Orijinalini görmek için tıklayınız : Kanatlara V formu verme?
Yeni bir proje için ön inceleme yapıyorum.
Warbirdlerin kanatlarında kullanılan v-form u ,deprondan yapacağım kanata vermeyi planlıyorum(Görünüş açısından).
Kanat alt ve üst olmak üzere 2 parça silteden olacak.
Bu konudaki tecrübeleriniz,fikir veya önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Kanat profilinden bahsediyorum.
Tam çizemedim sanırım resim anlatmama yardımcı olur.
http://www.modelflight.com.au/hanger-9/hangar-9-pic/hangar9_p-51_mustang_12.jpg
Tahir bey bende anlamadım soruyu tam olarak. Ve ilgimi çekti. Çünkü şu sıralar ''CORSAİR'' üzerine araştırma yapıyorum.
Sorunuzun kanat kesitimi yoksa genel görünümüylemi ilgili?
Kanat profil kesiti ile ilgili.
Depronda çok fazla uçuş karakterini etkilemiyor ama daha kaslı bir görüntü veriyor.
tam açıklayamıyorum ama 2 tabaka depronun kenarlarını yapıştırıp (Hücüm kenarı) diğer uça doğru(Firar kenarına) üstteki ve alttaki depronun bombeli olarak yapıştırılması.Kanat kesitine profilden bakıldığında v şeklinde olması.(sivri taraf hücüm kenarına doğru)
---------------------------------------------------
Tam olarak şu şekilde açıklayayım.
Yarı simetrik kanat yapısına benziyor.Planörlerde daha çok kullanılıyor sanırım.Çoşku bey ne demek istediğimi daha iyi anlayacaktır.
Kabaca bir resim ekledim.
tombulll
16-09-2008, 03:38
Selamlar Tahir Bey sanırım bahsettiğiniz çalışma linktekine benzer birşey.
Bu tip kanat yapıp uçurup kırmış biri olarak izlenimlerimi paylaşmak isterim. Bende İlk yaptığım Extra 330s modelimde benzer bir teknik uygulamıştım . Yalnız birkaç farkla, benim yaptığım kanat çalışmasında sinirleri 1 cm kalınlıkta pembe mantardan yapmıştım (İzocam EPS). Ayrıca kullandığım depron 3 mm beyaz ve hücum kenarından yapıştırma değil tek parça idi tam orta noktasından yumuşak bir zeminde (ben çekyat üzerinde yapmıştım), hamur açmak için kullanılan oklava ile (merdane değil ince olanlardan) ezerek alıştırmış, katlarkende saç kurutma makinesiyle katlanma yerinin dış yüzeyinden orta sıcaklıkta hava üfleyerek nihai şekli vermiştim. Ancak benim yaptığımda, çok hafif ve esnek olmasına karşın anlık şoklarda dayanıksız bir kanat ortaya çıkmıştı. Model tam olarak 1000 gr ile uçuşa hazır idi 120 cm kanat açıklığı vardı ( hep di-li geçmiş zaman kullanıyorum çünkü artık ne uçak kaldı ne kanat :) ) kanatları zorlamak için ortasından değil tam uçlarından modeli asmama rağmen esneme 1 - 1,5 cm arası oldu ve aşağı doğru bir miktar daha zorlamama rağmen dayanabildi. Ancak direkt olarak sert bir şekilde darbe aldığında ise adeta güneşte kalıp da gevrek hale gelmiş pet şişeler gibi kolayca kırılma gösterdi. Fotoğrafları vardı fakat hangi pc de kayıtlı hatırlayamıyorum bulabilirsem onları da eklerim. Kolay gelsin
http://www.pistbasi.com/forum/forum_posts.asp?TID=105
tombulll
16-09-2008, 03:44
Zaten verdiğim linkteki çalışmayı Mehmet Bey ( myssba ) yapmış yeni farkettim valla :)) Elinize sağlık Mehmet Bey. Sağlamlık konusunda ben nerede yanlış yapmış olabilirim bir fikir verebilir misiniz? Bir püf noktası var mı acaba? Depronun beyaz olması ile alakalı olabilir mi?
Zaten verdiğim linkteki çalışmayı Mehmet Bey ( myssba ) yapmış yeni farkettim valla :)) Elinize sağlık Mehmet Bey. Sağlamlık konusunda ben nerede yanlış yapmış olabilirim bir fikir verebilir misiniz? Bir püf noktası var mı acaba? Depronun beyaz olması ile alakalı olabilir mi?
Eski bir konuydu.:) Sağolun.
Esneme yada dikey kırılmaya karşı kanat sereni görevi yapan uzunlamasına konmuş çıta cok önemli. Çıtanın kanat kalınlığını kurtarabildiği kadar enli olması ve kalınlığının ene oranı yarıdan az olması mukavemeti artırıyor.
Bu arada: Depron yada strafordan kanat sinirleri kesmek ve yapmak meşakatli bir iş. Tam simetrik kutu tip kanat yapılacaksa, en iyisi daha basit yöntemleri var nette ilgili konuda videolar var. Bulabilirsem eklerim.
Dün gece kafamda o kadar çok kurdum ki.Rüyamda çözüm ürettim:)
Mehmet beyin uyguladığı yönteme yakın bir yötem uygulayacağım.Farkı ise,Sinir kullanmayacağım(Zaten o kadar açılı olmayacak tamamen görüntü amaçlı).Seren yerine 125cm lık kanada 85-90 cm arası 8mm li karbon çubuk kullanacağım.
tombulll
16-09-2008, 12:37
Tavsiyeler için teşekkürler Mehmet Bey
Fatih bey link için teşekür ederim.Çok yardımcı oldu.
Mehmet Bey corsairı scale mi düşünüyorsunuz?
Bu arada bahsettiğim V-form u.
Sağ ve sol kanatın Hücüm kenarından görüntüsü.
Bu arada bahsettiğim V-form u.
Sağ ve sol kanatın Hücüm kenarından görüntüsü.
Yanlış anlamadıysam, resimden anlayabildiğim asıl sorunuz şu: Kanat kökünün (gövde tarafı) kanat uçlarına doğru profil olarak incelmesi...Doğrumudur?
Eğer doğru ise: Hatasız bir kanat çıkarmak için ben şu yöntemi kullanıyorum.
1-Kanat kök sinirine uygun kontraplak kalıp 1 adet çıkarılıyor
2-Kanat uç sinirine uygun kontraplak kalıp 1 adet çıkarılıyor.
3-Strafordan bu kalıplara uygun olarak sıcak telle kanat kesiliyor.
4-Kesilen kanattan uygun yerlerden kanat siniri olacak şekilde dilim çıkarılııyor.
5-Bu dilimler (sinirler) depron kanat kaplaması içine uygulanarak kanat yapılıyor.
Umarım doğru anlamışımdır.
Mehmet Bey corsairı scale mi düşünüyorsunuz?
Evet uçagın tipi çok hoş. Ölçü ve değerlerini nette arıyorum. Bulursam yapacağım bulamazsamda, resimlerine bakarak strafor-depron-balsa kompozit yapmayı düşünüyorum.
Yanlış anlamadıysam, resimden anlayabildiğim asıl sorunuz şu: Kanat kökünün (gövde tarafı) kanat uçlarına doğru profil olarak incelmesi...Doğrumudur?
Eğer doğru ise: Hatasız bir kanat çıkarmak için ben şu yöntemi kullanıyorum.
1-Kanat kök sinirine uygun kontraplak kalıp 1 adet çıkarılıyor
2-Kanat uç sinirine uygun kontraplak kalıp 1 adet çıkarılıyor.
3-Strafordan bu kalıplara uygun olarak sıcak telle kanat kesiliyor.
4-Kesilen kanattan uygun yerlerden kanat siniri olacak şekilde dilim çıkarılııyor.
5-Bu dilimler (sinirler) depron kanat kaplaması içine uygulanarak kanat yapılıyor.
Umarım doğru anlamışımdır.
Kanadı strafordan yapsaydım tam olarak sormak istediğim buydu.
Ben şu şekilde şilteden yapmayı düşünüyorum.
Sağ ve sol kanatın Hücüm kenarından görüntüsünü(depron şerit) verdiğim parçayı deprondan kesip kanat CG ye yakın bir yere yapıştırmak.
Kanat Profil şekli ve depron şerit yerini profil görüntüsüne aktarmaya çalıştım.Alta da düşük çözünürlüklü bir kanat resmi var.
Sağ ve sol kanatın Hücüm kenarından görüntüsünü(depron şerit) verdiğim parçayı deprondan kesip kanat CG ye yakın bir yere yapıştırmak.
Kanat Profil şekli ve depron şerit yerini profil görüntüsüne aktarmaya çalıştım.Alta da düşük çözünürlüklü bir kanat resmi var.
6 mm depron şerit o görev için biraz ince gibi.
Bulabilirseniz balsa çıta yapsanız ayrıca o karbon boruya da ihtiyaç olmaz.
Önn: kanat kalınlığı kökte en çok 25 mm ise 25 mm en ve 10-12 mm kalınlıkta balsa cıta. Eğer illa karbon boru kullanacaksanızda depron yerine 2cm kadar kalınlıkta strafor şerit daha iyi olur gibi.
Kanatta kökten uca incelme istiyorsanız o çıtayı her neden yaparsanız yapın şemadaki kırmızı cizgiden kesersiniz.
tombulll
16-09-2008, 16:40
Rica ederim, asıl Mehmet Beye teşekkür etmek lazım çok değerli tecrübe ve çalışmalarını bizlerden esirgemiyor.
Tahir Bey, Mehmet Beyin de dediği gibi kanat kökü ve kanat ucu için kontraplaktan şablon hazırlayıp mantardan kanadı tek parça çıkardıktan sonra
belirli bölgelerinden sinirler keserek ekli resimdeki gibi bu sinirleri alt yüzey veya üst yüzeylerinden hizalayıp sabitledikten sonra boydan boya karbon çubuk veya tüp çapında delmek suretiyle yapmak istediğiniz formu yakalaya bileceğinizi sanıyorum. Benzer bir delme işlemi için ben modifiye havya :) kullanıyorum. Kolay gelsin
tombulll
16-09-2008, 16:44
Mesajı farketmemişim özür dilerim. Yapmak istediğiniz daha basit birşey anladığım kadarıyla. Kafa karıştırmak istemem benim teorim biraz daha zahmetli.
Bu şekilde, bir seren üzerine esnek bir malzemeyi katlayarak yapılan kanatlara "Jedelski kanat" denilmekte. Google'da "Jedelski Wing" diye bir arama yaparsanız çok sayıda yapım tekniği ve malzeme bilgisine ulaşabilirsiniz.
Bu tür kanatların avantajı hafif olmaları ama, hiç bir zaman klasik sinir+seren tekniği ile üretilmiş kanatlar kadar dayanıklı olmazlar.
Bir de profili tutturmak her zaman çok kolay olmayabilir, her halükarda, içine sinir desteği koymak faydalı olacaktır.
Bir ara oluklu leksan kullanarak bu şekilde kanatlar üretmiştim, çok verimli olmadılar ama iş görüyor.
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=15160&highlight=coroplast
Egemen bey teşekkür ederim.Tam anlatmaya çalıştığım konu buydu.
Kabaca kafamda şekillendirdim.Yardımcı olan herkese teşekkür ederim.
bence kanat içinde sinir kulanarak şeklin heryerde eşit sağlamlıkta olmasını sağlamak lazım. ayrıca kanat içinde spar kullanımı gerekir. bu şekilde bence yeterli sağlamlıkta ve rijid bir kanat elde edilmiş olur.
Egemen ve Coşku bey haklılar.
Sinir kullanmayınca ne yazıkki kanat tam olarak verimli bir profil vermiyor.
Bana kalsa aynı kanadı strafordan yaparım. Sonrada tam sonuç versin diye 1 cm kalınlıkta dilimler çıkarır depron arasında uygun yerlere yerleştiririm. Fakat meşakatli ve incelik ister.
Kolay gelsin.
Egemen ve Coşku bey haklılar.
Sinir kullanmayınca ne yazıkki kanat tam olarak verimli bir profil vermiyor.
Bana kalsa aynı kanadı strafordan yaparım. Sonrada tam sonuç versin diye 1 cm kalınlıkta dilimler çıkarır depron arasında uygun yerlere yerleştiririm. Fakat meşakatli ve incelik ister.
Kolay gelsin.
Tecrübelere uymak gerekiyor.Bu şekilde elimden geldiğince uygulamaya çalışacağım.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.