Orijinalini görmek için tıklayınız : Mavi Mantar 400 ?
BaTuHaN 06
23-09-2008, 20:16
Arkadaşlar,
Model uçaklara yeni geçiyorum. Aklımda bir WD4 alıp uçağa başlamak vardı. Fakat bugün THK'ya gittim ve ellerinde RTF WD4 kalmadığını sölyediler. Bende ilk uçağımı kendim yapmaya karar verdim. Forumdan gördüğüm projeler arasından Mavi Mantar 400'ü seçtim. Gerekli malzemelrin bir kısmını bugün topladım. Geri kalanınıda ilk fırsatta toparlıyıp, yapıma başlıyacağım.
Aldığım malzemeler,
> 5 cm kalınlığında 1 levha strafor,
> 3 cm kalınlığında 2 levha strafor,
> 5 cm eninde elyaf takviyeli bant,
> 4 levha 3mm'lik balsa,
> 6 tane radyo kumanda menteşesi,
> 2 tane yeke,
> Hızlı epoksi.
yekeleri servolara bağlıyacak çelik teli bugün bulamadım.
K.K.A. için
Çıtaları aldım elektrik ile alakalı malzemeleri yarın veya sonraki gün toparlayacağım.
Şimdi proje ile ilgili aklıma takılan bölümler:
> Projedeki kalıpları kartonun üzerine nasıl aktaracağım? özellikle kanat kalıbını?
> Bu projede illaki 400lük fırçalı motor mu kullanmalıyız? Brushless kullanamazmıyız?
Şimdilik aklıma takılanlar bu kadar, proje başladıktan sonra çıkıcak sıkıntılarıda sizinle paylaşalacağım.
İyi akşamlar,
Batuhan
mavi mantar çok güzel bir başlangıç modelidir.
Eğer istersen dehidrali biraz azaltıp aileron bile ekleyebilirsin.Herkesin farklı düşüncesi olabilir ama bence başlangıç modelinde aileron olmamalı.Nedeni ise aileron ile başladığında ruderi fazla kullanmadığın için ruddere daha sonraki modellerde hakim olmakta zorlanıyorsun.
Pushroadlar için ben 1 mm çelik tel kulladım.Esnemesini önlemek için ben adi tükenmez kalemlerin içini kullanıyorum.
Kanat profili modelci.net te tif formatında yüklüydü.Bulabilirsem eklerim bu mesaja.
Yazıcıdan 2 adet çıktı al.Karton üstüne kağıtı yapıştırarak kesebilirsin.
Eğer imkanın varsa karton yerine kalıpları kavak kontraplaktan kes.
Fırçasız motor elbette kullanabilrsin.Hatta tavsiye ederim.
2 adet gövde kes biri yedekde dursun.
İstersen benim mm'da kullandığım ve çok menun kaldığım sistemi yazabilirim.
Tahir bey güzel yazmış.
Birşey eklemek istiyorum. Dilersen menteşe kullanmadan elevatör ve rudderi tamamen koli bantı ile takabilirsin.
Fırçasız ve lipo düşünürsen öneriler olacaktır.
Kolay gelsin.
BaTuHaN 06
23-09-2008, 22:05
Batuhan
mavi mantar çok güzel bir başlangıç modelidir.
Eğer istersen dehidrali biraz azaltıp aileron bile ekleyebilirsin.Herkesin farklı düşüncesi olabilir ama bence başlangıç modelinde aileron olmamalı.Nedeni ise aileron ile başladığında ruderi fazla kullanmadığın için ruddere daha sonraki modellerde hakim olmakta zorlanıyorsun.
Pushroadlar için ben 1 mm çelik tel kulladım.Esnemesini önlemek için ben adi tükenmez kalemlerin içini kullanıyorum.
Kanat profili modelci.net te tif formatında yüklüydü.Bulabilirsem eklerim bu mesaja.
Yazıcıdan 2 adet çıktı al.Karton üstüne kağıtı yapıştırarak kesebilirsin.
Eğer imkanın varsa karton yerine kalıpları kavak kontraplaktan kes.
Fırçasız motor elbette kullanabilrsin.Hatta tavsiye ederim.
2 adet gövde kes biri yedekde dursun.
İstersen benim mm'da kullandığım ve çok menun kaldığım sistemi yazabilirim.
Cevap için çok teşekkür ederim.
BaTuHaN 06
23-09-2008, 22:07
Tahir bey güzel yazmış.
Birşey eklemek istiyorum. Dilersen menteşe kullanmadan elevatör ve rudderi tamamen koli bantı ile takabilirsin.
Fırçasız ve lipo düşünürsen öneriler olacaktır.
Kolay gelsin.
Bugün menteşe aldım, neden koli bandını tavsiye ettiniz? Menteşede bir sıkıntımı çıkıyor? Fırçasız ve lipo düşünüyorum, tavsiyelerinize açığım.
Çok teşekkür ederim,
İyi akşamlar.
gakkartal
23-09-2008, 22:22
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4708&Product_Name=TowerPro_BM2409-12T_/_25A_BEC/_9x6_Prop_Combo
bunlar işini görür:)
Bugün menteşe aldım, neden koli bandını tavsiye ettiniz? Menteşede bir sıkıntımı çıkıyor? Fırçasız ve lipo düşünüyorum, tavsiyelerinize açığım.
Çok teşekkür ederim,
İyi akşamlar.
Menteşe montesi biraz zor ve uzun aileron yada elevatörlede yeterli menteşe kullanılmadığında işlevlerinde tam olarak rijit (her bölgeside aynı hareket sonucu alınmıyor) olması sağlanamıyor. Ayrıca menteşe ile bağlama, boydan boya bant ile bağlamaya nazaran daha çok drag (geri sürükleme) oluşmasına neden oluyor.
Bunlar benim deneyimlerim. Bilimsel olmayabilir.:)
Kolay gelsin Batuhan. MM400 gibi bir model için ben de menteşeleri bant ile yapmanı öneririm. Son derece pratik ve yeterli olur.
Menteşelerin bant olması önerisine bende katılıyorum.
Bir liste ben sunayım eksik yanlış yerleri ustalar düzeltecektir.
pervane olarak 11x4.7 önerilmiş.Daha küçük bir pervane daha uygun olacaktır.Bu konuda bir öneri veremeyeceğim.Ustalara danışmak gerekiyor.
Motor
hacker Style Brushless Outrunner 20-22L (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4700)
Esc
TowerPro w25A (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4860)
Pil
ZIPPY 1500mAh 3S1P 20C (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7228)
servo
HXT900 9g / 1.6kg / .12sec Micro S (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=662)
bu donanım yaklaşık 15-20 dk arası bir uçuş süresi verecektir.
BaTuHaN 06
24-09-2008, 15:20
Çok teşekkür ederim,
Menteşeleri boşuna almışım demekki. Neyse önemli değil bantla hallederiz.
Elektroniğe gelince, Alıcağım kumandayla beraber gelen servoları kullansam olmazmı?
Birde uçuş süresini biraz daha yükseltemezmiyiz?
BaTuHaN 06
24-09-2008, 15:21
Ha bu arada bugün inşaya başladım :) Daha K.K.A yı yapamadığım için balsadan arka kanadın parçalarını kestimve kanat sinirlerini çıkarttım.
BaTuHaN 06
24-09-2008, 15:27
Birazdanda K.K.A için gerekli şeyleri almaya gidicem. En kısa sürede bitirmeyi planlıyorum:)
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.