C4%B1lmal%C4%B1/page2
Buradan devam edebilirsiniz.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.