PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kumandalar ortakmı ?

exelance_007
27-07-2008, 15:41
arkadaslar ucak satan sıtelere baktıgımda kumandadan hıc bahsetmıolar.
her ucagın kumandası ayrımı.
Yoksa mesela 2 tane ucagımız war 2 sınınde tum elektronık yapısı tamam tek bır kumandayla kullanmak ıstedıgımız ucaga gore frekans yapıp ortakmı kullanıyoruz. ????? R/C ye yenı basladım bole garıp sorular sormaya dewam edıcegım :)

amfetamin
27-07-2008, 18:14
arkadaslar ucak satan sıtelere baktıgımda kumandadan hıc bahsetmıolar.
her ucagın kumandası ayrımı.
Yoksa mesela 2 tane ucagımız war 2 sınınde tum elektronık yapısı tamam tek bır kumandayla kullanmak ıstedıgımız ucaga gore frekans yapıp ortakmı kullanıyoruz. ????? R/C ye yenı basladım bole garıp sorular sormaya dewam edıcegım :)

Selamlar kısaca evet yani uçağa göre kumanda farkı diye bir şey yok.
Sadece 4-9 arası farklı kontrolleri olan modeller var. Fakat temelde 4 kontrol yeterli olmakta. Yani bir gaz, bir aileron, bir rudder, birde elevator.
Mesela flap istersen ayrıca bir kontrol gerekir. Hesaplı modellerin hemen hepsinde 4 kontrol mevcut. Helikopter gibi uçuş karekteri farklı modeller içinde farklı verici alıcılar var. Farklı derken biraz daha özel kullanım menüleri var.
Kısaca 4 kontrollü bir alıcı verici set aldınmı her modelde kullanırsın.

exelance_007
27-07-2008, 19:44
Peki kontrol etmek istediğimiz uçağı değiştiriceğimizde alıcısınımı değiştiriyorsun..?? Yoksa frekansımı ??

amfetamin
27-07-2008, 21:56
Peki kontrol etmek istediğimiz uçağı değiştiriceğimizde alıcısınımı değiştiriyorsun..?? Yoksa frekansımı ??

Tek bir alıcın varsa evet, yani alıcıyı alır diğer modele takarsın yada birden çok alıcın olur modellerinde sabit kalır. Bazı vericilerde modellerin kontrol ayarlarını vs. hafızada tutan özellikler var. Kullanacağın modeli menüden değiştiriyorsun.

exelance_007
27-07-2008, 23:23
Ben öğrenciyim ve bütçem sınırlı 4 kanallı bir kumanda ( tam teçhizatlı servo vs.) almak istiyorum hesaplı bir kumanda alabılmem ıcın yardımcı olabilirmisiniz ?

amfetamin
27-07-2008, 23:53
Ben öğrenciyim ve bütçem sınırlı 4 kanallı bir kumanda ( tam teçhizatlı servo vs.) almak istiyorum hesaplı bir kumanda alabılmem ıcın yardımcı olabilirmisiniz ?

Genel olarak söylenen şudur, "kumanda bir kere alınır alabiceğinin en iyisini al"
Yinede en az 5 kanallı bir kumandadan şaşmamak lazım sanırım. Marka ve modeller çok tabi fiyatlarda çeşitli. Forumda benzer konular var onları bir araştır önce. Sonra alacağın vericinin diğer marka alıcılar ile uyumunu dikkate al. Çok para ayıramıyorsan ikinci ellere yönelebilirsin. Bir diğer konuda her şey dahil setler var yani örnek 400YTL ye uçak, servo alıcı verici vs. hepsi geliyor böyle bir ekonomik seçimlerde var. Sen sonra alıcı verici ve servoları istediğin modelde kullanırsın. Fakat dediğim gibi asıl yatırım yapılacak konu sanırım iyi bir alıcı verici devresi olmalıdır. Çünki bir kere alacaksın ve çok uzun yıllar sana hizmet verecektir.

Bazı ekonomik örnek fiyatlar
ARTTECH 6 KANAL DiGiTAL KUMANDA FUL 260YTL
Futaba Skysport 35 MHZ FM 4 Kanall Kumanda 265YTL

atambay
28-07-2008, 00:51
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/WTI0097p?CATEGORY=JE
4 kanallı kumandalar için fikir verebilecek bir sayfa.
Almak istediğinizi veya almak istediğinize yakın bir modeli belirlerseniz bir sonraki aşamaya geçeriz.

myssba
28-07-2008, 01:00
4 kanal pek mantıklı değil. 6 kanal futabaları 200-250 ytl arası yerli piyasada bulabilirsiniz. 10-15 ytl arasıda 3-5 tane servo alırsanız sorun kalmaz.
Bu arada alacağınız radyo elbet tek alıcılı olacak. Her modleinize alıcıyı sök tak yaparak aynı kumandayı kullanabilirsiniz.
Eğer alıcı değiştirmek külfet gibi gelirse o zaman aynı alıcıdan istediginiz sayıda radyo aldıgınız kısıden talep edersiniz.
Kolay gelsin.

atambay
28-07-2008, 01:09
Bir ekleme daha yapayım ilk soru ile ilgili.
Birden çok uçağınız varsa ve alıcıyı sürekli ondan sök öbürüne tak yapmaya üşeniyorsanız birden fazla alıcı alıp hepsine birer tane takmalısınız. Bütün uçaklarınızı elinizdeki tek verici ile kontrol edeceğinize göre tüm alıcılarınız vericinizle aynı frekansta olmalı. Hazır birden fazla alıcı almışken hepsine birer tane kristal de alırsınız. Çünkü kristal değiştirmek alıcı değiştirmekten daha zor.

exelance_007
28-07-2008, 10:01
Cok tesekkur ederim...
Uçak yapımına bir kac gun ıcınde baslıyacagım. Yapım asamasında biriktirdiğim paraylada kumanda alıcam... arttech bana hesaplı geldı. ancak pıyasada 2. el futaba bulabılırsem onu alıcam.
4 kanal pek mantıklı değil. 6 kanal futabaları 200-250 ytl arası yerli piyasada bulabilirsiniz. 10-15 ytl arasıda 3-5 tane servo alırsanız sorun kalmaz.
Ben antalyada oturuyorum ve malesef antalyada bu işle ilgili hiç bir sey yok dolayısıyla parça alabilme imkanımda yok. almısken hepsı içinde bir takım istiyorum.

Ben suan ankaradayım... Ankarada bildiğiniz bi dükkan varsa söylermisiniz gelmişken gidiyim.

Tesekkurler..

myssba
28-07-2008, 18:22
Cok tesekkur ederim...
Uçak yapımına bir kac gun ıcınde baslıyacagım. Yapım asamasında biriktirdiğim paraylada kumanda alıcam... arttech bana hesaplı geldı. ancak pıyasada 2. el futaba bulabılırsem onu alıcam. Ben antalyada oturuyorum ve malesef antalyada bu işle ilgili hiç bir sey yok dolayısıyla parça alabilme imkanımda yok. almısken hepsı içinde bir takım istiyorum.

Ben suan ankaradayım... Ankarada bildiğiniz bi dükkan varsa söylermisiniz gelmişken gidiyim.

Tesekkurler..
6 Kanal futaba yanında biraz dandik alıcı ile sıfırının fiatı sanırım 220 tl civarı ve yerli satış sitelerinde var. Nette araştırırsanız bulursunuz.